Jump to content

Recommended Posts

Posted

Încă o diferenţă între noi şi "lumea civilizată"

Depistarea tardivă a cancerului de sân

* O femeie din şase dezvoltă un cancer mamar * Şi totuşi nu avem un program naţional de depistare precoce * Rezultatul: mii şi mii de tragedii

În contextul unei creşteri absolut alarmante a patologiei oncologice, şi cancerul de sân cunoaşte o evidentă recrudescenţă. Este constatarea medicilor oncologi şi a celor ginecologi care stabilesc acest diagnostic din ce în ce mai frecvent.

Prima cauză de deces, la femei

"Într‑adevăr întâlnim tot mai multe cazuri, dar nu este o evoluţie specifică acestei forme de cancer, mamar. Toate cancerele sunt mai numeroase, probabil pe fondul unor cauze generale, comune", afirmă dr. Elisabeta Şerban, şefa secţiei Obstetrică Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă.

Cum s‑ar putea reduce numărul cazurilor? La fel ca şi în cazul cancerului de col uterin, printr‑un program de screening (de "testare" periodică) destinat cel puţin populaţiei feminine cu vârsta de peste 40 de ani, categoria cea mai expusă riscului contractării acestei afecţiuni oncologice. Acest program însă nu există, deşi o femeie din şase dezvoltă un cancer mamar şi boala reprezintă prima cauză de deces prin cancer în rândul populaţiei feminine, cu o incidenţă de 56,84 cazuri/100.000 de femei şi o mortalitate de 39,28/100.000! Pentru comparaţie, cancerul colului uterin are o incidenţă de 33,3/100000 şi o mortalitate de 22,81/100000, situându‑se pe locul doi.

Prea complicat pentru femeile prea ocupate

La ora actuală, pentru ca unei femei să‑i fie depistat un cancer de sân într‑un stadiu incipient, vindecabil şi deci cu şansa supravieţuirii, este esenţială atitudinea ei. O femeie grijulie cu propria‑i sănătate trebuie să se prezinte mai întâi la medicul de familie căruia îi va prezenta simptomele cu care se confruntă. Acesta va prescrie un consult la medicul specialist ginecolog, care va decide dacă se impune şi investigarea paraclinică prin mamografie (sau dacă există contraindicaţii, prin ecografie). Asta presupune mai întâi coada la cabinetul medicului de familie pentru obţinerea biletului de trimitere şi apoi, a doua zi, programarea, pe unul din cele 28 de bonuri de consultaţii disponibile la cabinetul de ginecologie din ambulatorul de specialitate. Aşadar, să "piardă" două zile. Câte femei covârşite de sarcinile profesionale şi cele gospodăreşti îşi pot permite asta? N‑ar fi mai simplu şi implicit mai eficientă depistarea precoce dacă medicul de familie ar putea prescrie investigaţia mamografică?

Necesitatea unui program de screening

În opinia dnei dr. Şerban:"Să nu uităm că mamografia este, de fapt, o radiografie în cursul căreia este iradiat sânul. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că această investigaţie are şi contraindicaţii în cazul unor femei (pentru acestea existând alternativa investigării ecografice). Prin urmare, examinarea clinică a medicului specialist este cât se poate de necesară. Pe de altă parte, în afara majorităţii femeilor, care din anumite motive sau din cauza unei educaţii pro‑sănătate deficitare ajung prea târziu la medic, există şi o minoritate cu o atitudine situată în cealaltă extremă. Or, dacă mamografia ar fi mult prea accesibilă, o femeie ipohondră, obsedată de pericolul cancerului de sân, ar putea abuza de această investigaţie radiologică solicitând‑o de exemplu la fiecare trei luni. De fapt, este necesară punerea la punct a unui program de sceening. În America, femeile trecute de 40 de ani fac anual, în mod obligatoriu, o examinare clinică şi una paraclinică pentru depistarea cancerului de sân. La noi însă, neexistând un program de screening al cancerului de sân, mamografia este decontată de asigurările de sănătate doar ca investigaţie specială şi este prescrisă ca atare de către medicul specialist. În orice caz, numai un program organizat poate fi eficient şi poate permite abordări diferenţiate pe grupe de vârstă, grad de risc etc. În SUA, screeningul prin mamografii regulate a redus mortalitatea prin neoplasm mamar cu cel puţin 30 la sută la femeile peste 40 ani".

Şi la noi trebuie făcut ceva!

