Jump to content

Elevii din Chiraftei vând plăcinte ca să-şi repare şcoala


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Elevii unei şcoli din judeţul Galaţi au vândut plăcinte ca să-şi repare şcoala

Elevii din satul Chiraftei, judeţul Galaţi, le-au vândut, astăzi, plăcinte consătenilor, pentru a strânge bani în scopul reabilitării şcolii vechi de peste 50 de ani. Acţiunea a fost mai degrabă una de sensibilizare a autorităţilor cu privire la condiţiile precare în care copiii învaţă. "Elevii au vândut astăzi 200 de plăcinte prin sat. În total, au strâns 200 de lei", a declarat, marţi, Daniela Chelaru, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 2 din satul Chiraftei, comuna Măstăcani. Cu banii strânşi, copiii vor să-şi repare şcoala în care învaţă.

Clădirea se află într-o stare avansată de degradare. Pereţii sunt crăpaţi, iar tavanul se poate prăbuşi în orice moment. "În total, şcoala are şase săli de clasă. În două nu se mai învaţă deoarece pereţii s-au crăpat şi exista riscul ca elevii să fie răniţi. Dintre celelalte patru săli rămase, două sunt aproape la fel de afectate ca şi cele închise", a precizat Daniela Chelaru. Directorul şcolii gimnaziale din Chiraftei este însă de părere că imobilul actual nu poate fi reabilitat deoarece structura de rezistenţă este grav afectată. Potrivit Danielei Chelaru, localitatea are nevoie de o şcoală nouă. Autorităţile au întocmit un proiect pentru un imobil nou, însă startul lucrărilor a fost amânat de la un an la altul.

Contactat telefonic, inspectorul şcolar general Vasile Ciuchină a declarat, marţi, că este la curent cu situaţia din Chiraftei şi promite că o va monitoriza îndeaproape. "Cunosc situaţia de acolo. De altfel, am trimis un inspector să facă poze. Am făcut nişte demersuri ca să o prindem în reabilitare şi să o aducem la o stare firească. Deocamdată, e greu de estimat când va fi gata", a afirmat, marţi, Vasile Ciuchină.

În prezent, la Şcoala Gimnazială nr. 2 din satul Chiraftei învaţă în jur de 200 de copii de clasele I-VIII.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Lăudabil, dar cât de eficient?

* Muncesc ca să-şi repare şcoala

Elevii unei şcoli din judeţ vor vinde obiecte pe care le-au realizat la orele de abilităţi practice pentru a strânge banii necesari construirii unei noi clădiri în care să poată învăţa în condiţii decente. Şcoala nr.2 din Chiraftei a ajuns într-o stare avansată de degradare, iar elevii şi profesorii se tem zi de zi că tavanul şi pereţii clădirii vechi ar putea să cadă peste ei. Deşi aceste lucruri se întâmplă de ceva vreme, nimeni nu a mişcat un deget. Din acest motiv elevii vor organiza vineri un târg în curtea şcolii pentru a vinde obiectele realizate chiar de ei la orele de abilităţi practice. ”În lipsa altor soluţii am organizat acest târg pentru a strânge banii necesari construirii unei noi şcoli. Cea în care învaţă copiii acum trebuie ridicată practic din temelii. Este într-o stare avansată de degradare. Elevii vor vinde obiectele pe care le-au făcut la orele de abilităţi practice: coifuri, căsuţe pentru păsări sau scaune. Totul pentru a strânge banii pentru o şcoală nouă”, a declarat Daniela Chelaru, directorul Şcolii nr.2 din Chiraftei. De altfel, elevii şi profesorii din Chiraftei nu sunt la prima acţiune de acest fel în încercarea de a sensibiliza autorităţile locale sau Inspectoratul Şcolar Judeţean. La sfârşitul anului trecut, ei au vândut plăcinte prin sat în încercarea de a strânge banii necesari. Au reuşit atunci să strângă doar aproximativ 200 de lei pentru cele 200 de placinte vândute, o suma insuficientă pentru refacerea şcolii sau construirea unei şcoli noi. ”Acei bani sunt în contul şcolii şi adunăm în continuare. Vom face astfel de acţiuni şi pe viitor să strângem bani pentru că altă soluţie vedem că nu există. Ar fi nevoie de peste 20 de miliarde de lei”, a mai afirmat Daniela Chelaru. Starea în care se află şcoala nr.2 din Chiraftei unde învaţă aproximativ 160 de copii este cunoscută la nivelul conducerii ISJ Galaţi. Inspectorul şcolar general adjunct, Laura Marin, spune că a existat un proiect de construire a unei noi şcoli la Chiraftei cu bani de la Banca Mondială, însă acesta s-a blocat din motive necunoscute în etapa de evaluare. Laura Marin a precizat însă că ISJ Galaţi a trimis la Ministerul Educaţiei o listă cu şcolile din judeţ care necesită reabilitări şi cu localităţile unde este nevoie de construcţia de noi şcoli. "Noi am propus construirea unei noi şcoli la Chiraftei. În măsura în care vor veni banii pentru investiţii de la Minister vom aloca pentru o nouă şcoală la Chiraftei. Ceea ce vor organiza elevii la Chiraftei este mai mult o acţiune de sensibilizare pentru că nu pot să obţină banii necesari unei noi şcoli din vânzarea obiectelor", a declarat Laura Marin. Inspectorul şcolar a precizat că în lista trimisă la Ministerul Educaţiei de ISJ Galaţi sunt incluse 50 de şcoli din judeţ pentru reabilitări sau reconstrucţii. Când vor veni însă banii, nu se ştie.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Elevii Şcolii gimnaziale din Chiraftei învaţă în fosta Staţiune de Mecanizare a Agriculturii

