Jump to content

Parcul industrial din Galaţi ‑ o bătaie de joc


dcp100168

Recommended Posts

Parcul industrial ‑ o bătaie de joc

Să vorbim despre o mare investiţie gălăţeană, care e şi nu e: Parcul Industrial. Noi vorbim mereu de pod şi de aeroport, dar am uitat să ne întrebăm ce se mai întâmplă cu lucrurile pământeşti pentru care s‑au luat voturi grele în Galaţi. Parcul Industrial, care ar însemna locuri de muncă, dezvoltarea mediului de afaceri local, taxe şi impozite la bugetul local. Cum, nu ştiţi care Parc Industrial? Locul acela din Zona Liberă!...

Locul unde nu se întâmplă nimic

A vorbi despre Parcul Industrial de la Galaţi este dezarmant. De câţiva ani, acesta se tot construieşte. Directorul parcului, ing.Viorel Munteanu, spune că e gata cam 50 la sută din parc. Şi construim, şi construim şi construim... Cel care construieşte e firma Vega, în măsura banilor pe care îi pune la dispoziţie Primăria, evident. La această oră, Parcul Industrial de la Galaţi nu are niciun angajat, niciun investitor şi nici bani ca să fie terminat. Se poate da vina pe situaţia financiară grea, pe lucruri mai importante de făcut, pe lipsa de cooperare a Guvernului. Şi se pot invoca, dacă vreţi, şi alte motive: că ninge în decembrie, plouă primăvara şi cad frunzele toamna. Nu s‑a făcut nimic. O fi lipsă de interes? Pentru că la Parcul de Soft lucrurile stau cu totul altfel. Contează doar rezultatul care este dolce farniente. În acest timp, în alte părţi ale ţării, lucrurile explodează. Şi luăm ca exemplu Clujul.

La Cluj ‑ 30.000 de locuri de muncă în doi ani

Acum doi ani s‑a înfiinţat un parc industrial la Cluj. Puteţi să mă înjuraţi, dar părerea mea este că acea parte de ţară nu are importanţa şi oportunităţile pe care le‑ar putea avea Galaţiul. Nu are Dunăre, nu are Munţii Dobrogei, nu e graniţa Europei. Există acolo un preşedinte de Consiliu Judeţean care se numeşte Nicoară şi care nu are, după informaţiile publice, nicio afacere personală. Nici măcar o benzinărie sau un bloculeţ. Omul ăsta şi‑a format o echipă tânără şi, timp de doi ani, a colindat Europa în lung şi‑n lat. A dormit prin hoteluri ieftine, a stat zile în şir la porţile marilor concerne, iar, de exemplu, cu cei de la Nokia, s‑a întâlnit în aeroporturi. S‑a dus el şi i‑a tras de mânecă pe investitori şi le‑a promis facilităţi deosebite. Urmarea? În Parcul Industrial de la Cluj se mută Nokia, care înfiinţează 2.300 de locuri de muncă (a şi scos primul telefon!), iar pe orizontală se ajunge la peste 10.000 de locuri de muncă. A mai venit o firmă, Emerson, din SUA, care înfiinţează 11.000 de locuri de muncă. Sunt în tratative avansate cu Mercedes pentru alte 8.000 de locuri de muncă. În total, până în 2015, Parcul Industrial de la Cluj va înfiinţa, în nouă ani, 30.000 de locuri de muncă. Cât avea combinatul nostru în vremurile bune. Ce e de comentat aici?

La Galaţi ‑ 30.000 de locuri de muncă desfiinţate

Aşadar, comparând Clujul cu Galaţiul, vedem că noi, de opt ani, pompăm bani de la bugetul local ca să facem infrastructura unui Parc Industrial, în timp ce Clujul, în nouă ani, nu numai că termină această operaţiune, dar înfiinţează 30.000 de locuri de muncă. Fraţilor, lăsaţi‑ne în pace! Putem găsi oameni care să nu pună pe fugă investitorii, ci să‑i aducă! Personal, pot da exemple de firme care au venit să investească sute de milioane de euro la Galaţi şi nu au impresionat pe nimeni dintre autorităţile locale. Şi mai e ceva: pentru că pleacă Nokia din Germania, toată ţara s‑a revoltat. Au dispărut 2.300 de locuri de muncă şi preşedintele Parlamentului german a ieşit în stradă în fruntea manifestanţilor. La Galaţi, platforma siderurgică a pierdut peste 30.000 de locuri de muncă şi niciun om politic gălăţean nu a protestat. Mai mult, s‑au dat bani de la bugetul ţării pentru desfiinţarea acestor locuri de muncă şi niciun leu pentru înfiinţarea altora. În condiţiile în care măcar o singură voce ar fi trebuit să se audă şi să reclame desfiinţarea pe bandă rulantă a zecilor de mii de locuri de muncă de la Galaţi, cum putem noi să credem că vor fi în stare să înfiinţeze altele? Demagogie şi bătaie de joc.

Nu ne mai minţiţi

Faceţi ceva pentru Galaţi. Puteţi începe cu podul sau, dacă nu sunteţi în stare, lăsaţi pe alţii să‑l facă! Nu vă mai puneţi de‑a curmezişul minţindu‑ne, amăgindu‑ne. Că dacă n‑aţi făcut nici măcar parcul ăsta industrial n‑o să fiţi în stare să faceţi niciodată vreun pod, nici măcar peste Siret!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=22071

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Parcul Industrial, investiţie îngropată din faşă

Deşi ar fi trebuit să fie cea mai mare “investiţie” gălăţeană menită să creeze 30.000 de locuri de muncă prin atragerea a câţi mai mulţi investitori din ţară şi străinătate, Parcul Industrial Galaţi pare a fi încremenit în faza de proiect, transmite corespondentul AMOS News. În 2003 acţionarii societăţii, Consiliul Local Galaţi, Consiliul Judeţean Galaţi, în cooperare cu Universitatea “Dunărea de Jos” şi Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Galaţi, au decis în 2003, constituirea şi finanţarea unui parc industrial la Galaţi. Un considerent important au fost avantajele şi oportunităţile existente în zona Galaţi, printre care amplasarea geografică a Galaţiului (pe malul stâng al Dunării, într-unul din cele mai mari noduri de trafic comercial din România). Parcul are o suprafaţă de 21,8 ha, iar în primă fază, adică în primul an jumatate, ar fi trebuit delimitate parcele printr-o reţea de drumuri, împarţite pe activităţi. De pildă, industria de procesare a produselor siderurgice, tehnologia informatică, industria alimentară, industria navală etc. Lucru, care evident, nu s-a făcut, deşi în zonă s-a cheltuit sume imense. În 2006 doar pentru amenajare s-au alocat 35 de milioane de lei, iar în 2007 în jur de 200 de miliarde. Scoaterea unităţilor industriale în afara oraşelor este una dintre recomandările Uniunii Europene, pe care România trebuie să o aplice în viitor. Totodată, unul din obiectivele principale ar fi trebuit să fie atragerea a cât mai mulţi investitori şi crearea de noi locuri de muncă.

Momentan, Parcul Industrial Galaţi nu există decât pe hârtie. Motivul? Se pare că autorităţile locale şi cei care au în administraţie aceste parcuri nu sunt interesaţi să aducă investitori ci şi a investitorilor ca în zona Galaţi. Întrebat în mai multe rânduri în ce stadiu se află lucrările la parc, edilul Galaţiului, Dumitru Nicolae a dat de fiecare dată acelaşi răspuns: „Daţi-mi timp până data viitoare. Nu cunosc în ce stadiu sunt lucrările acolo, ce cheltuieli s-au făcut şi de ce facilităţi dispune parcul industrial”. Contrar Galaţiului, oraşul Brăila, deşi nu deţine un parc industrial, a reuşit să atragă de zece ori mai mulţi investitori în ultimii doi ani. Ultima investiţie de ordinul miliardelor este a firmei Enel din Italia, care vor construi o termocentrală pentru judeţul Brăila.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Parcul Industrial, o mare pagubă. Comisia de buget-finanţe a demarat o anchetă

Aproximativ patru milioane de lei au fost cheltuiţi în mod suspect de către autorităţile locale gălăţene. Comisia Buget-finanţe din cadrul Consiliului Local a demarat o anchetă pentru a investiga modul în care s-au utilizat fondurile destinate acestei investiţii.

În anul 2003, Consiliul Local Galaţi şi Consiliul Judeţului Galaţi, în cooperare cu Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Galaţi, au decis înfiinţarea şi construirea unui parc industrial la Galaţi, în valoare de 17.492.340 lei. Autorităţile se lăudau la acea vreme că investiţia va crea circa 30.000 de locuri de muncă.

Deturnare de fonduri?

