Jump to content

Vicepremierul Nica îşi ascunde vila de pe faleza Dunării


dcp100168

Recommended Posts

Vicepremierul Nica îşi ascunde vila de pe faleza Dunării

Dan Nica, actual vicepremier în Guvernul Boc şi propus interimar la Interne, îşi ascunde o vilă de 300 de metri pătraţi încă de cînd era ministru al Comuni­ca­ţiilor în Guvernul Năstase. Căsoiul de pe faleza Dunării a fost primit cadou de vicepremier de la Vega ’93, firmă de construcţii gălăţeană care a spart piaţa, sub guvernarea PSD, cu ajutorul lui Nica.

Dar din dar se face vila

În 2001, Vega ’93 a început construc­ţia a mai multe vile tip duplex pe faleza Dunării, la Galaţi, oraş în care locuieşte şi Dan Nica. La începutul lui 2002, în plin mandat PSD, o înţelegere de pradă între Nica, „răzeşul“ local (poreclă pe care a căpătat-o datorită mustăţii pe oală de care dispune) care aranja toate licitaţiile, şi Vega ’93 s-a concretizat printr-un ca­dou pe care societatea comercială i l-a fă­cut lui Nica.

E vorba despre un apartament (practic, jumătate dintr-un duplex) în minicartierul de vile construit pe fa­leza Dunării. Evident, la schimb, „răze­şul“ a sărit cu alte cadouri: lucrări pe bani publici pentru Vega ’93, fără număr. Dar era o problemă: pentru că şi atunci, ca şi acum, singura sursă de venit a lui Nica era salariul, ministrul Comunicaţiilor (la vremea aceea) nu-şi putea trece viloiul pe numele său, pentru simplul motiv că nu putea justifica o cheltuială de cîteva sute de mii de euro. Aşa că a apelat la di­verşi intermediari din preajmă.

Primii intermediari: socrii vicepremierului

Primii intermediari găsiţi de Nica, ca să-şi plimbe viloiul primit cadou, au fost socrii săi din comuna suceveană Gră­meşti. Mai exact, e vorba de soţii Mihai şi Emilia Crăcană, doi bătrînei simpatici care locuiesc la ţară, la munte. Evident, în 2002, ei ardeau de nerăbdare să cum­pere (cu 1,35 miliarde de lei vechi) o ditamai hardughia de casă tocmai la Galaţi, pe faleza Dunării. Ce e drept, undeva în zare se vedeau Munţii Măcinului. Care, deşi nu aduc deloc nici cu Ceahlăul, nici cu Rarăul din Bucovina, le-ar mai fi alinat dorul de casă. Deci perfect explicabil că au cumpărat casa din Galaţi. Aca­demia Caţavencu l-a sunat pe Mihai Cră­cană. Reporterul s-a dat drept un consi­lier al lui Nica şi i-a făcut o farsă socrului lui Nica: l-a întrebat pe acesta dacă l-au sunat ziariştii să-l întrebe ceva de vila „cumpărată pentru domnul ministru Nica“. Iar socrul, puţin intimidat că e su­nat de la cabinetul guvernamental, a zis că a fost sunat, dar că el a zis doar că nu o mai are. Nu a avut, normal, nici o obiec­ţie la formularea „cînd aţi cumpărat casa pentru domnul ministru Nica“.

Al doilea intermediar: finul lui Nica

Pe final de guvernare PSD, Nica s-a plictisit să mai ţină casa pe numele socri­lor, aşa că a făcut o mutare şi mai inteli­gentă: viloiul a fost vîndut finului său, Neculai Boghici. Acesta a şi recunoscut, pentru Academia Caţavencu, că vila îi aparţine naşului său. De altfel, Boghici deţine una asemănătoare chiar în spatele celei a naşului său. De unde, din cînd în cînd, se deplasează la vila lui Nica să mai deretice prin casă, care momentan nu e locuită. Între 2004 şi 2005, în acte, cel puţin, Boghici era proprietarul a două vile pe faleza Dunării: una proprie şi personală, cealaltă a naşului, Dan Nica. Probabil că acesta a fost şi motivul pentru care, în 2005, casa a fost din nou vîn­dută: de la finul Boghici, aceasta a ajuns la un nimeni din Bucureşti.

Paravanul actual: o familie modestă din sectorul 6

Pentru 40.100 de euro, acel nimeni (care răspunde la numele de Valentin Mititelu) a preluat povara proprietăţii vilei de pe faleza Dunării de pe umerii lui Nica. Academia Caţavencu l-a vizitat pe Mititelu la el acasă, într-un bloc vechi din sectorul 6 al Capitalei, pe lîngă staţia de metrou Gorjului. Nu a găsit-o acasă decît pe nevasta omului, îmbrăcată modest. Care, cînd a aflat ce ne interesează, a ră­mas fără aer, s-a sufocat, buzele i s-au mişcat, dar vorbele nu au ieşit etc. Apoi a îngăimat că nu ştie să fi cumpărat o casă la Galaţi, după care a închis repede uşa. Nici ea, nici Valentin Mititelu nu au mai fost de găsit. Nici măcar la telefon. S-or fi dus la Galaţi, pentru o vacanţă binemeritată în vila în care nu au intrat niciodată.

Pesediştii gălăţeni, mîndri de „vila lu’ dom’ preşedinte Nica“

Vicepremierul Dan Nica a refuzat să comenteze în vreun fel povestea vilei pe care o deţine, prin paravane succesive, pe faleza Dunării. Contactat pe telefoane fixe, la cabinet, dar şi pe cele patru mobile, „răzeşul“ s-a ferit să dea vreun răs­puns. Cum se va grăbi să nege că vila ar fi proprietatea lui, după apariţia acestui articol, avem o rugăminte: să le spună asta şi colegilor lui de partid de la Galaţi. Unul dintre aceştia, lider de organizaţie de cartier, a gafat monumental la o întîl­nire de partid la care participa şi primarul PSD al Galaţiului, Dumitru Nicolae. De faţă cu presa, şeful PSD de cartier l-a în­demnat pe edil să mai trimită echipele de salubritate ale Primăriei şi pe faleza Du­nării (bulevardul Marii Uniri, unde e vila lui Nica), „că a ajuns gunoiul să-i îngroa­pe vila lu’ dom’ preşedinte Nica“. Cu ochii cît cepele, pesediştii l-au înjurat pe înfundate pe şeful de cartier: „Boule, tocmai de faţă cu presa ţi-ai găsit să vorbeşti de vila lu’ domnu’ Nica?!“.

