Jump to content

Coduri colorate şi pentru urgenţele medicale


dcp100168

Recommended Posts

Triaj în funcţie de gravitate

Coduri colorate şi pentru urgenţele medicale

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a aprobat Protocolul Naţional de Triaj al pacienţilor din Structurile pentru Primirea Urgenţelor. Protocolul stabileşte un model de triaj al cazurilor de urgenţă care se prezintă în Unitatea de Primiri Urgente (UPU) astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă. Sistemul clasifică pacienţii după un algoritm folosit în mai multe ţări ale lumii cu sisteme de urgenţă similare (Statele Unite, Marea Britanie, Australia). Algoritmul stabileşte modul de încadrare a fiecărui caz într-o categorie anume în momentul prezentării în urgentă şi se foloseşte mai ales atunci când Unitatea de Primiri Urgenţe este aglomerată. De asemenea, protocolul stabileşte timpul maxim de la sosire până la consultarea de către primul medic.

Astfel, cazurile se pot clasifica în cinci categorii: de cod roşu - situaţie de gravitate maximă, care impune consultarea imediată a pacientului; cod galben - prevede ca pacientul să fie consultat în maximum zece minute; cod verde - în 30 de minute, cod albastru - în 60 minute şi cod alb - în cel mult 120 minute.

Ulterior consultării de către primul medic, cazul urmăreşte procedura normală în Unitatea de Primiri Urgente, fiind investigat, tratat şi consultat la nevoie şi de către alţi specialişti din spital, în vederea luării deciziei de internare, transfer sau tratament în ambulator.

http://www.viata-libera.ro/articol-Codu ... ale_2.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.