Jump to content

Cine va fi noul prim-ministru?


Recommended Posts

Posted

Basescu asteapta redistribuirea pentru a negocia Vezi premierii agreati de Cotroceni

Deşi cele trei mari partide au început negocierile pentru formarea noului Guvern, toate aşteapă şi un "semnal" de la Cotroceni, care încă întârzie să vină. Preşedintele Traian Băsescu nu s-a hazardat deocamdată să intre în negocieri, aşteptând finalizarea redistribuirii mandatelor de parlamentar. În funcţie de redistribuire, Băsescu urmează să îşi facă cunoscută poziţia. Dacă PD-L va reuşi să obţină majoritatea mandatelor, atunci este sigur că şeful statului se va grăbi să sprijine acest partid în mod direct pentru a forma viitorul Guvern, indiferent de alianţele posibile. Dacă Alianţa PSD-PC va reuşi să obţină mai multe mandate, preşedintele s-ar putea arăta ceva mai flexibil în negocieri.

Deocamdată, potrivit unor surse din PD-L, Băsescu ar fi transmis deja variantele de premieri pe care îi agrează. Acestea au declarat pentru Antena3.ro că numele vehiculate nu au nimic în comun cu premierii desemnaţi de partide înainte de alegeri: Theordor Stolojan, Călin Popescu Tăriceanu şi Mircea Geoană. Iată posibilităţile luate în calcul de Cotroceni:

Varianta cu PD-L partid majoritar: Videanu, preferat în detrimentul lui Blaga

Dacă PD-L reuşeşte să obţină majoritatea mandatelor la redistribuire, şeful statului ar putea miza pe nominalizarea lui Adriean Videanu pentru funcţia de premier. Potrivit unor surse din PD-L, acesta este preferat de preşedinte în detrimentul lui Vasile Blaga, un alt nume vehiculat pentru a ocupa funcţia de premier din partea democrat-liberalilor. Ceea ce face diferenţa este faptul că Videanu pare a fi un prim-ministru mai uşor de "strunit" decât Blaga.

Varianta unei alianţe PSD - PD-L: Directorul SRI, George Maior

În cazul în care Alianţa PSD-PC va obţine majoritatea mandatelor şi se va alia cu PD-L, numele care pare acceptat de toate părţile pentru postul de premier este cel al actualului director al SRI, George Maior. Deşi provine din PSD, acesta s-a dovedit a fi un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, fiind astfel "adoptat tacit" şi de liderii PD-L.

Varianta unei alianţe PD-L - PNL: Primarul Sibiului, Klaus Johannis

În cazul în care PD-L ar forma o alianţă cu PNL, numele surpriză vehiculat pentru postul de premier este Primarul Sibiului, Klaus Johannis. Surse din PNL au declarat pentru Antena3.ro că acesta pare a fi persoana cea mai indicată pentru a împăca pe toată lumea: nu este momentan membru de partid şi este un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, în cazul unei posibile astfel de alianţe mai este vehiculat şi numele fostului ministru de externe Mihai Răzvan Ungureanu.

Varianta unei alianţe PSD-PC - PNL: Mihai Răzvan Ungureanu

În cazul în care PD-L nu intră în cărţi pentru formarea guvernului, preşedintele Traian Băsescu şi-ar dori totuşi în funcţia de premier o persoană apropiată. Tocmai de aceea, în cazul unei variante de guvernare PSD-PC - PNL, numele cel mai vehiculat este cel al fostului ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta nu mai este membru al nici unui partid şi se află în cele mai bune relaţii cu Traian Băsescu. De asemenea, pentru această situaţie mai poate fi amintit şi numele lui George Maior, actualul director SRI. Ca variantă de rezervă, PSD tatonează terenul şi pentru o eventuală nominalizare a lui Vasile Puşcaş.

Guvern de tehnocraţi: Isărescu sau Ţiriac

Deşi pare varianta cea mai puţin probabilă, un guvern de tehnocraţi ar putea deveni posibil dacă partidele nu vor reuşi să se înţeleagă la negocieri. Pentru această situaţie, numele cele mai vehiculate sunt cele ale Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, şi al omului de afaceri Ion Ţiriac. Primul este agreat într-o formulă de guvernare cu PD-L în prim-plan, celălalt în varianta în care PSD ar conduce ostilităţile. Oricum, pe lângă toate aceste nume vehiculate până acum este posibil să apară şi candidaţi pentru funcţia de premier care momentan nu sunt în prim-planul atenţiei. În funcţie de cum vor decurge negocierile, este posibil să avem parte de propuneri surpriză.