Între timp, lucrurile au luat o altă turnură, iar parcul de la Galaţi a rămas doar la stadiul de intenţie. Asta în ciuda faptului că statul a alocat câteva milioane de lei pentru acest obiectiv. „O să încercăm să introducem o hotârâre de Consiliu Local pentru revitalizarea Parcului Industrial. Din păcate, acolo lucrurile s-au făcut în stil românesc: nu există infrastructură, iar corpul administrativ nu este finalizat. Dacă nu facem ceva până la sfârşitul anului, vom avea probleme mari. Va trebui să returnăm toţi banii”, a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Gravitatea situaţiei este confirmată şi de Constantin Aurelian, preşedintele Comisiei Buget –finanţe din cadrul Consiliului Local: „Este vorba de 3,5 milioane lei, bani acordaţi de stat. Dacă se cheltuiau corespunzător, până acum trebuia să fie finalizate utilităţile şi corpul administrativ. În cazul în care constatăm că s-au deturnat fonduri, persoanele responsabile vor trebui să plătească”.

Un alt cusur al Parcului industrial este cel legat de inginerul Viorel Munteanu, numit director de primarul Nicolae, înainte ca acel obiectiv să existe efectiv. Totuşi, Munteanu nu recunoaşte că ar fi directorul general al SC Industrial Parc SRL Galaţi, plătit din bani publici vreme de cinci ani. „Eu nu mai sunt director acolo din data de 2 august 2010. De fapt, nici nu am fost director”, s-a contrazis acesta. Întrebat cum s-au cheltuit cei 3,5 milioane alocaţi de stat, plus alte câteva milioane de la bugetul municipalităţii, Viorel Munteanu, ne-a răspuns: „Nu ştiu nimic”.

„L-am chemat pe domnul Viorel Munteanu la Comisia Buget-finanţe pentru a ne explica cum au fost cheltuiţi banii. A refuzat să vină, spunându-ne că nu mai este director şi nu are niciun raport de dat. Am demarat o anchetă pentru a găsi vinovaţii”, ne-a explicat Aurelian Constantin.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Banii_s-au_cheltuit-parcul_industrial_nu_exista-_Comisia_buget_-finante_a_demarat_o_ancheta_0_349765144.html

Link to comment
Share on other sites

În mod sigur își vor justifica fiecare cheltuială. Chiar dacă au chletuit, să zicem, pentru un pix, 100 de lei, nimeni nu-i va condamna pentru asta, pentru că au actele în regulă. Și asta contează cel mai mult, nu?

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Paragină de lux în parcurile industriale gălăţene

În 2003, an preelectoral, autorităţile gălăţene au anunţat două investiţii foarte ambiţioase: construirea unui parc industrial lângă Zona Liberă Galaţi şi a unui parc agro-industrial la Matca, comună renumită prin producţia de legume produse în solarii. Parcul Industrial Galaţi era anunţat ca un proiect foarte amplu, ce ar fi trebuit să coste peste 4 milioane euro, din care 25% fonduri alocate de Guvern pentru infrastructură. Mesajul electoral al liderilor PSD, care voiau să se menţină la conducerea Primăriei şi CJ Galaţi, era că la Parcul Industrial vor fi create 30.000 locuri de muncă.

Potenţialilor investitori le erau puse la dispoziţie parcele cu o suprafaţă totală de 21,8 ha de teren, cu chirii modice pentru spaţiile de producţie, de 0,8 euro/mp/lună, plus 3 capitole de facilităţi fiscale. Potrivit Raportului "Primarului Municipiului Galaţi 2005-2006", fondurile alocate au depăşit cu mult cele 4 milioane de euro prevăzute iniţial. Spre exemplu, numai în 2006 au fost alocate 34 milioane lei, iar în 2007 încă un milion. În total ar fi vorba de peste 10 milioane euro. Dar acum, după 7 ani de "investiţii", SC Industrial Parc SRL Galaţi este doar un website ce evocă facilităţile fiscale, dar pe teren nu au apărut decât ceva platforme betonate şi grinzile unei hale. Membrii Comisiei de Buget-Finanţe a CLM Galaţi se întreabă pe ce s-au dus banii şi au intrat în alertă, pentru că, dacă investiţiile în infrastructură realizate prin finanţările de 3,5 milioane lei alocate în ultimii ani de guvern nu vor fi finalizate până pe 31.12.2010, municipalitatea va trebui să dea banii înapoi.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/paragina-de-lux-in-parcurile-industriale-galatene-204051.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Noi fonduri alocate pentru Parcul Industrial

În timp ce alte municipii din România se pot lăuda că au cel puţin un parc industrial, locaţie unde afacerile din mediul privat se pot pune pe picioare pe baza unor facilităţi, nu acelaşi lucru se poate spune şi în cazul Galaţiului, deşi în ultimii ani au fost alocate sume importante, chiar şi de fostul guvern, liberal. Rezutatele sunt departe de a se vedea, deoarece nici măcar infrastructura nu este finalizată.

Viceprimarul Galaţiului, social-democratul Nicuşor Ciumacenco, a declarat în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri că în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipalităţii pe acest an vor fi alocate fonduri pentru executarea unor lucrări în Parcul Industrial, fiind necesară finalizarea infrastructurii.

Întrebat cum este posibil ca Parcul Industrial să fie nefuncţional după atăţia ani de când acesta a luat naştere, cel puţin pe hârtie, şi în condiţiile în care în ultimii ani au fost alocate fonduri consistente, viceprimarul a rugat mass media să îl întrebe pe viceprimarul liberal Mircea Răzvan Cristea, în a cărui grijă s-ar fi aflat ca atribuţie de serviciu locaţia respectivă. Viceprimarul Ciumacenco a spus că, în opinia sa, nu se poate vorbi de o risipă a fondurilor ci mai degrabă de o ineficientă cheltuire a lor, în sensul că au fost începute multe lucrări, care nu au fost însă finalizate. În afară de aprobarea de noi fonduri pentru punerea pe picioare a Parcului Industrial, o poveste care pare a fi fără sfârşit, în Consiliul Local se va aproba cât de curând şi numirea dorectorului acestei locaţii. Cele mai mari şanse pentru numirea în această funcţie le are Valentin Munteanu, care a fost numit subprefect pe vremea liberalilor iar în ultimul timp a ocupat o funcţie de conducere în cadrul Prefecturii conduse de Cosmin Păun. După disponibilizarea din cadrul Prefecturii, Valentin Munteanu a fost numit într-o funcţie de conducere în cadrul unei fundaţii a Primăriei şi acum are şanse să fie numit director al Parcului Industrial. Rămâne de văzut dacă Parcul Industrial va deveni, aşa cum ar trebui, un loc de atragere a investitorilor sau va rămâne doar la stadiul de „în lucru”.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/noi-fonduri-alocate-pentru-parcul-industrial-3616.html

Link to comment
Share on other sites

Bani pentru Parcul Industrial

Bugetul pe 2011 al oraşului Galaţi prevede, surprinzător, fonduri pentru executarea unor lucrări în Parcul Industrial, entitate care părea la un moment dat în prag de abandonare. Pentru finalizarea infrastructurii şi a clădirii administrative s-au alocat 14,3 milioane lei.

http://www.adevarul.ro/locale/braila/Citeste-stirile-sud-estul-tarii_0_415158607.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Infuzie de fonduri în Parcul Industrial

În cursul acestui an vor fi finalizate lucrările de infrastructură şi de utilităţi în perimetrul Parcului Industrial, lucru care ar putea face în sfârşit posibilă transformarea acestei locaţii într o pepinieră de dezvoltare a afacerilor. Cel puţin acesta este scopul înfiinţării parcului industrial, care deşi teoretic a fost înfiinţat acum câţiva ani pentru a găzdui noi afaceri, practic nu funcţionează. Şi asta deşi în ultimii ani au fost alocate fonduri, şi nu puţine, atât de la centru cât şi de la bugetul local. „Potrivit Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al municipiului pe anul 2011, au fost alocate 85 de miliarde de lei vechi care vor fi utilizate pentru executarea, respectiv finalizarea în cursul acestui an, a lucrărilor legate de utilităţi şi infrastructură. Ţin foarte mult la proiectul, care sper că va deveni hotărâre de Consiliu Local, ca agenţii economici care vor dezvolta în zona respectivă afaceri care vor conduce la înfiinţarea de locuri de muncă să beneficieze de anumite facilităţi care vor fi acordate de autorităţile locale”, ne-a declarat consilierul local PSD Constantin Aurelian. Rămâne de văzut dacă lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an şi dacă Parcul Industrial chiar va deveni o locaţie care va atrage investiţii, şi asta deoarece timp de câţiva ani buni nu s-a reuşit acest lucru, deşi au fost alocate anumite sume de bani, însă rezultatele lipsesc.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/infuzie-de-fonduri-in-parcul-industrial-4318.html

Link to comment
Share on other sites

Administrator nou la Parcul Industrial

Pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Local se află şi numirea temporară, pe o perioadă de 6 luni, în funcţia de administrator la SC Parcul Industrial SRL, a Adrianei Stratulat.

Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea, de administrarea societăţii s-a ocupat până acum Viorel Munteanu, care şi-a prezentat demisia din această calitate.

În acest context se impune numirea unui administrator până la organizarea concursului pentru numirea definitivă a unui administrator şi încheierea contractului de mandat.

http://www.viata-libera.ro/articol-Administrator_nou_la_Parcul_Industrial_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Parcul Industrial, pagubă de cinci milioane de euro

Această sumă considerabilă a fost cheltuită în mod suspect de către autorităţile gălăţene. Ministerul Dezvoltării Regionale a retras avizul pentru înfiinţarea parcului industrial, iar municipalitatea va trebui să returneze statului 3,5 milioane de lei.

În anul 2003 a fost înfiinţată SC Parc Industrial Galaţi SRL, în suprafaţă de 21,8 hectare, având ca acţionari Consiliul Local Municipal, Zona Liberă şi Consiliul Judeţului Galaţi. În 2004, prin Ordinul 396 al al Ministerului Administraţiei şi Internelor, PIG SRL primeşte titlul de parc industrial. De atunci şi până în zilele noastre, PIG SRL a avut anual bugete de investiţii.

Deturnare de fonduri?

În total, 20 milioane de lei au fost deturnaţi în mod suspect: 17,5 milioane de lei de la bugetul local pentru investiţii, plus alte alte 3,5 milioane lei primite prin alocaţie bugetară de la Guvern. Dovadă că banii au fost folosiţi în alte scopuri sunt cele 21,8 hectare rămase fără drumuri de acces, fără alimentare cu apă şi canalizare, fără iluminat şi energie electrică sau gaze. Pentru prima dată după opt ani, gravitatea situaţiei a intrat şi în atenţia aleşilor locali. „Din păcate, acolo lucrurile s-au făcut în stil românesc: nu există infrastructură, iar Corpul administrativ nu este finalizat. Cred că cineva din executiv ar trebui să ne explice de ce s-a ajuns în această situaţie. A venit de la Guvern o adresă prin care ni se spune că trebuie să finalizăm acest parc pentru că altfel ar trebui să returnăm o parte din bani", ne-a declarat viceprimarul Ciumacenco.

Pentru a nu pierde avizul de parc industrial, municipalitatea plănuise să investească în acest an, în parc, circa 14 milioane de lei. Banii ar fi provenit în parte de la bugetul local (opt milioane de lei), iar şapte milioane de lei urma să fie obţinuţi în urma unui împrumut de la Banca Europeană pentru Dezvoltare. „Necesitatea prinderii acestor bani a reieşit dintr-o adresă primită de la Ministerul Dezvoltării prin care dacă nu activăm în şase luni acest Parc ni se retrage titlul de Parc Industrial. Dacă nu reactivăm şi investiţia, cele 3,5 milioane de lei care sunt considerate ajutor de stat se vor retrage cu majorări de întârziere şi nu numai. Situaţia este destul de gravă", a spus Doina Stamate, directorul Economic al Primăriei Galaţi.

Cum însă socoteala de acasă nu se potriveşte cu târguiala din târg, în ultima şedinţă de CL aleşii locali au cerut explicaţii cu privire la Parcul Industrial. „Vrem să ni se spună cum au fost cheltuiţi banii. Cineva trebuie să răspundă", a afirmat consilierul Petre Alexe. „Sunt 204 miliarde de lei vechi de care nu ştie nimeni unde s-au dus, ce s-a făcut cu ei şi vreţi să mai băgăm bani? Ne jigniţi inteligenţa! Să fie foarte clar, trebuie scoasă investiţia de la Parcul Industrial", a spus Marius Stan.

Nimeni din partea Primăriei nu a răspuns la întrebarea pe ce s-au dus cele 20 milioane de lei investite până acum în Parcul Industrial. Un alt cusur al Parcului industrial este cel legat de inginerul Viorel Munteanu, numit director de primarul Nicolae, înainte ca acel obiectiv să existe efectiv. Totuşi, Munteanu nu recunoaşte că ar fi directorul general al SC Industrial Parc SRL Galaţi: „Eu nu mai sunt director acolo din data de 2 august 2010. Eu nu aveam nicio putere, nu puteam lua nicio decizie", ne-a spus acesta. Întrebat cum s-au cheltuit cei 3,5 milioane alocaţi de stat, plus alte câteva milioane de la bugetul municipalităţii, Viorel Munteanu, ne-a răspuns: „Nu ştiu nimic".

Aşteptăm ca DNA să se autosesize în acest caz de deturnare de bani publici.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/galati-parc-industrial-dna-paguba-Consiliul_Local_Municipal-Zona_Libera_si_Consiliul_Judetului_0_449955172.html

Link to comment
Share on other sites

Primăria Galaţi, bună de plată?

La aproape 8 ani de la înfiinţarea Parcului industrial, care se întinde pe o suprafaţă de 21,8 hectare şi care ar fi trebuit să fie o pepinieră pentru crearea de noi locuri de muncă, totul funcţionează doar la nivel de teorie. Mai mult, situaţia existentă la Parcul industrial, unde de la înfiinţare şi până în prezent s-au cheltuit 204 miliarde de lei vechi, atât de la bugetul statului cât şi de la bugetul local, a fost în sfârşit pusă pe tapet în cadrul şedinţei Consiliului Local desfăşurată marţi, când ar fi urmat să se desemneze un administrator interimar al acestei locaţii precum şi să se aprobe ca o parte din banii care urmează să fie împrumutaţi de Primărie să fi fost utilizaţi pentru finalizarea lucrărilor. Este vorba de lucrările de infrastructură, care ar trebui finalizate în termen de 6 luni după ce nu s-a reuşit acest lucru în opt ani. Ministerul Dezvoltării a anunţat autorităţile administraţiei publice locale că, în cazul în care acest lucru nu se va realiza, municipalitatea va trebui să returneze banii primiţi de la bugetul statului. Conţinutul adresei primite de la Ministerul Dezvoltării a fost făcut public în cadrul şedinţei de consiliu de directorul economic al Primăriei, Doina Stamate, însă acest lucru nu i-a impresionat pe consilierii locali liberali, care nu au fost de acord nici cu numirea unui administrator interimar şi nici cu alocarea unei sume din creditul care va fi făcut de Primărie pentru Parcul industrial. Mai mult, consilierul liberal Marius Stan a cerut să se dea explicaţii legate de modul în care au fost cheltuite până acum 204 miliarde de lei vechi, acelaşi lucru cerându-l şi consilierii locali ai PDL, care au spus că, în condiţiile în care s-au cheltuit atâţia bani dar infrastructura nu există, înseamnă că Parcul industrial e o gaură fără fund. În mod inexplicabil, întrebarea legată de modul în care au fost cheltuiţi atâţia bani fără să existe rezultate palpabile nu şi-a putut găsi un răspuns concret nici din partea primarului Dumitru Nicolae şi nici a unui reprezentant de frunte al Primăriei prezent în sala de şedinţe. Una peste alta, la aproape 8 ani de la înfiinţare şi cu 204 miliarde de lei vechi cheltuiţi, dacă lucrările nu vor fi terminate în 6 luni, locaţiei respective i se va retrage statutul de parc industrial. Este îngrijorător faptul că nimeni nu poate spune cu exactitate pe ce s-au cheltuit banii şi dacă cineva ar trebui să răspundă pentru asta.

http://www.monitoruldegalati.ro/deschidere/primaria-galati-buna-de-plata-4671.html

Link to comment
Share on other sites

Reţete de succes în afaceri: Cum să furi cinci milioane de euro

Pariez că vi se pare complicat să faceţi rost de cinci milioane de euro! Aşa-i? Ei bine, vă înşelaţi! Nu-i chiar aşa de greu.

Iată un scurt tratat de furat cinci milioane de euro. Bazat pe un exemplu real, deci pe reţetă verificată.

PASUL 1: Se ia un primar. Unul fraier. Sau corupt. După caz.

PASUL 2: Se întocmeşte un proiect pentru realizare unui parc industrial. E simplu. Documentaţia se găseşte pe internet. Faci un copy/paste şi modifici cu datele oraşului tău. Cam în 3 ore e gata.

PASUL 3: Se face un parteneriat public-privat în care primăria pune terenul, iar firma dvs know-how-ul. Apoi se cer bani de la Consiliul local pentru dezvoltarea parcului.

