Jump to content

A doua asomare a lui Ghiţă


Recommended Posts

Posted

Crăciun însângerat

Asomarea lui Ghiţă

* "Adormirea" porcului înainte de înjunghiere este obligatorie * Primăriile au obligaţia de a asigura dispozitivele de asomare şi personalul specializat * Deocamdată, doar 13 din cei 64 de primari din judeţ au luat problema în serios, iar ceilalţi riscă amenzi usturătoare

Al doilea Crăciun sub "umbrela" Europei unite aduce în prim-plan o mai veche problemă: la Ignat tăiem porcii cu asomare sau fără asomare? Până să se lumineze cum vine treaba cu "normele", românii - conform tradiţiei! - s-au pus pe bancuri. Am aflat, astfel, că o echipă de cercetători români a reuşit să creeze un porc cu totul special: porcul EMO. Acesta prezintă marele avantaj că... se taie singur, suferind la Ignat o depresie care îl determină să se sinucidă, deci nu mai e nicio problemă cu asomarea. Revenind cu picioarele pe pământ, haideţi să vedem ce spun autorităţile sanitar-veterinare despre problemă.

Tradiţia - învinsă de "norme"

"Din păcate, nu avem veşti prea bune pentru cei obişnuiţi să taie porcul după tradiţia din moşi-strămoşi", spune dr. Viorel Gheorghiţă, directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi. "Conform articolului 3 al Ordinului nr. 180 din 11 august 2006, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor, "animalele vor fi ferite de orice stimul, suferinţă sau durere evitabilă în timpul mişcării, adăpostirii, asomării, sacrificării sau uciderii". Cu alte cuvinte, regulile sunt valabile în cazul oricăror animale, nu doar în cazul sacrificării porcilor", adaugă Gheorghiţă.

Mai trebuie ştiut un lucru: potrivit normelor legale în vigoare sacrificarea animalelor se poate face doar în spaţii special amenajate (abatoare) şi doar cu respectarea normelor de igienă. Totuşi, în perioada de Paşte şi de Crăciun autorităţile sanitar-veterinare fac o serie de derogări (pe principiul respectării tradiţiilor) în ceea ce priveşte tăierea mielor şi a porcilor. Atenţie, însă! Tăierea în gospodărie este permisă doar în cazul animalelor destinate consumului propriu. Persoanele care vând carne de la animale sacrificate în gospodărie riscă amenzi usturătoare, de până la 5.000 de lei.

Fără asomare nu se poate!

Autorităţile sanitar-veterinare sunt categorice în ceea ce priveşte tăierea lui "Ghiţă": fără asomare nu se poate. "Asomarea animalelor înainte de tăiere este o obligaţie, nu o recomandare. În consecinţă, persoanele care nu vor respecta această măsură riscă să fie amendate. Iar amenda este foarte mare. Mult mai mare decât face porcul!", spune directorul DSVSA Galaţi. "Sunt două metode de asomare acceptate de UE: pistolul cu glonţ captiv şi electronarcoza. Noi recomandăm prima variantă, pentru că se potriveşte mai bine condiţiilor specifice de la noi", adaugă acesta. Pistolul cu glonţ captiv foloseşte forţa de recul a unei încărcături explozive (cartuş) pentru a propulsa o tijă metalică fixată de dispozitiv. Capătul tijei perforează instantaneu cutia craniană a animalului provocându-i inconştienţa.

Consiliile locale sunt responsabile de acţiune

Începând cu data de 29 octombrie 2008, DSVSA Galaţi a transmis tuturor consiliilor locale din judeţ adresa nr. 3007 a ANSVSA, prin care se stipulează clar că autorităţile publice locale au obligaţia de a se ocupa de asomare. "Primarii trebuie să întocmească un program de desfăşurare a activităţii, să procure aparatura necesară şi să identifice persoanele ce vor fi instruite pentru acţiune. Instruirea o facem noi", spune directorul DSVSA. Uşor de zis "asomare", greu de făcut. Până pe 3 decembrie, doar 13 consilii locale s-au conformat legii din acest punct de vedere: Bălăşeşti, Cudalbi, Fundeni, Independenţa, Priponeşti, Suceveni, Tudor Vladimirescu, Tuluceşti, Bereşti, Poiana, Lieşti, Iveşti şi Cuza Vodă. Restul primarilor s-au făcut că plouă, ceea ce înseamnă că, potrivit actualelor condiţii, porcii nu vor putea fi sacrificaţi în comunele pe care le conduc edilii "indiferenţi". În caz contrar, riscă amenzi usturătoare atât sătenii, cât şi primarii. Conducerea DSVSA Galaţi ne-a mai informat că aşteaptă în continuare ca şi ceilalţi 51 de primari din judeţ să intre în legalitate. "Dacă mai trag mult de timp, ne va fi imposibil să mai facem instruirea personalului în timp util", a avertizat Viorel Gheorghiţă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28659

Posted

Parcă văd cum porcii vor fi tăiaţi prin cine ştie ce sate izolate şi abia apoi aduşi acasă...

