Jump to content

E bine cu repartitoarele de căldură?


Recommended Posts

Posted

Ataşez o copie a centralizatorului de căldură, de luna trecută, din scara unde locuiesc. Bloc cu patru etaje, 29 de apartamente.

Legenda: FR-fără repartitoare, CT-centrală de apartament, DT-debranşat total

53_246eebd247dbb8a0c0d0122da628fc70_thum

Eu mă scol la 5 dimineaţa, soţia la 7. Fiecare închidem caloriferele, când plecăm. Stau pe colţ, orientat spre nord, iarna bate crivăţul chiar în perete. Sub mine nu locuieşte nimeni, apartamentul e gol. Cel de deasupra mea are centrală. Nu am termoizolaţie, nici termopane. În momentul de faţă, robinetul e la 2 (din 5), temperatura în camera de pe colţ, de unde şi scriu acum, e de 18 grade C.

Pe luna asta mă aştept la mai mult. Au fost şi gerurile de la început de lună dar am şi stat acasă, în concediu.

Posted

Un lucru e clar din tabel. Cei fără repartitoare plătesc mult mai mult. Cât despre cât revine tuturor din împărţirea pierderilor de pe reţea e de discutat. Cred că aici sunt multe costuri ascunse.

Posted

Vorbeam în seara asta, la asociaţie despre repartitoare. Sunt câteva apartamente care, în ciuda faptului că au repartitoare, au de plătit cu mult peste 100 lei căldura. Ar fi două cauze: fie au robinetul termostatat defect, fie caloriferul este plasat pe un perete exterior, fără nici o izolaţie termică. Eu am două balcoane, ambele închise. Nici chiar cu gerurile de la începutul anului nu mi-a îngheţat ceva pe acolo.

Şi eu sunt de părere că 10 % pentru părţile comune, cât se practică în cazul nostru, nu e o cifră reală.

Pentru cunoscătorii de franceză, vă recomand un link.

Găsiţi pe acolo, la linkuri, două pedefeuri.

Posted

Mai există o variantă. Ce măsoară repartitoarele? Căldura ambientală, din câte ştiu eu. Iar dacă închizi robinetul de la calorifer ca să faci economie ( ;) ) şi dai drumul la aragaz ce se întâmplă? Nu cumva repartitoarele taxează?

Posted

Aşa e, din păcate. Repartitorul meu din bucătătrie (calorifer oprit) înregistrează, dar o valoare foarte mică. O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în baie (tot oprit). Cred că e puţin faţă de cei ce ţin aragazul deschis, pentru încălzire.

Posted

30 la sută în plus...

Facturi mai mari la intretinere!

Galatenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru plata energiei termice consumate in luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie, conform situatiei intocmite de Apaterm in privinta consumului mediu lunar de gigacalorii pentru incalzirea locuintelor. Directorul general al Apaterm, George Cubasa, a declarat ca in cursul lunii ianuarie cantitatea de energie termica furnizata populatiei a fost cu 30% mai mare fata de cea aferenta lunii decembrie. Potrivit aceleiasi surse, cantitatea de agent termic furnizat in aceasta luna a fost mai mare decat cea livrata in lunile precedente, noiembrie si decembrie, unul dintre motivele principale reprezentandu-l temperaturile scazute inregistrate care au determinat cresterea consumului de energie termica. Acest lucru se va reflecta si in facturile la intretinere, care in aceasta luna vor fi mai mari decat in lunile precedente.

Conform unei situatii intocmite de catre conducerea Apaterm, pentru un apartament cu o camera situat in centrul orasului, consumul mediu a fost de 0,3 gigacalorii in luna noiembrie, 0,7 gigacalorii in luna decembrie si respectiv de 0,8 gigacalorii in luna ianuarie. Pentru un apartament cu o camera situat in Micro 40, consumul mediu lunar a fost de 0,27 gigacalorii in luna noiembrie, respectiv 0,5 gigacalorii in luna decembrie si 0,7 gigacalorii in luna ianuarie. In cazul unui apartament cu 2 camere situat in centrul orasului, consumul mediu de gigacalorii a fost de 0,5 in noiembrie, 1,02 de gigacalorii in luna decembrie si 1,5 gigacalorii in luna ianuarie. Pentru un apartament cu 2 camere situat in Micro 40, consumul mediu a fost de 0,4 gigacalorii in luna noiembrie, 0,87 gigacalorii in luna decembrie si respectiv 1,19 gigacalorii in luna ianuarie. Galatenii care locuiesc in apartamente cu 3 camere vor plati mai mult la intretinere comparativ cu cei care locuiesc la apartamente cu una sau doua camere. Astfel, pentru un apartament cu 3 camere din zona centrala, consumul mediu a fost de 0,64 gigacalorii in noiembrie, de 1,43 gigacalorii in decembrie si de 1,93 gigacalorii in ianuarie. Pentru un apartament cu 3 camere situat in Micro 40, consumul mediu de gigacalorii a fost de 0,51 in noiembrie, de 1,09 in luna decembrie si de 1,67 in luna ianuarie.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=12

