Jump to content

Dumitru Cristea - medicul care te face să respiri uşurat


Recommended Posts

Posted

Ce le stă în gât gălăţenilor?

Boabe de fasole, bolduri, monede, capace de la sticle, oase, dar şi proteze dentare sau...cadrane de ceas! Peste 120 de astfel de ”ciudăţenii” au fost extrase într-o perioadă de 30 de ani, de şeful Clinicii ORL din cadul Spitalului de Urgenţă, doctorul Dumitru Cristea, care a strâns mai tot ce nu au luat ”înecaţii” acasă într-o colecţie despre care spune că este unică. Majoritatea pacienţilor care au ajuns la urgenţe după ce au înghiţit sau şi-au introdus în nas asemenea ”bizarerii” erau copii

La adulţi, predomină protezele şi oasele...

Din ciudata colecţie adunată de-a lungul carierei de şeful clinicii ORL a Spitalului de Urgenţă din Galaţi, doctorul Dumitru Cristea, fac parte câteva obiecte, aparent banale, dar a căror poveste este interesantă tocmai prin prisma faptului că au pus în real pericol viaţa celor care le-au înghiţit. Spre exemplu, o bucată de proteză dentară sau oasele, mai cu seamă cele de pui sau peşte. ”Această proteză a pătruns în trahee, iar bolnavul respira foarte bine, pentru că ea stătea într-o poziţie în care permitea pătrunderea aerului. A venit după trei zile la spital. Fiind o proteză parţială, s-a desprins de cele două sârmuliţe care o susţineau şi omul a înghiţit-o. Un caz foarte grav a fost cel al unui pacient căruia un os i-a perforat esofagul. Riscul în astfel de cazuri este foarte mare, mai ales cu oasele ascuţite cum sunt cele de peşte, deoarece împiedică şi respiraţia şi pot genera complicaţii mari” spune doctorul Cristea.

...la copii, seminţele şi monedele

Curiozitatea tipică celor mici poate fi fatală atunci când se concretizează în înghiţirea de diverse obiecte, de la boabe de fasole sau porumb până la monede. Un astfel de exemplu este cel al unui copil despre care doctorul Dumitru Cristea spune că a ajuns la urgenţe cu un bob de fasole blocat în trahee. Riscul de deces în asemenea situaţii este unul extrem de mare pentru că boabele se umflă şi pacientul se poate sufoca dacă nu se intervine imediat. La fel se poate întâmpla cu cei care înghit bani, elocvent în acest sens fiind cazul unui băieţel care a stat, timp de o săptămână, cu o monedă în gât. ”Nu era o monedă făcută din material radio-transparent, pe care l-am fi putut detecta uşor. Pur şi simplu nu se vedea la examenul radiologic. Copilul nu putea să mănânce, de câte ori mânca voma. Au tot umblat părinţii cu el peste tot şi până la urma i l-am depistat” a adăugat medicul. La colecţia doctorului Cristea s-au adunat multe astfel de boabe, grăunţe, seminţe, alune, mărţişoare sau bolduri extrase din gâturile şi nasurile micuţilor, care au ajuns să constituie 2/3 din numărul pacienţilor care ajung la spital cu astfel de probleme.

A înghiţit un ghem de sârmă înghimpată

Nu doar copiii sau adulţii cărora le rămân în gât, accidental, tot felul de nimicuri sau bolurile alimentare fac parte din categoria ”înecaţilor”, ci şi cei care cu bună ştiinţă înghit tot felul de chestii ciudate. ”Am extras, de la un deţinut, un ghem de sârmă ghimpată, pe care îl înghiţise în scop de a se sinucide. A venit cu el în esofag. A fost atât de bine ancorată, încât a trebuit mai întâi să o tai, să o scot pe bucăţi, că dacă trageam de ea, îl omoram. Trăieşte şi în ziua de azi. Foarte mult de furcă am avut şi cu un psihopat, care suferea de polifagie, care înghiţea tot felul de obiecte de prin casă: un cadran de ceas, un lacăt, o radieră” a conchis ORL-istul.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

  • 8 months later...
Posted

I-a stat banul în gât!

Un copil de un an şi patru luni a ajuns în stare gravă la Spitalul Judeţean Sfântul Apostol Andrei, după ce a înghiţit o monedă. Iniţial, părinţii nu şi-au dat seama despre ce este vorba, dar micuţul începuse să nu mai mănânce. Abia după patru zile, părinţii l-au dus la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, unde, în urma unei radiografii s-a constatat că avea o monedă blocată în esofag. Pentru efectuarea intervenţiei de extragere a corpului străin, beneluşul a fost transferat la Spitalul Judeţean. „În acest moment, copilul este în afara oricărui pericol. Moneda a fost extrasă cu ajutorul endoscopului”, a declarat prof. dr. Dumitru Cristea, medic primar ORL.

