Jump to content

Sute de proiectile şi bombe descoperite în judeţ


dcp100168
 Share

Recommended Posts

363 de proiectile şi bombe descoperite în judeţ

Specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au avut şi în 2008 de ridicat şi asanat proiectile descoperite de-a lungul judeţului, obiecte datând din cel de-Al Doilea Război Mondial. Potrivit bilanţului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, în 2008 au fost executate 66 de misiuni pirotehnice, dintre care 10 misiuni de distrugere a muniţiei rămase neexplodate, misiuni care s-au desfăşurat în poligonul Braniştea. În întregul judeţ au fost descoperite 363 elemente de muniţie rămase neexplodate pe raza a 25 de localităţi. Dintre acestea 14 au fost găsite în municipiul Galaţi, în timpul unor lucrări de construcţie sau reabilitare, câte cinci în comunele Tuluceşti, Şendreni şi Frumuşiţa şi câte două în alte localităţi. Dintre cele 363 de elemente de muniţie găsite în 2008 cele mai periculoase s-au dovedit a fi fost două bombe de aviaţie a câte 250 kg fiecare descoperite pe raza comunei Iveşti. În timpul afectat misiunilor pirotehnice s-a realizat şi instruirea şefilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, precum şi a lucrătorilor de la posturile de poliţie. Toţi au fost instruiţi privind modul de comportare şi măsurile care se iau la descoperirea elementelor de muniţie rămase neexplodate.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=7

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Cu bomba in curte

O gălăţeancă a descoperit că de ani buni, trăia într-un adevărat pericol. Chiar în faţa casei se afla o bombă de peste 50 de kilograme în perfectă stare de funcţionare. Obiectul a fost transportat de către pirotehnişti într-un depozit special şi urmează să fie detonat. Anita Teodoraşcu locuieşte pe strada Ştiinţei de ani buni, insă niciodată nu a bănuit că sub magaziile din grădină s-ar putea afla muniţie din al doilea război mondial. Ieri dimineaţă, femeia a descoperit obiectul metalic extrem de mare în timp ce demola una dintre magazii. Speriată, a sunat la 112, iar în câteva minute au sosit specialiştii de la Protecţia Civilă. Aceştia au stabilit că obiectul era o bombă de aviaţie de peste 50 de kilograme. Pirotehniştii au spus că deşi în exterior era ruginită, încărcătura s-a păstrat în perfectă stare de funcţionare. Astfel, pericolul de explozie exista în orice moment, iar proiectilul ar fi avut o rază de acţiune de circa 500 de metri. Pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cei ai Detaşamentului Poliţiei de Intervenţie Rapidă au izolat zona şi au transportat obiectul deosebit de periculos într-un depozit special, urmând a fi detonat.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=6

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Bombe de aviaţie descoperite lângă Şendreni

Trei bombe de aviaţie au fost recuperate de pirotehniştii ISU Galaţi. Din fericire, acestea nu aveau încărcătură explozivă şi cel mai probabil urmau să fie comercializate la un centru de fier vechi. Poliţiştii din Şendreni au deschis o anchetă pentru a afla provenienţa proiectilelor şi cine le-a sustras.

Trei bombe de aviaţie de exerciţiu, în greutate de aproximativ 500 kg fiecare, au fost recuperate, marţi, de pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, de lângă o staţie de irigaţii dezafectată din apropierea localităţii Şendreni, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Eugen Chiriţă. Potrivit acestuia, ISU Galaţi a fost anunţat de poliţiştii din comună despre faptul că pe drumul Galaţi-Smârdan, lângă peretele unei staţii de irigaţii dezafectate sunt acoperite cu o prelată, trei bombe de aviaţie. Sosită la faţa locului, echipa de pirotehnişti a constatat că bombele erau lestate, adică nu aveau încărcătură explozivă, şi probabil au fost depozitate pentru a fi ulterior transportate la un centru de deşeuri metalice. ”Probabil că datorită greutăţii, o singură bombă având aproximativ 500 kg, proiectilele au fost ascunse în aşteptarea unui mijloc de transport. Bine că nu au ajuns la un centru de fier vechi pentru că iar ne alegeam cu o alarmă pirotehnică”, a declarat Chiriţă. El a adăugat că bombele nu vor fi asanate pentru că nu au încărcătură explozivă şi vor fi folosite ca material expoziţional în cadrul structurii de apărare civilă a ISU Galaţi. Poliţiştii din Şendreni au deschis o anchetă pentru a afla provenienţa proiectilelor şi cine le-a sustras.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=8

