dcp100168 Posted December 10, 2008 Posted December 10, 2008 Războiul robelor revinePompiliu Bota, condamnat la DevaFondatorul Baroului Constituţional, Pompiliu Bota, a fost condamnat la un an de închisoare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. Judecătoria Deva l‑a condamnat pe Pompiliu Bota la un an de închisoare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat, în perioada 26 iunie 2004 - decembrie 2006.Pompiliu Bota a declarat că a fost judecat în lipsă, fără apărător şi fără să i se fi luat vreo declaraţie. "M‑au citat să mă prezint la proces, eu am cerut apărător, însă din momentul ăla nu am mai ştiut nimic, am aflat de pe portalul instanţelor de judecată că am fost condamnat la un an de închisoare. La acel an de închisoare ar trebui să se adauge alţi doi, de la o condamnare mai veche, pentru evaziune fiscală. În acel proces m‑am adresat CEDO şi am câştigat, iar statul român trebuie să îmi plătească daune morale. Nu mă tem, am peste 50 de procese în toată ţara, toate pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat sau complicitate la această infracţiune", a declarat Bota. Bota a adăugat că a contestat deja decizia Judecătoriei Deva.Fondatorul Baroului ConstituţionalPovestea structurilor paralele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, succesoarea Uniunii Avocaţilor din România, a început în anul 2002, când Pompiliu Bota înfiinţat o asociaţie de caritate "Bonis Potra" care avea ca obiective, pe lângă ajutorarea orfanilor, şi înfiinţarea de unităţi economice, ziare, saune, dar şi barouri. Instanţa i‑a admis lui Pompiliu Bota cererea de constituire a asociaţiei "Bonis Potra", astfel că, una dintre primele hotărâri ale asociaţiei a fost înfiinţarea "Baroului Constituţional Român".Bonis Potra, dizolvatăÎn acelaşi an, baroul Hunedoara, membru al Uniunii Naţionale a Avocaţilor de la acea vreme, a cerut Judecătoriei Deva dizolvarea asociaţiei "Bonis Potra" şi radierea acesteia din registrul asociaţiilor, pe motivul obiectului şi activităţii acesteia, respectiv, crearea de barouri.Instanţa a admis acţiunea baroului Hunedoara şi a constatat că Pompiliu Bota încheiase, cu diverse persoane, contracte de asistenţă juridică pentru a le reprezenta în faţa instanţelor, în calitate de avocat, prin încălcarea Legii nr. 51/1995, care stabilea că profesia de avocat putea fi exercitată doar de către membrii Uniunii Avocaţilor din România, care a devenit, ulterior, Uniunea Naţională a Barourilor din România. După mai mult de un an, în noiembrie 2003, asociaţia "Bonis Potra" a fost dizolvată, dar a luat fiinţă ONG‑ul Figaro Potra, aşa că scandalul a continuat.Şi la Galaţi a existat un proces intentat baroului lui Pompiliu Bota, dar acesta a fost mutat la Constanţa, iar până acum nu s‑a finalizat. Până când procesul intentat de baroul Galaţi împotriva baroului lui Pompiliu Bota se va finaliza, decizia Judecătoriei Deva redeschide o rană ce nu se cicatrizase încă.http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28743
dcp100168 Posted March 3, 2010 Author Posted March 3, 2010 Între două barouriDecanul Baroului paralel, Pompiliu Bota, i-a acuzat pe ceilalţi avocaţi de faptul că practică meseria fără să aibă acte care să le confirme existenţa. El susţine că deşi barourile tradiţionale sunt cele care funcţionează fără documente, tot acestea sunt şi cele care-i prigonesc pe apărătorii lui.Pompiliu Bota a făcut cunoscut că a venit la Galaţi, mai exact la Parchetul de pe lângă Judecătorie, unde i s-a prezentat materialul de urmărire penală într-un dosar în care este învinuit de practicarea fără drept a unei meserii. Istoria acestui caz a fost povestită chiar de Bota, care s-a prezentat alături de colegul său de Barou, Gheorghe Tiber. Cei doi, împreună cu alţi colegi, au fost trimişi în judecată. Bota susţine că acest lucru s-a întâmplat la presiunea făcută de avocaţii gălăţeni. Decanul Baroului paralel a mai spus că dosarul a fost primul, la acel moment, care s-a soluţionat aşa, constituind un bun prilej pentru procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, de a-i lăuda pe procurorii gălăţeni. Bota a afirmat că dosarul a fost strămutat la Constanţa şi apoi la Suceava, unde Judecătoria a trimis cazul la Galaţi pentru refacerea urmăririi penale. Bota a mai declarat că o bună dovadă a faptului că dosarul a fost făcut într-un stil "heirupist" stă tocmai decizia magistraţilor de la Suceava. "La acest moment în ţară am 3.000 de avocaţi. Eu singur am avut 72 de dosare penale, dintre care 70 s-au soldat cu neîncepere a urmăririi penale. De asemenea, alte 400 de dosare făcute colegilor mei au primit acelaşi răspuns. Peste tot în ţară suntem primiţi să pledăm, numai la Cluj, Constanţa şi Galaţi, acolo unde este o mafie de nedescris, nu suntem recunoscuţi", a declarat Pompiliu Bota.Pompiliu Bota a mai spus că ieri a fost reprezentat peste tot de avocatul