http://www.adevarul.ro/articole/galati- ... n-gat.html

  • 1 month later...
Posted

Dumitru Cristea - Medicul care te face să respiri uşurat

Practică medicina de aproape 50 de ani şi este unul dintre cei mai cunoscuţi ORL-işti din Galaţi. Are chiar o colecţie cu obiectele extrase din gâturile, nasurile şi urechile pacienţilor

Profil

Născut: 4 decembrie 1938, Galaţi

Studii: Facultatea de Medicină – Iaşi

Profesie: medic

Doctorul Dumitru Cristea recunoaşte că a ajuns să practice specialitatea ORL printr-o conjunctură care, iniţial, nu l-a făcut din cale afară de fericit. Adept al chirurgiei de fineţe, medicul ar fi optat de la început pentru o specializare migăloasă, precum ginecologia sau chirurgia vasculară, mai ales că a moştenit de la mama sa o mare dexteritate în lucrul cu mâinile. Nu a fost să fie, aşa că a ajuns ORL-ist, ramură a medicinei care consideră că i s-a potrivit ca o mănuşă. „ORL-ul, ca şi chirurgia, necesită o mare abilitate a mâinilor, precizie, pentru că se lucrează cu microscopul şi trebuie o extraordinară fineţe. Sunt specializări în care dacă nu ai această îndemânare, nu poţi să le faci bine” explică doctorul.

35 de ani a condus secţia ORL

Cea mai mare parte din carieră, Dumitru Cristea şi-a petrecut-o în funcţia de şef al clinicii ORL din cadrul Spitalului de Urgenţă. Lucru deloc uşor, mai ales că a preluat un serviciu în care ajungeau pacienţi cu probleme de sănătate extrem de delicate şi a căror rezolvare urgentă era de multe ori vitală. La asta s-a adăugat veşnica problemă a dotării cu instrumentar şi echipamente dar şi inerentele deficienţe la capitolul resurse umane. „Dacă ar fi numai probleme logistice ar fi bine, dar sunt mult mai multe. Toate celelalte deficienţe care apar în sistem sunt mult mai grave. La ora actuală, dacă un rezident are noroc să dea peste un mentor bun, se formează în cinci ani, dar dacă nu, merge într-un loc de muncă şi nu ştie nimic. Aici e marea problemă” spune doctorul Cristea.

De-a lungul carierei, prin mâinile doctorului Cristea au trecut mii de pacienţi cu probleme care mai de care mai ciudate. Urgenţe de gradul zero au fost însă întotdeauna „înnecaţii” - persoanele care au fost la un pas de moarte după ce au înghiţit ori şi-au băgat în nas ori în urechi diverse obiecte. Intervenţia imediată şi mai ales aplicarea metodei corecte, preferabil una cât mai avansată, sunt factorii de succes, care rezolvă un astfel de caz. „Eu de exemplu prefer endoscopia. Este foarte avantajoasă pentru vizualizarea şi extragerea corpilor străini. Nu am avut aparatură, am facut rost de ea, am adaptat-o pentru anumite probleme. Endoscopia laringelui este, spre exemplu, deosebit de convenabilă. Sau endoscopia nazală, care exclude tăierea nasului ori incizarea obrazului” precizează specialistul.

Întrebări şi răspunsuri

- Mai trebuie umblat la mentalitatea oamenilor în halate albe?

- Eu tot am zis că mentalitatea se va schimba în momentul în care fiecare medic va fi conştient de poziţia lui în societate. Vor fi respectaţi numai dacă sunt profesionişti. Încă se mai strecoară unii care nu sunt pregătiţi şi urcă în ierarhie oameni care nu au ce căuta în funcţii de conducere sau chiar nu au înclinaţii pentru această profesie.

- Se mai îndreaptă tinerii medici spre ORL?

- Da, se îndreaptă. ORL-ul e o specialitae puţin cam aglomerată pentru că acum, la medicină, ponderea pe sexe este de 80 la sută femei. Femeile care termină facultatea de medicină preferă specialităţile chirurgicale finuţe. Nu fac chirurgie, neurochirurgie, urologie sau ortopedie, care cer inclusiv o condiţie fizică deosebită.

Ce îi place

Îmi place să călătoresc. Îmi place sportul, dar îl practic mai puţin. Am şi practicat tenisul şi înotul. Îmi place să citesc şi dau o mare importanţă gimnasticii minţii. În fiecare zi, ori dezleg un careu de cuvinte incrucişate, ori o problemă de logică.

Ce nu-i place

Nu-mi place oportunismul. Am făcut puţină politică, darasta nu poţi să o faci decât dacă esti înzestrat cu aşa ceva. Trebuie să fii oportunist şi să faci mişcările care trebuie, când trebuie. Mie nu mi-a plăcut asta şi m-am retras din politică. N-am luat decât bobârnace.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... surat.html

  • 1 year later...
Posted

Dr. Dumitru Cristea colecţionează obiecte scoase din pacienţi

Este unul dintre cei mai cunoscuţi ORL-işti din ţară, cu o carieră de peste 50 de ani, în care a extras din gâturile, nasurile şi urechile pacienţilor o sumedenie de obiecte.