  • 2 months later...
Posted

Pt.mine pot sa spun foarte clar NU !!! De ce ?

Deoarece eu cu un singur calorifer racordat la retea,amplasat pe un perete izolat,la etajul 3 din 5,platesc cam cat se plateste la pausal,in alta zona pt 4 calorifere .Mentionez ca lasam acest calorifer la reglajul minim tocmai pt a nu ne incarca factura la caldura.

In urma cu 2 ani platem sume foarte mari pt. acelasi calorifer si facand o serie de sesizari,la Apaterm,primarie OPC,am fost "sfatuit" sa imi montez repartitor pt scaderea cheltuielilor. Am montat repartitorul dar facturile sunt destul de mari(tinanad cont ca sunt pt 1 singur calorifer si acesta redus la limita suportabilitatii).Poate imi zice cineva ce mai este de facut ?

Atasez alaturi factura pe luna februarie(ultima venita).Am sa le postez si pe celelalte ulterior,si chir pe cele din anii trecuti -fara repartitoare.

215_9c689d1a9fd94916c22ec041c3b4d240_thu

Posted

La un singur calorifer pentru o cameră de 65 mp, mi se pare normal să consume ... pierderile sunt mari.

La tabelul mai sus ataşat, toate apartamentele au două camere.

Posted

Cum sa fie o cam de 65 mp ?????

Camera cu calorifer este de 3/4metri,deci 12mp.

Ce ai vazut tu acolo sus este supr.totala a apartamentului.

In partea de jos a facturii specifica 1 camera incalzita.

  • 3 months later...
Posted

stiti ce-i curios? ca am montat calorimetre din toamna anului trecut insa nici pana in ziua de azi nu mi le-a citit nimeni... desi am fost la FGH... si m-au trimis la ISTA... si tot nimic... am sa ma mai duc inca o data la ISTA pt ca am inteles ca ei i-au preluat pe astia de la FGH... si sa ma cert cu morile de vant... nu stiu incotro sa ma duc

Posted

Şi cum ai plătit căldura iarna trecută?

Ăştia de la ISTA sunt undeva pe Bălcescu, parcă un pic mai sus de Biserica Bulgărească, intri într-o curte...

  • 4 months later...
Posted

este foarte bine cu aceste repartitoare !plateste fiecare dupa cit consuma .Cu alte cuvinte nimeni nu se poate plingge careva ,ca plateste mai mult ,atit timp cit totul este inregistrat.Am scapat de chinul de a mi se ,,incinge creerii''descifrind cifrele acelor facturi, montindu-mi o centrala pe gaz.Nu platesc mult dar totusi ramin la ideia ca,agentul termic livrat de APATERM este mai ieftin decit gazul metan in anumite conditii.Asa ca vreau sa ma racordez cu bransament individual la reteaua de incalzire.Cistigul poate fi enorm de mare aproape 50% din ce cheltues acum cu gazele, plus ca pe timp de vara imi voi monta o instalatie de preparat apa calda menajera solara care este la indemina orcui. Se poate cumpara si in rate montajul asigurat.Nu costa mult ,amortizarea acestei instalatii,la o familie de 5 persoane facindu-se in max.2 ani fara cheltueli suplimentare.

Posted

plateste fiecare dupa cit consuma

Esti sigur de chestia asta? Poti spune tu CAT consumi dupa ce te-ai uitat la afisajul ala?? Poti spune CE consumi??

