Jump to content

Sute de gălăţeni trebuie să aleagă între salariu şi pensie


Recommended Posts

Posted

18 bugetari din Primăria Galaţi vor trebui să aleagă între salariu şi pensie

Un număr de 18 bugetari - angajaţi ai Primăriei Galaţi, vor fi obligaţi să aleagă între salariu şi pensie, transmite corespondentul AMS News. “În Primăria Galaţi lucrează în acest moment 18 pensionari care beneficiază de salariu şi pensie. Dintre aceştia, patru provin din armată. În termenul în care zice legea, ne vom conforma”, a spus primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae.

Ordonanţa dată de premierul Emil Boc interzice pensionarilor care sunt angajaţi la stat să beneficieze de salariu şi de pensie, în acelaşi timp.De asemenea, actul normativ prevede că persoanele care, la data intrării în vigoare a noilor reglementări, cumulează pensii cu venituri obţinute din funcţii remunerate de stat, sunt obligate să aleagă între pensie şi salariu în termen de 15 zile. Pe de altă parte, pensionarii care vor alege varianta salariului trebuie ca, în termen de 30 de zile de la suspendarea plăţii pensiei, să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării.

Tot ca măsură anti-criză Primăria Galaţi va renunţa în 2009 la circa 50 de angajări.“Probabil, va trebui să renunţăm la 50 de angajări pe 2009. E o problemă, întrucât apar mămici care îşi i-au concediu de creştere copilului. Voi şti exact, după ce vom face schema de personal”, a spus primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae. În prezent, Primăria Galaţi are 600 de angajaţi, dintre care 450 sunt funcţionari publici.

Posted

Pensia sau salariul?

Conform OUG 230/2008, publicată în MO pe 5 ianuarie 2009, este interzisă cumularea pensiei cu salariul în sistemul public. În cazurile în care la pensionare au fost acordate şi plăţi compensatorii, persoanele care doresc să lucreze în continuare în sistemul public vor fi nevoite să returneze sumele primite.

Pensionabili şi în Sănătate

30 de pensionari care au fost apoi angajaţi în cadrul spitalelor gălăţene, inclusiv în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Galaţi, trebuie să se decidă până la jumătatea lunii dacă renunţă la pensie pentru postul pe care îl ocupă sau preferă pensia, acum cumulând ambele venituri. "Din cele 30 de persoane care intră sub incidenţa acestei ordonanţe, majoritatea sunt medici din specialităţi extrem de deficitare şi chimişti. Doar două persoane aflate în acesată situaţie lucrează în cadrul Autorităţii de Sănătate Publică, restul în spitale. De exemplu, numai la Spitalul de Urgenţă avem şapte astfel de cazuri. Este vorba de medici şi chimişti care s-au pensionat dar care au fost reangajaţi din pricina lipsei de personal. La fel, singurul auditor specializat pentru pe tot judeţul Galaţi e la noi şi e în această situaţie", a precizat directorul ASP Galaţi. Este foarte posibil ca în majoritatea cazurilor aceste persoane să aleagă pensia decât păstrarea actualului post, mai ales că în multe cazuri acesta nici nu ar fi foarte bine plătit. Medicii care lucrează doar pe bază de contract de colaborare cu o instituţie sanitară dar nu şi cu carte de muncă pot continua dacă au acceptul Colegiului Medicilor.

La CJAS, doar doi pensionari

În ceea ce priveşte Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, punerea în practică a aceleeaşi ordonanţe nu va ridica probleme majore de personal. "Avem doar doi angajaţi în această situaţie, pensionari şi salariaţi, dar care nu lucrează în servicii de bază ale instituţiei. Într-un caz este vorba de un îngrijitor", a precizat directorul Olimpia Buzia.

18 pensionari la Primărie

Primarul Dumitru Nicolae nu s-a ferit să arate că în instituţia pe care o conduce activează şi pensionari care vor fi nevoiţi să aleagă între pensie şi locul de muncă. "O prevedere importantă în lege este treaba cu pensionarii. În Primăria din Galaţi, astăzi, lucrează 14 pensionari şi 4 proveniţi de la armată. Deci sunt 18 în total. În termenul care este specificat în această hotărâre vom aplica prevederile legii", a precizat primarul Dumitru Nicolae, care însă nu s-a grăbit în a preciza ce soartă vor avea cei 18 pensionari, fiind mai degrabă reţinut în a se pronunţa în acest sens. Dumitru Nicolae spune că mai întâi trebuie citită legea cu atenţie, interpretată şi completată de prevederi ulterioare, după care vor fi luate decizii.

CJ încă mai numără

În ceea ce priveşte situaţia Consiliului Judeţului, surse din cadrul acestei instituţii ne-au precizat că nici aici nu se duce lipsă de persoane aflate la pensie, dar care activează în cadrul CJ cu un contract de muncă, însă va trebui făcută o centralizare, după care se va şti exact câte persoane vor fi atinse de noua lege şi măsurile ce vor fi luate în acest sens.

Plecări şi de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Prevederile noului act normativ se vor resimţi şi asupra personalului Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Galaţi. Directorul executiv al instituţiei, Mihai Turcu, ne-a declarat că doi angajaţi, care au ieşit la pensie de la IPJ Galaţi, vor fi nevoiţi să decidă dacă doresc să lucreze în continuare - ceea ce ar însemna să restituie plăţile compensatorii primite în momentul ieşirii din câmpul muncii - sau să renunţe la serviciu. "Voi discuta cu ei în aceste zile, pentru ce au ales. Unul din cei doi este angajat pe bază de contract individual de muncă pe durată nedeterminată iar celălalt are contract de muncă pe prioadă determinată, ţinând locul unei colege care este în concediu prenatal", ne-a declarat Mihai Turcu.