Antena3.ro

Părerea dv.? Eu sunt pentru "neamţ" :d

Dă Doamne să fie aşa şi să fie pe măsura aşteptărilor!

Posted

Sincer, si eu l-as pune oricand premier pe Klaus Johannis indiferent de cine ar avea majoritatea :d Insa trebuie sa fie acceptat si de partide, si sa accepte si el propunerea de a lasa primaria Sibiului. Daca nu, probabil un om de mijloc, cum este Isarescu ar reprezenta, de asemenea, o optiune viabila, cu un guvern de uniune nationala, sustinut de toate fortele politice (desi nu s-ar ajunge pana la finalul mandatelor cu aceasta varianta, pentru ca fiecare va incerca, la un moment dat, sa-si adjudece plusurile si sa se descotoroseasca de minusuri).

Posted
Părerea dv.? Eu sunt pentru "neamţ" :d

Nu cred că "ei" gândesc ca "noi" :d

Deşi nu este trecută mai sus, cea mai plauzibilă variantă mi se pare PDL-PNL-UDMR şi Tăriceanu premier (în schimbul unui ajutor al liberalilor pentru prezidenţialele de la anul)

Posted
Nu cred că "ei" gândesc ca "noi"

Deşi nu este trecută mai sus, cea mai plauzibilă variantă mi se pare PDL-PNL-UDMR şi Tăriceanu premier (în schimbul unui ajutor al liberalilor pentru prezidenţialele de la anul)

As dori sa pun pariu cu tine, dcp, ca Tariceanu este persoana cu cele mai mici sanse sa mai pupe postul de premier pentru urmatorii 6 ani :d

Posted

Desigur.. daca in urmatorii 6 ani Tariceanu va fi numit prim-ministru, eu voi da o bere odata ce stirea devine oficiala. Daca nu, dupa 6 ani (mai exact, dupa ce va inceta al doilea mandat al lui Basescu ca presedinte) ramane sa dai tu un suc :P

Posted
Desigur.. daca in urmatorii 6 ani Tariceanu va fi numit prim-ministru, eu voi da o bere odata ce stirea devine oficiala. Daca nu, dupa 6 ani (mai exact, dupa ce va inceta al doilea mandat al lui Basescu ca presedinte) ramane sa dai tu un suc :P

În şase ani poate renunţi la suc şi te-apuci de băut whisky, mai ales dacă ajunge Tăriceanu premier :lol:

Posted

Nuuu, sigur nu ma apuc eu de tarie :) In plus, intelegerea e intelegere: suc a fost de partea mea, suc sa ramana! Iar in cazul tau, berea sa ramana bere :P

Posted

Dan Nica a votat pentru guvernarea alături de PD-L şi ar putea fi ministrul Comunicaţiilor

Baronii PSD îngroapă visul lui Geoană

PSD vrea la guvernare alături de PDL. Premierul va fi însă de la democrat-liberali. După două zile de negocieri şi după o întâlnire nocturnă cu liberalii, PSD-iştii au votat, ieri, cu un scor covârşitor (40 la 17), să intre la guvernare cu PDL.

Şase ore. Atât au stat PSD-iştii închişi în sala grupului parlamentar de la Senat, pentru a „negocia” între ei intrarea la guvernare alături de PDL. Pe de o parte se aflau Miron Mitrea şi Marian Oprişan, care doreau din tot dinadinsul intrarea la guvernare alături de PDL. De cealaltă parte, o alianţă conjuncturală: Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie şi alţi lideri din ţară. Primul nu voia să „închine” partidul lui Traian Băsescu, al doilea prefera opoziţia ca să aibă mai mari şanse cu o eventuală candidatură la preşedinţie.

Potrivit unor surse din PSD, în negocierile cu PDL, social-democraţii vor renunţa la condiţia impunerii unui prim-ministru. Discuţiile de tatonare de acum câteva zile au dus şi la întocmirea unei schiţe de protocol: PDL ia premierul, PSD ia preşedinţia Senatului. Postul de vicepremier nu va fi ocupat de niciun partid. PC va lua un singur minister, iar celelalte portofolii vor fi ocupate paritar. O altă variantă este ca postul de premier să se împartă, câte doi ani, între PSD şi PDL.

