Jump to content

Focarul de infecţie din Râpa Galaţiului


dcp100168

Recommended Posts

Realitatea urbană miroase urât

Focarul din râpa Galaţiului

* Canalizări refulate, noroaie plutitoare şi munţi de gunoaie – aceasta este realitatea pe care, în moţul târgului, o trăiesc concitadini de-ai noştri. În drumul de la şcoală spre casă, micuţii gălăţeni trec prin mirosuri pestilenţiale şi printre hârtii igienice aduse de apa mizeră care ţâşneşte continuu din canalizări. Exasperaţi, locuitorii străzilor Predeal, Scânteii, Nămoloasa şi Anghel Saligny cer ajutorul Primăriei, societăţii Apă-Canal şi WBC-ului (unul dintre canalele înfundate aflându-se exact lângă sediul firmei de pază)

Şocant! Deşi ne aflăm în moţul Galaţiului, ne trezim în plin Ev Mediu! Valuri de noroaie, miros insuportabil de WC, munţi de gunoaie – toate acestea înconjoară şi ameninţă să acopere comunitatea care locuieşte în Râpă. Râpă localizată nu prin Bădălan sau aiurea, ci exact la întâlnirea arterelor de legătură între Ţiglina I, Siderurgiştilor, Ţiglina III şi Micro 19. „Stăm în centrul oraşului, trec zilnic mii de maşini pe lângă noi şi nu vede nimeni în ce condiţii trăim aici, în ce condiţii ni se duc copiii la şcoală, prin mirosuri de fecale, printre hârtii igienice folosite şi înotând prin noroaie”, strigă oamenii locului.

Ev Mediu de 2008

Luminiţa Crihană, Gheorghe Crăciun sau Vasile Vasiliu. Doar câţiva dintre semnatarii unei sesizări disperate, trimisă pe adresa ziarului. Sunt nume de gălăţeni, oameni la casa lor, gospodari. Nici unul nu locuieşte în cocioabe, după cum poate îşi imaginează cineva care nu a coborât vreodată în Râpă. Înconjurată de artere importante de circulaţie, Râpa gălăţeană - locul în care o întreagă comunitate de concitadini îşi duce traiul de ani de zile - arată ca un sat lovit de bomba chimică şi de tunul cu noroi. „Adresele noastre sunt pe străzile Nămoloasa, Predeal, Scânteii şi Anghel Saligny”, spun, într-o sesizare făcută pe adresa redacţiei, nefericiţii gălăţeni. Tot ei explică felul în care materii reziduale refulează continuu din gura de canal din vecinătatea sediului firmei WBC. A doua problemă a concitadinilor noştri este imensa groapă în care cresc munţi de gunoi, groapă apărută ad-hoc în mijlocul zonei.

„De ce nu îi amendează?”

Ajunşi la faţa locului, ne vindecăm rapid de scepticism: lucrurile sunt chiar mai rele decât în descrierea semnatarilor sesizării. Străzi desfundate, în care noroiul şi gheaţa fac să-ţi fugă cizmele din picioare, mirosuri de WC public şi Everesturi de gunoaie (resturi menajere sau materiale de construcţii amestecate cu pământ). Printre ele, case normale, curţi şi proprietari sătui de atâta mizerie: „De ce nu vine nimeni să îi amendeze pe ce care aruncă gunoiul aici? Citesc mereu în ziar că Poliţia Comunitară îi amendează pe cei care aruncă un sac de moloz la ghenă, dar aici nu stă nimeni să vadă cum se plimbă basculantele care aduc gunoi! De ce nu vede nimeni cum se scurge apă cu hârtie igienică din canalizare, de trec copiii prin mizerie când vin de la şcoală?”, spune cu obidă Vasile Vasiliu.

