Jump to content

Recommended Posts

Posted

„Sper să-mi poarte noroc crucea de Bobotează”

Aproxmativ 2.000 de gălăţeni au ignorat frigul şi au venit pe faleza superioară pentru a participa la slujba de Bobotează, care a început în jurul orei 13.00, când Î.P.S. Casian Crăciun a ajuns la Galaţi, după ce a săvârşit slujba la Brăila. După terminarea ceremonialului religios, Arhiepiscopul Dunării de Jos a sfinţit cele 12 căzi cu apă şi a mers pe unul din pontoanele de la malul Dunării pentru a arunca crucea.

Deşi afară erau doar patru grade, 11 curajoşi au sărit în Dunărea rece sloi pentru a prinde crucea aruncată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, dr. Casian Crăciun. Norocosul este un tânăr de 27 de ani, şomer, care a sărit pentru prima dată în Dunăre, de Bobotează. „E foarte rece apa, dar am reuşit! Mă bucur că am prins crucea. Sper să-mi poarte noroc şi să-mi găsesc un loc de muncă, pentru că sunt şomer. Aş mai repeta experienţa asta şi anul viitor”, a spus Emilian Cristian Carp.

Printre cei 11 curajoşi s-a aflat şi Ion Netcu, gălăţeanul care sare în fiecare an în Dunăre, de Bobotează pentru a prinde crucea sfinţită. Chiar dacă medicii nu şi-au dat acordul pentru ca bărbatul de 63 de ani să înoate în apa care avea doar câteva grade, Ion Netcu s-a încăpăţânat şi a sărit anul acesta pentru a 24-a oară. ,,Chiar dacă nu am prins crucea, mă consider un norocos că am înotat după ea. Medicii mi-au spus că sunt prea bătrân să sar şi că e riscant, dar  nu i-am ascultat şi iată că Dumnezeu mi-a ajutat şi am reuşit să ies cu bine la mal. Sunt sigur că şi anul acesta voi fi păzit de boli, pentru că am sărutat crucea”, a spus Ion Netcu.

După ce gălăţenii au asistat la acest ceremonial şi-au luat apa sfinţită.

presagalati.ro

Posted

Ion Netcu, veteranul care înoată după crucea de Bobotează

Ion Netcu (63 de ani), fost marinar, s-a aliniat astăzi, pentru al 23-lea an consecutiv, la startul voinicilor care se aruncă în apele Dunării pentru a prinde crucea Bobotezei, sfidând toate analizele şi sfaturile medicilor

Ion Netcu este, pentru medici, un vârstnic hipertensiv, grad ridicat de infarct, mai ales la contactul cu frigul. Tocmai de aceea, bărbatul în vârstă de 63 de ani, fost marinar, nu a primit, ieri, avizul medicilor de a face parte din grupul săritorilor în apele Dunării, pentru a prinde crucea aruncată, conform tradiţiei, de arhiepiscopul Casian Crăciun.

Două cruci în palmares

La start, însă, pe lângă cei zece viteji, toţi tineri şi în putere, care au primit undă verde de la doctori, s-a aliniat, costumat în slip, şi fostul marinar, Ion Netcu. Bărbatul nu a putut accepta, sub nicio formă, faptul că anul acesta şi-ar putea întrerupe ritualul, după ce, timp de 22 de ani consecutiv, s-a aruncat în Dunăre după cruce, înfruntând şi cele mai vestite geruri ale Bobotezei. După câteva zeci de flotări şi puţină gimnastică pe faleză, veteranul a sărit în apă, provocând emoţii în rândul spectatorilor, dar mai ales al personalului de la Ambulanţă, chemat la eveniment pentru a-I supraveghea pe înotători.

„Dumnezeu parcă mă îndeamnă să concurez în fiecare an! Nu-mi fac nicio grijă că aş putea păţi ceva! Ştiu să înot de când eram mic. Am prins două cruci până acum, în 1993 şi 1995. Am zis că, la 60 de ani, o să mă opresc. Am făcut 63 de ani, cred că la anul mă opresc”, a spus Ion Netcu, care şi anul trecut a promis că nu mai sare.

Ferit de necazuri

Bărbatul povesteşte că crucile prinse, pe care le ţine mereu deasupra patului, l-au ajutat în cele mai grele momente din viaţă: „Am fost marinar până de curând şi am avut crucile cu mine în toate cursele, pe mări şi oceane. Le-am ţinut şi acolo deasupra patului şi lucrul acesta ne-a ferit de nenorociri. Îmi aduc aminte, de câteva ori, apele erau învolburate foarte rău, dar se linişteau pe măsură ce intram cu vaporul nostru în ele”.

De partea cealaltă, medicii spun despre vestitul înotător că au avut şi în anii trecuţi probleme cu el, refuzând să le ia în seamă avertismentele cele mai sumbre. „Fac parte pentru prima dată din echipajul medical care supervizează aruncarea în Dunăre, dar colegii mei mi-au povestit că au avut aceeaşi problemă cu domnul Netcu şi în trecut: refuză să ia în calcul recomandările noastre. Dumnealui are hipertensiune arterială şi poate oricând să facă infarct la contactul cu apa rece ca gheaţa”, ne-a declarat o asistentă de pe Ambulanţă. Cei care au privit de pe faleză spectacolul de ieri spun, însă, că marinarul „are mult curaj şi, cel mai probabil, este şi foarte sănătos”.

adevarul.ro

• 11 months later...
Posted

Boboteaza, cu mii de litri de agheasmă, cruci din gheaţă şi multe forţe de ordine

Soborul de preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Casian Crăciun, va sfinţi 2.600 litri de apă, depozitaţi în cele 13 căzi de lemn. Acestea vor fi aşezate pe Faleza Superioară a Dunării şi vor decorate, conform tradiţiei, cu crenguţe de brad. Circulaţia va fi oprită pe Faleză, iar de siguranţa publică se vor ocupa 80 de jandarmi şi poliţişti.

Procesiunea de la Galaţi va fi organizată, ca de obicei, după cea de la Brăila, asta deoarece arhiepiscopul Casian Crăciun obişnuieşte să meargă mai întâi la Brăila. 13 căzi din lemn vor fi aduse şi umplute cu apă mâine dimineaţă. Tot 13.00 este şi ora de începere a slujbei de sfinţire a apei. O oră mai târziu, arhiepiscopul Casian Crăciun va arunca crucea din lemn în apă de pe un vas al administraţiei fluviale.

Pentru buna desfăşurare a manifestărilor religioase de mâine, Primăria va impune restricţii de trafic pe Faleza Superioară a Dunării. Astfel, circulaţia va fi complet închisă pe Bulevardul Marii Uniri (Faleza Superioară), între orele 11.00 şi 16.00, pe segmentul cuprins între străzile Navelor şi Alexandru Cernat (Parc Viva). În acelaşi interval orar, va fi închisă parţial traficului şi strada Prelungirea Traian, de la Elice până în strada Roşiori.

Primăria municipiului Galaţi recomandă conducătorilor auto să evite pe cât posibil străzile unde vor fi impuse restricţiile de circulaţie, să folosească rutele ocolitoare şi să respecte întocmai indicatoarele rutiere şi semnalele agenţilor de circulaţie ce vor supraveghea traficul în zonă.

80 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali vor asigura măsurile de ordine publică în zona Bisericii Precista.

Pentru a se păstra ordinea în jurul recipientelor cu agheasmă, jandarmii vor monta un dispozitiv de protecţie format din garduri, iar accesul în interior pentru a lua apă sfinţită se va face prin culoare special create, intrarea credincioşilor realizându-se numai cu îndrumarea jandarmilor.

adevarul.ro

Posted

Iată de ce a vrut un gălăţean să scoată crucea de Bobotează din Dunăre

Circa 1.500 de credincioşi au asistat, marţi, pe Faleza Superioară a Dunării, la slujba de sfinţirea apelor, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian. Acesta a sfinţit cei 2.600 litri de apă, aflată în 13 butoaie din lemn, aşezate, în semicerc, pe Faleza Superioară, butoaiele fiind decorate, conform tradiţiei, cu cetină şi tricolorul naţional. Tot conform tradiţiei, în faţa altarului la care s-a oficiat slujba  s-au aflat şi două cruci din gheaţă, fiecare de câte 1,2 metri înălţime. Existenţa crucilor din gheaţă la slujba de sfinţirea apelor provine din vechime, pe când gerul Bobotezei îngheţa apele Dunării iar pescarii tăiau crucile chiar din gheaţa din fluviu.  După slujba de sfinţire a apelor, credincioşii au putut lua agheazma de la cele 13 butoaie, iar pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, pe faleză au fost mobilizaţi 80 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali.   

