Jump to content

Recommended Posts

Posted

In capatul aleii care pleaca din str. Otelarilor si trece pe langa farmacia Esculap sunt 2 containere, la care sunt "arondate" majoritatea blocurilor cu 10 etaje din zona.

Unii locuitori certati cu bunul simt (ca doar nu ei au geamul de la dormitor in vecinatatea containerelor) parcheaza masinile pe strada sau chiar langa containere, numai bine pentru a bloca accesul masinilor RER. Saracii gunoieri (tot respectul pentru ei) sunt nevoiti sa-i astepte pe nesimtiti pana catadicsesc sa-si miste masinile."Si ce vrei, domnule? Alt loc de parcare nu am gasit.Si asa a vrut muschii mei!" Si tot amaratii aceia (angajatii RER) sunt nevoiti sa stranga gunoaiele pe care unii, din comoditate (de ce sa mai faca 2 m pentru a arunca sacul in container), le lasa chiar in mijlocul aleii. La fel sunt si vecinii mei (din blocul E1, sc.2) care, de ce sa mearga pana la spatiul de depozitarea gunoaielor?, arunca pampersii pe geam (doar, doar vor nimeri direct in container) si sacii de gunoi pe care ii aud "zburand" de la 11 p.m.

Oare cati ani ne mai trebuie pentru a ne civiliza?

Posted

Acelasi lucru se intampla si in Micro 18... si cred ca in mai toate cartierele mari si periferice. Tronsoanele blocurilor de 10 etaje sunt pline de gunoaie aruncate pe fereastra de la baie !!!

Cand se va civiliza lumea ??? Grea intrebare! poate niciodata... Sau poate cand se vor aplica legile si se vor da amenzi MARI care sa-i USTURE pe nesimtiti !

Sau poate cand intreaga comunitate va lua atitudine

Poate ca pe multi nu-i deranjeza gunoaiele din jurul lor. Dar daca asociatia de locatari va primi amenda pentru gunoaiele din jurul blocului atunci cu siguranta ca lumea va reactiona altfel in privinta mizeriei facute de altii sau de ei insisi !!!:oops:

Posted
Poate ca pe multi nu-i deranjeza gunoaiele din jurul lor. Dar daca asociatia de locatari va primi amenda pentru gunoaiele din jurul blocului atunci cu siguranta ca lumea va reactiona altfel in privinta mizeriei facute de altii sau de ei insisi !!!:oops:

Cred ca ar fi o idee buna de atragere a atentiei cetatenilor. Atunci cand vor fi taxati cu totii la portofel, isi vor da tot interesul sa nu mai arunce gunoiul la intamplare, ba mai mult, sa vada cine e nesimtitul din cauza caruia contribuie cu totii.

  • 6 months later...
Posted

Ce nu îmi place la cartierul meu

Micro 20 – aglomerat, sufocat, trist

Da, e o bună întrebare retorică. Deşi locuiesc în acest cartier de 25 de ani, nu ştiu exact cum să răspund. Stau undeva la periferia oraşului Galaţi, mai precis în zona Micro 20, înţesată de blocuri-turn, cu o densitate enormă de locuitori pe metru pătrat, locuitori care majoritatea sunt oameni simpli, cu un nivel de trai sub mediu, şi cu un grad de cultură mediu, mai toţi muncitori ai combinatului siderurgic.

Ca şi ceilalţi locuitori ai Galaţiului, ne confruntăm cu probleme administrative. Nu avem suficiente spaţii de parcare, locuri de joacă pentru copii, spaţii verzi, coşuri de gunoi montate pe stâlpi, ce să mai vorbim de marile puncte de colectare a gunoiului, care ar fi trebuit să fie dotate, până acum, cu tomberoane pentru a putea face selecţia deşeurilor...

Avem câini şi pisici maidaneze care stau la fiecare scară de bloc şi se înmulţesc în neştire, tronsoane înguste, prin care, dacă vrei să treci seara, ai ocazia să te trezeşti cu o pungă de gunoi în cap, aruncată de unul dintre locatarii care a uitat că trăim într-o lume totuşi civilizată, bodegi murdare şi ticsite, în care se vinde cea mai ieftină băutură şi în care îşi fac veacul tot felul de personaje dubioase care, după ce au băut vreo două pahare, imediat se pun pe harţă.

Dar, dacă există ceva ce mă deranjează mai mult la cartierul în care locuiesc, este indiferenţa vecinilor, a locuitorilor acestui cartier, indiferenţă care acum îmi dau seama că începe să mă cuprindă şi pe mine.

Refuzul de a lua atitudine, pentru ca, încet, încet, să ajungem să locuim într-o lume civilizată, pentru că ne considerăm totuşi oameni civilizaţi, în care trebuie să îi respectăm pe cei de lângă noi în primul rând, pentru a putea fi şi noi la rândul nostru respectaţi.

Ar mai fi multe de spus. Totuşi, un lucru aş mai avea de adăugat: ce facem, fiecare dintre noi, pentru ca toate cartierele, oraşul în întregime, să se schimbe în bine? Haideţi să luăm atitudine, să facem acest oraş să trăiască. Să facem într-un fel ca acest oraş să nu mai arate trist.

http://www.viata-libera.ro/articol-Micr ... ist_2.html

  • 3 years later...
Posted

Jale la marginea Galaţiului. Micro 20, cartierul celor care nu cuvântă

* Gunoiul şi străzile neasfaltate pot fi considerate mărci înregistrate ale acestui cartier mărginaş din Galaţi * Numărul câinilor vagabonzi se apropie de cel al oamenilor * Garajele, maşinile parcate aiurea, totul se adună pentru a le face viaţa imposibilă pietonilor din cartier * Cu greu poţi găsi un spaţiu verde în Micro 20

