Jump to content

Propunerea de buget local în Galaţi pentru anul 2008


Recommended Posts

Posted

Aici găsiţi o serie de propuneri pentru oraşul nostru. Poate găsiţi ceva de interes şi în zona în care locuiţi.

Acuma ... să nu ne îmbătăm cu apă chioară ... e an electoral ... multe se propun. Apoi, după alegeri, unii pleacă, alţii vin ...

Posted

Până una, alta, Primăria a început să se plângă de lipsa banilor. Iar noua prevedere, care direcţionează o parte din veniturile locale spre Centru pare să dea apă la moară

Cu o mână ne dă, şi cu două ne ia!

Dumitru Nicolae: "Guvernul a rămas fără bani, dar să nu se scoată pe pielea noastră"

Edilul-şef se plânge că Guvernul a rămas fără bani şi că Executivul vrea să îi scoată pe pielea gălăţenilor, blocând salariile şi acordarea tichetelor cadou pentru profesori dar şi tichetele de creşe.

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a declarat în cursul acestei săptămâni că Guvernul se confrună cu o criză financiară. Problemele fiind bine motivate, mai ales că anul ce a trecut, nu a fost unul foarte bun pentru niciunul din oraşele din ţară. După cum bine ştim, anul 2007 a fost unul secetos şi cu multe plăţi sociale anticipate. Dar primarul a avertizat Executivul că nu trebuie să îşi rezolve problemele lăsând administraţiile locale fără surse de finanţare. "Au băgat nişte bucurii acolo cu tichetele-cadou şi tichetele de creşe, pe care acum trebuie să le asigurăm din bugetul Consiliul Local, din fonduri proprii. Până acum, le asiguram din fonduri repartizate de la buget. Dacă vrea să le dea, n-are decât să le dea Guvernul, măi frate. În plus, ne-a luat impozitul pe tranzacţii imobiliare şi 50% din taxele notariale, pe care le încasa Primăria. Deci ne-a luat pe o parte şi ne obligă să dăm pe altă parte", a declarat Dumitru Nicolae, primarul Galaţiului. De asemenea, Primăria municipiului Galaţi a încasat, anul trecut, câte 5.000.000 de lei din taxele notariale şi din impozitul pe tranzacţii imobiliare. "Ne ia toate sursele şi ne lasă să ne tăvălească presa", a afirmat edilul-şef. El i-a criticat şi pe parlamentari, inclusiv pe cei ai PSD, pentru că au acceptat aceste modificări. "Legea bugetului a trecut prin Parlament şi cu votul PSD-ului. Noi îi înjurăm pe toţi parlamentarii", a mai spus primarul. El a precizat că problema va fi analizată de toţi primarii din ţară până la sfârşitul acestei luni. "Noi vom clarifica totul în mod sigur. Până la sfârşitul lunii vom avea o şedinţă cu toţi primarii din ţară şi ne vom spune punctul de vedere. E o Constituţie în România şi ea trebuie respectată", a conchis Dumitru Nicolae. Reamintim că, primarul Dumitru Nicolae mai afirma într-o conferinţă de presă că tichetele cadou pe care profesorii din muncipiul Galaţi trebuia să le primescă încă din luna decembrie 2007, vor ajunge la cei care au ajuns să practice acestă meserie uneori doar din vocaţie. "Le vom acorda tichetele între 15-18, vor ajunge la ei". Se pare însă că atunci când banii trebuie asiguraţi din bugetul local lucrurile trebuie să mai întârzie căci nu-i aşa (?) profesorii s-au învăţat să aştepte!

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=10

Posted

Bun, să presupunem că e aşa cum zice dom' primar, n-ai cu cine să te cerţi. Dar, ... parcă citisem pe undeva, că firmele care fac investiţii în infrastructura locală, au scutiri de impozit. Bun, ne ia banii guvernul, dar noi ce facem, nu găsim nici o soluţie alternativă, rămânem în starea actuală, ne plângem de milă?