Vega ’93, un Vegas din bani publici

Pentru cei care nu-şi mai amintesc cine e Vega ’93 (şi, deci, nici nu înţeleg de ce firma asta i-ar fi făcut cadou o vilă lui Nica), trebuie amintit că, în perioada guvernării PSD, toate contractele mari de construcţii pe bani publici din Galaţi au fost direcţionate spre Vega ’93. Prin­tr-un parteneriat cu fostul şi actualul baron de Vrancea, Marian Oprişan, Nica a permis intrarea Vega ’93 şi pe piaţa închisă a Vrancei (unde, la Panciu, firma gălăţea­nă a construit o cramă în curtea tatălui lui Nica). La schimb cu favorul lui Opri­şan, Nica a oferit contracte, la Galaţi, pentru Aispa Star ’95, firmă din Vrancea protejată de Oprişan. Tot între 2000 şi 2004, Nica a reuşit să „smulgă“ o mie de hec­tare din teritoriul judeţului Brăila, pentru proiectul unei zone metropolitane. Blocu­rile ANL construite pe această suprafaţă, dar şi lucrările de infrastructură din zonă, de peste 20 de milioane de euro, au fost cîştigate de Vega ’93. Tot pe linie de partid, firma gălăţeană a primit verde să îm­pînzească faleza Dunării cu vile şi blocuri de 8-10 etaje, fără aviz de mediu, deşi con­strucţiile pun în pericol stabilitatea fale­zei, teren neconsolidat care poate alune­ca în Dunăre. Tot cu ajutorul primarului PSD de Galaţi, printr-un artificiu birocratic, Vega ’93 a pus mîna pe importante suprafeţe de teren în nordul Galaţiului, unde a ridicat un cartier de vile.

Nica, rafinat slujbaş la stat

Chiar şi fără vila de pe faleza Du­nării, estimată la cîteva sute de mii de euro, declaraţia de avere a lui Dan Nica – politician care nu a recunoscut vreodată că ar avea vreo afacere proprie – este considerabilă pentru un slujbaş care s-a limitat la salariu. Pe lîngă un apartament cu patru camere, în Galaţi, şi un Audi A4, bat la ochi colecţiile de artă pe care „răzeşul“ le-a acumulat în perioada în care îl copia pe ex-premie­rul Năstase. Pe lîngă bijuteriile de cîte­va sute de milioane de lei vechi, în decla­raţia de avere a lui Nica apar timbre româneşti şi străine de peste 700 de milioane de lei vechi, tablouri, icoane pe lemn şi sticlă de alte cîteva sute de milioane de lei vechi, dar şi trei ceasuri de mînă scumpe.

http://www.catavencu.ro/vicepremierul_n ... -5495.html

Link to comment
Share on other sites

Amărîtul pe numele căruia e vila lui Nica, şmen de 450.000 de euro cu ministerul lui Nica

Vicepremier şi ministru interimar de Interne pentru o săptămînă, pesedistul Dan Nica e sărac, după propria declaraţie (de avere), şi necinstit, după faptele de rapt. În numărul trecut, Academia Caţavencu i-a stricat începutul de guvernare lui Nica, după ce a dezvăluit că vicepremierul are o vilă de cîteva sute de mii de euro pe faleza Dunării, la Galaţi. Pentru că e pesedist, Nica nu şi-a trecut vila pe numele lui, ci pe al propriei sale mătuşi Tamara. Care nu e o doamnă în vîrstă, ci un domn tînăr şi în putere, pe numele lui de no name, de nimeni absolut, de om mărunt, Valentin Mititelu. Aparent, între Mititelu şi Nica nu există nici o relaţie. De fapt, după cum veţi citi mai departe, Mititelu i-a mai fost paravan lui Nica la o mega-afacere, în 2004. Cînd actualul vicepremier era ministru al Comunicaţiilor, iar Mititelu era tot un sărac, ca şi acum.

Vicepremierul Nica se piteşte de mititica după Mititelu lui

Mai scriam în numărul trecut că vila de pe faleza Dunării, de facto a lui Nica, a fost plimbată, în acte, aşa: mai întîi la socrii lui Nica, apoi la finul actualului vicepremier, iar acum a ajuns pe numele lui Valentin Mititelu. Acesta din urmă nu e vreun bogătan şi nici măcar vreun reprezentant al clasei de mijloc româneşti, ca să-şi permită o vilă de lux de 300 de metri pătraţi pe Dunăre. Nu, e un amărît din sectorul 6 al Bucureştiului, care stă într-un bloc vechi, are datorii la întreţinere şi o nevastă care se îmbracă modest. Şi care nevastă s-a panicat cînd am întrebat-o de vila de la Galaţi. Mai elegant, soţul a refuzat să răspundă la orice fel de întrebare privitoare la banii cu care ar fi cumpărat vila de la Galaţi. Totuşi, deşi un om mititel, paravanul vilei lui Nica nu a apărut chiar din nimica. Ci s-a născut ca intermediar şi om de încredere al actualului vicepremier dintr-o ditamai mega-afacerea.