PASUL 4: Pentru a obţine votul consilierilor, deci şi banii, puneţi la Parc un director din partea majoritarilor şi, preventiv, un adjunct din partea opoziţiei. La nevoie, dacă se schimbă Puterea, puteţi face rocada între cei doi şefi, pentru ca afacerea să aibă continuitate. Nu uitaţi să puneţi un responsabil de proiect tălâmb, pe care să puteţi să-l scoateţi ţap ispăşitor la nevoie.

PASUL 5: Banii obţinuţi îi cheltuiţi pentru lucrări de întreţinere a parcului industrial (lucrări pe care nu le faceţi, evident, ci doar le facturaţi firmei deschise pe numele soacrei şi cumnatului). De asemenea, începeţi lucrări de construcţii montaj supra-evaluate. Cam de 5-6 ori. Secretul este să invocaţi "condiţiile geologice speciale". În circa 2 ani, din toată această combinaţie puteţi "trage" cam 5 milioane de euro, fără să faceţi de fapt nimic. În afară de facturi.

PASUL 6: cereţi să vă retrageţi din afacere pe motiv că aveţi "alte priorităţi strategice". Astfel, dvs rămâneţi cu banii, iar primăria cu gaura în buget.

Succes!

P.S.: Cazul menţionat aici s-a întâmplat deja, la Galaţi, acolo unde primăria nu poate să justifice pe ce a cheltuit 5 milioane de euro. "Parcul industrial" care a înghiţit această "investiţie" este în continuare un teren viran.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vocea_Moldovei-_Retete_de_succes_in_afaceri-_Cum_sa_furi_cinci_milioane_de_euro_0_451154977.html

Link to comment
Share on other sites

Parcul Industrial Galaţi - gaură neagră pentru bani publici

* Ieri, Parcul Industrial a împlinit 8 ani de la înfiinţare * În loc de tort cu lumânări, investiţia Consiliului Local s-ar putea alege cu o lumânare aprinsă pe coliva a 204 miliarde de lei vechi, despre care nimeni nu ştie pe ce şi cum s-au cheltuit * Şi nici cine răspunde! *

Incintă de platforme cu drumuri de acces şi toate utilităţile necesare, pavilion expoziţional cu restaurant, birouri şi anexe, hală de construcţii metalice, hală de piese de schimb pentru industria siderugică şi navală. Un paradis economic! Fabrică de calculatoare, infochioşcuri, climatizoare şi aparatură audio-video, linie de linie de producţie pentru 700 de minitehnologii utilizate în peste 20 de ramuri industriale, investiţie de un milion de euro pentru termopane, investiţie de două milioane USD în activităţi de procesare şi îmbuteliere a produselor petroliere, fabrică de artificii, firmă producătoare de motociclete, motoare de bărci şi echipamente agricole şi societate de reciclare a plasticului. În total 1.215 locuri de muncă! Nu e o poveste SF! Este exact ceea ce ne promiteau oficial autorităţile locale în anii 2003-2006 că vor face în Parcul Industrial. Şi se plângeau că nu există spaţiu suficient pentru cele peste 20 de firme care vor şi ele în locşor în cele peste 21 de hectare ale parcului.

Astăzi, pe 28 martie 2011, nimic din ceea ce ni se promitea nu există. Există însă ameninţarea că putem pierde titlul de Parc Industrial şi va trebui să returnăm 3,5 milioane de lei ajutor de stat, cu majorări de întârziere cu tot. Mai grav este că, la recenta şedinţă a Consiliului Local, nimeni de la Primărie nu a putut spune unde s-au dus cele 204 miliarde de lei vechi investite până acum în Parcul Industrial, iar aleşii de toate culorile politice au solicitat un raport oficial.

Trebuia să fie gata în aprilie 2008!

„Şantier în lucru – Parc Industrial Galaţi – constructor SC Vega 93 SRL. Termen de execuţie 18 luni. Data începerii construcţiei: 23.10.2006. Data finalizării construcţiei: 23.04.2008” aşa scrie mare, negru pe alb, pe panoul de la intrarea în Parcul Industrial. Ca să ajungi acolo şi, mai departe, la hala şi sediul administrativ încă nefinalizate, care abia se zăresc din stufăriş, e o aventură. Îţi trebuie maşină zdravănă pentru că drumul e de coşmar! Hala ar putea fi gata cu un pic de bunăvoinţă în câteva săptămâni, dar cine să vină să producă? Şi cu ce? Dane, cale ferată normală şi largă, de tip rusesc, nu există şi nu se fac peste noapte, ci în ani de zile şi cu bani la discreţie! Doar să-şi „teleporteze” utilajele şi producţia pentru că drumul, flancat cu borduri masive, este în lucru. Munţi de pietriş şi nisip, stive de materiale de construcţie, câteva utilaje şi o mână de muncitori spun că e şantier în desfăşurare.

Sediul administrativ impozant nu e nici el gata. În rest, cât vezi cu ochii, câmp pe care bate un vânt de te suceşte-n loc! Ce să faci tu investitor în mijlocul tarlalei? Fără curent electric, fără apă, fără căi de acces, fără platforme, fără hale? Să te apuci să ţi le construieşti singur?! De ce, când alături, în Zona Liberă, ai de toate şi facilităţi fiscale ca bonus?

A fost odată...

După aventura pe teren, merge o incursiune în timp. Pe 31 ianuarie 2003, ministrul Cercetării şi Dezvoltării, Leonard Cazan, anunţa la Galaţi, în faţa presei şi a autorităţilor locale, viitoarea realizare a unui Parc Industrial în cadrul Zonei Libere. Leonard Cazan sublinia atunci că identificarea unui Parc Industrial la Galati a fost necesară pentru că un grup de investitori italieni din regiunea Venetto este interesat de dezvoltarea de afaceri în zonă. Pe 27 martie 2003, Consiliul Local aproba înfiinţarea SC “Industrial Parc” SRL Galaţi, având ca asociat unic Consiliul Local Galaţi, cu un capital social de 100.000.000 lei (vechi). „Conducerea şi administrarea este asigurată de asociatul unic, prin administratorul societăţii, Munteanu Viorel”, scria în hotărârea CL. În noiembrie 2005, ziarul nostru scria că avem Parc Industrial doar pe hârtie şi că pentru realizarea obiectivului cheltuielile au fost estimate la 17.492.340 de lei. La acea dată, primarul Dumitru Nicolae declara: „Au rămas de făcut alimentarea cu apă şi drumurile de acces. Au fost firme care au vrut să investească în Parcul Industrial, dar care au plecat pentru că nu există infrastructură. Singurul lucru care s-a făcut: există însemne cu denumirea «obiectiv Parc Industrial»”

În octombrie 2006, viceprimarul PNL Mircea Cristea anunţa că s-au demarat lucrările pentru amenajarea Parcului Industrial: „Societatea care a câştigat licitaţia trebuie să realizeze racordurile la reţelele de utilităţi (apă, lumină, gaze) şi să acopere terenul, pentru că în parc se va face numai producţie, nu prestare de servicii. Noi sperăm ca această primă etapă a lucrărilor să fie finalizată în 2008”. Cine nu crede, să consulte presa vremii.

Înapoi în 2011

Revenim în zilele noastre. Parcul Industrial a ajuns subiect de ceartă la recenta şedinţă a Consiliului Local. Motivul? După ce s-au alocat 8,2 milioane de lei în bugetul local, autorităţile voiau să aloce încă 7 milioane de lei, dintr-un împrumut pentru lucrări tehnico-edilitare, la Parcul Industrial. Iată şi de ce: „În prezent este în curs de execuţie obiectivul “Parc Industrial”. Accesul la acest obiectiv se realizează pe un drum neamenajat corespunzător unei circulaţii rutiere şi mai ales pentru traficul greu şi nu este proiectată alimentarea cu apă potabilă din reţeaua edilitară a oraşului până la intrarea în Parc”, se arată în proiectul de hotărâre. Cu cele 7 milioane se dorea: „realizarea unui drum de acces la Parcul Industrial, executarea unei rigole pentru evacuarea apelor de pe platformă, extinderea conductei existente ce alimentează Zona Liberă şi alimentarea cu energie electrică a posturilor de transformare amplasate în incinta Parcului care vor deservi consumatorii”. Totodată s-a încercat numirea temporară a Adrianei Stratulat, pe o perioadă de 6 luni şi cu un salariu de 4.722 de lei, ca administrator la SC Parcul Industrial SRL, după ce Viorel Munteanu şi-a prezentat demisia. Atât suplimentarea de 7 milioane, cât şi numirea unui nou administrator, au fost blocate de CL.

