Jump to content

Luptă pentru şefia instituţiilor locale


Recommended Posts

Posted

Algoritmul politic şi teatrul absurdului

Scaunele

* ...Nu de Eugen Ionesco, ci de Theodor Stolojan * În condiţiile în care viitorul Guvern va fi unul PSD-PD-L, este de aşteptat ca algoritmul politic să se facă resimţit până în plan local * Capetele care vor cădea vor fi cele ale şefilor instituţiilor publice numiţi sau susţinuţi de liberali * La Galaţi sunt cel puţin opt şefi în această situaţie

Că a gândit în perspectivă, că s-a temut de rezultatul alegerilor parlamentare ori că a preconizat că îşi va relua locul din opoziţie, PNL a reuşit, la Galaţi, să îşi cam retragă şefii instituţiilor publice, acolo pe unde îi "unsese" la începutul mandatului lui 2004.

Ca să respectăm ierarhia cum se cuvine, ar trebui să începem chiar cu reprezentanţii Guvernului în teritoriu, numiţi la propunerile şi cu sprijinul liberalilor – Gabriel Panaitescu şi Marcela Sighinaş. Aşa cum indică şi denumirea generică a prefectului, acesta reprezintă Guvernul în plan local. Iar când Guvernul îşi schimbă culoarea politică şi prefecţii se pot schimba. Este drept, legislaţia în vigoare nu poate permite abuzuri în acest caz, însă în virtutea algoritmului politic s-au găsit soluţii şi pentru astfel de situaţii. Şi aşa, mobilitatea prefectului (prevăzută în lege şi care poate impune, la un moment dat, unui înalt funcţionar public să plece în alt colţ al ţării) poate fi aplicată şi la Galaţi, după constituirea noului Guvern, aşa cum, de altfel, s-a aplicat şi în alte cazuri, precum plecarea, la Bucureşti, a fostului subprefect Vasile Curduman.

Din cele peste 20 de instituţii publice deconcentrate, pe cele care au directori cu patalama de liberal le poţi număra pe degetele de la o mână: Zona Liberă, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Autoritatea Judeţeană pentru Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu şi Direcţia Judeţeană de Tineret. Dar să le luăm pe rând.

Revine rocada?

La Administraţia Zona Liberă Galaţi, în mandatul trecut, directoare a fost numită liberala (şi, la acea vreme, consilieră locală) Angela Ivan. Adjunctul dânsei este Claudiu Brânzan (care a condus şi el ZLG), purtător de cuvânt al PSD, iar în virtutea tradiţiei, dar şi a algoritmului politic, are toate şansele să revină la conducere.

Cea de-a doua liberală "cu acte în regulă" este Simona Bălan, şefă la Direcţia Judeţeană de Tineret Galaţi, preşedintă a Tineretului PNL Galaţi şi consilieră judeţeană. Postul este râvnit, în secret, de Adelina Drugan (fost Hristea, fostă membră PSD, actuală membră PC şi consilieră judeţeană). Rămâne de văzut dacă Adelina se va reîntoarce la Tabere, în virtutea alianţei PSD+PC...

Sănătate!, că la Dunăre trage...

Un alt liberal cu acte este Sorin Ungurianu, director al Autorităţii Judeţeane pentru Sănătate Publică Galaţi şi fost candidat la Senat din partea PNL. Un post pentru care se vehiculează mai multe nume, dintre care cel mai cunoscut este al doctorului Nicolae Bacalbaşa (PSD); pentru Aurel Nechita (PSD), care a ocupat în trecut şefia DSP, se speră la un post de secretar de stat, aşa cum acesta a mai avut, la Ministerul Sănătăţii.

Ultima instituţie care (încă) se mai află sub oblăduirea PNL-ului este Administraţia Fluvială a Dunării de Jos. Dacă despre directorul Ionel Malenda nu se poate spune cu certitudine că este liberal, ci doar agreat de PNL, în cazul adjunctului său lucrurile sunt clare: Teodor Iulian Gheorghe a fost candidat PNL la Camera Deputaţilor şi este consilier local. Aici însă schimbarea directorului va ţine direct de Ministerul Transporturilor şi de cărui partid din viitoarea guvernare îi va reveni portofoliul. Desigur, cum în ultimele mandate "tandemul" rotit... politic a fost PNL-PD-L, este posibil ca Mihai Ochialbescu şi Florin Uzumtoma să îşi reia funcţiile pe care le-au eliberat pentru actualii liberali…

Cam aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Administraţia Porturilor Maritime Galaţi; numirea ţine doar de ministerul de resort, iar despre actualul şef, Nicu Popoacă, se poate spune doar că ar putea fi agreat de PNL. Până la urmă, dânsul a fost numit de Ludovic Orban, după ce ministrul a demis-o pe Carmen Costache, pe motiv că nu a pus pe roate mai repede ranfluarea navei "Transilvania"...

Un alt "post liberal" este cel al lui Vasile Ciuchină, şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Fost şef şi pe vremea când era membru PNŢCD, Vasile Ciuchină a fost numit, de liberali, în această toamnă, după ce Tania Bogdan a fost aleasă vicepreşedintă a CJ Galaţi. Cum PSD nu s-a arătat interesat de acest post când Tania Bogdan a plecat, este puţin probabil că locul va fi ocupat de social-democrat. Se vehiculează în schimb reîntoarcerea fostului director adjunct Mitică Dudău (PD-L).

Şi ca să păstrăm registrul, nu trebuie uitat nici şeful liberal Sergiu Tofan (deputat, pe finalul lui 2004, în locul lui Victor Paul Dobre, care fusese ales vicepreşedinte CJ), de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu. Pentru înlocuirea lui Sergiu Tofan se vehiculează numele doamnei Dana Potorac, susţinută de PD-L.

Sub semnul întrebării sau al certitudinii

Sub semnul îndoielii stau însă şi cele două şefe, susţinute până acum de liberali, de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Galaţi – Carmen Tofan şi de la Direcţia de Muncă şi Protecţiei Socială - Olimpia Ralea. Liberalul Petre Grigore, de la Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a demisionat în toamnă, lăsând locul PSD-ului, care l-a şi susţinut pe Alexandru Sîntion, acesta aşteptând numirea pe funcţie.

