Jump to content

Zona Liberă Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

O firmă din Lituania vrea să deschidă o fabrică de îngrăşăminte chimice în Zona Liberă Galaţi

Producătorul lituanian de îngrăşăminte chimice ARVI va deschide o fabrică de îmbogăţire şi de ambalare a îngrăşămintelor în Zona Liberă Galaţi, valoarea totală a investiţiei cifrându-se la 1,5 milioane de euro, transmite corespondentul NewsIn. Compania ARVI din Lituania a redactat scrisoarea de intenţie în vederea concesionării unei suprafeţe de 22.628 mp în Zona Liberă Galaţi, pe o perioadă de 50 de ani. Firma, al cărei obiect de activitate este producerea şi comercializarea de îngrăşăminte chimice utilizate în agricultură, intenţionează să deschidă la Galaţi o fabrică de îmbogăţire şi de ambalare a îngrăşămintelor. "Vor să aducă materia primă din fostele state iugoslave, să perfecţioneze şi să ambaleze produsele aici, în Zona Liberă, după care să le comercializeze în ţările baltice", a declarat, vineri, directorul Administraţiei Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

În Zona Liberă

Se lărgeşte "clubul" afacerilor

* 47 de firme îşi desfăşoară activitatea pe terenurile concesionate sau spaţiile închiriate în Zona Liberă * Ultima venită, o firmă din Letonia * Se mai lucrează încă la studiile pentru termocentrala ENEL * Investiţii în infrastructură

Pentru mediul de afaceri, Zona Liberă Galaţi se conturează drept un pol economic din ce în ce mai important. Din cele 92 hectare de teren scoase la concesionare au mai rămas disponibile doar 20 hectare, însă şi pentru acestea s‑au demarat proceduri pentru noi licitaţii. Lucrările la infrastructură avansează, iar investitorii au deja planuri mari de viitor, indiferent dacă este vorba de domeniul construcţiilor, al industriei grele sau al tranzacţiilor comerciale.

Pe termen lung

În prezent, în Zona Liberă au concesionat terenuri pe termen lung - de până la 49 ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului - 20 de firme, dar mai există şi 27 de societăţi ce închiriază spaţii sau folosesc zona pentru tranzitul mărfurilor. Ultima firmă intrată în "clubul" Zonei Libere este societatea Arvi Agro, ce are firma-mamă tocmai la Riga, în Letonia! Specializată pe producerea şi comercializarea de îngrăşăminte chimice, firma a concesionat, în aprilie, un teren de 2,2 hectare pentru a construi un depozit cu rol central pentru afacerile din regiune. De departe însă, cel mai important concesionar rămâne tot Global Internaţional 2000 Bucureşti, care şi‑a adjudecat nu mai puţin de 36,5 hectare de teren. După cum v‑am informat în paginile ziarului nostru, această societate s‑a asociat cu italienii de la Enel în vederea construirii, din 2009, a unei termocentrale ecologice, un proiect în valoare de peste un miliard de euro. Din câte am aflat, deocamdată se lucrează la proiectul şi studiile de specialitate în baza cărora se vor obţine autorizaţiile necesare. Deloc de neglijat ca aport economic în Zona Liberă sunt însă şi MetalTrade care investeşte într‑o secţie pentru producţia de ţevi sudate, Holding de Aceros Especiales Spania, care deţine un terminal de produse metalurgice sau City Gas şi Unicom Oil Terminal, care desfăşoară tranzacţii cu produse petroliere.

O nouă hală de depozitare

Recent s‑au încheiat şi cinci noi contracte privind închirierea sau utilizarea unor spaţii din Zona Liberă. Şi acest tip de afaceri se va dezvolta, dat fiind faptul că se va construi încă o hală de depozitare. "Noi aveam o hală acoperită, de 450 mp, dar am avut în continuare cereri pentru astfel de spaţii. Pentru a veni în întâmpinarea acestor solicitări, s‑a demarat proiectul construirii unei noi hale, tot acoperite, cu o suprafaţă de 600 mp. Licitaţia pentru realizarea construcţiei se află în curs şi în aceste zile vom afla şi care va fi societatea care se va ocupa de lucrare. După obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare, lucrările vor dura cinci săptămâni, ceea ce înseamnă că prin iulie ‑ august, noua hală va fi gata", ne‑a declarat George Dudu, şeful biroului de Marketing din cadrul Zonei Libere Galaţi.

Plan de dezvoltare

Investiţiile în Zona Liberă se concentrează pe dezvoltarea infrastructurii, o parte din fonduri - 200.000 lei - fiind asigurate de la bugetul local. "Continuăm lucrările de amenajare a terenului, drumurile de acces spre parcelele concesionate, de asemenea, sunt în curs de finalizare. Gospodăria de apă se va finaliza, sperăm, până în iulie şi analizăm posibilităţile de conectare la reţeaua de gaze", a precizat George Dudu. Investiţiile vor continua graţie şi trendului pozitiv pe care, din punct de vedere financiar, îl are Zona Liberă. În primele trei luni ale acestui an au fost înregistrate venituri din exploatare de 814.600 lei, cu 26 la sută mai mari decât era planificat prin bugetul de venituri şi cheltuieli. În ce priveşte profitul brut realizat în primul semestru, acesta a fost de 341.400 lei. De asemenea, dacă la sfârşitul anului 2007 veniturile din exploatare au fost de 1,94 milioane lei, iar profitul brut de 381.000 lei, în 2008 se estimează creşteri substanţiale pe aceşti indicatori, dat fiind faptul că vor fi încasate redevenţele pe şapte mari contracte de concesionare încheiate anul trecut. Şi se mai anunţă deja câteva contracte, în prezent fiind în curs de derulare procedurile de licitaţie pentru trei noi concesionări de terenuri.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=24478

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Licitaţie la Zona Liberă pentru 700.000 mp

Doar un singur participant s-a înregistrat la o licitaţie organizată mâine de conducerea Zonei Libere Galaţi pentru o parcelă de 700.000 metri pătraţi, transmite corespondentul AMOS News. Din cauza lipsei investiţiilor în Zona Liberă, societatea subordonată Consiliului Local Galaţi nu a reuşit să atragă foarte multe contracte de construcţie propriu-zisă pe terenurile aflate în proprietate. Din acest motiv, deşi la licitaţia de mâine, 19 ianuarie, va scoate la mezat o suprafaţă de 699.800 metri pătraţi, doar un singur participant a cumpărat caietul de sarcini. Asta în condiţiile în care Galaţiul duce o lipsă acută de terenuri imobiliare pentru construcţiile civile şi cele destinate firmelor. Cu toate acestea directorul Zonei Libere, Angela Ivan, se declară satisfăcută de ultimele rezultate ale societăţii pe care o reprezintă. "În anul 2008, raportat la luna septembrie a sa, am înregistrat contracte de concesiune totalizând 618.190 mp în creştere cu aproximativ 50.000 metri pătraţi faţă de anul 2007. Raportat la 2004, creşterea în suprafaţă concesionată este de 13,09%”, a declarat Angela Ivan. Zona Liberă de la Galaţi are o suprafaţă totală de 137 de hectare, fiind împărţită în două sectoare.

Link to comment
Share on other sites

Licitaţia de la Zona Liberă a fost amânată

Licitaţia anunţată de reprezentanţii Zonei Libere Galaţi pentru data de 19 ianuarie a fost amânată pentru că singura firmă care şi-a depus oferta pentru cei 700.000 de metri pătraţi de teren scoşi pentru concesionare nu s-a prezentat la licitaţie. "Firma care a cumpărat caietul de sarcini are la dispoziţie, pentru a se prezenta la licitaţie, o săptămână din data la care a expirat termenul pentru depunerea ofertelor. Noi aşteptăm să se prezinte pe miercuri - joi, având în vedere că au termen până vineri" ne-a spus Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi. Surse din cadrul Zonei Libere Galaţi ne-au declarat doar că firma care şi-a depus scrisoarea de intenţie şi a cumpărat documentele necesare participării la licitaţie este din Rusia, cu reprezentanţă şi în România, fără însă a ne preciza şi care ar fi activitatea pe care societatea urmează să o desfăşoare pe suprafaţa respectivă.

