Jump to content

A murit Anca Parghel


Laurentziu

Recommended Posts

Artista, care suferea de cancer, a murit în această dimineață la Spitalul Județean din Timișoara.

Cântăreaţa Anca Parghel, care suferea de cancer ovarian, a fost internată, luni, la clinica de terapie naturistă Nova Vita din Belgrad, se arată într-un comunicat Fly Records, casa de producţie cu care artista colaborează. Familia a luat această decizie la îndrumarea sucursalei din Târgu-Mureş a clinicii. Ieri, Anca fusese transportată la Timișoara.

Clinica Nova Vita este specializată în terapie naturistă şi medicină alternativă. Clinica, care are la activ destule reuşite, este considerată în acest moment una dintre ultimele speranţe ale artistei în lupta cu cancerul.

"În acest moment medicina convenţională s-a înclinat în faţa acestei boli, iar terapiile alternative sunt ultima noastră variantă", se mai arată în comunicat.

"Medicina convenţională se dă bătută prea repede. Suntem convinşi că există o sumedenie de alte terapii alternative prin care putem ataca această boală şi nu vom renunţa să luptăm", a declarat Tudor Parghel, fiul artistei. Medicii oncologi susţin însă că tratamentele naturale nu sunt bazate pe dovezi ştiinţifice şi că nu sunt eficiente.

“80% dintre bolnavii de cancer apelează şi la tratamentele naturale. Dacă sunt făcute concomitent cu tratamentele clasice, pot fi dăunătoare, deoarece unele dintre ele pot induce tulburări de coagulare a sângelui. La nici un congres nu s-au adus dovezi ştiinţifice care să arate că tratamentele naturale sunt eficiente”, afirmă Florin Băcanu, medic oncolog la Spitalul Clinic "Sf. Maria" din Bucureşti.

Artista a mai fost internată în ultima perioadă și la clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din Bucureşti, însă medicii au spus că din cauza bolii avansate nu se mai putea face nimic pentru ea.

Anca Parghel s-a născut în 16 septembrie 1957 la Câmpulung Moldovenesc. A absolvit Liceul de Muzica şi Conservatorul de Muzică din Iaşi.

Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Muzică din Suceava, la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne), în Germania, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Marea Britanie (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova, la Chişinău.

A participat la festivaluri de jazz din România, Germania, Austria sau Cehia începând cu 1984, dar şi în cluburi de jazz din ţară şi din Europa. În timpul carierei, Anca Parghel a cântat alături de mari muzicieni români, dar şi cu mai mulţi reprezentanţi ai jazz-ului mondial, printr care Rick Condit, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse sau Phillipp Catherine.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... a-Parghel/

212_1231babdf83c88a1e00b93f1019210d9_thu

Link to comment
Share on other sites

O stradă din Câmpulung Moldovenesc se va numi Anca Parghel

O stradă din municipiul Câmpulung Moldovenesc, locul de naştere al artistei Anca Parghel, va purta numele acesteia, informează Agerpres.

Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Gabriel Constantin Şerban, şi-a exprimat regretul faţă de trecerea în nefiinţă prea timpuriu a interpretei Anca Parghel şi a afirmat că artista a fost 'un ambasador cultural al Bucovinei', fără să uite niciodată locul unde s-a născut, vorbind adesea cu pasiune despre Bucovina şi de zona Câmpulung Moldovenesc.

Şerban a a afirmat că pentru a cinsti memoria artistei în prima şedinţă a Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc va propune un proiect de hotărâre prin care numele străzii unde a locuit Anca Parghel în municipiu să poarte numele interpretei.

Anca Parghel a murit vineri dimineaţă, la vârsta de 51 de ani, la Spitalul Judeţean din Timisoara, unde era internată la secţia de terapie intensivă.

Anca Parghel s-a născut la Câmpulung Moldovenesc în 1957, a urmat cursurile liceului de muzică din Iaşi, apoi pe cele ale Conservatorului. A predat canto, pian şi improvizaţie la liceul de muzică din Suceava, în Bucureşti, la Conservator, şi, începând cu 1980, a predat diferite ateliere în Belgia, Germania, Marea Britanie şi în Republica Moldova.

http://www.adevarul.ro/articole/o-strad ... rghel.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.