„Şi pe noi ne deranjează”

Aflată în mijlocul străzii, lângă sediul WBC, canalizarea vinovată de o parte din neplăcerilor locuitorilor, stârneşte la fel de multe nemulţumiri şi WBC-ului: „Am adus de mai multe ori vidanja, pentru a curăţa canalul, dar la orice ploaie se înfundă, vin gunoaie, pungi, sticle, hârtii şi se înfundă”, explică Ionel Şerban, directorul firmei de pază, care continuă: „Noi avem propriul nostru cămin, avem contract cu Apă-Canal şi suntem cu toate actele în regulă. Dar am încercat, pentru că şi pe mine mă deranjează, să găsesc soluţii pentru acea gură de canalizare. Am montat capac, cu lacăt, dar a dispărut la scurt timp. Este normal să fie neplăcut, pentru că toate apele se duc la vale, aşa cum apa de la spălătoria auto de pe Frunzei vine tot la vale şi aici, la castel (sediul WBC-ului) este plin de noroi. Toate şanţurile care mărginesc străzile din jur sunt pline de ape reziduale îngheţate, zona nu este toată canalizată. Este o adevărată aventură să ieşi cu maşina din Râpă direct în Brăilei. Şi eu, ca toţi locatarii din zonă, sper că se vor găsi soluţii pentru aceste probleme, că se vor asfalta străzile, pentru că aici este ca la ţară”, încheie directorul.

ISPA şi anul 2010

„Asfaltarea nu se va produce în Râpă, cel puţin ea nu este prevăzută în următorii patru ani”, declară, contactat telefonic, viceprimarul Nicuşor Ciomacenco: „Cât despre gunoi, acesta este strâns, în fiecare vineri dimineaţa, de lucrătorii firmei Ecosal. Astăzi (N.R. ieri) au mers la faţa locului, în Râpă, inspectori din cadrul Primăriei, iar începând de miercuri până la sfârşitul săptămânii, vom interveni, alături de Ecosal, pentru asanarea zonei. Din păcate, gunoaiele sunt depozitate pe terenuri particulare, aşa că, de fapt, obligaţia de a le curăţa nu aparţine Primăriei. Vom interveni însă, pentru că este o problemă publică. În ceea ce priveşte străzile inundate, acestea sunt cuprinse în proiectul de canalizare ISPA, care va face ca Galaţiul să fie 90 la sută canalizat, după finalizarea prevăzută pentru 2010. Problema mirosului şi a reziduurilor din canalizare se datorează unui canal colector defect, care va fi reparat în următoarele şase luni”, spune viceprimarul.

Cu nisipul pe ochi

Plecăm dintr-un loc care, evident, nu interesează pe aproape nimeni. Nici picior de poliţist comunitar nu vedem! Nici zare de control de la Agenţia de Sănătate Publică! Ţinându-se de mânuţă, doi prichindei păşesc încrezători pe strada Predeal. Vin de la şcoală, unde au dus pe cizmuliţe urme ale unui focar de infecţie. Urmează să intre în case, cu aceleaşi cizmuliţe. Cine să vadă? Cui să îi pese? Ajuns în dreptul Râpei, Galaţiul strâmbă din nas şi îşi înfige mai adânc capul în nisip. O politică eficientă, pare-se…

http://www.viata-libera.ro/articol-Foca ... lui_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

noi locuim in acest "cartier" de vreo 9 ani,cand ploua e dezastru,iesi cu cizmele de cauciun,iar cand ajungi pe brailei te schimbi de incaltaminte si pleci unde ai treaba! ai mei sunt exasperati,de cand tot zic ca fac nu stiu ce centru comercial pe terenul viran de langa rondou, trec camioane pline cu pamant(normal,tre sa niveleze) care lasa in urma atat praf,ca masinile sunt pline!.....eu nu mai stau cu ai mei,imi pare rau sa citesc astfel de stiri.....ai mei se vede ca s-au obisnuit,ca nu-mi mai zic nimic.....

aaa, cu asfaltatul: au facut cerere toti cei de pe strada "da,da,rezolvam", ca sa citesc aici ca nu au in proiect asta...pacat de cartierul asta,avand in vedere ca nu sunt cocioabe pe strada anghel saligny, adica oameni care si-ar dori un minim de confort si in fata casei...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Monumentele mizeriei