Tot după slujbă, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a aruncat în Dunăre o cruce din lemn, pentru recuperarea căreia s-au aruncat în apă 11 temerari, atâţia câţi au primit permisiunea medicilor de a participa la această cursă la care, iniţial, s-au înscris 15 persoane. Pentru evitarea oricăror incidente, cei care participă la scoaterea crucii din apele îngheţate ale Dunării trebuie mai întâi să treacă un examen medical care cuprinde inclusiv o electrocardiogramă.     

Cel care a scos din Dunăre crucea de Bobotează este un gălăţean de 25 de ani, Lucian Butica, muncitor în construcţii. După cursa în apele Dunării care aveau o temperatură de doar 2 grade Celsius (în timp ce în aer termperatura era de – 3 grade Celsius), toţi înotătorii s-au adunat în jurul câştigătorului, sărutând crucea de Bobotează, pentru a le  aduce sănătate şi noroc tot anul.   

„Este pentru prima oară când particip la această cursă, azi dimineaţă m-am hotărât să particip... am vrut să prind crucea pentru sora mea, care este bolnavă, cu picioarele... Sunt fericit că am prins crucea şi sper să-mi poarte noroc, adică Dumnezeu să-i aducă sănătate surorii mele!”, a spus Lucian Butica.

presagalatibraila.com

• 11 months later...
Posted

Pregătiri pentru Boboteaza 2016

• Slujba de Sfințire a apelor va avea loc la mâine, ora 13.00

Pe malul Dunării au început deja pregătirile pentru Sfințirea Mare a Apei care va avea loc mâine pe malul Dunării, lângă altarul Bisericii Sfânta Precistă. La Dunărea de Jos, Boboteaza va începe la ora 9.00, cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Casian Crăciun, la Catedrala din Brăila, după care va urma procesiunea la malul Dunării și slujba de sfințire a apelor pe Faleza din Brăila, care va începe la ora 12.00. La ora 13.00 va avea loc Sfințirea Mare a apei și pe Faleza Dunării din Galați, urmată de aruncarea Crucii în Dunăre.

Ca în fiecare an, lângă Biserica Sfânta Precista, cea mai veche biserică din Galaţi, vor fi pregătite cele 13 căzi din lemn, cu 2.600 de litri de apă care va fi sfinţită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, în cadrul tradiţionalei slujbe de sfinţire a apelor. Potrivit tradiţiei, căzile din lemn sunt decorate cu cetină şi panglici tricolore.

Tradiţii laice şi superstiţii

În zona Galaţiului, Boboteaza este întâmpinată şi prin multe tradiţii laice sau superstiţii. Spre exemplu, vânătorii şi pescarii care vor să aibă capturi şi în acest an, se feresc de o întâlnirea cu vreun preot în ziua de Bobotează, superstiţia fiind că dacă vor fi stropiţi cu apă sfinţită vor avea ghinion la vânătoare şi pescuit pe parcursul anului. Una dintre tradiţiile laice este „ceata Chiralesei”, care colindă gospodăriile din Movileni, Şendreni şi Braniştea, sunând din talăngi şi urând a belşug. Apoi se aprinde un foc de paie şi frunze uscate peste care flăcăii sar, jucând Ardeanca, pentru a fi sănătoşi şi norocoşi tot anul. Alt obicei este „aflarea rodului”. Seara, fetele şi flăcăii merg în grădină, taie crenguţe din diferiţi pomi  şi le aşează într-o oală la căldură. Se spune că, după cum va înverzi fiecare rămurică, aşa de bun va fi anul în fructe.

„Boboteaza Cailor”

Peste Dunăre, la IC Brătianu, este celebrată şi „Boboteaza Cailor”, un ritual inedit, născut din preluarea de către creştini a unei tradiţii a triburilor mongole, adusă pe malul Dunării de către tătari. E un ritual vechi de câteva sute de ani, prin care localnicii care îşi botează caii, pentru purificarea lor la început de an cu credinţa că toţi caii botezaţi în această zi cu apă sfinţită vor fi sănătoşi tot anul. Este o tradiţie de sorginte tătărească.

Aşezarea, atestată documentar de peste 400 de ani, se numea pe vremuri Zaclău şi a fost locuită vremelnic de o comunitate de tătari ce păstraseră o tradiţie triburilor mongole, care îşi sărbătoreau caii prin curse organizate în prima zi a anului. Cu timpul, creştinii din Zaclău au adoptat şi tradiţiile păgâne şi aşa se explică apariţia „Bobotezei Cailor”. După oficierea Sfintei Liturghii şi sfinţirea Aghiasmei Mari în biserica satului şi salvarea Sfintei Cruci aruncate în apele Dunării, caii sunt adunaţi pe un imaş de pe malul Dunării unde preotul îi sfinţeşte  cu Aghiasma Mare, după care a avut loc tradiţionala cursă de galop, în care bărbaţii din IC Brătianu se întrec pentru a-şi câştiga respectul comunităţii dar şi pentru premiile în bani ce sunt oferite de primărie.

Slujba de Sfințire a apelor va avea loc la mâine, ora 13.00

Pe malul Dunării au început deja pregătirile pentru Sfințirea Mare a Apei care va avea loc mâine pe malul Dunării, lângă altarul Bisericii Sfânta Precistă. La Dunărea de Jos, Boboteaza va începe la ora 9.00, cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Casian Crăciun, la Catedrala din Brăila, după care va urma procesiunea la malul Dunării și slujba de sfințire a apelor pe Faleza din Brăila, care va începe la ora 12.00. La ora 13.00 va avea loc Sfințirea Mare a apei și pe Faleza Dunării din Galați, urmată de aruncarea Crucii în Dunăre.

Ca în fiecare an, lângă Biserica Sfânta Precista, cea mai veche biserică din Galaţi, vor fi pregătite cele 13 căzi din lemn, cu 2.600 de litri de apă care va fi sfinţită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, în cadrul tradiţionalei slujbe de sfinţire a apelor. Potrivit tradiţiei, căzile din lemn sunt decorate cu cetină şi panglici tricolore.

Tradiţii laice şi superstiţii

În zona Galaţiului, Boboteaza este întâmpinată şi prin multe tradiţii laice sau superstiţii. Spre exemplu, vânătorii şi pescarii care vor să aibă capturi şi în acest an, se feresc de o întâlnirea cu vreun preot în ziua de Bobotează, superstiţia fiind că dacă vor fi stropiţi cu apă sfinţită vor avea ghinion la vânătoare şi pescuit pe parcursul anului. Una dintre tradiţiile laice este „ceata Chiralesei”, care colindă gospodăriile din Movileni, Şendreni şi Braniştea, sunând din talăngi şi urând a belşug. Apoi se aprinde un foc de paie şi frunze uscate peste care flăcăii sar, jucând Ardeanca, pentru a fi sănătoşi şi norocoşi tot anul. Alt obicei este „aflarea rodului”. Seara, fetele şi flăcăii merg în grădină, taie crenguţe din diferiţi pomi  şi le aşează într-o oală la căldură. Se spune că, după cum va înverzi fiecare rămurică, aşa de bun va fi anul în fructe.

„Boboteaza Cailor”

Peste Dunăre, la IC Brătianu, este celebrată şi „Boboteaza Cailor”, un ritual inedit, născut din preluarea de către creştini a unei tradiţii a triburilor mongole, adusă pe malul Dunării de către tătari. E un ritual vechi de câteva sute de ani, prin care localnicii care îşi botează caii, pentru purificarea lor la început de an cu credinţa că toţi caii botezaţi în această zi cu apă sfinţită vor fi sănătoşi tot anul. Este o tradiţie de sorginte tătărească.

