Jump to content

Pensionarii se înghesuie să facă împrumuturi la CAR


dcp100168

Recommended Posts

Singura nadejde a pensionarilor ramane CAR-ul

Casa de Ajutor Reciproc Galaţi este asaltată zilnic, de sute de pensionari care cotizează către instituţie, în vederea obţinerii unui împrumut, transmite corespondentul AMOS News. În luna noiembrie aproape 1.000 de membri ai CAR Pensionari Galaţi au solicitat împrumuturi, iar pentru luna în curs au fost înregistrate peste 500 de cereri. “Se observă o creştere semnificativă faţă de anul trecut. Anul acesta ne planificasem să acordăm împrumuturi în valoare totală de 125 de miliarde de lei vechi, însă în luna noiembrie am depăşit suma de 154 de miliarde lei vechi. Până la finele lui 2008 aveam planificat să acordăm 13.000 de împrumuturi, însă deja în luna noiembrie am acordat 12.000 de împrumuturi. Cu siguranţă, va mai creşte numărul pensionarilor care vor veni să facă împrumuturi în decembrie ”, a precizat Hâncu Ionel, director CAR Pensionari GalaţiPensionarii împrumută sume de bani cuprinse între 1.000 şi 4.000 lei. Pentru banii împrumutaţi, CAR Galaţi percepe o dobândă de 7,8%. “Cine doreşte să devină membru CAR trebuie să plătească o taxă de înscriere de 3,7 lei şi o contribuţie lunară de 3,5 lei. Pentru un împrumut de 3.000 lei, o persoană trebuie să depună la noi o sumă de 1.000 lei. Altfel spus, un pensionar poate solicita de trei ori fondul social depus la CAR. Perioada de rambursare este între 10 şi 12 luni maxim”, a declarat preşedintele CAR Pensionari Galaţi. Bătrânii apelează să facă împrumut la CAR în special pentru medicamente, plata facturilor, a întreţinerii, mâncare pentru masa de Crăciun. “Am solicitat un împrumut de 1.000 lei, pentru că nu îmi permite mai mult pensia. Este foarte greu să trăieşti dintr-o pensie de 400 lei. Sunt bolnavă şi am nevoie de medicamente, trebuie să ţin şi regim”, ne-a mărturisit o bătrână, de 67 de ani. Potrivit preşedintelui Ionel Hâncu, Casa de Ajutor Reciproc Galaţi numără 40.000 de membri.

Link to comment
Share on other sites

Sute de pensionari galateni se indatoreaza la Casa de Ajutor Reciproc de Sarbatori

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Galati a acordat imprumuturi, de la 1 decembrie, la circa 600 de pensionari, numarul total al imprumuturilor acordate in 2008 depasind pragul de 13.000. "In intervalul 1-11 decembrie, am avut 582 de cereri de imprumut aprobate, valoarea totala a sumelor acordate in aceasta perioada fiind de 770.000 de lei", a declarat seful Casei de Ajutor Reciproc Galati, Ionel Hancu. Valul de creditare continua, CARP acordand marti nu mai putin de 140.000 de lei solicitantilor. Batranii apeleaza la aceasta varianta constransi de pensiile mici, care nu le permit obtinerea unui imprumut bancar.

http://www.frontnews.ro/social-si-econo ... tori-18471

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Pensionarii din Galaţi fac cursuri de limbi străine la CARP

Niciodată nu este prea târziu pentru a învăţa. De acest lucru s-au convins şi 20 de pensionari din Galaţi, care s-au apucat să înveţe limbi străine. În fiecare săptămână bătrânii vin la lecţii, îşi fac temele, se bucură atunci când răspund corect şi se supără când greşesc. Examenul final îl vor avea la vară, atunci când îşi vor vizita copiii aflaţi în Franţa, Anglia sau Germania. Cei mai multi dintre cursanţii de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au învăţat în şcoală doar rusa şi franceza. Ajunşi la 60 sau 70 de ani, au înţeles că trebuie să mai facă un efort pentru a nu se lăsa depăşiţi de vremuri. S-au înarmat cu dicţionare, caiete şi multă răbdare şi au început să înveţe engleză şi germană. Limba engleză este predată de un coleg de generaţie. Se consideră mai mult un îndrumător, dar este foarte exigent cu elevii. "Este dificil dar este şi frumos. Încearcă să înveţe şi au voinţă", a declarat Paul Lăzărescu, îndrumător limba engleză. La mare căutare sunt profesorii de italiană şi spaniolă. Mulţi dintre pensionarii gălăţeni au rude plecate în cele două ţări. Mai există însă şi o altă motivaţie: telenovelele sunt încă la mare căutare, iar cum subtitrarea se vede greu chiar şi cu ochelari, nu strică să înveţi spaniola nici la 70 de ani.

http://www.realitatea.net/pensionarii-d ... 37596.html

Link to comment
Share on other sites

Sute de pensionari se împrumută ca să-şi achite dările către stat

Aproximativ 380 de bătrâni s-au îndreptat către Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi pentru a se împrumuta de bani. Preşedintele CARP Galaţi, Ionel Hâncu, ne-a făcut cunoscut faptul că în primele 11 zile lucrătoare ale acestei luni a aprobat împrumuturi în valoare de 500.000 de lei, cu aproape 200.000 mai mult decât în perioada similiară din 2008. Ionel Hâncu ne-a mai spus că suma este dată şi de faptul că de la 1 ianuarie a crescut valoarea maximă a împrumutului pe care Casa îl poate da. "Anul trecut în aceeaşi perioadă am acordat 310 împrumuturi, în valoare de 220.000 de lei. Suma de 500.000 de lei pe care am acordat-o în primele 11 zile lucrătoare din ianuarie către 380 de membrii este dată şi de faptul că, acum, cel mai mare împrumut pe care-l acordăm a crescut de la 4.000 de lei la 5.000 de lei. Motivele invocate de cei care solicită aceste împrumuturi sunt fie achitarea taxelor şi impozitelor, fie nevoile personale sau de ordin medical", ne-a declarat Ionel Hâncu.

2009 aduce împrumuturi de maxim 5.000 de lei

Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a mai afirmat că aceste împrumuturi de 5.000 de lei se acordă membrilor care au o pensie de cel puţin 1.000 de lei şi cel puţin doi giranţi. "De la 1 ianuarie 2009, împrumutul de 5.000 de lei se dă membrilor care au o pensie de cel puţin 1.000 de lei, un fond social care să reprezinte o treime din valoarea împrumutului şi cel puţin doi giranţi. Condiţia este ca pensia lui plus fondul social plus pensiile giranţilor să acopere valoarea împrumutului. Acesta se rambursează în zece - doisprezece luni, iar dobânda medie a scăzut cu două procente, la 7,58%. Cred că cei mai mulţi dintre pensionari se îndreaptă către noi deoarece băncile au cam strâns şurubul, iar cei cu venituri mici nu găsesc foarte uşor înţelegere atunci când este vorba de un împrumut", a conchis Hâncu.

Peste 300 de datornici nu şi-au onorat ratele

Ionel Hâncu a mai afirmat că anul trecut din cei 39.000 de membrii, 13.607 au solicitat împrumuturi. Dintre aceştia, la sfârşitul anului trecut, 322 figurau ca şi restanţieri, pentru aceştia instituindu-se proprirea pe pensie. Preşedintele CARP Galaţi consideră că numărul celor aflaţi în această situaţie nu este foarte mare, mai ales că restanţierii nu au încurcat rulajul banilor, în 2008, acordându-se împrumuturi într-o sumă record, anume cea de 18.000.000 de lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Datornicii, "popriţi" la Casă!