Asta înseamnă că 30 la sută dintre aceste femei americane, câteva zeci de milioane, nu au mai avut nevoie de lungi perioade de internare şi de tratamente costisitoare, mai mult chiar şi‑au continuat activitatea profesională şi, cel mai important, au supravieţuit. Aşadar, dincolo de latura umanitară, primordială, finanţarea unui program de screening al cancerului de sân este şi o foarte rentabilă investiţie ale cărei beneficii sunt reprezentate de importante economii la bugetul Sănătăţii.

În cazul cancerului mamar, ratele de supravieţuire la cinci ani în funcţie de stadiul bolii sunt de 100 la sută pentru stadiul 0, de 98 la sută pentru stadiul I, de 76‑88 la sută pentru stadiul II, de 49‑56 la sută pentru stadiul III şi numai de 16 la sută pentru stadiul IV.

Din păcate, în România, diagnosticul cancerului de sân se stabileşte mai ales în stadiile avansate, când tratamentul este doar paleativ. Ignoranţa, lipsa educaţiei sanitare elementare, frica de acest diagnostic, dar şi apariţia unui număr din ce în ce mai mare de vânzători de iluzii (cea mai culpabilă categorie de escroci!) au ca rezultat prezentarea tardivă la medic. Adică, mii şi mii de tragedii în urma cărora, în fiecare an, se pierd mame, soţii, fiice...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24056

  • 5 months later...
Posted

119 gălăţence nou descoperite a avea tumori mamare

Evolutia numarului noilor cazuri de cancer la san descoperite in judetul Galati in primele noua luni ale anului 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut arata ca, din pacate, chiar daca se inregistreaza o usoara scadere, fenomenul ramane la fel de amplu si periculos. Astfel, daca potrivit Serviciului Statistica Medicala din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Galati in primele noua luni ale anului 2008 se inregistrau in judetul Galati 119 noi cazuri de cancer la san, in aceeasi perioada a anului 2007 numarul noilor paciente depistate a avea cancer la san era de 128. Din pacate, dintre cele 119 noi cazuri de galatence depistate a avea cancer la san in acest an, procentul celor la care boala a fost descoperita intr-un stadiu cat de cat curabil este sub 24%, adica doar 28 dintre cele 119 femei care au aflat in acest an ca au cancer, au si o cat de mica sansa de vindecare si/sau supravietuire. Anul trecut, tot in primele noua luni ale anului, din cele 129 de galatence care au aflat in aceea perioada ca au cancer la san, doar 27 se aflau in stadii curabile. In ceea ce priveste impartirea mediu urban/rural a noilor cazuri de cancer la san descoperite, situatia este aproape similara in primele luni ale lui 2008 cu primele luni ale anului trecut. Peste 70% dintre femeile descoperite in acest an pana pe 30 septembrie cu cancer la san sunt din orasele judetului, mai ales din Galati, in timp ce cazuri mai putine se inregistreaza in mediul rural.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Posted

Groaznic.

Oare minunatele capete patrate din Ministerul Sanatatii (?) nu pot gandi - si finaliza- un program de preventie, de verificare? O metoda de control - gratuit - pentru doamne?

Posted

Te poate controla medicul de familie, gratuit. Chiar de când te înscrii te întreabă câte ceva pentru a nota istoricul familiei, dacă au existat cazuri -pe linie maternă.

Posted

...sau te poti controla singura.Te poti adresa medicului ginecolog si il rogi sa-ti explice cum se procedeaza corect, care-s pasii de urmat, cand trebuie sa o faci si mai ales ce anume NU trebuie sa existe la palpare.

Problema femeilor este ca nu prea ajung la medic decat in situatiile in care constata ca au o suferinta. Nu toate femeile isi fac acel control ginecologic anual (si nu numai asta) si astfel, de cele mai multe ori se ajunge mult prea tarziu la medic.

Medicul de familie, in cel mai bun caz, iti poate da o trimitere catre un medic specialist. In general nu face el controlul...

Posted

Te poate controla medicul de familie

Ma cam indoiesc... Trebuie un consult facut de un medic de specialitate.

Ideea era ca Ministerul sa incurajeze persoanele de sex feminim sa-si faca acest gen de control gratuit, sa doteze cateva spitale la nivelul fiecarui judet

cu echipament suficient de performant pentru o mamografie etc.

Posted

Problema este ca noi nu ne prea ştim drepturile. Doctorul meu de familie nu mi-a dat nimic in ultimii doi ani, dar şi-a încasat banii de pe urma familiei mele.