Românul e inventiv :mrgreen:

  • 2 weeks later...
Posted

25 de mii de junghere

Ignat de recesiune

* Potrivit datelor DSVSA, în preajma Crăciunului gălăţenii vor tăia, cu sau fără asomare, circa 25.000 de porci * Anul trecut s-au tăiat aproape 50.000 de râmători, deci cam dublu, ceea ce înseamnă că recesiunea a lovit şi porcii

Gata, Crăciunul bate la uşă! Cu asomare, fără asomare, 25.000 de familii de gălăţeni vor tăia porcul. Cu alte cuvinte, ultimul guiţat se va auzi, anul acesta, în una din nouă familii din judeţ, per ansamblu, respectiv în una din patru gospodării rurale. "Este destul de puţin faţă de anii trecuţi, când se sacrifica cam dublu în perioada asta", spune dr. Viorel Gheorghiţă, directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi. Recesiune în coteţele gospodarilor? Se pare că da, însă între această recesiune şi cea financiară globală nu există, o să vedeţi, nicio legătură.

Seceta de anul trecut a lovit la stomac

Potrivit directorului DSVSA Galaţi, principalul motiv pentru care de Crăciunul acesta se taie mai puţini porci decât de obicei este seceta de anul trecut. "Porumbul a fost prost, iar ţăranii – aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de ani – au crescut mai puţini porci. Nu există nicio legătură cu normele europene, cu asomarea sau mai ştiu eu cu ce alte lucruri de acest gen. Pur şi simplu oamenii nu au avut suficient porumb, deci au crescut mai puţine animale", spune dr. Gheorghiţă.

Dacă studiem operativele agricole din 2007 şi 2006 (porcul care se taie acum este cumpărat pentru crescut în anul precedent), constatăm că aşa este. Dacă în 2007 (porcul lui 2007) ţăranii au intrat în iarnă cu un stoc de peste 200.000 de tone de porumb, în 2007 (porcul lui 2008) în hambare se găseau doar în jurul a 90.000 de tone. Adică mai puţin de jumătate.

Caut asomator. Ofer recompensă

Faptul că normele privind asomarea porcilor au fost modificate (responsabilitatea aparţine consiliilor locale) a dat mari bătăi de cap autorităţilor. Primarilor, mai exact. Potrivit legii, primarii au trimis la cursuri, la DSVSA, mai mulţi săteni care să se specializeze ca asomatori. Teoretic, aceşti oameni ar trebui dotaţi cu asomatoare şi să meargă prin sat să "execute" porcii din gospodării. Teoretic... Practic, situaţia nu este chiar aşa. "Din păcate, puţine primării s-au dotat până acum (N.R.: vineri, 19 decembrie) cu asomatoare, dar sperăm ca primarii să se ocupe urgent de această problemă", spune directorul DSVSA Galaţi.

Vineri, am sunat prin sondaj la mai multe primării din judeţ. Din păcate, doar cam una din trei are deja aparatura necesară. "Am cumpărat două asomatoare. Sper să facem faţă cu ele, deşi va fi greu pentru că în comună se vor tăia cam 600 de porci", spune Iulian Boţ, primarul de la Lieşti. Menţionăm că preţul unui asomator cu glonţ captiv (modelul agreat) este între 150 şi 200 de euro.

Ţăranii se tem să-şi împuşte porcul

Bun! Să zicem că avem asomatori, avem şi asomatoare şi avem şi porci pentru sacrificat. Eeee! Nu-i suficient. Trebuie şi multă putere de convingere. "Veterinarii zonali mi-au spus că sătenii au mari reţineri în a accepta asomarea: preferă metoda tradiţională. În plus, oamenii nu sunt mulţumiţi că asomarea este contracost, funcţie de tariful stabilit de consiliul local al fiecărei localităţi. În fine, va fi destul de complicat, dar cred că o vom scoate onorabil la capăt", este de părere dr. Viorel Gheorghiţă.

