Jump to content

Lecţiile se mută pe calculator


dcp100168

Recommended Posts

Lecţiile se mută pe calculator

Piaţa softurilor educaţionale a explodat în ultimii ani. Ofertele companiilor îmbină cursurile de matematică, română sau biologie cu jocuri şi desene animate. Multă vreme „inamic“ pentru o parte dintre profesori şi părinţi, calculatorul devine tot mai mult un instrument care îi ajută pe aceştia în educarea celor mici. Lecţiile virtuale de matematică, limba română, biologie, fizică sau chimie oferă completări relaxante pentru orele de la clasă, prin exemple practice, jocuri interactive şi desene animate. Piaţa softurilor educaţionale a cunoscut o adevărată explozie în ultimii ani, încurajată de cei 100 de euro de care beneficiază fiecare cadru didactic pentru cumpărarea de materiale educaţionale. Există doi mari competitori care au produs în ultima vreme lecţii interactive. Cele realizate de Intuitext, departamentul de eLearning al companiei Softwin, au fost lansate începând cu 2003. Există câte două volume de lecţii de biologie, chimie, fizică şi geografie, precum şi cinci produse de software educaţional de matematică. Vechea „Gazetă Matematică“ şi-a găsit şi ea loc între coperţile unui CD: ediţia electronică a colecţiei din perioada 1895-2005 cuprinde peste 90.000 de probleme şi articole matematice. AltFactor, celălalt mare producă tor de software educaţional, a realizat în colaborare cu Siveco România, peste 1.000 de ore de curs în format multimedia. Produsele sunt utilizate în prezent în peste 4.800 de instituţii de învăţământ din România. Seria de CD-uri EduCreativ, cu lecţii de matematică, ştiinţele naturii şi limba română, a apărut în urmă cu mai puţin de un an.

„Cei mici învaţă din joc“

Pentru realizarea lecţiilor, profesori cu experienţă au lucrat alături de programatori şi graficieni. Marinela Lazăr este institutor la Şcoala Generală nr. 2, din Galaţi, lucrează de 18 ani în învăţământ şi a colaborat cu echipa AltFactor pentru crearea lecţiilor multimedia. Spune că atracţia copiilor faţă de calculator poate fi folosită în scopuri didactice: „Multimedia poate derapa uşor către divertisment. Ceea ce am reuşit să realizăm cu ajutorul lecţiilor EduCreativ este să oferim valoare educaţională, folosindu-ne de poveste, de joc, de interactivitate. S-a ajuns la o aplicaţie atractivă pentru cei mici care nu face niciun compromis în materie didactică. Cei mici învaţă din joc, nu se joacă de-a învăţatul“. Mulţi profesori s-au orientat deja către noul tip de instrument: 40% dintre profesorii români susţin că în 2-3 ani vor da teme acasă pe calculator, relevă un studiu realizat de Intuitext în noiembrie 2007. Totodată, 24% dintre cei chestionaţi spun că folosesc deja acest sistem de lucru cu elevii, iar 15% - că îl au în vedere pentru anul şcolar următor. Doar 1 din 5 profesori au declarat că nu găsesc rostul lecţiilor pentru acasă în format electronic. La realizarea sondajului au participat peste 4.000 de cadre didactice.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... alculator/

Link to comment
Share on other sites

Sunt de acord că această unealtă, calculatorul, e formidabil în procesul de învăţare. O succesiune de secvenţe multimedia, bine gândite, face uneori cât un capitol dintr-o carte. Dar să nu uităm că nu e decât o pârghie a creierului ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Este salutara ideea aceasta. In sfarsit se va lucra pe planul comunicarii cu elevul. In sfarsit nu va fi la mijloc doar factorul uman care este de multe ori subiectiv.

Acum, important este ca aceste cursuri interactive, sa se bazeze si pe o metodologie a predarii care sa se apropie mult de sufletul copiilor.

Speram sa si functioneze acest sistem, sa-l asimileze toti profesorii dintr-o scoala, astfel incat elevii sa nu fie bulversati de la un curs la altul vis-a vis de tehnicile de prezentare a lectiilor (adica 2 ore facute clasic, scris la tabla si dictat ceva..fara noima...dar care trebuie invatat pana data viitoare si apoi o ora de fascinatie pentru ca in acest fel elevii nu vor percepe TOATE orele ca fiind importante)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

sustin ideea lectiilor pe calculator... fiind si un mic admin de retea intr-o scoala care foloseste laboratorul AEL... sunt excelente, pe intelesul tuturor, atractive, utile... insa sa mentionam ca nu se pot face decat la cateva materii: istorie, geografie, fizica, chimie, biologie... restul... tot la manualele concepute acum 1000 de ani raman.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
  • 2 months later...

La Parcul de Soft

Un Oscar pentru programele de e-learning

Una dintre firmele gălăţene ce-şi desfăşoară activitatea în Parcul de Soft a reuşit performanţa de a intra în topul companiilor profilate pe producerea de aplicaţii informatice educaţionale. AltFactor, prin programele sale din gama EduCreativ, a câştigat selecţia naţională la categoria e-learning & education pentru a reprezenta România la World Summit Award 2009, un echivalent al Oscarului pentru firmele din domeniul IT, competiţie internaţională desfăşurată sub auspiciile ONU, ce are drept scop dezvoltarea societăţii informatizate şi promovarea celor mai valoroase produse care înglobează conţinut multimedia.