ITM şi AJOFM nu au pensionari pe statele de plată

Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, Ionel Petrea, ne-a declarat că pe statele de plată ale instituţiei nu se află pensionari care au fost reangajaţi. Acelaţi lucru este valabil şi în cazul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, neexistând cazuri în care o persoană să cumuleze pensia cu salariul.

Fără pensionari la Apă Canal

Directorul general al Apă Canal, Marin Costel, ne-a declarat că societatea, aflată în subordinea Consiliului Local, nu are angajaţi care să provină din rândul pensionarilor. "Actul normativ este unul bun deoarece astfel se dă o şansă tinerilor care găsesc greu un loc de muncă. Prin aplicarea acestei ordonanţe de urgenţă vor fi mai multe locuri de muncă. Un tânăr, când se duce să se angajeze, i se cere experienţă în muncă, dar dacă nimeni nu îl încadrează pentru că nu are experienţă, cum să îndeplinească această condiţie?", ne-a precizat Marin Costel.

Apaterm aşteaptă clarificări

Directorul general al Apaterm, George Cubasa, ne-a precizat că nu poate face nicio declaraţie legată de acest subiect deoarece Apaterm este o societate comercială şi că aşteaptă o adresă de la muncipalitate în care să se aducă precizări pe această temă. "Nu pot să vă spun nimic deocamdată. Apaterm este o societate comercială iar angajaţii nu sunt personal bugetar", ne-a mai declarat George Cubasa.

Pensie de judecător sau salariu de cadru didactic?

"La Curtea de Apel activează 5 magistraţi care sunt şi cadre didactice în învăţământul superior, dar acest lucru este permis prin lege. În momentul de faţă nu mai există niciun magistrat pensionar care să şi activeze la Curtea de Apel, ne-a declarat preşedinta Curţii de Apel, judecătoarea Mariana Ghena. La Tribunal mai mulţi judecători intenţionau să devină pensionari, cu intenţia de-a continua să activeze şi în justiţie, dar în noul context au ales să rămână în magistratură şi să renunţe totodată la posturile de conferenţiari sau profesori. "Eu una mă bucur pentru că şi aşa avem deficit de judecători. Dacă ar fi plecat, s-ar fi creat o situaţie foarte grea din punctul de vedere al volumului de activitate, care şi aşa este foarte mare", ne-a precizat preşedinta Tribunalului Galaţi, judecătoarea Carmen Sandu.

Şocul va fi la Poliţia Comunitară

În afară de şeful Poliţiei Comunitare, Cristian Gâscă, toţi ceilalţi trei directori - Gheorghe Dârjan, Aurelian Berţea şi Costică Turcu - se află în situaţia de a opta între a rămâne la serviciu sau la a primi doar pensia. Directorul instituţiei a recunoscut că în Poliţia Comunitară există aproximativ 25 de persoane care se află în această postură, însă este de părere că decizia este a angajaţilor. "Nu ştim cu exactitate câţi angajaţi se află în această postură, dar din primele informaţii avem aproximativ 20 - 25 de persoane. Decizia este însă a dumnealor, eu nu voi merge să-i întreb ce au de gând să facă. Chiar studiam Ordonanţa şi cred că situaţia este destul de delicată. Pe de o parte este foarte probabil ca dumnealor să aleagă să stea acasă şi să ia pensia în fiecare lună, decât să vină în fiecare zi la serviciu pentru un salariu care nu este cine ştie ce. Pe de altă parte, dacă omul a beneficiat, în urmă cu un an sau doi, de salarii compensatorii, este puţin probabil că mai are vreun ban din ceea ce a primit. Oricum ar fi, decizia este a celor care se află în această situaţie", ne-a declarat Cristian Gâscă.

60 de copii pot rămâne fără părinţii de profesie

La Protecţia Copilului, actul normativ loveşte crunt în Serviciul de Asistenţă Maternal (SAM). Normele abia intrate în vigoare lasă 60 de copii în grija instituţiei deoarece 46 de asistenţi maternali se află în situaţia prevăzută de lege. Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Galaţi, Manon Cristoloveanu, pe lângă cei 46 de asistenţi maternali mai sunt în aceeaşi situaţie alte zece persoane. "Marea problemă este în cadrul Serviciului de Asistenţă Maternală, de unde vor pleca 46 de persoane, care au la acest moment în grijă 60 de copii. Mai rău este că şi alţi asistenţi maternali, în afară de cei 46, se află în situaţia de a se pensiona. În instituţie mai există alte zece persoane care trebuie să plece, dar aceştia nu ridică probleme în ceea ce priveşte activitatea noastră", ne-a spus Manon Cristoloveanu. Reamintim că în cadrul Direcţiei există o adevărată problemă în ceea ce priveşte recrutarea asistenţilor maternali care să se îngrijească de câte doi copii sau de micuţii cu handicap. Anul trecut, în noiembrie, cei din cadrul instituţiei au dat chiar un anunţ în acest sens. La nivelul instituţiei sunt în jur de 600 de asistenţi maternali care se îngrijesc de peste 800 de copii.

