Jump to content

Indemnizaţia pentru mame - limitată sau nu?


dcp100168

Recommended Posts

Unul din trei taţi din Galaţi a ales să fie „mămică“

Peste 1.400 de bărbaţi şi-au luat concediu de paternitate ca să-şi crească bebeluşii beneficiind de o indemnizaţie lunară de 600 de lei. Mihai Popa (40 de ani) este de profesie agent de pază şi protecţie, însă pentru doi ani de zile se va ocupa doar de fiica sa, Luana, în vârstă de trei luni.

O treime din cele 5.000 de persoane din judeţul Galaţi, aflate în concediu pentru creşterea copilului, sunt bărbaţi. „Avem în evidenţele noastre 1.400 de tătici din întregul judeţ care au renunţat temporar la serviciu şi sunt în concediu pentru îngrijirea copilului”, a precizat directorul Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială Galaţi, Olimpia Ralea.

„Soţia câştigă mai bine“

Unul dintre cei care-şi iau în serios rolul de „mamă” este Mihai Popa, din Galaţi. El este tatăl Luanei, o fetiţă în vârstă de trei luni. „Soţia mea câştiga cu aproape 500 de lei mai mult decât mine, aşa că decizia noastră a fost una justificată. Oricum, cineva trebuia să rămână acasă cu bebeluşul”, spune Mihai, care înainte de a deveni „mămică” a lucrat ca agent de pază în sistemul bancar şi câştiga aproximativ 1.300 de lei pe lună. „Înainte, protejam oameni maturi, acum o protejez şi o cresc pe fiica mea, Luana”, spune proaspătul tată cu mândrie.

„Am învăţat de pe internet”

Pentru a face faţă noii meserii, Mihai Popa a făcut şi un curs de pregătire, de care însă nu a fost foarte mulţumit. „Nu a fost un curs foarte explicit. Am învăţat mai multe de pe internet şi de la mama mea, care a crescut trei copii, pe mine şi surorile mele”, spune bărbatul în timp ce schimbă un scutec. „Muncă grea, dar te obişnuieşti! Merită”, râde el. Din experienţa acumulată până în prezent, bărbatul spune că cel mai greu i-a fost să îşi intre în acelaşi ritm cu bebeluşul. „A trebuit să învăţ când să-i dau să mănânce, când să o las să doarmă, când să o trezesc ca să mănânce iar, ca apoi să doarmă bine noaptea, să mânuiesc biberonul, baveţica, scutecele... E primul nostru copil, ce să facem?”, mai povesteşte Mihai.

Bărbaţii care vor să renunţe la serviciu pentru un concediu de paternitate primesc lunar de la stat o indemnizaţie de 600 de lei. Pentru a beneficia de această sumă, unul dintre părinţi trebuie să fi realizat venituri impozabile cu un an înaintea naşterii copilului. Spre deosebire de mame, taţii au un avantaj în plus. Ei pot beneficia de un concediu suplimentar, plătit de angajator, precum şi de 10 zile lucrătoare care se adaugă la concediul paternal, dacă urmează un curs la care învaţă despre îngrijirea copilului.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/unul ... amica.html

Link to comment
Share on other sites

Concediul parental încurajează familia

La creşterea urmaşilor, egalitate între soţi

Legislaţia din ţara noastră vorbeşte despre egalitatea de şanse, la muncă, la odihnă, la plată, dar şi la creşterea urmaşilor în familie. Concret, Ordonanţa de Urgenţă nr. 148 din 3 noiembrie 2005 dă şansa ambilor părinţi să se ocupe de creşterea pruncilor. Indiferent că mama sau tata solicită concediul de creştere a copilului, durata lui este aceeaşi ‑ de doi ani pentru copilul sănătos şi de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap. În cel din urmă caz, părintele primeşte şi indemnizaţia lunară aferentă. De aceleaşi drepturi se bucură şi părinţii adoptivi, tutorii şi asistenţii maternali. Condiţia este însă ca solicitantul să fi lucrat în ultimele 12 luni şi să fi realizat venituri profesionale, plus plata impozitului pe venit în anul anterior datei naşterii copilului.