  • 3 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Topul oraselor cu cele mai mari bugete

In topul celor mai bogate zece orase ale Romaniei conduce capitala Bucuresti (* inclusiv bugetele sectoarelor), urmata de falanga vestica: Timisoara, Cluj si Arad, potrivit bugetelor de cheltuieli adoptate de Consiliile Locale. Acestora le urmeaza Galati, Iasi, Brasov, Craiova, Constanta si Ploiesti. Practic, bugetele celor mai bogate orase din Romania s-au dublat in ultimii patru ani, in mare parte gratie investitiilor, ca de pilda in cazul Aradului, oras cu o populatie nu foarte mare, dar aflat intre administratiile fruntase. Principalele zece orase si-au bugetat in 2008 cheltuieli de aproximativ 4 miliarde de euro. Suma tuturor bugetelor locale este, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor, de aproximativ 10 mld. euro pentru 2008, adica jumatate fata de bugetul de stat.

http://www.zf.ro/articol_171292/topul_o ... ugete.html

Batalia pe 10 miliarde de euro

Batalia la alegerile locale din iunie se da pe 10 miliarde de euro, cat este bugetul administratiei locale in 2008, potrivit legii bugetului. Investitiile in marile orase au crescut, contribuind la sporirea veniturilor din taxele locale, de aceea si interesul politicienilor pentru administratia locala a crescut. Multi parlamentari care au facut cariera "la centru" se intorc acum in judetele de bastina: este cazul fostului senator PD-L Radu Berceanu, care merge la Consiliul Judetean Dolj, ministrul liberal al invatamantului, Cristian Adomnitei, vrea Primaria Iasiului, fostul ministru PSD al agriculturii, Ilie Sirbu, tinteste presedintia Consiliului Judetean Timis. Fostul ministru al administratiei si internelor Vasile Blaga si fostul ministru al justitiei Cristian Diaconescu isi disputa Primaria Capitalei impreuna cu senatorul Sorin Oprescu si ministrul transporturilor Ludovic Orban.

O miza importanta o constituie banii acestor judete, care odata investiti in proiecte cu vizibilitate cresc capitalul politic al acestor candidati si al partidelor din care fac parte. Marile orase si-au crescut de la an la an bugetele, de exemplu capitala si l-a triplat in ultimii trei ani, iar banii proveniti din taxe si impozite locale, din credite sau fonduri europene s-au intors in cea mai mare parte in investitii. Cel putin o treime din bugetele primariilor merg catre invatamant si ordine publica, restul cheltuielilor fiind impartite intre platile curente, spitale, institutii de cultura si investitii. Cea mai mare parte a investitiilor sunt dedicate reabilitarii infrastructurii - la Bucuresti, care este cel mai bogat oras din Romania, 70% din bugetul Primariei Capitalei, de 1,3 miliarde de euro, a mers catre astfel de proiecte, a spus primarul general Adriean Videanu intr-un interviu recent la ZF. De departe, in topul marilor orase, Bucurestiul este cel mai bogat. Capitala (inclusiv primariile de sector) va cheltui in 2008 aproximativ 2,5 miliarde de euro, potrivit datelor aprobate de Consiliile locale si de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Bugetul Primariei Capitalei pe 2008 este de 1,3 miliarde de euro, cel al sectorului 1 de 324 de milioane de euro, al sectorului 2 de 302 milioane de euro. La sectorul 3 bugetul pe 2008 este de 174 de milioane de euro, la 4 de 110 milioane de euro, iar la sectorul 6 este de 162 de milioane de euro. Pentru sectorul 5 nu sunt date disponibile referitoare la bugetul pe 2008.

Capitala este urmata in acest top de Timisoara si Cluj cu bugete de 246 de milioane de euro, respectiv 237 de milioane de euro. Pe locul trei in acest clasament se plaseaza tot un oras din vest, Arad, cu 138 mil. euro, urmat de Galati cu 135 de milioane de euro, Iasi cu 133 de milioane de euro, Brasov cu 130 de milioane, Craiova cu 122 de milioane, Constanta cu 118 milioane si Ploiesti cu 117 milioane de euro. Orasele din top ten sunt urmate indeaproape de Sibiu, cu un buget de 104 milioane, urmat de Buzau, cu 74 de milioane, Braila 64 de milioane, Baia Mare 61 de milioane, Focsani, 57 de milioane de euro si Satu Mare 56 de milioane de euro. Bugetele se stabilesc anual de catre consiliile locale, care decid si distribuirea acestor sume intre institutiile subordonate primariilor.

