Jump to content

Un patron gălăţean dă tonul protestelor din Spania


dcp100168

Recommended Posts

Neplătiţi din mai, se plâng lui Zapatero

* 180 de muncitori români au protestat în faţa unei firme spaniole care le datorează bani din luna mai

Protestatarii nu şi-au mai primit salariile integrale din luna mai a anului trecut. Muncitorii, dar şi proprietarul firmei, un compatriot, s-au adresat inclusiv preşedintelui guvernului spaniol pentru a găsi o soluţie. În urmă cu şapte ani, Cătălin Damian, de 37 de ani, originar din Galaţi, a înfiinţat în Madrid o firmă de construcţii specializată în pereţi şi tavane false.

De doi ani, principalul său client este firma Obrum, care în prezent îi datorează 1.550.000 de euro. Cătălin Damian a încercat în zadar să discute cu patronul firmei spaniole. Spaniolul i-a promis românului că va achita datoria, dar până în prezent nu şi-a onorat promisiunea. Disperaţi pentru că nu îşi putea plăti muncitorii, 180 de români şi 20 marocani, Cătălin Damian şi asociatul său spaniol Julian Martin s-au aşezat joi în faţa sediului firmei Obrum şi au declarat că intră în greva foamei. „Din luna mai nu ne-au mai plătit niciun ban şi ne duc cu vorba că vor achita datoria. Din această cauză nu am putut plăti muncitorilor salariile, nici datoriile către stat. Sunt hotărât să fac greva foamei până la soluţionarea problemei”, a declarat Cătălin Damian.

Sprijin de la consulat, Petre Constantin, s-a deplasat la sediul Obrum şi a discutat cu reprezentanţii firmei româneşti. Cătălin Damian a fost invitat la sediul Ambasadei României la Madrid, unde a avut o întrevedere cu ataşatul pe probleme de muncă, Cristina Florea. „Îl vom informa pe patronul firmei Romtectabi de toate demersurile legale pe care trebuie să le facă pentru finalizarea conflictului şi dobândirea drepturilor băneşti care îi revin. Ambasada României îl sprijină în toate acţiunile legale pe care le va întreprinde”, a declarat Cristina Florea.

Cer intervenţia autorităţilor spaniole

Damian a trimis scrisori deschise preşedintelui guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, ministrului Economiei şi Industriei, Miguel Sebastian şi preşedintei Comunităţii Madridului, Esperanza Aguirre. Ultimii doi i-au răspuns patronului român, dar nu i-au oferit nicio soluţie concretă.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/nepl ... atero.html

Link to comment
Share on other sites

Un roman din Spania, in greva foamei pentru a recupera o datorie de 700.000 de euro

Catalin Damian are 37 de ani si este din Galati. In urma cu sapte ani, acesta s-a stabilit impreuna cu familia lui in Spania, la Madrid. Damian a pus pe picioare o afacere in domeniul constructiilor, care a devenit repede profitabila. Si pentru ca lucrurile mergeau bine, românul a angajat, la propria lui firma, alti 200 de oameni, dintre care 180 sunt români, iar 20 sunt marocani. In prezent, firma lui Damian se afla in pragul falimentului ca urmare a faptului ca firma Obrum, cea care a folosit produsele si serviciile firmei românului, are fata de acesta o datorie de 700.000 de euro.

Catalin Damian este patron in Spania. Alaturi de alti 15 muncitori de la firma sa protesteaza in fata unei puternice firme spaniole pentru ca aceasta refuza sa-i plateasca o datorie de 700.000 de euro. Mai mult, Damian a declarat si greva foamei, acuzand statul spaniol ca protejeaza doar firmele mari si ii abandoneaza pe micii investitori. Damian si asociatul sau spaniol Julian Martin au impreuna firma Romtectabi, care activeaza in constructii. „Suntem blocati pentru ca firma Obrum refuza sa plateasca datoriile pe care le are fata de noi. Practic, toti angajatii mei, 200 la numar, au probleme mari pentru faptul ca eu nu ii pot plati. Noi suntem subcontractanti ai Obrum, firma este una mare, dar cel mai cinstit ar fi sa se declare in incapacitate de plata, pentru ca in situatii identice cu a noastra sunt toti cei care lucreaza cu ei”, afirma Catalin Damian, citat de AFP.

200 de familii, in pericol

Firma Obrum este parte a grupului de firme DHO, un important grup de firme din Spania, si face obiectul mai multor cereri de declarare a incapacitatii de plata din partea mai multor firme fata de care Obrum are datorii. In 8 ianuarie, dupa ce a epuizat si ultimele cai prin care a cerut plata datoriilor pe care Obrum le are catre firma sa, datorii care ajung la mai mult de 700.000 de euro, Catalin Damian impreuna cu asociatul sau si alti 15 muncitori s-au postat in fata sediului Obrum si au declarat greva foamei. Pe pancartele insirate in fata sediului firmei Obrum, romanii au scris: „200 de familii se confrunta cu probleme financiare din cauza celor de la Obrum”. „Trebuie sa platim muncitorii, fiscul, asigurarile sociale. Oamenii nu au mai fost platiti din noiembrie 2008, desi toti am muncit pentru acesti bani. Nu cerem nici o favoare, ci plata conform contractelor de obligatiile carora noi ne-am achitat. Oamenii au rate, trebuie sa-si intretina familiile, trebuie sa-si cumpere mancare, sa-si plateasca facturile si nu au cu ce pentru ca nu au fost platiti pentru munca pe care deja au prestat-o. Muncitorii mei sunt disperati, pentru ca nu au bani nici de mancare, nici sa isi plateasca ratele pentru apartamente. Peste 200 de familii mor de foame. Oamenii astia au muncit din greu si trebuie sa isi primeasca banii”, explica Damian. Asociatul lui Damian, Julian Martin, a declarat si el greva foamei, alaturi de muncitori, dar a fost nevoit sa intrerupa aceasta forma de protest din cauza unor probleme de sanatate. „Daca cei de la Obrum ar fi intrat in incapacitate de plata, am mai avea o sansa, dar asa noi trecem drept rau-platnici, fara sa avem nici o vina”, comenteaza Julian Martin.

