Jump to content

Distrugerea şcolilor retrocedate


dcp100168

Recommended Posts

Promisiune uitată

Şcoala dărâmată

În anul 2003, clădirea care adăpostea Şcoala nr. 3 din Tecuci a fost revendicată de foştii săi proprietari, Federaţia Comunităţilor Evreieşti "Caritatea". Aceasta a avut câştig de cauză şi şi-a primit înapoi clădirea în aprilie 2004. Deşi federaţia era obligată, prin lege, să menţină timp de cinci ani drept chiriaşă instituţia care funcţiona acolo în momentul retrocedării, elevii fostei Şcoli nr. 3 au fost redistribuiţi la alte şcoli din oraş, începând cu anul şcolar 2003 - 2004.

Clădirea a fost retrocedată dar, mult timp, a fost lăsată în voia sorţii. Geamuri sparte, porţi rupte� nimic nu arăta că acolo a fost cândva o şcoală. După retrocedare, cei de la federaţia evreiască susţineau că nu ştiu încă ce se va întâmpla cu clădirea. "Consiliul Director al Federaţiei va lua o decizie în legătură cu ce se va întâmpla la Tecuci. Aşteptăm să vedem ce se va hotărî. Tot ce vă pot spune acum este faptul că respectiva clădire va fi renovată şi nu va rămâne aşa cum aţi văzut-o", ne-a declarat în 2000 consilierul juridic al Federaţiei "Caritatea", domnul George Ristea.

Promisiunile... româneşti?

Clădirea nu a fost renovată. Mai mult decât atât, a fost afectată şi de inundaţii. Care a fost cea mai bună soluţie până la urmă? Demolarea clădirii� La sfârşitul săptămânii trecute, muncitorii s-au apucat de dărâmat zidurile între care odinioară răsuna clopoţelul. Mai sunt şi alte şcoli şi licee retrocedate Federaţiei "Caritatea", cum ar fi clădirea Şcolii Profesionale "Simion Mehedinţi" din Galaţi (imobilul în care sunt atelierele aparţine federaţiei, dar aici s-a ajuns la un acord şi activitatea elevilor nu s-a mutat într-o altă clădire) şi cea a Colegiului Naţional "Al. I. Cuza". Adică inexistente.

Sperăm ca aceste clădiri să nu ajungă în starea în care se află Şcoala nr.3 din Tecuci.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22022

Link to comment
Share on other sites

În Galaţi sunt în acest potenţial pericol trei locaţii: Şcoala nr. 16, Gradiniţa nr. 22 şi Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza". "Cuza" se va muta cu siguranţă, se construieşte deja un campus, însă nu-i păcat de clădirea aia frumoasă din centrul oraşului?

Link to comment
Share on other sites

Am sesizat o chestie: multe clădiri revendicate, câştigate de foştii proprietari, ajung rapid nişte ruine. Aş putea cita cazul fostului Radioclub Judeţean, de pe Gării 38, o casă solidă. Înainte de război acolo era Consulatul Italian. A fost retrocedată şi eliberată la sfârşitul lui 1999. Ultima oară am văzut-o anul trecut, arăta jalnic.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.