Şmen clasic de campanie: statul cumpără la preţuri exorbitante

În 2004 – deci înainte de tranzacţia cu casa lui Nica –, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) a cumpărat un teren. Nevoia de teren a izbit Autoritatea cu pricina (instituţie subordonată Ministerului Comunicaţiilor, condus atunci de ministrul Dan Nica) prin luna noiembrie, adică în plină campanie electorală. Autorii scenariului nevoii de pămînt au fost ministrul Dan Nica şi Ion Smeeianu, şeful ANRC. Motivul oficial al investiţiei a fost intenţia de a se construi un centru de perfecţionare – gen casă de odihnă, conferinţe şi şpriţuri pentru angajaţii din sistemul comunicaţiilor. Locul ales este lîngă Zărneşti – şi ne grăbim să precizăm pentru gălăţeni că localitatea asta se află în Ardeal, pe lîngă Braşov. Terenul necesar pentru proiectata casă de odihnă a avut 35.000 de metri pătraţi. Cum în zonă nu existau proprietăţi care să însumeze suprafaţa asta, a fost nevoie să fie achiziţionată parcelă cu parcelă. Preţul terenului în zonă, în acea perioadă, a fost de 1-2 (unu-doi) euro pentru un metru pătrat. Ei bine, ANRC a achitat pentru suprafaţa cu pricina 450.000 de euro, adică de aproximativ 12 ori mai mult decît preţul real.

Mititelu a traficat pentru Nica 450.000 de euro

Aici, o persoană de bun-simţ se poate bloca: cum a putut un ardelean din Zărneştiul Braşovului să accepte de peste zece ori valoarea unui bun pe care vrea să-l vîndă? Păi, vedeţi că v-aţi blocat corect? Nici nu s-a pus problema să ajungă banii ministerului la ardeleni. De la fraierii de ardeleni, pămîntul a fost cumpărat de un intermediar. Un intermediar pe care îl cheamă? Ei?… Da-da-da-da: Valentin Mititeluuu! Domnul Mititelu a adunat 35.000 de metri pătraţi, i-a cumpărat cu 40.000 de euro, apoi a vîndut ANRC suprafaţa respectivă, cu o sumă uşor indexată, şi anume 450.000 de euro! Deci, da, amărîtul de Mititelu a încasat 450.000 de euro de pe urma unui teren vîndut la stat, dar trăieşte şi acum ca vai de capu’ lui. Iar la un an după ce ministerul condus de Nica i-a făcut mizeria asta, Mititelu i-a mai cumpărat şi vila lui Nica, în care nu a călcat niciodată. Pe scurt, domnule vicepremier: ori ne trimiteţi drept la replică (cum nu aţi făcut săptămîna trecută, cînd aţi tăcut ca mortu-n păpuşoi), în care să infirmaţi totul, ori ne spuneţi ce relaţie aveţi cu Mititelu, să n-o mai lungim. Şi dacă nu ne spuneţi, oricum aflăm. Să nu ziceţi că nu v-am zis, nu de alta.

http://www.catavencu.ro/amaritul_pe_num ... -5617.html

Link to comment
Share on other sites

Şmenul făcut de paravanul vilei lui Nica cu statul este penal

Ştiu că dacă vin aici şi vă spun vouă, destoinici cititori ai Academiei Caţavencu, „staţi aşa, am prins un ministru corupt“, n-am să reuşesc să vă surprind. Că practic sînteţi deja academicieni în corupţia guvernanţilor. Ei bine, cu toată calificarea voastră, pun pariu că vă cade falca dacă citiţi mai jos trăsnăile ministrului Dan Nica. Am început de ceva vreme să săpăm la fundaţia vilei cu care actualul vicepremier a fost cadorisit la finele fostului său mandat de ministru. Vila asta este la Galaţi şi, din pudoare faţă de alegători, ministrul şi-a pus-o pe numele unor „mătuşi Tamara“. După ce rolul ăsta l-au avut succesiv socrii şi apoi finul lui Nica, alegerea s-a oprit asupra domnului Valentin Mititelu, o persoană fără nici un grad de rudenie cu baronetul de Galaţi.

Terenul cumpărat la suprapreţ, inutilizabil

Terenul cumpărat de ANRC la Zărneşti este la fel de util ca o suprafaţă de teren pe Lună. Terenul nu poate fi folosit în scopul declarat de minister, acela de a construi un sediu de protocol. În primul rînd, fiindcă este situat într-o zonă îndepărtată a Zărneştiului, către care nu există un drum asfaltat, deci oaspeţii vor fi fericiţi că trebuie să urce cu valiza-n cîrcă pînă la vila ANRC. În al doilea rînd, o parte însemnată a celor 3,5 hectare este împădurită. Adică, pentru a construi ceva, ANRC ar trebui să obţină o sumă de autorizaţii, care să-i permită să defrişeze o bucată de pădure. Dar toate motivele astea au fost complet ignorate de oamenii lui Nica, care au ţinut neapărat să cumpere de la Mititelu, gălăţean ca şi Nica.

Mititelu a spart bugetu’ măricelu’ al ANRC

Acest fenomen (trecerea vilei de facto a lui Nica pe numele lui Mititelu) se petrece în anul 2005. Cu cîteva luni înainte, la sfîrşitul lui 2004, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) – una dintre instituţiile păstorite de Nica – lua o istorică decizie: să achiziţioneze un teren pentru construcţia unui centru de recuperări în care să se odihnească angajaţii instituţiei. V-am povestit săptămîna trecută că locul ales pentru această frumoasă iniţiativă a fost undeva pe culmile de deasupra Zărneştiului. Acolo, mai mulţi localnici deţineau suprafeţe din păcate mult mai mici decît cea proiectată de ambiţia lui Nica şi a preşedintelui de atunci al ANRC, domnul Ion Smeeianu. Ei îşi doreau morţiş un teren de 35.000 de metri pătraţi. Şi uite că soarta le-a surîs: un om cu suflet de aur le-a ieşit în întîmpinare şi a cumpărat, ar cu ar, hectar cu hectar, terenuri de la localnici, pînă cînd s-au adunat cele trei hectare şi jumătate de le plîngea sufletul după dînsele demnitarilor de la Bucureşti. Iar după ce-a muncit şi şi-a cheltuit bănuţii ca să încropească o suprafaţă mai acătării, omul acela a decis să vîndă ANRC rodul eforturilor lui. La bani s-au înţeles, se pare, fără probleme. Omul cheltuise cam 1-2 euro pentru metrul pătrat, deci o sumă totală de aproximativ 40.000 de euro, aşa că domnului preşedinte Smeeianu i s-a părut fair să i-l cumpere cu 450.000 de euro, că atît îi spusese domnul Nica de la bun început că trebuie să cheltuiască.