său, Petrică Belniceanu, care face parte din Baroul paralel şi care i-a stat alături la conferinţa de presă. Bota a mai susţinut că Belniceanu a fost recunoscut atât de poliţistul care a instrumentat dosarul, cât şi de procurorul de caz."Atunci a greşit procurorul"La rândul său, decanul Baroului Galaţi, Mircea Breahnă, a susţinut că Bota este "ilegal" şi că face o confuzie între forma de organizare a avocaturii şi formele de exercitare a acestei profesii. "Nu poate o persoană să organizeze această profesie aşa cum doreşte ea. A făcut o asociaţie şi a trecut acolo înfiinţarea de barouri şi acum crede că totul este aşa cum spune dumnealui. Dacă vrea să fie avocat, atunci să dea examen de intrare în profesie în septembrie 2010, aşa cum face toată lumea. Până atunci, din punctul meu de vedere, ei sunt constituiţi ilegal. Cât despre faptul că a fost reprezentat de un avocat din baroul său, iar autorităţile din Galaţi l-au acceptat, eu nu cred aşa ceva. Sunt infracţiuni unde asistenţa nu este obligatorie şi probabil că celălalt a mers ca şi însoţitor sau nici măcar nu a fost primit. Mă voi interesa şi eu dacă a fost aşa şi, dacă a fost, atunci a greşit procurorul", a conchis Breahnă.http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?func=articol&domeniu=Eveniment&articol=5
dcp100168 Posted September 6, 2010 Author Posted September 6, 2010 Barourile, între formele clasice şi cele noiProiectul privind modificarea Legii avocaturii creează noi controverse legate de funcţionarea barourilor paralele. Actul supus dezbaterii introduce modificări referitoare la constituirea şi funcţionarea altor barouri decât Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), încercându-se astfel lămurirea completă a disputei care a fost generată după ce Pompiliu Bota a înfiinţat barouri paralele în întreaga ţară şi a susţinut că structurile clasice funcţionează ilegal. Argumentul acestuia în lupta cu barourile clasice a fost acela că vechiul UNBR nu a fost niciodată legal constituit. Mai mult decât atât, acesta a obţinut şi câteva sentinţe judecătoreşti care îi confirmă varianta. În plus, după ce reprezentaţii baroului clasic au depus plângeri penale pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat împotriva membrilor baroului paralel, nici unul dintre avocaţii lui Bota nu a fost găsit vinovat.Întorcându-ne la proiectul de lege, trebuie spus că prin intermediul acestuia s-a dorit, dincolo de altele, înlăturarea completă a barourilor paralele. Asta pentru că documentul arată că funcţionarea altor barouri în afara Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) este interzisă. De aici apare şi o controversă pentru că, la rândul ei, structura înfiinţată de către Bota poartă denumirea de UNBR. Contactat telefonic, Pompiliu Bota ne-a declarat că Uniunea sa a fost înfiinţată cu documente legale, aşa cum prevede legea şi că există decizii judecătoreşti care au consfinţit acest lucru. Mai mult, a spus acesta, baroul tradiţional continuă să funcţioneze în afara legii. „Vechile barouri activează şi funcţionează practic în baza unei legi care nu face nimic altceva decât să organizeze profesia de avocat. Nu există un document care să arate faptul că barourile clasice ar fi legal constituite”, susţine Bota.În replică la acest lucru, decanul Baroului Galaţi, Mircea Breahnă, spune că nu există o altă structură legală în afară de cea clasică şi că acest lucru nu poate fi contrazis. „Singura Uniune Naţională a Barourilor din România are personalitate juridică dată prin lege. În plus, profesia de avocat este organizată într-un cadru general stabilit prin lege, iar în cadrul profesiei există forme individuale autorizate. Acest domn nu a făcut nimic altceva decât să meargă şi să înregistreze o asociaţie, trecând în lista activităţilor acesteia şi înfiinţarea de barouri. Aşadar a înfiinţat o asociaţie în baza unei legi şi a apelat apoi la Legea 51/1995 care se referă la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat", a declarat decanul baroului Galaţi. Mircea Breahnă a precizat că singura formă legală în care se poate exercita meseria de avocat este cea clasică şi tradiţională. „Exercitarea profesiei de avocat este organizată din perioada domniei lui Sturza, a continuat să funcţioneze în perioada monarhiei, dar şi în cea comunistă. Nu era nevoie ca în 1995 să se înfiinţeze ceva ce funcţiona deja legal. Este o greşeală să se spună că trebuie reînfiinţate barourile”, a completat Breahnă.Rămâne de văzut ce se va întâmpla în situaţia în care proiectul de lege va fi aprobat. Oricum, este greu de crezut că scandalul apărut în urmă cu câţiva ani se va stinge curând.http://www.viata-libera.ro/articol-Razboiul_celor_doua_robe_2.html