Programele din zona e-learning reprezintă în IT un domeniu de nişă, formulele clasice informatice fiind completate cu „ingredientele” ce ţin de pedagogie, grafică şi, de ce nu, de capacitatea de a inventa scenarii captivante. După cinci ani de activitate în zona de e-learning, AltFactor se poate mândri cu un palmares de peste 2.000 de lecţii dedicate elevilor de gimnaziu şi de liceu. Lumea e-learning deschide căi de explorare altădată greu de imaginat. Cu ajutorul calculatorului se poate călători până în adâncul oceanelor sau descifra misterele universului, se poate simula o reacţie chimică sau se pot descifra formulele matematice, de la dinozauri se poate trece la secretele istoriei sau reconstitui mişcarea continentelor.

„Avem în jur de 30 de profesori, majoritatea din liceele şi şcolile gălăţene, cu care colaborăm în realizarea acestor aplicaţii de e-learning. De la baza didactică se dezvoltă un «scenariu», graficienii realizează personajele, montajele, schiţele, iar în final programatorii asamblează totul într-un program unitar”, explică Adrian Comănescu, directorul general al AltFactor, cam cum se conturează „fluxul de producţie” în materie de e-learning.

AltFactor şi-a stabilit „cartierul general” în Parcul de Soft şi de la cei trei oameni cu care a plecat iniţial la drum, în prezent are un „echipaj” format din 47 de informaticieni, designeri, desenatori.

Totul ar fi bine şi frumos dacă nu ar fi… criza economică: „Pe softul de e-learning comercializat prin magazine se simte scăderea puterii de cumpărare. Pentru a păstra contactul cu publicul am apelat la o serie de promoţii. De exemplu, un produs din gama EduCreativ se vinde acum cu 24,9 lei, faţă de 34,9 lei înainte. Marja de profit va scădea considerabil, poate chiar va dispărea, dar preferăm, după cum spuneam, să păstrăm contactul cu clienţii şi să sperăm că, treptat, lucrurile vor reveni la normal”, a declarat directorul AltFactor.

În ceea ce priveşte competiţia internaţională World Summit Award (WSA) 2009, „e o calificare care ne onorează, cu atât mai mult cu cât şi în 2005, împreună cu partenerul nostru Siveco, am câştigat premiul WSA pentru cel mai bun soft educaţional”, a declarat directorul AltFactor. În competiţia de anul acesta, pe secţiunea de e-learning vor fi participanţi din aproximativ 50 ţări, câştigătorii urmând a fi desemnaţi, în această lună, de un juriu internaţional. Cei mai buni dintre cei mai buni vor fi invitaţi la gala WSA ce se va desfăşura, în perioada 10 - 13 iunie, în Mexic.

http://www.viata-libera.ro/articol-Un_O ... ing_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Business internaţional cu software educaţional!

* Programele de e-learning au adus firmei gălăţene AltFactor o cifră de afaceri de peste 8,5 milioane de lei! * Compania a fost premiată pentru „Cel mai bun soft educaţional din lume”, la Gala World Summit Awards, sub auspiciile ONU * Copiii şeicilor din Dubai învaţă fizică şi chimie după programele de e-learning concepute la Galaţi!

Cum o dai, cum o întorci, toate drumurile din societatea modernă duc la… calculator. Tehnologia tinde să devină, indiferent de activitate, un fel de a doua noastră „natură”. Acesta a fost impulsul care, în 2004, a determinat firma gălăţeană AltFactor să se îndrepte spre un spaţiu de nişă al producţiei de software, respectiv programele de e-learning. Este un model de afacere mai puţin obişnuit - IT combinat cu grafică, cu programa şcolară, cu ştiinţa, dar şi cu regulile de piaţă ale unui business competitiv. Iar cei de la AltFactor chiar au cu ce se lăuda: nu mai puţin de 5.000 de ore ce cursuri de e-learning, din toate disciplinele, pentru toate vârstele. Mai mult, afacerea ce are în centru brandul EduCreativ şi-a dezvoltat şi o dimensiune internaţională şi, în prezent, elevi din alte ţări învaţă folosind softul de e-learning realizat la Galaţi!

Tehnologie şi educaţie

Bazele AltFactor au fost puse în 1999, de Bogdan Ionescu şi Marius Ivanov, orientaţi în special spre producţia de materiale publicitare. Ulterior, în echipă au intrat încă trei parteneri, respectiv Adrian Comănescu, Vasile Ifrim şi Roberto Toader. Lansarea în zona de e-learning a coincis cu stabilirea sediului firmei la Parcul de Soft, acolo unde, în prezent, AltFactor are o echipă de 48 de informaticieni, designeri şi graficieni. „Este o nişă în care am reuşit să dezvoltăm proiecte din ce în ce mai complexe, iar la asta a contribuit inclusiv colaborarea cu profesorii gălăţeni, pentru că, dincolo de „haina” tehnologică a scenariului unui soft educaţional stă în primul rând o bază didactică foarte riguroasă, care să respecte curricula şcolară. În total, pentru conţinutul programelor noastre am colaborat cu aproximativ 100 de cadre didactice şi cred că este un motiv de mândrie pentru Galaţi că aici s-a făcut pionierat în e-learning, un sistem care astăzi devine din ce în ce mai răspândit”, ne-a spus Adrian Comănescu, directorul general al AltFactor.