Zona Liberă Galaţi are o suprafaţă totală de 137 de hecatre, fiind împărţită în două platforme, dintre care platforma 2 este concesionată şi închiriată în întregime, iar din platforma 1 care măsoară 90 de hectare, 46 de hectare ocupate de Parcul Industrial din Galaţi şi Parcul Tehnologic Galaţi.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

„Microbul” crizei atinge şi Zona Liberă Galaţi

Afacerile derulate în Zona Liberă Galaţi nu au scăpat nici ele de „microbul” crizei economice, semnul cel mai evident fiind acela că investitorii au devenit mai prudenţi în gestionarea fondurilor. Cu toate acestea, 75 la sută din suprafaţa de 92,21 hectare disponibilă în Zona Liberă este concesionată, iar în luna martie se vor derula licitaţii pentru adjudecarea a două noi suprafeţe de 2.000 şi, respectiv, 2.100 metri pătraţi.

Unul creşte, altul scade

În termeni financiari, Zona Liberă Galaţi a încheiat anul 2008 pe plus. Astfel, cifra de afaceri a fost de 3,5 milioane lei, profitul brut fiind de 840.000 lei, de peste două ori mai mare decât profitul obţinut în 2007.

În prezent, sunt în derulare 18 contracte de concesionare, precum şi 22 de contracte de închiriere şi utilizare a unor spaţii în scopuri de comercializare sau tranzitare a unor mărfuri. Ultima firmă venită în clubul afacerilor din Zona Liberă este EPK, o societate din Ucraina, care în ianuarie şi-a adjudecat spre concesionare şase hectare de teren în scopul de a dezvolta un centru de depozitare şi comercializare de materii prime - minereu, cărbune. Asta nu înseamnă că toate afacerile merg ca pe roate. „Dată fiind criza economică, unii dintre investitori au intrat în expectativă, fiind mai dificilă asigurarea de lichidităţi pentru continuarea proiectelor. Cu toate acestea, sunt şi firme care se dezvoltă, dovadă în acest sens fiind cererea pentru concesionarea unor noi terenuri”, ne-a declarat Angela Ivan, directoarea generală a Zonei Libere Galaţi.

Printre societăţile afectate mai puternic de criză se numără Arvi Agro, ce are firma mamă tocmai în Letonia. Profilată pe producerea şi comercializarea îngrăşămintelor chimice, firma dorea să dezvolte pe suprafaţa de cinci hectare concesionate un centru regional de distribuţie. Cum afacerile nu au mers prea bine în ultimul timp, Arvi Agro a solicitat o suspendare a plăţilor către administraţia Zonei Libere pe perioada de criză, însă dată fiind disciplina financiară ce ar trebui să existe în derularea unui contract, o asemenea variantă este destul de greu de acceptat. Într-o situaţie mai complicată se află firma Dina Medpak ce intenţiona să construiască o fabrică de ambalaje, dar care s-a trezit fără finanţare bancară, fiind pusă în situaţia de a lua în calcul renunţarea la cele 1,4 hectare concesionate.

Concesionari de top

În Zona Liberă sunt însă şi afaceri care se consolidează, precum cele derulate de Metaltrade, axată pe producerea şi comercializarea de produse siderurgice sau City Gas şi Unicom Oil Terminal, axate pe tranzacţii cu produse petroliere. De asemenea, Holding de Aceros Especiales (Spania) deţine un terminal de produse siderurgice.

De departe însă, cei mai importanţi concesionari din Zona Liberă rămân ENEL şi Global Internaţional 2000 Bucureşti, ce şi-au adjudecat 38,6 hectare de teren în scopul de a construi o termocentrală ecologică, un proiect evaluat la un miliard de euro. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, în ciuda crizei economice, proiectul continuă. În ianuarie au fost obţinute de la autorităţile locale avizele pentru Planul de Urbanism Zonal (PUZ). Vor mai fi însă de obţinut şi alte avize importante, precum cele de mediu, atât din partea autorităţilor române, cât şi din partea celor din R.Moldova şi Ucraina, ceea ce ar mai putea dura cel puţin un an de zile. Potrivit unor oficiali din cadrul ENEL, problema obţinerii fondurilor pentru construirea centralei se va pune abia în 2010.

Totul până la bani

Dincolo de calculele pe care şi le face un investitor sau altul, administraţia Zonei Libere are obligaţia de a asigura condiţii cât mai bune pentru desfăşurarea activităţilor economice. Evident, acest lucru presupune noi şi noi investiţii. „Printre obiectivele importante pe care am reuşit să le atingem este şi acela de a construi o nouă hală de depozitare, cu o suprafaţă de 650 mp. Finanţarea, de aproximativ 400.000 lei, a fost asigurată din surse proprii, recepţia lucrării fiind programată pentru săptămâna viitoare. Astfel, cu hala pe care deja o avem, ajungem la o suprafaţă acoperită de aproape 1.200 mp, existând inclusiv cereri de închiriere şi pentru noua hală”, a precizat directoarea Angela Ivan.

În ce priveşte investiţiile pe 2009, sunt programate finalizarea gospodăriei de apă şi asigurarea infrastructurii aferente pentru utilizatori, amenajarea peroanelor de intrare în Zona Liberă, precum şi realizarea unui nou drum betonat. Desigur, totul depinde de fondurile care vor fi disponibile, toate aceste investiţii necesitând aproximativ două milioane lei. Zona Liberă poate susţine din surse proprii aproximativ un sfert din investiţii, pentru restul fiind nevoie de un sprijin din partea Consiliului Local, care este, de altfel, şi proprietarul de drept al terenurilor. Cât priveşte posibilităţile de care dispune Consiliul Local, acest lucru se va vedea când va fi definitivată schema de buget pe acest an.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... ati_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Zonele libere, lovite mortal de criza

» Infiintate intre 1993 si 1996, cele sase zone libere din Romania sunt pe cale sa primeasca o lovitura mortala din partea crizei mondiale. Dupa ce integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a impus eliminarea facilitatilor fiscale existente pe teritoriul lor, zonele libere si-au pierdut serios din atractivitate. Acum, criza pare sa puna capac peste aceste probleme. Cele sase zone libere (Braila, Galati, Constanta Sud, Sulina, Giurgiu si Arad-Curtici) au aparut in perioada tulbure de la inceputul anilor ‘90 si au avut ca scopuri declarate atragerea de investitii si dezvoltarea regiunilor unde functionau. Prima zona libera, infiintata chiar in 1993, a fost cea de la Sulina, care nu a reusit sa atraga nici un investitor. A urmat in acelasi an Constanta, iar un an mai tarziu a venit randul zonelor libere din Galati si Braila. In 1996 a fost infiintata Zona Libera Giurgiu, care a avut cele mai bune performante economice. Ultima constituita, in 1999, a fost Zona Libera Arad-Curtici. La apogeul dezvoltarii acestor zone economice, in 2006, numarul companiilor atrase abia depasea cifra de 500.

Retrageri la Galati

Directoarea Administratiei Zonei Libere (AZL) Galati, Angela Ivan, a estimat ca actuala criza isi face resimtite efectele in activitatea unora dintre firmele concesionare. Astfel, producatorul de ingrasaminte chimice Arvi Agro din Letonia, care a concesionat 5 hectare pentru dezvoltarea unui centru regional de distributie, a solicitat suspendarea platilor catre AZL pe perioada crizei. In opinia Angelei Ivan, cererea este de neacceptat. Fabricantul de ambalaje Dina Medpak, care concesionase 1,4 hectare pentru ridicarea unei fabrici, este pe punctul de a renunta la concesionare pentru ca a ramas fara finantarea bancii.