* Peste 2.000 de bătrâni figurează în evidenţele Casei de Pensii din această lună ca având popriri asupra pensiei. Dintre cei 2.201 de debitori, 697 aveau două sau chiar mai multe datorii ce ar fi trebuit achitate din pensie.

Bătrânii îşi duc zilele aşa cum pot, din datorii, din ajutorul copiilor sau din diverse activităţi care să le mai aducă un venit în plus, dar contractarea unui împrumut rămâne de bază. Zilnic, holurile Casei de Ajutor Reciproc sunt pline de pensionari care vin să mai ia un bănuţ cu împrumut ca să-şi achite datoriile la întreţinere, sau să-şi cumpere medicamente, ori lemne sau alimente. Potrivit unei informări pe care am cerut-o conducerii Casei Judeţene de Pensii (CJP), în evidenţele lunii martie se înregistraseră 2.201 titulari de împrumuturi, dintre care aproape 700 aveau în cârcă două sau mai multe titluri executorii. Adică în afara de achitarea unor împrumuturi, aceşti pensionari mai aveau de plătit din pensie datoria la întreţinere, diverse daune stabilite prin decizii judecătoreşti sau alte debite. Mergând pe linia cifrelor care sunt raportate lunar de cei de la Casa de Pensii, în decembrie 2008 figurau în registrele Casei peste 2.900 de pensionari cu propriri. "La nivelul Casei Judeţene de Pensii Galaţi au fost înfiinţate popriri asupra drepturilor de pensie pentru un număr total de 2.909 titulari, dintre care 672 titulari cu două sau mai multe titluri executorii, datele figurând în evidenţa lunii decembrie 2008", se arată în informarea făcută de conducerea CJP.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

Împrumutul, baza traiului de zi cu zi

Grăitoare sunt şi cifrele înregistrate de conducerea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), care arată că dintre cei 39.000 de membri, 13.600 au contractat anul trecut împrumuturi în valoare de aproximativ 18.000.000 de lei. Atunci preşedintele CARP Galaţi, Ionel Hâncu, ne spunea că motivele pentru care pensionarii ajung să se împrumute sunt dintre cele mai variate şi pornesc de la a-şi plăti taxele şi impozite, reţetele, tratamentele medicale, până la a-şi ajuta copiii. Tot Ionel Hâncu ne-a făcut cunoscut că lunile de vârf în care bătrânii vin la uşa CARP sunt cele ale sărbătorilor de primăvară şi în luna septembrie, când aceştia îşi fac aprovizionarea. De asemenea, Hâncu ne-a spus că are zile în care dă împrumuturi în valoare de 100.000 de lei. Acesta ne-a mai făcut cunoscut că dintre cei 13.600 de pensionari care s-au împrumutat la CARP, doar 270 "au uitat" să-şi plătească ratele.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Casa de Ajutor Reciproc, singura salvare a pensionarilor gălăţeni

Peste 3.500 de pensionari au apelat de la începutul acestui an la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi în vederea obţinerii unui împrumut. Bătrânii solicită bani pentru plata medicamentelor, a taxelor şi impozitelor, dar şi pentru a putea cumpăra bucatele pentru masa de Paşti, transmite corespondentul Informaţia.ro. (AMOS News). „În intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2009, am avut 3.287 de cereri de împrumut aprobate, valoarea totală a sumelor acordate în această perioadă se ridică la 5,1 milioane lei. În cele zece zile lucrătoare din aprilie am aprobat 313 împrumuturi, în valoare totală de de 400.000 lei”, a declarat, luni, directorul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, Ionel Hâncu. Pensionarii apelează la serviciile Casei de Ajutor Reciproc în special pentru medicamente, plata facturilor, taxe şi impozite, pentru a-şi ajuta copii, dar şi pentru masa de Paşti. Potrivit şefului CARP, Ionel Hâncu, pensionarii împrumută sume de bani cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei, bani pe care trebuie să îi returneze în decurs de 10-12 rate lunare. Pentru banii împrumutaţi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi percepe o dobândă de 7,5%. Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a subiniat că împrumuturi de 5.000 de lei se acordă doar pensionarilor care au un venit de cel puţin 1.000 de lei şi cel puţin doi giranţi. „Acordăm împrumuturi de 5.000 de lei doar membrilor care au o pensie de cel puţin 1.000 de lei, un fond social care să reprezinte o treime din valoarea împrumutului şi cel puţin doi giranţi”, a spus Hâncu. „Pentru un împrumut de 3.000 lei, o persoană trebuie să depună la noi o sumă de 1.000 lei. Altfel spus, un pensionar poate solicita de trei ori fondul social depus la CAR. Perioada de rambursare este între 10 şi 12 luni maxim”, a afirmat Ionel Hâncu. Cât priveşte numărul restanţierilor, Ionel Hâncu a precizat că în evidenţele Casei de Ajutor Reciproc Galaţi figurează 290 de datornici, cu o sumă de 200.000 de lei.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Mii de pensionari gălăţeni se împrumută la CAR pentru a-şi plăti medicamentele şi facturile curente

Peste 8.500 de pensionari au apelat de la începutul acestui an la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi în vederea obţinerii unui împrumut. Bătrânii solicită bani pentru plata medicamentelor, a întreţinerii, a taxelor şi impozitelor, dar şi pentru a-şi ajuta copiii, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). „În intervalul 1 ianuarie - 30 iulie 2009, am avut 8.545 de cereri de împrumut aprobate, valoarea totală a sumelor acordate în această perioadă se ridică la 13,6 de milioane lei. Numai ieri (n.r., 29 iulie) am acordat 101 de împrumuturi în sumă totală de aproape 200.000 lei”, ne-a declarat directorul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, Ionel Hâncu

Comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut, reprezentanţii CARP Galaţi susţin că se înregistrează o creştere semnificativă, de aproximativ 3,6 milioane de lei. „În primele şapte luni ale lui 2009 am acordat împrumuturi în valoare totală de 13,6 milioane de lei, iar în aceiaşi perioadă a anului trecut am acordat 10 milioane de lei”, a spus directorul CARP. Aceiaşi sursă ne-a comunicat că pentru acest an Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor şi-a planificat să acorde împrumuturi în valoare totală de 18 milioane de lei, însă cu siguranţă se va depăşi suma de 20 milioane de lei.

De cele mai multe ori, bătrânii recurg la această metodă forţaţi de pensiile mici, care nu le îngăduie obţinerea unui credit bancar. Majoritatea cererilor de împrumut sunt pentru nevoi care nu suferă amânare, precum medicamentele, tratamente, operaţii, plata întreţinerii, taxe şi impozite. Cea mai mică sumă ce poate fi împrumutată de către un pensionar gălăţean este de 150 de lei, în timp ce suma maximă ajunge la 5.000 de lei. Creditele se dau în funcţie de valoarea pensiei dar şi de fondul de care vârstnicul dispune în contul deschis la CARP. Banii trebuie returnaţi în decurs de 10-12 rate lunare. Pentru banii împrumutaţi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi percepe o dobândă de 7,5%.

Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a subliniat că împrumuturi de 5.000 de lei se acordă doar pensionarilor care au un venit de cel puţin 1.000 de lei şi cel puţin doi giranţi. „Acordăm împrumuturi de 5.000 de lei doar membrilor care au o pensie de cel puţin 1.000 de lei, un fond social care să reprezinte o treime din valoarea împrumutului şi cel puţin doi giranţi”, a spus Hâncu.

Cât priveşte numărul restanţierilor, Ionel Hâncu a precizat că în evidenţele Casei de Ajutor Reciproc Galaţi figurează 252 de datornici, pentru aceştia stabilindu-se proprirea pe pensie. „Dacă beneficiarii nu îşi rambursează sumele restante conform termenului stabilit, suntem nevoiţi să solicităm Casei Judeţene de Pensii să li se pună poprire pe pensie pentru a ne recupera banii”, a menţionat directorul CARP Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Mii de pensionari supravieţuiesc înglodându-se în datorii

Tot mai mulţi vârstnici apelează la împrumuturi pentru modesta hrană zilnică şi plata utilităţilor. După o viaţă de muncă, mii pe pensionari au ajuns să trăiască la limita de jos a sărăciei, cu „ajutorul” Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

În perioada 1 ianuarie-31 octombrie au fost înregistrate 12.659 de împrumuturi, în valoare totală de 2,1 milioane lei. Numai în luna octombrie, s-au aprobat 1.268 de cereri. Pentru acest an, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi şi-a planificat să acorde împrumuturi în valoare totală de 1,8 milioane de lei, însă datele actuale arată că acest nivel a fost cu mult depăşit. În oraşul vecin, CARP Brăila a acordat credite pentru 15.685 de pensionari.

Majoritatea cererilor sunt pentru nevoi care nu suferă amânare, precum plata întreţinerii, taxe si impozite, medicamente, tratamente, operaţii, pentru a-şi ajuta copii, taxa la facultate pentru nepoţi, dar şi pentru lemne. Un val important al solicitărilor a fost la începutul anului şcolar, când bunicii au cumpărat îmbrăcăminte şi rechizite pentru nepoţei. În această perioadă, bătrânii care locuiesc „la casă” se împrumută pentru a-şi cumpăra lemne sau cărbuni pentru iarnă. Au tot aşteptat să se ieftinească şi i-a prins iarna. “Vin în general cei cu pensii mici, deoarece nu se descurcă nici cu facturile la utilităţi, nici cu plata medicamentelor. Sunt care îşi ajută nepoţii şcolari şi studenţi. Am avut şi cazuri în care au venit pentru provizii de iarnă sau lemne de foc”, ne-a declarat Aurelian Agache, vicepreşedinte CARP Galaţi.

Situaţia dramatică prin care trec vârstnicii gălăţeni ne-a fost confirmată chiar de către unii dintre ei, în timp ce aşteptau la coadă. “Am o pensie de 350 de lei şi vreau să împrumut 100 de lei, pentru a-mi plăti impozitul la pământ. Când am nevoie, vin şi împrumut aici”, ne-a mărturisit Măndiţa Cazacu, în vârstă de 81 de ani din comuna Vârlezi. “Am venit să împrumut 500 de lei pentru alimente, medicamente, plata întreţinerii. Am o datorie la asociaţia de locatari de 800 de lei şi o pensie de 600 de lei. Mă descurc foarte greu, de aceea apelez la împrumuturi. Altă soluţie nu am, iar penalizările nu mă iartă”, ni s-a plâns şi nea’ Crintea Nistor. “Eu am vreau să împrumut 12.000 de lei. Am nevoie pentru medicamente şi plata întreţinerii. Lipsurile ne fac să apelăm la credite. E mult mai bine decât la bănci”, a intervenit şi Maria Căpătan, pensionară în vârstă de 67.

Peste 300 de pensionari gălăţeni au poprire pe pensie

Cea mai mică sumă ce poate fi împrumutată de către un pensionar gălăţean este de 150 de lei, în timp ce la nivel maxim poate ajunge până la 5.000 de lei. Creditele se acordă în funcţie de valoarea pensiei dar şi de fondul de care pensionarul dispune în contul deschis la CARP. Indiferent de suma împrumutată, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi percepe o dobândă de 7,5%. Banii împrumutaţi trebuie returnaţi în 10-12 rate lunare. În prezent, 300 de datornici au poprire pe pensie pentru că nu au achitat la timp banii şi circa 1.000 figurează cu întârzieri. CARP Galaţi are peste 40.000 de membri.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... torii.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Peste 1.000 de popriri pe pensii

1.250 de pensionari primesc de luna aceasta pensii mai mici sau chiar înjumătăţite.Oamenii s-au trezit cu sechestru pe pensie, după ce nu au mai reuşit să-şi plătească ratele lunare pentru împrumuturile pe care le-au făcut. Foarte mulţi bătrâni sunt nevoiţi să se împrumute la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc pentru a supravieţui. Din păcate, mulţi dintre ei nu mai pot returna la timp sumele împrumutate, se înglodează în datorii şi, ca datornici, suportă sancţiunile impuse de lege. Cel mai adesea li se pune sechestru pe pensie. „La nivelul Casei Judeţene de Pensii, sunt în evidenţă, în luna ianuarie 2010, un număr de 1250 de pensionari cu popriri, din care 14 cu mai mult de două sechestre pe pensii. Valoarea totală a popririlor este 170.000 de lei, iar suma ce mai mare poprită este de 620 lei", ne-a declarat Greta Ioniţă, purtător de cuvânt al CJP Galaţi. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost în urmărire 1.139 pensii. Potrivit CJP, popririle pe pensii se pun în urma unor adrese trimise de executorii judecătoreşti în baza unor hotărâri ale instanţelor pentru divese datorii, adrese de la executori bancari pentru credite nerambursabile şi Casa de Ajutor Reciproc, debite de pensii, titluri executorii de la Finanţe ori de la Primărie. Pensionarilor datornici nu li se poate reţine mai mult de o treime din pensie, iar în cazuri rare se poate recurge şi la oprirea a 50% din pensie. În prezent, sumele reţinute de Pensii se încadrează între 10 lei şi până la 620 de lei.

În ciuda acestor probleme, mii de pensionari continuă să apeleze la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru un împrumut rapid şi cu rate modice. De pildă, numai de la începutul lui 2010 s-au acordat 329 de credite, în valoare totală de 6 milioane de lei. Bătrânii apelează la serviciile CARP în special pentru medicamente, plata facturilor, taxe şi impozite, operaţii, pentru a-şi ajuta copii, dar şi pentru lemne.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Infometati_din_cauza_popririlor_pe_pensii_0_193780788.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

În primele două luni ale anului, pensionarii au făcut împrumuturi de peste 33 miliarde de lei vechi

Împrumuturile acordate pensionarilor gălăţeni în primele două luni ale acestui an depăşesc peste 33 miliarde de lei vechi. Cunoscute fiind problemele cu care se confruntă vârstnicii, cauzate de pensiile mici şi astfel de cele mai multe ori se află în imposibilitate de a-şi plăti cheltuielile curente, pentru cei mai mulţi dintre ei Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor(CARP) reprezintă o alternativă. Astfel, potrivit directorului acestei instituţii, Ionel Hîncu, în luna ianuarie 787 de persoane au împrumutat diverse sume de bani în timp, numai în luna recent încheiată, nu mai puţin de 1.050 de persoane s-au îndatorat Casei. “Din ce ştim noi, cei mai mulţi dintre pensionarii care ne cer ajutorul se împrumută pentru a putea plăti utilităţile de lună cu lună. Mulţi cer bani cu împrumut şi pentru medicamente sau analize”, a explicat Ionel Hîncu. De asemenea, un alt sprijin financiar acordat de CARP Galaţi este ajutorul de deces, unde în intervalul ianuarie – februarie 2010, au fost acordate 110 astfel de ajutoare.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=13

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Pensionarii trăiesc din împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc

Toţi cei care au trecut dimineaţa pe strada Domnească au remarcat, fără doar şi poate, forfota de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CAR). Cu siguranţă unii şi-au pus şi întrebarea ce caută atât de mulţi pensionari cu noaptea în cap la CAR.

