Jump to content

Scade preţul materialelor de construcţie


Recommended Posts

Posted

Efecte pe timp de criză

Recul al preţurilor maerialelor de construcţii

* După "bumul" din vară, "generalul Iarnă" şi conjunctura economică dificilă impun schimbarea strategiilor de piaţă * Preţul materialelor de bază a scăzut în câteva luni cu 40‑50 la sută * Tonul a fost dat de piaţa financiară şi de ajustările din sectorul imobiliar

Prin tradiţie, apropierea sezonului rece duce la o temperare a ritmului în domeniul construcţiilor. Însă, spre deosebire de anii trecuţi, pe lângă "generalul Iarnă", societăţile de pe piaţa construcţiilor mai au de înfruntat criza economică de pe piaţa internaţională, cu efecte şi pe piaţa românească în ceea ce priveşte nivelul şi condiţiile de creditare şi derularea marilor proiecte imobiliare. Noua conjunctură economică a pus frână creşterii preţurilor la materialele de construcţii, în prezent înregistrându‑se scăderi chiar şi de 40‑50 la sută la unele sortimente comparativ cu perioada de vârf din timpul verii.

"Sare pe rană"

Pe piaţa creditelor imobiliare, deşi băncile au încercat să diminueze efectele noilor norme BNR, nu a putut fi evitată o ajustare a nivelului dobânzilor şi standardelor de creditare, în ton cu piaţa internaţională. În plan intern, puseurile inflaţioniste nu au făcut decât să pună şi mai multă sare pe rană. Acest lucru este confirmat şi de un studiu BNR pe piaţa bancară în care se arată că, "pentru trimestrul patru 2008 se aşteaptă o reducere severă a cererii de credit atât pe fondul noilor norme prudenţiale privind creditarea populaţiei, cât şi datorită majorării substanţiale a costurilor finanţării". Rezultatele se văd şi din datele deţinute de Uniunea Naţională a Notarilor Publici, în care se evidenţiază că numărul tranzacţiilor imobiliare a coborât în lunile septembrie ‑ octombrie cu 15 la sută faţă de anul trecut, după ce în ianuarie‑august se înregistrase un avans de 3 la sută. Pe piaţa gălăţeană, nivelul creditelor imobiliare atingea, la sfârşitul trimestrului trei, o cotă de 343 milioane lei, însă ritmul de creştere se va diminua în perioada următoare, un semnal în acest sens fiind creşterea valorii creditelor restante.

Efect în lanţ

La rândul lor, dezvoltatorii imobiliari sunt şi ei puşi sub presiune. Pe de o parte, majoritatea şi‑au finanţat proiectele apelând la credite bancare, pe de altă parte numărul potenţialilor clienţi ce se pot adapta noilor condiţii de pe piaţă este mai redus. În această situaţie, unii dezvoltatori şi‑au ajustat preţurile şi solicită acelaşi lucru şi furnizorilor de materiale. Pentru diminuarea costurilor şi recuperarea investiţiilor, unii dezvoltatori s‑au arătat chiar dispuşi să livreze "la roşu" locuinţele pentru a uşura sarcina financiară a clienţilor, ceea ce nu face decât să scadă şi mai mult nivelul marilor comenzi de materiale.

Pe piaţa gălăţeană, tendinţa de scădere a ritmului de creştere în domeniul construcţiilor s‑a simţit încă din trimestrul doi, dar diminuările considerabile s‑au înregistrat în trimestrul trei. După cum v‑am relatat în paginile ziarului nostru, ritmul de creştere în acest domeniu a fost doar cu 1,4 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce în trimestrul trei din 2007 creşterea faţă de 2006 era de 54,2 la sută!

Revizuirea "cotaţiilor"

Dacă în vară, sezon de vârf în construcţii, producătorii reuşeau cu greu să facă faţă cererii, prilej inclusiv pentru distribuitori de a marja pe creşterea preţurilor, în prezent se vede şi faţa cealaltă a monedei. Scăderea cererii a generat serioase ajustări de preţuri. Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), preţurile la materialele de bază au scăzut considerabil în noiembrie‑decembrie, faţă de august‑septembrie. Astfel, dacă în vară preţurile la oţel‑beton erau în medie de 1.100 euro/tonă, în prezent s‑a ajuns la 500 euro/tonă, adică o scădere mai mare de 50 la sută. La ciment, sacul de 50 kg este "cotat" la 25 lei/sac faţă de 40 lei/sac în lunile trecute (‑40 la sută). Nu în ultimul rând, o scădere de 30 la sută se înregistrează la materialele de zidărie. De exemplu, un metru cub de cărămidă a scăzut de la 48 lei/mc la 33‑35 lei/mc. Segmentul cel mai puţin afectat este cel al materialelor pentru finisaje, unde preţurile au scăzut, în medie, doar cu 15 la sută. Chiar dacă unii distribuitori încearcă să mai ţină de preţ, după estimările ARACO tendinţa descrescătoare se va păstra şi în lunile următoare, cu un procent de zece la sută până în martie.

Desigur, scăderea preţurilor la materiale este o veste bună pentru constructori. Însă pentru ca avantajul să fie fructificat este nevoie de comenzi, iar pentru ca piaţa să genereze noi comenzi este nevoie de o revigorare a pieţei imobiliare. Şi cum, deocamdată cel puţin, piaţa imobiliară este în regres, piaţa construcţiilor rămâne o ecuaţie cu multe incertitudini.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28607

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.