În PSD se vehiculează deja propuneri de miniştri şi înfiinţarea unui nou minister, cel al tineretului şi sportului, post care ar urma să fie ocupat de Nicolae Bănicioiu. Alte nume: Cristian Diaconescu la Justiţie, Dan Nica la Comunicaţii, Ilie Sârbu la Agricultură, Titus Corlăţean la Externe.

Cine a votat împotriva guvernării cu PDL

Ion Iliescu

Adrian Năstase

Viorel Hrebenciuc

Radu Mazăre (Constanţa)

Marian Vanghelie (Bucureşti)

Doru Ioan Tărăcilă (Călăraşi)

Trifon Belacurencu (Tulcea)

Constantin Nicolescu (Argeş)

Vasile Ion (Buzău)

Ioan Cindrea (Sibiu)

Cine a votat pentru guvernarea cu PDL

Mircea Geoană

Miron Mitrea

Titus Corlăţean

Cristian Diaconescu

Liviu Dragnea (Teleorman)

Marian Oprişan (Vrancea)

Constantin Niţă (Braşov)

Ilie Sârbu (Timiş)

Gheorghe Nichita (Iaşi)

Dan Nica (Galaţi)

Ioan Toma (Olt)

Ion Stan (Dâmboviţa)

http://www.adevarul.ro/articole/baronii ... eoana.html

Posted

Din poveste mult mai este

Pe când se făcea măre o coaliţie care să cuprindă tot ce ştiu sau doar ce îşi mai amintesc românii din politică, ceva ca o struţo‑cămilă încrucişată cu blândul măgar românesc, Tăriceanu îşi mângâia capitalist şi singur barba pe care n‑o are şi exersa în faţa oglinzii un zâmbet pe care să‑l poată agăţa în ea. Ce guvernare social‑democrată‑conservator‑democrat‑liberală, ca să menţionăm doar jaloanele de bază ale celor două partide devenite peste noapte fraţi de cruce după tată, că mama şi‑au folosit‑o cu toţii pe post de reper verbal timp de nişte ani buni, ce guvernare de criză şi alte mofturi originale? Ideea este că pohta ce‑au pohtit liberalii s‑a cam vărsat peste marginile paharului. Se spune că doar până astăzi mai poate sorbi Tăriceanu, fără să se înece, din licoarea puterii. A stat patru ani într‑o şa liberală, des peticită cu pomeni sociale şi găurită, în final, de acul din carul învăţământului neretribuit. Acum nu‑i mai rămâne decât pasiunea material‑automobilistică celui care trebuie să‑şi găsească o ocupaţie rentabilă în afara guvernării. Dar nu plângeţi, nu plângeţi! Încă. Din poveste mult mai este şi, dacă îşi pun în cele din urmă neuronul la treabă, liberalii vor ieşi, poate, cu un candidat pentru preşedinţie din nenorocul de a‑l fi întâlnit pe Băsescu în calea lor. Iar dacă nu le iese, o piedică în calea uitării tot au câştigat. Pe ultima sută de metri, orice poveste spune că se rezolvă cam toate disputele dintre căpcăun şi Făt‑Frumos, este salvată prinţesa şi toată lumea trăieşte fericită până la adânci bătrâneţi. Românii, care îşi extrag înţelepciunea din folclor, mai nou, din folclorul urban postdecembrist, n‑au cum să nu înţeleagă forţa muşchilor lor, adică a celor care părăsesc barca puterii, sau deciziile parlamentare care o scot pe mătuşa Tamara din cărţile de istorie şi îi redau lui Năstase locul câştigat pe blog. Numai Voiculescu ar putea suferi ceva dosare noi din considerente mai vechi, dar nu vă faceţi griji, cine se face de basm la noi intră mai curând în folclor decât la puşcărie. Mitrea şi ai lui, Videanu et comp, Dinu (nu Păturică, ci Patriciu) rămân figuri legendare ale politicii româneşti, indiferent de unde scot marmura sau petrolul şi ce fac cu ele. Iar Hrebenciuc şi Băsescu s‑ar putea chiar încuscri, acum că basmul aproape a devenit realitate. Ca să nu mai vorbim de faptul că pândesc la colţul, pardon cornul, bunăstării şi Geoană, şi Stolojan, şi un şir lung, lung de „locali” jigniţi anterior în demnitatea lor de conducători din faşă. Pentru cei din viitoarea opoziţie, a mai avut Tăriceanu grijă să nu sufere nimeni de durere în co(n)t, în urma retragerii pe scut din ecuaţia puterii. Inclusiv el, că doar nu era să lase omul povestea să‑i mute afacerile în alte ţări de soare pline. Însă celorlalţi, celor cu treabă pe la negocieri, viitorul le sună bine, măcar că s‑au aliat de s‑au rupt cu cine s‑au înjurat asemenea. Deodată naţionalişti până în dinţi, în lipsa tribunului care îşi roade unghiile de necaz pe la uşile oteviste, politicienii s‑au cuprins activ şi imediat de grijile naţionale, în care sunt incluse, firesc, şi grijile proprii, că doar sunt reprezentanţii acestui popor şi încă cei mai din frunte. Cine va fi prim-ministru? Ce mai contează? Important este că nu se schimbă preşedintele, aşa că avem spectacolul asigurat cel puţin încă un an de zile. Cât despre anunţata criză şi efectele ei, ce să vă spun? Compromisurile fac deliciul practicării politicii româneşti. Spuneţi că ele se petrec pe pielea noastră? Ei, asta e acum! Toată lumea trebuie să se sacrifice într‑un fel, în aceste momente de criză. Ei cu ei, noi cu noi! La anul şi la mulţi ani!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28708