Ei bine, în urma unei discuţii purtate cu Ionel Hâncu, preşedintele CAR, am aflat motivele. „Noi începem programul la ora 7,30. Pensionarii însă vin de la ora 6,00 şi stau la coadă. Motivele pentru care pensionarii vin pe la noi în fiecare zi sunt multiple. Unii vin să îşi plătească contribuţiile, alţii să se înscrie la excursii. Dar cei mai mulţi vin pentru a solicita împrumuturi. Anul acesta, numărul celor care au solicitat împrumuturi a crescut cu aproximativ 10 la sută, iar ca valoare sumele au crescut cu peste 25-30 la sută”, ne-a spus domnul Hâncu.

Casa de Ajutor Reciproc din Galaţi numără peste 42.000 de membri. Fiecare membru plăteşte o contribuţie lunară de 4 lei. Se strâng astfel aproximativ 168.000 de lei lunar. Ce se întâmplă cu aceşti bani ne-a explicat tot domnul Hâncu. „Avem diferite programe în desfăşurare. Anual, din contribuţii, alocăm 12.000 de lei pentru excursii şi 12.000 de lei pentru bilete la teatru. Aceşti bani reprezintă o parte din preţul biletelor la teatru şi o mică subvenţie pentru cei care merg în excursii. Din restul banilor acordăm diferite ajutoare. Avem ajutoare de deces, ajutoare nerambursabile pentru cei care au pensii sub 600 de lei pe lună şi împrumuturi rambursabile. Numai anul acesta am dat 1.800 de lei pentru 276 de persoane care au venituri mai mici de 600 de lei pe lună. Repet, aceşti bani sunt nerambursabili. Anul acesta am acordat chiar şi un ajutor de 500 de lei, tot nerambursabil, pentru un cetăţean care a rămas fără casă în urma unui incendiu”.

Dobânda: 7,53 la sută pe an

Anul acesta, până pe 26 august, au fost acordate 9.900 de împrumuturi rambursabile, în valoare totală de peste 180 de miliarde de lei vechi. Cei care sunt înscrişi la CAR, de cel puţin 3 luni de zile, şi acumulează un capital social de o treime din valoare împrumutului, pot solicita un împrumut pentru 12 luni de zile, cu o dobândă de 7,53 la sută din sumă. Adică, dacă împrumută 6.000 de lei, suma maximă care poate fi solicitată, vor plăti, pentru un an de zile, o dobândă de 455 de lei. „Pensionarii au ajuns la capătul puterilor. Vin să se împrumute de la noi pentru că dobânda este mai mică decât la bancă. Pe 26 august am acordat 88 de împrumuturi. Motivele sunt multiple: cauze medicale, care sunt cele mai numeroase, plata taxelor şcolare pentru copii sau nepoţi, cumpărarea de bilete de tratament, izolarea termică a apartamentului, nunta copiilor sau a nepoţilor etc. Am avut cereri şi de împrumuturi de 60 de lei. Vă daţi seama unde au ajuns pensionarii?”, ne-a mai spus domnul Hâncu.

282 de restanţieri

Tot de la preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor am aflat că sunt pensionari care, la scurt timp după ce fac împrumuturile, vin şi se plâng că nu mai au de unde să plătească. „Avem 282 de restanţieri. Suma pe care trebuie să o recuperăm de la ei este de 250.000 de lei. Dar banii se recuperează pentru că se pune poprire pe pensie sau, în cel mai rău caz, plătesc giranţii. La poprire se ajunge doar după ce discutăm cu oamenii, după ce căutăm soluţii etc. Dar acestea sunt cazuri excepţionale. Noi acordăm, în perioada 15–30 ale lunii, zilnic, între 80 şi 100 de împrumuturi. În prima parte a lunii solicitările sunt mai puţine. Dacă cererile vin după 15 ale lunii, atunci împrumutul se acordă în aceeaşi zi. Avem şi cazuri speciale, oameni care nu sunt membri de trei luni şi vin să solicite împrumuturi, şi primesc împrumutul în aceeaşi zi. Noi îi înţelegem pe oameni şi încercăm să le venim în ajutor”.

Fie că iau bani pentru medicamente, pentru întreţinere sau pentru a-şi ajuta copii, pensionarii gălăţeni au găsit un sprijin real la Casa de Ajutor Reciproc. De fapt, se ajută unii pe alţii. E singurul mod în care pot merge mai departe.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pensionarii_traiesc_din_imprumuturi__2.html

Link to comment
Share on other sites

Cursuri de limbi străine la CAR Galaţi

Membrii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galaţi au diferite facilităţi. Pe lângă faptul că pot pleca în excursii, unele dintre ele subvenţionate, pensionarii au parte chiar şi de cursuri de limbi străine. „Am organizat cursuri de limba engleză, de limba franceză şi germană. Anul trecut am încercat chiar şi cursuri de limba italiană, dar, până la urmă am renunţat la ele, pentru că persoana care venea să predea aici ne-a cerut şi bani. Am rămas doar cu celelalte trei cursuri”, ne-a spus domnul Ionel Hâncu, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi.

Pensionarii sunt interesaţi de aceste cursuri. „M-am înscris la cursul de limba engleză. Am un nepot şi vreau să ştiu şi eu ce spune atunci când îmi citeşte un titlu din cartea lui. Nu vreau să fiu mai prejos de nepotul meu şi, la vârsta mea, m-am apucat de învăţat”, ne-a spus o doamnă.

Din toamnă, se vor organiza cursuri de limbi străine, pe nivel de pregătire: începători, mediu şi avansaţi. După cum ne-a precizat domnul Hâncu, la cursul de engleză începători sunt deja înscrişi trei pensionari.

http://www.viata-libera.ro/articol-Pensionarii_invata_limbi_straine_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

În prag de sărbători, pensionarii apelează şi mai mult la împrumuturi

Zeci de bătrâni trec zilnic pragul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galaţi pentru a face împrumuturi. Numărul acestora creşte însă odată cu venirea sărbătorilor. Fie că nu au ce să pună pe masa de Crăciun sau de Revelion, fie pentru că au de achitat nişte datorii mai vechi, bătrânii apelează la CARP Galaţi.

Potrivit lui Ionel Hâncu, preşedintele CARP Galaţi, în primele zile ale lunii decembrie este vorba despre 363 de împrumuturi acordate în valoare de 650.000 lei Anul trecut, în aceeaşi perioadă, a fost vorba despre 287 de împrumuturi care au totalizat 450.000 lei. Şi dacă ne raportăm la întreg anul, se observă o creştere a împrumuturilor faţă de 2009. În perioada ianuarie-noiembrie 2010 s-au făcut 14.324 de împrumuturi care totalizează 26 milioane lei în timp ce în 2009 a fost vorba despre 13.732 de împrumuturi în valoare de aproximativ 22,8 milioane lei.