Oamenii lui Nica sînt penali: au plătit terenul înainte să facă acte

Binefăcătorul care s-a arătat dispus să primească pe un teren doar de 12 ori mai mult decît valoarea sa reală se numeşte – şi asta o ştiţi de săptămîna trecută – Valentin Mititelu. Şi acum, ţineţi-vă bine. Aveţi alături două facsimile. Citiţi data de pe ordinul de plată: 17 noiembrie 2004. Şi acum aruncaţi o privire pe „Propunere de angajare a unei cheltuieli“: a fost confecţionată o zi mai tîrziu, pe 18 noiembrie. Cu alte cuvinte, o instituţie publică a făcut o plată cash unui privat fără nici un document justificativ. Volumul plăţii – 18.262.152.486,00 lei – reprezenta cam 22% din bugetul disponibil al instituţiei, adică nu era vorba despre pixuri şi piuneze. Procurorii de la Crimă Organizată se uită şi azi cu ochii mari la enormitatea penală probată de cele două documente şi nu le vine să-şi creadă ochilor. Cît de uriaşă era graba echipei Smeeianu-Nica să extragă jumătate de milion de euro din buget încît să-i facă să eludeze fără pic de milă paşii legali ai operaţiunii? Cum vă sună avizul de „Control preventiv“ acordat după executarea plăţii?

Domnule vicepremier, unde sînt banii daţi de ANRC?

Şi acum, să revenim la Mititelu. Omul şi-a făcut datoria şi a încasat cuminte 450.000 de euro, după care s-a întors demn în apartamentul lui modest, la bloc, în Drumul Taberei, sectorul 6, Bucureşti. E lăudabil că domnul Nica i-a acordat bonus onoarea de a fi paravanul personal al propriului său apartament. Un complice credincios rămîne un bun complice. Ar mai rămîne o întrebare: ce s-a întîmplat cu banii? Nu ştim. Campania electorală era pe final, deci e verosimil ca o parte din sumă să se fi irosit pe candidatura PSD-istului Nica. Ar fi de remarcat că domnul Smeeianu s-a mutat într-un apartament de patru camere în bulevardul Titulescu la scurt timp după năucitoarea tranzacţie, deci am putea găsi aici vreo 100.000 de euro. Şi totuşi, rămînem cu o mare nedumerire: de ce s-au mai obosit alde Nica şi Smeeianu cu sceneta de la Zărneşti dacă, pînă la urmă, ceea ce-au făcut se reduce la un furt grosolan? De ce n-au rugat, pur şi simplu, un şofer să le coboare geamantanul la maşină?

http://www.catavencu.ro/smenul_facut_de ... -5760.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Fundul lui Dan Nica fumegă a DNA

Uite că nu v-am obosit inutil cu povestea achiziţiei terenului de la Zărneşti. Care poveste e aşa: în urmă cu cinci ani, Agenţia Naţională de Reglementare a Comunicaţiilor (ANRC) a achiziţionat un teren pentru o casă în care să se relaxeze obosiţii săi angajaţi. Pînă să ajungă în posesia ANRC, terenul a trecut pe la necunoscutul Valentin Mititelu, care l-a cumpărat de la localnici, felie cu felie, contra unor sume derizorii, valoarea finală fiind de 40.000 de euro; odată adunată sub un singur stăpîn (ne aflăm în toamna lui 2004), ANRC a decis să cumpere halca asta de pămînt de pe culmile Zărneştiului, fără să se obosească să organizeze vreo licitaţie, cu o sumă de peste zece ori mai mare: 450.000 de euro. Achiziţia a avut un traseu cel puţin penal: mai întîi au fost viraţi banii în contul necunoscutului Mititelu şi abia apoi au fost confecţionate actele care să o justifice.

Am publicat în ediţii anterioare ale Academiei Caţavencu ordinul de plată datat cu o zi înainte de documentele interne gen „Notă de justificare“ sau „Control financiar preventiv“ – toate semnate, la pachet, o zi mai tîrziu. Ei bine, uite că DNA a citit, cot la cot cu voi, povestea noastră şi a solicitat, săptămîna trecută, actele originale de la ANRC. Ceea ce n-a lăsat coautorii bădărăniei fără reacţie: pînă să fie transmis dosarul cu documente către procurorii anticorupţie, doamna Gemma Lazăr, directoare în Agenţia care şi-a cheltuit cu atîta uşurinţă jumătate de milion de euro, a cerut ea însăşi dosarul buclucaş; la ora la care citiţi textul nostru, dosarul este la respectiva doamnă, care nu ştim ce are de gînd cu el, dar sigur se uită cu ochii mari la propria-i semnătură de pe ordinul de plată.

Un şmen deloc Mititel nu e chiar Nica toată

De fapt, noi nici nu voiam să publicăm un articol cu acest subiect. Doream doar să-i transmitem pe această cale lu’ tanti Gemma că, dacă o bate gîndul să falsifice vreun document, e nevoie să ia în calcul că operaţiunea este mai laborioasă – trebuie să caute şi dosarul de la Financiar, şi documentele care au ajuns la bănci şi, respectiv, documentele în baza cărora a fost efectuată plata aia dezmăţată. Deci e de lucru, fetiţă, nu degeaba aţi prăduit juma’ de milion.