"Am pus afişe prin sat, prin care informăm populaţia despre obligativitatea asomării porcului. Am avertizat oamenii că riscă o amendă mare", ne-a declarat Viorel Răcăşanu, primarul de la Negrileşti.

Una peste alta, cum o fi, cum n-o fi, anul acesta vom mânca porc mai întâi asomat şi de-abia după aceea pregătit după tradiţie. Să vedem ce-o ieşi!

Mare atenţie! Examenul trichineloscopic este obligatoriu!

Autorităţile sanitar-veterinare ale judeţului Galaţi avertizează proprietarii de animale că examenul trichineloscopic al cărnii de porc este obligatoriu. "Examenul respectiv este făcut de medicul concesionar din fiecare localitate, iar costul este unul modic (NR.: şapte lei). Îi avertizăm pe gălăţeni că este în joc sănătatea lor şi că, de asemenea, cei care vor fi găsiţi că nu au făcut la porcul sacrificat analiza menţionată vor fi amendaţi", a precizat dr Carmen Stroia, director executiv adjunct al DSVSA Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28971

Posted

Românii păstrează tradiţia tăierii porcului la Ignat

Astăzi este Ignatul, ziua în care, conform tradiţiei, este sacrificat porcul din bătătură. Nu unui zeu, ci pentru îndestularea familiei şi pentru respectarea unei tradiţii păstrate din tată în fiu. Se presupune că această tradiţie ar înainta în istorie, chiar până la zeii antici. Semnificaţia centrală a ritualului era moartea şi renaşterea, distrugerea şi restaurarea. Odată cu apariţia creştinismului a fost împrumutat foarte uşor Sfântul Ignatie, împletindu-se mai multe legende pe seama lui. Dar între Sfântul Ierarh Ignatie, care a murit martir pentru Hristos, şi legendarul Ignatie, care îşi omoară tatăl din greşeală şi apoi se căieşte devenind sfânt, este o mare diferenţă. Cu toate acestea, românii încă mai taie porcul de Sfântul Ignatie, dar acum totul are alte conotaţii şi semnificaţii.

Tradiţia tăierii porcului în preajma sărbătorii Naşterii Domnului este întâlnită în marea majoritate a zonelor din ţara noastră. Nu poate fi numit gospodar ţăranul care nu creşte cel puţin un porc în bătătură. Un an întreg îl hrăneşte şi îl îngraşă, astfel încât la iarnă slănina să fie cât mai groasă. De obicei, ziua când se înjunghie porcul este 20 decembrie, atunci când în calendarul ortodox este trecut Sfântul Ignatie Teoforul.

Porcul este însemnat în frunte cu Sfânta Cruce

Porcul nu mai primeşte mâncare cu o zi înainte, pentru ca maţele să fie cât mai uşor de curăţat. A doua zi, dis-de-dimineaţă, înainte să se trezească nevasta şi copiii, ca să nu le fie milă, gospodarul împreună cu câţiva bărbaţi din sat scot porcul din culcuşul său. În timp ce ceilalţi îl imobilizează, cel mai curajos îi aplică lovitura fatală. După ce i s-a scurs tot sângele, este pârlit în foc de paie, lemne sau mai nou cu pompa de gaz sau benzină.

Urmează să fie spălat, uns cu un strat de sare, pentru ca şoricul să fie moale, şi apoi acoperit cu un ţol. Acum, cei mici au bucuria de a sta deasupra porcului. Pasul următor este cernătuirea sau tranşarea animalului. Niciodată nu se începe fără însemnarea cu Sfânta Cruce în fruntea acestuia. După ce picioarele au fost îndepărtate, porcul se pune cu burta în jos şi i se scot şuncile. Urmează muşchii, şira spinării, capul, pulpele din faţă şi din spate, iar pe burtă rămân doar măruntaiele.

Porcul este folosit şi ca „oracol“. Din bătrâni se spune că splina porcului este cel mai bun consultant în privinţa duratei iernii. Dacă splina este groasă în capăt, e semn de iarnă grea, cu multă zăpadă, dar şi de vară cu recoltă bogată. Dacă însă splina este subţire, asta arată că va fi iarnă săracă în omăt, geroasă, primăvara va veni mai repede, iar anul nu va fi foarte îmbelşugat.

