Jump to content

A murit Anghel Rugină


Mikka
 Share

Recommended Posts

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Anghel Rugina, reputatul economist american de origine romana, a incetat din viata la varsta de 95 de ani. Surse apropiate familiei au declarat pentru HotNews.ro ca acesta s-a stins intr-un spital din Statele Unite. Celebrul economist s-a impus in constiinta romanilor imediat dupa Revolutie, cand sustinea ideea unei reforme economice la noi, prin introducerea "leului de argint".

● S-a nascut la data de 24 mai 1913 in satul Vizuresti din comuna Nicoresti (judetul Galati), intr-o familie modesta.

● A absolvit cursurile Scolii Comerciale Superioare din Galati, dupa care a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slavescu si Nicolae Iorga.

● Dupa doi ani, a intrat in serviciul Devizelor si Relatiilor cu Strainatatea al Bancii Nationale a Romaniei.

● 1942, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei l-a trimis pentru studii de specializare la Universitatea din Berlin. In anul 1944 s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial.

● 1949, a publicat prima sa carte in limba germana: "Geldtypen und Geldordnungen Fundamente fur eine echte all-gemeine Geld - und Wirtschaftstheorie" care l-a facut cunoscut in mediul academic.

● 1958, devine profesor la Catedra de Economie si Finante de la Northeastern University din Boston unde a ramas pana la retragerea la pensie, in anul 1986. In paralel cu activitatea didactica, el a indeplinit, intre anii 1965-1970, functia de presedinte al Comisiei de Experti Economici de pe langa guvernul din statul Massachusetts.

● a publicat peste 50 de lucrari care abordeaza problemele din economia mondiala, impunandu-se ca o mare autoritate in domeniu, fiind printre altele ales presedinte al "International Society for Intercomunication of New Ideas" (ISINI).

● Dupa Revolutia din decembrie 1989, Anghel Rugina a revenit in Romania si a propus un plan de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara pentru a realiza un "miracol economic", pe care el il credea posibil. El propunea instaurarea unui sistem de economie sociala libera, cu o moneda de argint convertibila in relatiile cu strainatatea si convertibila in diferite produse nationale pe piata interna, care reprezenta, in opinia sa, calea de iesire din criza si de renastere economica a Romaniei.

● 1990, a fost ales ca membru de onoare al Academiei Romane. De asemenea, i s-au acordat titlurile de Doctor honoris causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucuresti, a Universitatii din Bucuresti, a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi, a Universitatii "Ovidius" din Constanta, a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, a Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, a Universitatii de Vest din Timisoara, a Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-52 ... rugina.htm

Economistul Anghel Rugină a decedat

Economistul american de origine română Anghel Rugină, membru de onoare al Academiei Române, a decedat, duminică noapte, în SUA, unde era internat într-un azil de bătrâni, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai Academiei Române.

Economistul Anghel Rugină, născut pe 24 mai 1913, în satul Vizureşti din judeţul Galaţi, care din 1950 a lucrat ca profesor de economie la mai multe universităţi din SUA, a decedat la vârsta de 95 de ani.

Anghel Rugină trăia în Statele Unite, fiind cetăţean american din 1955.

Rugină a absolvit cursurile Şcolii Comerciale Superioare din Galaţi, după care a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti (unde i-a avut ca profesori pe Virgil Madgearu, Victor Slăvescu şi Nicolae Iorga), obţinând diploma în 1936.

În 1942, el şi-a susţinut teza de doctorat cu titlul "Viaţa şi opera economică a lui Dionisie Pop Marţian" la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, cu profesorul Victor Slăvescu.

În acelaşi an, guvernatorul Băncii Naţionale a României l-a trimis pentru studii de specializare la Universitatea din Berlin. În 1944, Anghel Rugină s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial, sub îndrumarea căruia a obţinut un al doilea doctorat, în anul 1947.

După încă doi ani, în 1949, a publicat prima sa carte în limba germană: "Geldtypen und Geldordnungen Fundamente fur eine echte all-gemeine Geld - und Wirtschaftstheorie".

Publicarea acestui volum l-a făcut cunoscut în mediul academic şi i-a adus, în 1950, o invitaţie de a profesa în Statele Unite şi astfel a început să predea cursuri de economie politică şi finanţe la Universitatea din Portland, Oregon.