Tăcere

Am încercat să aflăm oficial ce s-a întâmplat în Parcul Industrial până acum. Viceprimarul Mircea Cristea ne-a declarat pe un ton apăsat că nu s-a mai ocupat de Parc din 2006!

Contactat telefonic, Viorel Munteanu ne-a spus că e într-un curs, apoi nu ne-a mai răspuns deloc.

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a declarat că trebuie făcută o analiză în Parc: „Vedeţi cine s-a ocupat de Parcul Industrial şi întrebaţi-l pe acela!”. Pe cine?

http://www.viata-libera.ro/articol-Parcul_Industrial_Galati_-_Gaura_neagra_pentru_bani_publici_2.html

Link to comment
Share on other sites

Primarul Dumitru Nicolae: „La Parcul Industrial nu e nicio neregulă!”

Primarul Dumitru Nicolae ne-a anunţat că asupra Galaţiului nu mai planează pericolul de a pierde titlul de Parc Industrial şi riscul de a returna majorările de întârziere de 3,5 milioane de lei, considerate ajutor de stat, plus celelalte facilităţi la taxe şi impozite. Potrivit edilului, termenul de reactivare a investiţiei a fost prelungit până la finele anului, când lucrările executate vor fi reevaluate şi se va lua o decizie. Vestea a fost comunicată de către Liviu Grădinaru, director în cadrul Ministerului de Interne.

Suma de 20,4 milioane de lei (204 miliarde de lei vechi) investită până acum la Parcul Industrial a fost vehiculată în şedinţa Consiliului Local. La o săptămână după scandal, primarul Dumitru Nicolae a venit cu un document intitulat „Situaţia realizărilor la investiţia Parc Industrial Zona Liberă”. Contractant este SC Vega’ 93 SRL. Potrivit documentului prezentat de primar, „la Parcul Industrial din Zona Liberă, valoarea de investiţii ofertată (cu TVA de 19 la sută) la 25 august 2006 este de 16.851.662,67 lei. Valoarea decontată până la 31 decembrie 2010 (cu TVA 19 şi 24 la sută şi indice de reactualizare) este de 9.155.635,03 lei. Rest de executat la 1 ianuarie 2011 (cu TVA 24 la sută şi indice de reactualizare) - 11.114.325,1 lei”, se arată în adresa prezentată de edilul şef al urbei.

50 la sută e Parc, restul - nimic

Potrivit primarului, stadiul fizic pe obiective este realizat peste 50 la sută, iar cifrele sunt decontate cu acte contabile. Astfel, pavilionul administrativ, în valoare ofertată de 2.448.303,79 de lei, este realizat în proporţie de 61,55 la sută. Hala de depozitare piese, în valoare totală ofertată de 979.411,79 de lei, este realizată în proporţie de 85,5 la sută. Iată şi stadiul de realizare al celorlalte lucrări: gospodărire apă potabilă şi incendiu – 89,77 la sută, bazin retenţie, staţie de pompare – 95,85 la sută, reţea canalizare menajeră – 57,35 la sută, reţea de apă potabilă şi incendiu – 45,08 la sută, drumuri şi platforme – 32,49 la sută, reţele electrice şi iluminat exterior – 46,05 la sută, pod peste canal – 73,36 la sută, împrejmuire şi cabine porţi – 99,88 la sută. Nu există reţele de comunicaţii.

Nu va mai fi necesar suplimentul de 7 milioane

Primăria conduce Parcul, aşa ne-a spus Nicolae atunci când am întrebat cine este responsabilul pentru acest obiectiv. Primarul a admis că administrator a fost Viorel Munteanu, dar acum nu mai este nimeni care să se ocupe de administrare. Potrivit primarului, Viorel Munteanu nu a fost plătit pentru activitatea de administrare a Parcului Industrial de la înfiinţare – martie 2003 - şi până la demisie. Asta nu înseamnă că a făcut „voluntariat”. Parcul a fost una dintre sarcinile de serviciu ale lui Viorel Munteanu.

Primarul Dumitru Nicolae a dat de înţeles că suma de 8,2 milioane de lei prinsă în bugetul pe 2011 al municipiului Galaţi, pentru Parcul Industrial, va fi suficientă pentru finalizarea acestui obiectiv şi nu va mai fi nevoie de suplimentarea fondurilor: „Trebuie să terminăm Parcul cu banii pe care i-am prins. Nu ni s-a retras şi nici nu ni se va retrage titlul de Parc Industrial. Cu 82 de miliarde de lei vechi îl terminăm! Calc peste cadavre şi Parcul Industrial va fi gata în acest an”, a declarat Nicolae.

http://www.viata-libera.ro/articol-Primarul_Dumitru_Nicolae_%E2%80%9ELa_Parcul_Industrial_nu_e_nicio_neregula%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

Liviu Grădinaru îl contrazice pe primarul Dumitru Nicolae

Primarul Dumitru Nicolae ne-a informat miercuri că nu mai suntem în pericol de a pierde titlul de Parc Industrial şi nu ne pândeşte nici riscul de a returna banii primiţi şi facilităţile la taxe şi impozite. Nicolae ne-a asigurat că termenul de reactivare a investiţiei a fost prelungit până la finele anului, când lucrările executate vor fi reevaluate şi se va lua o decizie, veste care i-ar fi fost comunicată, spunea edilul, de Liviu Grădinaru, director general în cadrul Ministerului de Interne.

Ei bine, lucrurile par să nu stea deloc aşa. Din contră! Dacă până pe 10 mai municipalitatea nu face dovada că doreşte cu adevărat să continue activitatea în Parc, adio titlu, adio facilităţi şi Galaţiul e bun de plată.

Cel care a avertizat Primăria că o paşte riscul de a pierde titlul de Parc Industrial nu era Ministerul Dezvoltării, aşa cum au fost informaţi consilierii locali, ci Ministerul Administraţiei şi Internelor. „Există o singură adresă, cu numărul 969005, trimisă pe 10 februarie 2011 în care atenţionez, conform legii, că suntem în procedura de retragere a titlului de Parc Industrial. Eu sunt obligat de lege să notific cu trei luni înainte, tocmai pentru ca, în cele trei luni, cel avizat să poată argumenta şi să dovedească voinţa sau dorinţa de a continua activitatea de parc industrial. În trei luni să poată să vină cu documente, că noi nu luăm capetele şi nu oprim dezvoltarea că suntem noi birocraţi! Trebuie să se dovedească cel puţin nişte lucruri: că există societatea de administrare care îşi desfăşoară activitatea, atrage investiţii, are activitate de promovare a parcului, atrage investitori, există un program de investiţii cu buget planificat pe perioade de timp. Să motiveze că atunci când au luat titlul de parc aveau un studiu de fezabilitate cu termene şi investiţii, şi că nu au putut să-l facă blocat de o cauză sau alta, că există investiţii atrase, societăţi care vor să-şi desfăşoare activitatea. Să spună cine face investiţia: primăria, un investitor care vine în parc, societatea de administrare… ori noi nu avem astfel de hârtii şi nici nu ne-au fost aduse”, ne-a declarat Liviu Grădinaru.

Delegaţie gălăţeană la minister

Potrivit directorului Liviu Grădinaru, miercuri a venit o echipă de la Primărie, condusă de directorul economic Doina Stamate şi i s-a explicat ce trebuie să facă pentru a menţine titlul de parc industrial. „Nu avem nicio hârtie cusută la dosar de intenţie a municipalităţii Galaţi de a-şi menţine parcul industrial. Şefa serviciului care se ocupă de pacuri industriale de la minister a explicat echipei de la Primărie despre ce e vorba şi eu le-am spus: haideţi să-i dăm drumul să vă faceţi treburile. Noi nu vrem să vă retragem mâine titlul de parc industrial, dar legea ne obligă ca în trei luni să facem acest dosar. Nu răspunde Primăria, retragem titlul de Parc Industrial. Parcul Industrial a beneficiat de facilităţi fiscale, adică reduceri de impozite pe terenul pe care îl ocupă, pe care sigur vor trebui să-i returneze. Impozitul pe teren este, după socoteala noastră, de vreo 200 mii de lei fără penalităţile şi dobânzile aferente. La ora asta nu ştiu dacă au primit bani cu titlul de execuţie pentru a investi în Parcul Industrial”, ne-a explicat Liviu Grădinaru.