După ce măruntaiele sunt puse la sare, începe munca femeilor, care curăţă maţele, pentru ca din ele să facă cârnaţul şi celelalte preparate specifice din carnea de porc.

„Este o urmare a unor sacrificii foarte vechi“

În mare parte, la toţi gospodarii noştri găsim aceeaşi rânduială, doar cu câteva excepţii. Dar la începuturile lui, acest ritual al înjunghierii porcului nu era făcut pentru îndestularea familiei cu hrană, ci a avut mai multe conotaţii cultice. De aceea, am mers să aflăm mai multe detalii despre tradiţia tăierii porcului şi cum înţelegeau acest sacrificiu strămoşii noştri, la cunoscutul etnolog Şerban Anghelescu, cercetător ştiinţific 1 la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Dumnealui crede că este interesant faptul că sărbătoarea Naşterii Domnului este în mod vizibil asociată cu sângele, dar consideră că este o urmare a unor sacrificii foarte vechi, o codificare rituală mai târzie tăierii porcului, care nu are arhaicitate şi nici grandoare.

„Sângele era prezent şi obligatoriu, pentru că în ziua tăierii porcului, de Ignat sau în zilele apropiate, fiecărui membru al gospodăriei trebuia să i se facă o cruce cu sângele porcului, ca să participe în felul acesta la actul sângeros“, continuă etnologul, care mai susţine că acest fapt se poate lega de legende mai mult sau mai puţin cunoscute. Aceste legende, care au ca personaj şi pe Sfântul Ignat, respectă tiparul clasic, apropiindu-se de legendele hagiografice. Înainte de a fi un sfânt, acesta este un asasin. Îşi ucide involuntar tatăl în timpul unei tăieri de porc şi este condamnat la o penitenţă îndelungă, care îl transformă la capătul ei într-un sfânt.

„Modernitatea transformă sărbătoarea în ceva superficial“

Domnul Şerban Anghelescu a amintit şi de legenda lui Crăciun şi a Crăciunesei, la poarta cărora bate Sfânta Fecioară. El o refuză, dar soţia lui o primeşte pe ascuns şi o moşeşte. Drept pedeapsă, asprul Crăciun îi taie mâinile pe care Sfânta Fecioară sau chiar Iisus le vindecă şi le transformă în mâini de aur. „Este tot o istorie vizibilă a morţii şi renaşterii, cu aceeaşi semnificaţie, a distrugerii şi a restaurării, dar legată de sânge“, crede cercetătorul ştiinţific de la Muzeul Ţăranului Român, care spune că, astfel, se adaugă o gravitate neaşteptată sărbătorii Crăciunului, pentru că „aduce aminte foarte limpede, foarte pregnant de moarte, fapt care este insensibil în existenţa actuală a Crăciunului, lăsând în umbră, în domeniul legendar, partea care ţine de moarte şi de învingerea ei“.

Orice sărbătoare a fost înţeleasă de ţăranul român nu ca o simplă manifestare a bucuriei, ci este ceva foarte profund şi foarte grav, care te pune în legătură şi cu moartea şi cu viaţa. „Aşa ceva exista fără îndoială în societăţile vechi, într-o lume care n-a dispărut încă complet, dar e pe cale de dispariţie. Modernitatea taie şi expulzează partea gravă şi rămâne numai bucuria, ceea ce amputează sărbătoarea de sensuri foarte importante. O transformă în ceva superficial, într-o simplă petrecere şi într-un act mult mai frivol decât vechea sărbătoare“, a conchis etnologul Şerban Anghelescu.

Sfântul care l-a purtat în inimă pe Hristos

Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. În toate formulele de adresare din introducerile celor şapte scrisori ale sale, el se numeşte „Teoforul“: „cel care a fost purtat de Dumnezeu“ sau „cel care Îl poartă pe Dumnezeu“. Primul sens face referire la o întâmplare din copilăria lui Ignatie; posibil să fi fost copilul luat în braţe de Iisus şi dat ca pildă de smerenie ucenicilor Săi (Matei 18, 2-4). Cel de-al doilea sens, mai plauzibil, porneşte chiar de la mărturia lui Ignatie, care, în toate epistolele, scrie că Îl poartă pe Hristos în inimă.

Se presupune că Sfântul Ignatie a fost hirotonit episcop al Antiohiei de Sf. Ap. Petru, succedându-i acestuia, sau că a fost al treilea episcop, după Evodius. Cert este că a suferit moarte martirică la Roma, în jurul anului 110.

Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. După ce împăratul a văzut că nu poate fi întors de la credinţa în Hristos, l-a supus la chinuri, dar arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis la Roma, păzit de zece oştaşi, ca să fie dat la fiare în arenă. În drum spre Roma a întărit Bisericile din cetăţile prin care trecea. Tuturor le mărturisea că se ruga să fie mâncat de fiare, „ca să ajung pâine curată lui Dumnezeu“. După ce leii i-au sfâşiat trupul, i-au rămas numai oasele cele mari, pe care le-au luat creştinii şi le-au dus în Antiohia. Despicându-i-se inima în mai multe părţi, s-a descoperit că fiecare bucată purta scris, cu litere de aur, numele Mântuitorului. În ţara noastră, părticele din moaştele Sfântului Ignatie Teoforul se află la Schitul Darvari din Capitală, în Catedrala episcopală din Galaţi, dar şi la Mănăstirea Tismana.

http://www.ziarullumina.ro/articole;767 ... Ignat.html

Posted

Mai puţini porci sacrificaţi faţă de anul trecut

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi susţin că numărul porcilor sacrificaţi anul acesta pentru sărbători este mult mai mic decât în anul 2007, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit DSVSA Galaţi, anul acesta, doar aproximativ 25.000 de porcine vor fi sacrificate, faţă de luna decembrie a anului 2007, când s-au înregistrat aproape 50.000 de sacrificări la porcine.

De asemenea, autorităţile sanitar-veterinare ale judeţului Galaţi, transmit proprietarilor de animale că examenul trichineloscopic este obligatoriu. Preţul examenului trichineloscopic este de 7 lei/proba. Până în prezent, nu a fost depistat nici un caz de trichineloză.

  • 4 weeks later...
Posted

Legi degeaba

Aţi minţit poporul cu asomatorul

* Operaţiunea de asomare a porcilor tăiaţi de Crăciun s‑a dovedit un eşec total la Galaţi * Au fost sacrificaţi în total peste 30.000 de porci, din care doar în jur de 100 au beneficiat de normele europene * Restul au fost înjunghiaţi tradiţional, adică prin încălcarea legii * Vinovaţi nu sunt însă nici ţăranii şi nici autorităţile judeţene, ci legiuitorii, care au dat o lege imposibil de aplicat

În urma negocierilor de aderare, în România a răsărit o lege despre care au curs deja valuri de cerneală: Legea bunăstării animalelor. Este acel act normativ care prevede că proprietarul care aplică rele tratamente animalelor poate ajunge la puşcărie, care stabileşte de câte ori trebuie hrănită vaca pe zi, ce este interzis să se dea de mâncare porcilor sau ce fel de paie trebuie puse în cuibarul găinilor. La auzul unora dintre prevederile legii amintite, nu puţini au fost cei care au cam zâmbit în colţul gurii. Însă, dincolo de ironii, mirări şi încăpăţânări, un lucru a devenit cert: vrem, nu vrem, trebuie să facem cum zice Europa.

Din lac în puţ!

Una dintre cele mai controversate chestiuni legate de bunăstarea animalelor a fost tradiţionala tăiere de Crăciun a porcului. În 2007 s‑a pus pentru prima dată problema ca animalele să fie adormite (asomate) înainte de sacrificare, însă s‑a dovedit că tehnic acest lucru era imposibil. Aşa că s‑a dat un an de păsuire, ceea ce însemna că în decembrie 2008 lucrurile ar fi trebuit să meargă şnur. Aşa să fi fost?! Nici pomeneală!

Printr‑un ordin dat pe la jumătatea toamnei de către Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), răspunderea asomării porcilor a fost transferată de la direcţiile sanitar‑veterinare judeţene la primării. Motivaţia: medicii veterinari nu dispun de personalul şi de resursele necesare. Cine o fi tras concluzia că primăriile ar dispune de ceea ce le lipseşte veterinarilor este greu de spus. Cert este că s‑a ajuns din lac în puţ, pentru că primăriile s‑au dovedit incapabile (şi nu din vina lor) să facă faţă provocării.

Instruim, Măria Ta!

Cu câteva zile înainte de Crăciun, primarii din judeţ au trimis la Galaţi o serie de persoane care au fost instruite să folosească aparatele de asomare. Şi... cam atât. Pentru că asomare n‑au făcut.