Fiind generalişti, şi ei trebuie să ştie să îţi facă acel control, Mikka. În cel mai rău caz, atât timp cât eşti asigurată, îţi va da trimitere la un medic specialist -să fii liniştită. Cu acea trimitere nu numai că-ţi verifică sânii gratuit, dar poti face şi alte teste de siguranţă cum ar fi Babeş-Papanicolau. Tot cancer depistează şi acela şi nu e un subiect mai puţin important. Toate aceste teste sunt gratuite. Mamografie nu ţi-aş recomanda, pentru că, deşi ei spun că faptul că radiaţiile provocate de procedură ar fi cancerigene e doar un mit, am auzit că stimulează apariţia tumorilor. În plus, este dureroasă.

Posted

Semnale de alarma in privinta cancerului la san

Prezenta unor noduli sub brat sau la nivelul sanului, asimetria sanilor, dar si pierderea conturului obisnuit, ori aparitia unor scurgeri la nivelul mamelonului sunt doar cateva dintre semnele prin care organismul avertizeaza femeia ca ar putea avea cancer la san. Cancerul la san poate fi tratat cu succes in situatia in care este depistat precoce. Cea mai buna solutie o reprezinta controlul preventiv.

Cancerul la san afecteaza, din pacate, femei de varste din ce in ce mai tinere. Din cele 64 de decese inregistrate in judetul Galati in primele opt luni ale acestui an, doua erau la categoria de varsta pana in 15 ani. "Atat ca frecventa, cat si ca implicatii medico-psiho-sociale, cancerul reprezinta o problema de sanatate publica, afectand varste din ce in ce mai tinere. Cancerul la sân continua sa fie a doua cauza de deces prin cancer în tarile civilizate. Sânul, simbol al feminitatii si maternitatii, sufera mici schimbari odata cu ciclul menstrual, sarcina sau menopauza, datorita modificarii nivelului hormonilor sexuali din corp. Cele mai multe dintre bolile sânului sunt lipsite de gravitate, dar uneori pot aparea semnele precoce ale unui cancer mamar. Factorii de risc in aparitia cancerului mamar sunt: prima menstruatie precoce, prima nastere dupa 30 de ani, biopsii mamare in antecedentele personale, antecedente de cancer mamar sau ovarian in familie, in special la rudele de gradul I, antecedente de cancer mamar, tratament cu estrogeni in antecedente si alimentatia cu continut bogat in grasimi", a precizat dr. Beatrice Cristian, consilier in Compartimentul de Promovare a Sanatatii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Galati.

Semnele care te trimit la medic

Prezenta unui mic nodul la san - se examineaza si sanul celalalt, aparitia unei secretii prin mamelon care pateaza lenjeria, pierderea conturului regulat al sanului, retractia mamelonului sau a pielii, aspectul de "coaja de portocala", prezenta unor noduli in axila si asimetria sanilor. Sunt semnele care, odata depistate, trebuie imediat sa determine femeia sa meaga la medic. "Prin autoexaminare atenta, periodica si sistematica, fiecare femeie poate descoperi la timp modificarile aparute la nivelul sânului. Autoexaminarea sânului trebuie facuta în fiecare luna, de preferinta la aceeasi data, dar nu înainte, în timpul sau imediat dupa menstruatie. Cel mai indicat este între zilele 7-10 de la începutul menstruatiei", a mai aratat dr. Beatrice Cristian din cadrul ASP Galati. Autoritatea de Sanatate Publica Galati recomanda control medical periodic pentru depistarea precoce, precum si adoptarea unui stil de viata sanatos pentru reducerea factorilor de risc.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Posted

Aiyana Esti casatorita?? Daca da, sa stii ca medicul de familie ar fi trebuit sa te intrebe de examenele gineco facute in ultima perioada. Eventual sa-ti dea trimitere sa faci testul "papa". Despre palparea sanilor, eu stiu ca nu medicul de familie te controleaza ci doar te indruma catre un medic specialist, dar iti poate oferi informatii despre cum se procedeaza la autopalpare, in cazul in care ii soliciti aceasta informatie.

Mamografia se recomanda femeilor de peste 35 de ani si care, eventual, au alaptat. Tu de ce nu ai recomanda?? Pentru ca ai auzit nu'sh ce chestii??

Eu nu m-as lua dupa un sfat dat pe un forum public, atunci cand este vb de sanatatea mea, ci as intreba X specialisti, pana as afla tot ceea ce ma intereseaza.

Inca o precizare: testul "papa" pune in evidenta modificarile canceroase, prezente in cancerul de col uterin. Nu te ajuta la depistarea unor eventuale tumori mamare.

