Jump to content

"Ţeapă" gălăţeană de 13 miliarde la Brăila


dcp100168

Recommended Posts

Cum au disparut 13 miliarde

* dupa ce a devenit asociat unic la o societate din Braila, un galatean a pacalit in doi timpi si trei miscari 23 de agenti economici din mai multe judete din tara, de la care a achizitionat diverse bunuri * pentru plata acestora, a emis file CEC si bilete la ordin fara sa aiba disponibil in cont, prejudiciindu-i pe agentii economici cu peste 13 miliarde lei vechi * el s-a miscat foarte repede, pentru a pune mana pe o suma cat mai mare de bani, dupa care s-a facut nevazut * pe numele sau a fost emis mandat de arestare in lipsa, ulterior fiind trimis in judecata, tot in lipsa, pentru inselaciune

Un galatean de 36 de ani, administrator la o societate din Braila, a fost dat pe mana judecatorilor dupa ce a tras o teapa de peste 13 miliarde de lei vechi si apoi s-a facut nevazut. Barbatul, ajutat si de alte persoane care nu au fost identificate, a achizitionat diferite marfuri de la 23 de agenti economici din tara, iar pentru plata acestora a emis si semnat 28 file CEC si mai multe bilete la ordin, fara sa aiba disponibil in cont. Pe rand, administratorii societatilor pagubite au formulat plangeri impotriva sa, politistii si procurorii reusind apoi sa-i refaca "scenariul" afacerii, fara insa a-i da de urma escrocului. Intrucat s-a sustras de la cercetari, pe numele sau a fost emis mandat de arestare in lipsa, ulterior fiind trimis in judecata pentru inselaciune.

Periplul infractional al lui Octavian Cristian a inceput in ianuarie 2008, dupa ce a devenit asociat unic si administrator al SC Zacker Agro SRL Braila. In scurt timp si-a deschis conturi bancare, obtinand instrumentele de plata necesare in vederea derularii activitatilor economice si si-a amenajat un sediu. Si-a contactat apoi "victimele" prin telefon, de la care a achizitionat tot felul de bunuri, de la tevi metalice, popi reglabili si sisteme industriale de cantarire, pana la cherestea, cazi de baie, folii pentru ambalat si carburanti. Transporturile de marfuri din Craiova, Cluj Napoca, Arad, Miercurea Ciuc sau Bistrita Nasaud s-au efectuat cu autovehiculele furnizorilor sau prin sisteme de curierat. Marfa a fost descarcata in diferite locatii inchiriate din municipiu si nu a mai fost gasita. "In baza probatoriului administrat, s-a retinut perseverenta infractionala a inculpatului Cristian Octavian, care a initiat relatii comerciale, emitand instrumente de plata intr-un interval scurt de timp, pentru a evita cat mai mult intrarea in interdictie de plata. A preluat societatea fara datorii catre furnizori, dand siguranta partenerilor de afaceri. Si-a asigurat spatiul de depozitare, utilaje de manipulat marfurile si carburanti si a folosit mijloace ce nu permiteau o utilizare directa a partenerilor de afaceri (telefon, fax, internet). Inculpatul a organizat pentru scurt timp un sediu improvizat, modern utilat, avand angajati fara forme legale, in vederea executarii cu celeritate a relatiilor comerciale. Modul de cumparare si de revanzare rapida a marfurilor achizitionate indica o pregatire temeinica si premeditata pentru derularea intr-un timp scurt a activitatilor comerciale. Cercetarile efectuate pentru depistarea parcursului ulterior al marfurilor au fost ingreunate si lipsite de rezultat si din cauza sustragerii inculpatului, cu toate ca s-a emis impotriva acestuia mandat de arestare in lipsa", se arata in materialul de urmarire penala.

Pentru toate persoanele care l-au ajutat pe inculpat la derularea activitatilor, procurorii braileni au dispus disjungerea cercetarilor in vederea identificarii acestora si a tragerii la raspundere.

Vin in valoare de aproape 1,5 miliarde de lei

Cele mai mari pagube au fost inregistrate la o societate din Piatra Neamt si alta din Azuga, de la care societatea braileana a cumparat instalatii de irigat si vin, in valoare de peste 300.000 lei.