Am avut repartitoare, multumesc, nu-mi mai trebuie, mi-am pus centrala. Unul din motive a fost acela ca ajungeam sa platesc cam un sfert din consumul tuturor, fara a putea afirma ca mi-e mai bine decat "inainte". Aparatele astea NU inregistreaza consumul de ceva, NU regleaza temperatura agentului termic etc. Sunt doar o imensa gluma, folosita de unii sa umfle o gramada de bani (aporpo, Techem a trecut de la 2 euro/citire/apartament la 2.5 lei/apartament/luna, deci cam dublu!!). Aparatele acestea doar impart costurile (REPARTITOARE), in niciun caz nu pot sa-ti inregistrezi consumul. Ganditi-va la urmatorul aspect: giga-calorimetrul de la "intrarea" in bloc inregistreaza un anumit consum lunar. Consumul asta SE REPARTIZEAZA dupa inregistrarile facute de aceste aparate. Daca din "n" locatari, "n-1" tin nenorocirile astea inchise, cel care vrea totusi sa aiba putina caldura in casa, plateste aproape tot: agentul care circula in toata reteaua blocului pana ajunge la el, pierderile etc. E drept ca 20-25% din intreg consumul se repartizeaza la toti locatarii, insa restul il plateste fraierul care vrea caldura, desi omul nu consuma mai mult - in calorifere intra tot atata apa... Deci cei care - mai ales prin noiembrie sau martie - vor caldura, s-au cam fript. In afara faptului ca permanenta inchidere-deschidere a robinetelor acestor repartitoare nu prea face bine intregii retele a imobilului...

Posted

Mikka,nu am vrut sa te supar, virgula probabil este de vina !Am evidentiat faptul ca as vrea sa ma racordez la instalatia de termoficare cu bransament individual Instalatie prevazuta cu aparat de masura autorizat ISCIR.Cind spun individual vad un distribuitor de unde pleaca agentul termic catre toti locatarii ,fiecare cu conducta lui si ceasul respectiv .Atunci n-ar mai fi nevoie de acea forma de ,,imparteala a consumului''sa mai ia cineva bani ca vezi d-ne,o firma citi aparatul, nici nun stiu cum sa-i zic, ci,apaterm isi va citi contoarul exact ca la gaze,electrica sau apa canal dupa care va emite factura care ti-o trimite prin posta acasa cu posibilitatea sa o platesti la orce banca magazin dotat cu aparat de incasari facturi ori posta.Cistigul este imens deoarece fiind interesat de eliminarea pierderilor vei apela la o firma specializata pentru a executa lucrarea ,ceasul il va monta apatermul.Pierderile pina la ceas nu te mai interesaza este problema apatermuluiTla plata v-a veni exact ce sa consumat.Am auzit ca la braila ar avea asa ceva. :)Dezavantajul la aceste instalatii este ca in baza contractului ti se poate opri furnizarea agentului termic, daca nu platesti factura la timp ,fara ca ceilalti locatari sa fie afectati in vrun fel.De aceasta solutie cred ca ar fi trebuit sa fie interesata apatermul.Astfel v-a cistiga increderea tuturor celor ce s-au debransat , fosti buni platnici,si-i poate avea ca abonati in viitor la sistemul de bransare individuala a agentului termic fiind cel mai ieftin garantat!

Posted

eveniment... pe 5 ianuarie 2009 au venit baietii de la ISTA sa-mi citeasca repartitoarele pe care le achizitionasem de la FGH in toamna lui 2007. Iarna trecuta, daca am vazut ca nu vine nimeni sa citeasca am mers cu ele la maxim si am platit caldura la pausal... apoi in toamna lui 2008 mi-am schimbat un calorifer in dormitor si am scos ceasul pentru ca oricum nu se potrivea pe noul calorifer... iar ceasul din sufragerie l-am gasit pe jos, de bine ce era montat... le-am bagat frumos in sertar si acolo au ramas pana zilele trecute cand, dupa ce am mai studiat piata si am observat ca totusi sunt avantaje, am decis sa le montez... deci incepand de luna asta sunt si eu contorizat :)

Posted

cred ca este mai avantajos oricum cu repartitoare... dar ne arde la partile comune, si tare de tot !asta la parfumul teilor !stiu ca cei fara repartitoare au platit "la greu" iarna trecuta...; cu consumul de gaze si plata lui.. aici e de discutat...normal ar fi ca fiecare sa fie contorizat separat...nu stiu cat mai costa sa te racordezi separat...pana acum nu era rentabil..