Aşezarea, atestată documentar de peste 400 de ani, se numea pe vremuri Zaclău şi a fost locuită vremelnic de o comunitate de tătari ce păstraseră o tradiţie triburilor mongole, care îşi sărbătoreau caii prin curse organizate în prima zi a anului. Cu timpul, creştinii din Zaclău au adoptat şi tradiţiile păgâne şi aşa se explică apariţia „Bobotezei Cailor”. După oficierea Sfintei Liturghii şi sfinţirea Aghiasmei Mari în biserica satului şi salvarea Sfintei Cruci aruncate în apele Dunării, caii sunt adunaţi pe un imaş de pe malul Dunării unde preotul îi sfinţeşte  cu Aghiasma Mare, după care a avut loc tradiţionala cursă de galop, în care bărbaţii din IC Brătianu se întrec pentru a-şi câştiga respectul comunităţii dar şi pentru premiile în bani ce sunt oferite de primărie.

stiridegalati.ro

Posted

Crucea Bobotezei, adusă la mal de un tânăr de 28 de ani

Pe o vreme mohorâtă, dar departe de gerul Bobotezei din alţi ani, 12 gălăţeni s-au aruncat în apă pentru a recupera crucea. Acest obicei are semnificaţia purificării şi spălării de păcate. După oficerea slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a botezat şi a binecuvântat mulţimea de credincioşi. Arhiepiscopul Dunării de Jos a binecuvântat şi sfinţit apa din cele 12 căzi de lemn, însumând peste 3.600 de litri, după care credincioşii s-au înghesuit să ia agheasmă pentru acasă. În acest timp, cei 12 înotători se pregăteau pentru cursa acvatică. Înainte ei au fost testaţi şi asistaţi de o echipa medicală, deoarece temperatura apei indica doar 2 grade. Concurenţii au fost supuşi unui examen clinic general şi, în urmă testelor, doar 11 au primit acordul medicilor. Dar a sărit şi al 12-lea. Cel mai tânăr dintre participanţi a avut 21 ani, iar cel mai vârstnic, 65, acesta sărind în apă pe propria răspundere. Cel care a adus la mal crucea aruncată de arhiepiscop este Paul Gheorghe, de 28 ani.
„Este prima oară când prind crucea, prima oară când sar. Sunt profesor de sport dar deocamdată nu lucrez”, a spus Paul Gheorghe. Câţiva turişti au vrut să răscumpere Crucea Bobotezei de la câştigător dar acesta nu a vrut.
Veteranul săriturilor în apa, îngheţată este Ion Netcu, are 65 de ani a sărit de 25 de ori după cruce, până acum, şi a reuşit să o prindă o singură dată. „Este clar că nici în acest an nu o să răcesc”, a spus Ion Netcu.
În cuvântarea sa, arhiepiscopul a vorbit despre taina curăţirii sufleteşti prin botezul Domnului, a comparat Dunărea cu apele Iordanului şi a îndemnat clericii şi mirenii la pace, înţelegere şi sfinţenie. Totodată, el s-a referit şi la recenta iniţiativa a Bisericii de se interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, spunând că totul trebuie făcut după legile firii şi că familia înseamnă mamă, tată şi copil.
Gălăţenii s-au înghesuit la final să atingă crucea şi pe fericitul câştigător. Boboteaza şi Sfântul Ioan, sărbătorite în prima săptămână din ianuarie, încheie timpul magic al celebrării naşterii fizice şi spirituale a Mântuitorului.

monitoruldegalati.ro

Crucea aruncată în Dunăre, recuperată de un gălăţean participant pentru prima dată la acest obicei

Aproximativ 1.500 de persoane au participat, miercuri, la Galaţi, la manifestările religioase prilejuite de Bobotează, care au culminat cu aruncarea crucii din lemn în apele reci ale Dunării, aceasta fiind recuperată de un tânăr care a participat pentru prima dată la acest obicei.

Ca în fiecare an, de Bobotează, pe faleza Dunării din Galaţi, în apropierea Bisericii Precista, arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat, în prezenţa a aproximativ 1.500 de credincioşi, slujba de sfinţire a apei, depozitată în mai multe butoaie din lem, după care cei prezenţi au putut lua agheasmă.

Totodată, în faţa altarului unde a fost oficiată slujba au fost amplasate şi două cruci din gheaţă, păstrându-se astfel un obicei mai vechi când pescarii din această zonă tăiau, pe gerul Bobotezei, crucile din gheaţa de pe Dunăre.

Unul dintre cele mai aşteptate momente de către credincioşii prezenţi la manifestările religioase de pe faleza Dunării a fost aruncarea unei cruci din lemn în apele fluviului, zece gălăţeni înotând pentru recuperarea acesteia. Crucea a fost recuperată de un tânăr de 28 de ani, Paul Gheorghe, care a spus că miercuri dimineaţă a decis să participe la întrecere.

”Este pentru prima oară când particip la această cursă, azi dimineaţă m-am hotărât să particip. Am vrut să prind crucea pentru mine, pentru oameni. Eu sunt profesor de sport, dar nu profesez acum, urmează de la anul”, a spus Paul Gheorghe.

Tânărul a fost felicitat de către ceilalţi temerari care s-au încumetat să sară în apele reci ale Dunării, dar şi de către cei prezenţi pe mal.

mediafax.ro

• 1 year later...
Posted

La Galaţi, crucile de gheaţă pentru Boboteaza 2018 sunt deja la rece

Tradiţia de a avea la Bobotează faimoasele cruci din gheaţă va fi respectată şi în acest an la Galaţi prin grija angajaţilor de la depozitul frigorific al unei societăţi comerciale din apropierea oraşului.

Cele două cruci mari din gheaţă care vor fi folosite la ceremonialul religios de Bobotează sunt gata şi stau la rece, la -18 grade Celsius, în depozitul frigorific al unei societăţi comerciale, care le face de şase ani. Fiecare cruce din gheaţă are 1,20 metri înălţime, 80 de centimetri lăţime şi este formată din aproximativ 50 de litri de apă, puşi la congelat, într-o formă metalică. "Durează cam 12 ore ca apa să îngheţe în formele pe care noi le-am făcut. Cele două cruci sunt ţinute în depozit la -18 grade Celsius. Nu cred că se vor topi când vor fi scoase, chiar dacă nu va fi chiar aşa de frig afară, vor rezista", a declarat Ionela Negru, de la societatea comercială care de şase ani face aceste cruci pentru sărbătoarea Bobotezei.

Ele vor fi aşezate, sâmbătă, în cadrul natural al Bisericii Precista, când se prăznuieşte Botezul Domnului. Una va fi în curtea bisericii şi după ce va fi sfinţită, va aştepta creştinii la închinare, ca să-i sfinţească. Cealaltă va fi aşezată la kilometrul zero, pe faleza Dunării, şi va însoţi soborul de preoţi la slujba de sfinţire a apei Dunării.

Potrivit preotului protopop Ionel-Eugen Buruiană, prin modelarea crucii de gheaţă, creştinii locului se pun în acord şi în armonie cu întreaga creaţie a lui Dumnezeu, însă lipsa gerului care să îngheţe apa este suplinită de ani buni de temperatura depozitului frigorific de la societatea comercială din apropierea oraşului.

"Pe vremuri, când Dunărea era îngheţată, oamenii locului tăiau crucea din gheaţa care se forma pe Dunăre, pe râurile sau pârâurile cu care se învecinau, astfel aducând recunoştinţă şi închinare lui Dumnezeu, prin cinstirea Sfintei Cruci. Pentru că în ultimii ani gerul Bobotezei nu prea îşi mai face simţită prezenţa în perioada premergătoare sărbătorii Botezului Domnului, s-a apelat la această soluţie de a confecţiona crucea de gheaţă într-o fabrică", a declarat Ionel-Eugen Buruiană.

monitoruldegalati.ro

Începând cu ora 13.00, va avea loc, lângă Biserica fortificată Sfânta Precista, slujba sfințirii apelor, oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian și un sobor de preoți și diaconi. Vor fi pregătite cele 12 căzi din lemn, cu 2.400 de litri de apă care va fi sfinţită. Va urma lansarea în apele Dunării a crucii de lemn și salvarea acesteia din ape de către tinerii care se vor înscrie la această temerară încercare.

Posted

Îmbulzeală la aghiazmă și emoții pentru înotătorii care s-au aruncat după cruce

Vremea extrem de frumoasă de afară a atras pe faleza Dunării peste 8.000 de gălățeni dornici de a participa la slujba de Bobotează oficiată de IPS Casian al Dunării de Jos. După finalizarea slujbei, IPS Casian a sfințit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie.

Conform tradiției, după sfințirea apelor, preoții au binecuvântat mulțimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării. Apoi, IPS Casian al Dunării de Jos a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp ce pe Faleza Inferioară se pregătea aruncarea crucii, iar 17 înotători erau deja pregătiți pentru a se arunca în apele fluviului pentru a o recupera, gălățenii se îmbulzeau pentru aghiazmă. Jandarmii le-au ținut cu greu piept oamenilor care își doreau să ajungă cât mai repede la butoaiele cu aghiazmă. În ciuda faptului că jandarmii îi rugau să nu se mai împingă pentru că există riscul să se rănească, gălățenii au continuat să se îmbulzească. După minute bune, spiritele s-au calmat și toată lumea a reușit să își umple sticlele cu apa sfințită.