Râpa din mijlocul Galaţiului

* Zona poate fi recunoscută şi după miros * Şi munţii de gunoaie care, atunci când plouă, se îmbibă cu conţinutul refulat al unei conducte de canalizare subdimensionate * Acces din bulevard, pe uliţă, pe trepte scobite direct în malul abrupt * Campanie electorală rătăcită pe marginea unei mostre de non-civilizaţie europeană *

După ce ocolim cel mai important nod rutier al urbei noastre, „Inelul de rocadă”, îndreptându-ne către cartierele din partea de sus a oraşului, Ţiglinele III şi IV sau spre Micro 18, 19, 20, 21, trecem pe lângă „Râpă”. O zonă „liberă de civilizaţie” în chiar mijlocul civilizaţiei citadine. Ar putea fi asemuită metaforic cu o rană infectată, care supurează de mult prea mulţi ani pe obrazul Galaţiului, deranjându-i, din păcate, doar pe „orăşenii” care se căznesc să-şi ducă zilele, ca în cel mai nenorocit cătun, la adrese de pe străzile (sau mai bine zis uliţele) Nămoloasa, Predeal, Scânteii, Anghel Saligny.

Am revenit!

Astă iarnă, câţiva dintre ei, Luminiţa Crihană, Gheorghe Crăciun, Vasile Vasiliu şi alţi vecini ai lor, ignoraţi de autorităţi, au sesizat redactorilor „Vieţii libere” faptul că, pentru a ajunge până la asfaltul bulevardier, care doar le mărgineşte „cartierul”, trebuie să-şi croiască drum printr-un amestec de noroi şi materii… refulate dintr-o conductă de canalizare, prost făcută, pe bani publici. Şi nu doar de disconfortul deplasării în astfel de condiţii se plângeau aceşti năpăstuiţi cu drept de vot, ci mai ales de pericolul de a se îmbolnăvi, cu atât mai mult cu cât râpa este şi o adevărată groapă de gunoi. Gunoiul altora, nu al lor…

Aşa cum se întâmplă de regulă când degetul presei arată lucruri jenante pentru gospodarii urbei, în urma reportajului „Vieţii libere” s-au luat „ceva” măsuri. Adică a fost vidanjată - precum o hazna ! - conducta colectoare prost dimensionată şi prost montată şi s-au cărat munţii de gunoaie. Atât! Am aflat despre „măsurile” respective vizitându-i din nou pe gălăţenii din Râpă. Nu abandonăm cauzele cititorilor noştri şi nici nu ne mulţumim cu măsurile luate „de ochii presei”, aşa că ne-am întors să vedem ce s-a făcut pentru năpăstuiţii concitadini din urâta „rană” a oraşului. Şi, deloc surprinşi, şi de această dată, am avut motive să-i compătimim. Mai ales că ar fi o greşeală să vă imaginaţi că la aspectul de cătun al Râpei contribuie şi casele acestor gălăţeni pe bună dreptate profund nemulţumiţi de ceea ce edilii nu fac pentru ei.

Nu doar Centrul de zi Bethesda şi sediul WBC arată foarte bine. Printre casele îngrijite din curţile de oameni gospodari, au răsărit şi vile. Investiţii ale unor temerari, care au băgat bani grei pentru asigurarea minimei civilizaţii (de exemplu, cu fose septice etc.). Ar fi fost culmea să amenajeze tot pe banii lor şi străzile (pretenţios numite astfel) numai bune pentru întreceri off-road.

De parcă ar avea nevoie de o „scară la cer”

Ca să ajungem în Râpă, cu riscul de a fi amendaţi de Poliţia Comunitară, am lăsat maşina pe banda întâi a „Prelungirii Străzii Brăilei” căci şoferul redacţiei ne-a refuzat categoric cererea de a ne duce până la destinaţie fără „4x4”. Nici „per pedes” n-a fost chiar uşor coborând treptele săpate direct în pământul pantei abrupte, trepte care ne-au amintit de drumeţiile montane. Dacă ar fi plouat şi treptele improvizate ar fi fost acoperite de noroi alunecos, nu ne-am fi hazardat. Locuitorii din Râpă însă nu au de ales.

