Jump to content

Recommended Posts

Posted

"Pomul de Crăciun", scump pentru buzunarul gălăţenilor

Un brad de circa un metru şi jumătate, bogat în crenguţe, etichetat şi gata pentru a fi împodobit, costă cel puţin 50 de lei. Asta după o negociere cu vânzătorul care iniţial cere circa 60 de lei. Cu toate acestea, preţurile nu se opresc aici. Un brad poate fi cumpărat chiar şi cu 400 de lei. Asta în cazul în care cumpărătorul vrea să aibă de Crăciun un brad de aproximativ trei metri înălţime şi foarte bogat în crenguţe. Iar dacă bugetul alocat pregătirilor în acest sens pentru perioada sărbătorilor este destul de mic, atunci gălăţenii se pot mulţumi şi cu o creangă de brad pentru care vor plăti doar 3 lei, preţ care pentru unii gălăţeni este şi aşa mare. Acestea sunt sumele pe care le vor scoate din buzunare gălăţenii care îşi vor cumpăra "pomul de Crăciun" din Piaţa Centrală din oraş, acolo unde ieri au sosit primii comercianţi din acest domeniu. Ce-i drept, aceiaşi ca şi anul trecut, care cunosc deja puterea de cumpărare a gălăţenilor şi care au considerat că şi în acest, deşi este criză financiară iar oamenii se luptă pentru locul de muncă, să păstreze aceleaşi preţuri ca şi în 2007. Aceştia au şi o explicaţie. "Anul acesta va fi criză de brazi pe piaţă. În toată România, nu doar în Galaţi. Anul acesta nu ne-a mai dat voie să măi tăiem mulţi brazi. Dacă vor fi 500.000 de brazi în toată ţara, la Galaţi eu cred că vor ajunge doar 3.000-3.500", ne-a spus un comerciant mai vechi în Galaţi, venit din judeţul Vrancea. Acesta a mai spus că a venit ieri în Piaţa Centrală, acolo unde a vândut şi anul trecut, iar pentru gălăţeni a adus 500 de brazi.

La rândul lor, cumpărătorii se împart în două categorii. O parte cărora preţurile li se par foarte mari, motiv pentru care se vor mulţumi doar cu câte o crenguţă. Acesta este cazul Tudoriţei Vieru, în vârstă de 58 de ani care sonda ieri piaţa pentru a vedea câţi bani trebuie să economisească pentru a avea de Crăciun miros de brad în casă. O altă categorie este reprezentată de oamenii pentru care tradiţia este cea mai importantă, iar banii nu contează. "Suntem de şapte ani plecaţi în Italia. Acum am venit special să facem sărbătorile cu familia, cu bucate tradiţionale. Ne vom lua şi brad. Nu contează cât costă", ne-a spus Viorel Lupoaie, din Iveşti, care se afla ieri cu soţia sa la cumpărături.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=2

Posted

Au apărut primii brazi de Crăciun în pieţele gălăţene

Primii brazi de Crăciun au apărut deja în pieţele gălăţene. Comerciaţii spun că brazii sunt aduşi din judeţul Vrancea, transmite corespondentul AMOS News. În acest an preţurile unui brad de ornament variază între 50 de lei şi 100 lei. Pentru un brad impunător, de peste 7 metri, gălăţenii vor trebui să plătească ceva mai mult. Deocamdată, oamenii au trecut prin piaţă doar să verifice preţurile, urmând să-şi achiziţioneze un brad de Crăciun în următoarea săptămână. “Nu sunt hotărâtă încă, dacă o să cumpăr un brad de Crăciun. Deocamdată, am studiat preţurile, care mi se par puţin cam piperate”, a spus Mirela, de 30 de ani.

Posted

in fiecare an cumpar un brad in ghiveci (cu radacini) pe care ulterior il plantez in gradina.am vazut la dedeman un bradut superb argintiu in ghiveci acum 2 saptamani cam de 1,5 m inaltime cu 150 lei.cred ca deja am ales bradutul ptr anul asta.sarbatori fericite la toata lumea

Posted

anul asta slab cu finantele, trebuie sa scot artificialu' la inaintare... anul trecut mi-am adus din Vrancea un brad micut, o minunatie (va atasez o poza)... mirosea in toata casa, insa anul asta o sa cumpar cateva crengi ca sa simt totusi sarbatorile de iarna

156_57f94a916641a23fc4e884a8e9bd353c_thu

Posted

Eu mi-am luat cu 25 lei. In fiecare an am pe cineva care se ocupa cu procurarea bradului. Pana acum cativa ani un prieten al mamei a fost irector la Ocolul Silvic si aveam brad gratuit. De cand nu mai e respectivul director, avem pe fratele unei colege de birou a mamei care aduce brazi pentru toti angajatii la pret promotional 25 lei :d

Posted

Chiar azi am cumparat din Piaţa Centrală un brad foarte frumos, bine proporţionat, bogat, ideal pentru un "living" de condominiu, cu numai 50 de RON, preţ care nu mi se pare deloc mare. În orice caz, indiferent de mărime, fiţe, etc. .... important este sa simţim de Crăciun miros de cetina verde, alături de arome de cozonac proaspat scos din cuptor.

