Jump to content

Nu există jucării pentru copiii sub trei ani!


dcp100168

Recommended Posts

Copiii sub trei ani nu au cu ce se juca!?

* "Nu am găsit jucării care să respecte 100% legislaţia". Aceasta este afirmaţia şefului Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (IRPC), Mărioara Gătej, după un control făcut în magazinele din Galaţi.

Avertismente lipsă, absenţa unei minime informări sau avertizări acolo unde nu era cazul, dar şi jucării care nu au marcajul care-ţi oferă certitudinea că au fost testate şi sunt sigure pentru copii - s-au numărat printre deficienţele întâlnite de inspectorii Protecţiei Consumatorilor în timpul verificărilor pe care le-au făcut. N-au lipsit jucăriile din pluş şi păpuşile care conţineau fibre ce se desprindeau cu uşurinţă. Dintre cele 16 societăţi "vizitate", 15 au primit amenzi în valoare de 25.500 de lei. "Principalele abateri pe care le-am constatat au fost: lipsa elementelor de informare, denumirea şi adresa importatorului, asta în condiţiile în care 99% dintre jucării sunt din import China. Am mai găsit jucării care nu aveau absolut nicio etichetă, nu aveau avertismente, iar dacă aveau, acestea nu erau traduse în limba română. Grav este că se găsesc în continuare jucării fără marcaj de conformitate, practic acest lucru confirmă faptul că produsul a fost testat şi corespunde cerinţelor de securitate, în schimb am găsit jucării care aveau marcaj de genul CCCS, despre care, probabil, doar ei ştiu ce înseamnă", ne-a spus şeful IRPC, Mărioara Gătej.

Şi jucăriile second-hand au probleme

Nu mică le-a fost mirarea inspectorilor când au găsit jucării ce aveau un "extrabonus", mai exact un plus de atenţionare. Astfel, pe o figurină din cauciuc din care nu exista riscul să se desprindă ceva se putea citi: - "Atenţie! Conţine părţi mici care se desprind cu uşurinţă". De asemenea, mai există o realitate care reiese din cele scrise pe ambalajele jucăriilor - faptul că micuţii sub trei ani nu prea au cu ce să se joace. "Pe toate produsele poţi citi că sunt recomandate copiilor de peste trei ani, lucru ce te-ar face să crezi că nu există jucării pentru cei sub trei ani. De fapt, pentru aceştia din urmă, produsele trebuie să îndeplinească nişte condiţii foarte severe ca să poată ajunge pe piaţă şi atunci se preferă varianta aceasta - toate sunt pentru cei care au peste trei ani", a conchis Mărioara Gătej. "Raidul" s-a făcut şi printre jucăriile second-hand, unde deficienţele au fost cam aceleaşi. "De la 1 ianuarie 2007, odată cu integrarea în UE, pot intra şi jucării în regim de second-hand, dar trebuie să respecte aceleaşi cerinţe ca şi cele noi. Şi în aceste cazuri, însă la cele din pluş, am întâlnit jucării din care se desprindeau fibrele", a mai spus Gătej.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=4

Link to comment
Share on other sites

Atentie ce cadouri puneti in traista Mosului pentru cei mici!

Unele dintre ele pot fi foarte periculoase, ne avertizeaza inspectorii OPC. La Galati, de exemplu, toate magazinele controlate de inspectori au fost amendate, iar o parte dintre produsele pe care le vindeau au fost scoase din vitrine. Inspectorii spun ca parintii ar trebui sa se fereasca in primul rand sa achizitioneze jucariile fara ambalaj, pentru ca nu au parte de niciun fel de informatie despre acestea. De asemenea, trebuie sa le verifice cu atentie pe cele cu muchii taioase ori din plus, deoarece exista riscul ca firele textile sa se desprinda cu usurinta si sa fie inghitite de copii. In urma controalelor din ultima saptamana, au fost oprite temporar de la comercializare 250 de jucarii, iar alte 100 au fost scoase definitiv de pe rafturi. Toate cele 16 societati verificate au fost amendate de inspectorii OPC cu suma totala de 25.000 de lei.

http://stirileprotv.ro/stiri/social/ate ... -mici.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.