AZL Galati a incheiat exercitiul financiar 2008 cu un profit brut de doar 840.000 lei, la o cifra de afaceri de 3,5 milioane lei. La acest moment, suprafata totala de 92,2 ha este ocupata in procent de 75%, fiind in derulare 18 contracte de concesionare si 22 de inchiriere a unor spatii pentru comercializare si tranzitare de marfuri. In aceasta luna vor fi organizate doua licitatii pentru adjudecarea unor suprafete.

Cea mai importanta afacere din Zona Libera Galati este asocierea dintre Enel SpA si firma Global International 2000 din Bucuresti, pentru construirea unei termocentrale ecologice, pe carbune. Investitia este cifrata la un miliard de euro si ar trebui sa inceapa in 2010, urmand ca punerea in functiune sa aiba loc in 2013. Enel SpA a realizat studiul de fezabilitate, iar Global International 2000 a concesionat 38,6 ha, pe o perioada de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire a concesiunii pe inca 24 de ani. Deocamdata, investitia a fost inclusa in Planul de Urbanism Zonal, urmand sa fie solicitate avizele autoritatilor de mediu din Romania, Republica Moldova si Ucraina.

Alte afaceri importante din Zona Libera Galati sunt terminalul de produse siderurgice al firmei Holding de Aceros Especiales din Spania, terminalele City Gas si Unicom Oil Terminal, societati axate pe tranzactii cu produse petroliere, dar si cea a Metaltrade, firma care se ocupa cu comercializarea produselor siderurgice. In ianuarie, firma ucraineana EPK a castigat licitatia pentru concesionarea a 6 ha de teren, pe care vrea sa dezvolte un centru de depozitare si comercializare de minereu si carbune.

................

http://www.romanialibera.ro/a149087/zon ... criza.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

O investiţie de 150.000 euro şi o sută de locuri de muncă

După ce la începutul lunii martie un investitor din Bucureşti lua în primire circa 2.000 de metri pătraţi pentru a-şi dezvolta afacerile pentru următorii 49 de ani, la un interval de circa două săptămâni o firmă din Galaţi a concesionat la rândul ei în Zona Liberă 2.040 de metri pătraţi. Cel de-al doilea investitor s-a dovedit a fi foarte profitabil atât pentru oraşul nostru, cât şi pentru Zona Liberă. Şi asta pentru că firma Gambeta SRL, căci despre ea este vorba, a anunţat că terenul concesionat tot pe 49 de ani va fi folosit pentru dezvoltarea unei activităţi de producţie, motiv pentru care va investi circa 150.000 de euro. Iar veştile bune nu se opresc aici. Investitorul va avea nevoie şi de forţă de muncă, astfel încât va angaja circa 100 de gălăţeni. "Firma Gambeta a anunţat că intenţionează să facă o fabrică de hale. Le va face, le va ansambla şi apoi dezasambla pentru a putea fi transportate. Practic, activitatea se va numi ansambluri sau componente prefabricate pentru hale", ne-a explicat o sursă din cadrul Zonei Libere Galaţi, care a precizat că până la sfârşitul anului firma va da drumul la treabă.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Investitorii se refugiază de criză în Zona Liberă

Atraşi de facilităţile de care pot beneficia, patronii şi-au orientat afacerile în Zona Liberă astfel încât, în prezent cele 137 de hectare sunt ocupate în proporţie de 75%. Aşa se face că după un an de criză, Zona Liberă Galaţi se poate lăuda cu rezultate financiare record. Este vorba despre un profit de peste 700.000 de lei, înregistrat la finele lunii noiembrie, rezultat egal cu cel din decembrie 2008. „Am înregistrat un salt între 40-90% de la un trimestru la altul, fapt ce ne îndreptăteşte să credem că la finele anului 2009 vom avea un profit atât în cifră brută cât ţi în cifră netă care va depăşi cu mult cifrele indicate pe anii anteriori", a declarat George Dudu, şeful departamentului de marketing din Zona Liberă Galaţi. Acesta a explicat că rezultatele financiare înregistrate anul acesta s-au datorat ca urmare a noilor contracte încheiate în 2009, dar şi intrării în plată a celor semnate în urmă cu un an. Una dintre cele mai mari contribuţii o are investiţia anunţată de Enel care intenţionează să construiască în Zona Liberă cea mai mare hidrocentrală din SE Europei. Firma are concesionată la Galaţi o suprafaţă de 38,6 hectare, pe o perioadă de 49 de ani. „Alte firme mai vechi sunt B&A total Invest care a concesionat 0,2 ha pentru a investi într-o platformă betonată, Port Bazin Nou cu 7,4 ha, firma spaniolă Aceros Especiales SA, etc", a mai spus George Dudu. În prezent, sunt în derulare 18 contracte de concesionare, precum şi 22 de contracte de închiriere şi utilizare a unor spaţii în scopuri de comercializare sau tranzitare a unor mărfuri.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ga ... 82481.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

ENEL rămâne principalul client din Zona Liberă Galaţi

* Intrarea în vigoarea a contractului de concesionare încheiat pentru 38,6 hectare cu compania energetică italiană a propulsat veniturile ZLG la nivelul de 3,7 milioane lei * În prezent, în zona liberă se derulează 16 contracte de concesionare şi 35 de închiriere * Încă 24 de hectare, front de lucru, de la defunctul proiect al Parcului de Inovare *

În ciuda crizei economice, Zona Liberă Galaţi (ZLG) a reuşit, în 2009, să rămână „o oază” pentru dezvoltarea unor afaceri. La asta contribuie deopotrivă facilităţile specifice acordate investitorilor, modernizarea infrastructurii puse la dispoziţie, dar şi poziţia strategică a Galaţiului ca poartă de intrare în spaţiul UE a produselor din spaţiul ex-sovietic.

Rezultate pe plus

În termeni financiari, oarecum paradoxal date fiind efectele crizei, Zona Liberă a încheiat anul 2009 cu un record de profitabilitate. Cu venituri totale de 3,75 milioane lei, ZLG a încheiat anul cu un profit brut de 927.200 lei, în condiţiile în care, în anul precedent, profitul brut a fost de 840.000 lei. „Principala explicaţie este aceea că au intrat în vigoare o serie de contracte intrate în anul anterior, veniturile Zonei Libere fiind, astfel, mai mari. De asemenea, am mers pe ideea unor tarife echilibrate, nu am avut niciun fel de măriri în această direcţie, iar în încheierea contractelor am mers pe solicitări viabile, în special pe firme dispuse să investească în dezvoltarea unor activităţi. La asta s-au adăugat reducerea unor cheltuieli, fondurile disponibile fiind dirijate spre continuarea investiţiilor de modernizare”, ne-a declarat Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galaţi.

Unul naşte, altul piere

În prezent, în zona liberă gălăţeană sunt în derulare 16 contracte de concesionare şi 35 de contracte de închiriere. Dar nu totul a fost chiar pe roze. Unele firme au fost anul trecut mai prudente în derularea unor investiţii, dar au fost şi societăţi care au renunţat de tot la planurile pe care le aveau iniţial. În aceste condiţii, patru firme au renunţat anul trecut la contractele de concesionare pe care le aveau cu Zona Liberă. „E vorba de patru firme care nici nu au apucat să mai facă vreo investiţie. Au început doar unele avize, dar când s-a accentuat criza au rămas fără fonduri, fără clienţi, nu au mai reuşit să-şi dezvolte proiectele şi, în cele din urmă, au renunţat la contractele de concesionare”, a explicat directoarea Angela Ivan. Firmele aflate în această situaţie au fost Unicom Tranzit, ce dorea să investească într-o linie ferată şi un terminal de GPL, RS Industrie şi Simetex, ce mizau pe realizarea unor platforme de depozitare şi comercializare, precum şi Dina MetPack, ce dorea să realizeze o unitate pentru producerea de ambalaje metalice.