În 2007, potrivit unul studiu al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, erau în plată pentru creşterea copilului 189.000 de părinţi din care 6000 în judeţul Galaţi. La nivel naţional, 41.226 erau bărbaţi, iar la noi ‑1400.

Important

Nu numai părinţii naturali pot cere concediu de creştere a copilului. Beneficiază de prevederile O.G. 148 din 2005 şi persoanele care s‑au aflat în una sau mai multe situaţii similare: şi‑au însoţit soţul (sau soţia) trimis în misiune permanentă în străinătate; au beneficiat de îndemnizaţie de şomaj sau de concedii şi îndemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Nu sunt probleme nici cu cei care au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi alte forme de asigurări sociale; au beneficiat de îndemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de doi ani, respectiv, până la trei ani în cazul copilului cu handicap; au beneficiat de pensii de invaliditate sau au stat în concediu fără plată pentru a urma cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului (sau la care acesta şi‑a dat acordul, organizate în condiţiile legii). Au şanse la un concediul parental şi cei care au lucrat în străinătate, cu contract individual de muncă pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state; solicitantul care se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii. Prevederile sunt valabile şi pentru proaspeţii licenţiaţi aflaţi în primele 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj.

După primele trei naşteri (sau adopţii) părintele are dreptul o singură dată la un concediu de îngrijire a copilului de numai trei luni pentru mamă (sau tată), însă fără plata îndemnizaţiei.

Îndemnizaţia

Cuantumul îndemnizaţiei pentru creşterea copilului este de 600 lei pe lună. În cazul în care părintele se reîntoarce la serviciu înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului (sau de trei ani în cazul copilului cu handicap), el primeşte un stimulent de 100 lei pe lună. Perioada concediului pentru creşterea copilului constituie vechime în muncă şi contează la stabilirea drepturilor de asigurări sociale şi vechime la pensie. Pe durata concediului parental, mama sau tatăl beneficiar nu pot fi concediaţi de angajator. Legea nr.202 din 2002 privind egalitatea de şanse prevede că, la încetarea concediului de creştere a copilului, angajatorul are obligaţia de a asigura salariatului acelaşi loc de muncă sau un altul echivalent, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul salariatul în timpul absenţei.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=27407

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Indemnizatia pentru mame - 85%, de la 1 ianuarie

Indemnizatia pentru mame va fi, incepand cu 1 ianuarie 2009, de 85% din media veniturilor nete medii lunare obtinute in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, potrivit normelor aprobate miercuri de Guvern. Mamele pot opta pentru suma care se acorda in prezent, de 600 RON, in cazul in care cuantumul de 85% din venituri este mai mic. Indemnizatia se acorda timp de doi ani de la nastere sau trei ani, in cazul unui copil cu handicap. In cazul in care o mama a revenit la munca dupa nasterea copilului, poate oricand sa solicite intreruperea muncii si acordarea unei indemnizatii maternale in suma de 85% din veniturile realizate inainte de nasterea copilului.

Tot miercuri, Guvernul Tariceanu a indexat alocatiile de stat pentru copii, cu 4,8%, incepand cu ianuarie 2009. De asemenea, au fost indexate venitul minim garantat si indemnizatia pentru persoanele cu handicap (8%).

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Marian Sarbu: Guvernul decide luni varianta de limitare a indemnizatiilor pentru mame

Guvernul va decide luni forma finala de limitare a indemnizatiilor acordate mamelor in primii doi ani de crestere a copiiilor, una dintre variante fiind acordarea banilor prin repartizarea pe grupe, in functie de veniturile obtinute de mame, a declarat, pentru NewsIn, noul ministru al Muncii, Marian Sarbu. Ministrul declara saptamana trecuta ca nu sunt prevazute termene clare in ce priveste majorarile, subliniind ca "ar fi o ipocrizie" sa anunte inainte de adoptarea noului buget ca "de la 1 ianuarie mamele pot beneficia de majorarea la 85% din venituri a indemnizatiei de crestere a copilului". Spre deosebire de varianta propusa de guvernul Tariceanu, care nu impunea un plafon maxim pentru astfel de indemnizatii, noua formula ar putea limita suma de bani primita pentru cresterea copilului la maximum trei salarii medii pe economie. In octombrie, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.795 lei, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Ministrul invoca o mama cu supersalariu pentru a se mai gandi la indemnizatia de 85%

