Jump to content

Sunt mari salariile judecătorilor?


dcp100168

Recommended Posts

Salariile judecătorilor, la vedere

Corpul magistraţilor a declanşat un atac fără precedent la adresa Consiliului Superior al Magistraturii, pe care îl consideră responsabil de imaginea proastă a judecătorilor prin prisma salariilor exorbitante pe care se presupune că le încasează. Un studiu comparativ asupra salariilor încasate de magistraţii de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel arată că indemnizaţia medie a unui magistrat nu depăşeşte 4.000 de lei, incluzând toate sporurile acordate de lege.

În ultima perioadă s-a vehiculat din ce în ce mai des ideea că judecătorii şi procurorii au obţinut salarii uriaşe prin intermediul CSM, de ordinul a sute de milioane de lei pe lună iar ceea ce nu au reuşit cu vorba bună, au obţinut prin intermediul instanţelor, fiind vorba de sporuri şi alte drepturi salariale. Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a finalizat recent o analiză asupra veniturilor lunare ale judecătorilor, pe care o vom prezenta în rândurile de mai jos. Cele mai mici salarii le încasează judecătorii stagiari de la judecătorii, media fiind de 1.900 de lei pe lună. Recordul negativ s-a înregistrat la Judecătoria Baia Mare, unde un magistrat primeşte lunar 1.913 lei, în timp ce la Judecătoria Galaţi un judecător stagiar primeşte în medie 2.000 de lei. La Tribunal salariile urcă la circa 4.500 de lei, dar se înregistrează şi salarii de 5.500 de lei şi chiar mai mari, cum este cazul la Vrancea, Cluj şi din nou Galaţi. Cele mai mari venituri le au judecătorii care activează la curţile de apel, unde întâlnim salarii de 6.600 de lei lunar, cum este cazul la Curtea de Apel Oradea sau 6.200 de lei la Curtea de Apel Bucureşti. La Galaţi media se situează în jurul valorii de 7.000 de lei pe lună, în calcul fiind luate şi sporul de vechime (25%), sporul de stabilitate (20%) şi sporul de toxicitate (15%).

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Cristina Gârbovan, consideră că percepţia publică vizavi de salariile magistraţilor este deformată. "Deşi publicul şi-a format opinia că indemnizaţiile magistraţilor sunt exorbitante, asociaţia Uniunea Naţională a Judecătorilor din România atrage atenţia asupra realităţii contrarii existente şi subliniază faptul că salarizarea magistraţilor din România se află la cel mai scăzut nivel din statele nou intrate in Uniunea Europeană. Magistraţilor nu li se acordă premii, ajutoare sau recompense şi sunt incompatibili să desfăşoare orice alte activităţi remunerate iar cuantumul indemnizaţiei unui magistrat nu depăşeşte în medie 4.000 lei, incluzând toate sporurile acordate prin lege", precizează judecătoarea Dana Cristina Gârbovan.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=5

Link to comment
Share on other sites

tinand cont ca astia nu-s judecatori in adevaratul sens al cuvantului... ci numai niste incompetenti, care citesc numai numarul dosarului, nu si ceea ce scrie in el... consider ca salariile sunt enorme pentru cat fac ei... normal ca am generalizat, insa procentul celor care-si fac treaba e foarte mic.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.