Scenele de pe Falaza Superioară nu a oprit însă evenimentul de pe malul Dunării. Astfel, IPS Casian al Dunării de Jos a aruncat în Dunăre crucea de lemn, iar gălățenii s-au aruncat după ea. Aceasta a fost prinsă de Costel Dumitriu, un gălățean în vârstă de 37 de ani. El speră că această cruce îl va apăra de boli, mai ales că este al șaselea an în care reușește să prindă crucea, iar până acum i-a purtat noroc acest lucru.

Din păcate, evenimentul a fost umbrit de câteva momente de panică pentru că unul dintre înotători nu era de găsit. Până la urmă toți cei 17 înotători, cu vârste curpinse între 17 și 51 de ani, au fost găsiți și spiritele s-au calmat, așa că toată lumea a primit, din nou, binecuvântarea IPS Casian.

”Prin manifestările de la Biserica Precista în legătură cu Botezul Domnului, prin mulțimea de participanți, prin buna organizare a autorităților locale și a bisericii, ne-am putut astăzi bucura de un pelerinaj la Iordan. Boboteaza înseamnă, în primul rând, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, în al doilea rând ne amintește de propriul nostru botez, iar în al treilea rând ne amintește de curățirea noastră de suferințele, de patimile și de greșelile noastre pentru a fi mai pregătiți în anul ce l-am început pentru a duce cu toții mărturia unității în anul centenar al făuritorilor Marii Uniri. Noi credem că, având la inimă și în suflet orice creștin, pe orice român și orice frate al nostru, avem un bulgăre de aur. Când vom reuși să cinstim pe fiecare român indiferent unde este și cum este el ca pe un bulgăre de aur, țara noastră va reveni la locul ei de țară mândră și frumoasă cum ne-au lăsat-o voievozii și noi trebuie să o dăm mai departe urmașilor noștri”, ne explicat IPS Casian al Dunării de Jos.

Toți cei prezenți la slujba de Bobotează ne-au mărturisit că nu au mai prins în niciun an o vreme așa de frumoasă. ”Parcă vine Paștele. Este vreme de primăvară”, ne-a spus o doamnă. Asta în condițiile în care anul trecut slujba de Bobotează a fost anulată din cauză că orașul nostru se afla sub Cod Roșu de ninsori și viscol.

viata-libera.ro

• 11 months later...
Posted

Cele două cruci din gheață, pregătite pentru Bobotează

În urmă cu 24 de ore, muncitorii societății comerciale „Țapu Carpatin” din Galați au pus apă în două cofraje metalice și le-au băgat într-o cameră frigorifică, la o temperatură de -18 grade Celsius. De 10 ani consecutiv, reprezentanții acestei societăți comerciale fac pentru sărbătoarea Iordanului cele două cruci din gheață care vor fi binecuvântate de arhiepiscopul Dunării de Jos, Î.P.S. Dr. Casian Crăciun. Crucile au un metru și jumătate înălțime și vor fi amplasate în ziua de Bobotează, pe Faleza Dunării, acolo unde se va ține slujba religioasă. Acestea vor fi împodobite cu crenguțe de brad.

stiridegalati.ro

Posted

În ciuda frigului şi a ninsorii, mii de gălăţeni au participat la slujba de Bobotează

În ciuda frigului şi a ninsorii, peste 2.000 de gălăţeni s-au adunat pe Faleza Dunării pentru a participa la slujba de Bobotează, oficiată, ca în fiecare an, de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.

După finalizarea slujbei, ÎPS Casian a sfinţit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie, iar apoi, conform tradiţiei, a binecuvântat mulţimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării.

După finalizarea slujbei, ÎPS Casian al Dunării de Jos a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp ce pe Faleza Inferioară se pregătea aruncarea crucii, iar înotătorii erau deja gata de a se arunca în apele fluviului pentru a o recupera, gălăţenii au uitat, pentru câteva minute, de cele sfinte şi au încercat să ajungă cât mai repede la agheasmă. Jandarmii i-au rugat insistent pe cei prezenţi să nu se mai împingă, dar au fost câţiva cetăţeni care nu au ţinut cont de nimic. Până la urmă, cordoanele de jandarmi au reuşit să facă faţă mulţimii, astfel că ordinea a fost restabilită, iar gălăţenii au reuşit să îşi umple sticlele cu apă sfinţită.

În tot acest timp, pe malul Dunării se pregătea aruncarea Crucii Sfinţite. Anul acesta s-au înscris în cursă 17 înotători, dintre care doar 15 au primit aviz medical. Până la urmă, doar 11 şi-au făcut curaj şi s-au aruncat în apele reci ale fluviului pentru a recupera crucea aruncată de ÎPS Casian al Dunării de Jos. Aceasta a fost prinsă de Ioan Pîrlog, un ieşean în vârstă de 26 de ani. Tânărul a venit în oraşul nostru pentru a petrece Revelionul şi a decis să rămână şi pentru Bobotează. Ioan, care este fotbalist în Liga a IV-a la Viitorul Hârlău, a sărit pentru prima oară în Dunăre pentru a prinde Crucea. "Este prima oară când particip. O să păstrez Crucea amintire. Nu îmi doresc decât sănătate. Sper să îmi poarte noroc, să promoveze echipa", ne-a spus câştigătorul.

La final, toţi înotătorii au primit binecuvântarea ÎPS Casian. "Aruncatul crucii este un obicei frumos, o tradiţie deosebită. Dincolo de arhaicul acestui eveniment, trebuie să rămânem cu esenţialul sărbătorii de Bobotează, care încheie sărbătorile Naşterii Domnului, care prevesteşte ziua Sf. Ioan şi ne gândim la toţi cei care îşi regândesc viaţa lor prin taina sfântului Botez, rugându-l pe Dumnezeu să ne dea sfinţie, binecuvântare, curăţenie şi multă sănătate", a spus ÎPS Casian Crăciun.

viata-libera.ro

• 11 months later...
Posted

Boboteaza 2020

Gălăţenii care vor să participe la evenimentele organizate pe faleză de Bobotează trebuie să ştie că între 12,45 şi 13,00 se vor aduna participanţii, iar la ora 13,00 va începe slujba de sfinţire a apei. Ulterior, de la ora 14,00, va avea loc "Lansarea Crucii" în apele Dunării, iar de la ora 14,15 se va distribui către credincioşi Agheasma Mare, din cele 12 butoaie ce vor fi amplasate în zona Bisericii "Precista".

Posted

Pregătiri pentru Bobotează, la Galaţi

Crucile de gheaţă care vor fi folosite la ceremonialul Bobotezei de pe Faleza Superioară a Dunării sunt gata pregătite în depozitul frigorific al unei societăţi comerciale din Galaţi. Angajaţii de aici fac crucile din gheaţă de aproximativ 10 ani. ”Sunt două cruci. Se pregătesc în fiecare an la noi în depozitul frigorific. Sunt făcute în matriţe speciale. Au un metru şi jumătate. Sunt ţinute la minus 18 grade circa 24 de ore, după care vor fi duse pe faleză de către noi unde vor fi decorate de către preoţi“, a spus Daniela Pojogu, inginer în cadrul societăţii comerciale. Cele două cruci din gheaţă, din care una de rezervă, vor sta până luni dimineaţă la temperatura controlată din depozitul frigorific şi apoi vor fi duse pe faleză unde mii de credincioşi vor asista la slujba de sfinţire a apelor.

monitoruldegalati.ro

Programul evenimentelor de Bobotează, la Galaţi

Primăria municipiului Galaţi anunţă că, pentru buna desfăşurare a manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Bobotezei, în data de 6 ianuarie 2020, pe Faleza Superioară a Dunării, vor fi restricţii de circulaţie temporare. Astfel, traficul rutier va fi închis între orele 12.30 şi 15.30, pe Bulevardul Marea Unire, pe tronsonul cuprins între străzile Navelor şi Alexandru Cernat, precum şi pe strada Traian, pe segmentul dintre strada Roşiori şi Bulevardul Marea Unire. 

