Jump to content

A murit Constantin Ticu Dumitrescu


dcp100168

Recommended Posts

Constantin Ticu Dumitrescu a murit vineri la varsta de 80 de ani

Constantin Ticu Dumitrescu, fostul senator PNTCD si presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, a murit vineri, au declarat pentru HotNews.ro surse din CNSAS. El fusese internat in urma cu doua saptamani la Spitalul Floreasca. Dumitrescu avea 80 de ani. Potrivit unor surse, Ticu Dumitrescu suferea de cancer.

Trupul neinsufletit al lui Constantin Ticu Dumitrescu a fost depus in holul Ministerului de Interne, din Piata Revolutiei, unde va ramane pana duminica dimineata. Cortegiul funerar va pleca duminica spre satul Fanari, comuna Gherghita, judetul Prahova, locul natal al lui Ticu Dumitrescu, unde acesta va fi inmormantat.

Constantin-Grigore Dumitrescu s-a nascut la 27 mai 1928. A fost presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, initiatorul Legii Lustratiei, proiect vehement contestat de cei vizati. Din 1990 a fost membru al CPUN, senator in doua legislaturi (1992-2000), presedinte al Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania – A.F.D.P.R. –, din 1990 si Presedinte al Uniunii Internationale a Fostilor Detinuti Politici (1991-1999). Ticu Dumitrescu a fost membru al Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (C.N.S.A.S.).

In timpul liceului, al studentiei sau pe cand activa in randurile Partidului National Taranesc, Ticu Dumitrescu a fost arestat in repetate randuri de Siguranta si Jandarmeria comunista. A fost eliminat din Facultatea de Drept inainte de a fi arestat de Securitate si condamnat ca detinut politic. In 1949 a fost arestat si condamnat la doi ani si jumatate de puscarie corectionala. Eliberat in 1953 cu domiciliu obligatoriu, a fost rearestat in 1958 si condamnat la 23 de ani de munca silnica pentru crima de uneltire. In 1962 i se comuta pedeapsa la 6 ani inchisoare corectionala, fiind eliberat in in 1964. Dupa eliberare a lucrat pe diferite santiere forestiere din Muntii Cernei, Muntii Bucegi, Muntii Oituz si Muntii Vrancei, fiind sef de echipa, muncitor sau functionar tehnic.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, s-a implicat activ pe scena politica din Romania. In calitate de parlamentar a initiat o serie de legi dintre care amintim Legea deconspirarii Securitatii (Legea Ticu), Legea lustratiei, Legea anularii condamnarilor politice din perioada comunista, DL 118. Constantin Ticu Dumitrescu a fost prieten apropiat al lui Corneliu Coposu. In 2003 s-a retras din activitatea politica, continuandu-si activitatea de membru al CNSAS.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.