Şi totuşi se mişcă

Încheierea unor noi contracte în Zona Liberă a acoperit aceste goluri, dar în vârful „lanţului trofic” al concesionarilor clasamentul este dominat de ENEL. Compania energetică italiană este principalul client al Zonei Libere Galaţi, cu o suprafaţă concesionată de 38,6 hectare, teren pe care doreşte să construiască o centrală termoelectrică modernă, proiect evaluat la peste un miliard de euro. „În ce priveşte ENEL-ul, se pare că, deşi au intenţia de a restrânge investiţiile din alte zone ale ţării, Galaţiul rămâne centru de interes şi îşi continuă proiectul de aici. Sunt încă în faza de avizare, pe partea de mediu, autorizaţii de construcţii, studii de amplasament, avize transfrontaliere. În decembrie s-a finalizat un acord cu Electrica pentru traseul de electricitate. Şi ar fi posibil ca încă din acest an să se treacă la amenajarea de şantier, asta, desigur, dacă nu apar blocaje în obţinerea avizelor sau asigurarea finanţării”, a precizat directorul ZLG.

Mai trebuie spus că, unul dintre contractele care au intrat în 2009 în vigoare şi au adus fonduri pentru Zona Liberă a fost chiar cel cu ENEL, acestuia adăugându-se şi cele încheiate cu TastRom 2 SRL şi WindTrade Oile SRL. De asemenea, printre afacerile care s-au dezvoltat frumos în Zona Liberă Galaţi sunt cele ale Metaltrade, ce deţine o hală industrială pentru producerea şi comercializarea produselor metalurgice, precum şi City Gaz şi Unicom Oil Terminal, axate pe tranzacţii cu produse petroliere.

Noi oportunităţi

Perspectivele de dezvoltare din acest an ale Zonei Libere Galaţi depind în mare măsură şi de contextul economic general. Teoretic, sunt proiectate obţinerea unor venituri de aproape patru milioane lei, însă rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile. „Cert este că, dacă economia se revigorează şi se dezvoltă schimburile comerciale, va fi un lucru bun şi pentru Zona Liberă. Dacă investitorilor care vin aici le merg afacerile, acest lucru se va reflecta şi în posibilităţile de dezvoltare a Zonei Libere”, a arătat directoarea Angela Ivan. Principalul obiectiv pe 2010 va fi punerea în valoare a unui teren de 24 de hectare, suprafaţă care iniţial era destinată realizării Parcului de Inovare, proiect la care, date fiind dificultăţile în derularea unei asemenea investiţii, Consiliul Local a renunţat la sfârşitul anului trecut. „Am început deja să contactăm firme, să promovăm posibilităţile de a dezvolta o afacere pe acest teren. De exemplu, aici s-ar putea realiza nişte linii de preambalare sau de prelucrare. De asemenea, este o poziţie foarte bună pentru societăţile care doresc să-şi relocalizeze activitatea din mediul urban, într-o zonă unde au posibilităţi mai mari de extindere”, a mai explicat directorul ZLG. Desigur, în mediul economic apele sunt încă destul de tulburi. Dar, nu trebuie uitat că, până la urmă, o criză ascunde şi oportunităţi. Oportunităţi care, combinate cu regimul de zonă liberă, pot duce la dezvoltarea unei afaceri de succes.

http://www.viata-libera.ro/articol-ENEL_ramane_in_varful_%E2%80%9Elantului_trofic%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Trei firme străine sunt interesate să investească în Zona Liberă Galaţi

După ce criza economică a alungat mai multe societăţi din Zona Liberă Galaţi, acum alţi investitori străini sunt interesaţi să-şi dezvolte afacerile în municipiul de la Dunăre. Angela Ivan, directorul Zonei Libere, ne-a informat că în prezent se află în discuţii cu trei firme din Italia, China şi Turcia. "Cei din China ar vrea să producă ţigări, iar ceilalţi investitori unităţi de producţie navală", ne-a explicat Angela Ivan. Deşi discuţiile cu cele trei societăţi sunt în fază incipientă, directorul Zonei Liberă spune că unitatea pe care o conduce face faţă crizei economice iar la sfârşitul anului speră să înregistreze profit. "Activitatea portuară este obişnuită. Nu s-au înregistrat scăderi ale intrărilor de nave la operare şi prestările de servicii sunt în profit. O altă sursă de profit sunt acordarea permiselor de intrare precum şi a licenţelor de activitate", a precizat Ivan.

În prezent, Zona Liberă Galaţi dispune de o suprafaţă neocupată de 32 de hectare. în timp ce 51 de hectare sunt concesionate pe o perioadă de 49 de ani. Anul trecut, Zona Liberă Galaţi a înregristrat un profit brut de peste 850.000 de lei. Adică dublu faşă de cel din 2008, iar veniturile totale s-au ridicat la aproximativ 4 milioane de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Trei_firme_straine_sunt_interesate_sa_investeasca_in_Zona_Libera_Galati_0_361764214.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

În Zona Liberă, investiţiile au rămas în plop

Chiar dacă a reuşit să facă faţă încercărilor din timpul crizei economice, Zona Liberă Galaţi riscă să-şi dea planurile de investiţii peste cap din cauza celebrei OUG 55/2010 privind reducerea cheltuielilor publice. „Potrivit acestei ordonanţe, cel puţin 90 la sută din profitul obţinut de Zona Liberă trebuie să meargă la bugetul local. Din păcate, actul normativ nu ţine cont de statutul special şi menirea pe care o au zonele libere. Astfel, în loc să continuăm investiţiile ce, în definitiv, ar ajuta la dezvoltarea firmelor şi, implicit, prin aceasta s-ar aduce mai mulţi bani la buget, riscăm chiar să intrăm într-o lipsă de lichidităţi”, ne-a declarat Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galaţi (ZLG).

Pe cifre, proiecţia profitului brut al ZLG pe anul acesta este de 842.180 lei. Suma va fi chiar depăşită, însă, din păcate, în ciuda unor rezultate financiare bune, potrivit OUG 55/2010, după plata tuturor impozitelor aferente, 620.945 lei trebuie să meargă la bugetul local, în timp ce doar… 68.964 lei pot rămâne pentru investiţii în Zona Liberă.

Cine mai face afaceri în ZLG

În prezent, în Zona Liberă Galaţi sunt în derulare 15 contracte de concesionare şi 22 de contracte de închiriere şi utilizare a unor facilităţi. În ceea ce priveşte contractele de concesionare, ENEL, cu 38,6 de hectare luate spre folosinţă, rămâne piesa de greutate din ZLG. După cum „Viaţa liberă” v-a mai informat, compania energetică italiană doreşte să construiască la Galaţi o termocentrală modernă, proiect evaluat la peste 1 miliard de euro. În prezent, ENEL se află în faza de obţinere a avizelor necesare construcţiei, proces destul de îndelungat, dată fiind complexitatea proiectului avut în vedere.

Printre concesionarii importanţi care merg cu motoarele în plin se numără şi City Gaz, specializat pe comerţul cu GPL, dar şi Metaltrade, care are aici o fabrică de ţevi tubulare. „Investiţii importante se anunţă şi la compania spaniolă Aceros Especiales, care deţine o hală de depozitare de 11.000 mp. Compania doreşte să modernizeze cheiul aferent halei şi să realizeze şi o fabrică pentru produse laminate. Investiţia, care ar putea ajunge undeva la 10 milioane de euro, ar urma să fie demarată din 2011”, a precizat Elena Pârlog, directorul economic al ZLG.

O altă firmă care şi-a dezvoltat afacerile este B&A Total Invest care se ocupă cu comercializarea cauciucurilor industriale, ce s-a transformat din chiriaş în concesionar.

În ce priveşte societăţile care au închiriat facilităţi ale Zonei Libere - platforme, hale - acestea sunt specializate în special pe comerţ, Galaţiul fiind o zonă de tranzit pentru o serie de produse.

De exemplu, o serie de firme operează mărfuri generale ce provin din spaţiul ex-sovietic sau din China, facilităţile de ordin fiscal oferite de statutul de zonă liberă permiţând o gestionare mai flexibilă a stocurilor de marfă.