Conform programului anunţat de Protoieria Galaţi, evenimentele se vor desfăşura după cum urmează: 

- 12.45 - 12.55 – Sosirea participanţilor la Biserica Precista;

- 12.55 - 13.00 – Procesiunea către locul slujbei;

- 13.00 - 13.45 – Slujba de sfinţire a apei;

- 14.00 - 15.15 – ”Lansarea Crucii” în apele Dunării.

monitoruldegalati.ro

Posted

Mii de gălăţeni şi brăileni au participat la slujba Bobotezei

Mii de gălăţeni şi brăileni s-au adunat, astăzi, luni, 6 ianuarie 2020, pe faleza Dunării din cele două oraşe port pentru a participa la slujba Bobotezei, de sfinţire a apelor, slujbă ţinută în ambele oraşe de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.

Prima oară, slujba Bobotezei a fost ţinută la Brăila, unde, pe lângă sfinţirea apelor, cinci bărbaţi curajoşi s-au aruncat în apele fluviului după Crucea aruncată de arhiepiscopul Casian Crăciun. Crucea a fost prinsă de brăileanul Daniel Nichiţeanu care este la a treia reuşită. „Am 30 de ani şi am mai sărit după Cruce de zece ori până acum, dar acum am prins-o, iar. Este a treia oară când prind Crucea Bobotezei. De fiecare dată îmi aduce sănătate, împliniri şi noroc în casă“, a mărturisit bărbatul.

Apoi, pe faleza Dunării din Galaţi, tot arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a ţinut slujba de sfinţire a apelor, apoi a aruncat în apele fluviului Crucea Bobotezei. Nouă gălăţeni s-au încumetat să intre în cursă, iar Crucea a prins-o Ionel Bolea. „Este prima oară când prind Crucea. Nu muncesc acum, dar dacă am prins Crucea, sigur voi găsi de lucru. Am 36 de ani şi doi copii, nu m-am antrenat deloc pentru săritura în Dunăre“, povestea bărbatul care speră că după ce a muncit ca agent de pază sau ca muncitor în fabrici din Braşov sau Bistriţa, acum că a prins Crucea, asta îl va ajuta să primească un loc de muncă şi în oraşul natal.

La Galaţi, mulţimea s-a dovedit a fi nerăbdătoare să pună mâna pe agheasmă, aşa că, la început, oamenii s-au îmbulzit şi jandarmii au fost nevoiţi să îi calmeze si să îi oprească.

monitoruldegalati.ro

Posted

Mii de gălăţeni la slujba de Bobotează

Devenită deja o tradiţie, slujba de Bobotează oficiată, ca în fiecare an, de ÎPS Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos, în aer liber, a atras şi anul acesta, în ciuda frigului, aproximativ 2.000 de gălăţeni. După finalizarea slujbei, ÎPS Casian a sfinţit apa din cele 12 butoaie pregătite special pentru această ocazie, iar apoi a binecuvântat mulţimea adunată pe Faleza Superioară a Dunării.

Tot ca în fiecare an, după finalizarea slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de un sobor de preoţi, a coborât pe Faleza Inferioară pentru a arunca în apele fluviului crucea de lemn. În timp acolo se pregătea aruncarea crucii, iar înotătorii erau deja gata să se arunce în apele reci ale fluviului pentru a o recupera, gălăţenii au uitat, pentru câteva minute, de cele sfinte şi au încercat să ajungă cât mai repede la agheasmă. Astfel, oamenii s-au împins în gardurile care despărţeau mulţimea de cele 12 butoaie cu agheasmă, iar jandarmii i-au rugat insistent pe cei prezenţi să fie răbdători, pentru că este apă sfinţită pentru toată lumea. Rugăminţile jandarmilor, dar şi faptul că nu a fost la fel de multă lume ca în anii precedenţi au făcut ca, până la urmă, să fie menţinută ordinea.

În timp ce credincioşii aşteptau să îşi umple sticlele cu agheasmă, pe mal se pregătea aruncarea Crucii Sfinţite. Deşi iniţial au spus mai mulţi că intenţionează să sară în Dunăre, doar nouă au avut şi curajul să o facă. Cei nouă bărbaţi s-au aruncat în apele reci ale fluviului pentru a aduce la mal crucea aruncată de ÎPS Casian al Dunării de Jos. Aceasta a fost prinsă de Ionuţ Bolea, un gălăţean în vârstă de 36 de ani, care, în prezent, nu lucrează nicăieri. Ionuţ Bolea a mai sărit şi în anii trecuţi în Dunăre, dar este prima dată când prinde şi crucea, despre care toată lumea susţine că aduce noroc. "Este prima oară când o prind. Sper să îmi aducă noroc şi multă sănătate. Acum nu lucrez, am lucrat ca agent de pază şi în Galaţi şi în alte localităţi, dar cu ea sigur îmi găsesc ceva de lucru. Oricum îmi doresc sănătate pentru mine, pentru cei doi copii şi pentru toată lumea”, ne-a spus Ionuţ Bolea.

La final, toţi înotătorii au primit binecuvântarea ÎPS Casian. "Dumnezeu ne-a ajutat, pe un timp care seamănă cu gerul Bobotezei, să îndeplinim un obicei frumos. Oamenii au venit, ca şi firele de apă, să se adauge la ceea ce noi numim Dunărea noastră, Iordanul României sau cristelniţa în care s-au botezat strămoşii noştri. Au venit cu gânduri de mai multă puritate în suflet, cu gânduri mai bune pentru semenii noştri, cu gânduri de mai multă prosperitate în familie, în şcoală, la locul de muncă şi în viaţa de zi cu zi. Sărbătoarea de Bobotează încheie sărbătorile Naşterii Domnului. Prin crucea care a fost lansată în apă s-au mai dus să se spele rele, iar crucea pescuită face să se adune cele bune în viaţa noastră, a tuturor”, a spus ÎPS Casian Crăciun.

viata-libera.ro

• 11 months later...
Posted

Arhiepiscopia Dunării de Jos pregăteşte de Bobotează 150.000 de sticle cu apă sfinţită

Arhiepiscopia Dunării de Jos pregăteşte pentru sărbătoarea Botezului Domnului 150.000 de sticle cu Aghiasma Mare sfinţită şi îmbuteliată, pentru toate bisericile, iar enoriaşii vor fi doar binecuvântaţi prin stropire, se arată într-un comunicat transmis, luni, de Biroul de presă al eparhiei.

"La toate bisericile parohiale, în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, după săvârşirea Slujbei de Sfinţire Mare a apei, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată până seara în cele 150.000 de sticle pregătite cu mare grijă de preoţi, cu sprijinul voluntarilor parohiali, bine ştiind că poporul drept credincios atât de mult o cinsteşte, iar ea devine acum, în pandemie, o putere harică mult mai mare pentru sănătatea sufletească şi trupească a credincioşilor noştri. Cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie credincioşii noştri vor fi doar binecuvântaţi prin stropire", se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, se vor crea mai multe puncte de distribuire a Aghiasmei Mari.

Slujba de Sfinţire Mare a apei, dar şi tradiţionala recuperare a Sfintei Cruci din apele fluviului, care aveau loc pe Faleza Dunării în prezenţa a mii de gălăţeni şi cu binecuvântarea arhiepiscopului Casian, nu se vor mai desfăşura.

"În ziua de 6 ianuarie, la Praznicul Împărătesc al Botezului Domnului, în fiecare biserică va fi săvârşită Sfânta Liturghie urmată de Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către preoţi pentru a fi binecuvântaţi prin stropire credincioşii prezenţi la slujbă în această zi de mare sărbătoare. Avem certitudinea că înţelepciunea, priceperea şi echilibrul preoţilor noştri şi înţelegerea dintotdeauna a bunilor noştri creştini vor contribui decisiv la conturarea sărbătorii în înţelesul ei mare de Teofanie, de sfinţire a sufletelor şi a trupurilor noastre, a caselor, a ogrăzilor, a locurilor, a zonei, a ţării şi a lumii întregi", se mai spune în comunicat.

agerpres.ro

• 1 year later...
Posted

Agheasma Mare și Sfințirea Apelor Dunării în ziua de Bobotează. Restricţii rutiere

Creștinii ortodocși din Eparhia Dunării de Jos s-au pregătit pentru a marca joi, 6 ianuarie, marea sărbătoare a Botezului Domnului. Această zi a fost precedată, în ajun, de o zi de post și rugăciune, astfel încât toți creștinii să întâmpine, cu gândul și cu fapta bună, binecuvântarea purificatoare și înnoitoare a Bobotezei.