O mama cu un venit de 4 miliarde de lei pe an l-a facut pe noul ministru al Muncii, Marian Sarbu, sa declare ca Legea privind indemnizatiile acordate mamelor pentru ingrijirea copilului pana la doi ani ar trebui regandita, anunta Gandul. „Este vorba de o femeie care a venit la sediul nostru din Dambovita sa se intereseze de actele pe care ar trebui sa le depuna pentru obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Functionara a ramas consternata cand a vazut o adeverinta de venit de 4 miliarde de lei. Femeia era notar, profesie care poate sa-ti permita sa ajungi la un asemenea venit”, spune Adrian Toader, presedintele Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale.

Vi se pare normală plafonarea acestor indemnizaţii (situaţie existentă şi în momentul de faţă)?

Link to comment
Share on other sites

Nu, binenteles ca nu...

Oricum, la struto-camila care ne conduce (PSD-PDL), nu se pune problema daca e normal sau nu, moralitate etc. E doar faptul ca au promis toate minunile pamantului si acum a venit ziua platii. Si n-au de unde, zic ei. Cunoasteti - greaua mostenire etc., iar acum a venit cum nu se poate mai bine CRIZA.

Nu vor reusi decat sa promoveze nasterile in randul unor familii pentru care alocatia asta de 600 de lei e singura sursa de venit, parerea mea.

Link to comment
Share on other sites

Indemnizatia pentru mame, 85% din venituri, dar nu mai mult de 3 salarii medii

Indemnizatia pentru mame va fi de 85% din veniturile nete realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de echivalentul a trei salarii medii brute pe economie, a decis marti Cabinetul Emil Boc, in sedinta saptamanala. Potrivit acestei modificari, mamele nu vor putea primi, de la 1 ianuarie, o indemnizatie mai mare de 4.000 de lei. "Legea pe care am promovat-o este una dintre cele mai avansate, una dintre cele mai generoase din sistemul european", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern. "Persoanele care au salarii mai mari si contribuie cu o suma mai mare la buget isi vor gasi materializata aceasta contributie la pensie", a continuat el, adaugand ca "indemnizatia platita de la bugetul public e efectul solidaritatii (...) in vremuri dificile, grele". Prin plafonarea indemnizatiei, se va realiza o economie la bugetul de stat de circa 150 milioane euro.

Link to comment
Share on other sites

Nu, sigur ca nu sunt de acord. E o mare porcarie, care dateaza de pe vremea guvernului Nastase, cu acelasi ministru Sirbu, si care a fost repusa acum pe tapet, profitandu-se de povestea asta cu criza. Pe de alta parte, criza sau nu, cred ca oricum ar fi revenit la ea. M-a revoltat la vremea respectiva, asa cum ma revolta si acum, desi nu fac parte dintre femeile cu venituri prea mari.

Toate cele bune pentru 2009 si

Doamne ajuta!

Link to comment
Share on other sites

Pentru mame

600 de lei sau 85 la sută din salariu

* Indemnizaţia nu poate depăşi 4.000 de lei * Beneficiarele trebuie să facă cerere

E lege – începând cu această lună, indemnizaţia pentru creşterea copilului pe care o primesc, lunar, mamele aflate în concediu post natal va avea cuantum fix de 600 de lei sau va echivala, la cerere, cu 85 la sută din media veniturilor nete ale mamei pe ultimele 12 luni de dinainte de naştere. În acest ultim caz, indemnizaţia, nu trebuie să se depăşească valoarea de 4000 de lei. În plus, pentru calculul la cerere, mamele trebuie să transmită către Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi, personal sau prin poştă, solicitarea, însoţită de documente justificative. Până la finalizarea calculului solicitat, indemnizaţia se va acordă în cuantumul fix de 600 de lei, urmând ca eventuala diferenţa să fie returnată mamelor, ulterior, începând cu drepturile pe luna ianuarie.