Mikka Este de inteles ca n-ai nevoie de astfel de teste, dar si barbatii ar trebui sa aiba o deosebita grija fata de semnele date de propriul organism, pentru ca nu e de gluma nici cu cancerul de prostata :)

Posted
Aiyana Esti casatorita?? Daca da, sa stii ca medicul de familie ar fi trebuit sa te intrebe de examenele gineco facute in ultima perioada. Eventual sa-ti dea trimitere sa faci testul "papa".

Tu asociezi cumva pierderea virginităţii cu căsătoria? Să ştiu şi eu din ce secol să vă iau :)

Testul "papa" este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală, nu neapărat celor care s-au căsătorit şi am spus că tot cancer depistează, adică tumori, nu neapărat mamare. Dacă tu ţii să fii Gică contra în toate replyurile la posturile mele, anunţă-mă din timp! Nu de alta, da` să facem totul mai haios :d

Am vorbit numai din proprie experienţă, nu din ce-am citit pe diverse forumuri. Control mamar mi-a făcut şi doctorul Nină căci are un aparat special foarte performant. El a fost internist şi momentan e specializat pe dermato (deci, nu trebuie să fie neapărat ginecolog). În ceea ce priveşte celălalt aspect, află că am fost cu o prietenă la spitalul de oncologie de la Cluj şi a ieşit plângând de la mamografie; a fost dureroasă + că nu este indicată oricui. Nu, nu alăptase, avea numai 20 de ani.

P.S: Până la urmă, sunt de acord cu flieder într-o privinţă: du-te la un specialist! Fiecare organism este altfel şi ceea ce citeşti aici e numai informativ.

Posted

Mikka, am facut observatia respectiva fara nicio aluzie directa, ci doar in raport cu faptul ca ti se sugera sa faci o mamografie...

Aiyana Tu vezi numai afronturi peste tot. Te-am intrebat de acest aspect tocmai pentru faptul ca tot ii dai inainte cu medicul de familie care trebuie sa faca si sa dreaga... Nu draga, nu-s din alt secol, dar sunt mai pragmatica de felul meu. Deci, medicul de familie iti sugereaza sa iti faci testul respectiv in cazul in care STIE ca ai inceput viata sexuala. Se subintelege de la sine ca prin casatorie vine si acest lucru...

Asta ca sa elimin acest dubiu...

Si nu tin sa fiu Gica contra...dar era vb de pb mamare... de-asta am si precizat ca testul papa nu este relevant in aceasta situatie.

Cat despre cine si cum face controlul...am precizat de 2 ori ca poate sa si-l faca singura orice femeie dar este bine sa-l faca cineva specializat. Dr Nina, este medic in primul rand si n-am de unde sa stiu cate specializari a abordat pana si-a definit calea in medicina...

P.S. Iti recomand sa mai mergi pe la scoala, eventual sa-ti cauti si cei 7 ani de-acasa, fetito! (asta e referitor la faptul ca mi-ai recomandat sa-mi iau vitaminele, dar din pacate ti-ai editat post-ul. Poate ca e o dovada a faptului ca suntem pe calea cea buna ;) )

  • 4 weeks later...
Posted

Unde şi cum se poate face?

Mamografia - un aliat împotriva cancerului

* Cinci mamografe pentru 170.000 de femei cu vârsta de 35 de ani * Există, de fapt, patru, dar unul nu este utilizat

Ce este mamografia?

Analiza mamografică este, de fapt, o examinare radiologică a sânului, menită să descopere tumorile de natură malignă (canceroasă) care s‑ar putea forma la nivelul acestor ţesuturi. Înaintea examenului mamografic se preferă realizarea unei ecografii a sânului, cele două analize fiind complementare. Fiecare dintre ele îi poate oferi medicului detalii specifice privind starea de sănătate a sânului.

În judeţul Galaţi există, momentan, doar trei spitale în care se pot face mamografii. Un mamograf (aparatul cu ajutorul căruia se realizează explorarea imagistică) se găseşte la Spitalul CFR. Alte două funcţionează la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei", iar un al treilea poate fi găsit la spitalul din Tecuci. Ar mai exista unul la Policlinica cu Plată, dar se pare că nu este utilizabil sau utilizat.

Ca să vă putem explica mai bine în ce constă o mamografie, cât durează ea şi care sunt costurile pe care trebuie să le suporte o pacientă, am vorbit cu managerul general al Spitalului CFR, dr. Gabriela Ionescu. Ulterior, dr. Lenuţa Condrea şi asistent Cezar Ifrim ne‑au arătat un mamograf modern, cumpărat de spital în anul 2003, şi ne‑au explicat cum funcţionează el.

Cine are nevoie de mamografie?