Devenită o ruină, Şcoala nr. 2 din Chiraftei a fost evacuată, în fosta SMA fiind improvizate săli de clasă. Primăria promite că va începe lucrările de reabilitare a clădirii în primăvara anului viitor.

Veche de peste 60 de ani, Şcoala Gimnazială nr. 2 din Chiraftei este de ceva vreme în mare pericol. După ce a constatat că tavanul clădirii „stă să cadă", iar pereţii sunt fisuraţi, conducerea şcolii a decis să pună lacătul pe bătrâna clădire. 89 de elevi de gimnaziu au fost mutaţi la o fostă SMA (Staţiune de Mecanizare a Agriculturii), care, în prezent este proprietatea unui localnic din Chiraftei.

Soluţie de compromis

„Trebuia să găsim o soluţie, pentru că altfel puneam în pericol copiii, se puteau produce accidente. Singurul spaţiu disponibil a fost la acest SMA, unde plătim o chirie lunară de 250 de euro", spune directorul Şcolii Gimnaziale nr. 2, Daniela Chelaru.

La vechea şcoală doar 63 de copii din ciclul primar, grupaţi în patru clase, care învaţă în cele două săli construite în vremurile mai din urmă, lângă şcoala veche.

La fostul SMA, elevii şi profesorii au găsit patru încăperi mici, înghesuite care nu se pretează deloc activităţilor didactice şi o sală mică pe care au transformat-o în cancelarie. Surprinzător, profesorilor le convine această variantă: „Ne convine aşa, nu vrem să facem naveta pe la alte şcoli, nici chiar de la noi din comună. E o soluţie de compromis şi este mai bună decât să predăm în schimbul trei pe la alte şcoli şi să ajungem noaptea târziu acasă", spune Maria Gohoreanu, profesor de Limba română la Şcoala din Chiraftei.

Pe lângă Maria Gohoreanu, alţi 12 profesori fac naveta către comuna gălăţeană, doar un singur cadru didactic fiind din Chiraftei. În plus, sunt printre navetişti oameni care au ore la mai multe şcoli, din localităţi diferite, şi astfel s-ar da peste cap toată programarea.

Şi părinţii sunt de partea profesorilor, mai ales în contextul în care comuna Măstăcani este renumită pentru rata mare a infracţionalităţii. „Cum să-mi las eu fata să vină seara târziu, la ora 20.00 sau 21.00 acasă, când şi ziua e periculos să mergi prin Chiraftei. Ca să nu mai spunem că, de multe ori, nu este lumină seara pe străzile comunei", spune preşedintele comitetului de părinţi din şcoală, Iuliana Donose.

Promisiuni şi aşteptări

Primarul comunei Măstăcani, Dănuţ Ilie speră ca, până la sfârşitul acestui an, să fie organizată licitaţia pentru desemnarea constructorului care va reabilita vechea clădire. Recent, şcoala a fost vizitată şi de conducerea Inspectoratului Şcolar Galaţi, care a promis că va face tot posibilul pentru ca situaţia să revină la normal. „Căutăm soluţii astfel încât să fie bine şi pentru profesori, dar ne gândim şi la elevi. Noi am făcut deja o cerere către minister pentru un microbuz şcolar. Dacă-l vom primi, vom căuta să facem şi un traseu cât mai folositor elevilor din acea zonă", declară inspectorul general adjunct Onuţ Atanasiu.

La plăcinte, înainte!

Anul trecut, la iniţiativa directoarei şcolii, copiii au organizat o acţiune inedită: au vândut plăcinte ca să strângă fonduri pentru reparaţia şcolii. „A fost o acţiune simbolică, pentru că din 200 de lei nu se poate face nimic", spune Daniela Chelaru. De remarcat este faptul că plăcintele s-au vândut rapid, dovadă că există în sat oameni care vor binele şcolii. Copiii au mai organizat apoi un târg de mărţişoare, de pe urma căruia au mai strâns încă 400 de lei. După cele două acţiuni, şcoala a reuşit să câştige un proiect de reabilitare finanţat de Ministerul Educaţiei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Copiii_Scolii_gimnaziale_din_Chiraftei_invata_in_fosta_Statiune_de_Mecanizare_a_Agriculturii_0_372562872.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.