Sunt şi destule cazuri în care oamenii împrumută foarte puţini bani. Cel mai mic împrumut acordat de CARP Galaţi anul acesta a fost în valoare de 24 lei. A fost vorba de o bătrână care a rămas fără bani cu câteva zile înainte de venirea pensiei şi a apelat la un împrumut pentru a avea ce pune pe masă în acest timp. Pe de altă parte, cel mai mare împrumut de anul acesta a fost de 6.000 de lei. Oamenii care vin la CARP Galaţi sunt atraşi de dobânda mică, de 7,5 la sută. Puţini sunt totuşi cei care nu-şi onorează ratele. Potrivit contabilei şefe de la CARP Galaţi, Tinca Buruiană, anul acesta sunt doar 294 de restanţieri care datorează suma de 250.000 de lei.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=6

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

216 împrumuturi la CAR, în doar 8 zile

În ultimii ani nevoia de bani se simte din ce în ce mai serios în buzunarul fiecărui român. Iar în buzunarele pensionarilor bate parcă vântul mai mult decât în toate celelalte. Motiv pentru care mulţi dintre ei solicită ajutor ca să se descurce. La Galaţi, toţi pensionarii, şi nu numai ei, au un sprijin de nădejde în Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CAR). Anul trecut, 14.886 de oameni au apelat la CAR pentru o mână de ajutor. Numai în luna decembrie, adică în preajma sărbătorilor, s-au împrumutat aproximativ 1.000 de oameni. „Anul trecut au apelat la noi foarte mulţi oameni. Din cei 42.000 de membri, aproape 15.000 au solicitat ajutor. Faţă de anul 2009, numărul celor care s-au împrumutat a crescut cu peste 300. Şi sumele împrumutate au crescut de la 23 de milioane de lei în 2009 la peste 27 în 2010. De anul trecut, din iulie, am mărit plafonul maxim de împrumut de la 5.000 la 6.000 de lei, pentru că oamenii au solicitat acest lucru. Şi pot să vă spun că au fost 212 oameni care au cerut acest împrumut maxim”, ne-a explicat Ionel Hâncu, preşedintele CAR Galaţi.

La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor există un plafon maxim de împrumut, dar nu şi unul minim. Ionel Hâncu ne-a spus că au fost pensionari care s-au împrumutat cu doar 60 de lei: „Oamenii au probleme. Nu îi întrebăm de ce vor sume mari sau mici. Doar cei care solicită un împrumut foarte rapid (uneori chiar în aceeaşi zi) ne spun motivele în cererea pe care o fac. Sunt mulţi oameni necăjiţi în judeţul nostru, motiv pentru care şi noi le acordăm ajutoare celor aflaţi în nevoie. Sumele pe care le oferim sunt simbolice, de 100 de lei pe an, dar cei aflaţi în necaz se bucură şi de aceşti bani. Anul trecut am oferit 845 de astfel de ajutoare. Dintre acestea, doar trei au avut o valoare mai mare, adică de 500 de lei”.

Şi nici după sărbători oamenii n-au reuşit să se descurce fără un sprijin de la CAR. În primele 8 zile ale acestui an s-au acordat deja 216 împrumuturi. Dintre acestea, doar 39 de persoane au solicitat un împrumut mai mare de 3.000 de lei.

Anul trecut, încă 3.500 de membri

Toţi banii care ajung astfel în portofelele pensionarilor sunt de la semenii lor. „Aceste împrumuturi le acordăm cu ajutorul contribuţiilor şi a taxelor de înscriere. Fiecare dintre cei 42.000 de membri, dintre care 3.500 s-au înscris în 2010, plăteşte lunar câte 4 lei contribuţie”, ne-a spus preşedintele CAR Galaţi.

În plină criză, dobânda - în scădere

Cei care sunt înscrişi la CAR de cel puţin 3 luni şi acumulează un capital social de o treime din valoarea împrumutului pot solicita un împrumut pentru 12 luni de zile. Până acum dobânda era de 7,53 la sută din sumă. Adică, la un împrumut de 6.000 de lei, suma maximă care poate fi solicitată, pentru un an de zile, dobânda este de 455 de lei. „Începând din acest an vom reduce dobânda de la 7,53 la 6 la sută”, ne-a explicat preşedintele CAR.

185 de restanţieri - se pun popriri pe pensii

Tot de la preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Ionel Hâncu, am aflat că sunt şi pensionari care, la scurt timp după ce fac împrumuturile, vin şi se plâng că nu mai au de unde să plătească. Unii obţin şi amânări la plată, dar asta doar în cazuri excepţionale. Restul, sunt păsuiţi doar două luni de zile, după care se aplică sancţiuni. „Acum avem 332 de restanţieri, dar numărul nu este important pentru că situaţia este făcută înainte de data de 15, când vin pensiile. La finele lui 2010 erau 185 de restanţieri. Suma pe care trebuie să o recuperăm de la ei este de 284.300 de lei. Dar banii se recuperează pentru că se pune poprire pe pensie sau, în cel mai rău caz, plătesc giranţii. Una dintre condiţiile esenţiale pentru a primi împrumutul este legată de giranţi. Aceştia trebuie să fie, obligatoriu, pensionari. La poprire se ajunge doar după ce discutăm cu oamenii, după ce căutăm soluţii etc. Dar acestea sunt cazuri excepţionale. Avem o relaţie foarte bună cu cei de la Casa de Pensii şi reuşim să ne recuperăm datoriile fără a mai ajunge în instanţă. Noi îi monitorizăm foarte atent pe cei care rămân în urmă cu plata pentru că altfel nu am putea să îi mai ajutăm pe ceilalţi”, explică Ionel Hâncu.

http://www.viata-libera.ro/articol-216_imprumuturi_la_CAR_in_doar_8_zile_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Peste 1.500 de gălăţeni au popriri pe pensii

Numărul pensionarilor cărora li se reţin anumite sume din pensii deoarece nu şi au achitat obligaţiile către stat sau diferite obligaţii contractate a crescut în luna februarie cu aproximativ un sfert faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit informaţiilor care ne au fost furnizate de directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Denis Aramă, în cursul lunii februarie numărul pensiilor poprite a fost de 1.562, din care 237 de pensii au mai mult de 2 popriri pentru executare. Deşi numărul pensiilor care au intrat la apă ca urmare a aplicării unor reţineri a scăzut în luna februarie faţă de lună ianuarie, când numărul lor era de 1.608, nu se poate spune că situaţia este mai bună comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Şi asta deoarece din datele puse la dispoziţie de conducerea Casei Judeţene de Pensii Galaţi reiese că în luna februarie 2010 numărul pensiilor poprite era de 1.147. Potrivit declaraţiei directorului executiv Ana Denis Aramă, în cursul lunii februarie au fost aplicate noi reţineri pe un număr de 115 pensii, popririle înfiinţate fiind făcute în baza unor hotărâri judecătoreşti sau titluri executorii emise de către organele de executare. Practic, este vorba de pensionarii care nu au mai putut să îşi plătească obligaţiile către bugetul statului sau bugetul local ori creditele luate de exemplu de la CAR şi pentru care există o hotărâre judecătorească sau un înscris pe baza căruia se recuperează debitele prin intermediul Casei Judeţene de Pensii Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/popriri-pe-pensii-4383.html

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Pensionarii gălăţeni „se tratează” de criză cu împrumuturi

Facturile la utilităţi şi întreţinere apasă greu pe umerii pensionarilor gălăţeni. După o viaţă de muncă, mii de vârstnici au ajuns să trăiască la limita de jos a sărăciei, cu „ajutorul" Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

Ana Penciu (72 de ani) este o clientă fidelă a Casei de Ajutor Reciproc. Aproape în fiecare an, femeia solicită un împrumut. Banii sunt pentru diverse necesităţi precum plata întreţinerii, medicamente, mâncare.