Oscar în IT

Un moment importat în istoricul firmei gălăţene a fost în 2005, când lecţiile multimedia realizate în cadrul programului „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI) au primit premiul pentru „Cel mai bun conţinut educaţional din lume”, în cadrul Galei World Summit Awards, un echivalent al Oscarului pentru firmele din domeniul IT, competiţie internaţională desfăşurată sub auspiciile ONU, ce are drept scop dezvoltarea societăţii informatizate. Acest premiu, dar şi consolidarea poziţiei firmei gălăţene în eşalonul fruntaş al zonei de e-learning i-au adus în 2008 primul contract la nivel internaţional, cu Ministerul Educaţiei din Cipru. Timp de aproape doi ani de zile, AltFactor, împreună cu profesori români şi ciprioţi, a dezvoltat aproximativ 200 de lecţii, pentru gimnaziu şi liceu - tehnologie, matematică, fizică, chimie, limbi străine.

Un pas şi mai consistent a fost făcut în 2010, când compania gălăţeană a încheiat un contract pe zona de soft educaţional cu autorităţile din Dubai! „Atunci a fost prima etapă a unui proiect mai amplu, iar noi am fost implicaţi în special pe soft de fizică şi chimie la nivel de liceu, cam 80 la sută din softul furnizat de noi a fost în această direcţie. A fost un proiect foarte interesant, pentru că există o diferenţă de limbă, de scriere, de structurare a informaţie. Imaginaţi-vă că programatorii au lucrat în mediul acesta. Secretul reuşitei a fost un flux de lucru foarte bine pus la punct şi, practic, putem lucra în orice limbă”, ne explică Marius Ivanov, expert în programare şi animaţie 3D. Aşa se face că nepoţii şeicilor care au construit Burj al-Arab învaţă acum la şcoală folosind softul educaţional conceput de profesorii şi informaticienii din Galaţi. Iar miza a crescut şi mai mult anul acesta, când proiectul din Dubai a intrat într-o nouă etapă, cea prin care lecţiile pentru PC urmează să fie adaptate şi pentru tablete. „A fost o piatră de încercare pentru noi. Dubaiul are un plan foarte amplu de a investi în tablete şi soft educaţional în sistemul de învăţământ, iar miza, inclusiv financiar vorbind, este foarte mare.

Desigur, în aceste condiţii, şi concurenţa creşte. De exemplu, competitori puternici sunt firmele de soft indiene, foarte numeroase şi cu informaticieni foarte buni”, ne-a explicat directorul general al AltFactor. Firma gălăţeană este, se pare, pe calea cea bună, iar asta nu numai în ce priveşte proiectul din Dubai. Anul acesta, AltFactor a ajuns să producă soft educaţional şi pentru Kazahstan, iar lista rămâne deschisă!

Contractele internaţionale şi-au spus cuvântul şi în ceea ce priveşte cifra de afaceri a firmei. Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, dacă în 2010 compania a avut o cifră de afaceri de 1,84 milioane de lei şi un profit net de 56.043 lei, în 2011 cifra de afaceri a crescut la 8,53 milioane de lei, şi un profit net de 411.170 lei!

„Îngerul păzitor” multimedia

Trebuie însă spus că AltFactor mai are şi alte surprize pentru amatorii de tehnologie de vârf. Unul dintre proiectele cele mai interesante este GUARANTEE („Guardian Angel for the Extended Home Environment”), menit să îmbunătăţească siguranţa persoanelor în mediul casnic. Proiectul, finanţat prin programul european EUREKA - ITEA 2 şi coordonat de Philips Research, reuneşte specialişti din 34 de companii, institute de cercetare şi chiar universităţi din 10 ţări! „Este vorba de un sistem care să asigure un mediu mai sigur în special pentru persoanele mai expuse, adică persoanele de vârsta a treia sau copiii. Printr-un sistem de senzori foarte complex şi un sistem informatic sofisticat, „îngerul păzitor” poate sesiza, de exemplu, că un cardiac face un efort prea mare şi iniţiază o serie de măsuri de prevenţie. Din punct de vedere tehnic, rolul nostru este de a dezvolta o platformă software care să preia semnalele de la senzori şi să le prelucreze sub o formă multimedia. De exemplu, dacă un copil face ceva periculos poate fi lansat un mesaj pe ecranul televizorului, se poate transmite un mesaj părinţilor sau, în cazurile deosebite, se pot alerta şi instituţii precum ambulanţa sau pompierii”, ni se explică. Acest proiect se apropie cu paşi repezi de faza finală, o demonstraţie a acestuia fiind planificată pentru sfârşitului lunii octombrie, la summitul anual ITEA de la Paris.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.