Cifrele de mai sus justifica interesul crescand al politicienilor catre administratia locala, inclusiv catre consiliile judetene, a caror sefie va fi decisa in premiera in acest an in urma unui vot direct al alegatorilor. Pana acum presedintii de Consilii Judetene erau decisi in urma negocierilor intre consilierii judeteni. Presedintii consiliilor judetene sunt un fel de "premieri" ai judetelor care isi vor da sau nu OK-ul pentru modul in care vor fi distribuiti banii in teritoriu. Proiectele de investitii in teritoriu sunt votate de consiliile judetene asa cum, in orase, sunt decise de consiliile locale. Candidatii au la dispozitie mai putin de 30 de zile de campanie electorala in a-si expune proiectele de cheltuire a celor 10 miliarde de euro. Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca se afla intr-o pozitie de neutralitate in campania electorala, dupa ce fusesera unii lideri ai PD-L, partid din care provine seful statului, care afirmasera ca acesta va fi locomotiva formatiunii in timpul campaniei electorale.

http://www.zf.ro/articol_171335/batalia ... _euro.html

2_912a9cf54019f5c54d4a8be834012a22_thumb

Posted

OK! Avem un buget, ce facem cu el? Stiu ca suna prosteste, dar putem privi situatia din sectoarele Bucurestiului care au bugete asemanatoare dar intre sectorul 3 si sectorul restul exista o discrepanta evidenta. In sectorul 3 parcurile sunt amenajate, sunt zeci de kilometri de banda ciclabila, sunt la tot pasul parcuri pentru copii(facute pe locurile demolatelor garaje), strazile sunt in mare parte in stare perfecta, au fost puse garduri la mai toate spatiile verzi, etc... Practic acest sector este cu doua mandate peste restul. "In opinia mea!"

Posted

Avem un buget, ce facem cu el?

O întrebare pentru toţi candidaţii la fotoliul de primar ... dar tare mă tem că toţi vor abera pe tema "gospodăririi şi infrastructurii de nivel european"

Posted

Buna intrebarea! Ce facem cu el?

Vin si va intreb - poate stiti - exista posibilitatea ca locuitorii unei localitati sa se constituie - poate e prea mult spus - in "ceva", intr-o structura, care sa promoveze o actiune? De exemplu, s-a discutat inclusiv aici, de problema spatiilor de parcare, sau a garajelor amplasate de aiurea... De exemplu, daca 5-10-20 de oameni care au aceeasi dorinta (realizabila si legala :d ), discuta, conving alti 100-200-500, pot acestia sa propuna CL sau CJ acea dorinta, masura? Nu doar la modul general si sa primeasca un raspuns la fel... Un fel de lobby pentru o cauza, care sa devina apoi sarcina pentru autoritati?

Poate exprimarea nu a fost chiar cea mai explicita, dar cred ca ati inteles ideea. :d

Posted

Dar există aşa ceva: asociaţiile de proprietari.

Numai că membrii, adică prprietarii de apartamente, sunt mai degrabă interesaţi de problemele proprii decât de problemele comune.

Replica lor: "E treaba asociaţiei, să facă preşedintele, administratorul, şeful de scară, etc."

  • 2 weeks later...
Posted

Cum...nu stiti ce se face cu bugetul primariei? :)

Va spun eu.. se cumpara flori pentru stalpii de pe faleza cu 2 milioane ghiveciul (pe langa pretul de 4 ori mai mare, trebuie sa remarcati nevoia acuta a cetatenilor orasului Galati de flori), se reasfalteaza faleza inferioara (de ce, nu stiu.. pentru ca, dupa parerea mea, arata la fel de bine si cu asfaltul de acum cativa ani, deci...e clar ca vaca ca aia erau bani de bagat in buzunar in campanie), cu alte cuvinte, se lucreaza pentru bunastarea cetatenilor. A cetatenilor din anturajul oamenilor din primarie, evident..

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.