„Nu se pune problema să-l pierdem”

Municipalitatea este optimistă în ceea ce priveşte păstrarea titlului de Parc Industrial. După cum am aflat de la Primărie, săptămâna viitoare vor fi trimise la Ministerul Administraţiei toate documentele care atestă că investiţiile de la Parcul Industrial au fost reactivate, printre care bugetul în care sunt prevăzute cele 8,2 milioane de lei, şi documentul de la Registrul Comerţului potrivit căruia a fost ridicată suspendarea activităţii societăţii Industrial Parc. Municipalitatea apelase la această suspendare pentru a scuti bugetul de plata impozitului forfetar. Primăria este convinsă că toate documentele pe care le va trimite la minister vor face să dispară ameninţarea că putem pierde titlul de parc industrial şi banii investiţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-A_avea_sau_a_nu_mai_avea_Parc_Industrial_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Parcul Industrial iese din hibernare

Noul responsabil al SC Parc Industrial SRL este inginerul Vasile Ursu, şef serviciu tehnic al Zonei Libere, care a fost delegat să ocupe această funcţie prin dispoziţia primarului Dumitru Nicolae. Desemnarea lui nu a mai trecut prin votul aleşilor locali, aşa cum s-a încercat cu persoana nominalizată anterior la această funcţie, Adriana Stratulat. City-managerul Florin Popa a explicat că inginerul Ursu a fost detaşat la Parc mizându-se pe faptul că a participat efectiv la realizarea lucrărilor de investiţii în Zona Liberă. Potrivit informaţiilor noastre, inginerul ar avea simpatii liberale.

Aleşii locali au decis ieri cu 18 voturi „pentru” (PSD, PC, PNL) şi cinci abţineri PDL încetarea suspendării activităţii SC Industrial Parc SRL Galaţi, pentru a putea relua activitatea şi a continua lucrările de investiţii. Proiectul de hotărâre supus votului CL nu avea însă decât un raport de specialitate semnat de inginerul Ursu şi o expunere de motive semnată de primarul Dumitru Nicolae. Nu exista însă proiectul efectiv de hotărâre. Deşi consilierii PDL au întrebat de ce proiectul nu are decât titlu, nu şi cuprins, nu li s-a putut răspunde, motiv pentru care politicienii portocalii s-au abţinut de la vot.

http://www.viata-libera.ro/articol-Parcul_Industrial_iese_din_hibernare_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Parcul Industrial Galaţi renaşte ca pasărea Phoenix

Primăria Galaţi nu mai este în pericol de a returna banii primiţi de la stat şi care trebuia folosiţi pentru înfiinţarea şi amenajarea Parcului Industrial. Acest lucru ni l-a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Liviu Grădinaru, care a precizat că până la data limită, care era 12 mai, autorităţile locale au depus documentaţia necesară pentru ca parcului industrial să nu îi fie retrasă această titulatură, ceea ce ar fi însemnat practic ca municipalitatea să returneze statului o sumă consistentă de bani primită anii trecuţi pentru executarea lucrărilor de amenajare a locaţiei care ar fi trebuit să devină o pepinieră a afacerilor, care să conducă la crearea de noi locuri de muncă.

În mod paradoxal, dacă acum circa 2 luni subiectul legat de parcul industrial, şi aici ne referim în primul rând la modul în care s-au cheltuit de-a lungul anilor fondurile alocate de la bugetul local şi cel central a încins spiritele în Consiliul Local, unii dintre aleşii locali cerând explicaţii despre ceea ce s-a întâmplat cu banii şi care sunt motivele pentru care infrastructura nu a fost finalizată după câţiva ani de la înfiinţare, lucrurile s-au rezolvat rapid şi miraculos, în decurs de câteva săptămâni.

„Titlul de parc industrial nu va fi retras, iar autorităţile locale au depus până pe 12 mai documentele necesare care le-au fost solicitate, au prezentat un angajament legat de investiţiile care vor fi făcute. În plus, activitatea care fusese suspendată a fost reluată printr-o hotărâre de Consiliu Local şi a fost numit şi un administrator, în persoana domnului Ursu Virgil. Din punctul nostru de vedere, condiţiile au fost îndeplinite”, ne-a mai declarat secretarul de stat Liviu Grădinaru. Este greu de înţeles cum în decurs de doar câteva săptămâni parcul industrial nu mai reprezintă o problemă, dar nu putem decât să ne bucurăm pentru faptul că cel puţin la nivel de declaraţii lucrurile stau bine.

Şi preşedintele IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, a adus în discuţie în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri subiectul legat de Parcul Industrial, afirmând că în urma numeroaselor semnale trase legate de problemele existente cu parcul industrial lucrurile au început să se mişte, autorităţile locale afirmând că lucrările vor fi gata până în septembrie. „Am fost ieri acolo şi am văzut că se lucra de zor. Probabil că le-a fost frică să nu fie obligate să returneze banii şi au început să facă ceva. Măcar în al doisprezecelea ceas, dar tot este bine, deşi noi nu putem înţelege de ce atâţia ani nu s-a făcut acolo ceea ce trebuia”, a declarat Marian Filimon.

Şi pentru ca viitorul Parcului Industrial, care funcţionează teoretic deocamdată doar cu numele, să fie şi mai roz, acesta va deveni membru al asociaţiei Naţionale a Parcurilor Industriale din România, lucru care se va realiza în cadrul unei ceremonii care va avea loc la forumul naţional al IMM-urilor care se va desfăşura la Galaţi la sfârşitul lunii mai. Practic, parcul industrial din oraşul nostru va fi coleg de asociaţie cu parcuri industriale care funcţionează de ani de zile în oraşe precum Ploieşti, Timişoara, Cluj Napoca, Arad, Oradea, oraşe unde autorităţile locale au arătat că se poate face ceva pentru încurajarea şi dezvoltarea iniţiativei private. Noi stăm cam prost la acest capitol, din păcate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Parcul Industrial, pus la dispoziţia investitorilor

La şedinţa Consiliului Local, s-au votat două proiecte de hotărâre vizând Parcul Industrial.

Consilierii au revocat o hotărâre votată în 2007 – deci cu 4 ani în urmă – şi neadusă la îndeplinire! Este vorba de majorarea capitalului social al SC Industrial Parc SRL cu valoarea terenului în suprafaţă de 21,80 ha, evaluat la suma de 23.253.333 de lei. „Aceasta prevedere nu a fost dusă la îndeplinire întrucât menţiunea la Oficiul Registrului Comerţului privind majorarea capitalului social cu valoarea terenului costa foarte mult, iar societatea nu a avut fonduri alocate cu aceasta destinaţie”, aşa sună explicaţia care însoţeşte proiectul de revocare.

Cea de-a doua hotărâre vizează viitorul Parcului Industrial. Consilierii au votat Regulamentul de dezvoltare al SC Industrial Parc SRL Galaţi şi au creat cadrul legal pentru concesionarea şi închirierea terenurilor şi spatiilor de lucru aflate în administrarea Parcului. După cum se arată în documentele care însoţesc hotărârea, pentru încurajarea investitorilor şi crearea de noi locuri de muncă, aleşii propun concesionarea de teren „green field” în Parcul Industrial Galaţi, în suprafaţă totală de 160.000 mp. La stabilirea redevenţei minime s-au avut în vedere tarifele practicate la parcuri industriale de succes: Parcul Industrial Hunedoara, Eurobusiness Parc Oradea şi Parcul Industrial Sud Satu Mare. În acelaşi timp s-a luat în calcul şi faptul că în vecinătatea Parcului Industrial se află Zona Liberă, care concesionează terenul cu 2 euro/mp/an, iar investitorii au un avantajul neaplicării legislaţiei vamale privitoare la importuri. Astfel, în Parcul Industrial Galaţi, redevenţa minimă de concesiune a fost fixată la 0,5 euro/mp/an şi pasul de licitaţie la 0,1 euro. Au mai fost stabilite forma caietului de sarcini şi a contractului de concesiune.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Se lucrează-n draci la Parcul Industrial din Galaţi

Aceasta este concluzia unui recent control efectuat de către reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Vasile Ursu, administratorul Parcului Industrial, susţine că, până la sfârşitul acestui an, se vor finaliza lucrările la infrastructură şi vor fi aduşi investitori în zonă.

Lucrările la Parcul Industrial de la Galaţi au intrat într-un surprinzător reviriment. După ce au fost la un pas să piardă titulatura de parc industrial, autorităţile au reuşit pe ultima sută de metri să numească un nou administrator şi să reia lucrările.

Municipalitatea a scăpat „la mustaţă" de returnarea celor 3,5 milioane de lei reprezentând contribuţia statului la această investiţie.

Repus pe lina de plutire

Schimbarea în bine a situaţiei ne-a fost confirmată de secretarul de stat Liviu Grădinaru, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI): „Primăria a făcut un proiect de revigorare a parcului. Au trimis documentele care le-au fost solicitate şi au prezentat un angajament legat de investiţiile care vor fi făcute. Vali Baciu din cadrul MAI a făcut un control la parc şi concluzia a fost că se lucrează. S-au reorganizat, au numit un administrator. Lucrurile merg spre bine".

