dcp100168 Posted December 18, 2008 Posted December 18, 2008 Şantierul Naval a anunţat pierderiDupă ce anul trecut a raportat, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, pierderi de 7 milioane de euro, care, potrivit declaraţiilor fostului director Gelu Stan, s-au datorat exodului de muncitori şi penalităţilor plătite armatorilor pentru nerespectarea termenelor de predare a navelor, anul acesta, se pare că Şantierul Naval Galaţi va încheia din nou pe minus. Întrebat care vor fi rezultatele financiare din 2008, Valentin Popescu, directorul tehnic al Damen, ne-a spus că şi în acest an, deşi încă nu s-au făcut calculele finale, Şantierul Naval va înregistra pierderi tot de circa 7 milioane de euro. "Încă nu am avem cifrele finale, dar, este adevărat, Şantierul Naval va înregistra pierderi. Este al doilea, dar asta nu înseamnă că Şantierul Naval nu va mai merge mai departe. Vor fi la fel ca şi anul trecut în jur de şapte milioane de euro", ne-a spus directorul tehnic din Damen. Datele au fost confirmate şi de Gelu Stan, fostul director general al Şantierului Naval, cel care s-a aflat în fruntea companiei controlate de grupul olandez Damen Shipyards timp de cinci ani, până în noiembrie 2008. "Da, este adevărat, şi anul acesta vor fi pierderi de circa 7 milioane de euro sau chiar mai puţin dacă diferenţa de curs valutar va scădea", a declarat Gelu Stan care, de altfel, cu prilejul vizitei preşedintelui Traian Băsescu a declarat că Damen are comenzi până în 2011. "Sperăm să nu avem totuşi o pierdere mult prea mare. În general, plecându-ne oamenii nu am reuşit cu cei pe care i-am adus în loc, datorită eficienţei foarte scăzute, să livrăm navele la timp şi atunci am fost penalizaţi de către clienţi. La nivel de grup s-a analizat. Acesta este un caz de forţă majoră care este independent de voinţa noastră, nimeni nu este vinovat. Dar, ca principiu, cifra noastră de afaceri pentru 2008 este de 75 milioane de euro, normal dacă totul ar fi fost în regulă ar fi fost de 110 milioane de euro, mai mare ca anul trecut cu 4 milioane de euro", a declarat fostul director al Şantierului Naval. Dacă acesta a invocat drept motive pentru pierderile înregistrate exodul muncitorilor şi angajarea altor navalişti care nu au dat acelaşi randament, Valentin Popescu a declarat că pierderile au fost cauzate de costurile ridicate cu forţa de muncă, dar şi variaţiile de curs valutar.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10
Recommended Posts