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

1.090 de grenade, mine şi bombe dezamorsate anul trecut

Aproape că ne-am obişnuit la Galaţi cu găsirea muniţiilor datând din cel de-al Doilea Război Mondial. Chiar anul trecut, un ţăran s-a trezit că şi-a făcut cazanul rachetă după ce a aprins focul – intenţionat! – deasupra unui proiectil neexplodat. Tot anul trecut, la ieşirea din oraş, un adevărat depozit de muniţie a fost găsit din greşeală de muncitorii care săpau în curtea unei firme.

Anunţaţi la timp prin 112, salvatorii de la Inspectoratul pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi intervin şi ridică „artileria” înainte de a se produce vreo dramă. Transportată în siguranţă în depozitele ISU, muniţia este explodată apoi controlat, pe unul dintre poligoanele din afara oraşului. În 2010, pirotehnicienii din cadrul ISU au fost sesizaţi de 74 de ori prin 112, în cadrul acestor acţiuni fiind descoperite, ridicate şi transportate în condiţii de siguranţă 1.090 de proiectile, grenade de mână, mine, bombe de aviaţie precum şi muniţie de infanterie.

Până în prezent, din fericire, în judeţul nostru nu am avut evenimente provocate de muniţia neexplodată.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galateni_printre_1090_de_grenade_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Bombă de aviaţie, găsită la Galaţi

Pompierii au fost solicitaţi, în ultimele 24 de ore, să ridice şi să transporte zece proiectile explozive, o bombă de aviaţie, o bombă aruncător, o grenadă defensivă şi una antitanc, găsite în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Galaţi, Timiş şi Dâmboviţa, informează, luni, IGSU. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată, luni, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX, că, în ultimele 24 de ore, pompierii militari au avut 1.220 de intervenţii, misiuni şi acţiuni. Unele dintre aceste intervenţii au vizat identificarea, ridicarea, transportarea şi depozitarea a 10 proiectile explozive găsite în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud şi Bacău, sesizările în aceste cazuri fiind făcute prin serviciul de urgenţă 112. Totodată, pompierii militari au fost solicitaţi să ridice şi să transporte o bombă de aviaţie găsită în municipiului Galaţi, o grenadă defensivă anunţată în municipiul Timişoara, o grenadă antitanc găsită în judeţul Bacău şi o bombă aruncător, de pe raza judeţului Dâmboviţa.

În cazurile sesizate în ultimele 24 de ore au intervenit 15.470 de angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, cu 1.197 de mijloace tehnice.

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Bombe găsite la Frumuşiţa şi Jorăşti
Weekend plin pentru pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, după ce reminiscenţe ale celui de-Al Doilea Război Mondial au fost descoperite la Frumuşiţa şi Jorăşti. Primul proiectil descoperit în acest sfârşit de săptămână a fost cel de la Frumuşiţa, găsit de un ţăran care îşi ara ogorul. În timp ce echipa de pirotehnişti se afla pe câmp pentru a recupera proiectilul cu calibrul de 100 de milimetri, o nouă alarmă a venit de la Jorăşti. În localitatea din nordul judeţului, un sătean care vroia să îşi ridice un gard la periferia comunei a găsit bomba cu calibru de 85 de milimetri. Ambele proiectile, aflate în stare de funcţionare, au fost ridicate de pirotehnişti şi transportate în condiţii de maximă siguranţă la sediul ISU Galaţi, în vederea distrugerii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bombe din cel de-Al Doilea Război Mondial găsite în grădină