:d:d:d

Posted

Se pare ca s-a rezolvat...

Tare sunt curios cum o sa se descurce "draga stolo" cu cei pe care pana mai ieri nu-i mai scotea din nemernici, hoti, ticalosi, vanduti etc.

Dar poate ca o gura de kko in plus nu strica in politica romaneasca.

Posted

De data asta nu mai spun "incerc" pentru ca se supara Rami pe mine ca-s neserioasa. Daca e, vin direct, daca nu, nu ;) Sunt mica, se gaseste un loc pentru mine..

Posted

Decretul prezidential prin care Stolojan a fost desemnat premier a fost publicat in Monitorul Oficial

Decretul prezidential prin care Theodor Stolojan este desemnat candidat la functia de prim-ministru a fost publicat joi dimineata in Monitorul Oficial, anunta NewsIn. "Se desemneaza domnul Theodor Stolojan in calitate de candidat la functia de prim-ministru, pentru a cere votul de incredere al Parlamentului asupra programului si listei noului Guvern", se precizeaza in decretul publicat in Monitorul Oficial cu numarul 833.

Posted

Theodor Stolojan: Am hotarat sa renunt la nominalizarea pentru functia de premier

* Basescu il va desemna pe Emil Boc in fruntea Executivului

"Am decis sa-mi depun mandatul de prim-ministru desemnat la presedintia Romaniei", a declarat, luni, Theodor Stolojan. Potrivit surselor, presedintele Traian Basescu urmeaza sa-l nominalizeze pe Emil Boc in fruntea Executivului. Informatia retragerii lui Stolojan a fost publicata initial de Gandul, care a precizat ca nu se cunosc detaliile care l-au facut pe Stolojan sa ia aceasta decizie. Surse HotNews.ro au afirmat insa ca motivele retragerii sale sunt legate de prezenta in Guvern a PSD.

Posted

Traian Basescu a semnat decretul de nominalizare a lui Emil Boc in functia de premier

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul de nominalizare a lui Emil Boc in functia de premier al Romaniei, au declarat surse pentru HotNews.ro. Boc a fost nominalizat dupa ce Theodor Stolojan a anuntat ca si-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Potrivit surselor HotNews.ro, presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Emil Boc in fruntea Executivului, desi acesta nu pare dispus sa preia functia.

Posted

Ne-a dat la seminar sa facem noi o noua Constitutie. Acum, nu stiu cat va tine cont de proiectele noastre...

Era foarte fun cursul lui... si interactiv. Ce vad la televizor nu-l caracterizeaza. El e chiar foarte ok ca om. Acum doi ani am ales impreuna martisoarele pentru fetitele lui si eu chiar nu aveam drept de vot la primaria Cluj-Napoca. Cand a ajuns primar, ne ajuta personal in stagiile de practica... si ar mai fi exemple.

Ne-a aratat ce articole din Constitutie pot fi invocate in viata de zi cu zi... mai ales in relatia cu Politia. N-am incercat pana acum :)

P.S: Eu sunt cea care i-a stalcit numele in Poc inainte sa ajunga sa faca Poc la Prima... Nu era foarte cunoscut in politica atunci cand eram eu in anul I.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.