Jump to content

"Nu salariul este cel care te motivează să nu iei şpagă"


dcp100168

Recommended Posts

"Nu cred că salariul este cel care te motivează să nu iei şpagă"

Incidentul petrecut la Tribunalul Galaţi, după ce omul de afaceri Gheorghe Balâc a încercat să cumpere o sentinţă favorabilă într-un dosar comercial, a aruncat anatema pe întregul corp de magistraţi, existând bănuiala, mai mult sau mai puţin legitimă, că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în alte procese. Reamintim că fostul candidat din partea PNDC pentru Senatul României în Colegiul 4 a încercat să convingă o grefieră să îi plaseze unui judecător suma de 500.000 de lei pentru a pronunţa o anumită soluţie, dar femeia l-a reclamat la Departamentul Naţional Anticorupţie. Procurorii anticorupţie au dispus interceptarea convorbirilor telefonice ale omului de afaceri şi, după câteva luni de urmărire, au organizat un flagrant, surprinzându-l când încerca să-i dea o primă sumă de bani grefierei.

Preşedinta Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu, ne-a declarat în cadrul unui interviu că tentaţia justiţiabililor de a oferi sume de bani magistraţilor este foarte mare, în special în dosarele comerciale, iar părţile pot afla extrem de uşor pe cine trebuie să "sensibilizeze", dacă se decid să rezolve problema într-un asemenea mod.

Reporter: Este deja cunoscut ce s-a întâmplat în cazul Balâc. Consideraţi că vina pentru cele întâmplate îi aparţine exclusiv sau acesta a auzit că "se poate" şi a acţionat în consecinţă?

Judecător Carmen Sandu: Cunosc incidentul. Sincer, este treaba lui că s-a comportat într-un asemenea mod. Poate că a mai făcut înainte aşa ceva şi a fost încurajat, dar nu a fost prins. Din ce s-a auzit ulterior, avea o agendă plină cu judecători şi cu grefieri, deci este clar că el şi-a făcut temele foarte bine. Acum este şi foarte uşor. Te uiţi pe portal. Vezi numele unui judecător sau grefier care te interesează, ştii exact cine cu cine intră în complet şi ştii pârghiile, mai nou acum şi după info-chioşc. Revenind, el avea nume de judecători şi grefieri de la toate instanţele la care avea interes şi este clar că şi-a făcut temele. Că o fi auzit că se poate sau că nu se poate, nu ştiu. Eu sper că a auzit că nu se poate, aşa sper, aşa îmi doresc.

Reporter: Puteţi oferi garanţii că se s-a întâmplat în cazul Balâc nu a avut loc în cazul altor magistraţi?

Judecător Carmen Sandu: Nu există nicio garanţie. Posibil să se fi întâmplat. Dacă s-a întâmplat, eu personal, din funcţia asta nu am fost informată. Dacă nu se aude, înseamnă că nu există. La acest moment, chiar nu cunosc un asemenea lucru. De regulă, se aude de aşa ceva. Dacă vrei să nu se audă ceva, mai bine nu o faci. Dacă o faci, mai devreme sau mai târziu, se aude. Până acum nu am auzit. Ce spune societatea civilă, e treaba ei. Probabil că şi ştiu câte ceva, dar atât cât oficial nu s-a auzit nimic... nu există.

Reporter: Se pot preîntâmpina asemenea incidente pe viitor?

Judecător Carmen Sandu: În primul rând, vreau să vă spun că eu sunt tare bucuroasă că grefiera a reacţionat aşa. Este un aviz amatorilor. Reacţia ei mi-a plăcut foarte mult pentru că îi descurajează pe cei care ar dori să procedeze la fel. Sunt interese foarte mari. În cazul ăsta este vorba de 27 de miliarde, deci interesul financiar este foarte mare. S-a dat un semnal foarte clar: nu încercaţi, pentru că nu se poate. Dacă se poate şi se duc să ofere, pentru că aici a fost vorba de cumpărare de influenţă... Dacă cineva se gândeşte că se poate duce să facă un asemenea lucru, oricum se aude şi mai devreme sau mai târziu legea se aplică. Atât timp cât noi judecăm cazuri unde este vorba de sume foarte mari, tentaţia există. Nu este în domeniul dreptului public, ci în domeniul dreptului privat şi bineînţeles că fiecare are un interes şi ar vrea să câştige. E o chestie şi cu pierdutul ăsta... Sigur este că interese sunt şi tentaţii sunt foarte mari din afară să vii şi să faci o chestie. Dar acum îţi asumi riscuri, riscuri foarte mari şi când spun asta, nu mă refer la personalul nostru sau la judecători, pentru că pe ei mă pot baza necondiţionat. Dar din afară probabil. Măcar întind coarda, măcar încearcă.