Niciun pensionar la Parchet

Şeful Parchetului gălăţean, procurorul general Dinu Gâlcă, ne-a făcut cunoscut că nu are cazuri deosebite în instituţie. "Am avut un procuror de la Târgu Bujor, care urma să se pensioneze chiar în această perioadă, însă mi-a transmis că intenţionează să renunţe la a se pensiona şi că va rămâne în cadrul Parchetului. În rest, nu avem astfel de situaţii în Parchet şi sincer n-am agreat niciodată acest cumul, dar, dacă este să fim obiectivi, ar trebui să ne gândim la nevoia de specialişti care există pe piaţă. Şi atunci, dacă ai un astfel de specialist, nu mi se pare normal să-l pierzi doar pentru că este pensionar", a conchis Dinu Gâlcă.

5 lucrători de la APA vor alege între pensie sau salariu

Ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului publicata luni în Monitorul Oficial, cinci angajaţi din cadrul Administraţiei Pieţelor Agroalimentare (APA) vor fi obligaţi să aleagă între salariul care se ridică la circa 1.200 de lei sau la pensia pe care până în acest an au putut să o cumuleze cu veniturile de la serviciul pe care îl aveau deşi ieşiseră la pensie. "Noi avem cinci pensionari", a declarat Eugen Zaharia, directorul APA Galaţi.

Tot 5 pensionari lucrează şi la Ecosal

"Avem cinci persoane care iau şi pensie şi salariu, care însă este de doar 700 de lei. Drept să spun, pe aceşti oameni îi cunosc din combinat şi sunt meseriaşi. Ei au plecat din combinat la 50 de ani. Însă acum, să vedem la ce vor renunţa şi dacă vor rămâne la Ecosal", a declarat Ion Ionescu, directorul Ecosal Prest, serviciu aflat în subordinea Primăriei.

La AFDJ doar 3 angajaţi sunt la "răscruce"

Deşi unitatea are peste 900 de salariaţi, AFDJ Galaţi, regie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, are foarte puţini salariaţi care au împlinit vârsta de pensioare. "Noi avem doar vreo trei persoane care, deşi au pensie, muncesc. Acestora le-a venit decizia de pensionare, însă au solicitat să rămână la AFDJ" a declarat Ştefan Frunză, liderul sindicatului din AFDJ Galaţi.

Zona Liberă are o echipă tânără

Dacă în cazul altor instituţii din subordinea Consiliului Local Galaţi echipa este formată şi din persoane mai în vârstră, unele chiar primesc şi pensie, la Zona Liberă angajaţii sunt în majoritate tineri. "La noi nu sunt persoane care să fie obligate să aleagă între pensie şi salariu pentru că noi avem o echipă tânără", a spus Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Posted

Pariez aproape pe orice ce doriti voi ca majoritatea celor care ar tb sa plece conform noilor reglementari vor gasi diverse chitzibusarii pentru a fi mentinuti in... bani! Contracte de colaborare, consultanta, datatori cu parerea, sfatuitori de taina, se vor gasi niste varianta sa nu ramana saracii fara "coledzi" :(

Posted

Oraşul de la Dunăre riscă să rămână fără Fanfară

Noua ordonanţă emisă de Guvern, conform căreia pensionarii angajaţi în sistemul de stat sunt obligaţi să aleagă între salariu şi pensie, ar putea lăsa oraşul de la Dunăre fără fanfară, singura formaţie etalon pentru zona de sud a Moldovei, transmite corespondentul AMOS News. Contactat telefonic directorul adjunct al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, Eduard Mihalcea, a spus că instituţia pe care o reprezintă va respecta prevederile OUG 230/ 2008. “În această categorie intră şi cei 18 artişti ai Fanfarei „Valurile Dunării”, singura formaţie etalon pentru zona de sud a Moldovei. Conducerea instituţiei noastre işi rezervă dreptul de a aştepta publicarea metodologiei de aplicare a ordonanţei mai sus amintite”, a precizat Eduard Mihalcea, director adjunct la CCDJ Galaţi.

Pe de altă parte, liderul de sindicat de la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”, Adrian Dumitraşcu, consideră că fanfara “Valurile Dunării” nu va fi desfiinţată. “Nu cred că o să desfiinţeze fanfara, e prea mult. Este o problemă de moment din cauza ordonanţei premierului. Cred că o să se dea o nouă ordonanţă pentru pensionarii din domeniul artistic şi atunci se va rezolva. Aşteptăm să vedem dacă Guvernul va schimba ceva. În caz contrar, 18 membri ai fanfarei trebuie sa plece” a afirmat liderul de sindicat din cadrul Centrului Cultural Dunărea de Jos, Adrian Dumitraşcu.

Fanfara “Valurile Dunării” reuneşte 20 de muzicieni (19 muzicieni şi un dirijor), cu studii de specialitate. În perioada de primăvară şi vară, fanfara “Valurile Dunării” susţine spectacole în aer liber în Grădina Publică şi pe Faleza Dunării. Fanfara este prezentă şi la diverse evenimente ale comunităţii gălăţene: Paşte, Ziua Eroilor, Ziua Drapelului, Ziua Marinei, Ziua Unirii, Ziua Armatei, Serbările Galaţiului, Ziua Naţională, Festivalul Scrumbiei, depunerea jurământului militar. În fiecare an, fanfara participă la Festivalul Naţional de Fanfare Iosif Ivanovici.

