Jump to content

Gălăţenii din lume, despre Ziua României


dcp100168

Recommended Posts

Sentimente de la distanţă

România, pe mapamond, cu gălăţenii

Am luat legătura cu prietenii "Vieţii libere", care trăiesc peste hotare. Iată cum sărbătoresc ei Ziua Naţională, ce simt şi mai ales, ce gândesc.

SUA: un adevăr care doare

"Sunt Teodor Bradea, am 42 de ani şi sunt venit în Orlando - Florida în luna februarie 2001, împreună cu soţia mea, Vasilica, şi fiul nostru George Cristian. Cu părere de rău vreau să vă spun că nu se organizează nimic la noi de Ziua Naţională şi nici nu petrecem într‑un mod special. Poate nici nu ne‑am aminti de ea dacă nu ar exista programele româneşti, asta poate şi pentru faptul că viaţa în America e mai "pe viteză", comunitatea e formată în majoritate din oameni veniţi aici încă de pe vremea când ziua naţională era pe 23 august şi mulţi poate nici nu ştiu care e ziua naţională a României. La biserică, preotul aminteşte în două cuvinte despre asta, dar e mult prea puţin ca să se poată reţine. Despre cei tineri, ce să mai vorbim, chiar am să‑l întreb pe George să văd dacă mai ştie ce se sărbătoreşte la 1 Decembrie... În mare, asta este, este un adevăr care doare, dar asta este", scrie domnul Bradea, care urează gălăţenilor... pe care îi iubesc, distracţie plăcută de Zilele Galaţiului şi de Ziua României, care sunt atât de apropiate încât, practic, formează una singură...

Olanda: fotbal, bere şi amintiri

Şi din Olanda am primit un mesaj din partea lui Ştefan Bartoş, "născut în Galaţi şi plecat în 1988. Locuiesc în Olanda, la Maastricht şi sunt liber întreprinzător în domeniul taximetriei. Luni, 1 Decembrie, voi fi liber ca întotdeauna, seara voi juca un meci de fotbal în sală, este de altfel un meci între românii de aici din regiunea Limburg şi o echipă de marocani. După meci vom merge cu toţii la o bere unde sunt sigur că se va discuta şi despre evenimentul de la 1 Decembrie 1918. În rest, transmitem compatrioţilor noştri din ţară numai urări de bine şi bineînţeles Sărbători Fericite tuturor românilor din ţară şi de pretutindeni!".

Spania: sărbătoare în suflet

O mai veche prietenă a "Vieţii libere", Silvia Marcu, plecată în Spania pe 7 noiembrie 1992, în prezent cercetător la Consiliul Superior de Investigaţii (Cercetări Ştiinţifice) din Madrid şi profesor de Relaţii Internaţionale, ne‑a scris şi ea câteva gânduri: "Nu ştiu exact ce o să fac pe 1 Decembrie, deoarece de la ambasadă încă n‑am primit invitaţie, nici de la Institutul Cultural Român. Bănuiesc că ei vor organiza sărbătoarea României, ca în fiecare an. Poate voi merge la ambele instituţii... Şi chiar dacă nu, voi sărbători Ziua României în suflet, ca un român care, plecat prin lume, şi‑a găsit, în sfârşit, centrul simbolic despre care amintea Eliade. Şi exact acest centru este pentru mine România şi limba română, care, paradoxal, mă ajută în drumul actual, spaniol, şi prin extindere, universal".

Danemarca: plăcintă românească şi psalmi în daneză

"În legătură cu ziua de 1 Decembrie şi modul cum o sărbătorim noi, aici în Aalborg‑Danemarca, pot să vă scriu că este deja o tradiţie pentru Asociaţia Româno‑Daneză din Aalborg, a cărei preşedintă sunt, să serbăm Ziua Naţională a României. Anul acesta, ne vom aduna din nou şi tema serii va fi "Decembrie românesc". Avem un filmuleţ cu imagini turistice din România, vom evoca însemnătatea zilei de 1 Decembrie, vom cânta cântece româneşti. Spre sfârşitul serii vom cânta colinde româneşti şi psalmi de Crăciun în limba daneză. Participanţi la sărbătoarea noastră vor fi români, danezi, dar şi alte naţionalităţi.

Se va servi plăcintă românească cu brânză şi mere. Va fi organizată şi o tombolă pentru copiii din asociaţie. Sala unde va avea loc seara românească va fi decorată cu fotografii din România, cu drapele româneşti. Va fi şi o mini expoziţie cu obiecte româneşti tip artizanat. De ce organizăm această zi? Pentru că suntem români de diferite generaţii şi nu trebuie să ne uităm rădăcinile şi sărbătorile naţionale şi religioase, pentru că sunt copii care s‑au născut aici, în familii de români, şi care nu ştiu prea mult despre România, pentru că sunt danezi care cunosc numai partea negativă (sărăcie, corupţie etc) a României care rămân impresionaţi de felul nostru de a fi şi de tradiţiile noastre..., ne‑a scris şi Alisa Krogh.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28508

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.