Vestea proastă este că dacă procurorii anticorupţie au început să investigheze cazul „Terenul din Zărneşti“, ei vor ajunge la Mititelu; iar de la Mititelu vor ajunge la o vilă din Galaţi, unde proprietar este acelaşi Mititelu, deşi vila este, de facto, a actualului Multi-Ministru Dan Nica (acelaşi om care, din postura de ministru al Comunicaţiilor, în 2004, a ştiut şi girat şmenul ANRC cu terenul de la Zărneşti). Bizareria e că, deşi are ditamai proprietatea în Galaţi şi deşi a cîştigat 400.000 de euro din vînzarea de teren, Mititelu locuieşte într-un modest apartament de bloc din Drumul Taberei, după modelul mătuşii Tamara. Deci tare ne e teamă că acest Mititel va exploda sub fundul ultimei tentative de ministru de Interne, că nu-l vedem să-şi rişte libertatea pentru prea mulţi ani ca să-l protejeze pe adevăratul proprietar al casei din Galaţi şi, respectiv, pe artizanul afacerii cu terenul din Zărneşti – să trăiţi, domnu’ ministru Dan Nica!

http://www.catavencu.ro/fundul_lui_dan_ ... -6223.html

Link to comment
Share on other sites

Vezi sa nu. Sunt multi care fac 3-5 ani inchisoare din 7-8 dati de sentinta, pentru altii (VIP), iar la iesire au in cont (de fapt au inca de la intrare), 200.000 -500.000 Euro, sau mai mult, functie de valoarea totala ce trebuie albita.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Guvernul dubios

* Trei organizatii neguvernamentale au intocmit cazierul demnitarilor de la Palatul Victoria

"Daca Executivul ar fi o firma, am putea spune ca pachetul majoritar la guvernare este detinut de persoane dubioase". Afirmatia lui Mircea Toma, presedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), formulata ieri intr-o conferinta de presa, se fundamenteaza pe datele analizei "Cazierul guvernarii", realizata de trei organizatii neguvernamentale. AMP, Asociatia Pro Democratia si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au monitorizat articolele de presa despre 112 persoane cu diverse functii in Executiv si au observat ca 40% dintre acestea nu trec proba de integritate. Criteriile dupa care a fost identificat lotul "dubiosilor" sunt: suspiciunile de coruptie, colaborarea cu Securitatea, ori cu nomenclatura comunista, eventualele conflicte de interese si posesia unei averi suspect de mari avand in vedere functiile publice ocupate de-a lungul vremii. "CV-urile imbuna­tatite" ale numitilor din Cabinetul Boc pot fi accesate la adresa cazierulguvernarii.catavencu.ro, atat de cetateni, cat si de respon­sabilii Corpului de Control al Guvernului, ANI si CNSAS.

Povestea vilei lui Nica

Din "Cazierul guvernarii" nu lipsesc sefii Ministerului Administratiei si Internelor, in frunte cu ministrul Dan Nica. In CV-ul neromantat al acestuia figureaza "decizii prin care a creat avantaje unor companii private in detrimentul intereselor statului si, totodata, al liberei concurente", in perioada in care a fost ministru al Comunicatiilor (2000 - 2004). Citand o dezvaluire de presa, autorii monitorizarii spun ca Dan Nica detine prin interpusi o vila in Galati. Iata povestea casei: "Nica a primit vila de 300 mp de la Vega '93, firma de constructii din Galati care a obtinut mai multe contracte pe bani publici. Initial, casa a fost trecuta pe numele socrilor ministrului. Ulterior, spre sfarsitul guvernarii PSD, Nica a trecut casa pe numele finului sau, care a recunoscut pentru Academia Catavencu ca vila este, de fapt, a nasului sau. In 2005, are loc un nou transfer imobiliar cu vila ministeriala, care ajunge la un necunoscut din Bucuresti. Acelasi necunoscut, Valentin Mititel, a fost implicat intr-o achizitie de terenuri facuta de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) in mandatul lui Dan Nica la Ministerul Comunicatiilor. ANRC a cumparat un teren de 35.000 de mp - in Zarnesti, localitate in apropierea Brasovului) la un pret de 12 ori mai mare decat valoarea lui reala. Vanzatorul a fost acelasi necunoscut Mititelu. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ancheteaza in prezent afacerea cu terenuri petrecuta in mandatul lui Nica, cu com­plicitatea aceleiasi persoane care a > vila acestuia".

http://www.ziua.ro/prt.php?id=251129&data=2009-03-27

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fiul are vilă, tatăl are cramă

Crama tatălui lui Nica, plocon de la Vega '93

Firma de construcţii Vega '93, cea de la care vicepremierul Dan Nica a primit o vilă cadou, pe care a uitat să şi-o pomenească în declaraţia de avere, a început colaborarea cu politicianul pesedist printr-un alt plocon. Prin anul 2000, atunci când Nica abia devenea ministru al Comunicațiilor, Corneliu Istrate, patronul firmei Vega '93, lucra din greu la ridicarea unei crame, la Panciu, în curtea lui Vasile Nica, chiar tatăl actualului ministru de Interne.

Vega '93 a bătut drum lung cu utilajele sale, de la Galaţi, acolo unde are sediul, pînă în curtea familiei Nica.

Abia după ce crama s-a arătat în bătătura lui Vasile Nica, firma lui Istrate a început să prindă contracte în zonă, iar după ce l-a cadorisit pe ministru cu vila de pe Faleza Dunării, Vega '93 a prins aripi. În timp ce constructorii lucrau zi şi noapte la ridicarea celor trei corpuri ale cramei de mărime medie, tatăl lui Dan Nica nu prea înţelegea ce se întâmplă în curtea sa. Întrebat de unde are bani pentru această investiţie, Vasile Nica a răspuns prompt: ”Am împrumutat patru miliarde (de lei vechi) de la BCR”. Greu i-a fost tatălui de ministru să-şi amintească cu ce a girat împrumutul. Exasperat, Vasile Nica a recunoscut că fiul său s-a ocupat de invocatul împrumut, şi ne-a fluturat prin faţa ochilor un document cu antetul BCR . Pe vremea aceea, ministrul Nica nu apărea ca fiind asociat cu tatăl său în acestă afacere cu vinuri. Ani buni, în declaraţiile sale de avere nu se făcea nici o referire la deţinerea a 40% din crama aflată în curtea părintească.