E loc şi pentru alte firme

Pentru anul 2011 mai sunt şi alte firme care doresc să-şi extindă afacerile în Zona Liberă Galaţi. „Încă mai există spaţiu pentru posibili concesionari, dat fiind faptul că doar 75-80 la sută din suprafaţa de care dispune Zona Liberă este ocupată. Şi există patru firme care doresc să dezvolte o serie de investiţii. Astfel, o firmă din China doreşte să concesioneze o suprafaţă de 7 hectare pentru a construi o fabrică de textile, iar o firmă din Turcia doreşte să concesioneze 5 hectare pentru a face un centru de colectare şi manipulare a fierului vechi. De asemenea, mai sunt două firme care doresc să realizeze un terminal de GPL şi, respectiv, să construiască o hală pe care să o închirieze pentru depozitarea de mărfuri generale”, ne-a explicat la rândul său şeful Biroului de marketing al Zonei Libere Galaţi, George Dudu.

Investiţii cu suspans

Totul este bine şi frumos, aşadar, până la planurile de investiţii. Suma de 68.964 de lei rămasă după aplicarea OUG 55/2010 este prea mică pentru a face investiţii serioase în ZLG. „Este o sumă foarte mică faţă de ce ne-am propus noi, modernizarea infrastructurii. Din cauza asta am avut inclusiv patru rezilieri de contracte - două de concesionare şi două de închiriere - pentru că nu se poate începe o investiţie dacă nu ai cel puţin un drum până la parcela respectivă. Or noi, anul acesta, din suma rămasă pentru investiţii nu am reuşit să facem doar o platformă, jumătate betonată, jumătate cu lidonit, pentru descărcarea vagoanelor care vin din spaţiul ex-sovietic”, a arătat directorul general ZLG, Angela Ivan. „Dacă am fi fost lăsaţi să ne dezvoltăm cu banii obţinuţi aici am fi realizat în primul rând drumuri, pentru că, dacă nu ai drumuri, nu poţi să construieşti, şi am fi dorit să mai realizăm o hală, cele două pe care le avem în prezent fiind închiriate în totalitate, iar cereri pentru spaţii sunt în continuare”, a precizat directorul general ZLG.

Problema pe partea de investiţii ivită în Zona Liberă a fost adusă şi la cunoştinţa Consiliului Local, în speranţa că poate se va găsi o soluţie, însă dat fiind faptul că termenii OUG 55/2010 sunt foarte stricţi, este puţin probabil să se ajungă la vreun rezultat.

Anul acesta, fie şi cu lipsa acestor bani, ar mai fi cum ar mai fi, dar, dacă situaţia va fi la fel şi în 2011, atunci ZLG va stagna, chiar şi în condiţiile în care sunt investitori dispuşi să dezvolte afaceri aici.

Şi din păcate, prin „economii” de genul „ieftini la făină şi scumpi la tărâţe” nu se vor aduce nici mai mulţi bani la buget şi nici mediul economic nu se va dezvolta.

http://www.viata-libera.ro/articol-In_Zona_Libera_investitiile_au_ramas_in_plop_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Chinezii vin să investească în Zona Liberă Galaţi

* 220 de locuri de muncă la firme din domenii precum prelucrarea zahărului, a uleiurilor vegetale şi chiar construcţii de tractoare vor fi create la Galaţi

Terenurile şi regimul fiscal preferenţial din Zona Liberă Galaţi îi atrag pe investitorii chinezi. Anul acesta vor fi concesionate 11 hectare pentru construirea unor fabrici de zahăr, de ulei şi pentru ansamblarea de tractoare. „Încă nu am semnat contractele, dar investitorii sunt foarte puternici şi serioşi. Sunt oameni de afaceri din China care doresc să investească la Galaţi", ne-a declarat Angela Ivan, directorul Zonei Libere, societate comercială aflată în subordinea Consiliului Local.

Conform scrisorilor de intenţie ale investitorilor chinezi, vor fi create 220 de locuri de muncă în fabricile pe care intenţionează să le construiască. „Sunt şanse ca aceste investiţii să crească şi dezvoltarea lor să întreaca cele mai optimiste aşteptări. Este bine că reuşim să atragem mereu investitori", ne-a mai comunicat Angela Ivan.

Mai trebuie reamintit că un alt investitor tot din China intenţionează să înfiinţeze la Galaţi un port la Dunăre cu instalaţii speciale pentru încărcarea vapoarelor cu vinuri destinate pieţei chinezeşti.

Avantajele oferite firmelor în Zona Liberă sunt multiple: facilitati economico-fiscale pentru dezvoltarea unei afaceri; mărfurile depozitate pe teritoriul acesteia sunt exceptate de la plata taxelor vamale, iar pentru mijloacele fixe şi clădiri nu se plătesc impozite. Administraţia Zonei Libere Galaţi are în ogradă, pentru concesionare, terenuri cu o suprafaţă totală de 139 hectare, care aparţin Consiliului Local.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Afaceri-_Chinezii_vin_sa_investeasca_in_Zona_Libera_Galati_0_421157945.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Turcii nu se lasă

Dar investiţiile româno-chineze nu sunt singura veste bună din Zona Liberă.

Un investitor important se anunţă şi compania turcească SC Kirazoglu Corporation SRL, care a încheiat la rândul ei, luna trecută, un contract de concesionare pentru o suprafaţă de 5,8 hectare de teren, valoarea redevenţei fiind de 117.268 euro pe an. Compania turcă este specializată pe operaţiunile de import – export de fier vechi, însă vrea să-şi diversifice afacerile. „Firma vrea să-şi dezvolte operaţiunile de comerţ şi depozitare, în acest sens având în plan derularea unor investiţii pentru realizarea unui siloz pentru cereale şi a unui cheu vertical pentru operaţiunile navale la Dunăre”, a precizat directoarea Angela Ivan.

Investiţiile preconizate de Kirazoglu Corporation se cifrează la 21 milioane de euro şi înseamnă 70 de noi locuri de muncă.

Cu noile firme intrate în Zona Liberă, numărul companiilor concesionare a crescut la 17, la care se adaugă în jur de 22 de firme ce aveau la sfârşitul lunii februarie contracte pentru închirierea şi utilizarea anumitor facilităţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Tractoare_chinezesti_%E2%80%9Emade_in_Galati%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Chinezii vor face tractoare, zahăr ulei şi biogaz în Zona Liberă

Românii nu se înghesuie să investească la noi în oraş, dar o fac oamenii de afaceri străini. Investitori chinezi au concesionat cinci hectare de teren din Zona Liberă pentru o hală de asamblare a tractoarelor Hoyo.

Chinezii şi turcii vor investi peste 75 de milioane de euro în oraş. Zona Liberă Galaţi a semnat deja contractele de concesionare a 10,8 hectare de teren, suprafaţă pe care cele două firme îşi vor dezvolta afacerile.

Potrivit Angelei Ivan, director general al Zonei Libere Galaţi, SC Goldex Industry SRL Râşnov, firmă la care chinezii deţin 80% din acţiuni, va construi în oraşul de la Dunăre o staţie de producţie pilot pentru asamblarea tractoarelor „Hoyo", dar şi unităţi de producţie a zahărului, uleiului alimentar şi biogazului. "Am semnat contractul de concesiune a cinci hectare şi urmează să semnăm şi procesele verbale. Mai rămâne doar să obţinem avizul de urbanism. Firma a anunţat investiţii de 15,2 milioane de euro, dintre care 200.000 de euro în infrastructură", ne-a declarat Angela Ivan.

Îşi promovează tractoarele

Chiar dacă încă nu au demarat construcţiile în Zona Liberă, chinezii şi-au promovat zilele acestea produsul. Tractorul Hoyo a fost expus, timp de mai multe zile, la Facultatea de Mecanică din Galaţi. Este vorba despre modelul HY 904, de 90 CP, cu tracţiune dublă. Utilajul agricol costă 112.202 lei şi a putut fi examinat de către studenţii politehnişti, dar şi de trecători. De altfel, potrivit managerului general al SC Goldex Industry SRL Râşnov, Beatrice Denisa Vasilescu, firma se va axa pe angajarea de tineri absolvenţi, iar în acest sens s-au pus deja bazele unei colaborări cu Facultatea de Mecanică.