„De 20 de ani fac credite la Casa de Ajutor. Am fost mereu promtă, am achitat la termen şi nu am rămas cu restanţe. Am o pensie de aproape 1.000 de lei. Cheltuieli sunt foarte multe şi banii nu ajung niciodată. Am făcut un împrumut de 4.500 lei. Vreau să-mi repar dantura. Eu vreau să am banul meu. Nu-mi place să apelez la copii", ne-a spus doamna Ana.

Ionel Hâncu, preşedintele CARP Galaţi, susţine că majoritatea cererilor de împrumut sunt pentru nevoi care nu suferă amânare, precum medicamente, tratamente, operaţii, plata întreţinerii, taxe si impozite. „Cheltuielile sunt mai mari decât pensiile pe care le aduce poştaşul. Mulţi sunt bolnavi, au pensia mică, iar banii nu le ajung nici pentru mâncare", spune acesta.

Pe primele şapte luni ale acestui an, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-au înregistrat 9.368 împrumuturi, în valoare totală de 18.183.880 lei. În luna august au fost acordate 711 de împuturi în sumă totală de 1.411.120 lei.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

1.600 de gălăţeni au popriri pe pensii

Aproape 1.600 de pensionari gălăţeni primesc de luna aceasta pensii mai mici sau chiar înjumătăţite.Oamenii s-au trezit cu sechestru pe pensie, după ce nu au mai reuşit să-şi plătească ratele lunare pentru împrumuturile pe care le-au făcut la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc.

Situaţia dramatică prin care trec vârstnicii ne-a fost confirmată chiar de către unii dintre ei. Mioara Vasile (66 de ani) locuieşte singura într-o garsonieră din Galaţi. A muncit 30 de ani în combinatul siderurgic şi, la bătrâneţe, are o pensie de 700 de lei. A făcut un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) pentru că avea nevoie de bani să-şi cumpere nişte medicamente. Nu l-a putut achita la timp şi, astfel, i s-a pus poprire pe pensie. „În jur de 300 de lei plătesc pe medicamentele fără de care nu aş supravieţui, iar cu mărunţişul care îmi mai rămâne imi iau câte ceva de mâncare. Nu mai rămâne nimic pentru plata întreţinerii, a utilităţilor. Am ajuns muritoare de foame”, s-a plâns femeia.

Conform informaţiilor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii, popririle sunt în baza titlurilor executorii emise de Casa de ajutor reciproc a pensionarilor (255), de ANAF (95), de primării (226), de executori judecătoreşti (301), de bănci (174),de asociaţii de proprietari, societăţi comerciale etc (491). Pensionarilor datornici nu li se poate reţine mai mult de o treime din pensie, iar în cazuri rare, se poate recurge şi la oprirea a 50% din pensie.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Fizioterapie pe 2 lei pentru bunici

445 de pensionari, membri ai Casei de Ajutor Reciproc din Galaţi, şi-au tratat, în ultimul an, durerile la Centrul de Fizioterapie aparţinând instituţiei. Preţul este modic, iar serviciul este un mod de a-i proteja pe vârstnici. „Acest cabinet a fost înfiinţat cu hotărârea Adunării generale a CAR Pensionari, ce funcţionează din mai 2011, şi a venit dintr-o necesitate firescă”, ne-a spus Ion Hâncu, preşedintele CARP Galaţi. Iniţial, cabinetul trebuia să cuprindă fizioterapie, laserterapie, magnetoterapie şi ultrasunete, iar de o lună, conducerea casei a reuşit să înfiinţeze şi un cabinet de masaj. Întreaga investiţie costă 150.000 lei, cabinetele şi aparatura fiind la standarde moderne.

Centrul este deservit de un medic care vine de două ori pe săptămână, de o asistentă medicală şi, mai nou, de un maseur, toţi fiind plătiţi simbolic, din fondurile CARP Galaţi. „Aşa am considerat că putem ameliora puţin sărăcia pensionarilor, precum şi durerile lor fizice”, ne-a spus Ion Hâncu.

Pacienţi mulţumiţi

Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarii acestui serviciu? „Pacienţii noştri trebuie să fie membri ai CARP Galaţi cu contribuţia şi ratele achitate la zi. Fiind vorba de semeni de vârsta a treia, tratăm afecţiunile reumatice, cele ale aparatului locomotor şi fracturile”, ne-a spus dr. Aura Mădălina Borş, medic specialist recuperare medicină fizică şi balneologie.

În medie, doctorul vede între 10-15 pacienţi pe zi şi, în funcţie de diagnostic, le recomandă una-două-trei, maximum cinci proceduri. „Eu am o durere de genunchi mai veche şi m-am adresat acestui cabinet pentru a doua oară, fiindcă nu-mi permit tratamentul într-un cabinet particular. Fac cinci proceduri pe zi şi pentru toate achit zilnic 10 lei. Aparatura este performantă, cabinetul este foarte curat şi modern, în plus medicul şi asistenta lucrează pentru noi cu dragoste şi atenţie”, ne-a spus Cristina Lupoaie, 78 ani, pensionară din Galaţi.

Fără diferenţe

„Nu există nicio diferenţă între modul cum suntem trataţi într-un cabinet particular sau de stat şi acest cabinet al CARP Galaţi. Aici avem avantajul că pentru aceleaşi servicii plata este simbolică. E foarte bine că membrii din conducerea CAR-ului s-au gândit şi la durerile noastre. Cu pensia mea nu m-aş fi descurcat la un cabinet particular, unde am dat 300 de lei pentru zece şedinţe. Aici dau şase lei pe zi pentru trei proceduri şi este rezonabil”, ne-a spus Georgeta Zurba, 61 de ani, pensionară din Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Traiul scump si pensiile mici ii imping la imprumut pe varstnicii galateni

Numai ei stiu cum isi dramuiesc fiecare banut ca sa isi achite darile la stat. De cele mai multe ori, ca sa nu apeleze la ajutorul copiilor, pensionarii merg la Casa de Ajutor Reciproc si se imprumuta chiar si cu 100 de lei, ca sa poata pune o paine pe masa.

Facturile la utilitati si intretinerea apasa greu pe umerii pensionarior galateni. Fara bani suficienti ca sa se ingrijeasca de sanatate sau pentru cheltuielile de zi cu zi, batranii fac credite la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

Fata de anul trecut, numarul varstnicilor care au accesat aceste credite a crescut. Reprezentantii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor sunt de parere ca aceasta crestere se datoreaza crizei dar si faptului ca in luna mai a acestui an s-a marit plafonul de creditare de la 8 mii de lei la 10 mii de lei.

Majoritatea pensionarilor se imprumuta din motive medicale si pentru plata cheltuielilor cotidiene. O noutate pentru aceste imprumuturi ar fi aprobarea creditelor si pentru membrii care au o vechime mai mica de 3 luni.