Bătrînului Nica i-a fost greu să motiveze şi de ce a ales să-şi ridice crama cu o firmă venită de la Galaţi, deşi în zonă erau nenumărate firme de construcţii pricepute la astfel de obiective. De asemenea, Vasile Nica a afirmat că suma ridicolă de patru miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2000, îi va fi suficientă pentru construcţii, anexe şi tehnologia de vinificaţie cu care şi-a dotat crama. Tot atunci, tatăl de ministru s-a lăudat că deţine peste 100 ha de vie nobilă în zonă şi că va procesa vin de pe 500 ha de vie nobilă, urmînd să completeze suprafaţa prin arendă. După ce a aflat cât de naiv a fost tatăl său în relaţia cu jurnaliştii, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a intervenit pe lângă directorii unor ziare, încercînd să oprească apariţia articolelor care făceau referire la crama din curtea părintească.

http://www.catavencu.ro/crama_tatalui_l ... -7876.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Oprişan asfaltează Vrancea cu firma care i-a dăruit o vilă ministrului Nica

Mulţumită lui Marian Oprişan, pentru locuitorii din Vrancea viaţa e simplă. Orice alegeri ar fi, ei ştiu că trebuie să voteze PSD ca să le fie bine. Aşa a ajuns baronul să se intituleze „preşedintele Vrancei“. La fel de simplă se prezintă şi situaţia cu asfaltările. Vrîncenii nu pupă drumuri reparate decît dacă vine Geoană în vizită sau dacă baronetele decide că vreo firmă de casă a partidului merită să primească contractul pentru lucrările de reparaţii.

Să derulăm un pic timpul, pînă în urmă cu două săptămîni. Atunci, www.catavencu.ro v-a dezvăluit în premieră cum (citeşte AICI), aflat în faţa unei vizite a preşedintelui PSD, preşedintele CJ Vrancea a ordonat asfaltarea unui drum plin de gropi. Dăşteptul de prostănac îl anunţase pe Oprişan că e posibil să facă o vizită în judeţ de 1 Mai (anul ăsta), ceea ce pînă la urmă nu s-a mai întîmplat. Totuşi, baronul s-a apucat rapid să astupe nişte gropi din DJ 204 E Focşani-Petreşti, pe o porţiune de 1 km. Deşi animat de cele mai bune intenţii, Marean de Vrancea s-a ales cu mai multe belele decît felicitări. Liberalii din Consiliului Judeţean i-au promis că-l premiază ei cu o plîngere penală, ca să nu fie supărat. De unde pînă unde plîngere penală? Simplu: lucrarea de reparaţii închinată Prostănacului s-a efectuat fără nici un fel de aprobări, indicatori tehnico-economici şi proiect tehnic votate prin şedinţa de Consiliu. A, să nu uităm: asfaltarea kilometrului de drum judeţean a fost făcută de firma unui consilier judeţean PSD, Vasile Roman pe numele lui de băiat deştept.

Cum a cîştigat Nica la (Las) Vega ’93

Dar ştiţi ce-am observat? Că Marian Oprişan are o pasiune pentru acel DJ 204 E. Pe 22 iunie, Consiliul Judeţean Vrancea i-a atribuit firmei Vega ’93 Galaţi un contract de două milioane de euro pentru reabilitarea mai multor poduri de pe acelaşi DJ 204 E şi de pe DJ 205 D. Societatea a cîştigat contractul în cadrul unei licitaţii la care a fost singurul participant. Criteriul de atribuire a fost cel al „celei mai avantajoase oferte din punct de vedere economic“. Ca să înţelegeţi de ce CJ-ul lui Marian Oprişan aruncă cu două milioane de euro în primul venit trebuie să vă explicăm cîteva lucruri. Ascensiunea acestei firme pe piaţa construcţiilor este strîns legată de PSD. Vega ’93 a început să prindă contracte în Vrancea numai după ce a construit (în anul 2000) o cramă în bătătura lui Vasile Nica, tatăl lui Dan Nica, actualul ministru al Internelor şi Administraţiei. După cum aţi putut afla tot din Academia Caţavencu, ministrul pesedist a mai primit de la Vega ’93 şi o vilă pe faleza Dunării. După construcţia cramei din Panciu, Oprişan a considerat că firma are destulă experienţă pentru a se ocupa şi de asfaltări, astfel că CJ Vrancea a pus-o la treabă. Ulterior, constructorul a început să prindă contracte de la guvernarea Năstase şi pentru blocuri ANL, dar şi pentru celebrele săli de sport. În 2004, Vega ’93 s-a numărat printre sponsorii campaniei electorale a PSD. Culmea coincidenţei, Marian Oprişan şi-a ales ca avocat pe unul dintre acţionarii aceleiaşi societăţi. Alexandru Bălan este numele acestuia şi îl reprezenta anul trecut pe baron într-un dosar întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie în 2006, care ajunsese la Curtea de Apel Galaţi. Coincidenţele nu se opresc aici, întrucît ancheta procurorilor DNA arăta că Marian Oprişan plătise din bani publici asfaltări inexistente sau la suprapreţ.