Pentru mine (p)omul sfinţeşte locul :d

Craciun fericit tuturor!

Posted

De fiecare dată se lăsa cu alergătură după un brad frumos şi ieftin. Uneori chiar ajungeam să cumpăr marfă de contrabandă. M-am săturat. Mi-am luat un brad arfificial şi mai adaug şi câteva crengi naturale. Mi se pare... mai ecologic.

Posted
Anul trecut am avut şi mi-aş fi luat şi de data asta, dar n-am să fiu acasă de Crăciun...

Acum doi ani a "murit" la datorie un artificial, făcut praf de Gimi :d

Dar unde ai sa fii?

Posted

Eu sunt fan al crengilor, pentru ca nu sunt de acord cu risipa care se face in fiecare an: se taie bietii brazi, iar apoi raman nevanduti, sau se vand in pierdere. Daca s-ar taia cate o creanga de la brazi mai batrani, echilibrul ecologic nu ar fi afectat. Tot respectul pentru cei care fabrica brazi ecologici, dar mie nu-mi plac.

Posted

Nope, eu personal nu-mi cumpar brad. Cei artificiali nu-mi plac. Cat despre cei naturali, sunt impotriva taierii brazilor. Chiar astazi, m-am uitat pe ProTv la un reportaj "Romania, te iubesc" si am vazut ca ii ia vreo 15 ani unui brad sa creasca indeajuns de mare pentru a fi numai bun de taiat. :cry: Deci ganditi-va inca o data, fiecare dintre voi ce incurajati cumparand brazi. "Bine" ca sunt putini cei care sadesc un pom/copac/o floare, dar toti taie din toate partile cat si cum apuca. Mi se rupe sufletul numai cat ma gandesc. Spiritul Craciunului nu inseamna defrisari masive pe motive gen "deh, fara brad nu e Craciun"... :X

Posted

Si ca o mica paranteza, am fost recent la munte (vineri m-am intors) si ce-am vazut acolo mi-a umplut sufletul de bucurie. Paduri intregi de conifere, pline de nameti, falnice...iar acum ma gandesc cu groaza ca in cativa ani nu vom mai avea asa ceva. Nu se planteaza in ritmul in care se taie, ceea ce e trist. :X

Posted

Hehe.. Daca nu cumperi tu, Desire, nu inseamna ca nu se taie sau ca nu vor ramane brazi taiati degeaba. Din pacate, asa e in fiecare an, dar departe situatia de a fi decisa de cumparatori, pentru ca la noi sunt toti ca oile intr-ale aprovizionarii. Si multi dintre brazii comercializati in Romania nu sunt taiati de pe-aici.

Posted
Hehe.. Daca nu cumperi tu, Desire, nu inseamna ca nu se taie sau ca nu vor ramane brazi taiati degeaba. Din pacate, asa e in fiecare an, dar departe situatia de a fi decisa de cumparatori, pentru ca la noi sunt toti ca oile intr-ale aprovizionarii. Si multi dintre brazii comercializati in Romania nu sunt taiati de pe-aici.

Poate ca avand atitudinea asta, mare lucru nu rezolv, dar ma gandesc ca schimbarea trebuie sa inceapa de undeva... ;)

• 10 months later...
Posted

Chiar, anul asta va cumparati brad?

Nevasta-mea tot imi spune sa luam un brad din plastic. E mai practic si-i ecologic. Ca-i practic nu incape indoiala, dar ecologic...?!?

Nu mai tin minte unde am citit dar cel din plastic numai ecologic nu se poate numi! Adica pentru fabricarea lui se consuma energie - care se produce cumva => noxe, efect de sera etc... , materialul este din plastic adica petrol, nici macar nu e biodegradabil.

In tarile civilizate sunt pepiniere pentru brazi de Craciun. Sunt anumite soiuri care cresc foarte repede. Sund brazi speciali crescuti pentru Craciun. Brazii sunt mai mici dar cu trunchiul gros si foarte stufosi.

Ar mai fi o varianta, sa cumparam un brad natural in ghiveci. Insa un amic de-al meu a facut faza asta anul trecut si cand sa-l planteze in pamant ... a constatat ca bradutul n-avea radacina #-O ! Si se mai mira ca i se usca!

Posted

Din cite stiu si brazii de la noi sint tot din pepiniere. Nu cei furati, bineinteles :)

Eu unul voi cumpara brad natural, nu se compara nimic cu cu bucuria copiilor cind intri cu el in casa si cu mirosul de cetina de Sarbatori...

Posted

Hm, daca ai pile pe undeva poti face rost de brad foarte ieftin. Pana acum vreo 5 ani am avut brad pe gratis ca aveam pile la directorul ocolului silvic. Cand directorul a fost schimbat am gasit pe altcineva care imi da brad natural cu pret sub pretul pietei. Intre 5 si 30 lei. Ultimii 2 ani am avut la pretul de 20 lei.

Fara brad natural, nu se poate.

Posted

Hm, daca ai pile pe undeva poti face rost de brad foarte ieftin

La cati brazi erau iarna trecuta in piata, ma intreb de ce sa-mi folosesti "pilele" :)