Obrum se ascunde

Societatea Obrum, filiala a grupului DHO, jucator important pe piata constructiilor din Spania, refuza sa plateasca vreun ban si nu a raspuns la solicitarile jurnalistilor de la AFP, care au incercat sa prezinte si punctul de vedere al acestora. Firma Romtectabi nu este singura adusa in sapa de lemn de cei de la Obrum. Alti furnizori ai Obrum, tot din domeniul constructiilor, s-au alaturat protestului declansat de Catalin Damian si Julian Martin. „Mi-au dat ordine de plata. Dar cand am mers sa le incasez, nu aveau nici un ban in cont”, povesteste Juan Manuel Palomar, care are de recuperat 200.000 de euro si care a fost obligat sa concedieze 20 de muncitori si sa inchida un santier. Damian a trimis scrisori deschise presedintelui Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, ministrului economiei si industriei, Miguel Sebastian, si presedintei Comunitatii Madridului, Esperanza Aguirre. Ultimii doi i-au raspuns patronului roman, dar nu i-au oferit nici o solutie concreta. Consulul Romaniei la Madrid, Petre Constantin, s-a autosesizat si a mers in fata sediului Obrum, unde a discutat cu muncitorii romani. Reprezentanti ai ambasadei au intermediat intalnirea lui Damian cu un avocat si cu atasatul pe probleme de munca, Mihaela Florea. Românul a fost contactat telefonic de reprezentantii ambasadelor Perului, Boliviei si Marocului, care s-au interesat daca printre muncitorii neplatiti se afla cetateni de-ai lor. „Mi-ar placea ca Ambasada Romaniei sa se implice mai mult si sa fie mediator intre noi si firma Obrum”, a cerut Catalin Damian. Purtatorul de cuvânt al Ambasadei României la Madrid, Camelia Teodorescu, a afirmat ca ambasada nu are statut legal pentru a fi mediator intr-un conflict de munca intre doua companii infiintate in Spania. „Putem doar sa-i oferim patronului roman consiliere legala. Cazul este in atentia noastra si ne preocupa situatia muncitorilor romani”, a declarat Camelia Teodorescu. Sectorul constructiilor, cel mai important motor al cresterii economice in Spania, a fost pus la pamant din cauza crizei economice mondiale, puternic resimtita in Spania, de la mijlocul anului trecut. Doar in domeniul constructiilor aproape 600.000 de locuri de munca au fost desfiintate in ultimele sase luni.

Multi galateni angajati la Romtectabi, in situatie critica

Originar din Galati, Catalin Damian se afla in Spania impreuna cu sotia sa. Parintii sai nu mai traiesc, iar parintii sotiei sale au plecat azi in Spania ca sa fie alaturi de fiica lor. „Stim ce greutati are Catalin, plecam si noi la el, ca sa vedem cum il putem ajuta. Suntem ingrijorati, stim ca nu mai are bani, stim ca si sunt multi galateni care muncesc la firma lui si care trec prin momente foarte grele”, a afirmat, pentru „Gardianul”, socrul lui Damian, Dumitru Cristea.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... ilmul.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Un patron roman da tonul protestelor fata de marile companii

Aproximativ 100 de antreprenori au protestat simbata seara la Madrid, in semn de solidaritate cu romanul Catalin Damian, un patron aflat in greva foamei de trei saptamani, in incercarea de a-si recupera 800.000 de euro de la grupul spaniol Obrum. Corespondentul RRA, citat de Rador, anunta ca Damian a slabit 11 kilograme in cele trei saptamani de protest, insa a reusit sa obtina promisiunea ca in cursul saptamanii viitoare isi va primi banii pe care ii asteapta de mai multe luni. Ca urmare a protestului sau, zeci de mici antreprenori spanioli au protestat la unison fata de marile firme si bancile regionale care amana plata lucrarilor, motivand ca vina o poarta administratia publica.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Situatia este extrem de grea aici, mai ales pentru cei care au lucrat pana acum in constructii, un domeniu cu o puternica activitate pana acum in Spania. Gestul patronului roman e de admirat, sunt foarte putini care fac front comun cu proprii angajati, ii apara si au intr-adevar grija de ce li se intampla. Sunt extrem de multe cazuri cand asa-zisi oameni de afaceri fug cu banii angajatilor, cu fondurile de salarizare, nemaivorbind de conditiile de lucru oferite celor care vin sa-si castige o paine.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.