Şi cam atât despre şefii liberali din plan local. În rest, avem de-a face fie cu şefi "longevivi", indiferent de culoarea Guvernului – precum "veteranele" Marioara Gătej, inspector şef al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorului, sau Georgeta Modiga, şefa Casei Judeţene de Pensii Galaţi. Tot în zona certitudinilor se află şi şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Ionel Petrea, ori directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Viorel Gheorghiţă. Oricum, faptul că aceşti directori au rezistat atâta timp la conducerea unor instituţii, în ciuda curcubeului politic de la Centru, demonstrează o capacitate extraordinară de adaptare. Profesională, în primul rând...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28735

Posted

Pesediştii au obţinut încă din vară două funcţii de director de instituţie publică la Galaţi

Chiar înainte de alegerile generale, funcţiile şefilor instituţiilor publice gălăţene au fost negociate la sânge, pe diferite formule de algoritm guvernamental. Cei mai tupeişti au fost pesediştii gălăţeni, care au reuşit să-şi aşeze în scaune doi directori cu mult înainte de alegeri. Victime au fost liberalii, care au cedat funcţia de director al Direcţiei Agricole, şi pedeliştii, rămaşi fără director la Electrica Galaţi, societate privatizată, dar condusă pe principii politice. Schemele negociate din vara trecută sunt gata de a fi puse în practică, dar abia după ce va fi desemnat noul cabinet, afirmă preşedinţii celor două partide importante ale noii alianţe guvernamentale. Cu arma la picior stă şi pesedistul Claudiu Brânzan, care este pregătit să o înlocuiască pe colega sa liberală la direcţia Administraţiei Zonei Libere Galaţi. Chiar şi cu aceste mişcări, pesediştii şi pedeliştii locali stau cu ochii pe scaunul de prefect, deţinut acum de un înalt funcţionar public provenit din PNL. Autoritatea Judeţeană pentru Sănătate Publică este revendicată tot de PSD, pentru funcţia de director fiind în discuţie doi perdanţi la parlamentare, medicii Nicolae Bacalbaşa şi Aurel Nechita. Pedeliştii gălăţeni, care s-au clasat cu vreo 20% în urma pesediştilor la alegerile parlamentare, se vor mulţumi, se pare, cu conducerile Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos, a Administraţiei Porturilor Maritime, a Inspectoratului Şcolar, a Direcţiei de Cultură şi a Direcţiei pentru Tineret. Trei dintre instituţiile publice locale par a fi intangibile. Directorii Casei Judeţene de Pensii, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Protecţiei Consumatorilor au fost uitaţi în funcţii de ani buni, după ce şi-au schimbat culoarea politică în funcţie de câştigătorii alegerilor. Nici după ultimele alegeri parlamentare, scaunele celor trei directori nu au fost scoase la negociere. Pentru cea mai importantă direcţie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi, actualul director, economistul Costică Onica, s-a dat peste cap să mulţumească tot spectrul politic, în speranţa că îşi va păstra funcţia. Decizia va fi luată de viitorul ministru de Finanţe.

http://www.gandul.info/politica/interes ... 28;3655020

  • 2 weeks later...
Posted

Anul Nou pregăteşte multe surprize pentru Galaţi

PSD şi PD-L îşi împart funcţiile la instituţii

S-a schimbat ”cârma” la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi. Liberalul Ionel Malenda a fost, ieri, eliberat din funcţia de director general de către ministrul Transporturilor, democrat-liberalul Radu Berceanu, care a decis destituirea şi a altor 23 de directori din ţară. Potrivit unor surse neoficiale, cel mai probabil postul de director general în cadrul AFDJ îi va reveni lui Florin Uzumtoma (PD-L), fost director general adjunct şi director Căi Navigabile, care la numirea liberalului Ionel Malenda a fost demis din funcţia de director Căi Navigabile, intentând mai apoi un proces conducerii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos.

Dacă la AFDJ postul de director general îi va reveni unui democrat-liberal, la Prefectura Galaţi postul de prefect va fi adjudecat de către un social-democrat, conform protocolului încheiat de PSD. Astfel, Anul Nou va aduce schimbări şi la reprezentanta Guvernului în teritoriu, unde potrivit unor zvonuri, pe fotoliul actualului prefect, Gabriel Panaitescu, s-ar putea instala Claudiu Brânzan, purtătorul de cuvânt al PSD şi director adjunct la Zona Liberă Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=8

Potrivit listei lui Berceanu, Malenda Ionel, Administraţia Dunării de jos Galaţi, câştiga 32.400 de lei, iar Popoacă Nicu, de la Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, primea 31.600 de lei. Sumele menţionate reprezintă salariul la care am adăugat indemnizaţiile.

http://www.jurnalul.ro/index.php?sectio ... tion=print

Posted

Directorul PNL de la Administraţia Fluvială, înlocuit cu un membru PDL

Noul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a decis înlocuirea directorului Administraţiei Fluviale a “Dunării de Jos” (AFDJ) cu un membru al propriului partid, transmite corespondentul AMOS News. Motivele oficiale pentru care Ionel Malenda a fost înlocuit sunt scandalurile în care a fost implicată instituţia în ultimii doi ani, precum şi rezultatele financiare proaste ale actualei conduceri. Ionel Malenda, membru PNL, urmează să fie înlocuit la sfârşitul lunii ianuarie, după o perioadă de 30 de zile de interimat al unui director general-adjunct al AFDJ, de către Florin Uzumtoma, membru PDL. “Eu voi intra în funcţie imediat după terminarea interimatului unuia dintre directorii adjuncţi numiţi de Ionel Malenda. Numele acestuia se va stabili după sărbători. Situaţia de la AFDJ este un dezastru. Trebuie să stau şi de sărbători să analizez activitatea instuţiei pentru a repara ce au făcut predecesorii. Normal era să se chinuie ei să remedieze problemele”, ne-a declarat Florin Uzumtoma.

AFDJ s-a remarcat în ultimii doi ani prin două scandaluri ce au avut la bază câştigurile băneşti imense încasate de directorii societăţii de stat, peste 10.000 pe lună, şi un contract suspectat pentru întărirea canalului Sulina. În acest ultim caz, AFDJ a acordat contractul firmei gălăţene VEGA, deşi o firma de construcţii din Germania câştigase licitaţia cu un preţ cu 7 milioane de euro mai mic. De altfel firma din Germania a reclamat AFDJ-ul la Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă, iar contractual a fost blocat.

Posted

Situaţia de la AFDJ este un dezastru. Trebuie să stau şi de sărbători să analizez activitatea instuţiei pentru a repara ce au făcut predecesorii. Normal era să se chinuie ei să remedieze problemele

Nu te obliga nimeni sa devii director peste noapte. Poate doar partidul...

Cat despre "situatia dezastruoasa", se pare ca e refrenul la moda printre noii indivizi ajunsi la putere :lol:

  • 2 weeks later...
Posted

Capii administraţiei Dunării, puşi pe liber

* Pentru doi dintre directorii a două instituţii din Galaţi aflate în subordinea Ministerului Transporturilor anul 2008 s-a încheiat cu demiterea lor din funcţiile pe care le deţineau la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Administraţia Portuară a Dunării Maritime.

Chiar dacă Moş Crăciun a fost foarte darnic cu navigatorii de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi aducându-le acestora prime de câte 600 de lei în luna decembrie, plus cel de-al treisprezecelea salariu în luna noiembrie, noul Ministru al Transporturilor nu a ţinut cont de luna cadourilor şi l-a demis pe Ionel Malenda, cel care a ocupat funcţia de director al instituţiei amintite din noiembrie 2007. Deşi schimbările ce urmează să aibă loc la nivelul AFDJ erau oarecum bănuite, cauzele fiind de natură politică, Ionel Malenda spune că demiterea sa era însă pregătită de mai bine de două luni şi avea la bază şi alte motive. "Am primit un ordin al Ministrului Transporturilor pe care eu nu îl comentez. Am fost demis deoarece aveam salariu prea mare. Eu am negociat acest salariu când am semnat contractul de mandat. Era un salariu la nivelul unui secretar de stat, salariu pe care îl au şi ceilalţi directori din AFDJ Galaţi în prezent", a spus Ionel Malenda, care a ţinut să precizeze că deocamdată nu ştie dacă va mai rămâne în cadrul instituţiei şi că aşteaptă decizia Consiliului de Administraţie. Mai mult, Ştefan Frunză, liderul sindicatului din AFDJ ne-a spus că fostul director avea un salariu mediu brut de 18.000 de lei (la care se mai adăuga sporul de vechime, prime de performanţă), practic de nouă ori mai mare decât cel al unui simplu navigator. Salarii de circa 14.000 de lei au şi ceilalţi directori executivi din cadrul instituţiei.

