Jump to content

Ce-a făcut municipalitatea în 2008


dcp100168

Recommended Posts

La Galaţi

Investiţiile aşteaptă dezgheţul

* În 2008, lucrările s-au desfăşurat în trei viteze: încet, încetişor şi pe loc * S-au cheltuit sume mai mici decât în 2007

În cadrul ultimei şedinţe din acest an a Comisiei de Dialog Social, primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a prezentat în faţa prefectului şi a reprezentanţilor celorlalte instituţii publice deconcentrate investiţiile realizate în acest an. Exprimată în cifre, valoarea investiţiilor pare mare, însă, comparată cu cea investită de municipalitate în 2007, nu mai este la fel de importantă.

Potrivit datelor prezentate recent de primarul Dumitru Nicolae, în anul care tocmai se încheie, Consiliul Local Galaţi a realizat investiţii în valoare de 104.765.000 lei, din care finanţarea locală reprezintă 92.198.000 lei, iar restul de 12.567.000 lei – alte surse. În procente, volumul de investiţii reprezintă 25,5 la sută din totalul bugetului pe acest an. Anul trecut însă, potrivit raportului primarului, pentru investiţii s-au folosit 29 la sută din totalul cheltuielilor.

Este drept, există şi aspecte pozitive, puţine, dar semnificative: lucrările desfăşurate prin programul ISPA, cel mai mare program din ţară – ca valoare – pe apă şi canalizare.

Socoteala din ianuarie nu se potriveşte cu cea din decembrie...

… concluzie ce ar putea fi trasă dacă observăm numărul de obiective programate, la începutul anului, a se realiza şi cel al investiţiilor realizate în decembrie. De pildă, în domeniul termoficării, municipalitatea a început în acest an modernizarea a 18 puncte termice, dar lucrările au fost finalizate la doar 12 dintre ele. În schimb, au fost înfiinţate alte două noi puncte termice. Totodată, raportul primăriei conţine informaţii privind finalizarea lucrărilor de termoficare de la blocurile A, B şi C, de pe strada Cezar, şi derularea lucrărilor la alte reţele termice aferente a opt puncte termice. Se mai derulează lucrări de specialitate la Piaţa de Gros, din Calea Prutului şi la Piaţa din Ţiglina I şi tot în lucru se află înlocuirea conductelor în tunele (7,5 km).

Eterna sintagmă „lucrări în derulare”

Dacă la începutul acestui an erau programate lucrări la sistemele de apă şi canalizare, dar şi repararea carosabilului şi a trotuarelor pentru 18 străzi, până acum, au fost finalizate 11 străzi. Prin programul ISPA – apă canal - sunt prevăzute lucrări de reabilitare a conductelor de apă şi/sau canalizare pe un număr de 143 de străzi. Început în ianuarie 2008, programul ISPA a „reabilitat” reţelele de apă pentru un număr de 19 străzi, reţelele de canalizare pentru doar două străzi (!) şi extinderea reţelei de canalizare pentru un număr de 18 străzi. De asemenea, s-a realizat 40 la sută din volumul de lucru de la staţia de epurare şi 80 la sută de la colectorul interceptor, se mai arată în raport.

Cât priveşte cealaltă componentă a proiectului ISPA (gestionarea gunoiului), până în prezent, s-au realizat lucrări la groapa de gunoi existentă, dar şi la cea nouă, precum şi la staţia de sortare şi compostare.

Cultură şi... sănătate!

În raportul primarului privind activitatea desfăşurată în 2007, se preciza că anul trecut „clădirea Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi s-a aflat în lucrări de consolidare şi modernizare, investiţie a cărei valoare se ridică la 2 milioane de euro. (…)”. Anul acesta însă, raportul prezentat de primar a inclus la „investiţii în cultură” unul şi acelaşi obiectiv - consolidarea şi modernizarea Teatrului Dramatic…

În schimb, în domeniul sănătăţii, s-au efectuat investiţii la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, unde a început reabilitarea reţelei de canalizare (aflată în prezent, în lucru), dar şi la Spitalul de urgenţe pentru copii „Sf. Ioan”, unde au fost reamenajate blocul alimentar şi spălătoria şi s-a supraînălţat corpul E de clădire.

Centre sociale şi blocuri în reparaţie

În domeniul social, Consiliul Local Galaţi a făcut investiţii în Centrul Medico-Social, la Centrul de urgenţă Traian nr.290, la Centrul Medico- Social Pechea şi la Baia Comunală.

Cât priveşte locuinţele, este o cu totul altă poveste. La finalul lui 2007, municipalitatea se lăuda cu finalizarea a 64 apartamente ANL, în Micro 17 şi în Cartierul “Dimitrie Cantemir”, distribuirea a 96 de noi repartiţii pentru blocurile ANL aflate în diferite stadii de execuţie şi cu alte 22 de repartiţii pentru persoanele evacuate din casele naţionalizate. Anul acesta obiectivele realizate în domeniul spaţiului locativ se referă la reparaţia şi finalizarea unor imobile: blocul A 4, de pe strada Traian, cele 12 locuinţe sociale (din care cinci locuinţe, cu două şi trei camere sunt aproape gata), blocul G 4 din Micro 19 şi etern consolidatul bloc C 20.

Şcoală, sport şi transport

În privinţa investiţiilor din învăţământ, anul trecut banii alocaţi de la bugetul de stat au fost folosiţi pentru 40 de unităţi şcolare. Anul acesta însă, 38 de unităţi şcolare erau trecute la investiţii începute şi neterminate. La care s-au adăugat alte trei (Grădiniţa nr.5, Campusul Şcolar al Colegiului Al. I. Cuza şi Grupul Şcolar Radu Negru). Din toate acestea, până în decembrie au fost finalizate lucrările la 11 unităţi şcolare. În domeniul zonelor verzi şi bazelor sportive, obiectivele sunt mai multe: zece locuri de joacă (finalizate), dintre care unul realizat cu sponsorizarea firmelor Metro şi Real. La Stadionul “Dunărea” a fost reabilitat sistemul de canalizări, iar pentru Patinoarul Artificial a fost achiziţionată o maşină de şlefuit gheaţa. În acest moment sunt în derulare amenajarea parcului din Micro 13 B (printr-un proiect european) şi amenajarea pistei pentru role, de pe Faleză.

În domeniul transportului local şi siguranţei circulaţiei, în acest an municipalitatea se laudă cu două noi intersecţii semaforizate (pe care şoferii le cunosc atât de bine, mai ales după lungimea cozilor de maşini formate): Coşbuc/Aurel Vlaicu şi Siderurgiştilor/Anghel Saligny. La „transporturi” se mai menţionează achiziţionarea a 30 de autobuze mari şi a zece troleibuze.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29068

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.