Conform unui dicton străvechi, o oaste este la fel de puternică precum cea mai slabă verigă a sa. Fix la fel stau lucrurile şi în cazul unui oraş. Imaginea sa poate fi redată cel mai bine de cel mai mizer cartier al său. Chiar dacă Micro 20 nu se încadrează neapărat la titlul ce cel mai murdar cartier al Galaţiului, în mod cert poate candida cu succes la podium. Imediat ce intri în spaţiul acestui microcosmos eşti lovit de abundenţa câinilor comunitari. Sunt peste tot! În faţa pieţei, pe alei, în părculeţe, sunt o prezenţă constantă printre locuitorii cartierului. Mai mult, pun în pericol şi sănătatea celor mici. La fel stau lucrurile şi cu gunoaiele. Majoritatea pubelelor sunt fie distruse, fie au dispărut în totalitate. „În primul rând sunt foarte periculoşi pentru copii. Chiar dacă unii dintre aceşti câini sunt aici de peste zece ani şi sunt hrăniţi de oamenii din cartier, nu mi se pare normal să se plimbe pe aici. Mai mult, eu îmi petrec foarte mult timp în parc cu cel mic. Nu ştiu cui i se pare normal ca în lădiţa cu nisip, făcută special pentru copii să găsim mereu fecale de câine. Îmi plac animalele, dar totul are o limită”, a spus Veronica Sîrbu, o mămică ce îşi păzea copilul în părculeţul situat în imediata apropiere a pieţei din Micro 20. Un alt lucru, semnalat de aceiaşi mămică, este legat de mizeria instituţionalizată. „Spre exemplu, fix lângă acest părculeţ se găsesc containerele de gunoi. Mai ales vara este un miros insuportabil pentru cei mici, şi riscăm să se îmbolnăvească”, a mai spus aceasta.

Adăpostul care va veni

Pentru problema câinilor comunitari, Primăria propune o soluţie, fără a preciza însă şi momentul în care se va materializa. „În scurt timp, atât prin bunăvoinţa celor de la Combinat, cât şi prin entuziasmul celor de la "Ajutaţi-l pe Lăbuş" se va construi un nou adăpost pentru animalele fără stăpân. Suntem conştienţi că haitele de câini fără stăpân reprezintă o problemă la nivelul Galaţiului”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache. Pe de altă parte, din punctul de vedere al mizeriei din cartier, Primăria îi sfătuieşte pe cetăţeni ca atunci când văd că una dintre pubele este distrusă să apeleze la Poliţia Comunitară.

Spaţiile verzi, sufocate de asfalt

Ce-a fost odată verde este acum acoperit fie de garaje, fie de maşinile parcate la întâmplare. Cei mai afectaţi sunt bătrânii, dar şi copiii, ce trebuie să facă mereu slalom pentru a ajunge la piaţă sau la şcoală. Un bărbat, ce ne-a abordat în apropierea chioşcului "Viaţa liberă" de lângă piaţă, şi s-a prezentat doar cu numele de Mircea, ne-a spus care este principala problemă a cartierului din punctul său de vedere. „Cartierul nostru, dar şi cele din jur sunt parcă uitate de Primărie. Nu mai avem nicio bucăţică de spaţiu. Trotuarele şi, în general, tot ce a fost odată spaţiu verde sunt ocupate de maşini. Suntem de-a dreptul disperaţi. Suntem nevoiţi să mergem pe partea carosabilă, iar acesta nu este un lucru normal”, ne-a povestit acesta.

Conform Primăriei, această problemă este rezolvabilă, însă într-o perioadă nedeterminată de timp. „Locurile de parcare reprezintă o problemă pentru toate cartierele Galaţiului. În acest moment avem în plan achiziţionarea unui concasor, pentru a rezolva o altă problemă ce survine din dărâmarea garajelor. Multe dintre aceste construcţii au beciuri. Vrem să umplem aceste beciuri cu materialul rezultat prin demolare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache.

Piaţă săracă - Locuitorii îşi fac aprovizionarea prin vecini

Una dintre problemele celor din Micro 20 este reprezentată de lipsa produselor din piaţă. Deşi clădirea ce deserveşte piaţa este una relativ nouă, cam bate vântul pe la tarabele din zonă. De-abia dacă găseşti doi-trei comercianţi rătăciţi prin zonă. Una dintre locuitoarele cartierului spune că îi este foarte dificil să-şi facă aprovizionarea, în condiţiile în care de-abia se poate deplasa. „În primul rând, eu am o pensie foarte mică şi de-abia mă pot descurca cu ea. Însă nu asta ar fi principala problemă. Am probleme mari de vedere şi de-abia mă pot deplasa. Din acest motiv, aceasta este singura piaţă de unde îmi pot face aprovizionarea. Cred că, dacă se tot răresc tarabagiii, o să mor de foame”, a relatat Violeta Ţiu.

Culmea este că nici măcar administratorii pieţei nu pot înţelege motivul pentru care comercianţii ocolesc această zonă a oraşului. „Am încercat să îi atragem în toate felurile posibile. Din câte ştiu eu, avem cele mai bune tarife din oraş. Oferim şi foarte multe facilităţi pentru producători. Probabil însă că preferă locurile ceva mai aglomerate. Noi vom încerca în continuare să soluţionăm această problemă”, ne-a explicat Cici Susanu, administratorul pieţei din Micro 20.

Până se va găsi însă o soluţie viabilă, atât pentru producători cât şi pentru consumatori, cartierul va rămâne fără o piaţă serioasă. Altfel, cei care doresc să-şi cumpere produse alimentare vor fi nevoiţi să meargă în continuare în cartierele vecine.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.