Roata se învârte la AFDJ

Deşi a plecat cu mare scandal şi chiar cu deschiderea unui proces împotriva AFDJ, Florin Uzumtoma, fostul director Căi Navigabile, este pe cale de a reveni pe poziţia cea mai înaltă din instituţie. Practic, în noiembrie 2007 când Ionel Malenda a fost numit director general în locul lui Alexandros Galiaţatos, Florin Uzumtoma a fost demis de noul director pe motive de "eficientizare". Cel puţin aşa a spus Malenda la momentul acela, însă Florin Uzumtoma şi Constanţa Gafencu, pe atunci director economic, care a avut parte de acelaşi tratament din partea noului director general, nu au fost de acord cu această decizie şi au dat în judecată AFDJ. Imediat ce va primi ordinul Ministrului Transporturilor, Florin Uzumtoma va prelua atribuţiile de director general. "Este sigur că fie eu voi fi director general şi colegul meu, Mihai Ochialbescu (care a mai fost director în 2000 şi în perioada 2005 - 2007) va fi director adjunct sau invers, aşteptăm decizia Ministrului Transporturilor", a spus Florin Uzumtoma, care a ţinut să precizeze că una dintre cauzele pentru care a fost demis Ionel Malenda sunt şi alte nereguli printre care ar fi spre exemplu faptul că la finele lui 2007 instituţia avea 60 de miliarde de lei vechi pierderi, iar după un an de zile acestea au crescut la 360 de miliarde de lei vechi. Însă, până la noi directive, în prezent atât atribuţiile de director general al AFDJ Galaţi cât şi cele de preşedinte al Consiliului de Administraţie au fost preluate de directorul general adjunct al instituţiei, Teodor Iulian Gheorghe, pentru o perioadă de 30 de zile.

După opt luni a fost demis

Aceasta este situaţia în cazul fostului director Administraţiei Portuare a Dunării de Jos Galaţi, Nicu Popoacă, demis la sfârşitul anului trecut. În prezent, atribuţiile de director general au fost preluate de directorul tehnic din APDM, Ion Lungeanu. "Eu am preluat atribuţiile de director general pentru 30 de zile", a spus Lungeanu care a precizat că nu cunoaşte decamdată cine va fi noul şef al APDM Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=11

Posted

Temeri printre aleşii locali

Vor cădea capete de vice?

Ceea ce se discuta, la modul teoretic, în primăvara lui 2007, când Alianţa PNL‑PD se rupea – şi anume, faptul că victime politice vor fi inclusiv aleşii locali democraţi – se pare că se va materializa acum. Vorbim despre viceprimarii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene din ţară. După cum se ştie, la Galaţi, cei doi viceprimari sunt Nicuşor Ciumacenco (PSD) şi Mircea Cristea (PNL), iar cei doi vicepreşedinţi CJ, Tania Bogdan (PNL) şi Eugen Durbacă (PC).

Cum, în prezent, puterea o reprezintă faimoasa Alianţă politică PSD‑PD‑L, funcţiile locale deţinute de liberali sunt destul de tentante... Şi cum social‑democraţii gălăţeni sunt reprezentanţi (chiar mai mult la nivelul conducerii municipalităţii, decât la nivelul CJ), este timpul scenariilor politice. Se ştie, fum fără foc nu există. Iar actualele prevederi ale legii permit schimbarea viceprimarilor şi/sau a vicepreşedinţilor consiliilor judeţene cu o uşurinţă atât de flagrant anti‑democratică încât o putem numi uşurătate.

Ce zic legile

Legea 215 a administraţiei publice locale republicată spune că "schimbarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată cu votul majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie" (Cap. 3, art. 57, alin. 4).

La fel, în cazul vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, Legea 35/2008 de modificare şi completare a Legii 215 spune că "eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor consiliului judeţean se face cu votul secret al majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea a cel puţin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor consiliului judeţean nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului judeţean" (titlul III, p. 6).

Motive de îngrijorare

Dacă, în prima fază a apariţiei legii administraţiei publice locale, schimbarea acestora se făcea doar cu motive temeinice şi cu două treimi din totalul aleşilor, acum viceprimarii şi vicepreşedinţii pot fi schimbaţi cu o majoritate simplă. Motiv de îngrijorare pentru viceprimarul liberal Mircea Cristea şi vicepreşedintele CJ Tania Bogdan.

Cei doi ar putea fi schimbaţi uşor, în virtutea faptului că în cele două foruri grupul de consilieri liberali aproape că nu contează ca număr de voturi faţă de "monolitul" PSD‑PC‑PD‑L...

Zvonurile chiar indică posibili înlocuitori pentru cei doi; astfel, se spune că în locul Taniei Bogdan, democrat‑liberalii ar putea să îl susţină pe David Craiu sau Iulian Aramă (deşi acesta din urmă este vehiculat şi ca posibil viitor director Electrocentrale), iar în locul lui Mircea Cristea, pe Victor Dobrea.

Cât priveşte cele două posturi de subprefect, care vor reveni tot PD‑L‑ului, cel mai vehiculat nume este cel al consilierului local Cosmin Păun. Dacă în cazul său lucrurile se pare că sunt clare, pentru al doilea post de subprefect, variantele sunt Radu Cosca sau Violeta Nanu. Desigur, informaţiile rămân deocamdată la nivel de zvonuri neconfirmate. Până la proba contrarie...

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29238

Posted

Vorbele umblă, negocierile continuă

A început tranşarea scaunelor

"Neşte surse" (de altfel, bine informate) ne‑au adus la cunoştinţă faptul că ieri la prânz s‑a bătut palma între PSD şi PD‑L în ceea ce priveşte împărţirea câtorva dintre serviciile deconcentrate de la Galaţi. Se pare că PSD a obţinut posibilitatea de a numi noul şef al Poliţiei judeţului (încă nu ştim pe cine va instala), în vreme ce PD‑L se va mulţumi cu Direcţia Sanitar‑Veterinară, care va fi condusă aproape sigur de Carmen Stroia (actualmente adjunctă în instituţia amintită).