Apropo de trepte. După cum ne-a spus Mihaela Chiril, coordonatorul Centrului de zi pentru copii patronat de Fundaţia Bethesda, înainte să se lucreze (mult şi prost - n.n.) la conducta de canalizare (care, ca o culme a absurdului, nu deserveşte străzile menţionate, acestea fiind în continuare necanalizate) exista o scară: „Pentru ca accesul copiilor pe care îi îngrijim să se poată face în siguranţă, cât mai aproape de bulevard, pe cheltuiala fundaţiei, au fost amenajate trepte betonate, cu balustradă. Fiind metalică, balustrada a fost furată de mai multe ori şi vândută la fier vechi. Pentru binele copiilor însă, am înlocuit-o de fiecare dată”. „Apoi au venit cei de la ICMRSG care au spus că traseul conductei colectoare trebuie să treacă chiar prin locul unde se aflau treptele şi le-au demolat. Acum, în locul lor, este acel morman de pământ”. „Nu credeţi că normal era să refacă scara? Un fleac de lucrare pentru o firmă atât de mare ! Băieţii mai mari dintre copiii instituţionalizaţi în centru au săpat în pământ alte trepte, dar nu pot fi folosite iarna sau pe ploaie. Mai există o scară lângă sediul firmei WBC, dar pe străzile care trebuie străbătute până aici sunt mulţi câini maidanezi şi seara, când vin de la şcoală, copiii se tem să o ia pe acolo. Nu o dată au fost tăvăliţi şi muşcaţi !”.

Înghiţiţi de groapa din groapă

Aflând despre prezenţa noastră în zonă, au venit şi alţi locuitori ai Râpei să se plângă de neajunsurile edilitare care le îngreunează existenţa. Dumitru Trandafir ne-a abordat primul: „Mă distrug ăştia domnule!” şi, ca să înţelegem mai bine, ne-a condus câţiva metri pe un segment de uliţă – deloc întâmplător numită Nămoloasa - care se frânge într-o groapă imensă, cu adâncimea de vreo zece metri, din fundul căreia se scotea apă cu o motopompă. Apă care izvorăşte din pânza freatică. Din acel loc, ne-a arătat bucata de curte rămasă după ce restul s-a prăvălit în imensa excavaţie realizată de constructorii de la ICMRSG, surparea ameninţându-i acum şi casa. „Am vrut să tai salcâmii ăia doi din colţ că tot o să-i înghită pământul, dar mi-e frică să mă apropii că mă poate îngropa şi pe mine. Casa îmi stă pe un mal care musteşte de apă. Au venit ăştia cu şantierul şi au zis că vor face şi vor drege ca să scoată apa din pământ şi s-au pus pe excavat ca să bage un fel de conductă cu găuri şi nişte panouri din beton”. „După aia, într-o noapte, malul drept şi neîntărit al gropii lor a căzut cu tot cu o parte din curtea mea. M-am speriat groaznic, am crezut că-i cutremur. Ca să nu se întâmple aşa şi la Bethesda, în dreptul lor au întărit cumva malul, dar tot periculos e, mai ales că în casă locuiesc mulţi copii. Nici centrul lor nu mai are gard înspre groapă…” – ne spunea cu obidă dl Trandafir.

Promisiuni pentru la „Sfântu Aşteaptă”

Am discutat cu locuitorii Râpei despre nevoia canalizării şi asfaltării străzilor lor. Cineva de la Primărie le-ar fi spus astă iarnă că anul acesta aceste două probleme se vor rezolva prin programul ISPA. În realitate însă, străzile din Râpă nu sunt cuprinse în vreun program de asfaltare, iar canalizarea lor se va face, într-adevăr, prin programul ISPA, dar pe la finele acestuia, poate prin anul 2010. Până atunci, lăturile (şi nu numai…) se vor arunca, în continuare, în şanţurile de pe marginea „străzilor”, mirosul pestilenţial făcându-i pe trecători să icnească, mai ales când afară sunt aproape sau peste 30 de grade.