Profesor Cătălin Fetecău, decanul Facultăţii de Mecanică, a afirmat că pentru facilitarea integrării acestora este posibil ca studenţii să facă practică în Zona Liberă, la fabrica de tractoare Hoyo. „Facultatea de Mecanică va fi implicată într-un proiect grandios, alături de noi. La Galaţi, am descoperit un mediu propice dezvoltării proiectului nostru, care va ridica judeţul Galaţi acolo unde îi este locul. Mulţi dintre tineri se înscriu la această facultate din dorinţa de a construi, au vise ceea ce va face colaboarea noastră şi mai puternică. Vom iniţia de asemenea, proiecte şi concursuri pentru studenţi", a spus Beatrice Denisa Vasilescu.

Potrivit directorului general al Zonei Libere, chinezii vor crea 200 de locuri de muncă la Galaţi.

Şi turcii vor la Dunăre

Firma de origine turcă SC Kirazoglu Corporation SRL a anunţat investiţii de 60 de milioane de euro la Galaţi, pentru construirea unui cheu vertical la Dunăre, unei platforme de procesare, şi alte 300.000 de euro în infrastructură. Turcii au concesionat pentru investiţii 5,8 hectare de teren. "Firma deţine deja certificatele de urbanism. Îl mai aşteaptă pe cel de mediu şi apoi se va face investiţia", ne-a spus Angela Ivan.

Fără suport din partea autorităţilor

Pentru că administraţia publică locală nu a elaborat un plan de facilităţi pentru investitorii interesaţi de Galaţi (aşa cum se întâmplă în alte oraşe ale ţării), Patronatul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii împreună cu Zona Liberă lucrează în prezent la un set de măsuri care să atragă investitorii la malul Dunării. "Noi avem o problemă foarte mare. Consiliul Local nu s-a implicat în a crea nişte facilităţi pentru investitori. Împreună cu PIMM vom pune la punct un plan în acest sens, pe care îl vom înainta Consiliului Local", ne-a spus Angela Ivan.

Zona Liberă Galaţi se întinde pe 118 hectare, iar în acest moment aproximativ 65% din suprafaţă este concesionată. Instituţia a încheiat 17 contracte de concesionare şi în prezent poartă negocieri cu o serie de firme interesate să investească aici.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Staţie GPL de 10 milioane de euro, la Galaţi

Nu mai puţin de 10 milioane de euro vor fi investite de către o firmă ucraineană în Zona Liberă Galaţi. Vestea ne-a fost adusă, ieri, de către prefectul judeţul Galaţi, Paul Florea, care s-a şi întâlnit cu oamenii de afaceri. „Investitorul vrea să facă în Zona Liberă o staţie GPL, de gaz lichefiat, în care majoritatea mărfii să fie destinată pieţelor Ungariei şi Serbiei, dar cu posibilitatea desfacerii şi în România, cu condiţia ca ei să dezvolte şi o reţea proprie de distribuţie. Prin această investiţie s-ar crea peste 50 de locuri de muncă. Este vorba de un ponton cu un rezervor de circa o mie de metri cubi, capacitate de stocare imediată, şi la circa 100 de metri de ţărm încă două depozite de câte o mie de metri cubi, iar între ele legătura pe o estacadă suspendată cu posibilitatea de trecere a macaralelor, investiţie care îi va reveni portului. Portul va fi şi el beneficiar. Se are în vedere, pentru activitatea în România, încă un depozit, dar nu în Zona Liberă. Urmează să facem o serie de propuneri în vederea perfectării acestui angajament”, a declarat Paul Florea.

Prefectul intenţionează să-l invite la Galaţi pe guvernatorul Odesei, împreună cu o serie de oameni de afaceri şi întreprinzători din zonă interesaţi să desfăşoare aici activităţi legate de cărbune pentru Austria, petrol, compuşi chimici şi grâu, mai ales că până anul viitor se va face un siloz de circa 1.000 de tone. „Ucraina e mare furnizor de grâu şi va fi un tranzit semnificativ de grâu spre Europa”, a mai spus prefectul.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Zonei Libere Galaţi îi merge bine

Dacă în alte părţi oamenii de afaceri strâng cureaua şi dau vina pe criză, Regia Autonomă Zona Liberă Galaţi (ZLG) se poate mândri că afacerile îi merg pe plus. Consilierii locali au fost de acord să rectifice pozitiv bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011 al ZLG. Prin votul aleşilor, bugetul de venituri, fixat la începutul anului la 4.265.000 de lei, s-a mărit la 4.400.000 de lei. Cheltuielile totale rectificate pe anul 2011 s-au majorat şi ele, de la 3.416.800 de lei la 3.519.300 de lei. Profitul brut rectificat pe anul 2011 are o creştere de 3,8 la sută, ca şi profitul net. Profitul net în sumă absolută ajunge la 739.900 de lei, iar bugetului local al Galaţiului îi revine jumătate, adică un vărsământ de 369.950 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Comerţ pe Dunăre cu capital turcesc

Firma cu capital turc Kirazoglu Corporation şi-a trecut în portofoliu concesionarea a 5,8 hectare de teren şi deja a obţinut mai bine de 80 la sută din avizele necesare pentru derularea primelor investiţii. „Dorinţa noastră este de a realiza un cheu vertical la Dunăre şi o platformă pentru activităţi de încărcare - descărcare în operaţiuni de transport cu mărfuri generale. La aceste obiective aveam o parte dintre aprobări obţinute, iar până în primăvară sperăm să obţinem şi avizul de construcţie, pentru a putea trece, efectiv, la realizarea acestor obiective. În perspectivă ne mai dorim şi realizarea unui centru de afaceri şi a unui siloz pentru cereale, tot în ideea de a deschide nişte linii comerciale”, ne-a explicat Romelia Gavra, managerul de proiect al firmei Kirazoglu Corporation.

Una peste alta, pentru cheul vertical şi platforma la Dunăre ar presupune o investiţie de aproximativ şase milioane de euro, iar planul în totalitatea lui ar însemna investiţii de 15 milioane de euro. Pe partea de operare portuară s-ar putea genera în jur de 50 de locuri de muncă, iar pentru siloz s-ar putea ajunge la 30 de angajaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Investiţii de 30 milioane de euro făcute de două societăţi străine la Galaţi

Romanii nu se inghesuiesc sa investeasca la noi, o fac in schimb oamenii de afaceri straini. Turcii investesc in capacitati portuare pentru produse metalurgice si cereale, in timp ce spaniolii in productia de produse laminate. Ambele investitii se ridica la peste 30 de milioane de euro.

Firma de origine turca Kirazoglu Corporation a anuntat investitii de aproape 20 de milioane de euro la Galati. Reprezentantii ei au concesionat 5,8 hectare de teren in Zona libera Galati si vor crea aproximativ 100 de locuri de munca.

A doua firma mare straina care va investi in Galati este din Spania.Proiectul electrocentralei Enel, de peste un miliard de euro, care urmeaza sa fie construita la Galati ramane, deocamdata, in stand -by.

Zona Libera Galati se intinde pe 118 hectare, iar in acest moment aproximativ 65% din suprafata este concesionata. Anul trecut, societatea a obtinut cel mai mare profit din istorie.

a1galatibraila.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Zona Liberă Galaţi şi-a crescut afacerile cu peste 200% în primele luni ale acestui an

Zona Liberă Galaţi menţine trendul ascendent al profitului înregistrat în ultimii şapte ani, astfel încât în primele luni ale acestui an unitatea şi-a crescut afacerile cu peste 200%. În perioada ianuarie-aprilie 2012, s-a înregistrat un profit de 406.488 lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când profitul obţinut a fost de 170.720 de lei, asta înseamnând o creştere de 230%.