Tot pe surse, am aflat că PSD mai vrea (la solicitarea expresă a senatorului Gheorghe Saghian): Direcţia Agricolă, Inspectoratul de Seminţe, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, Oficiul de Consultanţă Agricolă şi Agenţia de Plăţi în Dezvoltarea Rurală şi Pescuit, dar şi Inspectoratul Şcolar. Scaunul de şef al acestei din urmă instituţii nu va fi ocupat, se pare, de Ştefan Simion, lucru care ar fi produs ample dispute în partid. Se aude că PD‑L ar da cu dragă inima zona agrară pentru Finanţe (cu Gardă cu tot) şi Mediu (de asemenea cu tot cu Gardă), dar există voci din PSD care nu agreează ideea cedării acestor poziţii strategice pentru nişte instituţii agricole nu foarte importante. E interesant de văzut care tabără va învinge în final!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29237

Posted

Skandenberg pe functii intre PSD si PDL, la Galati

» PSD a obtinut acceptul PDL pentru nominalizarea lui Claudiu Branzan in functia de prefect de Galati.

Liderii organizatiilor galatene ale PD-L si PSD au avut, la Bucuresti, o prima runda de negociere a impartirii puterii locale, reusind sa cada la pace in privinta impartirii mandatelor de la prefectura si cateva directii. Mandatul de prefect va reveni PSD, care l-a nominalizat pentru aceasta functie pe purtatorul de cuvant al organizatiei, Claudiu Branzan. Branzan a fost in perioada 1990-1998 sef al sectiei politice la cotidianul local "Viata libera", din 1998 pana in 2001 a fost director la postul local de televiziune TVG, iar din 2001 a intrat in politica, devenind director la Administratia Zonei Libere Galati. Din 2004, este director adjunct la AZL. Cele doua mandate de subprefect revin PD-L, dar deocamdata nu se stie cine le va ocupa, pentru ele concurand Cosmin Paun, Paul Florea, Violeta Nanu si Radu Cosca. PSD a mai obtinut nominalizarea noului sef al Inspectoratului Judetean de Politie.

O lupta puternica se da pentru functiile de conducere ale directiilor importante pentru domeniul agriculturii. Senatorul Gheorghe Saghian, fost sef al Directiei Agricole in perioada 2000/2004, tine foarte mult ca PSD sa nominalizeze sefii la Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala, Directia Sanitar Veterinara, Directia Fito-Sanitara, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, Oficiul de Consultanta Agricola si Agentia de Plati in Dezvoltarea Rurala si Pescuit. Pentru Directia Agricola era in carti, inca de la inceputul anului 2008, Alexandru Santion, administrator al Singama SRL, care exploateaza Balta Sovarca, preluata in conditii ce au provocat un scandal de presa. Cei trei actionari ai Sin-gama SRL, Alexandru Santion, Garofita Tepelus si Coca Statescu, au cumparat in 2001, activele fostei exploatari piscicole de la Sovarca, diguri, canale, instalatii, iar in 2005 a obtinut concesionarea a 260 ha, din care 244 ha luciu de apa. Concesionarea este discutabila, pentru ca era vorba de suprafete revendicate. Dupa ce anterior predase Primariei Oancea, in conditii identice, Balta Maicas, pe 25 octombrie 2007 CNAFP a "evitat" sa predea primariei si Balta Sovarca. A doua zi, Singama SRL a venit cu o ordonanta presedentiala si doua certificate de grefa, prin care au suspendat retrocedarea si lucrurile au ramas ca in tren. Pentru Directia Sanitar-Veteri-nara si pentru Siguranta Alimentului, PSD merge pe mana medicului veterinar Nicolae Oancea, care in 2005 fusese dat afara de la DSVSA pentru incompetenta. Oancea a contestat in instanta raportul de evaluare, dar instantele au constatat ca acordarea calificativului "nesatisfacator" i-a fost aplicata pe deplin justificat. Numirea lui Oancea a mai fost incercata de PSD si in 2005, rostul acestor insistente fiind acoperirea neregulilor comise de fosta directoare PSD din perioada 2001/2005, Doina Polemis, nereguli constatate de Curtea de Conturi, dar tergiversate intre politie, Parchet si instante. Alta batalie se da pentru Inspectoratul scolar, unde PSD ar vrea sa il numeasca pe fostul inspector general din perioada 2001/2005, stefan Simion, iar PD-L pe fostul inspector general adjunct din perioada 2005/2008, Mitica Dudau. PSD tine mult la preluarea sefiei Autoritatii pentru Sanatate Publica, avand sanse mari sa o si obtina, in conditiile in care PSD Galati a si obtinut nominalizarea decanului Facultatii de Medicina Galati, Aurel Nechita, in functia de secretar de stat la Ministerul Sanatatii. PD-L Galati doreste pastrarea in functie a directorilor PDL numiti in 2005, respectiv Olimpia Buzia la CJAS, Victoria Movileanu la AJOFM si Mihai Turcu, la Agentia de Mediu.

http://www.romanialibera.ro/a143517/ska ... alati.html

Posted

Iulian Aramă se întoarce în fruntea Electrica

* Democrat-liberalul Iulian Aramă va reveni în funcţia de director general al Electrica Galaţi, societate adjudecată de PD-L în cadrul negocierilor purtate cu social-democraţi.

Deşi tratativele dintre PD-L şi PSD cu privire la împărţirea funcţiilor de conducere ale instituţiilor importante din municipiu încă nu s-au finalizat, se pare că în ceea ce priveşte societatea Electrica lucrurile sunt clare: Iulian Aramă, fostul director general al societăţii de furnizare a energiei electrice va reveni în fotoliul de director general. Potrivit unor surse participante la negocieri, democrat-liberalii gălăţeni au obţinut postul de director general al Electrica Galaţi, persoana desemnată de PD-L să ocupe această funcţie fiind chiar Iulian Aramă, cel care anul trecut a fost înlăturat de la conducere de către social-democraţii gălăţeni, după rezultatele de la alegerile locale.

Democrat-liberalul Iulian Aramă a fost schimbat din funcţia de director al Electrica pe data de 22 septembrie 2008, în locul său venind social-democratul Marian Linteş, după ce, potrivit declaraţiei de pe atunci a lui Aramă, vreme de câteva luni PSD-ul a exercitat presiuni asupra acestuia, fostul director al Electrica susţinând că nu existase niciun motiv pentru schimbarea sa din funcţie şi că acesta nu fusese decât un ”joc politic murdar”. În locul său a fost numit Marian Linteş (PSD), care ocupase până la acel moment funcţia de şef al Centrului de exploatare pe municipiul Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Posted

PD-L face cărţile la ISJ

Resmeriţă va prelua fotoliul de inspector şcolar general

Chiar dacă nu a fost încă numit oficial în funcţie, mai marii pedeliştilor au stabilit că jilţul de inspector şcolar general va reveni lui Doru Resmeriţă, pentru că acesta nu a primit, deocamdată, (iar speranţele sunt destul de slabe) un post la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. În mod normal, Doru Resmeriţă nu îndeplineşte condiţiile pentru a se putea prezenta la concursul de inspector general care presupune să fie profesor cu gradul I sau profesor doctor. În schimb, am aflat că este doctorand şi că mai are de susţinut doar disertaţia publică pentru a căpăta acest titlu, ceea ce în condiţiile date nu mai este decât o formalitate.