Mamele care primesc indemnizaţie potrivit legii vechi pot cere recalcularea acestui venit, până la data de 30 iunie 2009. Tot până la acest termen limită pot lua legătura cu Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi şi mamele ale căror cereri privind acordarea indemnizaţiei nu au fost, încă, soluţionate.

Persoanele interesate se pot adresa direct Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, la sediul din str. Regimetul 11Siret nr. 46A sau la telefon 0236/411405, int. 1104, zilnic între orele 09‑10.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29195

Link to comment
Share on other sites

Mamele vor avea 85% din venit, dar nu mai mult de trei salarii medii.

Executivul a hotarat ca indemnizatiile mamelor sa fie cuprinse intre 600 si 4.000 de lei. Pana acum, o mama lua cel mult 800 de lei pe luna. Peste 180.000 de mame din Romania au asteptat cu sufletul la gura decizia Executivului privind indemnizatiile pentru cresterea copilului. Guvernul a decis ca de la 1 ianuarie 2009 acestea pot fi de 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni de munca, dar nu pot depasi suma de 4.000 de lei.

Adica echivalentul a trei salarii medii nete pe economie. In luna octombrie, castigul salarial mediu nominal brut anuntat de Institutul National de Statistica a fost de 1.795 de lei, iar cel net s-a ridicat la 1.327 de lei. "Nivelul indemnizatiei nu poate fi insa mai mic de 600 de lei", a precizat premierul Emil Boc. Potrivit fostului ministru al Muncii, Mariana Campeanu, in 2008, s-au platit indemnizatii in valoare de peste 1,3 miliarde de lei. "Daca ar fi functionat majorarea de 85% fara plafon, suma alocata acestui ajutor ar fi crescut la 2,1 miliarde de lei", a spus Campeanu.

Principiul solidaritatii adoptat de Executiv dezavantajeaza mamele care castiga peste 4.800 de lei net pe luna. Mariana Golescu din Bucuresti, mama unei fetite de sase luni, ne-a declarat ca ar fi preferat ca Guvernul sa-i dea 85% din venituri timp de sase luni, fara nici un plafon, asa cum se procedeaza in majoritatea statelor din UE.

"Eu castigam inainte de nastere 24.000 de lei pe luna. Acum ar urma sa primesc 4.000 de lei de la 1 ianuarie. Daca s-ar fi aplicat proportia de 85%, as fi primit in jur de 20.000 de lei", a spus mama. Totodata, premierul Boc a anuntat ca "nimeni nu mai poate beneficia si de pensie si de salariu de la stat".

Sursa: newsreport.ro

Link to comment
Share on other sites

Daca as trai intr-o tara normala, mi-ar fi foarte usor sa vorbesc ca "aceasta lege e impotriva intelectualelor" sau ca "aceasta lege ii pedepseste tocmai pe cei care au reusit in viata", etc. Dar in aceasta tara in care valoarea e echivalenta cu tupeul, altceva este la mijloc. Nu numai mamele cu salarii mari, ci in general toti oamenii cu salarii mai mari decat media trebuie sa plateasca preturi mai mari; lor li se baga mana in buzunar de catre toti cei din jur, de la membrii familiei pana la cunostintele care afla ca ai primit o marire de salariu si abia asteapta sa abuzeze de tine. Astfel, contrar aparentelor, oamenii cu salarii mai mari sunt mai pedepsiti decat cei cu salarii mici.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Doar o mămică va primi, deocamdată, 4.000 de lei