Posted

LEGEA ESTE LEGE!....DAR POLITICA ESTE O FATA TARE NE...CUMINTE, DECI SA CITAM, SAU SA PARAFRAZAM "Cine vrea, caută posibilităţi. Cine nu vrea, caută ...PORTITE/INTERPRETARI" .

Posted

Durbacă şi Nicolae trebuie să aleagă

Unul dintre cei vizati de prevederile Ordonantei de Urgenta 230/2008 este si vicepresedintele CJ Galati, Eugen Durbaca. Acesta castiga anual din pensie 16.560 lei, iar indemnizatia de la consiliu ii aduce peste 45.000 lei. Surse din mediul politic au indicat ca acesta, pentru ca este si liderul PC Galati, cea mai puternica organizatie locala a conservatorilor, va prefera sa isi pastreze mandatul de vice la CJ Galati, fara de care functia politica nu ar avea valoare.

Cam aceeasi este situatia si in cazul primarului Galatiului, Dumitru Nicolae. Anual el incaseaza 16.800 lei din pensii, in timp ce indemnizatia de primar i-a adus anul trecut 66.925 lei. Nu se pune problema renuntarii de catre Nicolae la cel de al treilea mandat de primar, pe care l-a obtinut destul de greu. Primarul Nicolae nu s-a aratat ingrijorat nici pentru soarta celor 18 pensionari pe care i-a numit in functii-cheie in Primaria Galati. El este de parere ca Ordonanta 230 trebuie citita, interpretata, completata cu prevederi ulterioare si abia dupa aceea aplicata.

http://www.pulsulzilei.ro/341693/Nu_dau ... _pe_pensie

Posted

Ma tem ca nu e prea corecta stirea. Oamenii astia au fost alesi, nu au un contract de munca in forma clasica, de angajat al unei entitati - poate nu ma exprim prea corect. Cetatenii au vrut ca unul sau altul sa le fie primar, presedinte (ma rog, nu-i cazul) deci parerea mea e ca nu se poate schimba regula jocului in timpul lui... In 2008, legea si Constitutia care le-au dat voie sa candideze nu impuneau o limitare de acest gen. Ei au mandatul majoritatii votantilor, nu ocupa un loc care altfel ar fi putut reveni altcuiva, etc., etc. Parerea mea e ca nu au dreptate cei care au scris stirea.

Posted

Cultură fără pensionari

Ordonanţa de Urgenţă nr. 230/2008, potrivit cărora pensiile nu mai pot fi cumulate cu veniturile obţinute din funcţii în administraţiile locale, afectează şi instituţiile de cultură gălăţene.

Şi Teatrul Dramatic "Fani Tardini" intră sub incidenţa OUG 230. Potrivit unor surse din cadrul acestei instituţii, şapte persoane vor trebui să aleagă între calitatea de pensionar şi cea de salariat. Aici intră actorii Gheorghe V. Gheorghe, Grig Dristaru dar şi directorul Vlad Vasiliu.

La Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural situaţia se prezintă mai bine, având în vedere că doar un singur angajat se încadrează în prevederile acestei ordonanţe. Directorul Sergiu Tofan a precizat că actul emis de Guvern va fi analizat şi dacă va fi cazul, va fi pus în aplicare.

Un caz fericit este la Biblioteca "V.A. Urechia", unde niciun angajat nu intră sub incidenţa acestui act.

Situaţia nu este îngrijorătoare nici la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. "În acest moment, instituţia noastră are un număr de 117 angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în cadrul celor cinci secţii componente: Muzeu, Acvariu, Grădina Botanică, Planetariu şi Grădina Zoologică. În condiţiile OUG nr. 230/2008, avem un număr de şapte persoane angajate care intră sub incidenţa acestei legi. Dintre acestea, două persoane au contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi cinci au contract pe perioadă determinată", a afirmat Mădălin Şerban, director ştiinţific în cadrul instituţiei gălăţene.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=3

Posted

Nu contesta nimeni alegerea primarului. El a fost corect investit dupa legea in vigoare la momentul acela. De fapt, nici nu exista vreun pericol in acest sens. Acum trebuie doar sa aleaga cum e platit: ca salariat (si punct). Asa este si corect. Prea zac multe 'valori' in functii cheie ale institutiilor de stat!

Posted

Ordonanţa lui Boc ar putea alunga 450 de profesori de la catedre

* Ordonanţa veniturilor cumulate ar putea lăsa sistemul de învăţământ preuniversitar gălăţean fără 450 de cadre didactice. Acesta este numărul dascălilor care deşi sunt pensionaţi, încă se dedică educaţiei. Dacă cele peste 400 de cadre didactice ar alege să renunţe la posturi, sistemul de învăţământ gălăţean s-ar afla într-un mare impas, conducerea ISJ neavând cu cine să îi înlocuiască pe dascălii pensionaţi.