Pentru funcţia de inspector general-adjunct nu s-a stabilit încă definitiv care va fi sau vor fi ocupanţii. Cel mai vehiculat nume este însă al directoarei-adjuncte de la AJOFM, Victoria Movileanu. Pentru că postul de la AJOFM s-ar putea desfiinţa, aceasta ar putea fi numită în funcţia de general-adjunct la ISJ. Printre "nominalizaţi" se numără în continuare şi Mitică Dudău - fost general-adjunct, alături de o altă persoană din ISJ - căreia sursa noastră nu a dorit să-i dezvăluie identitatea. În aceste condiţii, se pare că este ameninţat scaunul destul de proaspăt numitei Laura Marin, care nu ar avea apartenenţă politică, dar care a fost pusă pe funcţia de adjunct de către PSD.

Doru Resmeriţă e singurul sigur de postul de la ISJ în condiţiile în care nu primeşte ceva mai bun. În rest, cărţile se fac şi se desfac în funcţie de interesele celor din interiorul PDL-ului. Sperăm că şi în interesul învăţământului.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29425

Posted

Demisie şi revenire la vârful Sănătăţii gălăţene

Directorul fostei Autorităţi de Sănătate Publică Galaţi, actuala Direcţie de Sănătate Publică, doctorul liberal Sorin Ungurianu, şi-a dat demisia din funcţia pe care a deţinut-o începând din 2005. Demisia este explicabilă şi prin faptul că, fiind susţinut de un partid aflat acum în opoziţie, era în acelaşi timp şi reprezentantul în teritoriu al ministrului sănătăţii, ministru care acum este de la PSD. Cum funcţia pe care o ocupa era una politică, demisia este o modalitate elegantă de a părăsi şefia Sănătăţii judeţului. Chiar dacă şi-a depus demisia, fiind vorba de o funcţie de conducere, dr. Ungureanu mai are o perioadă de 30 de zile de administrare a judeţului din puct de vedere medical.

După trecerea perioadei de circa 30 de zile, Autoritatea de Sănătate Publică, de fapt actuala Direcţie de Sănătate Publică, va fi condusă de un interimar numit în funcţie, după care se va da concurs. Funcţia de şef al sănătatii gălăţene va reveni, conform algoritmului politic, PSD-ului, cel mai vehiculat nume propus la conducere fiind cel al prof. dr. Nicolae Bacalbaşa, dar există şi alte variante dacă prof. Bacalbaşa nu va accepta.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

„Şeful” Sănătăţii gălăţene, dr. Sorin Ungurianu, şi-a dat demisia

Doctorul Sorin Ungurianu, care a îndeplinit funcţia de director general al Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică (AJSP) în timpul guvernării PNL, n-a mai aşteptat să fie mătrăşit după strămoşeasca datină a rotaţiei cadrelor şi şi-a înaintat demisia pentru a ceda scaunul directorial unui membru al PSD. A ales aşadar calea onorabilă a plecării „din proprie iniţiativă”, mai ales că a venit la Direcţie tot pe drum de partid! „Nu este nimic surprinzător în gestul meu. Cum nu intenţionez să plec din PNL, iar în fruntea ministerului se află acum exponentul unui alt partid, cu un alt program de reformă, consider că am luat cea mai bună decizie” ne-a declarat dr. Ungurianu. Cel mai vehiculat nume pentru şefia AJSP este cel al prof. dr. Nicolae Bacalbaşa însă, conform zvonurilor, ar exista şi alte variante. Unele chiar de-a dreptul surprinzătoare, precum cea a dr. Ciprian Groza, medic de familie în comuna Cuca.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... ia__2.html

Posted

Mihai Ochialbescu va fi noul şef al Aministraţiei Porturilor Dunării Maritime

Potrivit secretarului executiv al PDL, Mircea Nicu Toader, noul şef la Aministraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi va fi Mihai Ochialbescu, transmite corespondentul AMOS News. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Galaţi, secretarul executiv al PDL, prim-vicepreşedintele al organizaţiei judeţene Galaţi, Mircea Toader, a declarat că şefia Adimistraţiei Porturilor Dunării Maritime va fi preluată de Mihai Ochialbescu. Mihai Ochialbescu a ocupat funcţia de director general şi preşedinte CA la AFDJ Galaţi între 1999-2001 şi 2005-2007. În 2007, Ochialbescu a devenit printre primii la categoria denumită de premierul Emil Boc “ salarii nesimţite”, când a uimit judeţul Galaţi cu un venit lunar de peste 190 milioane de lei vechi.

Posted

Bursa zvonurilor

Dorin Otrocol preia conducerea la AFDJ

* Fostul director al SC Drumuri şi Poduri SA, social-democratul Dorin Otrocol, va fi noul director general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi. Contactat telefonic, Dorin Otrocol a refuzat să facă vreun comentariu.

Potrivit unor surse din cadrul AFDJ, social-democraţii gălăţeni şi-au desemnat omul care va prelua conducerea acestei instituţii. Este vorba despre Dorin Otrocol, fostul director al SC Drumuri şi Poduri şi preşedinte executiv al PSD Galaţi. Informaţia a fost confirmată şi de către Ştefan Frunză, preşedintele CNSLR Frăţia, filiala Galaţi, care a declarat că în următoarele zile, Otrocol va fi anunţat, oficial, ca fiind noul director general al AFDJ. ”Dorin Otrocol va fi noul director general al AFDJ, conform negocierilor. În cel mai scurt timp, va fi anunţat şi oficial”, a precizat Ştefan Frunză. Cu toate acestea, contactat telefonic, Dorin Otrocol nu a dorit să facă vreun comentariu, dar nici nu a negat. Dorin Otrocol este preşedinte executiv al PSD Galaţi, expert tehnic judiciar şi consilier judeţean, fiind membru al Comisiei nr.2, respectiv Comisia pentru promovarea programelor integrate de dezvoltare partenerială locală, judeţeană, regională şi europeană. Una dintre instituţiile care a aprins scântei, în cadrul negocierilor, atât în tabăra social-democraţilor, cât şi a democrat-liberalilor este AFDJ, ambele formaţiuni politice râvnind la posturile de conducere din cadrul Regiei Autonome. În acest moment, AFDJ este condusă prin interimat de liberalul Teodor Iulian Gheorghe, fostul director adjunct al Regiei.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=8

Posted

Tehnocratii, victimele "ciolaniadei"

» Politicienii galateni se pregatesc sa ia cu asalt ultimele bastioane ale tehnocratilor. » Dorinta lor este de a-si impune clientela la conducerea unor institutii ai caror sefi nu au facut politica.

La Galati, ultimii dintre cei pe care experienta profesionala i-a ajutat sa reziste la conducerea unor institutii publice sub mai multe guvernari, fara sa faca politica vreunui partid, sunt amenintati cu demiterea, ca sa faca loc noilor numiti pe criterii politice. Cazurile cele mai flagrante sunt cele ale sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Galati, comisarul-sef Didel Badarau, directoarea Casei de Pensii si Asigurari Sociale (CJPAS), Georgeta Modiga si seful Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Galati, Ionel Petrea. Comisarul-sef Didel Badarau si-a dovedit pofesionalismul prin implementarea masurilor de securizare a frontierei de est. El a introdus un sistem anticoruptie la vamile Galati Rutier si Oancea, prin instalarea unor sisteme de camere de supraveghere. seful IJPF Galati a trecut cu bine si de toate inspectiile venite de la Comisia Europeana pentru verificarea securizarii frontierei.