Zeci de elemente de muniţie, descoperite de gălăţeni în curţile lor, au fost dezamorsate de specialiştii de la Protecţia Civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

“Prima dezamorsare a avut loc la Costache Negri. Acolo, un cetăţean care îşi săpa grădina a descoperit o bombă de artilerie cu diametrul de 82 de mm. Apoi în Galaţi, pe strada Gerului, tot în timp ce se săpa la grădină, proprietarul a găsit 16 cartuşe de 7,62 mm calibru. Ultima descoperire a săptămânii a avut loc tot în Galaţi , în cartierul Fileşti, unde un gălăţean a descoperit în timp ce-şi săpa grădina, un proiectil de 100 mm. În toate cazurile este vorba de elemente vechi de muniţie. Avertizăm populaţia să manifeste prudenţă vizavi de aceste elemente vechi de muniţie deoarece există oricând riscul ca acestea să explodeze”, a declarat cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al I.S.U. Galaţi.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

49 de proiectile au fost detonate în poligonul de la Braniştea

Aproximativ 400 de kg de proiectile, grenade şi bombe, ce datează din timpul celui de-al doilea război mondial, au fost detonate astăzi de specialiştii din cadrul inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Toate cele 49 de elemente de muniţie au fost descoperite  pe raza judeţului Galaţi, pe câmpuri, dar şi în gospodăriile localnicilor şi chiar în parcuri. „Aceste elemente de muniţie au fost adunate în ultimele două luni de pe raza judeţului Galaţi. Este vorba de 49 de elemente de muniţie, proiectile, grenade şi bombe având o greutate de 300-400 de kg. Cel mai mare element detonat astăzi a fost o bombă de aviaţie ce cântărea 50 de kg. Au fost şi proiectile cu diametre cuprinse între 120 şi 85 de mm şi grenade, dar şi o bombă de aruncător cu diametrul de 82 mm. S-a folosit 30 de kilograme de trotil pentru detonarea elementelor de muniţie. Acestea mai erau încă periculoase, mai ales dacă ar fi fost supuse unui şoc termic sau mecanic, deoarece încă mai conţineau circa 50 de kg de material exploziv”, a precizat cpt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al I.S.U. Galaţi.

presagalati.ro
 

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Bombă lăsată în drum, pe strada Brăilei

Apel bizar primit de pompierii gălăţeni. Pe strada Brăilei, într-un sac, a fost găsit un proiectil cu diametrul de 100 mm. Este o bomba de tanc din al doilea război mondial.

„Elementul de muniţie se afla într-un sac lăsat într-un col, pe stradă. Un trecător l-a găsit şi, dându-şi seama ce este, a sunat la 112. Proiectilul a fost ridicat şi asanat în condiţii de siguranţă”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Se pare că cel care a abandonat proiectilul a făcut-o deoarece nu a putut să îl vândă la unul dintre centrele de colectare a fierului vechi din zonă. Din fericire, ea a fost descoperită înainte de a fi lovită de cei care deszăpezesc.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

"Bomba" pe roţi a echipei de pirotehnişti din Galaţi

Pericolul pentru locuitorii din Galaţi nu există doar când este descoperit un proiectil neexplodat, ci şi când acesta este dezamorsat de pirotehnişti!

Un Mercedes fabricat în anul 1972, în Germania, şi casat în anii ‘90 a ajuns apoi cumva în România, mai exact la Galaţi, unde încă mai este folosit, şi nu de oricine, ci chiar de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Mai exact, autospeciala este destinată transportului de material explozibil, elemente de muniţie, de la sediul inspectoratului către zona de detonare din poligonul din localitatea Braniştea.

Plimbă în trafic 100 kg de bombe

Aşa s-a întâmplat şi zilele trecute, când 133 de bombe şi grenade au fost cărate cu grijă prin oraş în rabla care abia se strecura prin trafic, la fiecare groapă din asfalt existând pericolul ca explozibilul, 100 de kilograme, să fie detonat. Deşi pentru fiecare misiune aceasta se deplasează pe drumurile naţionale, printre celelalte maşini, autorităţile nu par să vadă nici o problemă, deşi angajaţii ISU au făcut mai multe solicitări.