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Niciun investitor interesat de Zona Liberă Galaţi

Criza economică, dar mai ales perioada politică agitată prin care trece țara noastră, au alungat investitorii străini care doreau să-şi dezvolte afacerile în Zona Liberă Galaţi. Aşa se face că 2012 este primul an de când aici nu a fost organizată nicio licitaţie. Prin urmare, nu a fost concesionat nici un centimetru de teren, deşi au trecut aproape zece luni de la începutul anului. „Trecem printr-o perioadă dificilă. Politicul influenţează foarte mult viaţa economică a ţării, implicit a Galaţiului. Nu am putut concretiza nicio licitaţie, deşi au fost oameni de afaceri care au trecut pe la noi. Majoritatea managerilor încearcă să-şi menţină un echilibru în afacerile pe care deja le au”, a explicat Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi.

Chinezii au renunţat la fabrica de tractoare

Veştile proaste de la Zona Liberă nu se opresc aici. Una dintre cele mai mari investiţii, care urma să se dezvolte la Galaţi, a foat anulată. Firma Goldex Industry, din China, care concesionase cinci hectare de teren în ZLG pentru a realiza o linie de asamblare a tractoarelor marca „Hoyo”, a renunţat la idee imediat ce a pus piciorul în România. „Delegaţia chineză, venită pentru a discuta detalii ale proiectului, a făcut cale întoarsă imediat ce a aterizat în Bucureşti, după ce au văzut demonstraţiile din stradă şi agitaţia politică din ţara noastră. Avem preşedinte! Ba nu mai avem preşedinte!. Noi am primit, apoi, pe fax că vor rezilierea contractului”, a declarat aceeaşi sursă. Pe de altă parte, şi alţi investitori, care deşi nu au renunţat încă la afacerile din Zona Liberă, au încetinit ritmul investiţiilor.

Profit de peste 200% în primele luni ale anului

„În perioada ianuarie-aprilie 2012, am înregistrat un profit de 406.488 lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când profitul obţinut a fost de 170.720 de lei. Asta înseamnă o creştere de 230%. Avem în derulare şapte contracte de închiriere, pe o suprafaţă totală de 30 de hectare, 16 contracte de concesionare, pe o suprafaţă de 65 hectare şi 12 contrate de tranzitare”, a declarat George Dudu, şeful departamentului de marketing din Zona Liberă Galaţi. În aceeaşi perioadă, Zona Liberă Galaţi a înregistrat venituri totale de 1.477.652 lei, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, atunci când veniturile erau de 1.293.904 lei.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Într-un an fără nicio licitaţie, Zona Liberă Galaţi şi-a crescut profitul până la 1,5 milioane de lei
Anul 2012 a reprezentat pentru Zona Liberă Galaţi o perioadă foarte dificilă în care, pentru prima dată în ultimii ani, nu a fost concesionat niciun centimetru de teren, iar mai mulţi investitori importanţi şi-au reziliat contractele. Totuşi în acest context, Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi susţine că a fost înregistrat un profit brut record, ajungând la aproximativ 1,5 milioane de lei.
Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi, a declarat: "Fiind un an extrem de dificil din punct de vedere economic, cu o creştere economică de maxim 1-2% pe ansamblu naţional, Zona Liberă Galaţi a ales să atragă investitori mai mici dar cu efecte financiare rapide - contracte de închirieri şi nu concesionări, contracte de utilizare a regimului de zonă liberă şi contracte de cheiaj, respectiv de utilizare a danelor fluvio-maritime aflate în administrarea noas­tră. Astfel, deşi am fost puşi în dificultate de lipsa investitorilor de talie mare am reuşit să menţinem un nivel crescător al veniturilor încasate. Vorbim de circa 4,9 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de veniturile din 2011. În acelaşi timp, profitul brut a înregistrat o creştere de 17% faţă de cel obţinut în urmă cu un an, 2012 devenind cel de-al 7-lea an cu o creştere consecutivă a rezultatului financiar".
Domnia sa a adăugat că în prezent sunt în derulare doar 14 contracte de concesiune care produc efecte pe 49 de ani, iar suprafaţa de teren concesionată a scăzut la 560.346 metri pătraţi faţă de 647.320 cât era în 2011. Această scădere a fost generată de rezilierea contractelor cu diferiţi investitori printre care cel mai important este Goldex Industry. Firma chineză concesionase la Galaţi cinci hectare de teren pe care urma să construiască o linie de asamblare a tractoarelor marca "Hoyo".
Speranţe mari pentru 2013: Discuţii cu investitori din fostele state sovietice
Deşi anul 2013 se anunţă, din perspectiva multor investitori, la fel de dificil din punct de vedere economic, Angela Ivan speră că în perioada următoare să încheie contracte de concesiune cu diferiţi investitori din fos­tele state sovietice care s-au arătat interesaţi de facilităţile oferite de Zona Liberă Galaţi. Angela Ivan, directorul Zonei Libere Galaţi, a explicat: "Agenţii economici şi potenţialii investitori se află într-o stare de expectativă neputându-şi exprima optimismul faţă de o eventuală evoluţie pozitivă a ratei investiţiilor atrase în regim de zonă liberă la Galaţi. Totuşi din tatonările şi negocierile purtate la finalul anului 2012 cu diverse firme din fostele state sovietice dar şi alte state putem afirma că există interes din partea acestora urmând ca la sfârşitul primului trimestru al acestui an să confirme acest lucru prin noi contracte de concesiune încheiate. Zona Liberă Ga­laţi are un mare avantaj: reprezintă un punct pentru firmele care vor să pătrundă pe piaţa europeană".

bursa.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

O fabrică din Belgia se mută în Zona Liberă Galaţi

* Spaniolii de la Holding de Aceros Especiales vor să dezvolte la Galaţi o hală pentru produse laminate, precum şi pentru producţia de piese destinate industriei constructoare de maşini * Pentru aceasta vor muta aici utilajele de la o hală de producţie din Belgia * Investiţii importante vor mai face Energy Gas Mol Rom, într-un nou terminal de GPL, iar Kirazoglu Corporation va realiza o platformă portuară pentru operaţiuni de import - export

Zona Liberă Galaţi (ZLG) a înregistrat în primul semestru al acestui an o cifră de afaceri de peste 2,2 milioane de lei, un profit brut de 503.766 lei. În aceste condiţii, până la sfârşitul anului ar putea fi atinsă sau chiar depăşite rezultatele din 2012, când Zona Liberă a avut, la o cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, un profit net de 866.243 lei. „Aceste rezultate au fost obţinute în special ca urmare a creşterii veniturilor din exploatare, tranzacţionare, operare la dane. Traficul pe Dunăre, cel puţin în ceea ce priveşte firmele din Zona Liberă, s-a mai revigorat, iar acest lucru a avut efecte benefice, chiar dacă efectele crizei economice încă se mai fac simţite la nivelul economiei. Şi în prezent avem o serie de cereri de concesiuni pe malul Dunării, dar s-au cam dat toate parcelele pe care le aveam disponibile aici”, ne-a declarat directorul general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan.

Pol pentru dezvoltarea afacerilor

În prezent, din totalul suprafeţei concesionabile în Zona Liberă, de 104 hectare, s-au atribuit concesiuni pe 60 de hectare. Cel mai mare concesionar rămâne ENEL, cu peste 30 de hectare, cu proiectul privind construcţia unei termocentrale. Viitorul acesteia este însă, destul de nesigur, date fiind controversele din jurul proiectului.
Dincolo însă de această chestiune, activitatea din Zona Liberă Galaţi nu depinde neapărat de ENEL. Mai exact, în total, în ZLG îşi desfăşoară în prezent activitatea 30 de companii, din care 15 sunt firme ce au concesionat teren pe 49 de ani în vederea derulării unor investiţii, iar 15 firme au închiriat spaţii sau utilizează sub o formă sau alta regimul de Zonă Liberă. Mai sunt însă şi alte firme care în ultima perioadă şi-au manifestat interesul pentru a investi în ZLG. „Tot mai mulţi agenţi economici sunt interesaţi de legăturile cu Ucraina, R. Moldova, iar din acest punct de vedere, Galaţiul este poarta comercială a Uniunii Europene spre spaţiul ex-sovietic”, a explicat directoarea Angela Ivan. Printre potenţialii concesionari se numără o firmă din Polonia, interesată să dezvolte aici o afacere cu produse chimice, dar şi o companie străină care, reprezentată printr-o casă de avocatură, este interesată de deschiderea unei hale industriale.

