Jump to content

70 de tone de motorină de contrabandă


dcp100168

Recommended Posts

Opt persoane au incercat sa introduca ilegal in tara 70 de tone de motorina

Doi administratori de firma si alte sase persoane sunt cercetate de politisti, dupa ce au incercat sa introduca ilegal in tara 70 de tone de motorina, provenita din Ucraina. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), cei opt ar face parte dintr-o grupare specializata in contrabanda cu produse petroliere pe Dunare. Politistii i-au prins pe acestia dupa aproximativ patru luni de monitoritzare, in urma unui flagrant. Astfel, la bordul unui impingator a fost descoperita cantitatea de 70 de tone de motorina navala provenita din Ucraina, pe care cei opt intentionau sa o introduca ilegal in tara prin Portul Braila. Politistii de la Transporturi au confiscat intreaga cantitate de combustibil, iar cele opt persoane, printre care si doi administratori de societati comerciale, au fost retinute pentru audieri. Cercetarile continua sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati.

http://www.ziare.com/8_persoane_au_ince ... 29141.html

Link to comment
Share on other sites

Motorină de contrabandă

* Echipajul împingătorului „Giurgiu 9” a adus în Portul Brăila 70 de tone de motorină navală de contrabandă din Ucraina * Nava aparţine unei societăţi private din Galaţi, iar marfa se află în două autocisterne cu numere din Suceava

În urma unor verificări efectuate, în noaptea de marţi spre miercuri, în cadrul unei acţiuni a poliţiştilor brăileni şi gălăţeni din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi, în Portul Brăila - unde mai multe nave au fost verificate, a fost descoperită pe împingătorul „Giurgiu 9” o cantitate de cel puţin 70 de tone de motorină de contrabandă.

Acţiune la fix

Şeful Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, comisar Petrică Hahui, ne-a declarat: “ Azi noapte (n.n. marţi), am iniţiat o acţiune amplă de supraveghere şi verificare a navelor aflate în incinta Portului Brăila în scopul depistării unor ilegalităţi specifice. La bordul împingătorului „Giurgiu 9”, care avea şi o barjă goală, am descoperit două autocisterne în care erau 70 de tone de motorină adusă din Ucraina.

Nava aparţine unei societăţi private din Galaţi, iar cele opt persoane aflate pe împingător sunt în prezent reţinute şi audiate. Din echipaj fac parte un brăilean şi trei gălăţeni. Acum se mai face o reverificare la barja care este ancorată pe malul Dunării pentru a se vedea dacă într-adevăr nu se află nimic pe ea. Motorina cu cele două autospeciale este la noi, la Galaţi, cercetarea nu este încă finalizată, iar dosarul penal va ajunge la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, Secţia Navală Maritimă”, ne-a relatat comisarul Hahui.

Din surse de încredere, am aflat că iniţial administratorii societăţii au încercat tot felul de scuze pentru a justifica lipsa documentelor, dar planul le-a fost dat peste cap de către şoferii autocisternelor. De frică şi speriaţi de consecinţe, şoferii au declarat că nu se află la primul transport de acest fel, iar activitatea a fost începută încă de anul trecut.

http://www.viata-libera.ro/articol-Moto ... da__2.html

Link to comment
Share on other sites

Din Ucraina până în Moldova

Contrabandişti de motorină, la ultima cursă

* Ultima cursă a împingătorului „Giurgiu 9”, aparţinând SC „Motor Oil” din Galaţi, încărcat cu 134 de tone de combustibil, a fost deturnată de poliţişti * Adminstratorul societăţii care deţine nava, brăileanul Răzvan Iorga, este cercetat pentru evaziune fiscală, fals şi uz de fals şi contrabandă

Şeful Secţiei Regionalei Poliţiei de Transporturi Galaţi, comisarul-şef Petrică Hahui, şi şeful secţiei brăilene, comisarul-şef Costel Crintea, ne-au relatat pe larg filmul întregii acţiuni, gândită de mai mult timp. “Acţiunea a fost iniţiată după ce poliţiştii brăileni şi gălăţeni au intrat în posesia unor informaţii că în Portul Brăila se derulează activităţi ilegale. Aşa am ajuns ca în noaptea de 20 spre 21 ianuarie să descoperim contrabanda cu motorina navală efectuată cu ajutorul îmbarcaţiunii «Giurgiu 9», aparţinând SC „Motor Oil” din Galaţi.