“S-au făcut solicitări pentru o nouă maşină, dar aşa cum e bugetul... trebuie să ne descurcăm cu ce avem, deşi prezintă risc şi pentru echipaj”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, de la ISU Galaţi.

 

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Bombă de aviaţie de mari dimensiuni descoperită în judeţul Galaţi

Un proiectil de mari dimensiuni a ieşit la suprafaţă vineri, 11 decembrie, pe un teren agricol din comuna Munteni. Cei care au descoperit ceea ce s-a dovedit a fi o bombă de aviaţie din cel de-al doilea Război Mondial au fost nişte localnici care arau şi care au avut inspiraţia ca în momentul în care lama plugului s-a oprit în obiectul metalic să sune imediat la 112.

Echipa de pirotehnişti de la ISU Galaţi a găsit la faţa locului un proiectil de mari dimensiuni, 250 de livre sau 120 de kilograme, care se afla la o adâncime destul de mică. Avea toate focoasele şi s-a procedat, aşa cum prevăd procedurile pirotehnice pentru proiectile mai mari de 50 de kilograme, la detonarea pe loc.

În plus, ne-au precizat surse din cadrul echipei de intervenţie, locaţia unde a fost descoperită era destul de sigură şi nu ridica riscuri pentru persoane sau locuinţe.

viata-libera.ro

 

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Bombă de 100 kg descoperită lângă Munteni

Un element de muniţie care cântărea 100 de kilograme a fost depistat la 4 kilometri de localitatea Munteni, în apropiere de Tecuci. Descoperirea a fost făcută în timp ce se desfăşurau în zonă lucrări agricole. Imediat, cei care au descoperit bomba au sunat la pompieri.

„Prima oară a fost balizată zona, asta după ce s-a stabilit că era vorba despre un element de muniţie ce putea fi potenţial periculos. Era o bombă de aviaţie de fabricaţie americană, din cel de-al doilea război mondial. Avea 30 de kilograme de trotil. S-a luat decizia ca, din motive de siguranţă, să fie detonată la faţa locului“, a precizat lt.col. Eugen Chiriţă, ISU Galați.

Specialiştii pirotehnişti din cadrul Protecţiei Civile a ISU Galaţi au finalizat misiunea în condiţii de siguranţă, după ce iniţal au stabilit şi verificat perimetrele.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Zeci de bombe au fost descoperite lângă un teren de sport

Un număr de 20 de bombe de aruncător au fost descoperite lângă un teren de sport din localitatea gălăţeană Fârţăneşti, a declarat joi seara purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, locotenent colonel Eugen Chiriţă. Potrivit acestuia, bombele au fost descoperite de o echipă de muncitori care lucra la o aducţiune de apă şi care au anunţat la 112. Elementele de muniţie datând din Cel De-al Doilea Război Mondial au fost cercetate, ridicate şi transportate la depozitul ISU în vederea distrugerii.

În acest an, au fost găsite, pe raza judeţului Galaţi, aproximativ 70 de elemente de muniţie, printre care şi o bombă de aviaţie de 200 de livre (90 kilograme).

antena3.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

O bombă de 250 de kilograme, din Al Doilea Război Mondial, a fost detonată, astăzi, de pirotehniști!

O bombă de aviație de 250 kilograme, din Al Doilea Război Mondial, a fost detonată de pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, chiar în locul unde a fost descoperită, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță. El a precizat că proiectilul a fost descoperit de un sătean, Ionel Cană, de 54 ani, pe propriul teren aflat la aproximativ patru kilometri de comuna Munteni, din apropierea municipiului Tecuci. ''Bărbatul a descoperit bomba în timp ce se afla la arat și a alertat autoritățile sunând la 112. O echipă de pirotehniști de la ISU a luat măsura detonării proiectilului chiar în locul unde a fost descoperit, pentru că era periculoasă transportarea la poligonul special, iar terenul permitea efectuarea operațiunii de detonare'', a explicat oficialul citat.

