Jump to content

100 de copii născuţi cu malformaţii la Matca


dcp100168

Recommended Posts

«Epidemie» de copii nascuti cu malformatii, pentru ca mamele lucreaza in mediu toxic

* Aproximativ 20 dintre cei 265 de bebelusi care s-au nascut prematur, anul trecut, la Maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta „Sfântul Pantelimon“ Focsani au decedat. Aproape 100 dintre mamele care au nascut copii prematuri sau cu malformatii la Focsani provin insa din comuna Matca, judetul Galati. Fiind o zona legumicola, acestea intra in contact cu diferite substante toxice care dauneaza fatului. Cu toate acestea, autoritatile din Galati sustin ca nu au cunostinta de astfel de decese in rândul sugarilor si asta pentru ca femeile din Matca se interneaza la maternitatea din Focsani.

Din ce in ce mai multe femei nasc bebelusi insuficient dezvoltati, cu greutatea sub cea normala sau cu malformatii. Cadrele medicale din cadrul Sectiei nou-nascuti a Spitalului Judetean de Urgenta Focsani spun ca cel mai mic bebelus care a venit pe lume, anul trecut, cântarea cât o pâine, adica 800 de grame. Daca aparatul respirator al nou-nascutului este sanatos, acesta are sanse mari de supravietuire. Medicii sunt de parere ca de vina, in astfel de cazuri, sunt chiar mamele. Unele dintre ele fumeaza si consuma alcool in timpul sarcinii, altele fac prea mult efort fizic sau nu dau importanta alimentatiei. Purtatorul de cuvânt al Spitalului Judetean de Urgenta, Alina Pelin, a declarat ca multe dintre femeile care au nascut copii prematuri sau cu deficiente provin din localitatea Matca, judetul Galati. Este vorba de aproape 100 de cazuri. Fiind o zona legumicola, acestea muncesc prea mult si intra in contact cu diferite substante toxice. „Multe dintre femeile care au nascut copii prematuri provin din localitatea Matca. Asa cum se stie, principala ocupatie in zona este gradinaritul, iar una dintre cauze ar putea fi si faptul ca utilizeaza substante toxice pentru a stropi plantele. De asemenea, ele consuma legume pe care le-au tratat cu astfel de substante“, a afirmat Alina Pelin. Aceasta a adaugat ca unul dintre cele mai grave cazuri cu care s-au confruntat medicii de la Sectia nou-nascuti a fost cel al unui copil care s-a nascut prematur si cu o grava malformatie a pielii. „In loc de piele avea o crusta. A fost o malformatie foarte grava care nu a permis supravietuirea“, a precizat Alina Pelin.

Medicul ginecolog Marin Popescu a declarat ca foarte important este bagajul genetic, atât al mamei, cât si al tatalui. „Cauzele sunt multiple, de la alimentatie pâna la patologia mamei. Prematuritatea in judetul Vrancea se incadreaza in parametri normali. Ar fi mult mare mare daca in statistica ar fi fost inclusi si copiii care s-au nascut cu o greutate cuprinsa intre 500 si 700 de grame. Dar acestia nu sunt considerati prematuri, ci avortoni“, a sustinut medicul Marin Popescu, seful Sectiei ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta „Sfântul Pantelimon“ Focsani. „Unii spun ca pentru a nu fi catalogat prematur, un copil trebuie sa miste si sa tipe, altii spun ca trebuie sa aiba o anumita greutate. Parerile sunt impartite, asa ca atunci când se catalogheaza un copil ca fiind prematur, se iau in calcul mult mai multe aspecte decât ne imaginam la prima vedere“, a adaugat ginecologul Marin Popescu. Potrivit acestuia, nu toti copiii care se nasc având o greutate normala se adapteaza usor la viata extrauterina. De aceea, timp de câteva ore sau zile, ei sunt monitorizati in incubatoare.

Autoritatile din Galati sustin ca monitorizeaza continuu situatia din Matca

Nu mai putin de 52 de localitati din judetul Galati au pânzele freatice infestate cu nitrati sau nitriti, fiind vorba de zone unde agricultura se practica intens si se folosesc de multa vreme pesticide si alte substante care polueaza în cele din urma solul si ajung în pânza freatica. În aceasta situatia este si Matca, una dintre cele mai cunoscute zone legumicole din tara. Situatia dureaza de zeci de ani si tot de atunci autoritatile sanitare au monitorizat continuu zona. In ultimii cinci ani nu s-a mai înregistrat nici un deces la copii sau gravide din aceste cauze. „Avem toate fântânile infectate cu nitriti identificate si inscriptionate nu doar la Matca, ci si în celelalte zone ce au probleme similare. Gravidele, de cum sunt luate în evidenta la medicii de familie, sunt înstiintate ca nu au voie sa consume apa infectata nici acum, nici dupa nastere si nici sa le dea sugarilor”, a precizat directorul-adjunct al DSP Galati, dr. Mihaela Ghiurca. Viitoarele mame sunt sfatuite sa nu munceasca excesiv pe durata sarcinii si sa evite contactul cu pesticidele în solarii sau pe câmp.

Folosirea pesticidelor duce la riscul de a naste prematur

Primaria din localitatea galateana Matca nu are cunostinta ca o asemenea problema de sanatate publica ar afecta masiv locuitorii. Mai ales ca, potrivit statisticilor sanitare judetene, numarul deceselor la sugari este zero, iar ca sugari intoxicati cu nitriti anul trecut la Matca nu s-a înregistrat nici un caz. Evident ca riscurile pe care le aduce folosirea pesticidelor sunt cunoscute, dar fiecare isi ia masuri de precautie, iar la practicarea legumiculturii nu pot renunta, fiind cea care le-a adus faima localitatii. „Oricum voi deschide câteva anchete sau mai degraba minianchete pentru a verifica aceste date si apoi vom vedea daca, în acest caz, Primaria mai poate face ceva în plus”, a precizat primarul din Matca, Nelu Costea.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... toxic.html

Link to comment
Share on other sites

Doamne fereste.. Eu inteleg ca oamenii aia sunt innebuniti sa-si cultive si sa-si vanda marfa, dar nici sa se ajunga la asa ceva. Ar trebui interzise o parte dintre acele substante, ca sa nu mai zic de faptul ca aceasta comercializare a alimentelor ce le contin ar trebui stopata.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.