  • 5 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

......... mi-am pus centrala...

In mod cert, centrala e cea mai buna varianta. Iarna asta, cel mai mult intr-o luna am platit 255 lei la gaz (dar, nu mai platesc caldura, calorifere, apa calda etc), in conditiile in care mi-au mers 5 calorifere non-stop.

Durerea mea e alta.......si aici poate ma ajuta Relu, de ce trebuie sa platesc tevile de caldura care imi trec prin casa???? Sunt asociatii de propietari care nu cer aceste sume. De ce depinde de fiecare cartier in parte? Ori e lege, ori tocmeala? Macar de as sti ca-i interpretabil articolul de lege, ca atunci n-as mai da statului decat fix pix!

Posted

Durerea mea e alta.......si aici poate ma ajuta Relu, de ce trebuie sa platesc tevile de caldura care imi trec prin casa???? Sunt asociatii de propietari care nu cer aceste sume. De ce depinde de fiecare cartier in parte? Ori e lege, ori tocmeala? Macar de as sti ca-i interpretabil articolul de lege, ca atunci n-as mai da statului decat fix pix!

Nu-i interpretabil. E ceva normal. Întreaga reţea de termoficare din bloc e proprietate comună.

Imaginează-ţi un bloc în care toţi sunt debranşaţi, mai puţin un apartament. Gigacalorimetrul înregistrează un consum. O parte din energie e folosită pentru încălzirea acelui spaţiu iar restul se pierde circulând prin toată ramificaţia de ţevi. Cum se împarte acest rest?

In mod cert, centrala e cea mai buna varianta. Iarna asta, cel mai mult intr-o luna am platit 255 lei la gaz (dar, nu mai platesc caldura, calorifere, apa calda etc), in conditiile in care mi-au mers 5 calorifere non-stop.

A făcut cineva un calcul să vadă la cât se ridică costurile totale? Nu cumva dacă aduni apa rece, curentul pe scară, liftul, cheltuielile administrative şi de curăţenie, cu factura de gaz, ...nu cam tot pe acolo ajungi?

Să nu fiu înţeles greşit. Sunt blocuri unde instalaţia de căldură e varză şi nimeni nu-şi ia vreo răspundere. Da, în asemenea cazuri, centrala e cea mai bună opţiune.

Posted

In luna respectiva, am platit intretinerea 380 lei, in care a intrat TOT ( gazul, apa rece, tevile comune de caldura, admnistrator, abonament ulala, cet, femeie de serviciu, lumina pe scara, etc si etc). A fost cea mai mare suma pe care a trebuit sa o platim iarna asta:). Apartamentul are cca 90 metri patrati, cu 3 camere.

In ceea ce priveste tevile comune de caldura, eu persist si spun ca am o MARE problema cu ele:)) In primul rand, NU degaja nici cea mai mica sau perceptibila caldura. Din ce am rasfoit legislatie, stiu ca se face un anumit calcul, in funtie de caldura emanata a tevii, si suprafata apartamentului...:|

In al doilea rand, administratorul nostru ne cere bani pentru aceste tevi comune (cam 24 lei pe luna), darrrr, administratorul unui alt cartier, de exemplu, nu baga locatarilor cu termoteca, debransati de la caldura, si cheltuielile tevilor comune!

Buuuun, sa spunem ca e o simpla coincidenta (numai ca, zau, nu poate fi numita asa)....ajung acum cateva zile la Brasov, si ma duc sa platesc intretinerea(apartamentul de aici, tot cu termoteca e). Administratoarea imi spune, 'stiti, din luna curenta, s-a marit intretinerea, se platesc si tevile comune de caldura, ce va trec prin apartament'. La care eu, "adica pana acum nu s-au platit????????", 'Nu' :))))))))))

Deci, clar e treaba bulgareasca la mijloc. Inseamna ca articolul de lege ce reglementeaza tevile caldurii mamii lor,este al naibii de prost gandit si foooarte interpretabil. Lege, lege, dar sa ma derog si eu!

Posted

Păi n-ai plătit cine ştie ce... La mine, în ianuarie, când au fost gerurile şi am stat acasă, în concediu, m-a ajuns în total aproape 200 lei, la un apartament de 52 mp, două camere, din care căldura 120 lei. Dacă ar fi să împarţi suma la metru pătrat...