Ordonanţa emisă de Guvernul Boc cu privire la veniturile cumulate face ”victime” în toate domeniile de activitate şi afectează oameni din toate categoriile socio-profesionale. Legea publicată, luni, în Monitorul Oficial ar putea afecta grav sistemul de învăţământ gălăţean în condiţiile în care peste 440 de cadre didactice din judeţul Galaţi deja pensionate încă se mai dedică educaţiei. ”Avem 267 de posturi şi peste 440 de cadre didactice care sunt pensionate, dar care încă îşi desfăşoară activitatea la catedră. Ordonanţa Guvernului îi afectează foarte mult pe aceşti oameni şi mai ales veniturile lor. Cea mai mare parte dintre cei care încă mai activează au rămas din cauza veniturilor mici, după cum se ştie, pensiile din învăţământ sunt foarte mici, iar oamenii aveau nevoie de un venit în plus pentru a se descurca”, a declarat Vasile Ciuchină, inspectorul şcolar general.

În prezent, în instituţiile de învăţământ din judeţul Galaţi îşi desfăşoară activitatea aproximativ 7.000 de cadre didactice.

Posted

@Aiyana

Nu ma refeream la alegerea primarului, ci la faptul ca mi se pare - daca e un jurist, sau candidat la acest statut (si este :d ) ne poate lamuri - ca primarul nu are statutul unui angajat. De aceea am vaga impresie ca nu se poate aplica aceasta lege celor ALESI prin vot uninominal.

Posted

Hai ca sunt curioasa cine a facut dreptul! :)

Aici lucrurile sunt simple: nu se pune accentul pe notiunea de "angajat", ci pe cea de "salariat bugetar", ambele surse de venit (pensia si salariul) provenind de la bugetul de stat. In concluzie, sunt afectati doar pensionarii cu salarii bugetare, de la stat.

Art. 64 din Legea nr. 215/2001, legea administratiei publice locale, prevede urmatoarele:

(3) Pe toată durata exercitării mandatului de primar [...] contractul de muncă al acestora la instituţii publice, regii autonome, companii naţionale, societăţi naţionale, societăţi comerciale cu capital majoritar de stat sau la societăţile comerciale de sub autoritatea consiliilor locale sau judeţene se suspendă de drept.

(4) Primarul [...] primeste, pe toată durata exercitării mandatului, o indemnizaţie stabilită în condiţiile legii.

Iar, potrivit OUG nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu, "persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, cumuleaza pensia cu venituri obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, au obligatia de a opta intre suspendarea platii pensiei si incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta."

Indemnizatia primarului e tot un venit de la bugetul de stat.

Oricum, ei au identificat deja si gaselnita cu care sa se scoata: cei care opteaza sa ramana cu pensia pot sa-si continue activitatea si sa fie platiti pe baza de conventie civila, in temeiul Codului Civil. Nu ii mai spunem salariu bugetar, ci remuneratie pentru serviciile prestate. Cu conventie civila nu le mai merge vechimea, dar asta o au deja, nu? :lol:

Asta desi Guvernul a motivat necesitatea acestei ordonante prin faptul ca in Romania "nu este corect, nu este moral ca persoane care au primit bani de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, sau chiar de ordinul miliardelor sa cumuleze pensia cu salariul". Foarte bine, le cumulam sub alta forma.

Posted

OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul de stat, contestata la Curtea Constitutionala

Avocatul Poporului a contestat miercuri, la Curtea Constitutionala, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 230/2008 prin care se interzice cumulul pensiilor cu salariile de stat.

Conform OUG nr. 230/2008, pensionarii pentru limita de varsta din sistemul public, precum si cei ai institutiilor din sistemul justitiei, de aparare, ordine publica si siguranta nationala nu mai pot cumula pensia cu veniturile obtinute dintr-o functie remunerata de la bugetul de stat.

Potriviti contestatiei Avocatului Poporului, OUG nr. 230/2008 contravine dispozitiilor art. 115 alin. (6) din Constitutie potrivit carora ordonantele de urgenta nu pot afecta drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de aceasta

Ordonanta afecteaza dreptul la munca si dreptul la pensie

Avocatul Poporului considera ca prevederile actului normativ afecteaza atat dreptul la munca, prevazut de art. 41 din Constitutie, potrivit caruia „dreptul la munca nu poate fi ingradit; alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera”, cat si dreptul la pensie, prevazut de art. 47 alin. (2) teza I, potrivit caruia cetatenii au dreptul la pensie si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege.

Potrivit Avocatului Poporului, prin continutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ si dreptul la salariu si dreptul la conditii rezonabile de viata, care sa asigure un trai civilizat si decent cetatenilor

De asemenea, Avocatul Poporului considera ca dispozitiile OUG nr. 230/2008 contravin si prevederilor art. 6 pct. 1 din Pactul international cu privire la drepturile economice, sociale si culturale, ratificat prin Decretul nr. 212/1974.

Textul respectiv prevede ca statele parti recunosc dreptul la munca, ce cuprinde dreptul pe care il are orice persoana de a obtine posibilitatea sa-si castige existenta printr-o munca liber aleasa si acceptata si se obliga sa ia masuri pentru garantarea acestui drept..

Statul, obligat sa creeze conditiile necesare cresterii calitatii vietii

Totodata, conform argumentelor Avocatului Poporului, prevederile acestei ordonante vin in conflict cu dispozitiile art. 135 alin. (2) lit. f) din Legea fundamentala care stabilesc in sarcina statului obligatia de a crea conditiile necesare pentru cresterea calitatii vietii, dar si cu art. 44 din Constitutie, referitor la dreptul de proprietate privata .

