Jump to content

Cele mai importante evenimente gălăţene ale anului 2008


dcp100168

Recommended Posts

TOP 5 evenimente 2008

Anul 2008 a fost marcat in judetul Galati, de demararea programului ISPA pentru infrastructura, convulsiile sociale generate de criza economica la combinatul siderurgic ArcelorMittal, reorientarea productiei la Santierul Naval Damen, repatrierea Batalionului 300 Infanterie din Afganistan, cu un bilant tragic, doi morti si sapte raniti, si participarea in premiera nationala a echipei de volei feminin CSU Metal in Liga Campionilor.

* * * Cel mai mare program ISPA din tara pentru apa si canalizare Administratia municipiului Galati a inceput in luna iulie lucrarile de reabilitare a sistemului de apa si canalizare din municipiul Galati, prin programul ISPA, cel mai mare proiect ca valoare, circa 42 de milioane de euro, din Romania. Primele strazi pe care se desfasoara lucrarile de reabilitare a sistemului de apa si canalizare sunt Bucurestii noi si Traian, unde vechimea conductelor de canalizare este de peste o suta de ani. Pentru municipiul Galati, programul ISPA are doua componente, una privind construirea unei statii de epurare a apelor uzate, iar cea de-a doua, privind reabilitarea retelelor de apa si canalizare. Lucrarile vor consta in instalarea a 75 de kilometri de conducte noi de apa potabila, extinderea cu 11 kilometri a retelei de apa, pozarea a 20 de kilometri de retele noi de canalizare si extinderea sistemului cu inca 14 kilometri. In total, valoarea acestor lucrari este de 42,26 milioane de euro, dintre care Uniunea Europeana suporta suma de 13,3 milioane de euro, Consiliul Local Galati (in baza unui credit obtinut cu garantii guvernamentale) 13,4 milioane de euro, iar de la bugetul de stat se aloca 15,4 milioane de euro. Durata contractului este de 23 de luni, data limita de finalizare fiind decembrie 2009.

* * * Salarii ,,inghetate' la ArcelorMittal Criza de pe piata mondiala a otelului a facut ca pentru prima data in activitatea combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati, un contract colectiv de munca(CCM) sa fie prelungit in aceeasi termeni si pentru anul urmator, salariile fiind inghetate. Astfel, administratia siderurgicului galatean si cele patru sindicate reprezentative de pe platforma siderurgica, Federatia Sindicala a Siderurgistilor Metarom, Sindicatul Solidaritatea, Forum si UTSL au convenit la sfarsitul lunii noiembrie prelungirea CCM din 2008 si pentru anul 2009. Aceasta solutie presupune ca angajatii combinatului nu vor primi salarii mai mari in 2009, dar ca, in cazul in care se vor face concedieri, cauzate de criza economica, fostii salariati vor beneficia, conform CCM, de plati compensatorii din partea companiei, functie de vechimea fiecaruia la locul de munca.Sindicatele au cerut initial o crestere salariala de 32%, in care sa fie inclusa si indexarea cu rata inflatiei, precum si o renegociere trimestriala, in functie de performantele companiei, dar in cele din urma au renuntat la revendicari. Combinatul ArcelorMittal Galati lucreaza, din luna noiembrie, cu unele sectii inchise, insa administratia a dat asigurari ca angajatii nu au motive sa se teama pentru locurile lor de munca. Cu toate acestea, patronatul a lansat in decembrie o schema de plecari voluntare, valabila pana la 31 martie 2009, autodisponibilizatii urmand sa primeasca o suma fixa, cuprinsa intre 10.000 si 25.000 de lei, in functie de vechime si de salariul pe care il au in momentul plecarii si o indemnizatie lunara pentru o perioada de pana la doi ani, care este egala cu valoarea ultimului salariu net incasat de la societate. La ora actuala, in combinat sunt peste 13.700 de angajati, de la privatizare fiind disponibilizati peste 13.000 de salariati, in cele opt valuri de plecari voluntare.