Costuri de producţie mai reduse

În acest an au demarat sau sunt în pregătire o serie de investiţii importante. Prima dintre ele este a companiei SC Energy Mol Rom SRL, ce doreşte, după modelul practicat cu succes de SC City Gaz SRL, să se lanseze în comerţul cu gaz lichefiat (GPL). Astfel de operaţiuni se fac în general într-un timp scurt, iar operaţiunile de tranzit sunt destul de profitabile.
Deosebit de interesante se anunţă investiţiile spaniolilor de la Holding de Aceros Especiales. Aceştia dezvoltă, la Dunăre, un centru de prelucrare şi depozitare a produselor siderurgice. Mai mult, vor să facă o hală de producţie în care să mute o fabrică din… Belgia. „Pe fondul crizei economice, grupul spaniol şi-a redus activitatea în alte ţări, dar Galaţiul a rămas unul dintre punctele lor de interes. Din câte am înţeles, firma foloseşte mână de lucru care a fost înainte în combinatul siderurgic – strungari, maşinişti – în producţia de piese pentru industria constructoare de maşini. Din toamnă vor să mute aici şi utilajele de la o hală de producţie din Belgia, unde costurile de producţie sunt pentru ei mai ridicate. Au făcut deja un studiu de piaţă, pentru a vedea ce desfacere au şi, dacă lucrurile merg după cum s-a plănuit, ar putea fi create în jur de 200 de noi locuri de muncă”, a arătat directoarea Zonei Libere Galaţi.
Nu în ultimul rând, investiţii de 10 milioane de euro, din care 5 milioane graţie unui proiect cu finanţare europeană, vor fi demarate de SC Kirazoglu Corporation, care va realiza la Galaţi o platformă portuară, cu echipamentele şi facilităţile specifice – inclusiv construirea unei noi dane şi a unui siloz – în vederea derulării unor relaţii comerciale de import-export.

„Economii” nepoductive: În loc de modernizări, profitul merge la buget

Chiar dacă Zona Liberă Galaţi are în continuare nevoie de investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii (platforme, extinderea reţelei de drumuri şi utilităţi), 90 la sută din profitul ZLG intră, potrivit unei hotărâri de Guvern din timpul lui Boc, în bugetul local. Acest lucru încetineşte procesul investiţional şi, implicit, atragerea de noi firme. Ironia sorţii, ZLG a fost una dintre puţinele societăţi de interes public care, în 2012, a obţinut rezultate financiare pozitive.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Zona Liberă strânge cureaua

La şedinţa trecută a Consiliului Local, aleşii au fost uimiţi de bugetul cu mult mai mic faţă de anul trecut, propus spre aprobare de Regia Autonomă Zona Liberă Galaţi. Astfel, dacă anul trecut ZLG îşi prognozase venituri totale de 4,8 milioane de lei şi a reuşit să obţină 4,5 milioane, anul acesta a trecut în buget venituri de doar 3,2 milioane de lei.
O scădere drastică se înregistrează şi la capitolul profit. Dacă anul trecut a reuşit un profit net de 904.000 de lei, anul acesta, profitul net propus este de doar 5.000 de lei, din care 3.000 de lei dividende la bugetul local. Fondul de salarii este acelaşi de anul trecut - 1.087.000 de lei. Neschimbat rămâne şi câştigul mediu lunar pe salariat determinat pe baza cheltuielilor cu salariile, care este de 3.483 de lei de persoană, în condiţiile în care are 26 de salariaţi.
Situaţia economică a Zonei Libere, care are de încasat creanţe de 336.000 de lei, este determinată în primul rând de situaţia juridică. După cum v-am mai informat, ZLG a a cerut şi a primit încuviinţarea Consiliului Local pentru a-şi angaja un avocat, pentru că are de susţinut în faţa instanţelor cauze complicate, în dosare de mare complexitate, unde pretenţiile sunt evaluate la sume care ajung uneori la sute de mii de euro. Cele mai mari sume sunt redevenţele de 365.330 de euro pe an şi 20.570 de euro pe an pe care Zona Liberă le cere de la SC Enel SRL, în cadrul unui dosar având ca obiect rezilierea a două contracte de concesiune închieiate în 2007 şi 2008.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Angela Ivan, pusă pe liber de la Zona Liberă

Ceea ce se vehicula prin mediile locale, de afaceri, politice şi pe la colţuri, s-a săvârşit. Angela Ivan a fost mazilită de la şefia Zonei Libere Galaţi (ZLG). Sentinţa a fost scurtă: Consiliul de Administraţie al Zonei Libere Galaţi a constatat, vineri seara, încetarea mandatului de director general al Angelei Ivan şi numirea lui Cătălin Vasiliu de la UNPR în funcţia cu pricina. Cică toată lucrătura s-a făcut conform Ordonanţei 109 privind guvernarea corporatistă a societăţilor cu acţionariat majoritar de stat. Aşadar, Angelica marchiza Tibetului, a ajuns şomer după zece ani de şefie la ZLG.

Din informaţiile noastre, nimeni dintre foştii subordonaţi nu îi va deplânge soarta, doar cele câteva pisici care îşi făcuseră obiceiul să adăste, mai ales pe timpul nopţii, în biroul tibetanei, unde beneficiau non-stop de mâncare şi aer condiţionat. Cât despre înlocuitorul ei, nimeni nu ştie mai nimic, cum de altfel nu se ştia nici despre Angela în urmă cu zece ani. Acest Cătălin Vasiliu a fost în PNL alături de Marius Stan şi a plecat împreună cu acesta la UNPR. Deci, la prima vedere s-ar crede că nu PSD-ul a dat-o jos pe Ivan, ci Marius Stan, care de mult şi-o dorea pusă pe liber, dar în realitate fără acceptul conducerii PSD şi în special al viceprimarului Florin Popa, această detronare nu ar fi putut avea loc.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Zona Liberă Galaţi - 21 ani de activitate

Pe data de 26 aprilie 2015, în urmă cu 21 de ani, prin Hotărârea Guvernului României nr. 190/1994 şi în baza Legii 84/1990, lua fiinţă la Galaţi - Zona Liberă. Aceasta are drept scop promovarea schimburilor economice internaţionale, atragerea de capital străin pentru introducerea tehnologiilor noi, precum şi sporirea posibilităţilor de folosire a resurselor economiei naţionale. Pentru instituirea regimului de zonă liberă, s-au realizat următoarele: împrejmuirea zonei, realizarea punctului control, gospodăria de apă, dar şi parţial infrastructura şi accesul la utilităţi.

Pe parcursul anilor, în Zona Liberă Galaţi au fost încheiate o serie de contracte de concesiune şi contracte de închiriere şi utilizator. În ianuarie 2012, existau 17 contracte de concesiune, pentru o suprafaţă de 647.300 mp; în decembrie 2013, erau 14 contracte de concesiune, pentru o suprafaţă de 592.000 mp, iar în prezent, din cauza condiţiilor economice interne şi internaţionale, s-a ajuns la un număr de 13 contracte de concesiune, pentru o suprafaţă de 125.600 mp şi 17 contracte de închiriere şi utilizator.

21 de ani de activitate reprezintă o perioadă îndelungată de timp în care Zona Liberă Galaţi s-a dezvoltat corespunzător, existând, cu siguranţă, loc de mai bine. În continuare, având alături o echipă de profesionişti, facem eforturi pentru atragerea de noi investitori, în special a celor din ţările est europene şi a zonei asiatice, având în vedere amplasarea noastră la graniţa din Uniunea Europeană şi aceste ţări”, a declarat Cătălin Vasiliu - directorul general al Administraţiei Zonei Libere Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.