În 1952, el a fost numit membru al American Economic Association. În anul 1953, a obţinut o bursă care-i permitea să-şi continue cercetările ştiinţifice la Biblioteca Congresului şi la instituţiile financiare federale din Washington, dar şi la Fondul Monetar Internaţional. În anul 1954, Anghel Rugină este chemat să predea cursuri la Niagara University din statul New York. În anul 1955, Rugină a primit cetăţenia americană.

În anul 1958, a devenit profesor la Catedra de Economie şi Finanţe de la Northeastern University din Boston, unde a rămas până la retragerea la pensie, în anul 1986. În paralel cu activitatea didactică, el a îndeplinit, între anii 1965 - 1970, funcţia de preşedinte al Comisiei de Experţi Economici de pe lângă guvernul din statul Massachusetts.

De asemenea, Rugină a fost fondator şi preşedinte de onoare al International Society for Intercomunication of New Ideas (ISINI). A fost ales ca membru al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte şi a primit, la Congresul de la Montreal, Diploma de onoare a acestei academii.

Anghel Rugină a publicat peste 50 de lucrări, în care a abordat problemele din economia mondială, impunându-se ca o autoritate în domeniu. A pus în centrul operei sale omul, în dauna profitului maxim. Cel de-al IV-lea Congres Mondial de Economie Socială, susţinut la Toronto, în august 1986, a fost organizat în onoarea lui Anghel Rugină, având ca temă principală: "Drumul înainte - a treia revoluţie în gândirea economică".

După Revoluţia din decembrie 1989, Anghel Rugină a revenit în România şi a propus un plan de refacere şi stabilizare economică, monetară şi financiară.

În anul 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

De asemenea, i s-au acordat titlurile de Doctor honoris causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucureşti, a Universităţii din Bucureşti, a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, a Universităţii "Ovidius" din Constanţa, a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, a Universităţii "Petre Anghel" din Iaşi, a Universităţii de Vest din Timişoara şi a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

S‑a stins din viaţă Anghel Rugină

"Să fii bun şi să crezi celor mulţi"

* Acesta este principiul după care s‑a condus toată viaţa

Reputatul economist american – academicianul Anghel Rugină, născut în judeţul Galaţi, la Vizureşti (com. Nicoreşti), a încetat din viaţă, ieri, într‑un spital din Statele Unite. Avea 95 de ani.

L‑am cunoscut în urmă cu trei ani, când venise la Tecuci – ultima oară când şi‑a vizitat locurile natale. “Sunt bătrân şi bolnav. Am plecat de ani de zile, dar dragostea de locurile acestea nu m‑a lăsat să stau acasă. Am venit să văd cu ochii mei ce se mai întâmplă în România”, mi‑a mărturisit atunci, la o discuţie în particular. Venise să‑şi vadă prietenii şi rudele, chemat de primarul Finkelstain la împlinirea a 570 de ani de la prima atestare documentară a Tecuciului. Cea mai dragă amintire legată de meleagurile natale era modul în care a plecat să dea examen la Şcoala Superioară Comercială din Galaţi: „Era criza din 1928. Tata nu avea bani să‑mi iau bilet de tren, dar a vorbit cu un prieten de‑al său să mă urce într‑un marfar. Aşa am ajuns elev la Galaţi”.

A murit o speranţă a României

Am discutat atunci o mulţime de lucruri, iar imaginea bătrânelului simpatic cu o neostoită sete de viaţă îmi va rămâne pentru totdeauna în memorie. Avea speranţe mari că România se poate redresa. Mi‑a vorbit de un secret pe care probabil l‑a dus cu sine în mormânt: „Am un plan de redresare economică a României. Am venit în 1992 şi l‑am propus oamenilor care conduceau destinele ţării pe atunci. A fost cineva care s‑a opus cu toată forţa acestui plan. Nu pot să vă dau numele lui”.

A pus omul înaintea profitului maxim

Oricât ar părea de ciudat pentru un economist care trebuie să fie pragmatic, întotdeauna a pus în centrul operei sale omul, în dauna profitului maxim. A publicat peste 50 de lucrări care abordează problemele din economia mondială, impunându‑se ca o mare autoritate în domeniu, fiind printre altele ales preşedinte al „Societăţii Internaţionale de Intercomunicare a Ideilor Noi”. După ce lucrează în Germania cu cei mai cunoscuţi economişti ai lumii şi după ce publică diferite lucrări în limba germană, este chemat în America unde are cursuri la mai multe universităţi. În 1955 obţine cetăţenia americană, iar trei ani mai târziu este numit profesor la o universitate din Boston, unde va rămâne până la ieşirea la pensie. În anul 1990, a fost ales ca membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, i s‑au acordat titlurile de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universităţi din România, printre care şi “Dunărea de Jos” din Galaţi.