Nava a fost urmărită de la Giurgiuleşti, Galaţi, Brăila până a ancorat pe malul stâng al Dunării, unde s-au descărcat în două autospeciale cu număr de Suceava, 70 de tone de motorină. În prezent este cercetat adminstratorul societăţii, brăileanul Răzvan Iorga, pentru evaziune fiscală, fals şi uz de fals şi contrabandă. Mai avem 64 de tone de motorină în tancuri, pe navă. Deocamdată, combustibilul este sub protecţia Căpităniei Portului Brăila şi a Poliţiei de Transporturi”, ne-a relatat comisar şef Petrică Hahui.

Cerc aproape închis

Se pare că echipajul navei a efectuat mai multe drumuri în Ucraina, cumpărând motorina navală de la societăţi din zona menţionată. “Motorina navală este un combustibil specific navelor, care este scutit de accize şi alte taxe specifice, dar poate fi folosit şi la maşini, nu afectează motorul. Am ajuns la concluzia că nu este o filieră, ci o grupare infracţională minoră, formată din echipajul navei şi administrator, mai puţin cărăuşii, subliniez acest lucru. Motorina era destinată consumului, fiind distribuită unor unităţi PECO din Galaţi şi Bacău. Probabil mai sunt şi altele, mai avem de cercetat. Echipajul nu este reţinut, este audiat şi a rămas în prezent la dispoziţia noastră, fiind în grija Căpităniei Portului”, a mai spus comisarul-şef Hahui. Ancheta acum se îndreaptă către unităţile PECO, iar comisarii Gărzii Financiare vor acţiona în consecinţă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cont ... rsa_2.html

Link to comment
Share on other sites

Administratorul acuzat de contrabanda cu motorina a fost gasit

* in zilele urmatoare, Garda Financiara va efectua o expertiza financiar-contabila la Sc Motor Oil Srl Galati

Administratorul firmei Sc Motor Oil Srl Galati, care detine impingatorul "Giurgiu 9" ce transporta motorina navala de contrabanda, a fost gasit la sediul societatii din Galati. Razvan Emil Iorga, de 32 de ani, domiciliat in Braila, este audiat din nou de politisti, el fiind acuzat de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si contrabanda. In prezent, ofiterii de la Politia Transporturi colaboreaza cu Garda Financiara, care va efectua o expertiza financiar-contabila la societatea galateana. Deocamdata, Razvan Emil Iorga ramane singurul vinovat, intrucat cercetarile efectuate de politistii au stabilit ca ceilalti membri ai echipajului nu stiau despre afacerile ilegale ale acestuia. Oricum, oamenii legii continua cercetarile in vederea stabilirii intregii activitati infractionale.

http://www.obiectivbr.ro/index.php?pagi ... eniu=Local

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Afacere penală de 2,3 milioane de euro. Patron acuzat de evaziune şi spălare de bani

O afacere cu motorină scoasă la iveală în 2009 de poliţiştii de la Transporturi l-a adus în prim-plan atunci pe Emil Răzvan Iorga, administrator al societăţii Motor Oil SRL Galaţi, astăzi inculpat într-un dosar al DNA.

Iorga este acuzat de procurorii Anticorupţie de evaziune fiscală de peste două milioane de euro şi spălare de bani. La momentul 2009, anchetatorii au găsit pe împingătorul „Giurgiu 9”, ce-i aparţinea lui Iorga, 134 de tone de motorină. Procurorii DNA au stabilit că infracţiunile de care-l acuză pe Iorga au fost comise în perioada 2006-2009 şi sunt legate de afaceri cu motorină, trimiţându-l în judecată în stare de libertate. A fost deferită justiţiei şi Nicoleta Iorga, acuzată de complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit comunicatului de presă emis de DNA, cei doi ar fi creat şi dezvoltat „un circuit fictiv de mărfuri între mai multe firme, prin evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni fictive, disimulând astfel provenienţa motorinei cu scopul sustragerii de la plata accizei şi a taxei pe valoare adăugată”.

DNA susţine că prejudiciul în acest caz ar fi de 8.680.609 de lei, echivalentul a 2.325.749 de euro. De asemenea, procurorii mai arată că, în perioada 2008-2009, Iorga, direct sau prin interpuşi, a transferat diverse sume de bani „cu titlu de avans marfă sau contravaloare motorină, pe care le-a retras ulterior sau le-a folosit pentru achiziţionarea de valută, urmată de retragerea sumelor respective, cunoscând că acei bani provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”. Suma „reciclată” astfel s-ar ridica la 6.035.707 lei, echivalentul a 1.650.000 de euro, mai arată procurorii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.