Vasile Ursu, noul responsabil al Parcului Industrial de la Galaţi, susţine că, până la sfârşitul anului, Parcul va oferi investitorilor utilităţile necesare. În acest moment, se aşteaptă şi aprobările de la Calea Ferată pentru drumul de acces. „Se vor face nişte traversări şi subtraversări. Va dura o perioadă până primim aprobările. Până la sfârşitul acestui an vom rezolva partea de utilităţi şi vom crea un mediu prielnic pentru a aduce investitori în zonă", a spus Vasile Ursu. Conform aceleiaşi surse, investitori din domeniul maritim sunt interesaţi să-şi dezvolte afacerile în Parcul Industrial de la Galaţi.

Tarife mici

Pentru ca investitorii să poată începe activitatea, consilierii locali au creat cadrul legal pentru concesionarea şi închirierea terenurilor şi a spaţiilor de lucru. Astfel, în Parcul Industrial Galaţi, redevenţa minimă de concesiune a fost fixată la 0,5 euro/mp/an şi pasul de licitaţie la 0,1 euro. Au mai fost stabilite forma caietului de sarcini şi a contractului de concesiune.

Şi preşedintele IMM-urilor gălăţene, Marian Filimon, este de părere că Parcul Industrial se va finaliza în acest an. „Am fost acolo şi am văzut că se lucra în draci. Probabil că le-a fost frică să nu fie obligate să returneze banii şi au început să facă ceva. Până în noiembrie cred că va fi gata. Sperăm să vină şi investitori. Parcul a devenit membru al asociaţiei Naţionale a Parcurilor Industriale din România, lucru care s-a realizat în cadrul forumului naţional al IMM-urilor", ne-a a declarat Marian Filimon.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Şapte ani apocaliptici pentru Parcul Industrial

Dacă la începutul acestui an, secretarul de stat în Ministerul de Interne, gălăţeanul Liviu Grădinaru, nu ar fi notificat autorităţile că pot pierde titlul de Parc Industrial şi banii, probabil că nu s-ar fi făcut nimic. Parcul Industrial ar fi lâncezit mai departe, cu activitatea suspendată, năpădit de stufăriş.

De la finele lunii martie, când situaţia Parcului a încleştat orgoliile în Consiliul Local şi până azi, progresul e vizibil. Greul cel mare, însă, nici n-a început! Despre situaţia marii investiţii a Primăriei am discutat cu inginerul Vasile Ursu, responsabil cu Parcul Industrial.

Ce s-a făcut în trei luni şi jumătate?

Pe 27 martie 2011, Parcul Industial a împlinit 8 ani de la înfiinţare. Ar fi trebuit să fie gata în aprilie 2008! Şi abia în al optulea an de existenţă lucrurile au început să se mişte. Potrivit primarului Dumitru Nicolae, valoarea decontată până în martie pentru Parcul Industrial a fost de 9,1 milioane de lei, din 16,8 milioane de lei valoare ofertată, iar anul acesta s-au alocat în bugetul local, pentru Parc, 8,2 milioane de lei.

Conform inginerului Vasile Ursu, în prezent, Parcul Industrial, la interior, este gata în proporţie de 85 la sută. Nu există, însă, drum de acces către el şi nici utilităţi. Adică apă şi energie electrică, pentru că gazele nu vor mai ajunge, nefiind prelungită magistrala. Stufărişul înalt cât un stat de om, care cucerise Parcul în martie, s-a rărit vizibil. Drumurile interioare care delimitează parcelele şi fac accesul către pavilionul administrativ şi parcările sunt la lidonit şi aşteaptă să fie betonate. „S-a lucrat la canalizare, la rigolele pentru apele pluviale, la gospodăria de apă, bazinul de retenţie şi la staţia de epurare. Sunt definitivate, mai trebuie aduse echipamentele. Stâlpii de iluminat sunt puşi. Apele epurate vor fi evacuate în sistemul de irigaţii. Hala de depozitare, de circa 2.200 mp, e finalizată, mai lipsesc doar uşile de acces”, ne-a arătat ing. Ursu.

Am urcat în pavilionul administrativ, unde muncitorii firmei Vega lucrau la compartimentări şi finisaje. De la ultimul etaj, se vede ce s-a făcut până acum. „În cel mult o lună şi jumătate, două, pavilionul va fi gata. Încălzirea trebuia să fie pe gaze, dar magistrala nu a fost prelungită. Soluţia găsită este o centrală electrică cu randament bun, la preţuri rezonabile. Clădirea va fi nu doar pentru administrare, ci şi pentru închirieri birouri, spaţii publice, sală de conferinţe, parcare, va fi un centru mic de profit care va asigura cheltuielile”, explică ing. Ursu.

Fără drum, fără curent, fără apă

Partea cea mai complicată, spune ing. Ursu, este legătura dintre Parc şi utilităţi. „Trebuie să aducem curent electric şi apă din reţeaua publică şi să facem drumul de acces către Parc. Am adunat comisii, proiectanţi, pentru că avem nevoie de avize. Durează partea birocratică pentru că traversăm cu drumul de 1,2 km trei trasee de cale ferată, trecem pe lângă digul de apărare, şi aducem reţeaua de apă şi de curent. Va fi un drum de 7 metri lăţime, pentru trafic greu. După ce obţinem avizele şi facem licitaţiile, impedimentul major va fi iarna, când se va lucra mai greu”, spune responsabilul Parcului Industrial.

Cu ce bani?

Judecând la rece, în afară de ceea ce se vede mai mult sau mai puţin: drumurile şi parcarea trasate, canalizare, pavilionul şi hala aproape gata, gurile de canalizare căscate şi stâlpii de electricitate fără curent, problema de bază rămâne! Drumul de acces în Parc este unul în stare să frângă maşini în timp ce te prăfuieşte până în suflet.

În martie, vă reamintim, scandalul a pornit tocmai de la faptul că Primăria voia să aloce încă 7 milioane de lei, dintr-un împrumut bancar, exact pentru drumul de acces în Parcul Industrial, alimentarea cu apă potabilă şi alimentarea cu energie electrică. La iniţiativa liberalilor, alocarea sumei a fost blocată.

Cu ce bani se vor face drumul de acces şi utilităţile nu vă putem spune, căci Vasile Ursu nu vrea să facă nicio referire la acest capitol.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Parcul industrial de la Galaţi, o "gaură neagră" de 5,7 milioane de euro

Risipă fără limite la Primăria Galaţi. De şase ani încoace, instituţia cheltuie sume uriaşe pentru construirea unui parc industrial dar, în ciuda faptului că obiectivul a înghiţit deja 3,5 milioane de euro, iar în 2012 va mai "păpa" 2,7 milioane, la faţa locului nu există decât un câmp de 21,6 hectare, plin de buruieni şi cu câteva clădiri neterminate, fără niciun fel de utilităţi.

Proiectul Parcului Industrial de la Galaţi a fost demarat - cu un buget de 4 milioane de euro - în octombrie 2006 şi avea termen de finalizare 23 aprilie 2008. În februarie 2012, la aproape patru ani de la termenul stabilit, obiectivul nu este încă gata, deşi lanul de buruieni a înghiţit 3,5 milioane de euro, din care 3 milioane de euro ajutor de stat, iar restul din bugetul local.

Autorităţile locale nu au reuşit niciodată să explice la modul concret pe ce s-a cheltuit atâta amar de bani prin intermediul SRL-ului care este titular al investiţiei. În urmă cu aproape un an, când „Adevărul" semnala în exclusivitate faptul că există suspiciuni de deturnare de fonduri la parcul industrial, primarul Dumitru Nicolae făcea o adevărată criză şi ne acuza că facem jocul politic al liberalilor. A urmat un control de la Ministerul Administraţiei şi Internelor însă, surprinzător, nici până în ziua de azi nu am aflat, deşi au trecut şase luni de la finalizarea anchetei, ce au concluzionat inspectorii.

În iunie 2011, tonul edilului a devenit mai ponderat: „Cu toate presiunile politice care se fac, parcul industrial va fi gata. Nu ni s-a retras încă titlul de parc industrial şi nu se va retrage". Ce-i drept, titlul de parc industrial n-a fost retras de către Guvern în decembrie 2011 (aşa cum exista riscul), ca urmare nici ajutorul de stat de 3 milioane de euro nu a fost dat înapoi. Însă acest lucru este iminent, deoarece investiţia este şi în prezent la stadiul de curte cu mărăcini.