Peste tot unde a activat s‑a condus după un principiu pe care l‑a deprins în tinereţe, în România. Şi despre acest lucru mi‑a vorbit în urmă cu trei ani, când vizita pentru ultima oară Tecuciul: “Mă pregăteam să plec la studii la Cluj şi o fată, care nu era iubita mea, mi‑a spus: «Anghel, să fii bun şi să crezi celor mulţi». Cuvintele ei m‑au urmărit şi mă vor urmări toată viaţa”.

Gutuii, veveriţele, rugăciunea şi ziarul

Tot atunci mi‑a mai mărturisit că, în grădina sa din America, a avut tot timpul “un colţ” de Tecuci, doi gutui răsăriţi în pământul de aici, pe care îi avea de la tatăl său, gutui pe care i‑a crescut „ca pe nişte copii”. Ultimii ani de viaţă şi i‑a petrecut bucurându‑se de lucrurile mărunte: „Dimineaţa mă trezesc la şase ca să hrănesc păsărelele şi veveriţele care‑mi vin în curte. Merg aproape zilnic la capela catolică şi mă rog. Apoi mă plimb şi citesc ziarele”.

Moartea sa e o pierdere mare pentru noi, gălăţenii şi românii. Mai ales dacă ne gândim că, odată cu el, s‑au dus poate şi nişte idei care ne‑ar fi putut schimba viaţa tuturor.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=28840

Link to comment
Share on other sites

Romanii nu merita sa fie schimbati de un om ca Anghel Rugina. Romanii au ales javre ca Iliescu (unul dintre cei care s-au opus planului de reconstructie) si ai lui ani la rand, asa ca ai nostri concetateni sa-si caute modele in continuare in Parlament, in emisiunile televizate si-n ziarele de scandal pentru ca le merita cu varf si indesat.

Link to comment
Share on other sites

In memoriam - Anghel N. Rugina (1913-2008)

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a aflat cu profunda tristete de trecerea la cele vesnice, departe de tara, a profesorului Anghel N. Rugina, reputat economist american de origine romana.

Savantul Anghel Rugina s-a nascut in comuna Buciumeni, judetul Tecuci (azi Galati), la 24 mai/6 iunie 1913, in familia unui agricultor, cultivator de vita-de-vie. In 1932, a devenit licentiat al Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti, sectia Administrativa. A sustinut examenul de intrare la Banca Nationala a Romaniei, unde a fost repartizat la Serviciul devizelor din cadrul Relatiilor cu strainatatea, in calitate de impiegat, clasa a VIII-a. La recomandarea lui Victor Slavescu si cu sustinerea viceguvernatorului Oscar Kiriacescu, Banca Nationala a Romaniei l-a trimis la studii la Universitatea din Berlin, de unde s-a transferat la Universitatea din Freiburg. Aici, sub indrumarea profesorului Walter Eucken, a obtinut al doilea doctorat in anul 1947. In anul 1950, a fost invitat in Statele Unite ale Americii, unde a devenit cetatean american (1955) si a predat cursuri de economie politica si finante la mai multe universitati: Universitatea din Portland, Oregon (1950-1952), Niagara University, New York (1954-1958), Northeastern University, Boston (1958-1983). In acelasi timp, Anghel Rugina a continuat sa cerceteze (la Biblioteca Congresului American, la Federal System Reserve, la Fondul Monetar International si la Banca Mondiala), indeplinind si alte demnitati (presedinte al Comisiei de Experti Economici de pe langa statul Massachusetts; presedinte al International Society for Intercommunication of New Ideas). Cel de-al patrulea Congres Mondial de Economie Sociala a fost organizat in onoarea lui Anghel Rugina la Toronto in august 1986.

Dupa 1989, Anghel N. Rugina a facut nenumarate vizite in Romania, a propus un plan de refacere si stabilizare economica, monetara si financiara si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane si al Asociatiei Generale a Economistilor din Romania. In anii care au urmat, meritele deosebite ale profesorului A.N. Rugina au fost recunoscute si prin acordarea titlului de doctor honoris cauza de catre mai multe universitati din Romania: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Al.I. Cuza din Iasi, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Dunarea de Jos din Galati, Universitatea Ovidius din Constanta, Universitatea de Vest din Timisoara.

