Jump to content

Şiviţa vrea independenţa faţă de Tuluceşti


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Comuna Tuluceşti merge la referendum

Subiectul referendumului revine în actualitate în comuna Tuluceşti, după ce consilierii locali au aprobat la finele anului trecut două hotărâri (HCL 28/2007 şi HCL 2/2007), prin care se legaliza o nouă consultare a populaţiei pe subiectul înfiinţării comunei Şiviţa. Fostul edil-şef al comunei Tuluceşti, Florică Bogatu, a chemat în judecată Consiliul Local mai întâi pentru suspendarea efectelor celor două hotărâri şi apoi pentru anularea lor pe motiv de nelegalitate. Florică Bogatu spune că Legea 351/2001 îi obliga pe iniţiatorii hotărârii să întocmească planul cadastral de delimitare a comunei care se reorganizează, ce trebuia ulterior avizat de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. "Planul cadastral nu a fost întocmit aşa cum prevăd dispoziţiile legale, spre a fi supus consultării publice prin referendum local. Din art. 1 al HCL 2/2008 nu reiese data la care urma să se organizeze referendumul local în vederea consultării populaţiei din comuna Tuluceşti. Nu am putut să iau măsurile legale în vederea îndeplinirii hotărârii", ne-a precizat ex-primarul comunei Tuluceşti.

"Separarea este în interesul locuitorilor din Şiviţa şi Tătarca"

Pe 25 noiembrie, Tribunalul Galaţi a respins ca nefondată acţiunea fostului primar din Tuluceşti iar acesta nu a mai declarat recurs până la această dată. În aceste condiţii, noile autorităţi locale, alese în luna iunie 2007, au decis să meargă până la capăt cu organizarea celui de-al patrulea referendum în comună. "Cred că este în interesul locuitorilor din Şiviţa şi Tătarca dacă această separare ar avea loc. Spun asta din toate punctele de vedere. Dacă e să mă refer doar la fondurile structurale, comuna Tuluceşti nu poate beneficia decât de 2,5 milioane de euro, cu care nu poţi face mare lucru. Dacă ar fi două comune, suma ar ajunge la 5 milioane de euro şi discutăm deja cu totul altfel", ne-a declarat actualul primar al comunei Tuluceşti, Petrică Bratu. Autorităţile locale plănuiesc să organizeze noul referendum în primăvara anului viitor pentru a putea obţine o participare de peste 50% la vot. În cazul în care cel de-al patrulea referendum va fi validat iar locuitorii s-ar pronunţa pentru separare, nou-înfiinţata comună Şiviţa, formată din satele Şiviţa şi Tătarca, ar număra circa 4.000 de locuitori iar comuna Tuluceşti ar rămâne cu 4.500 de locuitori.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

La 23 august, referendum

Şiviţa vrea independenţa

Între promisiunile făcute în campania electorală de către primarul de azi al comunei Tuluceşti, Petrică Bratu (foto), una poate fi considerată stindardul de luptă al sătenilor din Şiviţa: punerea pe rol a problemei capitale pentru ei, şi anume, despărţirea de Tuluceşti. Sunt convinşi că a sosit timpul ca fosta comună Şiviţa să fie reînfiinţată. Din iniţiativa domnului Bratu, un prim pas în această direcţie a şi fost făcut, luna trecută, prin adoptarea de către Consiliul Local, cu unanimitate de voturi, a hotărârii de a se organiza, anul acesta, la 23 august, la nivelul comunei, un referendum care să tranşeze lucrurile. De menţionat că localitatea Şiviţa + Tătarca, legate între ele, au împreună 4000 de locuitori. Pragul minim cerut de lege pentru „desprindere”, 1500. În 1968, anul reîmpărţirii teritorial-administrative a României, Şiviţa era comună de sine stătătoare. Primarul Petrică Bratu ne-a declarat, sâmbătă, la Tg. Bujor, că locuitorii Şiviţei trebuie să fie convinşi că au în dumnealui susţinătorul principal al înfăptuirii dorinţei lor de a-şi scoate satul de sub tutela administrativă a Tuluceştilor. În Şiviţa, mai trebuie adăugat, există vârstnici în ale căror buletine de identitate, eliberate de fosta Miliţie, stă scris că domiciliază în comuna Şiviţa.