Până în iarna 2006-2007, cei cu ţevile izolate, nu erau obligaţi să plăttească. Deoarece s-au înmulţit numărul centralelor de apartament, ANRSC a impus regula ca toţi să plătească. Vezi Ordinul ANRSC 255/2006.

In ceea ce priveste tevile comune de caldura, eu persist si spun ca am o MARE problema cu ele:)) In primul rand, NU degaja nici cea mai mica sau perceptibila caldura. Din ce am rasfoit legislatie, stiu ca se face un anumit calcul, in funtie de caldura emanata a tevii, si suprafata apartamentului...:|

Pierderile de căldură cele mai mari nu se înregistrează la ţevile din apartament, ci la subsol. Dacă la unii ţevile alea sunt calde iar la alţii nu, ...cam greu să stabileşti o cotă pentru fiecare în parte.

n al doilea rand, administratorul nostru ne cere bani pentru aceste tevi comune (cam 24 lei pe luna),

La noi, nu depăşeşte 15 lei, media apartamentelor, în asociaţie fiind de cca 50 mp.

administratorul unui alt cartier, de exemplu, nu baga locatarilor cu termoteca, debransati de la caldura, si cheltuielile tevilor comune!

Pentru că oamenii fără centrală nu ştiu de ordinul mai sus amintit.

Administratoarea imi spune, 'stiti, din luna curenta, s-a marit intretinerea, se platesc si tevile comune de caldura, ce va trec prin apartament'. La care eu, "adica pana acum nu s-au platit????????", 'Nu' :))))))))))

Deci, clar e treaba bulgareasca la mijloc. Inseamna ca articolul de lege ce reglementeaza tevile caldurii mamii lor,este al naibii de prost gandit si foooarte interpretabil. Lege, lege, dar sa ma derog si eu!

Administratoarea s-a făcut că nu ştie ... până a luat-o cineva la rost pentru felul în care calculează listele de plată.

  • 1 year later...
Posted

Piaţa repartitoarelor, verificată de Consiliul Concurenţei

* Consiliul Concurenţei suspectează posibile înţelegeri între SC Elsaco SRL, SC Ista Romania SRL şi SC Techem Energy Service SRL * ANRSC - bănuită că ar fi încălcat prevederile Legii concurenţei prin reglementările privind montarea şi exploatarea montarea repartitoarelor de costuri pentru căldură

Consiliul Concurenţei a anunţat ieri că a declanşat din oficiu o investigaţie pe piaţa serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru căldură din România, ancheta referindu-se la o posibilă înţelegere privind împărţirea pieţei între trei operatori, respective SC Elsaco SRL, SC Ista Romania SRL şi SC Techem Energy Service SRL.

"Investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Astfel, se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurenţial din legislaţia specifică acestui sector, respectiv montarea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru căldură", a comunicat ieri autoritatea. Potrivit acesteia, inspectorii de concurenţă au efectuat o serie de inspecţii inopinate la sediile sociale şi punctele de lucru ale agenţilor economici investigaţi, urmând să analizeze documentele şi informaţiile obţinute. "Acordăm o atenţie deosebită acestui domeniu, având în vedere că orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei afectează direct interesele consumatorilor. Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru menţinerea concurenţei, astfel încât toată lumea să aibă acces la aceste servicii, la preţuri competitive", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

ANRSC a elaborat normele tehnice cu trei ani mai târziu decât legea

Potrivit normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, publicat în M.O. nr. 501 din 20 iulie 2010, care a fost elaborată cu trei ani întârziere faţă de Legea 230/2007, stabileşte că o repartizare echitabilă a consumului de energie termică între diferitele categorii de consumatori (din apartamente cu sau fără repartitoare sau apartamente cu centrale termice individuale), se va face prin determinarea cât mai corectă a cotei procentuale care se ia în calcul la stabilirea consumului comun.