Bucuria întrupării Domnului prin nașterea la Betleem se împlinește duhovnicește la Sărbătoarea Epifaniei, Botezul Domnului sau Bobotezei. Este mai mult decât o sărbătoare înscrisă în calendarul ortodox. Este prezența Preasfintei Treimi la Iordan, când Fiul lui Dumnezeu coboară în ape, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, adeverește ”întărirea Cuvântului”, adică Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi și pentru mântuirea noastră. ”Ca și în vinerea dinaintea Sfintelor Paști, când ne pregătim de Învierea Domnului și învierea noastră, acum ne pregătim ca și Sfântul Ioan Botezătorul să netezim prin curățire venirea Domnului, care aduce tot șuvoiul purificator al Iordanului în sufletele, în viața și în casele noastre”, a arătat Înalt Prea Sfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos.

La Galați, în Catedrala Arhiepiscopală, dar și în toate bisericile din Eparhie, a avut loc, în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), slujba de sfințire a Aghesmei Mari, ce va fi împărțită credincioșilor în ziua de Bobotează (6 ianuarie), dar și în ziua Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie).

Agheasma Mare a fost îmbuteliată în 150.000 de sticle, acestea urmând a fi împărțite de Bobotează și Sf. Ioan Botezătorul în Galați și Brăila. Ca în fiecare an, ziua de Bobotează va fi marcată, la Galați, la Biserica Precista, prin slujba de Sfințire a Apelor, dar și prin ceremonia de aruncare a crucii în apele Dunării – ”Iordanul românilor”, pentru a fi prinsă de credincioșii cei mai îndrăzneți și netemători în fața apelor fluviului.

Slujba la Biserica Precista, ce va fi săvârșită de ÎPS Casian și un sobor de preoți, va începe la ora 13,00.

Primăria Galați informează că traficul rutier va fi restricționat pe Faleza Superioară joi, 6 ianuarie 2022, pe b-dul Marea Unire, în dreptul Bisericii Sf. Precista, pe tronsonul cuprins între str. General Al. Cernat și Hotel Vega, în intervalul orar 12,30 - 15,30. Rutele ocolitoare de folosit sunt: B-dul Marea Unire – str. Regiment 11 Siret (Prelungirea Coșbuc) - str. Brăilei; B-dul Marea Unire - Breteaua de legătură de la Parc Elice între B-dul Marea Unire și str. Traian - str. Traian. Conducătorii auto sunt rugați să circule cu atenție și să respecte semnalizarea rutieră temporar instituită.

viata-libera.ro

Posted

Opt temerari s-au aruncat în Dunăre de Bobotează, la Galați

Sărbătoarea Bobotezei a strâns mii de oameni pe Faleza Dunării, unde, vremea aproape de primăvară a ținut cu credincioșii. După ce arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS. dr. Casian Crăciun,  a săvârșit slujba sfințirii apelor, a aruncat în Dunăre Crucea Bobotezei. 13 gălățeni au vrut să sară în Dunăre, dar doar opt au primit acceptul cadrelor medicale. Unul dintre ei este Alexandru Gherghișan, un bărbat de 36 de ani, care s-a aruncat prima oară în apă, de Bobotează și a și prins crucea. El a dedicat această reușită mamei  sale,  care recent a decedat. Toți credincioșii au primit aghiazmă.

reperul.ro

Posted

Mii de gălățeni s-au strâns la Dunăre, ”Iordanul românilor”

Mii de credincioși au ținut să participe joi, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează oficiată de Înalt Preasfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, la Biserica Sf. Precista, situată pe Faleză, în imediata apropiere a fluviului. Cu această ocazie s-a săvârșit Sfințirea Apelor, iar cei mai curajoși dintre credincioși s-au aruncat în apele Dunării pentru a scoate la mal crucea aruncată de preoți în apele fluviului, simbol al puterii curățitoare și sfințitoare a harului dumnezeiesc.

Sărbătoarea de Bobotează amintește de botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Încă din ajun, în toate bisericile din Eparhia Dunării Jos a fost sfințită Agheasma Mare, aceasta fiind pregătită pentru a fi împărțită de Bobotează credincioșilor.
Gălățenii au întâmpinat cu bucurie marea sărbătoare a Bobotezei, mai ales că, anul trecut, din cauza răspândirii Covid-19, restricțiile s-au răsfrânt și asupra vieții bisericești. Ceremoniile din anul acesta ne-au amintit de normalitatea vremurilor de dinainte de pandemie – începând de la garda de onoare și tinerii în costume populare, la simbolica cruce din gheață și podoabele din crengi de brad și tricolor așezate precum o coroană în jurul vaselor cu apă sfințită. 
Dincolo de asta, însă, regulile sanitare au fost respectate de toți cei prezenți. Mai mult, în timpul slujbei de Sfințire a Apei, dar și în cuvântul de învățătură al ÎPS Casian a fost spusă o rugăciune și o vorbă de încurajare pentru cadrele medicale, pentru bolnavii din spitale, pentru toți cei încercați din diferite pricini, cu speranța că, împreună, cu răbdare și înțelegere, vom trece peste toate greutățile.
ÎPS Casian i-a îndemnat pe credincioși ”să trăiască și să gândească luminos, drept cale prin care firea noastră omenească poate să se înalțe la speranță din disperare, la sănătate în timp de boală, la belșug în timp de sărăcie, dar mai ales la iubire în timp de ură”! ”Ce ar fi Biserica fără iubire, ce am fi noi fără iubire?”, a mai spus ÎPS Casian, acesta avertizând, totuși, că ”iubirea este o cruce grea”, mai ales atunci când trebuie să-l ajutăm pe aproapele nostru, așa cum o fac, de exemplu, cu atâta dăruire, medicii din spitale!
”Să-mi dați voie, în respect total, să vă mulțumesc pentru modul înțelept în care, de doi ani de zile, luptați pentru viață. Mai avem puțin, nu ne înecăm la mal! De Paști vom birui, dacă vom fi tot ca acum, când am înțeles cu toții sensul spiritual al Bobotezei!”, a mai spus arhiepiscopul Dunării de Jos, adresându-se credincioșilor.
Unul dintre momentele importante ale zilei a fost și aruncarea crucii în apele Dunării. Dincolo de partea spectaculoasă, credincioșii văd însă valoarea spirituală a unei tradiții care s-a perpetuat de secole.
Obiceiul aruncării și recuperării crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. De asemenea, gestul celor care se aruncă în Dunăre – ”Iordanul românilor” - pentru a recupera crucea sfințită este deopotrivă un act de curaj, dar semnifică și dorința de depășire a greutăților și de a aduce în mijlocul comunității puterea purificatoare și înnoitoare a harului dumnezeiesc.
În acest an, în apele Dunării s-au aruncat opt tineri, deși doritori au fost mai mulți, însă starea de sănătate nu le-a permis...
În cele din urmă, crucea aruncată în apele Dunării de ÎPS Casian a fost prinsă de Alexandru Gherghişan, în vârstă de 36 de ani, care a mărturisit că nu ”strategiile” l-au ajutat să ajungă să atingă crucea sfântă, ci dorința de a-și lua de pe suflet o mare apăsare.
”Mama mea, Dumnezeu să o ierte, s-a prăpădit... Și i-am promis mamei mele că o să prind o cruce în apă...”, ne-a spus Alexandru, vizibil emoționat.
Toți cei care s-au avântat în apele Dunării au primit binecuvântarea ÎPS Casian și mici daruri. Dar darul cel mai de preț, pentru întreaga mulțime de credincioși, a fost Agheasma Mare ce, grație preoților și voluntarilor, a fost împărțită tuturor celor prezenți, pentru a duce în casele lor binecuvântarea Bobotezei.
De altfel, Agheasma Mare va fi împărțită în biserici – peste 150.000 de sticle au fost pregătite în Eparhie - și în cursul zilei de vineri, 7 ianuarie, altă zi de mare sărbătoare – Sfântul Ioan Botezătorul. Aceste două mari evenimente marchează într-o notă luminoasă sfârșitul ciclului de sărbători dedicat Nașterii Mântuitorului. În același timp, calea spre noul an este deschisă cu toată puterea înnoitoare a credinței, speranței și iubirii!

viata-libera.ro

• 11 months later...
Posted

La Catedrală și în bisericile din Galați a fost sfințită Agheasma Mare

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, dar și în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos, a avut loc, în Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, slujba de sfințire a Aghesmei Mari, ce va fi împărțită credincioșilor și în ziua de Bobotează, 6 ianuarie, dar și în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie.

În Ajunul Bobotezei, creștinii s-au pregătit prin post și rugăciune pentru a întâmpina, cu gândul și cu fapta bună, binecuvântarea purificatoare și înnoitoare a Bobotezei.