Savantul Anghel N. Rugina a publicat peste 50 de lucrari, printre care: Capitalisme, Socialisme ou Libéralisme Social? (1965), Programme de Stabilisation Economique, Financier et Sociale pour la France (1959), A Reorganisation Plan of the International Monetary Fund (1973), Principia Oeconomica: New and Old Foundations of Economic Analysis (1986), Principia Metodologica: A Bridge from Economics to all other Natural Sciences. Toward a Methodological Unification of all Sciences (1989), Un “miracol economic” in Romania este inca posibil! (1992), Teoria si practica economica in epoca de tranzitie si dupa (1994).

Marcand gandirea economica a secolului al XX-lea si a inceputului secolului al XXI-lea, savantul Anghel N. Rugina a fost una dintre cele mai autorizate voci romanesti in dezbaterile internationale si disparitia sa reprezinta o mare pierdere pentru cultura romana.

Dumnezeu sa-i ocroteasca pacea vesnica!

Bucuresti, 16 decembrie 2008

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Anghel Rugina a fost inhumat la peste o luna de la deces

Ramasitele pamantesti ale economistului american de origine romana Anghel Rugina au fost inhumate, cu onoruri militare, miercuri, la Cimitirul Bellu Militar, la mai bine de o luna de la decesul acestuia. Cateva zeci de persoane au participat la ceremonia de inhumare care a avut loc la capela cimitirului, alaturi de membri si cunoscuti ai familiei Rugina fiind prezenti la ceremonie si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, precum si academicianul Tudorel Postolache, informeaza Agerpres. "A fost un roman plecat din Moldova, ajuns la Banca Nationala. A fost veteran de razboi, un om cu doua doctorate, unul in Romania si altul in strainatate, ajuns un economist de reputatie internationala. Ii aducem un ultim omagiu profesorului Anghel Rugina, dar il omagiem si ca om. Suntem siguri ca opera dansului, opera economica, dar nu numai, va razbate prin ani, iar numele sau, noi, cei de la Banca Nationala si Academia Romana, il asociem cu cel al altui mare economist roman, profesorul Chiritescu", a declarat Mugur Isarescu. La mormantul reputatului economist au fost depuse coroane de flori din partea Bancii Nationale a Romaniei, primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, Colegiului Economic "Anghel Rugina" din Vaslui, Primariei Municipiului Vaslui, academicianului fiindu-i acordat titlul de "cetatean de onoare" al localitatii, in anul 2005. Anghel Rugina, membru de onoare al Academiei Romane, a murit pe 14 decembrie 2008, in SUA, la varsta de 95 de ani.

Link to comment
Share on other sites

Dacă nu avem ceva mai bun de făcut...ne dăm cu părerea, sau ne întrebăm...UNDE ERAM OARE ACUM DACA SE APLICA IDEEA LUI RUGINĂ CU LEUL DE ARGINT CONVERTIBIL ÎN 90 (CÂND ROMÂNIA ERA CREDITOR NU DEBITOR), IAR ACEST DOMN ERA GUVERNATOR BNR ...NU CE I-AU REZERVAT CEI CE NE PASC DIN 90

Link to comment
Share on other sites

Averea lui Rugina, disputata intre Academie si familie

Averea economistului Anghel Rugina, decedat recent in Statele Unite, este motiv de disputa intre familia acestuia si Academia Romana. In testamentul sau, profesorul si-a exprimat dorinta de a dona Academiei, al carei membru de onoare a fost, biblioteca sa si o suma consistenta de bani. Scopul era instituirea unui premiu acordat pentru ideile noi aduse în domeniile economiei si stiintelor sociale din România. Sotia academicianului, care l-a internat pe acesta intr-un azil in ultimele luni de viata, nu si-a dat inca acordul ca biblioteca sa fie adusa in tara. Mai mult decat atat, sotia lui Rugina a declarat autoritatilor ca si fiul ei, pe care l-a infiat cu fostul sot, revendica bunurile economistului. Cazul acesta nu este singular, fiind de notorietate certurile pe averea pictorului Sabin Balasa, a actorului Adrian Pintea sau a omului de afaceri Iosif Constantin Dragan.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=128093