Explicaţia: primăriile nu au asomatoare în dotare. De ce n‑au o să vedeţi ceva mai încolo, când o să explicăm că, în România, în domeniul legislativ, niciodată nu ştie stânga ce face dreapta. Şi viceversa.

Aşadar, s‑a procedat la instruire, de către DSVSA şi specialiştii de la "Arme şi Muniţii". "Noi am primit dispoziţie să ne ocupăm de coordonarea acestei activităţi", spune dr Viorel Gheorghiţă, directorul DSVSA Galaţi. "Am pus în vedere primăriilor că au obligaţia să trimită oameni la instruire – lucru de care s‑au achitat – şi să‑şi cumpere asomatoare. Această din urmă treabă s‑a dovedit însă mult mai complicată decât părea la prima vedere. Pur şi simplu s‑a dovedit că, legal, primăriile nu‑şi pot cumpăra asomatoare", ne‑a mai spus dr Gheorghiţă.

"Am încercat să achiziţionăm astfel de aparate, dar am renunţat ulterior, deoarece procedura era mai mult decât complicată", ne‑a declarat Ioan Corpaci, primarul de la Iveşti, una dintre localităţile unde nu s‑a asomat nici măcar un godac.

Primarul de la Lieşti: "Am asomat fix niciunul!"

Iulian Boţ, primarul de la Lieşti, este şi medic veterinar, aşa că l‑am rugat să ne explice problema din dubla lui perspectivă. Iată ce explicaţie am primit: "Eu am încercat să cumpăr un asomator pentru primărie, dar m‑am lovit de o incompatibilitate între regimul armelor şi muniţiilor şi prevederea privind obligativitatea asomării. Pur şi simplu nicio firmă specializată nu a vrut să‑mi vândă aparatul cu pricina, pentru că acesta se vinde nominal, numai către persoana autorizată să‑l folosească. Contabiliceşte, nu aveam cum să cumpăr aparatul pe numele unei persoane, pentru că ar fi fost o cheltuială neeligibilă, deci imputabilă de către Curtea de Conturi. În aceste condiţii, am scos bani din buzunar şi am cumpărat în nume propriu, pentru cabinetul veterinar. Însă, chiar şi aşa, nu am avut nicio solicitare de la cetăţeni. Cum s‑ar spune, am asomat fix niciunul".

O situaţie asemănătoare ne‑au descris şi primarii de la Negrileşti, Cosmeşti, Pechea, Jorăşti şi Şendreni, ceea ce înseamnă că fenomenul are extindere judeţeană, dacă nu cumva naţională.

Misiune imposibilă 1

Aşadar, DSVSA ne‑a explicat: am încercat, dar nu s‑a putut. Şi a arătat cu degetul spre comercianţii de asomatoare. Care, la rândul lor, ne‑au pus legea în faţă.

Iată ce spune Emil Mocanu, singurul comerciant de asomatoare din judeţul Galaţi: "Noi suntem obligaţi să respectăm regimul armelor şi muniţiilor. Aceste asomatoare sunt arme de foc letale, iar noi nu le putem vinde decât persoanelor autorizate în acest scop. Însă primăriile nu sunt autorizate pentru aşa ceva. După părerea mea, prevederile legale privind asomarea obligatorie a animalelor sacrificate trebuie armonizate cu legea privind regimul armelor şi muniţiilor. Altfel ne lovim cam în cap şi tot nu rezolvăm nimic".

Trebuie să precizăm că din cele 57 de asomatoare cu care firma s‑a aprovizionat prin intermediul Colegiului Medicilor Veterinari (care, la rândul lui, a primit "marfa" de la Ministerul Agriculturii) au fost vândute 49 de bucăţi, către medicii veterinari din judeţ. Nicio primărie nu a ajuns în posesia unui astfel de dispozitiv.

În final, suntem nevoiţi să concluzionăm că, din păcate, campania de asomare s‑a dovedit un eşec de proporţii. S‑a demonstrat că nici juridic şi nici administrativ nu suntem deloc pregătiţi pentru o operaţiune de aşa amploare. În schimb, am auzit, "pe surse", că importul aparatelor de asomare este controlat de firma nevestei unui "mare mahăr" din Inspectoratul General al Poliţiei. Aparatele au fost aduse din Germania la preţul de 50 de euro bucata şi distribuite Ministerului Agriculturii şi apoi la vânzare la un preţ triplu. Evident, zvonul nu a fost confirmat de autorităţi, însă noi ştim că niciodată nu iese fum fără foc.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29369

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.