Cine minte că o are mică (oferta), îl ia mare (contractul)

Contractul pentru reabilitarea podurilor de pe DJ 204E nu este singurul atribuit în ultima vreme firmei Vega ’93 de CJ Vrancea. De fapt, ăsta este chiar cel mai mic, întrucît pe 25 iunie CJ le-a mai dat unul de aproximativ 5,5 milioane de euro. De data asta la licitaţie au participat mai mult firme, astfel că asfaltatorii lui Oprişan au ales calea sigură pentru a cîştiga: ofertă muuuult mai mică decît valoarea estimată a contractului. Astfel, în caietul de sarcini lucrările fuseseră evaluate la 27,3 milioane RON (fără TVA), iar oferta cîştigătoare a fost de 19,4 milioane RON (fără TVA), adică cu 7,9 milioane mai puţin sau cu mai mult de 25% din valoarea estimată a contractului. În ultimii ani aceasta a fost metoda cel mai des folosită pentru cîştigarea contractelor de asfaltări: ofertă mult subevaluată, iar ulterior o grămadă de acte adiţionale pentru contractul mic, care va ajunge mare sau foarte mare.

http://www.catavencu.ro/oprisan_asfalte ... -8702.html

Link to comment
Share on other sites

Firma Vega 93 SRL nu este vreo firma de apartament , asta de ce nu se spune?

Este o firma cu o baza solida in utilaje aferente constructiilor civile si constructii drumuri de milioane de euro.

Ce pare asa ciudat ca este castigatoare a celor mai multe lucrari din zona?

Oricum aceste lucrari nu pot fi atribuite unor firme care au in dotare doar lopeti si tarnacoape...

In plus forta de munca de care dispune firma este importanta si numeric si prin calificareasa ca cele mai multe comentarii sunt tendentioase , ca sa nu spun facute din invidie .

Baronul Marian Oprisan daca nu ma inse;l a fost presedintele Consiliului Judetean Vrancea si era normal sa fie implicat in realizarea lucrarilor amintite.

Nu prea scrieti nimic din ce a facut firma asta in situatiile speciale de inundatii din zona.

Comentarii de tip Can Can sunt se pare cel mai comod de facut...

De fapt asta e activitatea predilecta a celor mai prostuti, sa arunce pietre in apa! :lol:

Link to comment
Share on other sites

asa ne place noua sa fim ...mai prostuti....asa este mai ella....stii vorba aia...sa nu ma intrebi cum am facut primul milion....ca dupa sunt cetatean de vaza platitor de impozite si ma implic in viata comunitatii....asta este o reteta americana...da se potriveste si unor oameni de afaceri romani....despre vega si nica putem sa scriem romane...oare de ce toate lucrarile cu bani publici in galati ajung cu predilectie la nenea istrate si la printisor? si oare toate utilajele si "muschii" lui istrate nu sunt cumparate cumva cu banii publici? adica cu exact aia pe care ii transpiram noi sa facem platica la primarica? da nu ne deranjeaza ca ajung indirect la psd....ca suntem mai prostuti asa....daca este sa faci o analiza ai sa fii surprinsa sa afli ca vilisoara lui nica,si cotizatiile la psd ,si utilajele lui istrate si camioanele printisorului sunt cuprinse in valoarea contractelor adica din bani publici...adica aia dati de prostuti...

Link to comment
Share on other sites

Mai Gabbiano, daca ai transpirat prea mult ca sa dai contributii la stat, foloseste si tu un deodorant de ala cu efect 48 de ore ! :lol:

Eu nu il plang pe Istrate, dar incerc sa tratez problemele putin mai obiectiv.Vad si partea buna a lucrurilor , in timp ce altii incearca sa o faca numai pe justitiarii.

Vad o groaza de masini bengoase si case foarte luxoase a unora din oras, care nu au creat prea multe locuri de munca , si au dat probabil numai tunuri in economia subterana.

Nu-mi vorbi mie de pe pozitia de lider sindical ca sunt unsa cu toate alifiile si sunt prea satula de genul acesta de replici! :lol:

Daca vrei sa vorbesti in lozinci, du-te si fa-o la elice pe faleza!

Link to comment
Share on other sites

Nu sunt nici sindicalist, nici "prostut", nu ma intereseaza nici "Can-can"... Gabbiano a spus prea clar ce era de spus: firma respectiva a obtinut ani de zile contracte de la stat, fie direct, fie prin "surori". Asa ca e dotata, are comenzi, etc. E o firma uriasa, nici Bechtel nu e asa de mare, desigur. E totul ok. Doar, te rog, nu ne lua de fraieri.

Link to comment
Share on other sites

adica fur de la voi (din banii platiti ca taxe si impozite) un milion de euro (cu parandaratul la politicieni desigur) si cand va loveste inundatia va trimit niste utilaje (cumparate ,binenteles,tot din banii aia) sa va ajute.probabil cheltuiesc 10000 euro cu motorina si salariul soferului, si tocmai mi-am creat o imagine de "stalp al societatii" care se implica in problemele comunitatii....apoi se trezeste un destept ( ca prostutii comenteaza) sa-mi faca statuie ca cetatean de vaza ce sunt....nu vi se pare cunoascuta reteta de la marlanul ala televizat de becali cu banii castigati din schimbul de terenuri cu armata si casele facute in vrancea? ....si inca ceva: urasc sindicatele,stanga politica si ella,chiar ma ustura rau curul cand platesc taxe si impozite. mai ales ca stiu ca le platesc degeaba doar ca sa fie irosite aiurea de politicieni

Link to comment
Share on other sites

Gabbiano, nu are rost disputa dintre noi. Eu nu pot sa urasc chiar tot, incerc sa traiesc in conditiile existente,si consider ca cei care creaza locuri de munca fac un lucru bun chiar daca folosesc asta in folosul propriu. Ca altfel sunt sigura ca am ajunge sa ne dam unul altuia in cap pe strada.

Link to comment
Share on other sites

Daca e sa ne referim la conceptul de din ziua de astazi, acesta nu este altceva decat o forma moderna de sclavie raspndaita oriunde in lume. Discutia e de prisos.. pentru ca personajele "cablagiu` la Romtelecom", "nea` Istrate" sunt arhicunoscute pe meleagurile noastre, iar de "Portofel" de pe meleaguri vrancene nu mai vorbim. Relatia e mai mult decat stransa..