Doctorul Cristea ne-a mărturisit că a ajuns să practice medicina în această specialitate, dintr-o întâmplare. A fost atras dintotdeauna de tehnicile chirurgicale care se realizează cu migală şi ar fi optat pentru ginecologie sau chirurgie vasculară, mai ales că i s-a transmis genetic, de la mama sa, o dexteritate ieşită din comun. Conjunctura a a făcut să se specializeze în otorinolaringologie, ramură a medicinei despre care a descoperit în timp că necesită dexteritate şi multă răbdare. „ORL-ul, la fel ca şi alte specializări medicale precum cele chirurgicale, necesită o mare precizie a operaţiunilor realizate cu ajutorul mâinilor. Se lucrează adesea sub microscop, operaţiunile fiind de o extraordinară fineţe. Este nevoie de îndemanare. " explică reputatul medic şi cadru universitar.

Doctorul Cristea a fost în cea mai mare parte a carierei sale şef al secţiei ORL din cadrul Spitalului de Urgenţă, devenită ulterior clinică datorită implicării sale în activitatea didactică, la Facultatea de Medicină. Nu i-a fost uşor să conducă o secţie în care ajung cazuri deosebite, unele din judeţele limitrofe şi să se confrunte cu veşnicele lipsuri, de la medicamente şi materiale sanitare şi până la aparatură şi instrumentar medical. „Şi dacă ar fi numai probleme logistice... Sunt şi alte deficienţe care apar în sistem, mult mai grave. La ora actuală, dacă un rezident are noroc să dea peste un mentor bun, se formează în cinci ani, dar dacă nu, merge într-un loc de muncă şi nu ştie nimic. Sau şi mai grav, pleacă peste hotare pentru a-şi găsi mentorul" afirmă doctorul Cristea.

Colecţia obiectelor înghiţite sau aspirate

De-a lungul carierei, prin mâinile doctorului Cristea au trecut nenumăraţi pacienţi cu probleme care mai de care mai ciudate. Printre acestea şii „înecaţii" - persoanele care au fost la un pas de moarte după ce au înghiţit, aspirat ori şi-au băgat în nas sau urechi diverse obiecte şi evident accidentaţii. Intervenţia imediată şi mai ales aplicarea metodei corecte i-au asigurat doctorului Cristea succesele profesionale. „Eu de exemplu prefer endoscopia. Este foarte avantajoasă pentru vizualizarea şi extragerea corpilor străini. Nu am avut aparatură, dar am facut rost de ea şi la nevoie, am adaptat-o în funcţie de necesităţi" a mai precizat specialistul.

Întrebări şi răspunsuri

- Cum îşi poate câştiga respectul semenilor un medic?

- Este o chestiune de mentalitate. Iar mentalitatea se va schimba atunci când fiecare medic va fi conştient de poziţia lui în societate. Respectul se câştigă numai prin profesionalism. Sunt destui cei care se strecoară în această meserie fără să fie pregătiţi. Unii urcă în ierarhie fără să aibă înclinaţii nici măcar pentru management.

- Este otorinolaringologia atractivă pentru tinerii medici?

- Da, din câte am constatat. Aş putea spune că ORL-ul e o specialitate puţin cam aglomerată pentru că la Facultatea de Medicină predomină studentele. Ele preferă specialităţile chirurgicale de fineţe.

Ce îi place

Îmi plac mult călătoriile. Şi sportul îmi place, dar am puţin timp la dispoziţie. Am şi practicat tenisul şi înotul. De asemenea, îmi place să citesc şi în general tot ceea ce poate fi constitui „gimnastica minţii".

Ce nu-i place

Îmi displace profund oportunismul. Am făcut puţină politică, din convingere, împărtăşind valorile liberalismului, căci şi meseria mea este una liberală, dar fără să urmăresc un scop. Nu sunt oportunist şi de aceea m-am şi retras din politică, sătul sa tot încasez bobârnace.

Profil

Născut. 4 decembrie 1938, Galaţi

Studii. Facultatea de Medicină - Iaşi

Familie. Căsătorit, doi copii

http://www.adevarul.ro/locale/galati/PORTRET-Dr-Dumitru-Cristea-Colectioneaza_0_431956859.html#commentsPage-1

  • 9 years later...
Posted

Dumitru Cristea, fostul director al Spitalului Judeţean Galaţi, a murit

Este doliu în lumea medicală din Galaţi, după moartea lui Dumitru Cristea, fost director al Spitalului Judeţean. "Cu profund regret anunţăm trecerea în nefiinţă a domnului doctor DUMITRU CRISTEA, medic primar ORL, fost director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Ap. Andrei" Galaţi, fost şef al secţiei ORL, un excelent profesionist, o persoană cu o cultură foarte vastă şi de o distincţie rar întâlnită.Rămas bun, domnule doctor! Vă mulţumim pentru tot ce aţi înfăptuit pentru medicina gălăţeană!", se arată pe pagina de Facebook a Spitalului Judeţean Galaţi.

dcnews.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.