Totodată, el a mai spus că a fost a treia bombă de aviație descoperită de același sătean, în aceeași zonă, în ultimul an și jumătate. ''Acel teren va fi cercetat de echipa pirotehnică cu aparatura specială de detecție", a precizat Chiriță.

reporterntv.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Distrugere controlată de muniţie rămasă neexplodată

Specialiştii pirotehnişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi au desfăşurat joi operaţiuni de distrugere a muniţiei rămasă neexplodată rezultată în urma desfăşurării unor activităţi de asanare a teritoriului judetului Galaţi, în poligonul “Râpa Galbenă” de lângă localitatea Branişte. Au fost distruse următoare 181 de elemente de muniţie de infanterie, 5 grenade de mână, 20 de bombe de aruncător, 36 de elemente de muniţie de artilerie, 4 elemente de submuniţii provenind de la bombele de aviaţie, precum şi alte 17 elemente de muniţie.

Reprezentanţii ISU Galaţi reamintesc populaţiei principalele măsuri care se aplică la descoperirea unor muniţii rămase neexplodate. Astfe, se interzice: atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte; lovirea sau mişcarea muniţiilor descoperite în pămînt sau la suprafaţă; introducerea în foc a muniţiilor descoperite; demontarea focoaselor sau a altor părţi componente şi secţionarea acestora; jocul cu diferite muniţii neexplodate; ridicarea, transportul şi folosirea muniţiilor pentru diferite activităţi sau ornamente.

Cetăţenii care au descoperit sau au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate trebuie să sune la numărul unic de urgenţă 112.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Două bombe nedetonate au fost găsite într-un sat din județul Galați

Pompierii gălățeni au fost solicitați să intervină în satul Costi, acolo unde un localnic a găsit o bombă. În urma verificărilor de la fața locului, pirotehniștii au stabilit că este vorba despre o bombă de aviație incendiară cu napalm din Al Doilea Război Mondial, nedetonată. Bomba, de 50 de kilograme, a fost descoperită în zona de locuințe de un localnic care lucra pământul. După ce au preluat bomba, pompierii au fost anunțați că a mai fost găsit un proiectil asemănător, motiv pentru care au revenit la fața locului. Cele două bombe au fost preluate de pirotehniștii de la ISU și transportate în poligonul neamenajat Râpa Galbenă, din comuna Braniștea, unde au și fost detonate în condiții de siguranță.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Bombe de aviație din Al Doilea Război Mondial, descoperite pe un șantier de construcții

Cinci bombe de aviație din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite de niște muncitori care lucrau pe un șantier de construcții din satul Costi din vecinătatea municipiului Galați, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, Eugen Chiriță.

Potrivit sursei citate, în urma anunțului primit, sâmbătă, la 112, la fața locului s-a deplasat echipa pirotehnică de la Detașamentul de pompieri Galați, care a detectat și transportat în poligonul Râpa Galbenă din comuna Braniștea în vederea distrugerii, patru bombe de aviație exploziv brizante, dintre care două de 50 kilograme și două de 100 kilograme și o bombă de aviație incendiară cu napalm. "Bombele incendiare nu pot fi depozitate, ci trebuie distruse imediat. De aceea, sâmbătă seara, toate cele cinci bombe au fost detonate în deplină siguranță la poligonul Râpa Galbenă. La fața locului au fost continuate activitățile de depistare, dar nu au mai fost găsite alte elemente de muniție", a precizat Chiriță.

