Jump to content

Combinatul se specializează pe tablă groasă


Recommended Posts

Posted

La Combinat

Se redeschide LTG 2

Situaţia începe să se reglementeze şi în ce priveşte agenţii economici privaţi. Cea mai sensibilă situaţie a vizat, cum era de aşteptat, combinatul siderurgic. Lipsa parţială a gazelor naturale a pus în dificultate reluarea activităţii la Laminorul de Tablă Groasă 2 de la ArcelorMittal Galaţi. Oficiali ai combinatului siderurgic au declarat, însă, pentru "Viaţa liberă" că procedurile de repunere în funcţiune a LTG 2 au demarat ieri. Motivul este acela că situaţia s‑a remediat faţă de zilele trecute, iar presiunea gazelor naturale va putea permite repunerea în funcţiune a acestei secţii în condiţii normale.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=29185

  • 2 weeks later...
Posted

Primarul Dumitru Nicolae: ArcelorMittal Galaţi îşi concentrează producţia spre tabla groasă

Combinatul ArcelorMittal Galaţi îşi va concentra producţia spre tabla groasă, conducerea combinatului anunţând de mai mult timp investiţii de 25 de milioane de euro în acest sens, a declarat, marţi, primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, citat de corespondentul MEDIAFAX. Dumitru Nicolae, primarul municipiului Galati, fost director general adjunct al combinatului, a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă, în urma unei discuţii purtate de cu Augustine Kochuparampile, actualul director general al ArcelorMittal Galaţi. Nicolae susţine că strategia companiei vizează orientarea producţiei către tabla groasă, utilizată mai ales în industria navală şi cea a construcţiilor. "Vor să activeze funcţionarea laminoarelor pe zona de tablă groasă. Se pare că tabla groasă extralată este unicul produs care se cere acum la un preţ cât de cât normal. Asta şi pentru că laminoarele din combinat, cel puţin Laminorul de Tablă Groasă 2, sunt printre cele mai bune din Europa", a spus Nicolae. Până în prezent, o componentă importantă în producţia combinatului o reprezenta fabricarea de tablă subţire. Nicolae este un bun cunoscător al situaţiei din combinatul siderurgic gălăţean, unde a lucrat în perioada 1966 - 2008, ultimii opt ani ca director general adjunct.

Actualul director general al ArcelorMittal Galaţi, Augustine Kochuparampil, anunţa încă de acum doi ani că grupul va investi peste 25 de milioane de euro în unitatea de la Galaţi, pentru transformarea acesteia într-un centru de excelenţă în tablă groasă, unic la nivelul companiei. Fondurile urmau să fie destinate modernizării celor două laminoare de tablă groasă. După finalizarea lucrărilor, instalaţiile ar putea produce 2,4 milioane de tone de tablă groasă pe an. Înainte de debutul crizei financiare mondiale, combinatul siderurgic gălăţean asigura 40% din producţia de tablă groasă a companiei ArcelorMittal.

  • 4 weeks later...
Posted

ArcelorMittal Galaţi riscă să se transformă dintr-o unitate cu producţie integrată, într-un combinat specializat pe tablă groasă

Conducerea ArcelorMittal Europa analizează posibilitatea reducerii cheltuielilor din combinatul de la Galaţi prin transformarea unităţii siderurgice dintr-una integrată, într-una specializată pe tablă groasă – cel mai probabil, sau benzi laminate, transmite corespondentul Informaţia.ro. Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului “Solidaritatea”, consideră că ArcelorMittal doreşte schimbarea activităţii de producţie de la Galaţi, noul plan ducând la închiderea unor uzine şi disponibilizarea de personal. Mai exact, în acest moment, ArcelorMittal este un combinat integrat în sensul că realizează nu doar produse siderurgice, ci şi toate produse utilizatate în operaţiunile de producţie de pe platforma siderurgică cum ar fi cocsul. “Riscăm să rămânem fără Uzina Cocso-chimică. Prin această măsură conducerea combinatului ar putea considera că realizează o dublă-economie. Cumpără cocsul din altă parte şi nu mai este nevoie să-l producă la Galaţi şi apoi nu mai trebuie să facă investiţii în protejarea mediului”, a explicat Gheorghe Tiber. În acest moment în Uzina Cocso-Chimică lucrează aproximativ 500 de persoane, iar alte 1000 de persoane ajută la întreţinerea uzinei. Mai mult, restructurarea acţiunii de producţie poate continua prin specializarea combinatului doar pe tablă groasă, necesară în construcţii civile, sau pe benzi laminate, necesare în special în industria auto. Cum majoritatea unităţilor ArcelorMittal din Europa sunt specializate pe benzi, se pare, după declaraţiile lui Gheorghe Tiber, că unitatea de la Galaţi se va îndrepta spre o producţie exclusivă de tablă groasă. Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România, a declarat: “nu pot comenta această informaţie, însă nu cred că problema restructurării activităţii se pune în acest moment”.

