Jump to content

Români tâlhăriţi de români pe autostrăzile din Europa


dcp100168

Recommended Posts

Români tâlhăriţi de români pe autostrăzile din Europa

Drumul către ţară şi cei dragi s-a dovedit a fi pentru unii români (turişti sau persoane care muncesc în străinătate) o experienţă traumatizantă, aceştia fiind în ultima perioadă victime ale tâlharilor care acţionează asupra călătorilor din autocarele ce se deplasează pe ruta Italia – România. Bine organizaţi, periculoşi şi înarmaţi, infractorii, de naţionalitate română, sunt constituiţi într-o grupare formată din 10-12 persoane (dintre care 1-2 femei), fiecare având sarcini precise şi un rol bine definit. Scenariul, bine pus la punct, începe încă din momentul îmbarcării, când unii dintre membrii grupului călătoresc drept pasageri în respectivul autocar. Spre deosebire de ceilalţi călători, ei nu sunt interesaţi de lectură sau de peisaje, ci urmăresc atent pasagerii şi discuţiile dintre aceştia, pentru a identifica potenţialele victime. În plus, ei îi informează telefonic pe ceilalţi membri ai grupării cu privire la viitoarele locuri de oprire.

Atunci când autocarul opreşte în locurile special amenajate, infractorii pun în scenă partea a doua a planului: sub pretextul unui joc de tipul „alba - neagra” şi utilizând ameninţări, intimidări sau chiar violenţă, membrii grupării forţează pe unii dintre călători să participe la joc, pentru ca apoi să îi deposedeze de bani sau de bunuri uşor de valorificat (telefoane mobile, bijuterii etc.). Temându-se pentru propria siguranţă, de cele mai multe ori martorii unui astfel de eveniment nu intervin pentru a lua apărarea victimelor. Majoritatea incidentelor de acest tip se produc în parcările din Italia, Austria şi Ungaria, motiv pentru care victimele nu depun plângere atunci când ajung în ţară, deşi legal au această posibilitate.

Pentru anihilarea unei astfel de grupări infracţionale, este nevoie, pe lângă demersurile poliţiştilor, şi de sprijinul cetăţenilor care deţin informaţii cu privire la evenimente de acest tip. Mulţi dintre noi acţionează conform principiului “mie nu mi se poate întâmpla”; cu toate acestea, ar trebui să conştientizăm faptul că oricine poate fi victimă a răufăcătorilor, că oricând o persoană dragă poate fi ţinta hoţilor sau a tâlharilor. Pasivitatea noastră nu face decât să încurajeze infractorii. De aceea, dacă aţi fost victimă sau martor la o astfel de situaţie, vă rugăm să comunicaţi poliţiştilor orice informaţie pe care o deţineţi şi care poate ajuta la identificarea şi prinderea autorilor (date contact: telefon 0236 407 000, interior 20164 – inspector Bujor Eduard sau subinspector Iordache Claudiu).

http://gl.politiaromana.ro/index.php?ac ... iu&id=1826

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.