Link to comment
Share on other sites

Comemorarea academicianului Anghel Rugina

Duminica, 25 ianuarie, a avut loc la Biserica Sfanta Paraschieva din Boston un tedeum de pomenire a personalitatii economistului de talie mondiala Anghel Rugina, urmata de cuvantarile unor membri din ceea ce s-a autointitulat "Comunitatea stiintifica a romanilordin Boston", transmite Romanian Global News. Slujba a fost oficiata de preotul paroh Nicolae Simion care a spus cateva cuvinte despre profesorul Rugina, urmat apoi de discursurile comemorative ale Dr. Nicolae Istrate si Dr. Eugen Predoiu. Cei doi membri ai grupului amintit au elogiat viata si activitatea lui Anghel Rugina, dandu-i credit pentru optimismul sau incurabil si capacitatea de a vedea intotdeauna partea buna a lucrurilor. Vorbitorii au amintit auditoriului despre activitatea laborioasa a cercetatorului roman nascut in urma cu 95 de ani in Romania care a predat la cateva universitati prestigioase din SUA si despre faptul ca după Revoluţia din decembrie 1989, Anghel Rugină a revenit în tara şi a propus un plan de refacere şi stabilizare economică, monetară şi financiară a Romaniei. "Comunitatea stiintifica a romanilordin Boston" a luat fiinta in 1988 in jurul profesorului Rugina si si-a desfasurat activitatea in casa doctorului Predoiu si a unui alt cercetator roman, lingvistul Nicolae Iliescu, profesor la acea vreme la universitatea Harvard. Printre alti membrii ai grupului s-au aflat economistul Ion Beloiu, inginerul Spiridon Balulescu si inginerul Mihai Mirica.

http://www.rgnpress.ro/Reportaj/Comemor ... ugina.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 years later...

Anghel Rugină, economist de prestigiu

Recunoscut economist de talie internaţională, profesor emerit de Economie politică şi Finanţe, s-a născut la 24 mai 1913, în Vizureşti, lângă Nicoreşti, judeţul Tecuci.

După terminarea Şcolii Comerciale Superioare din Galaţi, a urmat cursurile Academiei de înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, obţinând diploma în 1936. Doi ani mai târziu, a intrat în serviciul Devizelor şi Relaţiilor cu Străinătatea al Băncii Naţionale. Şi-a susţinut teza de doctorat la Academia din Bucureşti, cu profesorul Victor Slăvescu, în anul 1942. Tot atunci a fost trimis de Banca Naţională pentru studii de specilizare la Universitatea din Berlin, în 1944 s-a transferat la Universitatea din Freiburg, unde a lucrat cu profesorul Walter Eucken, un economist de renume mondial, cu ajutorul căruia, în 1947 a obţinut un al doilea doctorat. Prima sa lucrare în limba germană, i-a adus în anul 1950 invitaţia de a profesa în Statele Unite şi astfel a început să predea cursuri de economie politică la Universitatea din Portland, Oregon. După trei ani, a obţinut o bursă care-i permitea să-şi continue cercetările ştiinţifice atât la Biblioteca Congresului şi la instituţiile financiare federale din Washington, cât şi la Fondul Monetar Internaţional. în 1954 a fost chemat să predea cursuri la Niagara University din statul New York. Patru ani mai târziu primea catedra de Economie şi Finanţe de la Northeastern University din Boston unde a rămas până la retragerea la pensie. între anii 1965-1970 a îndeplinit funcţia de Preşedinte al Comisiei de Experţi Economici ai statului Massachusetts.

anghel-rugina-300x225.jpg

Anghel Rugină şi-a format gândirea şi concepţiile sale economice sub călăuza unor profesori şi economişti excepţionali, ca Virgil Madgearu, Ion Răducanu şi Grigore Mladenatz, iar de la Victor Slăvescu şi Cezar Partheniu a învăţat să cerceteze şi alte ştiinţe şi să examineze critic operele altor gânditori din domeniul ştiinţelor economice. în Germania, sub îndrumarea lui Walter Eucken, profesorul Rugină a dezvoltat o metodă de cercetare simultană de echilibru faţă de dezechilibru. A dat o formă definitivă ideilor sale pregătind ceea ce numeşte el “Tabela de orientare”, prin care încerca să demonstreze că metodologia sa nouă avea aplicare nu numai în economie politică şi în ştiinţele sociale, dar şi în ştiinţele naturale, inclusiv logică şi etică. La al IV-lea Congres Mondial de Economie Socială susţinut la Toronto, în august 1986, în onoarea lui Anghel Rugină, tema principală a fost: “Drumul înainte – a treia revoluţie în gândirea economică”. Economişti din lumea întreagă 1-au omagiat pe savantul român, recunoscând meritele sale inovatoare în gândirea economică. Anghel Rugină este membru al Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte şi a primit la Congresul de la Montreal Diploma de onoare a acestei academii. Prin hotărârea Consiliului Local Iaşi nr.159 din 18 august 1997, economistul Anghel Rugină a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi.

curierul-iasi.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.