Aici nu se dau amenzi pentru aruncarea molozului

Dar gălăţenii din această zonă defavorizată a oraşului mai au un mare of, gunoiul. E drept că lucrătorii de la Ecosal vin în fiecare vineri şi colectează resturile menajere (dacă accesul este posibil, în funcţie de condiţiile meteo), dar munţii de moloz provenit de la şantierele din apropiere nu sunt clintiţi de nimeni. Nu doar şantieriştii vin şi aruncă în Râpă resturi şi ambalaje de materiale de construcţii, ci şi locuitori din alte zone ale oraşului, care le abandonează acolo deoarece, dacă le-ar duce la ghena de gunoi, ar putea fi amendaţi de poliţiştii comunitari. Nu şi în Râpă, unde „comunitarii” n-ajung, vigilenţa lor fiind focalizată în zonele centrale…

Votaţi…

Una peste alta, de la precedentul reportaj dedicat gălăţenilor defavorizaţi din Râpă, autorităţile n-au făcut mare lucru. Ba pardon, au săpat o groapă mare! Plecăm, dar nu înainte de a-i asigura pe cei cu care am stat de vorbă că noi nu-i vom uita şi că vom scrie despre situaţia lor până când din „rana” urâtă a Râpei nu va mai rămâne nicio „cicatrice”. Ca să ajungem la maşina redacţiei am urcat din nou treptele scobite în panta bruptă. Ajunşi cu bine pe asfalt dăm cu ochii de un tânăr care fixa, pe un stâlp, un banner cu chipul optimist-zâmbitor al unui candidat la alegerile europarlamentare. Votaţi europenizarea Râpei!

http://www.viata-libera.ro/articol-Rapa ... lui_2.html

Link to comment
Share on other sites

Bine v-am gasit!

Urmaresc de mult timp forumul. Am citit si am recitit cele scrise. Cunosc foarte bine zona. Ce s-a scris aici este adevarat. Situatia este deplorabila, catastrofala, in zona asta desi avem pretentia ca suntem secolul XXI.

Cand ploua, noroiul este mai sus de glezne (avand in vedere ca pe str. Caraiman) nu stiu ce firma a sapat un ditamai santul pe care l-a acoperit pe o portiune, dar asa de superficial, ca nu te incumeti cu nici un chip sa traversezi zona. Nici cu cizmele de cauciuc nu faci fata. Trebuie sa ocolesti cateva strazi printr-un noroi de "numai" pana la glezne sa ajungi inspre Spitalul Judetean sau pe Prelungirea Brailei.

Ei, dar cand nu ploua, alta poveste: noroiul de care va spuneam se transforma in praf si daca mai bate si vantul sau trece vreo masina, se inalta maret spre cer facandu-te una cu el. Jale!

Daca ai masina si locuiesti in zona iti plingi de mila: mereu trebuie sa inlocuiesti piese care se strica din cauza gropilor chiar daca ai "avantajul" ca inoti mai usor in noroaie (inoti motorizat, nu? si pe mai multi bani, desigur!)

Acum vreo 5 ani, nu stiu ce a gandit primaria ca s-a hotarat sa acopere o parte din rapa in partea dinspre sensul giratoriu, asa incat, toata vara, camioane cu pamant au facut naveta pe strazi umpland totul de pamant galben. Acum vreo 3 ani, s-au razgandit edilii si au inceput sa sape "plomba" de pamant din rapa, asa incat camioanele cu pamant au reinceput naveta si din nou praf, din nou razboi al nervilor. Ce au "plombat" unii au sapat altii. Alte camioane, alti oameni, alti bani aruncati pe apa sambetei. Cine mai intelege oare??

Daca treci pe ulitele cu pricina, ai impresia ca te afli in alt secol si te miri de discordanta dintre vilele nou-noute (cu WC-ul si "bideul", unde oare????) si unele case care stau sa cada. Chiar si casele mai rasarite au scurgeri ale apelor menajere direct in strada, astfel incat, dimineata si seara cand "gospodinele" si "gospodarii" sunt in "plina activitate domestica", raurile curg nestingherite innecand praful de peste zi.

Sa mai spun ca taxele si impozitele pe care oamenii astia le platesc sunt la fel cu ale celor care au conditii "urbane" de trai? Unde se duc banii lor?