* * * Santierul Naval Damen va construi nave militare Directorul de vanzari pentru Europa al Grupului Damen, Roel Van Eijle, a anuntat, in luna iulie, la Galati, ca Santierul Naval Damen din localitate isi va orienta productia bazata pe nave de transport port-container spre nave mai complexe, nave de coasta si militare, cu o valoare mult mai mare pe piata. De altfel, santierul galatean a lansat deja in 2007 o nava speciala pentru paza de coasta suedeza, iar in august 2008 o a doua nava de acest tip. Tot in luna august a inceput constructia a doua nave de patrulare destinate Marinei Regale Olandeze. Reorientarea productiei a dus si la inlocuirea, in luna decembrie, a directorului general Gelu Stan cu directorul executiv de operatiuni din santier, Kees de Ruiter. Santierul naval are 3.150 de angajati, dar pe langa ei sunt si subcontractorii locali care mai au 2.000-2.200 de salariati. Comenzile de nave sunt asigurate pana in anul 2011, iar numai anul acesta au fost lansate la apa 24 de nave. Cifra de afaceri pentru anul 2008 va fi de 75 de milioane de euro, mai mare cu patru milioane fata de anul trecut. * * * Tribut de sange pe campurile de lupta din Afganistan Batalionul 300 Infanterie Mecanizata "Sfantul Andrei" a fost repatriat, in luna august, dupa ce a actionat, in perioada ianuarie-iulie 2008, in cadrul Fortei de Securitate si Asistenta din Afganistan (ISAF), in provincia Zabul, sub controlul operational al Comandamentului Regional de Sud. Pe timpul ultimei misiuni din Afganistan, unitatea galateana a platit un greu tribut de sange, inregistrand doi morti si sapte raniti.

* * * Pe 12 martie, trei militari, caporalii Gheorghe Vasluianu si Gheorghe Hamza, de 39 si, respectiv, 28 de ani, si plutonierul Sbughea Constantin Mihai, de 34 ani, au fost raniti, in apropiere de Kandahar, intr-o misiune de patrulare pe autostrada Qalat-Kandahar, dupa ce transportorul amfibiu blindat in care se aflau a trecut tot peste un dispozitiv exploziv. Pe 20 martie, fruntasul Ionut Cosmin Sandu, de 29 de ani, a fost ucis, dupa ce autovehiculul militar in care se afla impreuna cu alti trei camarazi a trecut peste o mina improvizata, in timpul unei misiuni de patrulare in provincia Zabul, la nord de Qalat. In explozie a mai fost ranit, la piciorul stang, caporalul Silviu Atanasiu, de 26 de ani, care a fost evacuat de urgenta la spitalul din baza Langman. Pe 13 iunie, o patrula, formata din patru transportoare amfibii blindate, a fost atacata de forte insurgente cu armament usor si aruncatoare de grenade, la aproximativ 50 de kilometri de Qalat, fiind lovite doua transportoare. In urma atacului, fruntasul Claudiu Marius Covrig, de 29 de ani, din Galati, aflat in primul dintre transportoare, a fost ucis, iar sublocotenentul Marius Vasile Apostol, de 24 de ani, din Galati, sergentul major Daniel Dumitru Drugan, de 26 de ani, din Galati si caporalul Marius Barbu, de 30 de ani, din Focsani, au fost raniti. In cadrul ISAF militarii galateni au avut misiunea de a interzice miscarile insurgente, de a securiza zonele si rutele cheie din provincia Zabul si de a asigura implementarea de catre reprezentantii guvernului afgan a programelor de reconstructie si dezvoltare la nivelul acestei provincii.

* * * Premiera nationala in voleiul feminin Campioana si detinatoarea Cupei Romaniei, CSU Metal Galati, s-a calificat pentru prima data in istoria voleiului feminin romanesc in Liga Campionilor. Echipa galateana se lupta pentru accederea in Final Four-ul Ligii Campionilor cu Vakifbank Istanbul, Turcia, Foddapredetti Bergamo, Italia si Fakro Muszyna, Polonia. Formatia dunareana este antrenata de sarbul Zoran Terzic, care este si antrenorul nationalei Serbiei, medaliata cu bronz la ultimele mondiale si are in componenta printre altele doua sarboaice, o croata, o belgianca, o bulgaroaica si o brazilianca. Meciurile de acasa ale formatiei de la Dunare, din grupele Ligii Campionilor, se desfasoara pe parcursul lunilor noiembrie si decembrie, in Sala Giulesti din Bucuresti, pentru ca Galatiul nu are nicio sala de sport care sa corespunda normelor europene

http://www.rompres.ro/

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.