La sfarsitul lunii ianuarie 2008, Sc Mecanica Ceahlau SA Piatra Neamt a incheiat cu SC Zacker Agro SRL Braila un contract de vanzare - cumparare a doua instalatii de irigat, in valoare de 154.974 lei, ce au fost aduse la un depozit din zona portului. Dupa ce au sesizat ca fila CEC a fost refuzata la plata din lipsa de disponibil, soferul si juristul societatii din Piatra Neamt au revenit la Braila si au aflat ca instalatiile fusesera duse intr-o comuna din judetul Galati. Acolo, au solicitat sa le fie restituite, cu motivarea ca provin din savarsirea unei infractiuni, descoperind ca ele fusesera vandute in repetate randuri, pana sa ajunga la societatea unde au fost gasite. O luna mai tarziu, SC Bere Azuga SA a primit o comanda prin fax de la societatea braileana, pentru achizitionarea unor sortimente de vinuri. Pentru cantitatile livrate in trei randuri, la un depozit din cartierul Lacu Dulce, in valoare de 147.385 lei, galateanul a emis bilete la ordin ce au fost refuzate la plata.

Nu au scapat de "amprenta" galateanului nici firmele brailene, una dintre ele preluand, printr-un proces verbal de predare - primire, un contract de leasing pentru o motocicleta "Suzuki". SC Maxtex SRL a platit 4.000 euro si contravaloarea a 3 rate leasing, pe care SC Zacker Agro SRL Braila s-a obligat sa le achite proprietarului motocicletei (o firma de leasing din Bucuresti) la datele scadente. Intrucat nu a luat act de transferul de posesie, firma de leasing a solicitat politistilor braileni predarea motocicletei, care au identificat vehiculul in trafic si l-au retinut. In acest caz, in sarcina inculpatului nu se poate retine savarsirea niciunei infractiuni, SC Maxtex SRL avand la dispozitie calea actiunii civile in instanta pentru recuperarea sumelor de bani.

Octavian Cristian este urmarit penal si pentru comiterea infractiunii de abuz de incredere, intrucat a inchiriat un motostivuitor de la o firma din Bucuresti si nu a achitat chiria, dar nici nu a inapoiat utilajul, prejudiciind-o astfel cu 73.250 lei.

http://www.obiectivbr.ro/index.php?pagi ... rimaPagina

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Escroc gălăţean, „repatriat” din Spania prin Interpol

Autorităţile judiciare spaniole - prin intermediul Interpol - l-au predat ieri, 16 martie, autorităţilor române pe urmăritul internaţional Octavian C., de 36 de ani, din oraşul Bereşti, judeţul Galaţi. Bărbatul se sustrăgea măsurii arestării preventive pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Pentru faptele pentru care Octavian C. este cercetat, instanţa de judecată a apreciat că acesta prezintă un grad ridicat de pericol pentru societate şi pentru ordinea publică, impunându-se arestarea preventivă. Octavian C. A fost preluat de la Aeroportul „Henry Coandă” Otopeni de o escortă a Compartimentului Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila şi va fi prezentat Tribunalului Brăila pentru confirmarea măsurii arestării preventive, pentru primele 30 de zile, după care va fi încarcerat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Escr ... ol__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Patron necinstit, condamnat pentru fraude de 12 miliarde

Administrator al unei firme brăilene, „miliardarul de carton" Octavian Cristian, originar din Bereşti, judeţul Galaţi, a primit o pedeapsă de 10 ani de închisoare, pentru înşelăciune şi abuz de încredere. Cristian, care a fost capturat în Spania - după ce, în ianuarie 2009, primise mandat de arestare în lipsă şi fusese trimis în judecată în contumacie - se află în Penitenciarul Galaţi. „Prejudiciul total cauzat unui număr de 23 de societăţi comerciale, de către administratorul SC Zacher Agro SRL Brăila, a fost de 1.254.399 lei", a precizat judecătorul Lenuţa Mocanu, purtător de cuvânt al instanţei brăilene. Pe lângă prejudiciul cauzat celor 23 de firme, prin emiterea unor cecuri fără acoperire, gălăţeanul mai este acuzat că a primit în folosinţă un utilaj de 73.250 lei, pe care nu l-a mai restituit proprietarului.

http://www.adevarul.ro/locale/braila/Patron_necinstit-condamnat_pentru_fraude_de_12_miliarde-judecat_la_Braila_0_299370188.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.