Doar 155 de dosare de recalculare a indemnizaţiei s-au depus la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale. În schimb, zilnic aproximativ 20 de persoane se interesează de modalitatea în care-şi pot depune actele pentru recalcularea indemnizaţiei. Până la acest moment, din informaţiile furnizate de această instituţie dar şi de la Direcţia de Muncă, am aflat că dintre cele 155 de dosare înregistrate până ieri, doar într-un singur caz se vor acorda 4.000 de lei, în alte zece se dau câte aproximativ 3.000 de lei, iar diferenţa până la 155 este sub 3.000 de lei. Cert este că sunt şi sume foarte mari, dar există şi recalculări care le aduc mămicilor sume foarte mici, de doar 58 de lei. În Galaţi, la acest moment sunt înregistrate 4.700 se persoane care primesc indemnizaţii pentru creşterea copilului şi în jur de 600 care s-au înscris pentru stimulente, adică primesc mai puţini bani din partea statului, dar au posibilitatea de a-şi păstra şi serviciul.

Indemnizaţiile, la stadiul de informare

La Agenţia de Plăţi din Galaţi există trei persoane care zilnic oferă consultanţă pe acest subiect - recalcularea indemnizaţiilor. Asta se întâmplă în condiţiile în care de la 1 ianuarie au intrat în vigoare noile norme prin care părinţi pot opta să primească din partea statului fie 600 de lei, în condiţiile în care veniturile lor nu depăşesc această sumă, fie 85% din ceea ce câştigă net, dar nu mai mult de 4.000 de lei. Actele în vederea recalculării se pot depune şi prin poştă, dar recomandabil este ca fiecare să meargă la Agenţia de Plăţi, în special pentru informaţii. Important de ştiut este faptul că dosarele vechi, ce au nevoie doar de recalcularea indemnizaţiilor, se depun la Agenţie, în vreme ce mămicile care abia au născut îşi vor depune dosarele la Primărie. De asemenea, trebuie ştiut că recalculările se pot depune până pe 30 iunie, cu precizarea că banii, indiferent când vor depune dosarele, părinţii îi vor primi retroactiv, începând cu 1 ianuarie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

Pentru a face faţă noii meserii, Mihai Popa a făcut şi un curs de pregătire, de care însă nu a fost foarte mulţumit. „Nu a fost un curs foarte explicit.''

Exista in Galati cursuri NUMAI pentru ingrijirea copilului?Eu inca nu am cunostinta de asa ceva,daca cineva stie,ma poate directiona?

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Recalcularea indemnizaţiilor

Indemnizaţiile care au fost recalculate au început să fie plătite încă din luna martie. În această perioadă se primesc maxim trei cereri pe zi, grosul înregistrându-se în luna ianuarie. Reamintim că aceste cereri de recalculare se pot depune până pe 30 iunie şi, potrivit directorului Direcţiei de Muncă, Niculina Olimpia Ralea, deocamdată indemnizaţiile recalculate reprezintă doar 10% din totalul celor de 4.000 care se află în plată. De la debutul acestui an s-au primit peste 700 de dosare pentru modificarea plăţilor în ceea ce-i priveşte pe cei care au venituri mari şi în jur de 400 sunt cei care primesc indemnizaţii mai mari de 600 de lei. Dintre aceştia doar cinci s-au ales cu suma maximă prevăzută de lege - 4.000 de lei. Alţi trei părinţi vor lua sume între 3.500 lei şi 3.900 de lei, doi vor încasa între 3.000 de lei şi 3.500 de lei, şapte vor primi sume cuprinse între 2.500 lei şi 3.000 de lei, 18 vor lua între 2.000 lei şi 2.500 de lei, alţi 37 se vor alege cu sume recalculate în valoare de 1.500 de lei şi 2.000 de lei, 132 de părinţi vor primi între 1.000 de lei şi 1.500 de lei, în vreme ce 238 vor încasa sume cuprinse între 600 de lei şi 1.000 de lei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

Dintre aceştia doar cinci s-au ales cu suma maximă prevăzută de lege - 4.000 de leiSUPERMAME, fara ganduri ascunse dar pe de o parte calitatea de mama, ne face sa le stimam si curiozitatea ... sa dorim sa le cunoastem, dar... prea multa curiozitate strica, :?:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Indemnizaţii pentru toate mămicile

* Mamele de gemeni, tripleţi şi multipleţi vor primi pentru fiecare copil născut câte 600 de lei. Mai mult decât atât, statul a decis ca, pe lângă studente, şi elevele de liceu să primească indemnizaţii de creştere a micuţilor cu vârste până în doi ani.