Consumul total de energie termică pentru încălzire dintr-un condominiu cu repartitoare de costuri se împarte în consumul comun şi consumul individual. Consumul comun cuprinde căldura cedată de conductele (izolate sau neizolate) cuprinse între contorul de energie termică şi coloanele de distribuţie; căldura cedată de coloanele de distribuţie din condominiu care traversează spaţiile comune; căldura cedată de corpurile de încălzire aflate în proprietatea comună (casa scării, uscătorii, spălătorii etc.). "Cota procentuală din cantitatea totală de energie termică pentru încălzire aferentă părţilor comune se determină proporţional cu indicaţiile unui repartitor comun", se arată în documentul ANRSC.

În ceea ce priveşte consumul individual al tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie, acesta cuprinde căldura cedată de coloanele de distribuţie (izolate sau neizolate) care traversează proprietăţile individuale; căldura cedată de coloane de încălzire "ţevi îngroşate", ce au rol de corpuri de încălzire; căldura cedată de corpurile de încălzire din fiecare proprietate individuală, pe care sunt sau nu montate repartitoare de costuri.

Proprietarii trebuie să predea firmei de repartitoare inventarul conductelor, coloanelor şi corpurilor de încălzire

În blocul cu repartitoare, cota procentuală se va determina ca raport între numărul de unităţi de consum înregistrate de repartitorul montat în spaţiile comune şi numărul total de unităţi înregistrate de toate repartitoarele din bloc. Această metodă se poate aplica numai dacă se determină suprafaţa echivalentă termic din spaţiile comune, sarcină care revine firmei de repartitoare şi nu asociaţiei de proprietari.

Pentru determinarea acestei suprafeţe, asociaţia de proprietari trebuie să predea firmei de repartitoare un inventar cu lungimi, diametre, izolaţii termice existente, ale conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de încălzire din spaţiile comune (subsol, casa scării, uscătorii, spălătorii), precum şi a coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie termică ce trec prin apartamente (art. 39 din Normă). Cotele procentuale fixe de 30% şi 50% se vor aplica numai în condominiile în care asociaţia nu a reuşit să facă acest inventar.

Localitate Preţ de facturare la populaţie Preţ local de referinţă stabilit

în vigoare la 31.10.2010 - lei/Gcal pentru anul 2011-lei/Gcal

Bucureşti 124,00 124,00

Piteşti 198,50 198,50

Braşov 191,73 191,73

Botoşani 183,50 183,50

Brăila 192,00 193,58

Cluj-Napoca 165,00 165,00

Constanţa 150,00 150.00

Galaţi 167,44 167,44

Craiova 194,08 194,08

Oradea 174,71 174,71

Ploieşti 121,92 121,92

Suceava 185,48 185,48

Tulcea 150,00 150,00

Râmnicu Vâlcea 138,73 138,73

Autorităţile administraţiei publice locale implicate pot aproba preţuri de facturare la populaţie la nivelul localităţii mai mici sau mai mari decât preţul local de referinţă calculat, majorând sau diminuând astfel subvenţiile proprii necesare.

http://www.curierulnational.ro/Eveniment/2010-11-30/Piata+repartitoarelor%2C+verificata+la+sange+de+Concurenta&hl=Galati&tip=toate

Posted

Oare, nu cumva, conform legii 50/.. cu modificarile ulterioare... trebuiau sa obtina avizul (adica verificarea corectitudinii pe baza de calcule prezentate) fata de datele de proiectare a blocurilor, pentru a le monta? Si ce legatura este intre aceste firme si cititorii care, de regula sunt administratorii de asociatii?

  • 2 months later...
Posted

ISTA - reclamată şi amendată de Protecţia Consumatorilor

Tot mai mulţi gălăţeni nemulţumiţi de modalitatea în care se face calculul gigacaloriei nu au mai găsit altă soluţie decât să îşi adreseze plângerile Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi. „Viaţa liberă” a scris în repetate rânduri despre bizarerii de calcul care fac ca apartamentele debranşate de la sistemul public de încălzire să plătească – conform Ordinului 343 din 2010 al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) – o căldură imposibil de cuantificat cu precizie, pe care o „primesc” graţie unor ţevi care le traversează casa.

„ISTA este o societate frecvent amendată pentru calculul pe care îl face”, a confirmat Viorica Colgiu (FOTO), directoarea CJPC. „În general”, a completat dânsa, „reclamaţiile sunt foarte multe, în fiecare zi venind în medie cel puţin două persoane nemulţumite.”