Reprezentantii biroului de imprumuturi spun ca pensionarii nu intarzie cu plata ratelor la imprumut. Un bun istoric al creditului inseamna vor putea accesa si alta data un imprumut.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Pensionarii sunt executați pe capete din cauza datoriilor neplătite

Vești proaste pentru 1.400 dintre pensionarii gălățeni, care primesc acasă, de luna aceasta, venituri dijmuite substanţial. S-a ajuns în această situație deoarece mulți bătrâni sunt nevoiţi să se împrumute la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc pentru a supravieţui. Alții se îndatorează pentru a-și procura rețete medicale sau pentru a-și plăti întreținerea. Din păcate, mulți dintre ei nu mai pot returna la timp sumele împrumutate, se înglodează în datorii şi se trezesc cu pensiile ciopârțite. „Luna aceasta, avem în evidență, un număr de 1.400 de pensionari cu popriri, din care 459 de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP), 210 de la ANAF și primării, 630 de la executori judecătorești și 143 de la bănci”, ne-a declarat Greta Ioniţă, șef Serviciu Casa Județeană de Pensii.

Datori și dincolo de viață

Locul întâi în topul datornicilor îl ocupă un pensionat gălățean care are poprire pentru o datorie de 650 milioane lei vechi, în baza unui titlu executoriu emis de Direcția Regională de Accize și Operațiuni Vamale. Pensionarilor datornici nu li se poate reține mai mult de o treime din pensie, însă, dacă sunt mai multe instituții creditoare care cer executarea pensiei, se poate reține chiar și 50% din valoarea pensiei. În prezent, sumele reţinute de Casa Județeană de Pensii pornesc de la 10 lei şi ajung până la 650 de lei. Sechestru pe pensie se pune în baza unor adrese de la executori bancari, împrumuturi neachitate la CARP, titluri executorii de la Finanțe ori de la Primărie.

9.600 credite la CARP

În ciuda acestor probleme cu care se confruntă, mii de pensionari gălățeni continuă să apeleze la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, pentru un împrumut rapid şi cu dobândă mult mai mică. De exemplu, de la începutul anului, s-au acordat 9.600 de credite, în valoare totală de 20.436.000 lei. Bătrânii apelează la serviciile CARP în special pentru medicamente, plata facturilor, taxe şi impozite, operaţii, dar și pentru a-şi ajuta copii.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Pensii poprite pentru împrumuturile neachitate

Lunar, peste 1.600 de pensionari din Galaţi primesc pensiile diminuate, din cauza popririlor pe care le pune Casa Judeţeană de Pensii. Este singura modalitate prin care se mai pot recupera, silit, banii de la vârstnicii care şi-au făcut împrumuturi şi acum nu mai reuşesc să le achite. Din păcate, există riscul ca de la 1 septembrie datoriile pentru care pensionarii au popriri pe pensii să crească, întrucât vor apărea comisioane în plus.

Potrivit datelor furnizate de purtătoarea de cuvânt a Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Greta Ioniţă, din cele peste 1.600 de popriri înregistrate în luna august, cele mai multe sunt făcute ca urmare a deciziilor judecătoreşti (630), după care urmează cele solicitate de Casa de Ajutor Reciproc (559) şi de bănci (243), iar la final sunt popririle făcute de ANAF şi primării (201). Dacă în cazul CAR şi al băncilor este evident vorba despre împrumuturi făcute de pensionari, popririle dinspre ANAF şi primării se referă la taxe şi/sau impozite neachitate, iar cele instituite ca urmare a deciziilor judecătoreşti se referă la procese pierdute în instanţe de vârstnici.

Purtătoarea de cuvânt a Casei de Pensii confirmă că uneori, pensionarii care au popriri pe venituri vin aici pentru a cere o amânare, însă „popririle sunt înfiinţate de instituţia noastră în calitate de terţ poprit, cu respectarea dispoziţiilor art. 149, alin. 4 din OUG 92/2003 privind Codul de Procedură fiscală, art. 372 şi art. 409 Codul de Procedură civilă, în baza titlurilor executorii emise de entităţile pe care le-am enumerat deja. Deşi situaţia unora dintre pensionari este destul de dificilă, având nu una, ci chiar două popriri, nu avem cum să oprim această modalitate legală de recuperare a datoriilor”.

Iar bătrânii fac împrumuturi nu doar pentru a-şi achita datoriile la întreţinere, facturile la lumină sau pentru a-şi cumpăra medicamente, ci şi pentru a-şi ajuta copiii. „Situaţia economică gravă în care ne aflăm, cu creşterea şomajului, dar şi scumpirea serviciilor şi bunurilor determină pensionarii să nu mai poată face faţă cu veniturile pe care le au. Sunt vârstnici care vin să se împrumute pentru că banca le bate la uşă şi le cere să îşi achite ratele, iar în general ratele sunt făcute de copiii pensionarilor care au ajuns în situaţia nefericită de a fi şomeri. Tot părinţii îi ajută! În plus, pensionarii îi ajută şi pe nepoţi, chiar şi pentru a le cumpăra rechizite şcolare şi pentru toate acestea fac împrumut la CAR, căci ei ştiu că la noi dobânda este mică, de 5-6%”, spune preşedintele Casei de Ajutor Reciproc, Ionel Hâncu.

Acesta atrage atenţia asupra faptului că începând cu 1 septembrie, datornicii pensionari ar putea fi puşi la plata unor sume suplimentare, prin aplicarea Legii 287/2011 prin care popririle CAR se vor putea face doar prin intermediul executorilor judecătoreşti, ceea ce va însemna comisioane în plus tot pentru datornici: „Comisioanele percepute de executorii judecătoreşti sunt mari. De pildă, pentru creanţele de până la 500 de lei, onorariul minim al executorului judecătoresc este de 10%. La asta se adaugă comisionul Casei de Pensii, de 3% şi dobânda CAR. Per total, datoria creşte cu 20-25%”. Ionel Hâncu spune că doar prin intervenţia parlamentarilor ar putea să se oprească aplicarea Legii 287/2011.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

CAR-ul, sacul lui Moş Crăciun

* Nu doar pensionarii pot face împrumut la CAR pentru a avea bani în plus pentru sărbătorile de iarnă * Şi funcţionarii publici, dar şi angajaţii marilor companii fac astfel de împrumuturi * Care sunt avantajele CAR-ului faţă de un împrumut bancar? 

Este una din cele mai aglomerate perioade din an la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Galaţi, care numără nu mai puţin de 47.000 de membri. Cotizanţii vin şi fac împrumuturi fie pentru achitarea facturilor de iarnă, fie pentru a avea un buget special, rezervat sărbătorilor de iarnă. „Avem foarte mulţi clienţi în această perioadă, aşa se întâmplă în fiecare an. Oamenii ne preferă pentru că ei, pensionari fiind, au venituri mici şi nicio altă bancă nu le-ar da bani. Practicăm dobânzi mici. Acum, dobânda este de 5,96%, dar numai până la 1 ianuarie. Din 2014, dobânda va coborî la 5,42%”, a declarat preşedintele CARP Galaţi, Ionel Hâncu.

În esenţă, sistemul de împrumut făcut prin CAR este simplu: un cotizant poate face un împrumut stabilit în funcţie de fondul social pe care l-a adus în instituţie, dar şi de giranţii pe care îi poate aduce. „Noi oferim împrumuturi cuprinse între 100 şi 12.000 de lei. Împrumutul se restituie în 12 rate lunare”, a mai spus Ionel Hâncu.