http://www.viata-libera.ro/articol-Sivi ... ta__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Al patrulea referendum la Tuluceşti

Autorităţile locale au intrat în linie dreaptă cu organizarea celui de-al patrulea referendum în comună ce are ca subiect separarea de satele Şiviţa şi Tătarca. Primarul comunei Tuluceşti, Petrică Bratu, ne-a declarat că ultimele pregătiri au fost realizate şi speră ca de această dată lumea să vină în număr mai mare la vot, astfel încât referendumul să poată fi validat. Locuitorii din Tuluceşti par să fie de acord că separarea localităţii Tuluceşti de Şiviţa şi Tătarca este cea mai bună soluţie în momentul de faţă, astfel că decizia Consiliul Local de a aproba organizarea unui nou referendum pe data de 23 august 2009 a venit ca ceva firesc. "Costurile referendumului au ajuns cam pe la 20.000 de lei. Am vorbit cu oamenii şi avem încredere că vor veni în număr mare la referendum. Cred că este în interesul locuitorilor din Şiviţa şi Tătarca dacă această separare ar avea loc", ne-a declarat Petrică Bratu. Autorităţile locale consideră că participarea la cel de-al patrulea referendum va fi cu noroc, după ce la primele trei nu s-a reuşit o participare de peste 50% a populaţiei. În cazul în care referendumul va fi validat iar locuitorii s-ar pronunţa pentru separare, nou-înfiinţata comună Şiviţa, formată din satele Şiviţa şi Tătarca, ar număra circa 4.000 de locuitori, iar comuna Tuluceşti ar rămâne cu 3.800 de locuitori.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=13

Link to comment
Share on other sites

Referendum la Tuluceşti

Locuitorii comunei Tuluceşti sunt chemaţi duminică, 23 august 2009, la referendumul privind reorganizarea comunei Şiviţa şi aprobarea planului cadastral de delimitare a comunei nou înfiinţate. Pentru cei 6.358 de persoane cu drept de vot înscrise în listele electorale permanente au fost organizate cinci secţii de votare (două la Tuluceşti, două la Şiviţa şi una la Tătarca).

În urma tragerii la sorţi, a fost desemnată Lăcrămioara Daniela Munteanu ca preşedinte al Biroului electoral de circumscripţie, cu sediul la Primăria Tuluceşti.

Iniţiativa reorganizării comunei aparţine unui grup de consilieri locali, a fost aprobată în şedinţa Consiliului Local din 27 februarie 2009 şi a primit avizul de legalitate de la Instituţia Prefectului – judeţul Galaţi. Toate cheltuielile legate de organizarea şi desfăşurarea scrutinului sunt suportate de la bugetul local.

Reamintim că pe 25 august 2002 a mai fost un referendum pentru reînfiinţarea comunei Şiviţa, dar s-au prezentat la urne mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot.

Potrivit ultimului recensământ al populaţiei, comuna Tuluceşti are în total 7.586 de locuitori, din care 4.175 în Tuluceşti, 2.582 în Şiviţa şi 831 în Tătarca.

Link to comment
Share on other sites

Şiviţa nu va fi comună

Şiviţa rămâne în continuare localitate a comunei Tuluceşti, după ce la referendumul organizat duminica trecută prezenţa la urne a fost una foarte scăzută. Astfel, din cele 6.351 de persoane din Tuluceşti înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot numai 2.245. Practic au fost de acord cu înfiinţarea comunei Şiviţa 2.142 de persoane, iar împotrivă s-au pronunţat 53. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea Crângan, referendumul nu a fost validat deoarece la urne s-au prezentat mai puţin de jumătate dintre cei cu drept de vot.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.