Primul şef al parcului industrial, Viorel Munteanu, sub mandatul căruia s-au făcut grosul cheltuielilor, a dat bir cu fugiţii în 2010. Ulterior s-a sinucis, iar multă lume spune că fostul director a luat cu el secrete importante despre uriaşul jaf de la Galaţi. Potrivit unor informaţii încă neconfirmate, o bună parte din bani a mers de fapt la vilele construite la Lepşa de diverşi şmecheri din Primărie!

Actualul şef, Vasile Ursu, directorul tehnic al Zonei Libere Galaţi, a primit, din martie 2011, misiunea de a finaliza investiţia până la începutul lui 2012. Misiunea lui a eşuat. Parcul nu e gata, iar niciun investitor n-a fost interesat să concesioneze vreo bucăţică din lanul de bălării. Asta deşi preţul cerut este mic: 0,5 euro pe metrul pătrat, pe an. Însă ce om normal la cap investeşte într-un teren fără drumuri, fără electricitate, fără apă şi cu o canalizare teoretică?!

Încă 2,2 milioane de euro!

Pentru 2012, Primăria Galaţi a anunţat că va investi alte 2,2 milioane de euro în parcul industrial. 1,5 milioane de euro sunt pentru terminarea lucrărilor, iar 700.000 vor intra în reţeaua electrică. Interesant este că doar proiectarea traseului reţelei electrice din parc a costat - incredibil! - aproape un miliard de lei vechi! O astfel de lucrare se face, însă, după câte ne-au spus proiectanţii cu care am vorbit, cu maximul 10% din cât a plătit Primăria Galaţi. Restul de 90%, după cum bănuiţi, înseamnă bani furaţi fără ruşine din buzunarele gălăţenilor!

În ciuda faptului că încă n-a reuşit să demonstreze ce a făcut cu banii cheltuiţi până acum, primarul Nicolae este la fel de optimist ca la început şi promite că, de data asta, Galaţiul va avea parcul industrial promis.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Nouă ani de aşteptare - Parcul Industrial (tot mai) înghite bani

* Deşi ar fi trebuit să fie gata încă din aprilie 2008, Parcul Industrial e tot în construcţie* Mâine, obiectivul împlineşte „frumoasa” vârstă de nouă ani de la înfiinţare * Potrivit bugetului Galaţiului, nu mai puţin de 14,1 milioane de lei s-au cheltuit până la finele lui 2011, iar anul acesta i s-au alocat în buget alte 6,7 milioane de lei * Primăria a scos la licitaţie lucrările de amenajare a drumului de acces şi alimentarea cu apă şi energie electrică a Parcului, care are din nou speranţe că va fi dat în folosinţă anul acesta *

„Calc peste cadavre şi Parcul Industrial va fi gata în acest an”, declara primarul Dumitru Nicolae la finele lui martie 2011, când a susţinut că „nu e nicio neregulă” în privinţa cheltuielilor consistente efectuate pentru realizarea acestui proiect.

Declaraţii degeaba. Parcul tot nu e gata! Mâine se împlinesc nouă ani de la înfiinţarea lui de către Consiliul Local, dar aniversarea nu-i foloseşte la nimic, nici lui, nici investitorilor pentru care a fost creat. Nu are încă drum de acces, nici apă, nici curent electric, ci doar promisiunea că până în august sau până la finele acestui an,le va avea. Parcul ar fi zăcut şi acum pârloagă în bătaia vânturilor, dacă, anul trecut, nu ar fi iscat un scandal în Consiliul Local. Despre situaţia acestui obiectiv am discutat cu inginerul Vasile Ursu, responsabil cu Parcul Industrial.

Acum un an, cu activitatea suspendată

Cu activitatea oficial suspendată, munţi de pietriş şi nisip, stive de materiale de construcţie, câteva utilaje şi o mână de muncitori, care se făceau că lucrează la bordurile unor drumuri abia trasate, o hală neterminată şi un sediu administrativ aidoma, aşa arăta Parcul în urmă cu exact un an. Năpădit de stufărişul mai înalt decât un stat de om, panoul de la intrare explica situaţia: “Şantier în lucru – Parc Industrial – Galaţi – constructor SC Vega 93 SRL. Termen de execuţie 18 luni. Data începerii construcţiei: 23.10.2006. Data finalizării construcţiei: 23.04.2008”. Şi când te gândeşti ce promiteau aleşii în anii 2003-2006: incintă de platforme cu drumuri de acces şi toate utilităţile necesare, pavilion expoziţional cu restaurant, birouri şi anexe, hală de construcţii metalice, hală de piese de schimb pentru industria siderurgică şi navală.

Paradis economic cu 1.215 locuri de muncă!

Probabil că Parcul ar fi zăcut tot pârloagă dacă, în martie 2011, scandalul nu ar fi izbucnit în Consiliul Local, tocmai de la faptul că Primăria, ameninţată cu pierderea titlului de Parc Industrial, voia să aloce, pe lângă cele 8,2 milioane de lei prinse în bugetul oraşului, încă 7 milioane de lei, dintr-un credit bancar. Banii erau justificaţi exact pentru drumul de acces în Parcul Industrial, alimentarea cu apă potabilă şi energie electrică. Potrivit primarului Nicolae, valoarea decontată până în martie 2011 pentru Parcul Industrial a fost de 9,1 milioane de lei, din 16,8 milioane valoare ofertată.

Licitaţie pentru drum şi utilităţi

Faţă de martie anul trecut, progresul este vizibil. La ora actuală, în Parcul Industrial, drumurile interioare care delimitează parcelele şi fac accesul către pavilionul administrativ şi parcările sunt betonate. Sediul administrativ tot nu e gata, fiind încă îmbrăcat în schele. Când am fost noi, nu lucra nimeni la finisajele interioare rămase de executat. Hala a fost compartimentată. „Iluminatul este echipat fiind montate staţiile de transformare. Avem gospodăria de apă cu staţii de pompare, cu sistem dublu de înaltă presiune pentru pompieri. Canalizarea este gata. Apele pluviale şi nu numai sunt epurate şi evacuate în sistemul de irigaţii. Au fost scoase la licitaţie drumul de acces şi utilităţile, alimentarea cu energie electrică şi apă. Va fi un drum de lăţime industrială, în jur de zece metri, cu tot cu o bandă de trotuar, un drum destinat traficului greu. Obţinerea avizelor a durat pentru că drumul străbate trei trasee de cale ferată şi trece pe lângă digul de apărare. Anul trecut au fost investite aproximativ 4,9 milioane de lei, iar anul acesta se estimează o cheltuială de 6,59 milioane de lei, mai puţin calea de acces la care vom vedea suma exactă în urma licitaţiei, dar la dispoziţie sunt aproape 2,8 milioane de lei. Aceste sume prinse în bugetul local şi estimăm ca anul acesta să se încheie investiţia”, ne-a declarat inginerul Vasile Ursu.

Planuri

„Parcul are 21,8 hectare, din care aproape patru hectare sunt ocupate de spaţiile comune – sediu, drumuri, căi de acces, fose. Terenul care rămâne va fi concesionat investitorilor, în funcţie de interesul lor. Avantajul unui parc industrial este că facilităţile vor fi stabilite de Consiliul Local. În primul rând, concesiunea are un preţ foarte mic - 0,5 euro pe metru pătrat, un preţ extrem de bun şi, în situaţia în care se creează un număr mare de locuri de muncă există posibilitatea de a se face reduceri. La această sumă se mai adaugă 0,1 euro pe metru pătrat pentru utilităţile comune - iluminat, pază, întreţinerea drumurilor de acces. Investiţia se bazează pe ideea de a crea de locuri de muncă, generând astfel venituri la bugetul local. Trebuie ţinut cont de faptul că la Cluj sau Ploieşti unde s-au dezvoltat parcuri industriale de succes, acestea nu au fost ridicate în câmp ca în cazul nostru, ci pe foste unităţi militare, deci aveau deja o infrastructură”, ne-a declarat responsabilul Parcului Industrial. Rămâne de văzut dacă Parcul va avea la finele anului drum de acces şi utilităţi aşa cum i se tot promite în fiecare an.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cine va fi administratorul Parcului Industrial?

Nefinalizat de opt ani, Parcul Industrial ar putea stârni din nou discordie în Consiliul Local care va trebui să-i numească, joi, un administrator. Anul trecut, după ce fostul administrator, Viorel Munteanu, a demisionat, nu s-a reuşit acest lucru. Aşa că, prin dispoziţia primarului Dumitru Nicolae, a fost delegat responsabil al SC Parc Industrial SRL Vasile Ursu, şef serviciu tehnic la Zona Liberă. Numai că mandatul acestuia a încetat. În acest moment, cu caracter interimar, frâiele Parcului au fost preluate de către un salariat al Primăriei, Costică Voicu. Rămâne de văzut ce vor decide aleşii la şedinţa de joi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.