Directoarea CJPAS, Georgeta Modiga, este considerata de toata lumea o foarte buna profesionista, pentru ca a facut ordine in institutie eliminand din functionarea acesteia defectiunile birocratice.

Seful ITM, Ionel Petrea, este printre putinii sefi de institutii din Galati care nu s-au pierdut cu firea atunci cand se punea problema efectuarii unor controale la combinatul ArcelorMittal. Petrea a reusit sa obtina de la administratia Arcelor Mittal investirea in modernizarea masurilor de securitatea muncii, fapt reflectat si de scaderea numarului accidentelor cu victime produse pe platforma siderurgica.

In iatacurile politicii galatene se mai discuta si despre alta varianta: de a se face presiuni asupra lor pentru a se inscrie in partidul care a "castigat" institutia la negocieri.

Se cauta sef la ISU

La negocierile PDL-PSD a fost discutata si "atribuirea" functiei de sef la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati, dar este greu de crezut ca se va gasi cineva care sa il inlocuiasca de generalul Viorel Zaharia, ridicat la gradul general pentru reusita in administrarea crizei inundatiilor din 2005. Deocamdata, "ciolaniada" a inceput prin schimbarea de garda a clientelei politice de duzina, la Directia Agricola si Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati.

http://www.romanialibera.ro/a144859/teh ... iadei.html

  • 1 month later...
Posted

Bursa zvonurilor

Dumitru Buţurcă, noul şef al APIA Galaţi?

Dumitru Buţurcă, fost director al Direcţiei Agricole Galaţi sub guvernarea CDR (1996-2000), pare să fie „favoritul juriului” în a ocupa fotoliul de şef al Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţii în Agricultură (APIA) Galaţi. Surse neoficiale dau ca sigur faptul că numirea lui Buţurcă, în locul actualului director Ionel Nicula, se va produce în doar câteva zile.

http://www.viata-libera.ro/articol-Dumi ... ati_2.html

Posted

Democrat liberalii îşi revendică funcţiile

* Democrat-liberalii se instalează pe posturile obţinute la negocieri. Iulian Aramă a revenit la conducerea Electrica SDEE Galaţi, iar în mai puţin de o lună, Doru Răzmeriţă se va instala pe fotoliul de inspector şcolar general.

După ce social-democraţii au luat cu asalt fotoliile de conducere ale instituţiilor obţinute în cadrul negocierilor cu partenerii de coaliţie, a venit şi rândul democrat-liberalilor gălăţeni. Iulian Aramă a revenit la conducerea Electrica SDEE Galaţi, în locul social-democratului Marian Linteş, după ce, ieri, Consiliul de Administraţie al Electrica Distribuţie Muntenia Nord a decis numirea sa în funcţie. ”Cum era şi firesc, în urma discuţiilor la nivelul coaliţiei PD-L - PSD, Electrica a revenit la coordonarea PD-L. După o pauză de şase luni, m-am întors. Eram sigur că mă voi întoarce”, ne-a declarat ing. Iulian Aramă, directorul Electrica SDEE Galaţi.

Democrat-liberalul Iulian Aramă a fost schimbat din funcţia de director al Electrica pe data de 22 septembrie 2008, în locul său venind Marian Linteş, după ce, potrivit declaraţiei de pe atunci a lui Aramă, vreme de câteva luni PSD-ul a exercitat presiuni asupra acestuia, fostul director al Electrica susţinând că nu existase niciun motiv pentru schimbarea sa din funcţie şi că acesta nu fusese decât un ”joc politic murdar”. În locul său a fost numit ing. Marian Linteş (PSD), care ocupase până la acel moment funcţia de şef al Centrului de exploatare pe municipiul Galaţi.

Răzmeriţă, la cârma Inspectoratului Şcolar

Dacă timp de câteva luni conducerea Partidului Democrat Liberal, filiala Galaţi, a stat în dubii în ceea ce priveşte desemnarea unei persoane care să se instaleze pe fotoliul de inspector şcolar general, acum democrat-liberalii au decis. Doru Răzmeriţă este cel desemnat de formaţiunea politică gălăţeană să ia locul liberalului Vasile Ciuchină, actualul inspector şcolar general. Informaţia a fost confirmată atât de secretarul general al PD-L, Iulian Aramă, cât şi de Doru Răzmeriţă. ”Nu este un lucru deloc uşor să vin la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Nu m-am ferit niciodată de lucrurile grele. Ştiu foarte multe despre sistemul de învăţământ gălăţean, cum mai ştiu că municipalitatea trebuie să înveţe să se implice, este absolut obligatoriu să se implice pentru că învăţământul este unul dintre domeniile ignorate de aceasta. Vom reuşi să facem performanţă”, ne-a declarat Doru Răzmeriţă, care a precizat că în maxim o lună de zile se va schimba conducerea ISJ.

În ceea ce priveşte unul dintre posturile de inspector şcolar general adjunct, potrivit unor surse neoficiale, acesta îi este rezervat democrat-liberalului Mitică Dudău, care a mai ocupat fotoliul de inspector şcolar general adjunct, dar care se pare, în acest moment, este indecis. ”Deocamdată nu comentez. Rămâne să vedem”, ne-a declarat profesorul Mitică Dudău.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

  • 1 month later...
Posted

Undă verde pentru schimbările politice în instituţiile publice

Ne-am obişnit ca, după fiecare tur de alegeri în care se schimbă puterea, şefii instituţiilor publice să fie schimbaţi în mare parte şi să fie înlocuiţi de persoane care reprezintă interesele sau programul de guvernare al celor ce au ajuns la conducere. Marea hibă era, până nu demult, faptul că nu exista şi baza legală care să precizeze clar faptul că formaţiunile politice care ajung la putere îşi pot impune la conducerea instituţiilor proprii oameni, ceea ce-i făcea pe reprezentanţii acestor formaţiuni politice să nu recunoască făţiş schimbarea fotoliilor în favoarea formaţiunii lor politice. Iată că Ordonanţa 37/2009, privind unele măsuri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice, clarifică exact acest lucru. De fapt, textul ordonanţei, apărut pe 22 aprilie în Monitorul Oficial, arată clar faptul că funcţiile publice specifice şi posturile încadrate în regim contractual, care conferă calitatea de conducător al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale prevăzute în anexa la ordonanţa de urgenţă, care face parte integrantă din aceasta, precum şi adjuncţii acestuia, se desfiinţează în termen de 32 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă. Noii directori trebuie să aibă cetăţenie română, să cunoască limba română, să fie sănătoşi şi să dovedească asta cu un examen medical de specialitate, dar şi studii universitare de licenţă de lungă durată, nu neapărat de specialitate.