Sursa: avocatnet.ro

Posted

500 de pensionari afectaţi de OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul

La nivelul Casei Judeţene de Pensii Galaţi sunt înregistraţi 500 de pensionari angajaţi în sistemul de stat, potrivit directorului executiv Georgeta Modiga, transmite corespondentul AMOS News. Din cei 500 de pensionari afectaţi de OUG, aproximativ 340 sunt cadre didactice, 44 medici, 18 angajaţi ai Primăriei Galaţi, 25 poliţişti comunitari şi 47 asistenţi maternali. Noua Ordonanţa a Guvernului Boc obligă 500 de gălăţeni să aleagă între leafa de la stat şi pensie. Actul normativ prevede că persoanele care, la data intrării în vigoare a noilor reglementări, cumulează pensii cu venituri obţinute din funcţii remunerate de stat, sunt obligate să aleagă între pensie şi salariu în termen de 15 zile. Persoanele care optează pentru menţinerea veniturilor şi suspendarea plăţii pensiei, sunt obligate în termen de 30 de zile de la data suspendării, să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primate la data pensionării.

Posted

"@Aiyana

Nu ma refeream la alegerea primarului, ci la faptul ca mi se pare - daca e un jurist, sau candidat la acest statut pe forum (si este ) ne poate lamuri - ca primarul nu are statutul unui angajat. De aceea am vaga impresie ca nu se poate aplica aceasta lege celor ALESI prin vot uninominal.Mikka

Moderator "

Aici nu trebuie un jurist, poate un avocat da, dar nu cred ca sunt utili deoarece problema este de competenta politicului, deci tot ei o vor rezolva cu portite cu ordonante mici/dispozitii/circulare, contestatii pe traseul CCJ-CIJ Haga, si in loc sa plafoneze pe cei cu pensii cat 5-10 salarii de tineri ingineri, lovesc in profesori sau personalul ce acorda asistenta copiilor

Posted

Pensionarii angajaţi aşteaptă ziua de 15 ianuarie

* La Primărie şi în instituţiile locale subordonate lucrează peste 250 de pensionari * Toată lumea aşteaptă decizia Curţii Constituţionale

Toţi angajaţii din Primărie care sunt şi pensionari, dar şi toate societăţile comerciale subordonate CL au primit înştiinţări cu privire la OUG 230, care interzice pensionarilor să mai realizeze venituri de la bugetul de stat, a spus, ieri, primarul Dumitru Nicolae. Fiecare societate locală în parte va decide, ulterior, ce se va întâmpla cu angajaţii săi pensionari de la momentul aplicării OUG 230. "Celor 21 de pensionari din cadrul Primăriei le‑am făcut informări scrise, am făcut aceleaşi hârtii şi la societăţile subordonate, unde suntem unic acţionar. Problema care, după mine, ar necesita puţine discuţii ar fi cea a însoţitorilor persoanelor cu handicap. Sunt 188 de persoane care cumulează şi alte venituri şi aici e o problemă; dacă vor renunţa la indemnizaţia de însoţitor, persoanele cu handicap vor primi câte o indemnizaţie fixă, 450 de lei, ceea ce înseamnă cam 60 la sută din suma pe care o primea însoţitorul", a declarat Dumitru Nicolae.

Şefa Serviciului Personal, Daniela Uzuneanu, ne‑a precizat că, în total, în municipiul Galaţi există circa 900 de persoane cu handicap care au dreptul la însoţitor. Dintre acestea, 188 se află în situaţia prevăzută de OUG 230, adică sunt şi pensionari. "Persoana cu handicap grav poate beneficia de asistent personal sau de indemnizaţie. Dacă însoţitorul nu mai poate beneficia de salariu, că nu vrea să renunţe la pensie, persoana cu handicap poate să opteze şi va primi o indemnizaţie, în sumă fixă, de 450 de lei. Acea indemnizaţie o va da persoanei care are grijă de ea. Indemnizaţia este mai mică, pentru că salariul unui însoţitor era 630 lei brut la care se adăuga sporul de vechime, se scădeau celelalte dări la stat şi era undeva la 500 de lei". Daniela Uzuneanu spune că în cazul în care un însoţitor ar opta să îşi continue activitatea, în baza unei convenţii civile, aceasta s‑ar încheia între acea persoană şi cea pe care o îngrijeşte, nu cu Primăria: "Convenţia nu o face cu noi, pentru că prestează activitate pentru persoana bolnavă, şi cu persoana bolnavă va trebui să încheie. Însă nu cred că bolnavul va putea să dea însoţitorului, în baza convenţiei, mai mult decât primeşte de la Primărie, respectiv 450 de lei. Primăria nu e parte în convenţia civilă. Primăria este parte atunci când îi acordă bolnavului indemnizaţia. Ce face mai departe cu ea, este problema lui". Şi totuşi, legea protecţiei persoanelor cu handicap este centrată pe protecţia acestei persoane, se spune peste tot. Însă ce se întâmplă în cazul în care o persoană cu handicap şi fără discernământ ar trebui să încheie convenţie civilă cu însoţitorul? Iar ca lucrurile să fie şi mai încurcate, în unele cazuri, tutorele este chiar îngrijitorul, caz în care acesta ar trebui să îşi încheie şieşi convenţie civilă?! "Toţi însoţitorii vor fi înştiinţaţi de noi, în scris. Oricum, nu vom suspenda şi indemnizaţia bolnavului şi contractul de muncă al asistentului personal în acelaşi timp", a asigurat Daniela Uzuneanu.

