Jump to content

Bugetul 2009 nu include majorarea salariilor profesorilor


Mikka

Recommended Posts

Si nici majorarea pensiilor!

Se pare ca din toate promisiunile actualilor guvernanti s-a ales praful...

Bugetul pe 2009 nu include majorarea salariilor profesorilor şi nici a pensiilor. Cum comentaţi?

Majorarea salariilor cu 50% pentru unele categorii de bugetari, precum profesorii universitari, şi creşterea cu 50%, respectiv 25%, a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, nu sunt prevăzute în noul proiect de buget pe 2009, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale. Foto (1)

Vezi Galerie Articol

"Majorarea salariilor bugetarilor cu 50% nu poate fi susţinută din punct de vedere bugetar în această perioadă de criză, iar creşterea pensiilor pentru persoanele care au lucrat în condiţii grele de muncă ar putea fi susţinută începând cu 2010. Va creşte, însă, punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, urmând ca stabilirea datei de la care va intra în vigoare această măsură să fie stabilită în următoarele zile", au precizat sursele.

Bugetele ministerelor urmează să fie finalizate până joi, iar vineri va avea loc o primă dezbatere în şedinţă de Guvern.

Aceste majorări salariale îi vizează în principal pe pe profesorii universitari, care au ameninţat că vor bloca sesiunea de examene în cazul în care nu le vor fi acceptate revendicările salariale.

În 9 ianuarie, preşedintele federaţiei sindicale "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, declara că a primit promisiuni din partea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că salariile cadrelor didactice din învăţământul universitar vor fi majorate, până la sfârşitul anului, cu 50%.

"Ţinând cont că, anul trecut, au fost aplicate majorări de peste 15% la salariile profesorilor şi, implicit, ale universitarilor, aşteptăm să ni se acorde şi ceilalţi 50% prevăzuţi prin lege. În condiţiile în care cadrele didactice din preuniversitar vor primi mai puţin, respectiv 33%, noi suntem dispuşi să acceptăm o eşalonare a majorărilor", preciza Bobulescu.

Liderul sindical a avertizat că, dacă majorările de 50% nu vor fi incluse în buget, profesorii vor face grevă.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat marţi că sunt şanse mari ca punctul de pensie să crească, începând cu 1 februarie, însă că nu s-a luat nici o decizie în ceea ce priveşte majorările salariale pentru profesori.

"Avem semnale pozitive legate de aplicarea legii ce priveşte majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, începând cu prima zi a lunii februarie, însă totul depinde de introducerea şi dezbaterea în Parlament a noului proiect de buget", a spus Sârbu.

Ministrul preciza că cea mai mare problemă pe care o ridică aplicarea acestei legi este legată de deficitul bugetar, ce se doreşte a menţinut în limita a 1,7-2% din produsul intern brut (PIB).

Noul preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Doina Pârcălabu, a explicat, pentru NewsIn, că pensiile ar urma să crească cu 9% de la 1 februarie, odată cu aplicarea legii ce priveşte majorarea punctului de pensiei la 45% din salariul mediu brut.

În ce priveşte creşterea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, reprezentanţii ministeului muncii susţin că aplicarea acestei legi ar necesita un efort bugetar de aproape 500 de milioane euro.

În acest moment se aplică prevederile Ordonanţei de Urgenţă care a acordat drepturi tuturor persoanelor ce au ieşit la pensie pâna în anul 1990 şi urmează ca, din februarie, să primească pensii mărite şi cei care s-au pensionat pâna în 1994.

Până în luna octombrie, când vor fi finalizate toate cele patru etape de recalculare a pensiilor, vor beneficia de majorarea pensiilor aproape 1,7 milioane persoane.

Aplicarea Ordonanţei presupune o creştere medie a pensiei de 8% pentru beneficiarii acestor prevederi.

http://www.realitatea.net/bugetul-pe-20 ... 36901.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.