dcp100168 Posted March 7, 2011 Author Posted March 7, 2011 Pompiliu Bota, convins că lupta dintre barouri este „pe ultima sută de metri”În 2002 avocatul Pompiliu Bota a înfiinţat aşa numitele barouri paralele. Apariţia acestora a deranjat, se pare, foarte mult avocaţii din barourile tradiţionale, care au încercat să pună la îndoială legalitatea avocaţilor lui Bota. De aici, un întreg şir de procese şi plângeri.Meseria de avocat este una nobilă, dar şi liberală. Şi, ca orice profesiune, liberală sau nu, se încadrează în nişte parametri juridici ce trebuie respectaţi. Profesiunea de avocat îşi are temeiul legal în Legea 51/1995. Exact această lege a fost luată în calcul de avocatul Pompiliu Bota când a înfiinţat Baroul Constituţional, celebrul barou paralel. De atunci şi până în prezent, împotriva lui Bota, dar şi a avocaţilor din barourile paralele s-au formulat plângeri din care reieşea că ar fi practicat ilegal meseria de avocat.La Galaţi, pe 11 februarie 2010, procurorul şef al secţiei Maritime şi Fluviale, Florin Oancea, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a avocatei Eugenia Dincă pe motiv că ar practica fără drept profesiunea de avocat. Prim-procurorul Ionel Gâlcă de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de avocata Dincă, motivând că „(...) inculpata a urmat procedura prevăzută de lege în vederea dobândirii calităţii de avocat, respectiv susţinerea unui examen organizat de către barou, depunerea jurământului, înscrierea pe tabloul avocaţilor şi a obţinut astfel cartea de identitate nr. 489, înfiinţând astfel cabinetul de avocatură“. Prim-procurorul mai spune că „(...) inculpata nu poate fi asimilată persoanelor care desfăşoară activităţi specifice unei profesii sau unei alte activităţi fără drept deoarece a avut la bază documentaţia necesară care o autorizează să exercite profesia de avocat”. Ca urmare a acestor motivaţii, dar şi pentru că faptei încriminate îi lipsea cel mai important aspect, şi anume forma de vinovăţie cerută de lege, s-a dispus scoaterea avocatei Dincă de sub urmărire penală.În ciudat hotărârilor definitive şi irevocabile şi a unei documentaţii solide, membrii şi susţinătorii barourilor tradiţionale continuă să conteste existenţa şi legalitatea funcţionării barourilor paralele, iar despre acest lucru noi am scris în nenumărate rânduri. Deşi Bota afirmă că acest conflict este „pe ultima sută de metri”, ne este destul de greu să credem acest lucru. Nu ne rămâne decât să urmărim cu interes evoluţia acestui subiect controversat al justiţiei române.http://www.monitoruldegalati.ro/societate/avocatul-pompiliu-bota-convins-ca-lupta-dintre-barouri-este-pe-ultima-suta-de-metri-4317.html
dcp100168 Posted May 30, 2012 Author Posted May 30, 2012 Pompiliu Bota, decanul "Baroului Constitutional", a fost condamnat definitiv pentru exercitarea fara drept a profesiei de avocatDupa aproape 10 ani de cand a infiintat Baroul Constitutional, hunedoreanul Pompiliu Bota a fost condamnat definitiv la sase luni de inchisoare cu suspendare si doi ani si sase luni termen de incercare, anunta cotidianul online HunedoaraMea.ro.Judecatoria Deva l-a condamnat pe Pompiliu Bota pentru exercitarea fara drept a profesiei de avocat in 5 aprilie 2012. Bota a facut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care a decis, in 29 mai, respingerea actiunii, ca nefondata.Astfel, decizia Judecatoriei Deva a ramas definitiva si irevocabila. "In baza art. 25 (actual 26 alin. 1) din Legea nr.51/1995 rep., raportat la art. 281 Cod Penal, condamna pe inculpatul BOTA POMPILIU la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de exercitare fara drept a unei profesii. In baza art. 26 din Codul Penal cu referire la art. 25 (actual 26 alin. 1) din Legea nr. 51/1995 rep., raportat la art. 281 Cod Penal, condamna pe acelasi inculpat, la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii. In temeiul art. 33 lit. a) si art. 34 lit. b) Cod Penal, contopeste pedepsele aplicate prin prezenta hotarare, urmand ca in final, inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 6 (sase) luni inchisoare. In temeiul art. 71 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a si b) Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale. In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 2 ani si 6 luni, stabilit conform art. 82 Cod penal", se arata in sentinta data de Judecatoria Deva.Potrivit unor surse juridice, citate de HunedoaraMea.ro, in urma acestei sentinte, Baroul Constitutional, condus de Bota, a fost scos in afara legii. In baroul infiintat de Pompiliu Bota sunt aproximativ 2.000 de avocati din intreaga tara.Baroul Constitutional a fost infiintat in 2 octombrie 2002, la Deva.hotnews.ro
riaji Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 Asta-nseamna sa te dai de ceasul mortii si sa pierzi cu legea-n mana. Poate s-or mai trezi si altii din sistemul asta judiciar de cacat, in care niste maimutoi sustinuti politic impiedica majoritatii accesul la profesiile avocatura/notariat, fara temei juridic.
Recommended Posts