Jump to content

Pro sau contra muncii la negru în contabilitate


Recommended Posts

Posted

Contabil versus pseudocontabil

Munca la negru în domeniul contabilităţii nu este o ficţiune, ci o realitate care preocupă atât profesioniştii în domeniu, cât şi beneficiarii serviciilor contabile. Ce înseamnă muncă la negru în contabilitate? Reprezentanţii a două filiale teritoriale CECCAR au avut amabilitatea să ne răspundă şi să ne lămurească aspecte variate ale problemei: ec. Valeriu Laurenţiu Onose, director executiv al Filialei CECCAR Galaţi, şi Dan Gabriel Şerpe, şef sector Stagiu şi Dezvoltare Profesională Continuă al CECCAR Neamţ.

Un fenomen relativ răspândit

Caracterizat de dl Dan Gabriel Şerpe ca fiind "un fenomen relativ răspândit", încurajat de către angajatorii care "se plâng de impozite excesive şi reuşesc să scape pentru că nu există mecanisme suficiente de combatere eficientă a evaziunii fiscale", contabilul "angajat" altfel decât în baza unui contract se află dincolo de limitele admise de lege. Astfel, dl Valeriu Laurenţiu Onose precizează că, în general, în cazul contractului pe timp parţial de muncă, nu sunt îndeplinite condiţiile de fond, prevăzute de Legea Contabilităţii nr. 82/1991, referitoare la exercitarea acestui serviciu de către un compartiment distinct, cu angajaţi cu studii corespunzătoare, superioare, autorizaţi de CECCAR. Domnia sa explică faptul că un compartiment, fiind o structură complexă, aflată în conexiune cu celelalte departamente ale unei întreprinderi, este imposibil de organizat în baza unui contract pe timp parţial de muncă, nu poate funcţiona câteva ore pe zi, pentru ca apoi să se mute cu toată logistica şi atribuţiile în sarcina altei întreprinderi.

Dan Gabriel Şerpe susţine că "Patronii apelează la pseudocontabili din două raţionamente: fie pentru că îi plătesc mai puţin decât pe contabilii autorizaţi serioşi, fie pentru că îşi doresc cu adevărat să aibă o contabilitate încâlcită, astfel ca organele de control să nu îi mai dea de cap. Negocierile salariale ale acestor "experţi" cu patronii sunt pe măsura pregătirii, adică mult mai mici decât ale unui adevărat contabil. Tocmai pretenţiile financiare mici îi fac deosebit de atractivi, astfel că mulţi agenţi economici apelează la serviciile acestor pseudocontabili formaţi în urma frecventării diverselor cursuri scurte, organizate de diferite societăţi".

http://www.curierulnational.ro/Speciali ... &tip=toate

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.