Jump to content

"Învierea" Rădeştiului

Recommended Posts

Posted

"Învierea" Rădeştiului

Pregătiri de păşunat

"Raţie" dublă de azotat de amoniu

Dacă sunt primari, la ora asta, pentru că ne aflăm în an electoral, cărora "le‑a intrat morcovul", Rădeştiul are în fruntea sa un altfel de om. Ioan O. Porumb, de la PSD! Vine, de exemplu, în comună, un fruntaş liberal de la Galaţi? Îl primeşte frumos: "Doriţi o cafea?", "Vă pot ajuta cu ceva?" Prefectul Capră, intrat definitiv în partea stângă a pieptului său. Nu‑l poate trece la şi alţii � exact când îi crăpa măseaua, Prefectura l‑a ajutat cu şase miliarde de lei pentru consolidare de drumuri. Numai de Eugen Durbacă nu s‑a lipit� În 2003, Rădeşti era o localitate muribundă. Desprinzându‑se, în anul următor, de Bălăbăneşti, i‑a revenit suflul. "Căzând" în comună, lunea trecută, pe neanunţate, am dat peste o atmosferă de Salva‑Vişeu: lopeţi "nervoase", o betonieră în funcţiune, roabe, bărbaţi laţi în spate, cărând saci cu ciment� Unii, pe schele, lucrau la repararea corpului B al Şcolii Gimnaziale, alţii se ocupau de lărgirea spaţiului pietonal din apropierea primăriei, de lalelele‑bulbi pregătite pentru plantat, de ţevile de oţel aduse de la Galaţi în vederea pregătirii lor pentru� Paşti, să susţină ghirlandele care vor străluci în noaptea Învierii. Toată forţa de muncă, din comună. De când este primar, Ioan O. Porumb n‑a beneficiat de nicio zi de concediu de odihnă. Nu s‑au dus consătenii săi pe Litoral, nu s‑a dus nici el! Are ca ajutor un vice destoinic. Am observat că nu merg prin comună ţinându‑se de mână. Fiecare, cu treaba sa precisă. Ultima victorie a domnului Ioan O. Porumb: a adus în Rădeşti medic veterinar, de la Tecuci, scăpând crescătorii de animale din comună de neplăcerea de a nu avea cui să se adreseze când trec cu vitele şi păsările prin necazuri. Numele lui, Emanuel Mihalcea, la Tecuci s‑a ocupat de animalele de companie.

‑ Înaintăm spre primăvară, domnule primar. Acuşi vor da năvală peste dumneavoastră ciobanii şi organizatorii de cirezi de vite, să le repartizaţi imaşuri.

‑ Sunt alături de ei, mai cu seamă acum, după ce au trecut prin atâtea "cumpene" cu animalele din bătături, din cauza lipsei de furaje. S‑a cumpărat fân, de iarbă şi de lucernă, de la un furnizor din Tg. Bujor. De la 150.000 de lei balotul s‑a ajuns la 200.000. Tărâţele de grâu, la sac � nu s‑a dus lipsă de‑a lungul iernii de aşa ceva. Să sperăm că vitele vor ieşi în primăvară într‑o stare acceptabilă. Se organizează opt stâne şi cinci cirezi de vaci. Pentru acest an, ţinând cont că terenurile noastre agricole sunt slab productive, rezultând, în comparaţie cu alte zone, cantităţi mici de masă verde la hectar, ne‑am gândit să însămânţăm cinci hectare cu lucernă, În Potroci, la hotarul cu satul Crăieşti. Cu lucerna de la gospodari, cultivată, e drept, pe suprafeţe mici, şi cu ce mai ajutăm noi, încurajăm crescătorii de animale. Am stabilit să înfiinţăm lucerniera În Potroci ca să putem asigura pază permanentă. Dăm cultura în grija organizatorilor de stâne Carp Costică şi Vasile Lungu, să răspundă de ea până la ultima "coasă".

‑ Păşunea?

‑ Deţinem 432 de hectare, răspândite în 12 puncte. Precauţi, în 2007, pentru că anul, din punctul de vedere al precipitaţiilor, a fost dezastruos, n‑am mai administrat pe ele îngrăşăminte chimice, ştiam din start că totul era compromis. Rezervând banii pentru 2008, ne aflăm în situaţia de a dubla cantitatea de azotat de amoniu dat la hectar. De la 100 de kilograme în 2006, anul acesta vom împrăştia 200. Ca noutate, lucrarea nu va mai fi lăsată la mâna ciobanilor. Tot fertilizatul se va face în sistem centralizat. Vicele va supraveghea personal întreaga operaţiune.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22038

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.