Coaliţia de guvernare este mulţumită

Purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator, Bogdan Liviu Ciucă, spune că această ordonanţă nu face decât să clarifice situaţia din teritoriu, unde se ştia de multă vreme că numirile se făceau cu substrat politic, dar puţini recunoşteau. "Această ordonanţă nu face decât să clarifice, să scoată la iveală un fapt care se produce de ceva vreme, dar care nu era recunoscut de toată lumea. Eu am spus mai demult că şi prefectul trebuie să fie asumat politic, pentru că, de ce să nu recunoaştem, este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi pentru ca lucrurile să meargă trebuie să pună în practică prevederile Guvernului. Trebuie ştiut că în Statele Unite ale Americii există o cărţulie în care sunt enumerate clar funcţiile politice şi, de fiecare dată când se schimbă guvernarea, cei care ocupă funcţiile politice îşi strâng bagajul şi lasă loc celor ce au câştigat. Acum principiul funcţionează şi la noi. E un punct de vedere valabil la nivel general, nu numai pentru Galaţi sau pentru situaţia de aici", a spus Bogdan Liviu Ciucă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Posted

Directorii de la Finanţe, Mediu sau Inspecţia Muncii au primit deciziile de demitere

Directorii de la Finanţe, Inspecţia Muncii şi Protecţia Mediului din judeţul Galaţi au primit, pe fax, deciziile de demitere în ultimele ore, altora li s-a pus în vedere că vor primi aceste decizii în curând şi sunt în aşteptare, transmite corespondentul NewsIn. La alte instituţii, abia au fost numiţi şefi noi sau concursurile de ocupare a funcţiilor de conducere sunt în derulare.

Dirctorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Galaţi, Costică Onica, a declarat că a primit, vineri, preavizul pe fax. "Am primit azi-dimineaţă un preaviz, care a fost trimis şi la colegii mei din toată ţara", a spus Onica. Întrebat dacă intenţionează să conteste în instanţă decizia de demitere, el a răspuns negativ. "Deocamdată nu m-am gândit, dar de ce să contest? Eu am de colectat bani la bugetul statului", a explicat directorul demis al DGFP Galaţi, care conduce această instituţie din anul 2001, din mandatul Cabinetului Năstase.

Un alt şef care este în funcţie din guvernarea Năstase şi care a primit acum preaviz este inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Ionel Petrea."Am primit ordinul ministrului, prin care sunt informat că sunt în preaviz până la data de 25 mai", a afirmat, vineri, Petrea, care conduce inspectoratul de la 1 februarie 2000. El a precizat că, deocamdată, nu intenţionează să se adreseze instanţei pentru a contesta această decizie.

Nehotărât este şi directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) cu sediul la Galaţi, Carmen Sandu. Ea a primit joi seară vestea că a fost demisă. "Nu ştiu dacă o să merg în instanţă, nu m-am gândit. Abia aseară, la 18.30, am primit faxul", a spus Carmen Sandu. Ea a precizat că a primit şi telefoane prin care a fost "încurajată" să treacă pe o funcţie de execuţie în cadrul ARPM. "Mi s-a cerut şi acceptul de a trece pe o funcţie de execuţie. Am 30 de zile să mă gândesc", a afirmat, vineri, Carmen Sandu.

Şi colegul să de la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului (AJPM) Galaţi, Mihai Turcu, a primit telefoane similare. "Am primit decizia de demitere azi-dimineaţă, prin fax. Am primit şi telefoane să îmi dau demisia. Nu îmi dau nicio demisie şi nu contest nimic până nu vorbesc cu domnul Toader (Mircea Toader, liderul PDL Galaţi, partid din care face parte şi Mihai Turcu, n.r.)", a spus directorul demis al AJPM Galaţi, Mihai Turcu. Atât el, cât şi omologul său de la Agenţia Regională, Carmen Sandu, deţin aceste portofolii din debutul mandatului Alianţei DA.

Sunt încă în aşteptarea preavizului directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS), Olimpia Ralea, care provine din rândurile Partidului Conservator, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), liberalul Vasile Ciuchină, şi directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionel Nicula, de asemenea membru PNL. "Nu am primit nimic până la ora asta, dar aştept. Aseară am avut şedinţă cu directorul nostru de la Bucureşti, care ne-a spus că se aşteaptă în cursul zilei de azi", a declarat, vineri, directorul APIA Galaţi, Ionel Nicula.

La Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală nu a sosit niciun preaviz, directorul Alexandru Sântion (PSD) fiind numit în funcţie la începutul acestui, pe 19 ianuarie. Decizia de demitere nu a sosit nici la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, unde directorul executiv Viorel Gheorghiţă (PNL) a fost detaşat din primul trimestru al acestui an la instituţia similară din Călăraşi, pentru a pregăti un control european pe pestă porcină. Atribuţiile sale au fost preluate, temporar, de directorul adjunct Carmen Stroia, însă Viorel Gheorghiţă a declarat că sunt slabe şansele ca, după ce îşi încheie misiunea la Călăraşi, să revină pe post.

Preaviz nu a sosit nici la Protecţia Consumatorilor, acolo unde concursul de ocupare a funcţiei de conducere - atât la judeţ, cât şi la Regională - este în plină desfăşurare după reorganizarea instituţiei din oficiu în comisariat. Nu au primit decizii de demitere nici directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Galaţi, Carmen Tofan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport, Fiţa Lovin (PSD), şi nici directorul Casei Judeţene de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale, Georgeta Modiga (PSD), care conduce instituţia din aprilie 2001 şi care urmează să promoveze pe un post la Bucureşti.

Posted

Şefii serviciilor deconcentrate, demişi în timp record

"Am primit notificarea prin care mi s-a comunicat că postul pe care l-am ocupat, şi anume cel de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului, se va desfiinţa şi mi s-a comunicat că mă aflu în perioada de preaviz. În înştiinţarea privitoare la eliberarea mea din funcţie se specifica că directorul coordonator al Agenţiei Judeţene pentru protecţia Mediului a fost numit, pentru perioada de preaviz, în persoana doamnei Hanţă Geanina, care lucrează la compartimentul Politici de mediu din cadrul Agenţiei", ne-a declarat Mihai Turcu, ce a deţinut funcţia numărul unu în Agenţia de Mediu şi care a fost propus de PDL pentru ocuparea acesteia.

Şi directorul Agenţiei Regionale de Protecţie a Mediului (ARPM), Carmen Sandu, a primit răvaşul prin care i s-a comunicat că funcţia va fi desfiinţată.

Aceleaşi notificări au fost primite în cursul zilei de către directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFPJ) Galaţi, Costică Onica, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, Ionel Petrea.

"Notificările au venit din partea conducerii ministerului şi pentru cei doi inspectori şefi adjuncţi, Paula Stafie şi Viorel Dumitru. În notificare nu au fost nominalizate alte persoane care să se ocupe de coordonarea activităţii instituţiei", ne-a declarat inspectorul şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

"Nu am primit încă nicio înştiinţare legată de eliberarea mea din funcţia de director executiv şi nici cei doi directori adjuncţi nu au primit nimic", ne-a declarat ieri, în jurul orei 13, directorul executiv al AJOFM Galaţi, Carmen Tofan.

Acelaşi răspuns ni l-a dat ieri, în jurul orei 14, şi comisarul şef al Gărzii Financiare Galaţi, Toader Ţocu.