Totuşi directoarea nu a dat citire - la ora desfăşurării conferinţei de presă -, unor valori exacte a amenzilor primite de ISTA.

http://www.viata-libera.ro/articol-ISTA_-_reclamata_si_amendata_de_Protectia_Consumatorilor_2.html

Posted

Repartitoarele umflă facturile gălăţenilor. "Suntem furaţi cu nesimţire!", declară proprietarii

Sute de persoane au reclamat în ultima vreme la Protecţia Consumatorului firmele de repartitoare, care îi fură fără ruşine. Ista şi Techem sunt campioane la reclamaţii, dar şi la amenzi. Până acum, valoarea sancţiunilor este de 12.000 de lei.

Gălăţenii care şi-au pus repartitoare spun că au făcut o investiţie proastă. Firmele care le-au montat încasează lunar bani grei pentru citirea lor si calcularea costurilor pe fiecare apartament. Oamenii acuză că plătesc facturi la căldură mult mai mari decât înainte de a avea repartitor de costuri.

„E hoţie pe faţă!”

„Locuiesc într-un apartament cu două camere, ziua închid repartitoarele pentru a plăti mai puţin la căldură. În luna decembrie am consumat 244 unităţi şi am avut de achitat 145 lei. Pentru luna ianuarie mi-au calculat 602 unităţi. Probabil că voi plăti în jur de 400 de lei. Nu înţeleg cum s-au făcut aceste calcule. Nu am încredere în repartitoare. Sunt cea mai proastă achiziţie. Este hoţie pe faţă. Voi reclama firma Ista la Protecţia Consumatorului”, ne-a declarat intrigată Lenuţa Panaite, locatar al blocului A 2, din Micro 20.

O altă locatară, Maria Strunilă, susţine părerea vecinei de scară: „Să ne explice şi nouă cum se calculează consumul căldurii. De ce plătim mult mai mult ca înainte de avea repartiror de costuri”.

Modul de calcul al firmelor de repartitoare este criticat şi de preşedinţii asociaţiilor de proprietari. „Practic, nu există posibilitatea de a se verifica dacă consumul trecut pe factură este real. Firma de repartitoare face citirea contoarelor, calculele. Asociaţiile primesc doar calculul şi încasează. Paradoxal, s-a ajuns ca cei care au repartitoare să plătească mai mult decât cei care nu au”, ne-a spus Antoaneta Gafituc, preşedintele Asociaţiilor de proprietari din Galaţi.

Popa Nicolae, preşedintele Asociaţiei de locatari 354, din Ţiglina IV, susţine că modul de calcul al firmelor de repartitoare nu este deloc transparent: „Au un program foarte sofisticat. Ei calculează în funcţie de câte unităţi s-au consumat. Noi nu ştim ce semnifică o unitate. La gigacalorie ştiam exact cât s-a consumat”.

ISTA- cea mai reclamată

Zilnic, cel puţin doi gălăţeni reclamă la Protecţia Consumatorului firmele care monitorizează consumul de căldură. „Avem 50 de reclamaţii cu privire la modul de calcul a căldurii. Până acum s-au dat amenzi de 12.000 de lei. Sunt vreo trei societăţi cu probleme, dar ISTA este cea mai frecvent amendată de noi ”, ne-a declarat Viorica Colgiu, directorul OPC Galaţi.

Cum se calculează factura

Unităţile înregistrate pe fiecare repartitor de pe calorifer se înmulţesc cu puterea în Wati a caloriferului de către firma care face calculul. Valoarea facturii este influenţată şi de anumiţi coeficienţi stabiliţi în funcţie de amplasarea locuinţei şi suprafaţa sa.

Potrivit ordinului 342/2010, persoanele care locuiesc în blocuri ce au instalate repartitoare sunt obligate să plătească cheltuieli comune în valoare de 30-50% din valoarea facturii pentru încălzire. Astfel, indiferent dacă în casă se va folosi sau nu caloriferul, consumatorul va fi obligat sa plătească aceste cheltuieli comune. Mai mult de atât, dacă eşti posesor de centrală termică dar mai ai vecini ale căror apartamente sunt racordate la societatea locală de termoficare, vei fi nevoit să plăteşti 30% din valoarea facturii pentru încălzirea blocului în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi 50% din factura în celelalte luni.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/RevoltatorRepartitoarele-umfla-facturile-galatenilor_0_424757584.html

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.