Jump to content

Primarul-lăutar din Priponeşti

Recommended Posts

Posted

La Priponeşti

Primarul lăutar

„Să‑mi cânţi cobzar bătrân ceva/ Să‑mi cânţi ce ştii mai bine/ Că bani ţi‑oi da şi vin ţi‑oi da/ Şi haina de pe mine.” De când e lumea şi pământul, lăutarii au dus‑o bine. S‑au bucurat de respect, dar mai ales, de popularitate printre aproape toate categoriile de oameni. Poate că nu i‑au dat banii afară din casă, dar de trăit, au trăit întotdeauna fără grija zilei de mâine. La necaz, omul te plăteşte să‑i cânţi, de unde are sau n‑are. La fel şi când se bucură. Dar parcă mai bine ca‑n ziua de astăzi, la noi în România, n‑au dus‑o lăutarii niciodată. Acesta e lucrul de care e foarte conştient primarul din Priponeşti – Costel Matei.

Cât câştig într‑o lună ca primar, iau pe noapte la o nuntă

Dacă Arnold Schwarzeneger a ajuns guvernatorul Californiei pe motive de celebritate, primarul din Priponeşti s‑a bucurat de aceleaşi beneficii, două candidaturi la rând. Oamenii din cele patru sate ale comunei Priponeşti îl ştiu foarte bine. Încă de când era mic cântă la acordeon şi a fost dus pe la nunţi şi botezuri. Apoi a învăţat să cânte la mai multe instrumente: chitară armonie, chitară bas, orgă. După Revoluţie, şi‑a înfiinţat formaţia proprie pe care a numit‑o sugestiv „Noroc”. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi a cam învăţat cu ce se mănâncă o afacere. La nunţi, pe lângă muzică, face fotografii şi filmează. Oferă omul servicii complete. Iar afacerea merge binişor, nu se plânge: „Cât câştig într‑o lună, ca primar, iau pe noapte la o nuntă”, aproximează Costel Matei profitul. În plus, şi‑a făcut o mulţime de relaţii şi s‑a „înrudit” cu toată comuna: „Am o mulţime de fini de botez şi cununie”, se mândreşte el. Cine nu şi‑ar dori un naş care are în prezent cea mai frumoasă gospodărie din comună, o viluţă cu două etaje, care‑i semn clar că Matei Costel se bazează şi pe alte venituri decât cei 1700 de lei cât este indemnizaţia de primar.

Banii nu au culoare politică

Un om aşa de cunoscut nici nu a avut prea mare nevoie de promovare ca să ajungă primar. De aceea şi‑a permis să cânte în campania electorală a altor primari, indiferent de partidul de care aparţineau, că doar banii nu au miros şi nici culoare politică. „Am cântat pentru o mulţime de primari din judeţul Galaţi, dar şi din Vaslui, la Tutova şi Vizureşti. Chiar dacă nu erau din acelaşi partid cu mine”, ne‑a mai spus Costel Matei.

Dacă totuşi sătenii au avut încredere să‑i acorde încă un mandat, înseamnă că primarul din Priponeşti se pricepe şi la alte lucruri în afară de cântat. Oricum, omul nostru a ştiut să aleagă meserii şi funcţii care merg una cu alta: dacă sătenii au fost onoraţi să‑şi aleagă un primar lăutar, sunt o mulţime care se vor mândri cu faptul că la nuntă le‑a cântat un primar.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28585

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.