Posted

2.000 de siderurgişti riscă şomajul

* Conducerea combinatului ArcelorMittal Galaţi are în vedere specializarea exclusiv pe producţia de tablă groasă şi renunţarea la cocserie.

Pentru a reduce cheltuielile şi a depăşi criza actuală, conducerea ArcelorMittal Europa analizează, în primul semestru al acestui an, oportunitatea restructurării activităţii de producţie în combinatul de la Galaţi. Această strategie, confirmată de liderul de sindicat Gheorghe Tiber, ar duce la scoaterea a peste 2.000 de oameni în afara procesului de producţie, respectiv de la uzina cocso-chimică şi din secţia de benzi laminate utilizate în special în industria auto. „Există acest pericol pentru muncitori şi cred că şefii ArcelorMittal Europa şi cei de aici asta doresc, să restructureze combinatul pentru a realiza noi economii“, ne-a explicat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea“.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal România, nu a avut aprobarea unităţii pentru a comenta această informaţie. ArcelorMittal Galaţi este unul dintre puţinele combinate integrate din Europa, în sensul că nu fabrică doar produse finite, precum benzi laminate sau tablă groasă, ci şi produse auxiliare implicate în procesul de producţie, respectiv cocs. La Galaţi se realizează aproximativ 80% din producţia de oţel din România. ArcelorMittal Galaţi, cea mai importantă unitate siderurgică din ţară, influenţează direct sau prin subcontractări peste 50% din industria oraşului de la Dunăre.

Restructurare cu două ţinte

Prima ţintă a restructurării activităţii ar consta în renunţarea la uzina cocsochimică de pe platforma siderurgică, unitate care produce cocsul necesar desfăşurării proceselor la cald dintr-un combinat. Cocsul va fi cumpărat din străinătate şi nu va mai fi produs la Galaţ i. „Prin închiderea unităţii cocso-chimice, şefii de la ArcelorMittal consideră că pot face economii atât în ceea ce priveşte reducerea numărului de angajaţi, cât şi în ceea ce priveşte protecţia mediului. Managementul unităţii trebuie să realizeze în următorii ani investiţii de milioane de euro în mediu, iar odată închisă cocseria nu mai este nevoie de noi investiţii“, a mai explicat Gheorghe Tiber. Dorian Dumitrescu ne-a precizat însă că ArcelorMittal Galaţi va continua şi anul acesta să retehnologizeze instalaţ iile destinate protecţiei mediului.

Aproximativ 500 de siderurgişti apar ţin direct de uzina cocso-chimică, iar alţi 1.000 de oameni sunt implicaţi în întreţinerea unităţii. „Acum, odată cu criza economică, în combinat umblă foarte multe zvonuri, iar unul dintre acestea este şi faptul că s-ar putea închide uzina în 2009. Normal că îmi fac griji, mai am aproape 6 ani până la pensie şi, dacă aş rămâne fără loc de muncă, nu ştiu unde aşgăsi altă slujbă într-o perioadă de declin economic“, ne-a declarat Ionel Tajdea.

A doua ţintă priveşte restructurarea producţiei prin specializarea combinatului doar pe tablă groasă, necesară în construcţii civile şi industriale, şi renunţ area la realizarea de benzi laminate utilizate în special în industria auto. Alţi peste 500 de siderurgişti ar rămâne în acest fel în afara procesului de producţie.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... a-somajul/

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.