Pentru că atât Legea 239, cât şi 240 au apărut deja în Monitorul Oficial, vorbim despre acte normative care au intrat în vigoare. Directorul coordonator al Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, ne-a făcut cunoscut faptul că se mai aşteaptă doar apariţia normelor metodologice pentru ca cele două legi să înceapă să-şi producă efectele. "Mamele trebuie să ştie că, imediat ce apar normele, indemnizaţiile le vor fi calculate şi acordate retroactiv, începând cu data de 15 iunie. Potrivit situaţiei pe care o avem, la acest moment vorbim de 25 de mame care au născut gemeni şi care beneficiază de Legea 239. Am primit foarte multe telefoane de la mămici care au înţeles că li se dublează indemnizaţia. Trebuie înţeles că vorbim despre o majorare a cuantumului cu 600 de lei pentru fiecare copil născut şi nu despre o dublare a cuantumului indemnizaţiei", ne-a declarat directorul AJPS Galaţi, Niculina Olimpia Ralea.

Exemple de indemnizaţii simple şi "recalculate"

Şeful AJPS Galaţi ne-a exemplificat ce înseamnă această majorare atât în cazul mămicilor care nu au câştiguri mari, cât şi în cazul celor care au solicitat recalcularea indemnizaţiilor în raport cu veniturile pe care le au. Ralea ne-a spus că mama care a primit 600 de lei şi nu a solicitat recalcularea indemnizaţiei va încasa câte 600 de lei pentru fiecare copil născut, plus alocaţiile de stat de câte 200 de lei. Practic, dacă vorbim de gemeni, indemnizaţia va fi de 1.200 de lei, la care se adaugă suma de 400 de lei lunar, cu titlu de alocaţie de stat. Cea care a solicitat recalcularea indemnizaţiei în raport cu veniturile pe care le-a realizat şi care primea de la stat suma de 1.500 de lei, spre exemplu, i se vor adăuga 600 de lei, deci va avea, potrivit Legii 239, 2.100 de lei plus alocaţiile de stat ale celor doi micuţi.

25 de mame de gemeni

După cum se ştie, fiecare părinte primea pentru copilul cu vârsta până în doi ani suma de 600 de lei. Aceasta era una fixă, indiferent dacă femeia avea gemeni, tripleţi sau multipleţi. Imediat a venit o reglementare care spunea ca părinţii care au câştiguri mari să primească 85% din veniturile realizate, iar acum a venit rândul celor care se îngrijesc de gemeni, tripleţi sau multipleţi. Potrivit declaraţiilor lui Ralea, în Galaţi există 25 de cazuri în care mamele de gemeni vor lua bani în plus. Şeful AJPS Galaţi ne-a confirmat faptul că în rândul acestora se înscriu şi mamele care au avut dosarele la recalculare. Din evidenţele Agenţiei a reieşit că la acest moment există 936 de astfel de cazuri, în care mămicile cu venituri mari câştigă indemnizaţii pe măsură. La Galaţi există doar un caz în care se încasează suma maximă de 4.000 de lei.