Teatrele au 22 de angajaţi-pensionari

Cum la Primărie nici acum nu este o situaţie clară a numărului de pensionari bugetari din societăţile subordonate, am încercat să aflăm singuri care este situaţia. La Teatrul Dramatic sunt şase persoane asupra cărora se aplică prevederile OUG 230. Din acestea, trei sunt actori – Vlad Vasiliu (care este şi directorul teatrului), Grig Dristaru şi Gheorghe V. Gheorghe, iar ceilalţi trei sunt un maşinist, un tapiţer şi un croitor. "Nu am primit nicio înştiinţare din partea Primăriei. Probabil că actorii vor opta pentru salariu, iar dintre ceilalţi trei, doar unul a spus că va rămâne în teatru, ceilalţi doi pleacă la pensie", a spus Vlad Vasiliu. Potrivit acestuia, pensia unui actor se ridică la 800‑900 de lei, iar salariul maxim din teatru poate fi de 1.100 de lei. "Însă trebuie să protestez faţă de această discriminare; se spune că actorii pot lucra la teatre private, însă la noi, în Galaţi, aşa ceva nu există", a mai spus Vlad Vasiliu.

La Teatrul Muzical "Nae Leonard" sunt 16 persoane aflate în această situaţie, din care 11 sunt artişti, iar cinci fac parte din personalul auxiliar (electricieni, tapiţer, plasator, arhivar). "Nu am fost informaţi de Primărie, ne‑am informat noi. Am stat de vorbă cu dânşii, opt din ei şi‑au exprimat deja decizia de a rămâne cu pensia, restul rămâne să decidă, până la punerea în aplicare a ordonanţei. Cei care vor opta să lucreze în continuare, vor fi plătiţi conform Legii 8, a drepturilor de autor. Dacă vorbim de un solist bun, poate obţine un venit lunar şi de 10.000 de lei. Nu asta e tragedia, mai ales că o astfel de triere trebuia făcută, că nu poţi rezista ca Tutankamon, pe scenă; problema va fi cu posturile ce vor rămâne neacoperite şi care vor fi blocate", ne‑a explicat directorul teatrului, Florin Melinte.

La Teatrul de Păpuşi "Gulliver" nu am reuşit să aflăm care este situaţia, telefonul directorului Stelian Stancu fiind închis; Florin Nisioiu ne‑a spus însă că aici nu lucrează niciun pensionar (!?).

44 la Apaterm, Piaţă, Construcţii şi Reparaţii şi Poliţia Comunitară

La societatea locală de distribuţie a agentului termic, Apaterm, sunt în prezent 11 pensionari angajaţi. Potrivit declaraţiilor directorului George Cubasa, opt dintre aceştia sunt foşti poliţişti, disponibilizaţi, care lucrează la societate ca şi administratori de sechestru. Dacă vor decide să lucreze în continuare, vor trebui să înapoieze şi plăţile compensatorii primite.

"Oricum, nu îmi fac încă probleme. Cred că pe 15 ordonanţa va fi declarată neconstituţională, sau, dacă nu, Guvernul va emite alte ordonanţe care să reintroducă legislaţia privind convenţiile civile. Eu, oricum, am mare încredere în Guvern, în vicepremierul care este acum şi ministru al Administraţiei", a mai spus George Cubasa.

La SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare Galaţi lucrează alţi opt pensionari, ne‑a transmis directorul Eugen Zaharia, iar la SC Construcţii şi Reparaţii sunt cinci pensionari, din care unul este inginer şef, restul – şoferi, mecanici, zidari. La jumătatea lunii martie, când va ieşi la pensie, directorul actual al SC Construcţii şi Reparaţii, Vasile Darabană, nu se va uita în urmă: "să lăsăm şi tinerii, deşi meşterii adevăraţi au cam plecat la muncă în străinătate". Şi la Poliţia Comunitară sunt 20 de pensionari în această situaţie, a declarat şeful Cristian Gîscă, completând că o decizie va fi luată "probabil după data de 15". În majoritatea cazurilor, poliţiştii vor opta pentru pensie, pentru că, în caz contrar, mulţi ar fi în situaţia de a returna statului plăţile compensatorii primite.

Sunt şi societăţi subordonate local care nu deţin nici măcar un pensionar angajat: Zona Liberă, Apă Canal, Ecosal. Nici despre situaţia de la Transurb nu avem încă date.

Cum e mai avantajos? Carte de muncă vs. convenţie civilă

Cum primul ministru a repetat în mai multe rânduri despre posibilitatea angajării, şi pe viitor, a pensionarilor, în sistem bugetar, dar prin convenţii civile, am încercat să aflăm de la un economist ce avantaje şi ce dezavantaje ar avea un astfel de contract, faţă de cel cu carte de muncă. Precizăm că următoarele impozite şi contribuţii erau în vigoare până anul trecut, acum ele fiind uşor modificate.

Am pornit de la premisa că un angajat primeşte un salariu brut de 1.000 de lei pe lună. În cazul în care acesta este angajat cu carte de muncă, angajatorul va face o cheltuială de 1.270 de lei (salariul brut plus 27 la sută – compus din CAS‑19,5 la sută, CASS‑5,2 la sută, şomaj‑0,5 la sută, fond de garantare a salariilor‑0,25 la sută, fond de risc şi boli profesionale‑0,85 la sută). În plus, angajatului i se mai reţin din venitul brut alte contribuţii şi impozite stabilite prin lege (CAS‑9,5 la sută, sănătate‑5,5 la sută, impozitul pe salariu – 16 la sută, şomaj‑0,5 la sută), astfel încât, în mână, adică net, va primi 749 de lei.