Potrivit învățăturilor bisericești, bucuria întrupării Domnului prin nașterea la Betleem se împlinește duhovnicește la Sărbătoarea Epifaniei, Botezul Domnului sau Bobotezei. Este mai mult decât o sărbătoare înscrisă în calendarul ortodox. Este prezența Preasfintei Treimi la Iordan, când Fiul lui Dumnezeu coboară în ape, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, adeverește "întărirea Cuvântului", adică Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi și pentru mântuirea noastră.

La Catedrala Arhiepiscopală, slujba de sfințire a Aghesmei Mari a fost săvârșită de Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian, alături de un sobor de preoți și în prezența numeroșilor credincioși ce au dorit să se bucure de darurile duhovnicești ale acestei zile. În cuvântul său de învățătură, ÎPS Casian le-a vorbit celor prezenți despre semnificația Bobotezei și a zilei din Ajunul Bobotezei, în care se sfințește Agheasma Mare. "Mai întâi de toate, Boboteaza înseamnă coborârea Domnului din peștera Betleemului în Iordan, unde s-a întâlnit cu Ioan Botezătorul, care a pregătit omenirea pentru curățire. Dar Domnul a venit să coboare în Iordan pentru a schimba firea apelor și pentru a ne da iertare de păcate, pentru a ne boteza cu Duh Sfânt și cu focul ceresc al curățirii de toate suferințele, de toate păcatele și de toate bolile noastre. În al doilea rând, slujba de astăzi (n.r. - ieri), în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, înseamnă încercarea Bisericii de a-i ruga pe creștini să ajuneze de păcate - cu ochii, cu gândul, cu gura și cu fapta. În această zi, vin creștinii la biserică și participă la sfințirea cea mare a apei, care se face în recipiente mari, cum se vede aici, dar pentru binele și păstrarea Aghesmei, ea se trece în sticluțe special pregătite. În al treilea rând, Agheasma este și spre sfințirea caselor. Stăruiesc mult ca să ia creștinii Agheasmă. Și unde preotul, dintr-un motiv sau altul, n-a putut ajunge, deschideți larg ușile caselor și sfințiți-le cu Agheasmă. Și nu uitați să duceți Agheasmă și bătrânilor nedeplasabili sau celor din spitale, celor care, din diverse pricini, nu au putut ajunge la biserică.

Și în al patrulea rând, mâine (6 ianuarie - n.r.), când mergem la Botez la Dunăre, să venim cu aceeași bunăcuviință cu care mergeau creștinii să se întâlnească cu Sf. Ioan Botezătorul și cu Iisus Hristos, care ne dăruiește izvor de sfințenie și de bucurie! Există o tradiție românească - la terminarea sfințirii apelor la Dunăre și a izvoarelor mai mari, să se lanseze o cruce de lemn în apă. Stărui și vă rog: rugați pe toți creștinii și în special pe curajoșii care se vor lansa la apă să fie perfect sănătoși! În plus, să nu transformăm un act sacru - ridicarea crucii înseamnă iertarea tuturor păcatelor de către Hristos și binecuvântarea orașului pentru pace, liniște și bucurie - să nu-l denaturăm transformându-l într-un "spectacol"! Nu este de folos să mergem să exploatăm crucea pe străzi, crucea este doar de binecuvântare! Cel care o primește se felicită, primește multă sănătate și mult ajutor de la Dumnezeu, pentru el și pentru binele orașului, pentru binele țării. Și sunt sigur că Dumnezeu, de Bobotează, așază mult mai multă curățire, pace în sufletele, mințile și inimile ce pot face pace și în țară, și în lume", a arătat ÎPS Casian.

Agheasma Mare va fi îmbuteliată în peste 100.000 de sticle special pregătite, acestea urmând a fi împărțite de Bobotează și Sf. Ioan Botezătorul în Galați și Brăila.

Ca în fiecare an, ziua de Bobotează va fi marcată, la Galați, la Biserica Precista, prin slujba de Sfințire a Apelor, dar și prin ceremonia de aruncare a crucii în apele Dunării - "Iordanul românilor", pentru a fi prinsă de credincioșii cei mai îndrăzneți și netemători în fața apelor fluviului. Slujba de la Biserica Precista, ce va fi săvârșită de ÎPS Casian și un sobor de preoți, va începe la ora 13,00.

viata-libera.ro

Posted

Crucile din gheață pentru Bobotează sunt gata

La Galați, cele două cruci din gheață care vor fi folosite la ceremonialul religios al Bobotezei au fost făcute și sunt depozitate la -18 grade Celsius, în depozitul unei societăți comerciale. Au inserție metalică și măsoară peste 1,50 m. înălțime și aproape un metru lățime. O cruce cântărește aproximativ 40 de kg.

”Se aduc matrițele cu o săptămână, două înainte, se pun la înghețat în straturi. Se toarnă un strat de apă, se pune în cameră o zi, două, apoi alt strat de apă, până ajung în forma finală. Le ținem la frig la -18 grade C. A devenit deja e o tradiție pentru noi să le confecționăm și ne bucurăm în fiecare an să livrăm crucile de gheață pentru Bobotează“, a precizat Tatiana Negru, reprezentanta firmei care face crucile din gheață.

Cele două cruci vor fi duse pe Faleza Superioară a Dunării, pe 6 ianuarie, când va avea loc slujba de sfințire a apelor de Bobotează. Acestea vor rezista chiar dacă temperaturile vor fi pozitive.

reperul.ro

Posted

Toate drumurile gălăţenilor au dus la „Iordanul românilor”. Mii de credincioşi, la slujba de Bobotează

Mii de credincioși gălățeni au fost prezenți vineri, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează oficiată de Înalt Prea Sfințitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, la Biserica "Sf. Precista", situată pe Faleză, în imediata apropiere a Dunării. Ca în fiecare an, Sfințirea Apelor a fost prilej de mare bucurie, de "înălțare a firii" și primire a darurilor cerești. Desigur, respectată a fost și tradiția lansării crucii în apele fluviului, patru tineri îndrăznind să se avânte în acest an în această cursă a credinței.

Pentru prima dată în ultimii trei ani, ceremoniile de Bobotează nu au mai stat sub semnul apăsător al pandemiei de COVID-19, iar preoții și credincioșii au participat la slujbă după obiceiurile cunoscute din anii din urmă.

Garda de Onoare a întâmpinat oficialitățile, iar ÎPS Casian i-a binecuvântat pe militarii aflați la datorie. Altarul aflat în aer liber a fost înveșmântat în cetină de brad, crucile de gheață, tinerii îmbrăcați în costume populare, icoanele și desigur vasul destinat Sfințirii Apelor întregind atmosfera sărbătorii de Bobotează, ce readuce în conștiința credincioșilor botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul.

În același timp, ÎPS Casian le-a reamintit gălățenilor că "în luminoasa sărbătoare a Bobotezei nu este evocat un eveniment care s-a petrecut «la timpul trecut», deoarece trecutul aparține oamenilor. Dumnezeu nu cunoaște trecut, Dumnezeu este «azi» și în veci «contemporanul» nostru". Prin urmare, gălățenii au fost îndemnați să urmeze căile dumnezeiești ale credinței, rugăciunii și iubirii aproapelui.

"Nimeni nu ne poate robi, fraților, mai mult decât acceptăm noi să ne înrobim în propriile patimi, care vin din declinarea 24 din 24 a unei sigure realități - «eu și atât...». Rugăciunea, în lumina învățăturii Mântuitorului, eliberează persoana umană de pericolul egoismului atotprezent și aducător de dezbinări: între suflet și trup, între fiu și părintele lui, între soț și soție, între tânăr și vârstnic", a subliniat în cuvântul său ÎPS Casian, care a ținut totodată să reamintească rolul pe care comunitatea în ansamblul ei, în unitatea de credință, l-a avut în ridicarea Galațiului aici, la Dunărea de Jos.

Unul dintre momentele importante ale zilei a fost lansarea crucii în apele Dunării. Dincolo de partea spectaculoasă, credincioșii văd însă valoarea spirituală a unei tradiții care s-a perpetuat de secole.

Obiceiul aruncării și recuperării crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. De asemenea, gestul celor care se aruncă în Dunăre - "Iordanul românilor" - pentru a recupera crucea sfințită este deopotrivă un act de curaj, dar semnifică și dorința de depășire a greutăților și de a aduce în mijlocul comunității puterea purificatoare și înnoitoare a harului dumnezeiesc.

