Jump to content

"Nanocăştile", ultimul răcnet în materie de copiat


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Afaceri de sesiune

„Nanocăştile”, ultimul răcnet în materie de copiat

Hands-free-ul rămâne şi anul acesta piesa de rezistenţă în colecţia de iarnă a sesiunii studenţeşti. Campusul „Al. I. Cuza” e împânzit în aceste zile de tot felul de anunţuri prin care se închiriază sau se vând echipamente performante pentru copiat în condiţii sigure la examene. Deşi nu se spune explicit în anunţ că este vorba despre sisteme de tras în piept profesorii, toţi studenţii înţeleg despre ce este vorba. Oferta e bogată, pe gustul, buzunarul şi pretenţiile clientului: sisteme cu fir şi sisteme fără fir, sau, în limbaj specializat „nanocăşti”, „microvibraţii”, cu sau fără blue-tooth. Şi nici nu e scump un astfel de sistem. Pentru doar 50 de lei se poate închiria pentru un examen un sistem cu „microvibraţii” fără blue-tooth, în timp ce unul dotat cu aşa ceva e ceva mai scump, 80 de lei. Dar face toţi banii, căci e cel mai sigur sistem din câte s-au inventat până acum. Dacă aveţi însă mai multe examene de dat în acest mod vă puteţi gândi chiar să achiziţionaţi un astfel de sistem: 250-350 de lei vă costă, dar vă asigură o studenţie „fericită”. Singurul necaz e că unii profesori mai au „inspiraţia” să vină la examen cu câte un mini-aparat de radio, care interferează cu semnalele emise de sistemele de copiat, iar studenţii sunt prinşi cu mâţa în sac.

http://www.viata-libera.ro/articol-%E2% ... iat_2.html

Link to comment
Share on other sites

La noi la facultate, se aduc aparate de bruiat inainte de fiecare examen.. s-ar putea aplica doar pentru colocviile din presesiune, dar acolo materia e usoara, mai putina si nici pretentiile nu sunt atat de mari ca la restul obiectelor de baza; deci nu merita investitia.

Link to comment
Share on other sites

Sistemul nu mai este ultimul racnet, dar ramane unul eficient in ciuda pedepselor substantiale care pot merge pana la inchisoare. Ultimul racnet in materie este reprezentat de pixurile cu UV si cerneala simparica. Dispositivul cu nanocasti a fost elaborat la UPB de studentii Facultatii de Electronica si Telecomunicatii in jurul anilor 1998-1999atingand un varf prin anii 2004. Nanocastile erau confectionate din doua bobine(din cate stiu eu) care erau lipite cu o bucata de scoci in canalul auditiv intern(aceasta bucata de scoci tinea loc si de membrana). Prin 2005 profesorii au inceput sa foloseasca dispozitive de depistare(radiouri portabile) si mai tarziu dispozitive de bruiaj. Dar veste buna pentru trisori:

Tehnologia CDMA a fost creata in anii 40 de armata tocmai pentru faptul ca este extrem de greu de interceptat(In cazul telefoanelor 3G putand fi pana la 256 de coduri care se schimba periodic chiar si in timpul unei convorbiri).

Tenologia CDMA este extrem de greeu de bruiat, aceasta tehnologie avand la baza tocmai scoaterea semnalului util dintr-o mare de semnale parazite(96 de telefoane folosesc aceiasi antena pe aceiasi lungime de unda).

Tehnologia UMTS(protocolul pentru reteaua 3G) ate la baza CDMA si ATM dar lungimea de unda o face mult mai greu de bruiat(Undele merg doar in linie dreapta). Practic un telefon din reteaua RDS(Orange si Vodafone folosesc si reteaua GSM asta facand telefoanele usor de reperat) bagat intr-o cutie de tabla orientata spre antena nu poate fi interceptat, bruiat nici de portavionul Nimitz. Asta doar daca portavionul sau profesorul nu bruiaza antena operatorului. Cand a venit Bush la Bucuresti operatorii RDS au fost "rugati" sa opreasca antenele in jurul masinii prezidentiale deoarece sistemele de bruiere eficiente 100% ar transforma o masina intr-un cuptor cu microunde autopropulsat.

Link to comment
Share on other sites

Măi, da' în Morse n-a încercat nimeni? Vă spun din proprie experienţă, aşa ceva e foaaaaarte greu de bruiat, tre' să bagi bruiaj "ca porcu"... echipamentele ar fi mult mai ieftine... singurul efort ar fi că trebuie învăţat codul :P;)

Link to comment
Share on other sites

Măi, da' în Morse n-a încercat nimeni? Vă spun din proprie experienţă, aşa ceva e foaaaaarte greu de bruiat, tre' să bagi bruiaj "ca porcu"... echipamentele ar fi mult mai ieftine... singurul efort ar fi că trebuie învăţat codul

In Morse, in Morse.. dar cu cine? Cu cartea? Aia nu prea stie limbajul.. :))

Ultimul racnet in materie este reprezentat de pixurile cu UV si cerneala simparica.

Asa este.. dar sa scrii cu ea.. unde? Pe pereti? Cand notezi, o formula, doua, pe ceva si le luminezi ca sa ti le amintesti, e o treaba. Dar asta pentru facultatile cu profil real. Iti dai seama ca la noi, unde ai tot cursul pentru examen, nu iti foloseste..

Link to comment
Share on other sites

Amintire din şcoală:

Aveam o profă de mate, de loc a dracului, dar nici simpatică. Când ne asculta, la extemporale, la teze, ne invita să consultăm cartea sau notiţele. Şi luam fiecare nota pe care o meritam.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.