Dar nu doar pensionarii pot beneficia de un împrumut prin CAR, ci şi salariaţii.

Sistem de ajutorare cu o vechime de 83 de ani  

Cea mai veche astfel de instituţie este Casa de Ajutor Reciproc de Învăţământ „Ioan Alexandru Pascu din Tecuci”, unitate cu peste 1.460 de membri şi care tocmai şi-a sărbătorit cel de-al 83-lea an de existenţă. Cum ajută această instituţie cadrele didactice, ne explică preşedintele ei, Ioana Dragu: „CAR Învăţământ <<Ioan Alexandru Pascu>> ajută cadrul didactic atunci când îi crapă acestuia măseaua după ceva bani şi nu are nimeni să îi dea – nici părinţii, nici vecinii, nici prietenii”.

„În tulburarea schimbărilor legislative, educaţionale, sociale şi politice, oamenii şcolii caută cu înfrigurare şi, uneori, găsesc soluţii de a rezista în confruntarea dură cu viaţa de bugetari. La Tecuci – spre exemplu – funcţionează fără întrerupere, dintr-o zi de toamnă târzie a anului 1930 (mai precis 28 noiembrie 1930), o Casă de Ajutor Reciproc, formulă de sprijin financiar şi social a dascălilor din zona Tecuci. Recitind o parte din materialele adunate şi arhivate în timp, mă încearcă sentimente emoţionante, o imensă responsabilitate şi gânduri optimiste în acest sfârşit de an, la puţin timp după ce s-au împlinit 83 de ani de la punerea pietrei de temelie a Băncii Cadrelor Didactice tecucene, aşa cum au numit-o predecesorii noştri în 1930. Titulatura a devenit apoi Banca Popular Profesională <<Regele Carol al II-lea>> a corpului didactic din Tecuci, iar astăzi – C.A.R. Învăţământ <<Ioan Al. Pascu>> Tecuci (casă de ajutor reciproc între oamenii din învăţământul tecucean şi din zonă)”, a mai spus Ioana Dragu.

În acest an, CAR Învăţământ Tecuci a acordat 1.149 de împrumuturi, în valoare totală de 3.260.320 de lei, la cele două forme de împrumut. „Mai acordăm ajutor de deces membrilor noştri fără contribuţia acestora. Şi mai fac următoarele precizări: cei 1.460 de membri activi au un fond social de 2.170.521 de lei, suntem unitate cu personalitate juridică, suntem afiliaţi la Uniunea Teritorială Judeţeană a Caselor de Ajutor Reciproc Galaţi şi, implicit, la Uniunea Naţională, suntem sub directa supraveghere a Băncii Naţionale”, spune Ioana Dragu.

CAR-urile oamenilor muncii

Cum Galaţiul este recunoscut drept oraş siderurgic şi naval, este lesne de ghicit că în oraş există casa de ajutor reciproc a navaliştilor, dar şi cea a siderurgiştilor. Aceste instituţii numără mii de membri, însă până la privatizarea combinatului, era vorba de zeci de mii de membri cotizanţi.

Potrivit site-ului UNCARSR – uniune a tuturor caselor de ajutor reciproc din ţară – numai în municipiul Galaţi există 48 de astfel de case, organizate în funcţie de locul de muncă al angajaţilor. Vorbim de casele înfiinţate de angajaţii fostelor mari unităţi de producţie – CAR Navrom, Şantierul Naval, Sidex, dar şi CAR Mehid, Menarom, Morărit Panificaţie. Mai sunt CAR-urile din cadrul unităţilor furnizoare de servicii publice – CAR Electrocentrale, Telecom, Poştă, Electrica –cele ale angajaţilor din sănătate – CAR-urile spitalelor Judeţean, Municipal, CFR, Pediatrie şi TBC din Galaţi,  dar şi cele ale spitalelor din Tecuci şi Tg. Bujor. Mai există şi CAR-urile din judeţ – Lieşti Învăţământ şi  Şendreni – Agromec.

Şi funcţionarii publici fac împrumuturi 

Şi funcţionarii publici au propriul lor CAR. Vorbim de CAR-ul Salariaţilor din Consiliul Judeţului Galaţi, instituţie care numără 570 de membri, funcţionari publici din Consiliul Judeţului, Prefectură şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice. „Unul din avantajele acestui sistem faţă de unul bancar este acela că nu avem costuri ascunse, sau altfel de comisioane. În afară de un comision care se acordă la plecarea din CAR nu există alt comision. Până în urmă cu puţin timp, cel mai mare avantaj era acela al dobânzii, avem o dobândă foarte avantajoasă faţă de cele ale băncilor, şi anume de 6,5% pe an.   Apoi, creditul se acordă mult mai repede decât în cazul unui împrumut bancar. Singura condiţie este ca cel care solicită împrumutul să aibă fondul social”, spune preşedintele acestui CAR, Florin Grigore, angajat al Consiliului Judeţului Galaţi la serviciul de Audit.

Potrivit acestuia, „valoarea împrumutului poate merge până la 25.000 de lei, iar ratele sunt stabilite pe parcursul a 24 de luni”. Deşi, în momentul tăierilor bugetare, sistemul CAR a avut ceva probleme, căci „oamenii au evitat, o perioadă, să se mai împrumute”, a adăugat Florin Grigore. „Şi eu, personal, m-am împrumutat, pentru că şi eu, ca toţi bugetarii de altfel, am nevoie de bani, în general în preajma sărbătorilor de iarnă şi a vacanţelor”.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Pensionari gălăţeni, executaţi silit

2.550 de pensionari gălăţeni primesc mai puţini bani atunci când poştaşul vine să le aducă drepturile ce li se cuvin, deoarece aceştia au datorii către băncă, la CAR-ul pensionarilor sau nu şi-au plătit diferite obligaţii către stat, cum ar fi taxe şi impozite. Din cei 2.550 de pensionari executaţi silit, 954 au mai multe datorii înregistrate către stat.

Potrivit datelor care ne-au fost furnizate de către directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Ana Demis Aramă, în cursul lunii decembrie instituţia a avut în evidenţă 3.454 de popriri înfiinţate asupra drepturilor de pensie în condiţiile Legii 263 din 2010 şi a Codului de Procedură Civilă. Din cele 3.454 de popriri, 1.011 sunt debite rezultate din prestaţii şi contribuţii datorate şi au fost emise de Casa Judeţeană de Pensii, 935 de popriri sunt în baza titlurilor executorii emise de ANAF şi primării, în timp ce 640 sunt popriri pentru neplata împrumuturilor luate de la CAR-ul pensionarilor. Cele mai multe reţineri pe pensii, şi anume 8.698, au fost făcute la solicitarea executorilor judecătoreşti.
„Pentru un număr total de 3.454 de popriri sunt în executare 2.550 de pensii, din care 954 de pensii au mai multe urmăriri înfiinţate. Potrivit legii, popririle asupra drepturilor de pensie se înfiinţează în limita prevăzută de articolul 728 din Codul de Procedură Civilă, de până la o treime din pensia netă pentru orice datorii, fără a depăşi jumătate din pensia netă dacă sunt mai multe urmăriri asupra unei pensii”, ne-a mai declarat directorul Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă.

monitoruldegalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.