Sa mai spun ca strazile nu sunt maturate niciodata de Ecosal care ridica gunoiul odata pe saptamana si atunci daca e vant si hartiile s-au imprastiat peste tot raman asa? Locuitorii zonei isi fac singuri curatenie, matura si ingrijesc spatiile verzi din fata casei.

Sa mai spun ca atunci cand ploua torential, pe strada se revarsa un fluviu de mal cu gunoaie?

Sa mai spun ca in ziua alegerilor era un noroi pe strazi ca trebuia sa inoti din greu sa mergi la vot??

E clar ca Primaria sfideaza problemele locuitorilor din zona!

Link to comment
Share on other sites

Despre acest lucru am scris si in august 2008, undeva pe forum:

"Intr-adevar in zona sunt mai multe strazi necanalizate (Predeal, Anghel Saligny, Caraiman, etc), unde la fiecare ploaie, apa se scuge siroaie, adunandu-se pe cele mai joase strazi cum ar fi Namoloasei (strada care e desprinsa parca din secolul XIX). Este inadmisibil ca in secolul XXI strazile sa arate atat de jalnic! Sunt mai degraba niste ulite unde se afla oameni bogati si oameni saraci, vile somptuoase (cu toaleta unde?????) si case din chirpici care stau sa se darame. Stau si ma intreb dupa ce criterii se stabilesc impozitele avand in vedere ca strazile cu pricina sunt inscrise in clasa "B", prin urmare plata catre stat este mai mare decat in alte zone. Este revoltator si dezolant sa parcurgi aceste ulite cu pretentii de strada sau de bulevard cum este Anghel Saligny!!! Nu stiu cum oamenii aceia nu fac plangeri si petitii catre primarie pentru reabilitarea zonei. Imi pare rau ca nu pot posta niste poze ca ar fi demne de categoria "horror"!!!

si, din nou, tot pe forum:

"In cartierul unde locuiesc lipsesc multe dar pe mine ma framanta strada unde locuiesc. Desi are pretentii de bulevard, lipseste canalizarea si strada : e o ulita! O ulita prafuita vara si noroioasa iarna. Pe strada, firmele platite din buzunarul nostru nu au facut niciodata curatenie. Isi face fiecare in dreptul portii si asa se mentine curatenia."

Cu alte cuvinte, strazile cu pricina ar trebui sa fie o rusine pe obrazul primariei, dar (dati-mi voie, va rog), care obraz????

Link to comment
Share on other sites

casele noi au fose (nu stiu daca se numesc asa)...adica gropi fff adanci,tratate in nu stiu ce fel, care la o anumita perioada trebuiesc curatate...si uite asa chemam noi masina speciala care are o pompa,cu un tub imens(si mirositor!!) care face treaba asta...pe banii proprietarilor,normal....

la mine acasa apa trebuia folosita cu cap, nu pt ca costa,ci pentru acest aspect...ai mei nu au avut placere sa faca scurgerea pe strada,asa cum au facut cei de pe caraiman...

cred ca aceste conditii nu se vor schimba in timp scurt...dar noi speram...

Link to comment
Share on other sites

Nu numai casele noi au fose, mai au si cele vechi dar au cele de pe latura cu numere cu sot, daca vorbim de aceeasi strada: Anghel Saligny, sau cele paralele cu ea pentru ca, terenul fiind in panta, sunt situate ca nivel mai jos decat cele de pe latura opusa si nici sa vrea, proprietarii nu au cum sa-si scurga apele reziduale in strada. Casele de pe latura cu numere fara sot, mai toate, au scurgerea in strada, de curg ape rauri, rauri iar cand ploua debitul creste, formand un fluviu maret de de-ti trebuie barca sa treci strada.

Dar ce filozofam noi, aici? Cert este ca zona este un focar de infectie, mai sunt si romi cu carute si caii aferenti care fac o mizerie de nedescris.

Ma intreb: ce vina au locuitorii din zona care desi isi platesc darile la stat cu constiinciozitate sunt sfidati de "edili" fara rusine??