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate pirotehniștii militari au descoperit, tot în satul Costi, și distrus alte două bombe de aviație incendiare, cu napalm, de 50 kilograme fiecare.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

Bombă explozivă distrusă de pirotehnişti în localitatea Munteni. Proiectilul a fost descoperit de un sătean

În fiecare primăvară, în timpul lucrărilor agricole, agricultorii gălăţeni descoperă numeroase proiectile din Al Doilea Război Mondial. Recordul îl deţine un gălăţean care a găsit opt bombe pe terenul agricol pe care îl lucrează. Ultimul care a avut o astfel de experienţă a fost un sătean din localitatea gălăţeană Munteni. Acesta a anunţat pompierii, care au trimis astăzi la faţa locului o echipă de pirotehnişti. ”A fost descoperită o bombă exploziv brizantă de 100 de kilograme. Aceasta a fost distrusă la locul descoperirii”, a declarat locotenent colonelul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 7 months later...

Proiectil exploziv, din al doilea Război Mondial, descoperit lângă Pechea

Pompierii gălăţeni au intervenit cu gruparea politehnică pe un câmp din apropierea localităţii Pechea, unde, în timp ce se efectua lucrări agricole, a fost găsit un proiectil. „Este vorba despre un proiectil exploziv de calibru 100 de milimetri, din al doilea Război Mondial. Proiectilul a fost preluat şi transportat, în siguranţă, la sediul inspectoratului, în vederea distrugerii ulterioare”, a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi. Întreaga zonă a fost asigurată şi verificată, dar nu au mai fost găsite alte elemente de muniţie.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 months later...

(2 aprilie)

Un utilaj agricol a scos din pământ o bombă de aviaţie. Pirotehniştii au izolat zona

O bombă de aviaţie din cel de al Doilea Război Mondial a fost găsită de câţiva agricultori gălăţeni pe un câmp din apropierea satului Frunzeasca. Pirotehniştii au izolat zona şi spun că localnicii au avut noroc deoarece bomba are două focoase armate şi putea exploda la atingere. Bomba are greutatea de 100 de kilograme şi a fost descoperită pe un câmp din comuna gălăţeană Munteni.

Specialiştii ISU spun că persoanele care au descoperit proiectilul de aviaţie au avut noroc deoarece bomba este concepută să explodeze la orice atingere. Pirotehniştii au decis să izoleze zona până miercuri, când vor ridica bomba rămasă din al Doilea Război Mondial. Proiectilul va fi distrus pe un câmp din vecinătate, au anunţat pirotehniştii. „A fost descoperită pe un câmp de câţiva localnici în timp ce făceau munci agricole. A fost pericol de explozie, ei au trecut cu un utilaj pe lângă bombă, putea să explodeze. Va fi mutată şi distrusă pentru că în locul în care a fost descoperită nu se poate, în zonă este o linie de înaltă tensiune. La 400 de metri este şi o fermă. Este o bombă exploziv-brizantă americană tip Demo de 250lb, 876 cm fără ampenaj şi 100 kg greutate totală, 50 kg fiind încărcătura de exploziv. Are două focoase armate şi putea exploda la atingere, aşa a fost concepută. Este din al Doilea Război Mondial, a fost aruncată din avion şi nu a explodat pentru că, probabil, a căzut în apă”, a declarat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

O echipă de jandarmi va rămâne la faţa locului până în momentul în care pirotehniştii vor lua bomba de pe câmp pentru a o distruge.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Bombă neexplodată găsită în Pădurea Gârboavele

În Pădurea Gârboavele, una dintre zonele de agrement preferate de gălăţeni, a fost descoperit un obuz din timpul războiului care ar fi putut exploda oricând. „A fost descoperit de serviciul nostru de pază, în timpul patrulării. Obuzul a fost descoperit în partea de vest a arealului, deci nu se afla în apropierea zonei de agrement. Imediat au fost dispuse măsurile ce se impuneau în astfel de situaţii evitând o posibilă tragedie. Ţin să mulţumesc pentru operativitate tuturor persoanelor implicate, dar în mod special Poliţiei şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat pentru Monitorul de Galaţi, Cătălin Popa, directorul Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat (SPJADPP) Galaţi, societatea care se ocupă de administrarea Pădurii Gârboavele.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Profesioniştii care nu au voie să greşească. Au distrus zeci de bombe de aviaţie, proiectile şi grenade rămase neexplodate din timpul războaielor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „G-ral.Eremia Grigorescu” al judeţului Galaţi are în structurile operative şi o echipă de pirotehnicieni care, ori de câte ori sunt descoperite elemente de muniţie neexplodată, intervine pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de siguranţă şi ulterior, distrugerea în spaţii special amenajate.

