Jump to content

Gălăţenii dau mită la Constanţa

Recommended Posts

Posted

Ofiţer de la Poliţia Transporturi Constanţa, reţinut de DNA după ce ar fi primit mită 11.000 de euro

Un ofiţer de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanţa a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost prins în flagrant delict în timp ce primea mită suma de 11.000 de euro de la un om de afaceri din Galaţi pentru a soluţiona favorabil un dosar. Purtătorul de cuvânt al Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, subinspectorul Dumitrel Ghiorlan, a declarat, marţi, că comisarul Claudiu Bucur, ofiţer la Biroul de Investigaţii Criminale, a fost prins în flagrant la sfârşitul săptămânii trecute, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în timp ce primea mită suma de 11.000 de euro de la patronul unei societăţi din Galaţi, pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar penal pe care îl avea în lucru. Claudiu Bucur a fost reţinut şi dus la Bucureşti pentru continuarea cercetărilor, ancheta fiind defăşurată şi la Constanţa de către ofiţerii Serviciului Teritorial Anticorupţie Constanţa.

La începutul acestui an, fostul comandant al Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, comisarul-şef Ioan Bucur, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. El fusese reţinut în 6 septembrie 2007 după ce primise de la un subaltern suma de 1.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină o sancţiune mai blândă din partea Consiliului de Disciplină. Ioan Bucur a fost eliberat condiţionat după nouă luni.

• 3 weeks later...
Posted

Claudiu Bucur a fost trimis in judecata

La aproximativ trei săptămâni de la arestare, comisarul Claudiu Bucur, de la Poliţia Transporturi Constanţa, a fost trimis în judecată. În sarcina sa s-a reţinut infracţiunea de luare de mită. Brusc, în dosar a răsărit şi un complice, despre care nimeni nu a pomenit nimic până acum. Un anume Dănuţ Mitiş, cu privire la care procurorii afirmă că era o cunoştinţă comună a poliţistului şi a denunţătorului.

Ieri, procurorii DNA au emis un comunicat de presă în care se precizează că, aflat în stare de arest preventiv, comisarul Caludiu Bucur, ofiţer în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Aceasta înseamnă că rechizitoriul a fost finalizat şi, din punct de vedere al anchetatorilor, faptele au fost probate. Comisarul Bucur este al doilea ofiţer de la Poliţia Transporturi Constanţa judecat pentru infracţiuni de corupţie. În dosar apare însă şi un coplice, Dănuţ Mitiş, trimis, de asemenea, în judecată, pentru complicitate la luare de mită. În rechizitoriu se arată că, înainte de flagrant, mai precis în cursul lunii noiembrie 2008, Claudiu Bucur a pretins, prin intermediul lui Dănuţ Mitiş, suma de 15.000 de euro, bani pe care i-a primit de la denunţătorul Ioan Alexandru, în mai multe tranşe. Ioan Alexandru este, se pare, reprezentantul Arcelor Mittal Galaţi, de la care se furaseră cele două role de tablă. Potrivit afirmaţiilor procurorilor anticorupţie, Dănuţ Mitiş era o cunoştinţă comună a poliţistului şi denunţătorului. În schimbul banilor, poliţistul urma să urgenteze cercetările în dosarul în care era cercetat un angajat al societăţii administrate de denunţător. La rândul său, acest fapt i-ar fi fost favorabil denunţătorului din punct de vedere financiar, pentru că afacerile sale stagnau pe perioada cercetărilor. Din suma de 15.000 de euro, Bucur a primit 3.000 de euro prin intermediul inculpatului Dănuţ Mitiş, care fusese trimis să ia şpaga pentru el. Restul a fost primit pe data de 1 decembrie 2008, când ofiţerul de poliţie a şi fost prins, de altfel, în flagrant. Asupra lui s-au găsit 11.000 de euro şi 4.000 de lei, bani inscripţionaţi. La data de 2 decembrie 2008, Claudiu Bucur a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea pe o perioadă de 30 de zile. În comunicat se face precizarea că, la instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. Procesul se va desfăşura la Constanţa, dosarul fiind deja înaintat Curţii de Apel Constanţa.