De multe ori, prin realizarea mamografiei, medicul poate diagnostica modificările de struc­tură a ţesutului şi anomaliile care se produc la nivelul sânului. Unele dintre aceste modificări pot fi sesizate de pacientă prin palparea sânului, altele nu. "De regulă, pacientele vin la mamografie cu o trimitere din partea medicului specialist sau din partea medicului de familie. Femeile necesită acest tip de investigaţie începând cam de la vârsta de 40‑45 de ani", ne spune dr. Ionescu. "Este foarte important ca, săptămânal, femeile să îşi palpeze sânii şi să semnaleze medicului eventualele anomalii pe care le constată", a ţinut să sublinieze managerul spitalului adăugând că "după vârsta de 45 de ani, de multe ori, pacientele repetă anual mamografia".

Totul, începe, deci, de la o anumită vârstă. "Nu prea se fac mamografii în cazul femeilor sub 35 de ani, deoarece analiza nu este foarte relevantă sub acest prag de vârstă. În cazul acestor paciente, se fac mai mult ecografii. La femeile de peste 45 de ani, se poate începe examinarea sânului cu ajutorul mamografului, urmând a se face, complementar, şi ecografie", ne‑a explicat dr. Condrea.

"Mamografia nu se poate repeta decât o dată pe an, ne spune asistentul medical Cezar Ifrim. Totuşi, doza de radiaţie emisă este sub limitele maxime admise. Dovadă stă faptul că personalul medical nu are nevoie de protecţie specială în camera mamografului."

În ce constă o mamografie

Mamografia presupune realizarea unei conformaţii cât mai plate a sânului examinat prin "presarea" acestuia într‑un dispozitiv al aparatului, dar disconfortul (în cazul în care apare) este de scurtă durată. De altfel, întreaga procedură nu durează mult. Spitalul CFR are doi medici radiologi, care pot interpreta rezultatele pe care mamograful le înregistrează şi pe care echipamentele auxiliare le imprimă, apoi, pe film. Cu interpretarea medicului radiolog şi clişeu, pacienta se va prezenta la ginecolog.

Cât costă procedura?

"În mod normal, pe baza trimiterilor de la specialist sau medic de familie, pacientele ar trebui să îşi poată face gratuit mamografia. Dacă, însă, plafoanele pe care le avem noi (din Fondul asigurărilor sociale de sănătate ‑ n.n.) sunt depăşite, va trebui fie să aştepte suplimentarea fondurilor, fie să plătească pentru această investigaţie", ne‑a explicat managerul Spitalului CFR. Tarifele sunt însă acceptabile, mai ales că se plătesc pentru o investigaţie care poate oferi ‑ în cazul unui cancer în stadiu incipient ‑ şansa supravieţuirii. Un examen la mamograf costă 54 de lei, iar o ecografie ‑ 11 lei.

În concluzie, indiferent de costuri, mamografia este o investigaţie medicală care trebuie făcută neapărat în cazul în care v‑a fost recomandată de medicul de familie sau de ginecolog. Nu uitaţi că sănătatea dumneavoastră este cea mai importantă, iar boala, descoperită la timp, este, de cele mai multe ori, curabilă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28537

  • 13 years later...
Posted

Mamografii gratuite pentru gălăţence, într-o comună din judeţ

Comuna Smârdan a fost înscrisă în cadrul programului „ONCOFEM - Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de sân”. Prin intermediul acestuia femeile cu vârsta curpinsă între 50 şi 69 de ani fără o zi din comuna Smârdan, care nu au mai făcut în ultimele 12 luni mamografie gratuită, pot participa la screening-ul pentru cancer de sân derulat de Institutul Regional de Oncologie Iaşi împreună cu Fundaţia Enable.
Examinarea constă într-o mamografie digitală gratuită pentru femei asigurate şi neasigurate, care au nevoie doar de buletin în original şi copie. Mamografiile se vor face la Unitatea Mobilă de Screening Mamar, care este un cabinet de imagistică pe roţi, dotat cu mamograf digital 3D. Criteriile pentru a beneficia de testare sunt: femeile au vârsta curpinsă între 50 şi 69 de ani fără o zi; nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar; nu sunt însărcinate sau nu alăptează; nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni.
"Vom demara o campanie locală pentru înscrierea în program, ulterior acestei faze vom determina zilele necesare pentru evaluarea tuturor doritoarelor, stabilirea calendarului de testare precum şi programarea pe zile şi ore a pacientelor. Următoarea ţintă este extinderea acestui program pentru toate grupele de vârstă şi înscrierea în cadrul unui program de testare gratuită împotriva cancerului de col uterin", a declarat Silviu Zinica, primarul comunei Smârdan.

monitoruldegalati.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.