Jump to content

Gălăţeni în "satul crimei" din Madrid


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Gălăţeni în "satul crimei" din Madrid

Ţiganii români s-au integrat în „satul crimei“ de la Madrid

Printre barăci improvizate din carton, copii desculţi aleargă sub ochii traficanţilor de droguri, ai hoţilor şi proxeneţilor din Canada Real. În tabăra ilegală se vinde orice: de la vase de WC adunate din gunoaie până la televizoare şi droguri.

Peste 300 de români trăiesc în condiţii greu de imaginat în Canada Real, un sătuc din apropierea Madridului. Primele case au fost construite ilegal în urmă cu 40 de ani, de nişte ţigani spanioli. Aşezarea s-a mărit odată cu venirea imigranţilor, majoritatea fără permise de reşedinţă şi de muncă.

La intrarea în localitate, peisajul pare a fi dintr-un film suprarealist. Copiii se joacă în noroi, printre mormane de gunoi, în timp ce, lângă ei, părinţii se înţeapă cu seringi în vene. De-a lungul a 15 kilometri s-au adunat imigranţi din toate colţurile lumii şi ţigani spanioli.Localitatea este împărţită pe cartiere: mahalaua marocanilor, a sud-americanilor, a românilor, a spaniolilor. Fiecare şi-a încropit locuinţa cum a putut. Unii şi-au făcut un culcuş din cartoane, alţii şi-au construit câteva camere din chirpici, iar cei mai cu dare de mână au folosit cărămidă. Mai mult de 2.000 de case au fost construite ilegal. Localitatea este cunoscută ca fiind cel mai mare punct de vânzare de droguri din comunitatea Madrid. Aici s-au organizat adevărate bande de delincvenţi.

Jungla în care nici poliţia nu intră

Oamenii îşi asigură existenţa furând, prostituându-se, cerşind sau vânzând orice, de la droguri până la bideuri adunate din gunoi. Traficanţii de droguri şi de carne vie sunt cei mai înstăriţi, majoritatea parcându-şi maşi­nile luxoase în faţa caselor pe jumătate construite. Cartierul în care sunt cei mai mulţi traficanţi este supranumit pe bună dreptate „Jungla". Din spusele localnicilor, „aici nici poliţia nu intră". În mahala, dependenţa de substanţe halucinogene constituie o realitate normală şi acceptată de toţi. În plină stradă, un bărbat îşi injecta doza. O blondă cu accent românesc primea bani de la un alt drogat, prin geamul unui Audi A4. Pe un ton agresiv, femeia ne-a spus: „Sunt din Galaţi. Da’ ce vă interesează? Sunteţi de la poliţie? Ia vedeţi-vă de drumul vostru!".

Majoritatea românilor care fac trafic de droguri lucrează pentru columbieni şi bolivieni, sau le cumpără, după care le vând la un preţ mai mare. Femeile ne-au povestit că au venit în Spania în aprilie 2007 şi de atunci trăiesc în tabără. „Acum un an, au venit aici fratele meu şi tata. I-a chemat alt frate de-al meu, care era aici de vreun an jumate, cu nevasta şi copiii. Şi în luna aprilie am venit eu cu copiii şi cumnată-mea, care era gravidă".

Visul spaniol s-a spulberat

Aproximativ 15 persoane, cu vârste cuprinse între două luni şi 60 de ani, locuiesc într-un garaj abandonat, pe o suprafaţă de 50 de metri. Oamenii dorm pe saltele adunate de la gunoi şi se încălzesc cu un godin vechi în care ard celofane şi cartoane. În astfel de condiţii trăiesc sute de familii de toate naţionalităţile. Pe toate maidanele, copiii se joacă în noroi, cu picioarele goale şi câteva zdrenţe pe ei. La capătul satului, vreo zece români trăiesc sub un pod. Oameni şi câini vagabonzi convieţuiesc împreună, dorm pe cartoane şi se învelesc cu pături rupte şi arse. Toţi veniseră în Spania pentru o viaţă mai bună.

Ordin de demolare

Vecinii din aşezările apropiate s-au plâns de condiţiile în care trăiesc şi au declarat tribunalului că le este teamă să nu fie atacaţi în drum spre casă. Oamenii legii au emis un ordin de demolare a caselor construite ilegal în Canada Real, dar Tribunalul Administrativ din Madrid a amânat luarea unei decizii. Claudia şi Radu Marinescu, din Feteşti, ne-au povestit că trăiesc în Canada Real de patru ani. „Nu avem acte. Soţul meu lucrează de la 8.00 dimineaţa până la 7.00 seara. Cară fiare, pentru 30 de euro pe zi. Eu nu am de muncă. Unde să ne ducem? Voiau să ne demoleze casa acum, în plină iarnă". Condiţiile în care trăiesc toţi aceşti oameni sunt dificil de descris în cuvinte, iar situaţia este greu de judecat. Sentimentele care încearcă orice persoană care intră pentru prima oară în Canada Real sunt confuze, oscilând între teamă, compasiune, indignare şi frustrare pentru neputinţa de a-i ajuta pe aceşti oameni. Oameni care au renunţat să lupte pentru o viaţă mai bună.

Organizaţi în grupări infracţionale

Garda Civilă a anihilat recent o bandă organizată, specializată în furturi din locuinţă. O echipă de 160 de agenţi a reţinut 23 de persoane, dintre care un spaniol şi restul români. Patru dintre cei reţinuţi sunt minori. Hoţii au spart aproximativ 30 de case din Toledo, Madrid, Guadalajara, Ávila şi Cuenca. Oamenii legii au efectuat percheziţii în locuinţele infractorilor, reuşind să recupereze haine, televizoare cu plasmă, calculatoare şi electrocasnice în valoare de 500.000 de euro. Hoţii erau dotaţi cu arme de foc, săbii şi pumnale, pe care însă nu au încercat să le folosească. Chiar dacă probele sunt evidente, familiile infractorilor ne spun că nu ştiu ce s-a întâmplat şi ne asigură că oamenii legii s-au înşelat.

"Să vină Băsescu, să ne dea drepturi egale cu spaniolii!"

Nelu este electrician de meserie, dar cei din mahala îi cer ajutorul de câte ori au probleme de sănătate. Ca reprezentant al comunităţii româneşti din Canada Real, Nelu îi cere preşedintelui României „să vină aici, să vorbească cu noi. Să ne ajute să avem drepturi egale cu spaniolii". Nelu a afirmat că a avut mai multe oferte de muncă, pe care le-a refuzat deoarece... nu îi ies calculele. „Am găsit de lucru ca electrician, iar patronul era de acord să mă ajute să îmi facă acte de autonom. Eu am doar permis de reşedinţă comunitar. Salariul era de 1.700 de euro, din care îmi oprea vreo 200 pentru impozite. Rămâneam cu 1.500 de euro pe lună. Locul de muncă era în altă localitate şi trebuia să îmi închiriez un apartament, fiindcă nu am maşină. Mă costă vreo 700 de euro să închiriez un apartament şi nu mai rămâneam cu nimic. Aşa că am refuzat oferta. Acum lucrez pe unde apuc, aici în Canada Real".

http://www.adevarul.ro/articole/tiganii ... rid/341241

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.