http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/act ... ecata.html

Posted

Politistul Bucur ramane dupa gratii

Comisarul Claudiu Bucur isi va petrece sarbatorile dupa gratii. Curtea de Apel Constanta a respins cererea ofiterului de eliberare. Avocatul politistului a sustinut ca procesul verbal de la flagrant nu a fost semnat de avocat si ca astfel i s-a incalcat dreptul la aparare. Claudiu Bucur a lucrat in cadrul Biroului Investigatii Criminale de mai bine de 12 ani si a fost prins in flagrant in timp ce primea 11.000 de euro pentru solutionarea favorabila a unui dosar penal pe care il avea in lucru. Ofiterul a fost prins in flagrant, in timp ce primea bani de la un om de afaceri din Galati caruia politistul ii promisese neinceperea urmaririi penale in dosarul in care il cerceta. Claudiu Bucur a fost retinut si dus la Bucuresti pentru continuarea cercetarilor, in vreme ce ofiterii si procurorii anticoruptie au mai multi politisti de la Transporturi Constanta si au cerut detalii cu privire la activitatea lui Bucur. Politistul ancheta mai multe persoane intr-un dosar de furt si fals in acte, dupa ce o firma din Agigea a cumparat doua role de tabla navala de la SC Mittal Galati.

http://www.romanialibera.ro/a142473/pol ... ratii.html

• 1 month later...
Posted

Dezvaluiri in cazul politistului Bucur

» Denuntatorul politistului Claudiu Bucur, un om de afaceri din Galati, a declarat ca i s-au cerut 15.000 de euro pentru urgentarea solutionarii unui dosar penal » Avocatul inculpatului a cerut schimbarea incadrarii juridice din luare de mita in inselaciune.

Magistratii Curtii de Apel Constanta l-au audiat pe denuntatorul lui Claudiu Bucur, politistul de la Transporturi trimis in judecata dupa ce ar fi luat 15.000 de euro mita. Ion Alexandru este administratorul societatii care se ocupa de transportul a doua role de tabla navala de la Galati la Agigea. Barbatul a sustinut ca a primit la birou documentele prin care i se confirma faptul ca s-a efectuat transportul. Dupa cateva zile, acesta a fost instiintat ca rolele de tabla nu au ajuns la destinatie. Omul de afaceri din Galati a declarat ca a trimis prin fax actele prin care facea dovada ca s-a efectuat transportul, dar la un interval de cateva zile a fost instiintat ca se va suspenda contractul intre societatea pe care o detine si SC Mittal Galati daca nu se solutioneaza aceasta problema. Atunci, barbatul sustine ca a inceput sa faca mai multe verificari pentru a afla ce s-a intamplat in realitate cu acel transport. Ion Alexandru a luat legatura si cu Danut Mitis, care ii era apropiat, si i-a cerut sa il ajute. Dosarul a ajuns la politie, iar denuntatorul le-a povestit magistratilor ca a discutat cu Olareanu, care i l-a prezentat pe Claudiu Bucur. L-a sunat apoi pe Mitis si i-a spus cine se ocupa de dosar, iar acesta i-ar fi transmis ca totul se va rezolva. Barbatul recunoaste ca era disperat si ca dorea ca aceasta problema sa se solutioneze cat mai rapid. "I-am zis ca sunt blocat financiar si mi s-a spus sa pregatesc toate actele, pentru ca voi fi chemat la politie. I-am cerut soferului sa imi arate diagrama, dar a inceput sa ezite. Mi-a zis ca nu o are, ca nu o gaseste, iar dupa ce am inceput sa ma iau de el mi-a zis ca nu a facut cursa. Am venit din nou la Constanta si i-am prezentat lui Claudiu Bucur toate documentele, mai putin diagrama", a declarat denuntatorul.

