Jump to content

Belgia menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români


dcp100168

Recommended Posts

Belgia a extins restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pana in 2012

Belgia a decis vineri extinderea cu inca trei ani, pana la 1 ianuarie 2012, a restrictiilor privind accesul liber pe piata muncii impuse imigrantilor din Romania si Bulgaria, informeaza Novinite. Motivele invocate de cabinetul belgian au fost criza financiara globala si rata ridicata de somaj din zonele de sud ale tarii. Decizia Belgiei urmeaza unor masuri similare luate recent de catre Olanda si Luxemburg. Belgia a fost una dintre tarile UE care au impus restrictii de doi ani pe piata muncii cetatenilor din Romania si Bulgaria, la data aderarii celor doua state la blocul comunitar – 1 ianuarie 2007. Romanii si bulgarii au in prezent nevoie de un permis de munca pentru a putea lucra legal in Belgia. La doi ani de la ultimul val de extindere, statele membre UE pot prelungi aceste reglementari temporare referitoare la accesul noilor membri UE pe piata muncii cu inca trei ani. Ulterior, ele pot decide aplicarea in continuare a restrictiilor timp de inca doi ani – perioada totala fiind asadar de sapte ani de la aderarea Romaniei si Bulgariei.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Belgia mentine restrictiile pentru muncitorii romani si bulgari

Guvernul belgian a anuntat ca mentine in continuare restrictiile pentru muncitorii din Romania si Bulgaria pentru o perioada de 3 ani, potrivit oficialilor de la Bruxelles. Restrictiile vor fi ridicate de la 1 mai pentru muncitorii est-europeni din 8 state: Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia, la 5 ani dupa ce acestea au devenit membre UE, potrivit novinite.com.

Aceasta decizie va primi unde verde din partea tuturor ministrilor vineri, Belgia alaturandu-se celor 11 tari membre UE care au pastrat restrictiile pe piata muncii pentru cele doua tari intrate in UE in 2007. Marea Britanie, Germania si Austria pastreaza in continuare restrictii pentru muncitorii romani si bulgari in ciuda recomandarilor Comisiei Europene. Cetatenii romani si bulgari au nevoie de permis de munca si in Irlanda. Danemarca a anuntat ca va renunta la restrictiile pentru cetatenii celor 2 state la 1 mai 2009, cand si celorlalte 8 state membre le vor fi ridicate restrictiile.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.