În acest an, patru tineri s-au aruncat în apele fluviului, iar cel care a reușit să ridice crucea la mal a fost Robert Tioreanu, în vârstă de 24 de ani. "E prima oară! Pentru tatăl meu am vrut să sar! Pentru tatăl meu care mă vede, care mă privește de sus...", ne-a mărturisit Robert, vizibil emoționat. Marinar de profesie, va purta crucea cu el, pe mările și oceanele lumii, astfel că binecuvântarea de la Dunăre va ajunge, iată, în cele mai îndepărtate locuri!

Toți cei care s-au avântat în apele Dunării au primit binecuvântarea ÎPS Casian și mici daruri. Dar darul cel mai de preț, pentru întreaga mulțime de credincioși, a fost Agheasma Mare, care, grație preoților și voluntarilor, a fost împărțită tuturor celor prezenți, pentru a duce în casele lor binecuvântarea Bobotezei.

De altfel, Agheasma Mare va fi împărțită în biserici - peste 100.000 de sticle au fost pregătite în Eparhie - și în cursul zilei de sâmbătă, 7 ianuarie, altă zi de mare sărbătoare - Sfântul Ioan Botezătorul. Aceste două mari evenimente marchează într-o notă luminoasă sfârșitul ciclului de sărbători dedicat Nașterii Mântuitorului.

viata-libera.ro

• 11 months later...
Posted

Crucile din gheață pentru Bobotează sunt gata

Pregătirile pentru marea sărbătoare a Bobotezei sunt în toi. Două cruci din gheață, fiecare de 40 kg și având 1,20 m înălțime, sunt pregătite și depozitate la -20 grade Celsius, în camera frigorifică a unei societăți gălățene.

„De la începutul anului le-am pus la înghețat. 4-5 zile stau la frig. Sunt făcute după o matriță; ne asigurăm că deși va fi mai cald de Bobotează, crucile vor rezista. Vor fi împodobite și vor fi puse pe Faleză pentru slujbă”, a spus Daniela Pojocu, inginer la societatea comercială care confecționează crucile din gheață.

În același timp, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos se pregătesc 50 0000 de sticle cu agheasmă. Sâmbătă, pe faleză, va avea loc slujba de sfințire a apelor.

reperul.ro

Posted

Pregătiri pentru marea sărbătoare a Bobotezei

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, dar și în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos, va avea loc, în Ajunul Bobotezei, vineri, 5 ianuarie, slujba de sfințire a Aghesmei Mari, ce va fi împărțită credincioșilor și în ziua de Bobotează, 6 ianuarie (sâmbătă), dar și în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie (duminică).

La Catedrala din Galați, Agheasma Mare va fi sfințită după săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În Ajunul Bobotezei, creștinii se pregătesc prin post și rugăciune pentru a întâmpina, cu gândul și cu fapta bună, binecuvântarea purificatoare și înnoitoare a Bobotezei.

Agheasma Mare va fi îmbuteliată în peste 100.000 de sticle special pregătite, acestea urmând a fi împărțite în Galați și Brăila.

Ca în fiecare an, ziua de Bobotează va fi marcată, la Galați, la Biserica "Precista", situată în apropiere de Faleza Superioară, prin slujba de Sfințire a Apelor, dar și prin ceremonia de aruncare a crucii în apele Dunării - "Iordanul românilor", pentru a fi prinsă de credincioșii cei mai îndrăzneți și netemători în fața apelor fluviului.

Slujba de la Biserica "Precista", săvârșită de ÎPS Casian și un sobor de preoți, va începe la ora 13,00.

viata-libera.ro

Posted

În bisericile din Eparhia Dunării de Jos a fost sfințită Agheasma Mare

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, dar și în toate bisericile din Eparhia Dunării de Jos, a avut loc, în Ajunul Bobotezei, vineri, 5 ianuarie, slujba de sfințire a Aghesmei Mari, ce va fi împărțită credincioșilor și în ziua de Bobotează, 6 ianuarie (sâmbătă), dar și în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, 7 ianuarie (duminică).

Potrivit învățăturilor bisericești, bucuria întrupării Domnului prin nașterea la Betleem se împlinește duhovnicește la Sărbătoarea Epifaniei, Botezul Domnului sau Boboteaza. Este mai mult decât o sărbătoare înscrisă în calendarul ortodox. Este prezența Preasfintei Treimi la Iordan, când Fiul lui Dumnezeu coboară în ape, iar Duhul Sfânt, în chip de porumbel, adeverește "întărirea Cuvântului", adică Fiul lui Dumnezeu întrupat pentru noi și pentru mântuirea noastră.

În Ajunul Bobotezei, creștinii din Eparhia Dunării de Jos s-au pregătit prin post și rugăciune pentru a întâmpina, cu gândul și cu fapta bună, binecuvântarea purificatoare și înnoitoare a Bobotezei.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, așa cum este tradiția la Dunărea de Jos - "Iordanul românilor" - apa pregătită pentru a fi sfințită a fost așezată în încăpătoare cuve de stejar, ornate cu flori, ramuri de brad și panglici tricolore. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, alături de un sobor de preoți, a săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari, spre bucuria numeroșilor credincioși ce au dorit să se bucure de darurile duhovnicești ale acestei zile.

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Casian le-a vorbit celor prezenți despre semnificația Bobotezei și a zilei din Ajunul Bobotezei, în care se sfințește Agheasma Mare. "Astăzi, firea omenească este ridicată la înălțime! Firea omenească, creștinească și românească! Las-o, Doamne, la înălțime, la curățire! Curățirea înseamnă participarea la praznicul Bobotezei. Am luat aminte care sunt cele câteva daruri acum, care n-ar trebui să se oprească la clipa aceasta, ci să le luăm în noi nu numai pentru un an, ci pentru totdeauna - Boboteaza actualizează sfințirea vieții, omorârea morții și a păcatului și Învierea la viața curată pe care ne-o dăruiește Hristos Domnul. Primim Agheasma Mare spre sfințirea sufletelor și a trupurilor, spre sănătatea noastră, spre sfințirea caselor noastre și spre tot folosul de trebuință", a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Casian.

După sfințiere, Agheasma Mare a fost pusă de părintele Arhiepiscop împreună cu preoţii şi diaconii Catedralei în sticluțele special pregătite, după care acestea au fost oferite credincioşilor prezenţi, atât pentru ei înşişi, cât şi pentru cei cunoscuţi ai lor care nu se pot deplasa sau pentru cei aflaţi în suferinţă, în boli şi în alte încercări.

La final, clericii Catedralei Arhiepiscopale au mers, după tradiţie, în procesiune cu Agheasma Mare și icoana praznicului Botezului Domnului la Reședința arhiepiscopală, unde au fost întâmpinați de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi toţi au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţiei Sale prin stropirea cu Agheasmă Mare.

Pe parcursul acestor zile de sărbătoare, credincioşii din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila, pot merge la bisericile de care aparţin pentru a primi Agheasma Mare, având în vedere că peste 150.000 de sticle au fost pregătite cu mare grijă de preoții şi voluntarii parohiali, spre a aduce binecuvântare, bucurie, înnoire şi sfinţire atât sufletelor, cât şi trupurilor noastre.

La Galați, ca în fiecare an, ziua de Bobotează va fi marcată sâmbătă, 6 ianuarie, la Biserica "Precista", situată în apropiere de Faleza Superioară, prin slujba de Sfințire a Apelor, dar și prin ceremonia de aruncare a crucii în apele Dunării - "Iordanul românilor", pentru a fi prinsă de credincioșii cei mai îndrăzneți și netemători în fața apelor fluviului.

Slujba de la Biserica "Precista", săvârșită de ÎPS Casian și un sobor de preoți, va începe la ora 13,00.

viata-libera.ro

Posted

Un pompier a recuperat din apele Dunării Crucea de Bobotează

Ca în fiecare an Arhiepiscopul Dunării Jos a oficiat slujba Aghesmei Mari la malul fluviului. Intre tinerii care s-au aruncat în apele Dunarii pentru recuperarea crucii a fost și soldatul Popa Gică de la ISU Galați, care a reușit sa o aducă la mal și să primească binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Casian. El a primit deopotrivă laudele echipajelor care au asigurat măsurile de salvare din apă și prim-ajutor, prezente la eveniment.
Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. ,,Același lucru îi dorim și noi, colectivul unității, să își facă din apa și din foc „prieteni” pe care să îi poată îmblânzi”, au anunțat reprezentanții ISU Galați.

gazetagalatiului.ro