Mita de 15.000 euro

Ion Alexandru a recunoscut ca nu Claudiu Bucur i-a cerut banii personal, ci prin intermediul lui Mitis. Denuntatorul a precizat ca primise garantii ca acest dosar se va rezolva cat mai rapid daca va da 15.000 de euro. "La cateva zile, Danut Mitis m-a sunat si mi-a zis sa pregatesc 15.000 de euro pentru a urgenta solutionarea cazului. Apoi, i-am zis ca am reusit sa strang suma de 3.000 de euro, am venit la Constanta si m-am dus la Mitis acasa, dar nu era. L-am sunat si mi-a zis ca Bucur nu poate sa vina sa ia banii si sa ii las la barul lui. M-am dus la barul lui Claudiu Bucur si i-am dat banii barmanitei, i-a numarat si apoi am plecat", a precizat barbatul in sala de judecata. La cateva zile, acesta sustine ca a fost din nou contactat de Mitis, care i-a precizat ca Bucur vrea si restul banilor, altfel totul se poate intoarce impotriva sa. Dupa ce a strans suma restanta, Ion Alexandru s-a dus la politie si a formulat un denunt impotriva lui Bucur. Prima oara, cei doi trebuia sa se intalneasca in Constanta, apoi in Mihail Kogalniceanu si in cele din urma au decis sa se intalneasca intr-o parcare din Harsova.

http://www.romanialibera.ro/a146438/dez ... bucur.html

• 11 months later...
Posted

Comisarul Bucur, eliberat din inchisoare

» Judecatoria Medgidia a admis cererea de eliberare conditionata formulata de comisarul Claudiu Bucur, condamnat definitiv la pedeapsa de un an si 10 luni de inchisoare.

Fostul politist de la transporturi se afla dupa gratii de mai bine de un an, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie decisese in luna iulie a anului trecut condamnarea sa la inchisoare pentru luare de mita. La inceputul acestui an, Bucur a fost prezentat Comisiei de liberare conditionata din cadrul Penitenciarului Poarta Alba, el indeplinind conditiile pentru a iesi din puscarie. Urmatorul pas a fost judecarea cererii privind liberarea conditionata la Medgidia, in urma careia s-a decis ca Bucur poate pleca acasa. Claudiu Bucur fusese transferat, de altfel, din luna septembrie 2009, la Unitatea Penitenciar Poarta Alba. Bucur fusese programat la munca pentru desfasurarea activitatilor educative organizate la club, activitati culturale, activitati de biblioteca-distribuire de carte, reviste. Potrivit condamnarii primite, Bucur ar mai fi avut de ispasit inca 9 luni de inchisoare.

Prins in flagrant delict

Comisarul Claudiu Bucur, de la Politia Transporturi, a fost prins in flagrant la inceputul lunii decembrie 2008 in timp ce primea mita. Potrivit rechizitoriului, in noiembrie 2008 Claudiu Bucur a pretins, prin intermediul lui Danut Mitis, o cunostinta comuna a politistului si a denuntatorului Ion Alexandru, si a primit, in mai multe transe, suma totala de 15.000 de euro. Banii i-au fost dati de Ion Alexandru, patronul unei firme din Galati, pentru ca Bucur sa dea o solutie favorabila intr-un dosar penal in care era cercetat un angajat al societatii administrate de denuntator. Pe 1 decembrie 2008, politistul Bucur a fost prins in flagrant delict de ofiterii si procurorii anticoruptie, dupa ce a primit 11.000 euro si 4.000 lei, bani ce reprezentau a doua transa din suma ceruta. Alaturi de Bucur a fost judecat si Danut Mitis, pe care judecatorii l-au condamnat la un an de inchisoare cu suspendare conditionata. Tot prin decizia respectiva, Bucur este obligat sa returneze suma de 3.000 de euro sau contravaloarea ei in lei.

http://www.romanialibera.ro/dobrogea/a176162-comisarul-bucur-eliberat-din-inchisoare.html