Link to comment
Share on other sites

ella ai dreptate...discutia dintre noi chiar nu are rost....eu fac parte din categoria celor care creeaza locuri de munca....incerc in conditiile actuale sa dau pe cat posibil salarii decente.nu am trimis pe nimeni acasa chiar daca nu mai sunt conditiile din anii trecuti.platesc o multime de bani taxe si impozite.nu are cum sa nu ma revolte situatia actuala cand un interlop pacalit de 2 bani ne sfideaza,cand un baietel de bani gata este plin de impresii pe banii lu' taticu.nu-mi mai povesti despre legaturile dintre bani publici si anumite firme din galati pentru ca nu sunt nascut ieri si ma invart in lumea lor. fiecare dintre noi incearca sa gaseasca o nisa de piata si sa supravietuiasca.dar sa le ridicam statuie pentru ca ...se implica pentru imagine in caz de inundatie sau pentru ca creeaza locuri de munca....este distanta mare

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ciocoii vechi si noi ai PSD

Dan Nica nu e Albă ca Zăpada

Fostul vicepremier dar şi ministru al Internelor mai bine de opt luni din acest an, Dan Nica nu este atât de imaculat pe cât vrea să pară sau ar vrea să creadă unii. Potrivit declaraţiei sale de avere, Nica pare să nu fie atât de bogat - un fel de cinstit şi sărac după binecunoscutul model Ion Iliescu. Fostul vicepremier deţine doar un apartament, cumpărat în 1993, în municipiul Galaţi, un autoturism Audi din 2002, bijuterii de aur şi argint în valoare de 30.000 de lei, tablouri în valoare de 25.000 de lei, o colecţie de timbre în valoare de 70.000 de lei, trei ceasuri de mână care valorează 15.000 de lei şi icoane pictate pe lemn şi sticlă în valoare de 9.000 de lei. De asemenea, el este posesorul a trei conturi curente, cu o valoare totală de 64.192 lei, şi unul în de 4.060 dolari, dar şi două depozite în valută - unul de 12.232 dolari şi unul de 20.000 de euro. De asemenea, potrivit declaraţiei sale de avere, Dan Nica este acţionar cu 40% la SC Viticom SRL Panciu.

Neamurile în linia I

Potrivit unui articol publicat în Adevărul în aprilie 2005, crama a fost ridicată chiar în curtea casei părinteşti din oraşul Panciu, de către firma Vega '93, odată cu câştigarea unor licitaţii importante de către constructorul gălăţean, acelaşi care a obţinut unele contracte fără licitaţii la ridicarea unui cartier - Dimitrie Cantemir - situat între Galaţi şi Brăila.

Acelaşi Nica se pare că şi-a cadorisit cumătrul, pe Nicolai Boghici, cu trustul de construcţii al combinatului siderurgic din Galaţi. Întreprinderea de Construcţii Montaj şi Reparaţii Siderurgice (ICMRS), cel mai mare trust de construcţii din ţară, a fost scoasă la privatizare în ultimele zile de existenţă a defunctului APAPS, după ce a peste 8.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi în condiţii dubioase. Om de afaceri fără experienţă în domeniul construcţiilor, Boghici spoliase anterior cu zeci de miliarde lei ICMRS prin intermediul unor creanţe de la Ispat Sidex.

TV de partid

Tot în 2005, gălăţenii ştiau că Nica este proprietarul unui post de televiziune locală, deşi în acte apărea Florin Pâslaru, pe atunci vicepreşedintele Organizaţiei municipale PSD. Cu doar două luni înainte de alegerile din 2004, postul de televiziune a fost dotat cu aparatură digitală de ultimă generaţie, iar mai multe firme gălăţene au început brusc să facă „sponsorizări" de miliarde către respectivul post TV de partid. Că politicianul Dan Nica a prosperat fără să aibă vreo afacere la vedere, o dovedeşte şi suma cheltuită anual pentru studiile fiicei, Diana Cristina Nica, la Universitatea Stanford, din statul american California, pentru care a scos anual din buzunarul sau de bugetar peste 42.000 USD.

Proprietarul misterios al vilei din Galaţi

O altă poveste dubioasă în care numele lui Dan Nica este amestecat şi a fost îndelung dezbătută de presa centrală, anul acesta, este cea a casei din Galaţi, al cărui proprietar se presupunea a fi politicianul. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au demarat verificările asupra averii lui Dan Nica, în urma unei anchete realizate de „Academia Caţavencu", după ce au descoperit neconcordante între cele două declaraţii de avere ale demnitarului depuse la finele lui 2008, respectiv în februarie 2009, după numirea sa ca ministru de Interne. Potrivit sursei, vila lui Nica, primită la finalul fostului mandat de ministru, al comunicaţiilor, a fost trecută, iniţial, pe numele socrilor, respectiv al finului său. Mai apoi, imobilul a fost trecut pe numele unui anume Valentin Mititelu, gălăţean şi el, cu un apartament în Drumul Taberei, din sectorul 6 al Capitalei. Anterior trecerii vilei pe numele lui Valentin Mititelu, în anul 2005, Autoritatea Naţionala de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) cumpăra de la acesta, la sfârşitul anului 2004, un teren de 3,5 hectare pe care urma să se ridice un sediu de protocol. În acea perioadă, ANRC era în subordinea lui Dan Nica, pe atunci ministru al Comunicaţiilor. Terenul se situează în apropiere de Zărneşti, iar ANRC l-a achiziţionat cu 450.000 de euro, spre deosebire de Valentin Mititelu, care l-a cumpărat de la localnici, la preţ de unu, cel mult doi euro metrul pătrat.

Cercul vicios

Se pare că Nica a primit vila cu pricina de la firma Vega '93. Iniţial, casa a fost trecută pe numele socrilor lui Nica. Spre sfârşitul guvernării PSD din 2004, Nica a trecut casa pe numele finului său. În 2005, a avut loc un nou transfer imobiliar prin care vila ajunge la un necunoscut din Bucureşti, nimeni altul decât Valentin Mititelu.

http://www.gazetadebistrita.ro/citeste/ ... ai-psd-ii-

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.