Echipa pirotehnică din cadrul Detaşamentului de Pompieri Galaţi  este formată din trei specialişti curajoşi, care ştiu că nu le este permisă nici măcar o greşeală. Sunt doi subofiţeri pirotehnicieni: Alin Ion, un maistru militar clasa I, cu funcţie de şef al echipei, plt.adj.şef Lefter Culiţă şi cel care coordonează toate misiunile de asanare a teritoriului şi neutralizare a muniţiilor şi explozivilor neexplodate, maiorul Diţu Cătălin.

Misiunea principală a acestor salvatori profesionişti în zona pirotehnică este asanarea, pe teritoriul judeţului Galaţi, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate din timpul războaielor. Pe parcursul anului  2019, echipa pirotehnică a executat 38 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi cinci şedinţe de distrugere a muniţiei asanate.

Echipa pirotehnică a ISU Galaţi a asanat numeroase elemente de muniţie în 2019:

-3 bombe de aviaţie;

- 20 de proiectile de calibre diferite;

-2 de lovituri de aruncător de calibre diferite;

-3 grenade de mână defensive şi ofensive;

-193 cartuşe de infanterie şi elemente de muniţie.

„Este meseria în care tot timpul ai de învăţat şi niciodată nu poţi avea pretenţia că ştii totul. Pirotehnia nu se pierde în negura vremurilor. Este meseria celor curajoşi şi foarte bine pregătiţi, teoretic şi practic. O mică greşeală a pirotehnicianului are urmări grave. La o manipulare necorespunzătoare, oricare dintre elementele de muniţie ar  putea să explodeze, provocând moartea sau rănirea persoanelor aflate pe o rază de până la 500 – 1.000 metri”, a declarat maiorul Cătălin Diţu.

Sfaturi utile privind protecţia populaţiei la descoperirea muniţiei neexplodate. Se interzice:

-atingerea muniţiilor cu mâna sau alte obiecte;

-lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

-introducerea muniţiilor în foc;

-demontarea focoaselor sau altor părţi componente;

-joaca copiilor cu diferite muniţii ca: grenade, focoase, cartuşe, proiectile sau alte elemente pirotehnice;

-ridicarea, transportul  şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe.

”O simplă mişcare a muniţiei din poziţia în care se găseşte poate declanşa explozia acesteia. Cetăţenii, care au cunoştinţă despre existenţa muniţiilor neexplodate, trebuie să apeleze imediat numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe imediat organele autorităţilor locale - primărie, poliţie, pompieri, unităţile militare apropiate”, a declarat locotenent colonelul Eugen Chiriţă, purtorul de cuvânt al ISU Galaţi.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 8 months later...

Muniție de război, distrusă în zona „Râpa Galbenă”

Echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galați a executat o misiune de asanare a munițiilor rămase neexplodate pe teritoriul județului Galați. Au fost recuperate cinci grenade de mână defensive și ofensive, bombe de aruncător calibrul 60mm, proiectile explozive și 30 de perforante de diverse calibre, un revolver, o pușcă semiautomată, o bombă de aviație englezească și aproape 200 de gloanțe. Toate au care a fost distruse în localitatea Braniștea, în zona „Râpa Galbenă”. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare echipaje de poliție, iar măsurile de siguranță specifice au fost asigurate de către echipajul SMURD din cadrul ISU Galați.

Atenționăm populația că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active și pot duce la adevărate tragedii dacă sunt manevrate necorespunzător. Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul.

• nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
• nu le introduceţi în foc;
• nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
• nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
• nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
• nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
• în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
• nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.

stiridegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.