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Între puhoaie, valuri de noroi şi munţi de gunoaie

Vai de viaţa gălăţenilor din Râpă!

* Mustind de apă, pământul străzii Caraiman se surpă * A ieşit la iveală conducta de apă potabilă * Casa lui Dumitru Trandafir stă să cadă *

Revenim, a treia oară - şi o vom face până când vom trezi (şi la propriu şi la figurat!) - interesul edililor asupra situaţiei jalnice a locuitorilor din Râpă. Pentru cine (eventual) nu ştie încă la care parte a oraşului nostru ne referim, precizăm că este zona „liberă de civilizaţie” din apropierea celui mai important nod rutier, „Inelul de Rocadă”.

Astă-iarnă, ignoraţi de autorităţi şi disperaţi de noroaiele prin care trebuie să înoate şi de munţii de moloz şi gunoaie care nu le aparţin, „orăşenii” de pe străzile (sau mai bine zis uliţele) Nămoloasa, Predeal, Scânteii, Anghel Saligny au adresat o sesizare „Vieţii libere” cerând ajutor.

După primul reportaj la faţa (hâdă a) locului, aşa cum se întâmplă de regulă când degetul presei arată lucruri jenante pentru gospodarii urbei, s-au luat „ceva” măsuri. Adică a fost vidanjată - precum o hazna ! – o nouă conductă colectoare incorect dimensionată şi montată şi s-au cărat munţii de gunoaie.

După al doilea reportaj, de la începutul verii, prea ocupaţi cu alegerile europarlamentare, edilii n-au mai mişcat un deget. Am constat asta vizitându-i şi discutând din nou cu locuitorii râpei după ce ne-am întrebat cum s-or fi descurcând după atâtea ploi torenţiale, un adevărat coşmar pentru ei.

Doamna Maria Antoneanu, care locuieşte pe strada (denumire absolut improprie pentru uliţa noroioasă) Caraiman, ne spunea cu necaz: ”Vedeţi conducta aceea mare din metal? A fost îngropată! Este o conducta cu apă de Vrancea pentru blocurile alea noi. Puhoaiele au dezgropat-o parţial”. „Problema e că s-a lucrat prost şi acum iată cum se surpă porţiuni întregi din stradă. A intrat deja o maşină cu o roată şi era cât pe-aici să rămână acolo. E chiar periculos să calci în zonă. Vă daţi seama că un copil nici n-ar şti să se ferească!” „Pentru noi e rău tare când plouă. Au cărat puhoaiele şi bolovani, şi cărămizi. Stăm în casă şi ne rugăm să se oprească mai repede. Ce putem face? Iar după, ne trebuie cizme de cauciuc!” Şi nu numai noroiul atotstăpânitor le face viaţa grea locuitorilor din Râpă, ci şi faptul că diverşi constructori sau locatari ai blocurilor din jurul „cartierului”, aruncă în preajma caselor lor tone de gunoaie şi moloz. Nestânjeniţi de nimeni. În Râpă nu ajung „comunitarii” ca să-i amendeze aşa cum ar face-o dacă aceasta ar dobândi statutul oficial de ghenă de gunoi la care aruncarea resturilor de materiale de construcţii este interzisă.

Pe strada Nămoloasa, uliţa cu nume predestinat, casa lui Dumitru Trandafir stă să se prăvălească la vale după ce aproape întreaga grădină i s-a surpat într-o groapă imensă excavată de constructorii care încearcă să dreneze apa freatică. Din spatele gardului, soţia lui ne spunea că atunci când puhoaiele îi înconjoară casa îi este tare frică: „Da bine că măcar apa se duce la vale, în fundul gropii, şi nu ne rămâne în casă !”.

Aşadar, stimaţi edili, gălăţenii din Râpă vă aşteaptă să încercaţi şi dumneavoastră noroiul de pe „străzile” lor şi eventual să le mai faceţi niscaiva promisiuni (care oricum nu costă nimic). Sau alegerile prezidenţiale sunt mai puţin importante decât cele europarlamentare…?

http://www.viata-libera.ro/articol-Vai_ ... pa__2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.