Elevele de liceu vor putea lua indemnizaţie

Tot şeful Agenţiei a mai afirmat că, potrivit Legii 240, publicată în Monitorul Oficial, se măreşte plaja celor care vor încasa indemnizaţie de creştere a copilului. Aici intră atât liceenele, cât şi studentele care "urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale", se arată în actul normativ. Până acum indemnizaţia era încasată doar de studentele care năşteau înainte de licenţă. Ralea ne-a declarat că şi în acest caz normele metodologice sunt în lucru. Ambele acte normative au apărut în Monitorul Oficial şi vin în completarea Ordonanţei pentru susţinerea familiei.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Tot mai mulţi gălăţeni aleg să fie “mămici”

Vremurile în care doar mămicile aveau grijă de bebeluşi nu mai sunt la modă. Aproape o mie de bărbaţi se află în prezent în concediu de paternitate ca să-şi îngrijească bebeluşii. Pentru creşterea şi educaţia celor mici, ei beneficiază de o indemnizaţie lunară de 600 de lei, la care se adaugă alocaţia de 200 de lei.

Din cele 3.856 persoane aflate în evidenţa Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Galaţi, 820 sunt bărbaţi care au renunţat temporar la serviciu şi sunt în concediu pentru îngrijirea copilului. “Cei mai mulţi aleg această variantă din cauză că soţiile lor nu pot beneficia de indemnizaţie pentru că nu au un loc de muncă”, a declarat Olimpia Ralea, directorul DMPS Galaţi.

Bărbaţii care vor să renunţe la serviciu pentru un concediu de paternitate primesc lunar de la stat o indemnizaţie de 600 de lei sau 85 % din salariu. Pentru a beneficia de această sumă, unul dintre părinţi trebuie să fi realizat venituri impozabile cu un an înaintea naşterii copilului.

Taţii au un şi un avantaj în plus dacă urmează un curs despre îngrijirea copilului. Ei pot beneficia de un concediu suplimentar, plătit de angajator, precum şi de 10 zile lucrătoare care se adaugă la concediul paternal. În plus, cei care aleg să se întoarcă mai devreme la muncă primesc un stimulent de 100 de lei pe lună.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... amici.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Indemnizaţia pentru creşterea copilului - doar un an?

Perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului ar putea fi modificata, dar cuantumul va ramane neschimbat, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botis, citat de Mediafax.

Ministrul Muncii a spus ca sunt mai multe variante de modificare a reglementarilor privind indemnizatia pentru cresterea copilului. Una dintre variantele luate in calcul se refera la injumatatirea perioadei de acordare a indemnizatiei, de la doi la un an, potrivit unor surse.

Premierul Emil Boc spunea in 20 septembrie, ca Guvernul intentioneaza sa regandeasca indemnizatia de crestere a copilului, reducand "generozitatea" unor astfel de plati.

Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei. Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8050625-mamele-putea-primi-indemnizatia-pentru-cresterea-copilului-doar-ministrul-botis.htm

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Durata concediului maternal rămâne doi ani

Liderii Coaliţiei au hotărât, duminică seară, ca durata concediului maternal să nu scadă sub 24 de luni, însă discuţiile vor continua şi luni dimineaţă, pe marginea valorii plafonului maximal al indemnizaţiei. Surse oficiale au declarat, pentru AGERPRES, la finalul şedinţei Coaliţiei, că discuţiile privind variantele care vor fi discutate luni dimineaţă prevăd ca plafonul minimal al indemnizaţiei pentru mame să nu scadă sub 600 de lei.

Discuţiile vor continua, însă, în cazul plafonului maximal al indemnizaţiei. "În cazul plafonului maximal rămâne ca mâine (luni - n.r.) dimineaţă Coaliţia să decidă, pentru că ministrul Muncii a venit cu calculele proprii, noi cu altele şi urmează ca mâine dimineaţă să se mai verifice calculele, să se mai analizeze şi să se ia o decizie", au precizat surse oficiale.

Surse participante la discuţia coaliţiei de duminică seară au mai declarat că s-a discutat şi despre "Taxa de solidaritate" pe averile mari ca fiind o posibilă sursă financiară pentru indemnizaţia mamelor.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/41243-Liderii-Coalitiei-au-decis-ca-durata-concediului-maternal-sa-ramana-la-doi-ani.html

Link to comment
Share on other sites

Perioada indemnizaţiei pentru copii va fi redusă la un an, suma rămâne aceeaşi

Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali, a anunţat, luni seara, premierul Emil Boc.

Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei.

Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă de 500 lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit.

Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani.

Modificările au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

Link to comment
Share on other sites

Două opţiuni pentru viitoarele mame

Emil Boc a anuntat miercuri seara ca Executivul a adoptat miercuri ordonanta privind indemnizatia pentru mame. Principalele prevederi:

1. Pentru beneficiarii in plata a indemnizatiei, situatia actuala ramane neschimbata

2. Din 2011, sint doua optiuni pentru parinti:

A - fie un an de indemnizatie cu plafon maxim de 3.400 lei;

B - fie doi ani cu plafon maxim de 1.200 lei

In toate situatiile, plafonul minim este de 600 lei.

Parintii trebuie sa aleaga de la inceput pe ce varianta merg.

Persoanele care opteaza pentru varianta A, vor primi un stimulent lunar de 500 de lei in cazul in care se intorc pana intr-un an la munca. Daca au optat pentru aceasta varianta si se intorc mai tarziu de un an la munca, nu vor mai primi stimulentul.

Persoanele care opteaza pentru varianta B nu vor primi stimulent de 500 de lei in cazul in care vor dori sa se intoarca la munca mai devreme.

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Bani în plus pentru întoarcerea la muncă mai repede

Potrivit informaţiilor care ne-au fost furnizate de către directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale Galaţi, Olimpia Niculina Ralea, de la 1 ianuarie şi până la ora actuală au fost depuse la sediul instituţiei 983 de dosare care vizau acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului. Din cele 983 de dosare, cele mai multe, şi anume 669, se refereau la acordarea indemnizaţiei de creştere pentru copiii născuţi până la data de 1 ianuarie 2011, în acest caz aplicându-se prevederile vechii legi, şi anume Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 48/2005, care prevedea că până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani indemnizaţia acordată lunar este cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei.

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul instituţiei, Olimpia Niculina Ralea, 314 dosare se referă la acordarea sprijinului material în cazul copiilor născuţi după 1 ianuarie, valoarea indemnizaţiei de creştere a copilului fiind stabilită şi acordată conform noii legi. „243 de beneficiari au optat pentru a primi lunar indemnizaţia de creştere a copilului timp de 2 ani de zile, valoarea lunară a indemnizaţiei fiind cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei, aici fiind vorba de copiii născuţi după 1 ianuarie. De asemenea, un număr de 57 de pesoane care au copii născuţi după data de 1 ianurarie au optat pentru a primi indemnizaţia de creştere a copilului timp de un an de zile, suma lunară primită fiind în acest caz cuprinsă între 600 şi 3.400 de lei”, ne-a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi.

Din cei 57 de beneficiari, un număr de 14 nu au stat în concediu de creştere a copilului un an de zile, reluîndu şi munca mai devreme, aceştia primind lunar un stimulent de 500 de lei până când copilul va primi vârsta de 2 ani. Stimulentul financiar de 500 de lei nu se acordă în cazul celor care optează să stea timp de 2 ani în concediu de creştere a copilului şi decid ulterior să se întoarcă mai repede la lucru.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 years later...

Indemnizația pentru mame, plafonată la 8.500 de lei

Guvernul Tudose a adoptat, în ședința de vineri, ordonanța de urgență care prevede plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei. Plafonul se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017.

Ordonanța de urgență care modifică OUG nr. 111/2010 privind indemnizația pentru creșterea copilului a fost adoptată. Plafonul se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017, atât pentru persoanele care au drepturile solicitate/stabilite anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili ca și până acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, cu menținerea cuantumului minim actual de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

Potrivit datelor Guvernului, la nivel național, din cei 160.807 beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizații care depășesc 9.000 lei. Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (în București), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Vâlcea), 74.000 lei (Constanța), cuantumuri de 50.000 lei - 60.000 lei putând fi regăsite în municipiul București și în județele Galați, Buzău, Dolj, Arad, Dâmbovița etc.

digi24.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.