Jump to content

"Italienii" se întorc acasă


dcp100168

Recommended Posts

1 Decembrie: Au furat, apoi au muncit si s-au imbogatit!

In Galati, cativa romani care au trudit ani de zile in Italia pun in practica lucrurile invatate prin straini. Si-au investit toti banii adunati in afaceri si in vile, care sa aduca tuturor aminte ca statutul lor s-a schimbat. E drept ca unii au furat in Italia, iar altii au petrecut nopti de groaza prin cladiri parasite. Insa, acum, nu au decat un singur gand: sa faca bani acasa. Si o dorinta mare: sa ajunga italienii sa lucreze pentru ei. Au trudit ani de zile in Italia. Au plecat sa-si implineasca visele ca emigranti. Pana la urma insa, adevarata implinire a venit tot acasa. Dupa greutatile indurate pe meleaguri straine, reusita in Romania li se pare garantata.

In Italia, Ionel Sava avea o firma de constructii, care ii mergea bine. Apoi, a simtit ca vremurile se schimba si a luat repede o decizie: impreuna cu familia si muncitorii pe care ii avea la Brescia s-a intors la Tecuci, unde isi continua visul italian. De cand a venit, acum trei-patru luni, a amenajat case, blocuri si spitale. Vreme de cinci ani, Ionut a fost unul dintre cei mai buni si mai rapizi meseriasi in tencuieli din Italia, desi, cand a plecat acolo, nu lucrase niciodata in constructii. Italia nu a fost chiar pamantul fagaduintei. A indurat frig si foame, umilinte si deznadejdi. Luni de zile, a dormit in darapanaturi, in paraseli, a mancat resturi si a trait in mizerie. Primul test de supravietuire a fost furatul. Gandul le-a fost tot timpul in Romania. Cand a venit momentul, decizia revenirii a fost simpla. Si ca el, sunt sute. Dornici sa revina, sa inceapa o afacere acasa, sa prinda iar radacini pe locurile natale. E castigul lor si avantajul celorlalti, care au ramas in tara.

"Italienii" se intorc acasa cu experienta si cu bani, cu solutii noi si mai multa seriozitate. Au invatat prin strainatati lectii care le-au schimbat si destinul si mentalitatea si acum incearca sa le predea oricui vrea sa asculte.

http://stirileprotv.ro/stiri/1-decembri ... gatit.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Muncitorii români: "Venim acasă!"

Mulţi dintre romanii care muncesc in Italia au ales să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă in ţară, alături de cei dragi lor, rude şi prieteni. Caţiva dintre ei, intervievaţi de Libertatea, spun că, deşi au fost nevoiţi să plece peste hotare pentru salarii mai bune, nu pot uita farmecul Crăciunului şi al Anului Nou în sânul familiei, aşa că îşi vor face bagajele, se vor urca în maşinile personale sau în autobuze şi vor veni acasă.

Marian Bădilă (31 de ani), din Tecuci, lucrează ca muncitor alături de alţi cinci români în Padova. Este apreciat pentru ceea ce face, aşa că limba română a fost învăţată chiar şi de şeful de echipă, originar din Albania. “În Italia, se munceşte mult, dar se câştigă foarte bine faţă de România. Viaţa e frumoasă şi liniştită. Am venit pentru că în ţară nu aveam un loc de muncă. Aici, îţi permiţi să ai o casă, o maşină. Suntem o familie mulţumită. Sărbătorile le vom face acasă, în România. Să sperăm că timpul ne va readuce înapoi la Tecuci, dacă situaţia se îmbunătăţeşte”, spune Marian.

Ştefan Racoviţă (27 de ani), din Galaţi, e muncitor în construcţii în Padova şi câştigă aproximativ 1.200 de euro, iar orele suplimentare sunt plătite separat. Lunar ajunge să bage în buzunar 1.500 de euro: “În România salariile sunt mici, dar aici e bine. În plus, nu ne simţim discreditaţi faţă de alte naţionalităţi. Ne-am obişnuit cu mâncarea, ne place cum gătesc italienii. Am venit în 2004, singur, şi vreau să adun bani să îmi ridic o casă în România. Nu am mai fost de doi ani în ţară, aşa că de Crăciun mai mult ca sigur voi fi acasă. Îmi e teribil de dor de părinţi şi de prietenii pe care i-am lăsat acolo, mi-e dor de mâncărurile româneşti şi de sărbătorile petrecute în sânul familiei”.

http://www.libertatea.ro/?section=artic ... &id=223947

Link to comment
Share on other sites

Muncitorii români: "Venim acasă!"

Ştefan Racoviţă (27 de ani), din Galaţi, e muncitor în construcţii în Padova şi câştigă aproximativ 1.200 de euro, iar orele suplimentare sunt plătite separat. Lunar ajunge să bage în buzunar 1.500 de euro:

http://www.libertatea.ro/?section=artic ... &id=223947

O persoana onesta, fata de multi altii care atunci cand se intorc in Romania se lauda cu salarii astronomice si masini imense ( de fapt inchiriate ). ;)

Felicitari!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.