În schimb, dacă aceeaşi persoană ar fi angajată în baza unui contract potrivit Codului civil, angajatorul plăteşte exact 1.000 de lei (adică venitul brut), iar angajatului i se reţine din acesta doar impozitul pe salariu, de 16 la sută şi sănătatea – 5,5 la sută. Rezultă că, în acest caz, persoana angajată ar primi în mână suma de 794 de lei.

După cum se remarcă, prin convenţia civilă, angajatul primeşte ceva mai mulţi bani decât în cazul în care ar lucra pe carte de muncă. Însă sunt şi dezavantaje: pentru că nu mai plăteşte alte impozite, el va pierde dreptul la un concediu de odihnă plătit, concediu medical plătit, nu i se va mai acorda vechime (care să fie, ulterior, luată în calcul la modificarea pensiei) şi nici nu va mai primi tichete de masă sau alte drepturi stabilite prin contractul de muncă.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29309

Posted

Ordonanta ce interzice cumulul pensie-salariu este neconstitutionala

Ordonanta de urgenta ce interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala, au decis joi judecatorii Curtii Constitutionale. Curtea a admis, astfel, contestatia depusa in urma cu o saptamana Avocatul Poporului, care invoca exceptii de neconstitutionaliatate ale ordonantei de urgenta adoptate de Cabinetul Boc la sfarsitul anului trecut.

Posted

Boc anunta ca va presta la urgenta o lege cam cu acelasi text... Oare e sanatos la cap? Asa gandeste un profesor de drept constitutional??

Joi, Curtea Constituţională a admis excepţia invocată de Avocatul Poportului, stabilind că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 este neconstituţională deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie, respectiv contravine articolului 115 alineatul 6 din legea fundamentală

http://www.mediafax.ro/social/oug-care- ... 88;3751102

Daca vei face o alte chestie pe care o denumesti "lege" si nu "ordonanta", devine aceasta mai constitutionala?? Oare cu cine a facut nenea asta cursurile in facultate?

Daca trecea de CC - de si nu avea cum - si o parte din cei cu pensii renuntau la salarii, puteau oare fi angajati alti oameni (tinerii de care se face atata tam-tam in guvernul asta)? Io cred ca nu, ca tot nea Boc a dat o alta ordonanta prin care s-au blocat angajarile in sistemul bugtar... :o

Posted

Am impresia... ca mai putin cunoscator in ale dreptului ca anumiti judecatori de la CCJ care intrau sub prevederile Ordonantei trebuiau sa se abtina, la fel si restul care aveau rude in aceeasi situatie...Daca se numea un complet de judecatori cu varste pana la 35 de ani, fara rude in sistem se putea vorbi de o hotarare fara imixtiuni/presiuni, ori asa...ramane totusi varianta unei legi clare care sa mentioneze efectiv si punctuale ca se au in vedere urmatoarele categorii....pe care asa cum spuneau cei de la Divertis..."Nu pot sa spun :lol: "

Posted
Daca se numea un complet de judecatori cu varste pana la 35 de ani, fara rude in sistem se putea vorbi de o hotarare fara imixtiuni/presiuni

Cred ca varsta minima pentru a participa la alegerile pentru ICCJ depaseste usor 35 ani. Iti trebuie foarte multi ani de experienta, ca sa nu mai vorbim de renumele pe care trebuie sa ti-l faci in domeniu.

  • 9 months later...
Posted

Legea reorganizării şi loviturile ei

Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Galaţi a anunţat că până pe 10 decembrie cei care cumulează pensia cu salariul trebuie să-şi anunţe opţiunea. "Neîndeplinirea obligaţiei de opţiune, în termenul prevăzut de lege conduce la încetarea de drept a raporturilor de muncă stabilite în baza unui contract individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire", se arată în comunicatul de presă trimis de directorul CJP Galaţi, Ana Denis Aramă. Tot şeful Casei de Pensii mai arată că măsurile luate cu scopul de a reduce unele cheltuieli vor intra în vigoare în 15 zile de la data publicării în Monitorul Oficial, adică până pe 10 decembrie. "Pensionarii care fac obiectul acestui act normativ sunt cei care-şi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza unui act de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, regiilor autonome, companiilor naţionale, societăţi cu capital deţinut integral sau majoritar de stat ori de o entitate administrativ-teritorială. Pentru exercitarea cumulului se are în vedere venitul net din pensia pentru limita de vârstă, care nu trebuie să depăşească nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1.693 de lei. În situaţia în care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decât salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, persoana în cauză are obligaţia de a-şi exprima opţiunea cu privire la menţinerea în plată a pensiei faţă de cuantumul căreia este permis cumulul", se mai arată în informarea trimisă de cei de la CJP Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Posted

Buna ziua

daca masura in cauza face loc altor persoane,mai tinere care sunt in cautarea unui loc de munca ,atuci este binevenita si ar trebui extinsa in toate institutiile si intreprinderile fie ele de stat sau private!

asa sa se faca!-cunosc oameni care cu tote ca pot sta linistiti cu pensia,sparg piata de munca prin oferta lor,in dezavantajul celor ce depind de salariu!

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.