"Nu am primit nicio notificare de eliberare din funcţia de comisar şef al Comisariatului Regional Galaţi al Gărzii de Mediu. În urma reorganizării instituţiei, eu am fost numit în urmă cu câteva săptămâni în această funcţie, pe o perioadă de 6 luni. În ceea ce priveşte Comisariatul Judeţean Galaţi al Gărzii de Mediu, nu a fost numit încă un comisar şef", ne-a declarat comisarul şef al Comisariatului Regional Galaţi al Gărzii de Mediu, Ion Drugan.

La Direcţia de Sănătate Publică nu exista oricum un director executiv, ci doar unul interimar. În schimb era posibil să sosească o astfel de notificare pentru directorul adjunct Mihaela Ghiurcă, act ce nu ajunsese însă vineri la Galaţi şi nu se ştia dacă va ajunge sau nu.

În cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi, Ana Dinu, din cadrul compartimentului Informare şi Relaţii Publice, a precizat că, la fel, nu a sosit niciun fel de decizie de notificare a eliberării din funcţie pentru directorul aflat pe post sau pentru adjunct.

La Direcţia Judeţeană pentru Tineret Galaţi se aştepta în cursul zilei de vineri faxul privind înlocuirea actualei conduceri. "Deocamdată noi nu am primit nimic. În momentul de faţă eu sunt în concediu medical şi până la revenirea mea la serviciu nu se poate face nimic", ne-a declarat Simona Bălan, încă directoare a instituţiei.

La Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Galaţi schimbarea a avut deja loc. Directorul Titi Trufaşu şi-a dat demisia iar locul său a fost ocupat de Aurel Zamfir.

Schimbare de conducere şi la Societatea Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare Galaţi. Directorul Dan Maţgras a fost înlocuit de Viorel Bălan, membru PDL Galaţi.

La Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi nu a venit decizia de demitere a actualului director, Ionel Nicula. Numele vehiculat să-l înlocuiască pe acesta este Dumitru Buţurcă, membru PDL Galaţi şi fost director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi în perioada 1996-2000.

"Nu am primit nimic, deşi alţi colegi din ţară au primit astfel de ordine. Vom vedea ce va fi de săptămâna viitoare", ne-a declarat Fiţa Lovin, director la Direcţia Judeţeană de Sport.

Directorul Direcţiei de Muncă, Niculina Olimpia Ralea, ne-a confirmat ieri că aşteaptă din minut în minut să-i vină înştiinţarea. "Deocamdată nu a ajuns", ne-a declarat Ralea, vineri, în cursul orei 14.00.

Potrivit negocierilor purtate în ultimele luni, PDL va desemna conducerea unor instituţii, pentru care sunt deja făcute nominalizări. Astfel, la conducerea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Galaţi ar urma să fie numit fostul parlamentar PDL de Tecuci, Constantin Petrea, la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean ar urma să fie numit Doru Resmeriţă, la conducerea APIA ar urma să fie numit Dumitru Buţurcă, la conducerea Inspectoratului în Construcţii - Mihai Harabagiu, la conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare ar urma să fie numită Carmen Stroia, în timp ce la o serie de instituţii s-a decis păstrarea actualilor şefi. Astfel, Ionel Petrea ar urma să se afle în continuare la şefia ITM Galaţi, Olimpia Buzea va fi în continuare directorul Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, iar la şefia Gărzii Financiare se va afla în continuare Toader Ţocu.

Bogdan Costin, directorul Oficiului Teritorial al IMM-urilor Galaţi (OTIMM), urmează să fie schimbat din funcţia pe care o deţine de mai bine de un an de zile.

Ion Ştefan deţine de mai bine de o lună de zile funcţia de director executiv la Direcţia Regională a Poştei Române. "Eu am fost numit încă de pe 23 martie director la Poştă, pe toate cele trei judeţe, Galaţi, Brăila şi Tulcea", ne-a spus Ion Ştefan, membru al PDL Galaţi.

Nicolae Marinescu, cel care ocupă funcţia de director al Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi încă din 1989, a fost anunţat că funcţia publică de conducere se desfiinţează în 30 de zile, astfel încât acesta va ocupa funcţia de director interimar.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Posted

Marea mazilire a şefilor deconcentratelor

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Carmen Tofan ne-a informat tot ieri, în jurul prânzului, că nu a primit o astfel de notificare.

Directoarea Casei Carpului Didactic (CCD) Galaţi, Doiniţa Popa, ne-a spus că nu a fost înştiinţată în niciun fel de Ministerul Educaţiei, cel puţin până vineri, la ora 15,00. „Nu ştiu nimic, nu mă aştept la nimic şi nici nu îmi fac probleme”, ne-a spus directoarea CCD Galaţi.

Se aude, astfel, că se doreşte cu orice preţ schimbarea şefilor de la: Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (Ionel Nicula; acesta a declarat că va apela la Justiţie pentru a-şi apăra drepturile), Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (Victor Honciu), Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (Floricel Dima), Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (Viorel Gheorghiţă) şi Inspectoratul de pentru Seminţe (Viorica Florescu).

În ceea ce priveşte Oficiul de Rentă Viageră (Gabriela Bârlădeanu), Unitatea Fitosanitară (Valentin Huciu), Oficiul Judeţean pentru Pescuit şi Acvacultură (Vasile Bocănială) şi Direcţia Silvică (Corneliu Anghel), se pare că se preferă menţinerea pe funcţie a actualilor ocupanţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Mare ... lor_2.html

Posted

Mi-e foarte greu sa nu remarc, pentru a 100-a oara, cretinoizia unui titlu de articol VL: "Marea mazilire a sefilor deconcentratelor"..

  • 2 weeks later...
Posted

Mihai Turcu, în cărţi pentru şefia Gărzii de Mediu Galaţi

După ce s-a aflat în ultimii patru ani la conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi, Mihai Turcu este propus pentru a ocupa şefia Gărzii de Mediu Galaţi, instituţie care revine, potrivit protocolului, Partidului Social Democrat (PSD). Chiar dacă Mihai Turcu a fost numit la şefia APM Galaţi la propunerea PD-L, nominalizarea acestuia în fruntea unei instituţii aflate în ograda PSD-ului ar putea fi surprinzătoare la prima vedere. Şi asta pentru că în luarea unei decizii privitoare la desemnarea sa drept candidat a cântărit faptul că are experienţă în domeniul mediului, semn că uneori nu totul ţine de apartenenţa politică. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, începând cu data de 22 mai, Mihai Turcu va fi încadrat la Garda de Mediu Galaţi pe post de comisar, urmând ca apoi să facă planul de management necesar pentru susţinerea evaluării în vederea ocupării acestei funcţii.

La conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi se va afla o persoană nominalizată de PSD şi care este angajat al acestei instituţii, în timp ce la conducerea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului va fi numit Constantin Petrea, fost parlamentar de Tecuci al PD-L şi care este de profesie inginer constructor. Ion Drugan va rămâne la şefia Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Galaţi, funcţie pe care o ocupă până în prezent interimar.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Posted

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a rămas neschimbată, după ce ieri atât inspectorul şef, Ionel Petrea, cât şi cei doi inspectori şefi adjuncţi, Viorel Dumitru şi Paula Stafie, au susţinut examenele de evaluare, pe care le-au şi promovat.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.