Reporter: Sunt magistraţii vulnerabili la "cadourile" oferite de justiţiabilii care doresc să-şi rezolve problemele în justiţie prin ocolirea legii?

Judecător Carmen Sandu: Nu cred. Nu e vorba de salariile pe care le au. Eu întotdeuna am spus că indiferent dacă iei 10 milioane sau 50 de milioane, nu cred că salariul este cel care te motivează să nu iei şpagă. Pentru că despre asta vorbim. Este vorba în primul rând de conştiinţa profesională. Discutăm la nivel de Tribunal şi de nişte sacrifii pe care le-ai făcut ca să ajungi la nivelul ăsta. Este respectul de sine în primul rând, de munca pe care ai depus-o până la vârsta respectivă. Nu vreau să spun cuvinte mari, dar nu ajunge oricine judecător. Trebuie să ai nişte calităţi, pe care ţi le dezvolţi pe parcursul carierei. Nu cred că judecătorii sunt vulnerabili pentru că, repet, asta ţine de conştiinţa fiecăruia, de respectul pe care îl ai faţă de tine ca persoană şi în asta cred cu tărie. Am vorbit din punct de vedere personal, dar cred că aşa sunt şi colegii mei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... l=8#coment

Link to comment
Share on other sites

Sunt mai vinovaţi cei care dau sau cei care iau? Toată lumea acuză că se ia şpagă, dar nimeni nu spune că această şpagă este data de cineva. Iar "cineva" suntem noi toţi...

Cât despre mărimea salariului, n-are nicio legătură. S-au făcut suficiente experimente (creşteri de salarii) pentru a rezolva problema şi nu s-a întâmpat nimic!

Link to comment
Share on other sites

spaga, cuvantv relativ recent ,este similar cu mita... si suna al naibii de urat si desi este pedepsita prin lege a devenit sport national (din pacate), si este consecinta saraciei, a sistemului birocratic si slab concurential existent, si este confundat adeseori cu ciubucul...sau "tips-ul" care parca este altceva , care il dai pt ca-ti face placere (ospatarului, frizerului, coafezei...),si ca sa dau un exemplu este altceva decat atunci cand dai ( in spital) ca sa-ti schimbe pansamentul sau sa-ti puna plosca, dar ce spun eu aici este cunoscut de toata lumea ,si tot la indemana noastra este sa facem sa reducem amploarea acestui fenomen...si ca sa ma contrazic singur... atat de bine se impaca una cu alta (altul) ,spaga si ciubucul,incat nu stii unde se termina unul si unde incepe celalalt , si nici legea nu face dinstinctie sau deosebire din cate stiu eu (sunt foloase necuvenite), dar multe persoane traiesc bine mersi din spaga si ciubuc, salarul fiind nesemnificativ...si ma opresc aici sa nu devin plictisitor :d

de ce sunt de genuri diferite spaga (mita) si ciubucul ?;

Link to comment
Share on other sites

Sunt aproape la fel de vinovati cei care dau spaga din obisnuinta ca ceilalti care o cer. Din pacate, nu se pot face prea multe din punctul asta de vedere, tocmai pentru ca legislatia este saraca la acest capitol si, in primul rand, pentru ca acest obicei este impamantenit si va ramane astfel pana cand ideea de "statul in toate" va fi eliminata si de la noi. Atlfel ar reactiona omul, atunci cand stie ca are o asigurare medicala privata, la un spital privat. Nici medicul de acolo nu si-ar permite sa ceara, nici pacientul nu ar mai fi dispus sa dea, stiind ca are un contract cu o firma privata. La spitalele de stat, cand te duci, te duci burdusit cu de toate, pentru ca stii ca e singura sansa ca sa pleci de acolo mai putin bolnav decat ai intrat. Asa e in toate serviciile publice. Daca ar fi incredintate unor firme specializate private, ar fi un prim pas spre eradicarea fenomenului (asta incepand de jos, pentru ca la varf obiceiul vine, probabil, odata cu ajungerea in postul caldut).

Link to comment
Share on other sites

E vinovat în primul rând cel care dă ... dar tot atât de vinovat e şi cel ce acceptă.

Pe undeva, datul şi acceptatul şpăgii merge mână-n mână şi cu lipsa de educaţie, cu lipsa de bun simţ. Unii, pur şi simplu nu vor să accepte că pierd, că nu e normal ceea ce pretind. Alţii, văd şpaga ca o rezervă a argumentelor lor (ca în cazul de mai sus).

Link to comment
Share on other sites

de ce sunt de genuri diferite spaga (mita) si ciubucul ?;

Ciubucul etste forma de plata pentru care nu primesti chitanta si care vine in completarea celei pentru care primesti chitanta.

Spaga este plata fara chitanta a serviciilor de care oricum beneficiezi.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.